Page 1

HET VOORZITTERSOVERLEG Sinds ruim een jaar hebben we met alle Voorzitters van de Utrechtse Volleybalverenigingen regelmatig overleg. Het doel hiervan is van elkaar te leren, elkaar waar mogelijk te helpen, een gezamenlijk front en of standpunt in te nemen naar buiten; Gemeente of Nevobo. Het is verrassend om te zien: Wat weten we van elkaar, en vooral wat weten we NIET van elkaar. O ja? Gaat TOVO de hele zomer door met beachvolleybal? Goh, gaat UVV ‘s winters met een heleboel leden georganiseerd skieën? En dat Majella ‘s zomers met een heleboel leden naar de Spaanse toernooien gaat? Nooit geweten. Nu kun je zeggen: Leuk, maar wat heb je eraan? Niks, maar het geeft aan dat er een heleboel leeft bij andere verenigingen waar wij zo weinig van weten.

Serieuzere zaken waarvoor wij als voorzitters bij elkaar zijn: De zaalverdeling. Welke vereniging wil waar en wanneer trainen en spelen. Vooral met de komst van de nieuwe sporthal Galgenwaard, was dit een gevecht. Niet alleen de volleybalverenigingen, maar ook met zaalvoetbal, badminton, basketbal enz. Ook zaken zoals trainersbezetting; hoe lossen andere verenigingen dit op. Kunnen wij elkaar daarbij helpen. Clinics of train-de-trainer avonden organiseren? De scheidsrechters. Een eeuwigdurend probleem. Hoe krijgen andere verenigingen WEL voldoende scheidsrechters? Kunnen we gezamenlijk een cursus organiseren. Ledenwerving: Waar komen nieuwe leden vandaan. Kunnen we elkaar helpen bij tekorten en/of overschot aan (nieuwe) leden in bepaalde klasse? Sinds kort is de gemeentelijke instelling Loket21 ook betrokken bij dit overleg. Loket21 is een soort advies- en stimulerings instelling die ons kan helpen met organiseren van ‘vereniging-grensoverschrijdende’ aktiviteiten. Het is goed dat de Utrechtse volleybalverenigingen proberen gezamenlijk oplossingen te vinden voor problemen waar elke vereniging mee te maken krijgt. En zo alles overziend: TOVO doet het zo slecht nog niet…. Herman.

1

Sinds kort hebben Tatiana en ik de eer dames 3 te mogen versterken en hebben de dames de eer ons naast zich in het veld te hebben staan. We zijn er nog niet helemaal uit wie er nu het meeste voordeel heeft bij deze situatie, dat wordt over een tijdje vanzelf wel duidelijk… Even iets over onszelf. Tatiana Bastiaanse is 20 jaar en woont samen met lover Sidney op de Handelstraat in Utrecht. Ze studeert aan de Pabo, wat met zich meebrengt dat ze ook voor de klas staat, momenteel in een geweldig lieve groep 6 in Hoograven. Het is misschien verstandig haar te vriend te houden want wie weet heeft ze jullie kindertjes wel in de klas… Tatiana is dus een erg zachtaardig mens met een hele harde stem. Ze laat graag van zich horen langs de lijn van het veld, of het nu haar eigen wedstrijd is of die van een ander. Ze is meteen aanvoerder-in-het-veld gebombardeerd en vervult deze taak uitstekend. Zorgzaam als ze is gaat ze in time-outs rond met stukjes zelf schoongemaakte sinaasappel en appel (eenmalig want ze verveelde zich) om het fruitsuikergehalte wat op te krikken: alles voor de winst! Ze valt aan op buiten en doet dat heel goed ondanks het feit dat ze niet een van de langsten is: 1.73m. En dan Marianne. Zij is ook 20 jaar en woont in Utrecht. Waar ze regelmatig bezoek krijgt van de blonde Elmar. Ze studeert Bestuurs-en organisatiewetenschap aan de universiteit in Utrecht en zit nu in het derde jaar van haar studie. In februari gaat ze ons echter alweer voor een half jaar verlaten omdat ze gaat studeren aan de universiteit van Madrid. Behalve natuurlijk een gebroken dames 3 laat ze haar vriend Elmar en paps en mams ook achter in het koude Nederland. Marianne valt aan op het midden en is een klein stukje groter dan Tatiana: 1.83 meter. Ondanks Mariannes (meestal) neutrale gezicht hoef je nergens bang voor te zijn, ze zit er wel onder. Oh ja en maak haar niet boos...... Tatiana en Marianne kennen elkaar al van de basisschool en hebben een tijd in een meisjesteam bij VV Utrecht gespeeld. Ze speelden toen topklasse en denken met weemoed terug aan de tijd dat wedstrijden van hun team werden ingeroosterd om 9.00 uur op zaterdagochtend en dat we drie uur durende trainingen hadden. Na een korte tussenstop bij Volleybalvereniging Boni zijn ze toch van plan voorlopig bij Tovo te blijven spelen. Tegen alle Tovo’ers willen we graag zeggen dat het ons tot nu toe erg goed bevalt en dat we erg van gezelligheid houden. Spreek ons dus gerust aan op vrijdagavonden en drink wat met ons! Met ons ja, van ons kan alleen aan het begin van de maand, als de studiefinanciering is gestort…. Tot ziens! Marianne en Tatiana.

2


Werken achter de schermen – is dat leuk ? Deze vraag heb ik mezelf gesteld en voor de vrijwilligers-to-be onder jullie… Het is best de moeite waard! Destijds wilde ik vooral weten of dat vrijwilligersgebeuren niet teveel tijd in beslag zou nemen. Dit is ‘pas’ mijn tweede seizoen bij de Toesj en hoe leuk ik het vind bij die creatievellingen kan ik jullie wel vertellen: Het is leuk om de leden te informeren door middel van een informatief-very-nice-looking-clubblaadje. Het is ook prettig dat er steeds meer leden willen schrijven! Daarnaast is het weer es wat anders om met een stel creatieve heren (waar vind je die tegenwoordig nog!) tijdens vergaderingen ideeën te spuien… Is er ook iets niet leuk? Oké dan, het is niet altijd leuk dat ideeën niet gehonoreerd worden. Het is ook niet altijd plezant om te chasen voor een stukje, maar dat hoort erbij (zeggen ze). Naast wat algemene klussen die verdeeld worden, hebben ook wij een heuse takenstructuur; Jaap doet de opmaak en is de bedenker van de lay-out EN doet ook nog eens de website. Alex weet (bijna) alles van TC-zaken. Harrie is de voorzitter. Hij houdt het stelletje ongeregeld in de peiling, behoudt het overzicht en reageert altijd op email. Try it, you will see. Sja en dan ondergetekende, wat doe ik eigenlijk? Ik beweeg me er wat tussendoor, drop zo nu en dan een idee, luister veel en ben zowaar erg onder de indruk. Al met al heb ik het prima naar mijn zin en wat die tijd betreft… dat mag ik lekker helemaal zelf uitmaken Ja. Wil je meewerken aan de toekomst en groei van de Toesj en de vereniging? Schrijf gedachtespinsels, kom met leuke anekdotes, laat die volleybalvrienden van je horen…toesj@tovo.nl! U krijgt altijd antwoord! Carla.

In de laatste tovo-info of beter gezegd het smoelenblad staat onder het hoofd recreanten onder andere Trainsters: Duo-trainerschap, maar in de praktijk is dit een trio-trainerschap geworden, want per avond (in een roulering van drie weken) worden wij door 1 dame en wel Annemarie Determan, Yolanda Doornekamp en Suzan van den Hof getraind (warm gedraaid !) en dat zijn dan de ‘meiden van Dames 5’, die in het smoelenblad zo worden genoemd. Op een manier en in zo’n prettige sfeer ,dat de opkomst duidelijk is toegenomen, zelfs zijn er nog enkele nieuwelingen bijgekomen, zodat de recreantenafdeling uit ±15 trouwe en enthousiaste leden bestaat. Dit jaar doen wij, na jaren van afwezigheid, weer mee aan de recreantencompetitie; dit keer met een gemengd team. Er is een enthousiaste groep, bestaande uit 4 vrouwen en 5 mannen, gevormd en de resultaten zijn positief te noemen. Over de wedstrijden van zaterdag 29 september j.l. vinden jullie in de vorige Toesj een verslagje. Afgelopen zaterdag 1 november in de sporthal ‘de Kroon’ in Harmelen weer een aantal goede wedstrijden gespeeld, twee gewonnen en twee verloren. Ja,meer weet ik eigenlijk niet te schrijven; kortom ,we hebben een leuke, gezellige groep. Er wordt lekker gevolleybald en een paar leden erbij, kan geen kwaad. Namens de recreanten,ook jullie in de ‘grote’ competitie veel succes en plezier gewenst. De ‘oudste’ recreant, Roel van Streun.

Op het laatste moment is dan toch besloten een kersteditie van de Toesj te maken. Dat terwijl de sponsor (degene die voor de kopieën zorgt) ergens in de binnenlanden van Nieuw-Zeeland vertoeft. Een prachtig initiatief. En dan komt er in de kersteditie natuurlijk een stukje vanuit het bestuur. Een kort stukje. Een heel kort stukje. Afgezien van wat post van de NeVoBo, waarbij de helft gaat over Dames 2-Musketiers ? en de andere helft over regiodagen en andere bijeenkomsten, is het erg rustig aan het front. In januari staat de volgende bestuursvergadering gepland, wellicht dat er dan meer te melden valt. Rest mij iedereen een gezellige Kerst en een geweldig (blessurevrij) 2004 toe te wensen! Floris Dekker.

3

4


3 Musketiers helden?? NEE LAFBEKKEN!! Het waren helden in mijn gedachten, tot de bewuste avond van 3 oktober... . Heerlijk weer een gezellige TOVO-thuisavond in Lunetten! Ons team is aan de beurt om te tellen en de niet-tellers worden ook actief ingezet. Ilse op de bok bij D3, Loes als coach ook bij D3, de rest zoals gezegd achter de verschillende teltafels. Onze eigen wedstrijd staat gepland om 20.30 uur na Dames 1. Dit team speelt een snelle pot en is met 3 sets klaar. Hun bondsscheidsrechter is tevens de coach van onze tegenstander, genaamd De Musketiers. De dames van De Musketiers beginnen warm te lopen en zij worden op de hoogte gebracht van het feit dat we nog wachten op 3 spelers van D2 (de tellers van 3 wedstrijden waren al uitgeteld), bij dames 3 wordt door Joanne nog druk geteld, door Loes nog druk gecoached en door Ilse nog gefloten. Ook wordt er aan de Musketiers verteld dat de scheidsrechter ook nog aan het spelen is in het bewuste D3 team (Annet). Dit wordt geaccepteerd en D3 speelt 4 sets uit. Annet haast zich naar de coach met de vraag of ze de spelerskaarten mag zien, Loes, Joanne en Ilse doen snel hun warming-up. Het is intussen 20.55 uur. En op dat moment verandert mijn gevoel bij de naam De Musketiers... Wat schetst ieders verbazing; de dames (ontzettend opgejut door hun coach) zeggen dat ze niet meer willen spelen omdat ze te lang hebben moeten wachten op ons! En ze vertrekken naar huis. Musketiers??? LAFBEKKEN LAFBEKKEN LAFBEKKEN LAFBEKKEN!!!! In grote verwarring staan wij op het veld, we spelen toch 3e klasse en geen 1e divisie? Het is toch hobby?? Een aantal TOVO-heren probeert nog een potje tegen ons te ballen om ons op te vrolijken maar ik heb hem behoorlijk zitten. De Musketiers hadden uitstel gevraagd voor deze wedstrijd, waarschijnlijk hadden ze allemaal invallers bij zich en was dit DE KANS om toch nog te winnen. De uiteindelijke uitspraak van de bond is dat De Musketiers in hun recht staan, er moeten namelijk binnen 10 minuten nadat een veld beschikbaar is 6 mensen gereed staan, anders is de wedstrijd verloren met 3-0. Bij deze doet dames 2 een oproep aan HEEL TOVO: op 10 maart om 16.30 uur spelen we in Amerongen tegen dit LAFBEKKEN-team. We gaan ze met 3-0 verslaan! KOMT ALLEN AANMOEDIGEN, SCHREEUWEN, LAWAAI MAKEN, VERZIN IETS!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze staan op dit moment eerste en wij zullen ze tegenwerken. Wij zien jullie heel graag 10 maart 2004! Ilse.

5

Draaiboek Geheel in de Sinterklaas stemming (vanmiddag mogen wij bij mijn familie opdraven om het Sinterklaasfeest te vieren) mag ik nog net voor de deadline een stukje namens de TC schrijven. De afgelopen maanden heb ik mij toegelegd om een draaiboek van de diverse activiteiten van de TC te maken. Dit is voornamelijk bedoeld als je de TC komt aanvullen, maar eigenlijk niet weet wat je te wachten staat. Daarnaast proberen we aan de hand van dit draaiboek de diverse zaken wat beter te plannen. Wat staat er de komende tijd te wachten? In december is het normaal gesproken tijd voor 2 mensen om de TC te verlaten zodat 2 nieuwe mensen in kunnen stromen. Aan het begin van het seizoen hebben echter Joyce en Hetty de TC verlaten en daarvoor in de plaats zijn Susan van den Hof en Monique gekomen. De wisseling van de wacht in december laten we dus aan ons voorbijgaan. Voor het nieuwe jaar hebben we op de planning staan onze jaarlijkse AANVOERDERSVERGADERING! Hiervoor nodigen wij alle aanvoerders van ieder team uit. Tijdens deze vergadering hopen we dan te horen wat er leeft in ieder team en kijken we terug op het eerste half jaar en proberen alvast vooruit te kijken naar de 2e helft van het seizoen. Heb je zelf ook op- en aanmerkingen voor de TC geef deze dan aan bij je aanvoerder zodat die dat kan melden tijdens de vergadering. Deze vergadering vindt plaats halverwege januari. De exacte datum volgt nog. Daarna volgt een BIJEENKOMST MET TRAINERS EN COACHES! Ook van hen willen we graag weten wat zij vinden van de verrichtingen van het team. Deze bijeenkomst zal eind januari plaatsvinden. Mijn inspiratie is een beetje op. Ik neem aan dat dit de laatste Toesj is van 2003, dus voor iedereen Prettige Kerstdagen en alvast een goed en gelukkig 2004 toegewenst. Namens de TC, Annet.

6


De volleybal Heel lang heb ik mij afgevraagd waarom een volleybal er anders uitziet dan een andere bal. Is het de kleur? Nee tegenwoordig zijn ze in diverse kleuren verkrijgbaar (niet alleen in het wit zoals in de goede oude tijd).

Afkickverschijnselen Na 4 leuke bestuursjaren heeft Floris mijn taak als secretaris overgenomen. Zeer vereerd ben ik nog steeds met mijn oorkonde die ik uit handen van onze voorzitter Herman mocht ontvangen met de titel 'Lid van verdienste'.

Is het de vorm? Nee, ze zijn net zo rond als alle andere ballen, met uitzondering van de rugby bal, want die is alles behalve rond, die is meer cilindrisch waarvan beide uiteinden naar elkaar toelopen. Ik weet niet precies of daar ook een naam voor is, maar deze is volgens mij de enige uitzondering op een bal die rond zou moeten zijn. Is het dan de hardheid? Ook daar valt weinig over te zeggen. De ene keer is de bal zo hard als een voetbal en ben je blij dat je hem niet hoeft op te vangen en de andere keer is die zo zacht als een schuimrubberen bal. Het is dus niet de kleur, de vorm of de hardheid dat de volleybal maakt dat hij een volleybal is in plaats van een voetbal. Ah, dan moet het de grootte zijn. Nee, weer fout. Er bestaan namelijk zowel kleine als grote volleyballen, voor kinderen zijn ze groter en in de loop van de tijd verandert de standaard maat voor een bal. Kijk maar naar het tafeltennis waarbij een grotere bal gebruikt moet worden om de rally’s wat langer te maken. Ik wil hiermee niet zeggen dat een volleybal een tafeltennis bal is, want dat is natuurlijk niet zo. Je spreekt het anders uit en je schrijft het anders. Wordt de bal bij het volleybal dan kleiner, want de wedstrijden duurden toch te lang? Is het dan het materiaal? Och jee, begin er niet over. Ik heb al zoveel ballen gezien in zo veel materiaal soorten, dat ik zeker weet dat de volleybal de bal is met de grootste variëteit aan materiaalsoorten. Van plastic tot leer en zelfs van een soort foam. Blijft dus over dat een volleybal een volleybal moet zijn, omdat je er volleybal mee speelt. Maar wat nu als we een basketbal meenemen om te volleyballen? Wordt dit dan automatisch een volleybal?

Het TOVO-archief heeft Floris nu op zijn zolder staan, alles is overgedragen en het TOVO-leven gaat door. Elke dag open ik de mail om te kijken of er nog wat geregeld moet worden, of er nog vragen zijn, of er nog iets geschreven moet worden, moet de vervangende zaal alweer geregeld worden? etc. etc. Maar... er komt helemaal geen mail meer. Ook op de trainingen en de thuisavonden word ik niet even aangesproken met vragen of opmerkingen en ik hoef ook helemaal niemand nog even iets te vragen ofzo... Wat saai!!!!! Wat weet je eigenlijk weinig als je gewoon je trainingen volgt, je wedstrijden speelt en je biertje drinkt... Zoals Floris al schreef in de vorige Toesj, er wordt zo ontzettend veel geregeld door de verschillende commissies en het Bestuur waar je helemaal geen weet van hebt als 'gewoon lid'. Gelukkig ben ik nog scheidsrechter en verzeker ik mijzelf van een uitnodiging op de vrijwilligersborrel waar altijd de beste plannen en ideeën geboren worden. Als jij, als TOVO-er, al een tijdje meedraait, sluit je ook eens aan bij een commissie of misschien zelfs het Bestuur. Het is echt erg gezellig, je helpt de club en voor jezelf wordt het alleen maar leuker in de TOVO-familie. Ikzelf ga op de thuisavonden het TOVO-Bestuur dronken voeren en alle info lospeuteren (hoewel dat niet geheim is hoor), kijken of ik mijn afkickverschijnselen onder controle krijg. Ilse.

Ik ben benieuwd wat jullie de volgende wedstrijd meenemen voor het spelletje. Alvast veel plezier in het oefenen en… wat is nu precies een volleybal? Een peinzend heren 1 teamlid.

7

8


Niet vanwege haar fantastische slag, maar omdat ze het net als hangmat zag. GEDICHT Welk team binnen TOVO speelt met plezier? Juist ja, dat is Dames 4. Luidkeels blijven wij gillen, omdat we één set willen. Helaas vliegen de ballen ons soms om de oren, en blijft de tegenstander meer punten scoren.

Willeke springt altijd vrolijk door het veld, en is als setupster een echte held. Extra conditietrainingen heeft ze al gedaan, zodat ze tijdens de wedstrijd geen flater hoeft te slaan.

Gelukkig is er hulp van Léon en Moniek, met hun training worden we beter en zelfs fanatiek. Onze coach Ton doet erg zijn best, en zegt de hele tijd ‘blijf gewoon relaxed’. Misschien dat onze nieuwe outfit nog wat hulp zal geven, dan zullen de tegenstanders nog wat beleven. Wendy speelt al wat langer mee, tegen haar pasen en setupjes zeggen wij geen ‘nee’. Ook was ze niet te stoppen op het TOVO-feest, waar het zonder flesje wodka een heel stuk stiller was geweest... Mariëlle haar kanonskogels missen wij enorm, zonder haar zijn we niet echt in vorm. Dus niet meer van die rare dingen doen, snel beter worden en weer gauw lekker meedoen. Vanya is de jongste van het hele stel, maar misschien daardoor ook heel snel. Als studente weet ze hoe het moet, door Protos weet ze inmiddels wat ze doet.

Onze eigen sportmasseuse Ingeborg, maakt pijnlijke spieren niet langer een zorg. En naast al die extra kwaliteiten, kan ze zich ook goed in het spel vastbijten. En Judith die weet een bal goed te raken, als de zenuwen haar spel niet gaan verzaken. In Amerika deed zij al wat ervaring op, daardoor heeft ze nu een geweldige stop. Lummieke heeft als aanvoerster de leiding, en blijft positief denken onder elk beding. Ze weet alles en is overal van op de hoogte maar, qua regelen is zij altijd de sigaar. Tinka zorgt voor het team na afloop van het spel, zij zorgt voor de drankjes en roept: ‘ik bestel’. Zij houdt de eer van feestbeest hoog, maar speelt in het veld ook een mooie boog. Die boog, daar kan Krista dan weer lekker op slaan, Want als zij zich eenmaal laat gaan?! Dan vliegen de ballen op de achterlijn en eroverheen, zij houdt ons met haar lach allemaal op de been.

Claudia met haar zachte G, blaast ook een leuk toontje mee. Haar aanval is niet mis, als ze niet van alles aan het regelen is.

Ja, TOVO dames 4 let daar maar op, die groeien snel en zijn echt top. Ook op de borrel en op het feest een gekke boel, die ene set winnen blijft ons doel. Maar vooral lol maken met elkaar, zo krijgen we het binnenkort wel voor mekaar.

Sonja met haar rode haar, was in het begin een gevaar.

9

10


Oefenwedstrijden Oranje mannen tegen Rusland Na alle Kerst- & Nieuwjaarsperikelen, waarin je je vast weer ongegeneerd hebt volgegeten en de oliebollen je neus uitkomen, heb je vast wel zin in iets heel anders. Dat komt goed uit! Ter voorbereiding op het Olympische Kwalificatietoernooi in het Duitse Leipzig, van 5 t/m 10 januari, spelen de mannen van Oranje vier oefeninterlands tegen Rusland: 29.12.2003 19.30 Almelo (Sporthal Windmolenbroek) 30.12.2003 19.30 Almelo (Sporthal Windmolenbroek) 01.01.2004 16.00 Apeldoorn (Dynamohal) 02.01.2004 19.30 Apeldoorn (Dynamohal) De eerste twee oefeninterlands worden gespeeld als afsluiter van twee toernooidagen van het Conrad Classic in Almelo. De toegangsprijs van dit topvolleybaltoernooi in sporthal Windmolenhoek bedraagt 10,- euro (= dagkaart + interland). Entreekaarten zijn te reserveren via info@conradclassic.nl onder vermelding van naam, adres, aantal kaarten en toernooidag. Op www.volleybal.nl vind je eveneens meer informatie over dit jaarlijks terugkerende toptoernooi. Ook de voorverkoop van de kaarten voor de oefeninterlands in Apeldoorn is in volle gang. Entreekaarten à 6,- euro kun je bestellen via www.pietzoomersd.nl. De kaarten mag je vanaf een uur voor de wedstrijd bij de ingang van de Dynamohal in Apeldoorn. Overigens bereiden de lange mannen zich ook op andere manieren voor op deze kans op kwalificatie voor Athene. Het team van bondscoach Bert Goedkoop komt drie maal per week in Amsterdam bij elkaar voor trainingen. De mannen gaan ervoor, dus steek de ze een hart onder de riem en: Kom Oranje aanmoedigen! Voor meer informatie: www.volleybal.nl. Bezoek de themapagina ‘Kwalificatie OS’ en volg Oranje via de nieuwspagina.

11

Ice Age Party 15 november was heel tovo wit. Hoewel, heel tovo... De feestgangers die de boot niet gemist hadden voldeden bijna allen aan het kledingsvoorschrift dat de feestcommissie voorgesteld had. De titel was Ice Age Party. De aankleding was daar, uiteraard, volledig op aangepast. Heuse ijspegels, sneeuwvlokken en sterren versierden het binnenste van de feestboot. Dus binnen was de overheersende kleur wit. Buiten was het echter zwart. Zeker voor mij. Een behoorlijke hoofdpijn had mij gedurende de dag al aardig chagrijnig gemaakt. Voor vertrek maar ff een partydrug (paracetamolletje) naar binnen gewerkt. Kom ik om een uur of acht aanrijden met mijn auto vol zooi, muziekinstallatie, ceedee’s en wat lampjes. Rijd ik vlakbij de boot in een zandbak. Kloenk, direct mijn auto vastgereden, tot zijn assen weggezakt. Toppie! Eerst maar alle spullen naar de boot gesjouwd. Toen de auto uitgraven. Het barpersoneel maar lachen, ja we hadden nog zo gezegd; niet met de auto voorbij dat paaltje rijden. De feestcommissie had deze raad ter harte genomen, helaas was mij niets verteld. Afijn, Christiaan heeft me wel enorm geholpen door met zijn blote handen mijn geliefde vierwieler uit te graven. Een uurtje later kon ik ‘m een stukje verderop parkeren. Binnen in het ruim van de feestboot was het gelukkig lekker warm. Het schijnt dat de eigenaar daar het laatste jaar in heeft geïnvesteerd. Bas wist zich nog feestjes te herinneren waarop het bitter koud was geweest. Dat had weer prima aangesloten op het thema van dit feest. Snel de spullen opgebouwd en meteen maar beginnen met stevige muziek. Vanaf een uurtje of tien kwamen de meeste tovo-ers binnenschaatsen. Het feest kon beginnen! Na Nena & Kim Wilde kwamen de verzoekjes eindelijk binnen. Een ware tachtigerjaren golf spoelde over ons heen en vele wisten de dansvloer te vullen. Gelukkig had ik ook nog wat recente hits meegenomen, maar uiteindelijk kwamen na wat trance toch weer uit bij ‘bring on the night’ van Sting. De boxen deden aardig van boeink, boeink. Mijn hoofd inmiddels ook, zodat er nog maar een partypilletje tegenaan moest worden gegooid. Om een uurtje of drie luidde het barpersoneel de alarmbel, het schip begon te zinken en of ik maar even naar een gepast einde wilde draaien. Dat lukte, en na het laatste rondje konden we op de klanken van ‘love is all’ in polonaise richting de loopplank kluunen. groetjes, uw plaatjesdraaier, Jaap.

12


Donkere dagen? Dat is een veel gehoorde uitspraak, zo vlak voor kerst. Dan fiets ik naar mijn training en denk dan, hoezo donkere dagen? Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht. Of menig huiskamer is een oase van kerstverlichting. Vroeger had iedereen een boom. Liefst een echte en zo mogelijk zelf gekapt. Daar deed je kaarsjes in. Of elektrische kerstverlichting, dat was iets veiliger. Je hing de ballen in de boom, enkel zilverkleurige. Een kerststalletje onder de boom en de piek maakte het af. Je schikte zelf nog een leuk bakje voor op het dressoir. De kaartjes die je van kennissen kreeg maakte je met een nietje vast aan een lint en dat was dan dat. Tegenwoordig heeft iedereen een lichtgevende kabouter in de voortuin staan. De welgestelden onder ons hebben de luxe uitvoering die kan bewegen en elke 30 seconden Ho Ho Ho mewwie kwismus uitroept. Uiterst irritant en volstrekt nutteloos (de mijne heeft een bewegingssensor en trekt zijn ouzie als je de tuin in komt). In het huis is ĂŠĂŠn boom wel een beetje karig. Dus kopen we er nog wat bij. Elke boom met zijn eigen kleuren en het liefst met knipperende lampjes. Je kunt bij het eerste het beste tuincentrum een tapijt van lampjes kopen die je naar believen ergens overheen hangt. De heg, de staande klok of je oma, het maakt niet uit. Het wordt er in ieder geval gezelliger van. Jezus, waar is dat kerststalletje ook alweer gebleven? Oh ja, dat hebben we geruild voor de kerstdeurmat. Als je daarop je voeten veegt begint Jinglebells te spelen. Het kindeke is inmiddels verdrongen door de pakjes onder de boom. Want de pakjes van Sinterklaas verschuiven we naar kerstmis. Zo wordt gelijk nog een traditie de nek omgedraaid. De meeste huiskamers worden in de maand december, volgens mij, verwarmd door de kerstverlichting. De centrale verwarming is niet meer nodig. En ik wordt somberder en somberder. Hoewel, vorige week een lichtpuntje: lees ik in de krant dat vandalen in Den Dolder een opblaas kerstman de keel hebben doorgesneden. Wat een sublieme actie! De middenstand maar klagen over de verloedering van de samenleving. Terwijl de daders waarschijnlijk de zoontjes van Jan-Peter B. zijn die op normen en waarden pad zijn gestuurd. Als jullie nu die heidense kerstmannen ombrengen, dan houd ik die moslims uit het oosten wel tegen. Dan blijft er nog voldoende plaats over voor ons in de herberg van van der Valk. En bestaat ons kerstdiner uit een illegale os en een uitgeprocedeerde ezel die onze hongerige buikjes vullen. Zalig kerstfeest en een heerlijk uiteinde! Groetjes, Jaap van der Heijden.

13

14

De Toesj, het clubblad van volleybalvereniging SV TOVO '67  

Het is verrassend om te zien: Wat weten we van elkaar, en vooral wat weten we NIET van elkaar. O ja? Gaat TOVO de hele zomer door met beachv...

Advertisement