Page 1

YMPÄRI VUODEN

YYTERI • REPOSAARI • MÄNTYLUOTO • AHLAINEN


2 YYTERIN MATKAILUESITE

YYTERIN MATKAILUESITE 3

Tutustu Yyterin ainutlaatuiseen maisemaan ja kesäiseen paratiisiin Porin helmi, Yyteri, on ikimuistoinen matkailukohde, johon upeiden hiekkadyynien lisäksi kuuluvat Mäntyluoto, Reposaari ja Ahlainen. Voit tutustua alueeseen vaivattomasti kävellen, pyöräillen, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Koko aluetta yhdistää meri, jonka luonne vaihtelee Mäntyluodon ja Reposaaren rantakallioihin iskeytyvistä rajuista tyrskyistä Yyterin leppoisiin laineisiin. Nauti aavasta ulapasta ja katsele Porin satamiin saapuvia kaukaisten maiden rahtilaivoja sekä aamuvarhain pyyntimatkalle lähteviä kalastajapaatteja.

HAUSKAA TEKEMISTÄ KAIKENIKÄISILLE Vietä leppoisia lomapäiviä rannalla rentoutuen tai toteuta toiminnallisempi loma erilaisten aktiviteettien parissa. Koe yhdessä perheen kanssa rantaloman kaikki kohokohdat – rantaleikeistä golfiin ja leijalautailusta luontoretkiin. Nauti suolaisista pärskeistä purjelaudalla Suomen parhaimmiksi sanotuissa olosuhteissa. Monipuolisesta linnustostaan kuuluisa alue on myös lintubongarin unelmakohde.

Palvelut 5

Monipuoliset palvelut ja hyvät harrastusmahdollisuudet takaavat viihtyvyyden.

Yyteri 6 Pehmeää hiekkaa ja vettä silmänkantamattomiin. Koko perheen kesäparatiisi, monipuolisine palveluineen.

Reposaari 7 Voit aistia purjelaivakauden kiehtovaa historiallista tunnelmaa.

Mäntyluoto 8 Mäntyluodossa voit kokea hurjia syysmyrskyjä, reippaita surffaussäitä ja ripauksen merimiesromantiikkaa.

Ahlainen 9 Ahlainen esittelee ihastuttavaa saaristolaismaisema kylänraitteineen, upeine puutaloineen, kartanoineen ja rantavajoineen.

Kartta 10 Tutustu Yyterin ympäristöön ja löydä kohteet.

ELÄ HERROIKSI YYTERISSÄ Yyterin alueen yhdellä hiekkarantapoukamalla on hauska nimi – Herrainpäivät. Nimi ei ole sattumaa, vaan selvä todiste siitä, miten Yyterissä on aina osattu hemmotella vieraita. Yyterissä voit aina elää herroiksi!

Esitteen julkaisija: Porin Seudun Matkailu Oy MAISA Design ja taitto: Mainostoimisto Jabadabaduu

Paperi: MultiArt Silk Painopaikka: Brand ID

TUTUSTU TARKEMMIN TARJONTAAN OSOITTEESSA www.YYTERI.FI


4 YYTERIN MATKAILUESITE

YYTERIN MATKAILUESITE 5

Yyteri Porin helmi, Suomen kauneimpiin kuuluva Yyteri on ikimuistoinen matkailukohde koko perheelle. Vireällä alueella on runsaasti harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille. Vaihteleva maasto takaa unohtumattomat ulkoilu- ja retkeilyelämykset kaikkina vuodenaikoina.

monipuoliset palvelut. Voit myös nauttia suolaisista pärskeistä purjelaudalla Suomen parhaimmiksi sanotuissa olosuhteissa.

Yyteri on aikuisille elämys ja lapsille seikkailu. Kuusi kilometriä pehmeää hiekkaa auringonottoon ja vettä silmänkantamattomiin. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet, kiehtovat käyntikohteet ja kattavat palvelut tekevät Yyterin alueesta ehdottoman kohteen ympäri vuoden.

Monipuolisesta linnustostaan kuuluisa alue on myös lintubongaajien unelmakohde. Bongareiden iloksi alueelta löytyy yli kymmenen lintutornia, joihin on vapaa pääsy ympäri vuoden.

Hauskaa tekemistä kaikenikäisille Vietä leppoisia lomapäiviä rannalle rentoutuen tai toteuta toiminnallisempi loma erilaisten aktiviteettien parissa. Koe yhdessä perheen kanssa rantaloman kaikki kohokohdat - rantaleikeistä golfiin, leijulautailusta ratsastukseen ja luontoretkiin. Koirillekin oma uimaranta Yyterin ja Mäntyluodon välisellä hiekkaranta-alueella, Yyteri Golfin takana. Yyterissä on yksi maamme suosituimmista surffausalueista, jossa tuulet ovat suotuisat surffaukselle. Alueella myös korkeatasoinen Surfkeskus, jossa

TUTUSTU TARKEMMIN TARJONTAAN OSOITTEESSA www.YYTERI.FI

Yyterin luonto lumoaa Yyterissä on yli 30 kilometriä retkeilyreittejä ja omaleimaiseen luontoon voi tutustua myös useilla luontopoluilla. Varusteeksi riittävät saappaat, kuivanavuodenaikana selviää ilman niitäkin.

Majoitu mukavasti yyterissä Matkailualue kutsuu viihtymään, tarjoten runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja; hotelleja, leirintäalueita, lomakyliä, mökkejä, matkustajakoteja, huoneistoja jne. Jokaiselle löytyy varmasti sopivin vaihtoehto. Herkuttele lomallasi Yyterin alueella on monia erilaisia vaihtoehtoja nauttia hyvästä ruuasta, välipaloista ja virvokkeista mahtavien maisemien kera. Hyvää ruokaa ja upeita maisemia tarjoavat mm. Yyterin Näkötorni, Yyterin Kylpylä ja Reposaaren kalaravintolat.

Lisätietoja: Porin seudun matkailu oy maisa p. (02) 621 7910 ja (02) 621 7900 • www.maisa.fi


6 YYTERIN MATKAILUESITE

YYTERIN MATKAILUESITE 7

Monipuolisia palveluja aivan dyynien kupeessa Yyteri on aikuisille elämys ja lapsille seikkailu. Kuusi kilometriä varpaat upottavaa, pehmeää hiekkaa auringonottoon ja vettä silmänkantamattomiin.

Monipuolisia harrastusmahdollisuuksia, kiehtovia käyntikohteita ja paljon erilaisia palveluja. Nämä tekevät Yyterin alueesta ehdottoman kohteen paitsi kesällä, myös ympäri vuoden.

• Kuusi kilometriä uimarantaa • Kuntopolkuja ja pyöräteitä • Vesiliukumäki • Beach volley -kenttä • Frisbeegolf-rata • Surfkeskus • 18-reikäinen golfkenttä • Ratsastus • Koirien uimaranta • Avantouinti Top Camping Yyterissä • Pulkkamäkiä

• Upeat ulkoilumahdollisuudet • Hotelleja • Kylpylä Merenneito • Leirintäalueita mökkimajoitusta, vaunu- ja telttapaikkoja • Lomakyliä • Matkustajakoteja • Huoneistoja • Ravintoloita, baareja ja kahviloita • Reposaaren vierasvenesatama

Kauppa Market

VOIMAA TUULESTA Mäntyluodon ja Reposaaren yhdistää meren päälle rakennettu pengertie, jonka varrella sijaitsevassa tuulipuistossa pyörivät useat voimalat huikeine siipineen. Tuulivoimaan voit tutustua tarkemmin Tuulipuiston opastuskeskuksessa.

Näkötorni ja kahvila

ho

te

lli

Yyterin Villat

Yyterin info

Yyterin kylpylä Rantacafe & bar

Buss stop

Yy

Vesiliuku waterslide

te r in sa nn

Meriravintola

at

Kahvila - Cafe

Top Camping Yyteri

0800-90290

y lä

VT

lp

Ravintola - Restaurant

Golf

Beach volley

Beach soccer Yyteri Beach lomakeskus

TUTUSTU TARKEMMIN TARJONTAAN OSOITTEESSA www.YYTERI.FI

2>

S oita ilmais eks i * c all free

2>

Ky

Reposaaren puukaupunginosalla on pitkä historia yhtenä Suomen suurimmista satamista. Suursatamatoiminta on siirtynyt muihin ulkosatamiin, mutta vieläkin voit aistia täällä purjelaivakauden kiehtovaa tunnelmaa. MERELLINEN HISTORIA TULEE VASTAAN KAIKKIALLA Purjelaivojen historia näkyy Reposaaressa vielä tänäkin päivänä. Painolastina saarelle siirtynyt maa-aines on tuonut mukanaan siemeniä vieraista maista, ja kesäisin saarella kukkii eksoottinen kasvillisuus. Merihistoria esittäytyy myös saaren nähtävyyksissä. Täällä voit nähdä sodan ajalta kunnostetun rannikkolinnakkeen sekä norjalaistyylisen puukirkon votiivilaivoineen.

VT <

Reposaari

SATAMAN ELÄMÄÄ Sataman toimintaa ja rahtilaivojen vilkasta liikennettä voit seurata kalastuskeskus Merimestan näkötornista. Saaressa on myös vilkas vierasvenesatama, Marina Merilokki, kaikkine palveluineen.

IHANTEELLINEN KÄVELYRETKIKOHDE KOKO PERHEELLE Reposaaren ainutlaatuinen puutaloidylli on tutustumisen arvoinen. Tehkää mukava retki vaikkapa saaren aallonmurtajille tai aaltojen pieksämälle kiviselle takarannalle. Kun nälkä yllättää, herkutelkaa hyvällä kalaruoalla Reposaaren Ravintolassa tai Ravintola Merimestassa. www.reposaari.net

TUTUSTU TARKEMMIN TARJONTAAN OSOITTEESSA www.YYTERI.FI


8 YYTERIN MATKAILUESITE

Ahlainen Porin pohjoisin kaupunginosa, Selkämeren aalloissa kylpevä Ahlainen esittelee ihastuttavaa saaristolaismaisemaa kylänraitteineen, puutaloineen, kartanoineen ja rantavajoineen ja jonne myös Selkämeren kansallispuisto rantautuu. Ahlaisiin pääset helposti merimaisemaa läpi seitsemän sillan halkovaa Porin saaristotietä pitkin. Täällä voit nauttia Suomen ehjimpänä säilyneen kirkonkylän näkymistä. Kylän keskustaa hallitsee Porin seurakuntien vanhin, vuonna 1796 valmistunut puukirkko, johon kuuluu myös C.L. Engelin suunnittelema erillinen kellotapuli. Kirkossa voit ihailla vanhan kirkon arvoesineitä 1600-luvulta ja Elin Danielsson-Gambogin alttaritaulua ”Jeesus siunaa lapsia” vuodelta 1888.

Mäntyluoto Mäntyluodossa voit kokea hurjia syysmyrskyjä, reippaita surffaussäitä ja ripauksen merimiesromantiikkaa. HISTORIAN SIIPIEN HAVINAA MÄNTYLUODON HOTELLISSA Vuonna 1918 valmistuneessa hotellissa aistit entisaikojen merimiesten hurjat seikkailut maailman merillä. Rakennuksella on tuhat tarinaa ajoilta, jolloin merimiehet ehtivät laivojen lastauksen lomassa viettää kokonaisia päiviä maissa. ELÄMYKSIÄ MÄNTYLUODOSSA Kävelymatkan päässä sijaitsevan Kallon majakkasaaren syysmyrskyt ovat unohtumaton elämys. Tule katsomaan, kuinka pauhaavat aallot huuhtovat mahtavia rantakallioita. Kallioilta näet Kolmikulman matalikolta korkeuksiin kohoavat kymmenmetriset vesipatsaat. Patikkaretki pääosin

1800-luvulla rakennettuun Uniluodon kylään tutustuttaa sinut valokuvauksellisen kauniiden puuhuviloiden pitsiromantiikkaan. SATAMAT Porin Satama on Suomen suurimpia kaupallisia bulk-satamia monipuolisten kuivien ja nestemäisten irtotavaralastien ansiosta. Tahkoluodon syväsatamaan johtaa 15,3 metrin väylä, joten siellä pystytään vastaanottamaan kaikki Itämerellä seilaavat alukset. RAIKKAAT MERITUULET HEMMOTTELEVAT PURJEHTIJOITA JA SURFFAREITA Saarta ympäröivät vesistöt luovat ainutlaatuiset mahdollisuudet avomeripurjehdukseen. Voit myös surffata, kalastaa ja bongata lintuja. Mäntyluodossa ja sen lähistöllä on useita hiekkarantoja, joista yksi on pyhitetty koirille.

TUTUSTU TARKEMMIN TARJONTAAN OSOITTEESSA www.YYTERI.FI

YYTERIN MATKAILUESITE 9

Kylärannasta on helppo lähteä melomaan, voit vuokrata polkuveneen, isommalle porukalle kirkkoveneen. Polkuveneen vuokraus puh. 044 320 7300, kirkkovenevuokraus puh. 050 342 4802. Onnenkosken kahvio sijaitsee Lampin kylässä, noin 15 kilometrin päässä keskustasta. Onnenkosken kahvio tarjoaa viihtyisän levähdys- ja virkistäytymispaikan bussiryhmille, patikoijille, matkailijoille ja leiriläisille. Onnenkosken uudet mökit Haapijärven rannalla tarjoavat lomanviettopaikan perheille ja isommille ryhmille. Lampissa sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokas Sahakosken alue. Ahlaisten rannikoilla on hyvät kalastusmahdollisuudet ja kalastuslupia myy keskustan K-Extra. Hengähdyspaikaksi matkailijoille ja retkeilijöille löytyy kylän rannasta Vanha-Putaja kyläsaunoineen. Vanha-Putajan infosta voit tiedustella kyläesittelyä tai vuokrata kanootin melontareiteille.

TUTUSTU ALUEELLE OMINAISEEN ARKKITEHTUURIIN 1800-luvulla Ahlaisiin nousi ns. rantakaupunki, jonka vajoja, laitureita ja rälssitilojen päärakennuksia on yhä jäljellä. Pienet saaristolaistalot on rakennettu siirtolohkareiden sekaan ympäristön muotoja mukaillen. Ahlaisten maisemissa meren elinkeinot ja talonpoikainen perinne yhdistyvät luontoa kunnioittavalla tavalla. Täällä on runsas, väestön kaksinkertaistava kesäasutus ja tilaa myös retkeilijöille. LOISTAVAT PUITTEET VAELLUKSILLE SEKÄ MELONTA– JA PYÖRÄRETKILLE Virkistysreitit taukopaikkoineen kulkevat halki idyllisten kyläteiden. Historian havinaa tarjoaa mm. vanhan postitien varrella Kitukosken taukopaikka ja kolmen sillan lenkillä voit kokea joen ylityksen riippusiltaa pitkin. Ahlaisissa voi viettää aikaa myös kuntoillen. Urheilukentällä tenniskenttä sekä maastossa 9-väyläinen frisbeegolrata ja pururata. Koulun piha-alueella on toimiva lähiliikunta-alue ja uimarannalla lasten leikkipaikka.

RUOTSINKIELISET PAIKANNIMET OVAT OSA SAARISTON SIELUA.


4

5 Anttoora

52 18 54

56

10 YYTERIN MATKAILUESITE

YYTERIN MATKAILUESITE 11

AHLAINEN

49

MAJOITUS

53 Pastuskeri

Tahkoluoto

21 24

44 Lampaluoto

38

6

www.yyteri.fi/camping www.mantyluodonhotelli.fi www.yyteribeach.fi www.yyteri.fi www.anttoora.com www.siikarantacamping.fi www.yyteri.fi www.yyterinkylpylahotelli.fi www.yyteri.fi www.aamuhuoneistot.fi www.mantyluodonhotelli.fi www.hostelbuisto.net www.siikarantacamping.fi p. 040 577 3930

MUUT PALVELUT

22

REPOSAARI

1 Top Camping Yyteri 2 Mäntyluodon Hotelli 3 Lomakeskus Yyteri Beach 4 Peräkarin tila, Anttoora 5 Anttooran lomakylä 6 Siikaranta Camping 7 Yyterin Kievari 8 Yyterin Kylpylä Matkakoti Tiira, Kaanaa 9 10 Aamuhuoneistot Yyterissä 11 Yyterin Villa Pyrylä 12 Yyterin huvila Hiekkalinna 13 Reposaaren matkakoti 21 Onnenkosken mökit, Ahlainen

19 35 51 29 57 13 39

Kalapuoti Merimesta, Reposaari 16 Grankulla Country Spa & Resort 20 Vierasvenesatama, 22

37

Marina Merilokki, Reposaari

16

Yyteri Golf Links Oy 23 Yyterin Autohuolto Oy, TB Yyteri 25 Yyterin näkötorni, 26

Lyttylä 38 2 11 Uniluoto

MÄNTYLUOTO

Ohjelmamestarit

MERI-PORI

23 Karhuluoto

9 10

Kunnostus M.Kulmala, pyöräkorjaamo, Pihlava 27 Pihlavan Apteekki 28 Reposaaren sivuapteekki 29 Hevospankin Harrastetalli, Yyteri 30 Meri-Porin uimahalli, Pihlava 31 Porin Moottorikerho ry, Yyteri 32 Yyterin Ratsastuskeskus 33 Kaari-Matkat Oy, Pihlava 34 Pelastusristeilijä Reposaari/ 35

47 26

40 12 8 15 45 14 7 17 1 30 41

YYTERI

3

Pihlava

25 32

33 Rieskala 58

27 20 31 34 42 28 46 50 48

Kyläsaari 36

RAVINTOLAT JA KAHVILAT Mäntyluodon Hotelli 2 3 Ravintola Yyterin Dyyni, Lomakeskus Yyteri Beach Oy 8 Yyterin Kylpylä 14 Bikini bar, Yyteri Kahvilaravintola Ulappa, 15 Top Camping Yyteri Ravintola Merimesta, 16 Reposaari 17 Yyterin Meriravintola 18 Ahlaisten Kievari 19 Ravintola Reposaari

www.mantyluodonhotelli.fi www.yyteribeach.fi www.yyterinkylpylahotelli.fi www.yyteri.fi www.yyteri.fi/camping www.merimesta.fi p. (02) 638 3707 www.ahlaistenkievari.fi www.reposaari.net

Porin kaupunki, kaupunkimittaus 2009, lupa nro 346. 20 Grankulla Country Spa & Resort Tilausravintola Kahvila-ravintola Lokki, 53 Ahlainen 22 Vierasvenesatama, Marina Merilokki, Reposaari 23 Yyterin Golfravintola 19.reikä – Paulan Pidot 24 Onnenkosken kahvio Yyterin Autohuolto Oy, 25 TB Yyteri 26 Yyterin näkötorni Pub Semmilä 57

www.villagrankulla.fi p. 040 509 6096 www.marinamerilokki.fi p. (02) 630 8324 www.onnenkoski.fi www.teboil.fi www.ohjelmamestarit.com p. 040 822 7772

www.ohjelmamestarit.com p. (02) 648 0440 p. (02) 648 1231 p. (02) 638 4061 www.yyteri.fi www.pori.fi/vav.liikuntapaikat/ www.porinmoottorikerho.fi www.yyterinratsastuskeskus.fi www.kaari-matkat.com

NOORMARKKU

p. (02) 07416030

Eteläranta, Pori

www.porinvesibussiristeilyt.fi p. 044 7012173 www.pori.fi/port p. 0400 309 753

surfkeskus Yyteri

www.purjelautaliitto.fi www.yyteri.fi p. (02) 648 0091 p. (02) 648 1491 p. 045 1148152 www.yyteri.fi/camping p. (02) 638 3795 www.ohjelmamestarit.fi www.valintatalo.lahikauppa.fi p. 044 320 7300

37 Tuulipuiston opastuskeskus, Reposaari 38 Porin Satama 39 Reposaaren kirkko 40 Suomen Purjelautaliitto,

Enäjärvi 43

www.marinamerilokki.fi www.yyteri.fi www.teboil.fi

Reposaaren Meripelastus ry.

36 Ravintolalaiva M/S Charlotta,

Metsämaa

www.merimesta.fi www.villagrankulla.fi

41 Yyterin Toimintadyynit Oy 42 K-Market Pihlava 43 Kauppakulma Ruuhikorpi, Enäjärvi 44 Lampaluodon Kyläpuoti, Lampaluoto 45 Top Camping Yyterin kesäkauppa Pihlavan Kukkakammari 46 Ohjelmamestarit Oy 47 Valintatalo, Pihlava 48 Vanha Putaja/kyläesittely/ 49

kyläsauna, Ahlainen

Valpio & Paasiaho, Pihlava 50 Sale, Reposaari 51 Juhlatila Pohjanhovi 52 K-Market, Ahlainen 53 Ratsastuskoulu Kyläkorpi 54 Ahlaisten kirkko 56 Merikukka Oy, Pihlava 58

p. (02) 648 2400 p. (02) 630 8700 www.pohjanhovi.fi p. (02) 548 6035 www.ratsastuskoulukylakorpi.fi p. (02) 648 1130


PORIN SEUDUN MATKAILU OY MAISA Itäpuisto 7, 28100 Pori Myynti (02) 621 7910 • myynti@maisa.fi Matkailuneuvonta (02) 621 7900 • info@maisa.fi www.maisa.fi

Soita ilmaiseksi Yyterin matkailualueen palvelunumeroon 0800 90290

Yyteri esite 2014 vedos3  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you