Page 1

SELKOLEHTI SELKOLEHTI 6 2016

Jenny K채rkk채inen el채채 unelmaansa


Jenny elää unelmaansa Jenny Kärkkäinen on todellinen hevoshullu. Hänen päiviään täyttävät tallityöt, harjoitukset, kisat ja ratsastusaiheisen blogin kirjoittaminen. Jenny Kärkkäisen elämä muuttui 9-vuotiaana, kun hän ratsasti ensimmäisen kerran. – Rakastuin heti ratsastamiseen ja hevosten kanssa olemiseen. Siitä lähtien en ole muuta halunnut tehdäkään, Jenny kertoo. Aluksi ratsastaminen oli hänelle terapiaa. Liikkuvan hevosen selässä istuminen kehitti tehokkaasti tasapainoa ja kehonhallintaa. – Kaikki muut jumpat ja kuntoutukset jäivät, koska ratsastaminen oli niin paljon kivempaa. Hevosen selässä olen vapaa, eikä näkövammani haittaa, Jenny sanoo. Muutaman vuoden jälkeen helppo harrastaminen ei enää riittänyt. Jenny halusi harjoitella tosissaan ja päästä kilpailemaan. Hän alkoi etsiä tallia, jossa saisi kunnollista ratsastusvalmennusta. Itsensä voittaminen on parasta Jenny kilpailee kouluratsastuksessa. Se on laji, jossa ratsastajan pitää saada hevonen tekemään tiettyjä askel- ja liikesarjoja. 2

.

Leija 6 2016

Hevonen tulee innokkaana vastaan, kun Jenny tuo heiniä.

Jennyn mielestä parasta kilpailemisessa on itsensä ylittäminen. Hyvät sijoitukset ja mitalit tuntuvat tietysti myös mukavilta. – Hienointa on, kun hevonen tottelee minua kisoissa ihan tarkalleen. Silloin tiedän, että olen oppinut jotain ja tullut entistä paremmaksi ratsastajaksi, Jenny kuvailee. Menestystä on riittänyt. JATKUU


Leija 6

.

2016

3


JATKOA

Viime vuonna Jenny Kärkkäinen oli mukana Suomen joukkueessa Los Angelesissa järjestetyissä Special Olympics -kisoissa. – Aloin hyppiä ja pomppia, kun kuulin päässeeni kisoihin. Harva saa edustaa Suomea ulkomailla. Kun Jenny lähti Los Angelesiin, hänen tavoitteensa oli tehdä tavallinen hyvä suoritus. Kävi kuitenkin paljon paremmin: Jenny voitti lopulta kolme kultamitalia. – Itku tuli. Piti heti soittaa kotiin äidille, vaikka Suomessa oli yö, Jenny kertoo. Tallista tuli työpaikka Nykyään Jenny harjoittelee Tuusulassa Pikkupihlajan ratsutilalla. Hän on löytänyt sieltä myös osa-aikaisen työn. – Saan ilmaisia ratsastustunteja, kun tulen ennen harjoitusten alkamista tekemään pariksi tunniksi tallitöitä. Se on paras palkka, mitä tällainen hevostyttö voi toivoa, Jenny kertoo.

Lapsena Jenny halusi eläinlääkäriksi tai delfiinikouluttajaksi, mutta tallityöt ovat hänen mukaansa ihan yhtä hyvä juttu. Pikkupihlajassa Jennyn hommiin kuuluu esimerkiksi hevosten ruokkimista sekä pihan ja tallin siivoamista. Joskus Jenny avustaa pienten lasten ratsastustunneilla ja taluttaa poneja. Ennen omaa ratsastustuntiaan Jenny valmistelee ratsunsa kuntoon. – Harja, häntä ja karva pitää sukia kiiltäviksi. Puhdistan kaviot. Laitan satulan ja suitset paikoilleen, Jenny luettelee tehtäviä. Pikkupihlajassa asuu parikymmentä hevosta ja ponia. Jennyn mukaan jokainen niistä on omanlaisensa persoonallisuus. Yksi hänen suosikeistaan on vilkas Pauli-poni. – Vaikka Pauli on heittänyt minua selästä kaikkein eniten, rakastan sitä. Ihastuin Paulissa heti sen silmiin, harjaan ja ihmisläheiseen luonteeseen. Kun työt on tehty, Jenny viettää usein aikaa hevosten ja ponien kanssa seurustellen. – Istun maassa. Juttelen hevoselle ja katselen sen touhuja, Jenny kertoo. Palaute palkitsee bloggaajan Myös Jenny Kärkkäisen toinen rakas harrastus liittyy ratsastamiseen. Hän on pitänyt vuodesta 2012 netissä omaa blogia eli verkkopäiväkirjaa.

4

.

Leija 6 2016

Jennyn blogi on pääasiassa kuvia ja kuulumisia tallilta. Suurin osa seuraajista on muita hevoshulluja.


– Olen kova kilpailemaan, mutta olen silti oppinut suhtautumaan tyynesti häviöihin, Jenny Kärkkäinen sanoo. Kuvan ratsu on nimeltään Pauli.

– Kivointa bloggaamisessa ovat ihanat lukijat ja heidän kommenttinsa. Heidän takiaan jaksan aina miettiä uutta kirjoitettavaa ja kuvattavaa, Jenny kertoo. Blogi on netissä osoitteessa http://jennynkisajaratsastusblogi. blogspot.fi Jenny kertoo, että blogin perustaminen vaati alussa vähän opettelemista.

Vähitellen digikameran ja tietokoneohjelmien käyttäminen alkoi sujua. Jennyn blogin otsikko kuuluu ”En unelmoi elämääni, vaan elän unelmaani”. Tätä periaatettaan hän aikoo noudattaa myös tulevaisuudessa. – Haaveita kannattaa tavoitella, Jenny sanoo. Teksti Mari Vehmanen Kuvat Laura Vesa

Leija 6

.

2016

5


Leijan uutisia

Valtiollinen anteeksipyyntö lapsille, joita kohdeltiin huonosti Lastensuojelun sijaishuolto ei ole aina ollut hyvää Suomessa. Jotkut lapset ovat kokeneet kaltoinkohtelua tai jopa väkivaltaa. Huonoa kohtelua oli muun muassa joissain koulukodeissa. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula esitti marraskuussa valtiollisen anteeksipyynnön. Valtio pyytää anteeksi niiltä, jotka ovat saaneet huonoa kohtelua lastensuojelun sijaishuollossa.

Ministeri kertoi, että monet ovat ottaneet häneen yhteyttä: – Haluan kertoa, että viestinne on kuultu. Pitkä hiljaisuuden aika on ohi. Yhteiskuntana kannamme vastuun siitä, mitä teille on tapahtunut, ministeri Rehula sanoi. Hän jatkoi: – Suomen valtion ja yhteiskunnan puolesta syvä, vilpitön anteeksipyyntö. Anteeksi. Tilaisuuden järjesti sosiaali- ja terveysministeriö.

Wärjäämö ja Vimmart pitivät hienot juhlat

Kuvaaja JT

Tullikamarin Pakkahuone oli täynnä väkeä marraskuussa Voimanlähteitä-tapahtumassa. Tapahtumassa juhlittiin sitä, että toimintakeskus Wärjäämö ja yhdenvertaisen taiteen oppilaitos Vimmart ovat toimineet jo kymmenen vuotta. Yhteisessä juhlassa lavalle nousi 56 soittajaa ja 10 teatterin tekijää. Yleisö sai nauttia monenlaisista esityksistä.

6

.

Leija 6 2016

Janica Talvivaara ja Markus Runsten laulavat. Taustalla soittaa Joel Kasurinen.


Taiteen vertaisohjaus sai tunnustuksen Kettuki on palkinnut Aula-työkodin ME!-projektin Taideteko-palkinnolla. Projektissa kehitetään vertaisohjaajatoimintaa.

Kettukin Taideteko-palkinnon voi saada toimija tai taho, joka edistää kulttuuria, jota tekevät erityistä tukea tarvitsevat henkilöt.

Kuvaaja Janette Aho

ME!-projektissa vertaisohjaaja Anna Vesala ja taidekasvattaja Minna Haveri toimivat yhdessä työparina. He ovat taideohjaajia. Yhdessä he toteuttavat ja ohjaavat yhteisötaiteellista työskentelyä. Työskentelyyn osallistuu kahdeksan kehitysvammaista käsityöläistä ja kaksi työhönvalmentajaa.

Anna Vesala, Minna Haveri, Elina Pons ja Merituuli Keskinen taideteoksen äärellä.

Oskari Lepistö julkaisi levyn Oskari Lepistö on tehnyt cd-levyn. Hengellisen levyn nimi on Toivon sydämeeni sain. Levyllä on mukana 10 kappaletta. – Olen harrastanut musiikkia koko ikäni. Soitan pianoa ja laulan, Oskari Lepistö kertoo.

– Kun levy ilmestyi, olin tosi onnellinen, Oskari Lepistö kertoo.

Leija 6

.

Kuvaaja JT

Jyväskylässä asuva Oskari Lepistö opiskelee musiikkia musiikkikoulu KUMOssa ja soittaa mukana ILO-bändissä.

2016

7


Marlo Paumo tähtää palloa.

Kuva SBiL

Kehitysvammaisten biljardin SM-kilpailut helmikuussa Biljardin mestaruudesta kisataan 7.2.2017 Helsingissä. Helsinkiläinen Ritz Biljardi on järjestänyt jo yli kymmenen vuoden ajan kehitysvammaisten biljardin SM-kilpailuja. Kisoissa kilpailulajina on 8-pallo. Miehet ja naiset pelaavat eri sarjoissa. 8-pallo on hauska peli, jossa tarvitaan sekä rentoutta että hyvää keskittymiskykyä. Harjoittelemalla voi oppia lisää kepin käyttöä ja palloihin osumista. 8

.

Leija 6 2016

SM-kisoissa 7.2.2017 kilpailupaikkana on Ritz-Biljardi Helsingissä Eteläisellä Hesperiankadulla. Ilmoittautumiset: Pekka Leisti, sähköposti pekka.leisti@espoo.fi tai puhelin 0400 846520 Järjestäjät: Ritz-Biljardi, SBIL ja Riilahden Biljardiseura


Tietoa seksuaalisuudesta Seksuaalisuudesta selkokielellä -aineisto on julkaistu netissä osoitteessa www.seteke.fi Sivujen materiaalin voi myös tulostaa itselleen. Sivulla on perustietoa seksuaalisuudesta. Sivuilta saa tietoa muun muassa ihmisen kehosta, tunteista, itsetyydytyksestä, seurustelusta ja ehkäisystä.

Seteke-sivulla kerrotaan, että ei ole olemassa erikseen seksuaalisia tunteita, vaan kaikenlaiset tunteet ovat osa seksuaalisuutta.

Sivun aiheet ovat tulleet esille Seteke-projektin seksuaalineuvontatyössä. Seteke-projektin koko nimi on Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille. Se toimii Tampereen kaupunkilähetys ry:n Rongankotikeskuksessa.

Opas seksissä avustamisesta Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen. Siksi Kynnys ry ja Sexpo-säätiö ovat julkaisseet oppaan seksissä avustamisesta. Oppaan nimi on Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti. Se ei ole selkokielinen. Opas on tarkoitettu henkilökohtaisille avustajille, mutta myös avun käyttäjät voivat hyötyä sen lukemisesta. Oppaassa kerrotaan, miten ja millä välineillä toinen ihminen voi avustaa seksissä. Oppaan avulla voi myös pohtia, kenelle avustaminen kuuluu ja kuka voi avustaa seksissä. Leija 6

.

2016

9


10

.

Leija 6 2016


Pertti Kurikan Nimipäivät soittaa viimeisen keikkansa joulukuussa – Kun täytän 60 vuotta, jään eläkkeelle, Pertti Kurikka on sanonut monta kertaa. Pertti Kurikan Nimipäivät on punkyhtye. Pertti Kurikka soittaa bändissä kitaraa, Kari Aalto laulaa, Toni Välitalo soittaa rumpuja ja Sami Helle bassoa.

Suomen edustajana Euroviisuissa bändi sai valtavasti julkisuutta. Se kertoi haastatteluissa kehitysvammaisten ihmisten asioista tv-kanaville, lehdille ja nettisivuille koko Euroopassa.

Bändi on soittanut vuodesta 2009. Se sai alkunsa Lyhty ry:n kehitysvammaisten esiintyjien työpajassa. Nyt on jäähyväisten aika. Viimeinen keikka on maanantaina 26.12.2016 On The Rocks -klubilla Helsingissä. Samana päivänä Pertti Kurikka täyttää 60 vuotta ja jää eläkkeelle. Se tarkoittaa myös sitä, että koko bändi lopettaa.

Bändistä on tehty vuonna 2012 elokuva Kovasikajuttu. Dokumenttielokuva voitti palkintoja kansainvälisillä festivaaleilla. Nyt Kovasikajutun tekijät Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi valmistelevat elokuvalle jatkoa. Tokasikajuttu-niminen elokuva tulee ensi-iltaan vuonna 2017.

Pertti Kurikan Nimipäivät esiintyi Euroviisuissa toukokuussa 2015.

Kiitos Pertti Kurikka musiikista ja siitä hienosta työstä, jota teet ihmisoikeuksien puolesta. Mukavia eläkepäiviä! Teksti ja kuva Jaana Teräväinen

Leija 6

.

2016

11


Tommi Kivimäki eli vatsastapuhuja Tomsson:

Vaatii treenaamista, jos haluaa esiintyä yleisön edessä Tommi Kivimäki kertoo, miten hän esiintyy vatsastapuhujana. Esiinnyn vatsastapuhujana. Vatsastapuhumisen idea on puhua ilman, että suu liikkuu. Esityksessä minulla on nukke, jonka suuta avaan ja suljen. Koska oma suuni ei liiku, katsojat luulevat, että nukke puhuu. Sain hyviä vinkkejä ammattilaisilta Ensimmäiset muistoni vatsastapuhumisesta ovat 1990-luvun alusta. Lopullisen kipinän sain, kun näin videolta osia vatsastapuhumiskurssista. Videolla opettivat esiintyjät Taika-Petteri ja Nikke Hakkarainen. Otin yhteyttä Taika-Petteriin eli Petteri Hakaseen ja kysyin, koska hän on tulossa keikalle Etelä-Pohjanmaalle. Sovimme noin 45 minuutin tapaamisen paikalliseen kahvilaan. Taika-Petteriltä olen saanut oikein hyviä vinkkejä, vihjeitä, niksejä ja jippoja liittyen vatsastapuhumiseen ja esiintymiseen. 12

.

Leija 6 2016

Alkuaikoina lähetin hänelle esityksiäni ja hän kertoi, mitä hyvää ja mitä parannettavaa esityksissä on. Esityksessä minulla on mukana kaksi nukkea Kun esiinnyn vatsastapuhujana, käytän kahta nukkea eli kaveria. Niiden nimet ovat Kaarle MM ja Anne. Espanjassa eli 1600-luvun lopulla kuningas Kaarle, jolla oli kehitysvamma. Kaarle MM tarkoittaa Kaarle kaksituhatta. Kaarlen hankin toissa vuonna huhtikuussa netin kautta, Annen viime vuoden pääsiäisen aikaan. Minä kirjoitan itse kaikki esiintymiseni käsikirjoitukset. Olen keksinyt Kaarlelle ja Annelle luonteet ja ajatusmaailmat. Anne-nukke on hahmo, joka tykkää laulaa ja on naisellinen. Kun esitän Annea, muutan ääneni naisellisemmaksi ja yritän ajatella kuin nainen. JATKUU JATKUU


Leija 6

.

2016

13


– Kun esiinnyn, koetan olla liikuttamatta omaa suutani, vatsastapuhuja Tommi Kivimäki kertoo.

JATKOA

Toisen nukkeni Kaarle MM:n kanssa keskusteluissa kantavana teemana on vammaisuus. Millaisia vammaiset ihmiset oikeasti ovat? Minä ja Kaarle MM näemme vammaisuuden eri näkökulmasta. Nukke Kaarle MM on hahmo, joka ei tiedä mitään vammaisista ihmisistä. Hänelle vammaiset eivät ole ihmisiä, vammaisille ei kuulu ihmisarvoa eikä itsemäärämisoikeutta. Olen luonut tuon hahmon, vaikka itse ajattelen aivan toisella tavalla. 14

.

Leija 6 2016

Minä ajattelen, että me vammaiset olemme ihmisiä, omia persoonia, jokaisella on omia heikkouksia ja vahvuuksia. Vammaisuus on ainut asia, joka yhdistää vammaisia, muuten kaikki ovat yksilöitä. Voi ajatella esimerkiksi moottoripyöräilijöitä. He ovat kaikki erilaisia ja ainut yhdistävä tekijä on se, että heillä on moottoripyörä. Esiinnyn nimellä Tomsson Esiinnyn nimellä Tomsson. Nimeen liittyy seuraava tarina. Aloin laulaa karaokessa lokakuussa 1994.


Seuraavana kesänä osallistuin karaokekisaan. Muutama päivä ennen sitä paikkakunnan silloinen palopäällikkö keksi minulle taiteilijanimen. Nimi Tomsson on lyhennys nimestä Tom Jones. Sen jälkeen olen käyttänyt nimeä Tomsson, aina kun olen laulanut karaokea Ilmajoen ulkopuolella. Vatsastapuhumista voi harjoitella Kuka tahansa voi oppia puhumaan vatsasta. Vaatii kuitenkin treenaamista, jos haluaa esiintyä yleisön edessä. Minä treenaan peilin edessä. Keskityn heti vaikeaan sanaan, kun se tulee kohdalle. Treenaan sitä niin kauan, että se sujuu hyvin ja luontevasti.

Olen saanut hyvää ja rakentavaa palautetta. Joensuun Parafesteilla yksi henkilö sanoi, että kun Anne-nukke puhui, oli aivan kuin itse Anne olisi puhunut. Tällä hetkellä ohjelmistooni kuuluvat Kaarle MM, Anne ja laulaminen. Keväällä aloitin beatboxin. Siinä suulla tehdään rumpuääniä. Haluan olla esiintyjä, joka kertoo vammaisuudesta ja erilaisuudesta leppoisalla tavalla. Tulevaisuudessa, noin 5 – 10 vuoden kuluttua, haluaisin opettaa vatsastapuhumista. Teksti Tommi Kivimäki Kuvat Laura Vesa

Vaikeita sanoja ovat sanat, joissa esiintyy kirjaimia, joita yleensä tehdään huulilla. Vatsastapuhujan suuhan ei liiku tai se liikkuu mahdollisimman vähän. Voit kokeilla vatsastapuhumista. Seiso peilin edessä rentona ja luonnollisena. Sano ”hei” liikuttamatta suutasi. Huomaatko eron, kun kokeilet sanoa suu kiinni ensin ”hei” ja sitten ”moi”? On hyvä, että treenaa peilin edessä ennen esiintymistä ja varsinkin, kun eteen tulee vaikea sana. Olen saanut hyvää palautetta Yleisö on pitänyt humoristisesta juttelusta ja laulamisestani.

Kun esitys on ohi, nuket pakataan laukkuun.

Leija 6

.

2016

15


Kolme sulotarta Leijan juttusarja esittelee erityisryhmien taidetta. Sarjan kirjoittaja on Satu Itkonen. Tässä on valokuva, jossa kolme melko totista miestä katsoo suoraan meitä kohti. Heidän nimensä ovat Jussi, Opa ja Eero. Emme näe, millaisessa huoneessa he ovat. Tila on hämärä, ja miesten takana on vain tumma tausta. Valo tulee suoraan miesten paljaisiin ylävartaloihin. Kuvassa ei ole mitään ylimääräistä, eli voisi sanoa, että se on pelkistetty. Kuva on otettu ryhmätyönä Lyhdyn valokuvatyöpajassa. Lyhty on kehitysvammaisten ihmisten Helsingin lyhytaikaiskoti ja työpaja. Siellä harrastetaan paljon kulttuuria ja tehdään myös itse taidetta. Valokuvaaja Pekka Elomaa on käynyt monta vuotta Lyhdyssä ja opettanut lyhtyläisiä valokuvaamaan. Usein he ovat halunneet kuvata ihmisiä, toinen toisiaan. Valokuvaryhmässä on valokuvattu, mutta myös tarkasteltu muiden tekemää taidetta ja puhuttu kaikesta mahdollisesta. Lyhdyn valokuvaryhmä on järjestänyt useita näyttelyitä kuvistaan, ja niistä on tehty myös kirja. Mutta miksi ihmeessä annoin tämän tekstin nimeksi Kolme sulotarta? 16

.

Leija 6 2016

Sana sulotar tarkoittaa suloista naispuolista hahmoa, ja tässä kuvassa on kolme aikuista miestä. He näyttävät hyvin mukavilta, mutta eivät ehkä kuitenkaan varsinaisesti suloisilta. Kolme sulotarta on ikivanha taiteen aihe. Sellaisessa kuvassa on kolme kaunista nuorta naista, jotka ovat usein ihan alasti. He ovat kreikkalaisten tarinoiden jumalattaria, jotka edustavat kauneutta, viehätysvoimaa ja hedelmällisyyttä. Kolmen sulottaren kuvissa naisten käsivarret ovat toinen toistensa olkapäillä. Myös tämän valokuvan miehet koskettavat toinen toisiaan. He ovat ehkä ystävyksiä, koska seisovat aivan vieretysten ja ovat ottaneet paidatkin pois. Kun kuvan aiheena on ihminen, katsojalle tulee tunne, että tuo ihminen on tärkeä. Ja tietysti niin onkin. Jokainen meistä on arvokas ja ainutlaatuinen. Valokuva on hyvä keino korostaa ihmisten kaunista erilaisuutta. Teksti Satu Itkonen Satu Itkonen on helsinkiläinen taidehistorioitsija ja tietokirjailija, joka on töissä Ateneumin taidemuseossa yleisötyön tiimin vetäjänä.


Kohtaamisia

Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä: Jussi, Opa ja Eero. Teos on tehty vuonna 2014 Se on kromogeeninen värivedos alumiinilla. Sen korkeus on 120 cm ja leveys 170 cm.

Leija 6

.

2016

17


Ensirakkaus Rakastuin Kariin ensisilmäyksellä. Hän oli komea mies, joka muistutti Beatles-yhtyeen George Harrisonia. Minun syntymäpäivilläni tanssimme yhdessä. Se oli ihanaa. Kari esiintyi kuorossa. Kuoro esitti Kultainen kala -musikaalin ja Kari rytmitti kapuloilla laulua. Haaveilin avioliitosta ja lapsista yhdessä Karin kanssa. 18

.

Leija 6 2016

Toivoin, että meidät olisi vihitty Lammin kirkossa. Sitten me olisimme eläneet onnellisina elämämme loppuun asti. Valitettavasti haaveestani ei tullut totta, mutta muistelen vieläkin lämmöllä ensirakkauttani vuosien päästä. Teksti ja kuva Anne-Maj Pelkonen Kerava


Kirjeenvaihtoon Hei Olen lievästi kehitysvammainen 45-vuotias sinkkunainen Jämsästä. Etsin kirjeenvaihtokaveria noin 45 – 50-vuotiaista miehistä. Saisit olla alueelta Jämsä-Jyväskylä-Kuhmoinen-Mänttä. Käyn avotyössä ja asun Jämsän keskustan alueella. Minulla on oma parveke, jossa voi istua kesäisin ja juoda kahvia. Harrastuksiini kuuluu karaoken laulaminen ja zumba. Minulla on omat karaokelaitteet. Luonteeltani olen huumorintajuinen ja muutenkin mukava. Minut löytää Facebookista ja Skypesta nimellä Virpi Hyvärinen. Valokuva olisi kiva. Voit kirjoittaa osoitteeseen Virpi Hyvärinen Lindemaninkatu 4 as 7 42100 Jämsä

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 50-vuotias poikamies Kuusankoskelta Itä-Suomesta. Etsin ystäväksi vaaleaa naista. Pidän musiikista, tanssimisesta ja telkkarin katsomisesta. Vastaukset kirjeellä Ari Nurkka Arvilantie 8 45700 Kuusankoski Leijan juttuja voi kuunnella netissä Vernerin sivulla osoitteessa www.verneri.net

Hei naiset! 35-vuotias urheilullinen mies etsii naisystävää Satakunnan alueelta. Olen luonteeltani rauhallinen ja luotettava. Harrastuksiini kuuluvat salibandy, musiikki ja elokuvat. Sinun iälläsi ei ole merkitystä. Voit olla rauhallinen, välillä räiskyvä. Vaihdetaan puhelinnumeroita kirjeessä. Ota rohkeasti yhteyttä! Terveisin Tero Kujansuu Peräsimentie 1 D 82 28190 Pori

Kirjeenvaihtoon Hei, olen 50-vuotias mies. Käyn päivisin työkeskuksessa. Harrastuksiani ovat musiikki, lenkkeily, lukeminen Pekka Järvinen. ja television katselu. Pidän tv-sarjoista, kuten Kauniit ja rohkeat sekä Poliisi. Tykkään Chisun ja Viikatteen musiikista. Iältäsi voisit olla vähän minua nuorempi. Toivottavasti pärjäät itsenäisesti kuten minäkin ja olet myös oma-aloitteinen. Vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita, niin voidaan soitella. Pekka Järvinen Pajatie 8, asunto 1 19700 Sysmä Löydät minut Facebookista nimelläni Pekka Järvinen, Sysmä. Klikkaa minut kaveriksi Facebookissa! Käytän myös Skypeä. Leija 6

.

2016

19


Kirjeenvaihtoon Moi! Täällä olisi mies Kajaanista, ikää 38 vuotta. Haen 30 – 35-vuotiasta naista seurustelukumppaniksi. Olen huumorintajuinen ja kiltti ihminen. Tulen hyvin juttusiin naisten kanssa. Olen töissä tk-sairaalassa, teen varastohommia. Juon alkoholia viikonloppuisin. Vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita. Naiset, kynä käteen ja kirjoittakaa rohkeasti! Kuva olisi plussaa. Markku Kemppainen Haukantie 9 – 11 as 19 87400 Kajaani

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 45-vuotias nainen Lohjan Pusulasta. Etsin kirjeenvaihtokaveria kaikenikäisistä naisista Lapin, Imatran ja Lohjan lähikuntien alueelta. Harrastan lenkkeilyä, käsitöitä, leivontaa ja kirjeiden kirjoittamista. Luonteeltani olen iloinen, rauhallinen ja seurallinen. Vastaukset mieluiten sähköpostilla. Toki myös kirje ilahduttaa minua. Sähköpostiosoitteeni on ritva.henell@gmail.com Postiosoitteeni on Ritva Henell Myllypellontie 6 as.16 A 03850 Pusula 20

.

Leija 6 2016

Hei, olen Ismo Uotila. Asun Raisiossa Varsinais-Suomessa. Etsin itselleni tositarkoituksella naisystävää, jota voi hemmotella. En osaa kirjoittaa enkä lukea, joten vaihdetaan kirjeessä puhelinnumeroita. Sitten voimme soitella. Toivon, että olet Raisiosta tai Naantalista. Ismo Uotila Raatimiehenkatu 3 B 3 21200 Raisio

Kirjeenvaihtoon

Sari Uusi-Pohjola asuu Seinäjoella.

Heissulivei! Olen 52-vuotias nainen Seinäjoelta Pohjanmaalta. Asun Aspa-koti Mistelissä. Minulla on siellä oma huone. Käyn torstaisin toimintakeskuksessa ja perjantaisin senioriryhmässä. Harrastuksiani ovat leipominen, kuvien värittäminen, hama-helmiaskartelu ja runojen keräily. Luonteeltani olen iloinen. Seuraan telkkarista Lemmen viemää ja Salatut elämät -sarjoja. Etsin miespuolista kirjeenvaihtoystävää. Valokuva olisi kiva yllätys. Sari Uusi-Pohjola Keponkatu 1 60100 Seinäjoki


Moi! Haen kirjeystäviä 45 – 55-vuotiaista naisista ympäri Suomea. Olen 49-vuotias tamperelainen nainen. Vastaan kaikille. Tarja Jäntti Linnoituksenkatu 10 E 29 33330 Tampere

Kirjekaveriksi? Haluatko kirjeenvaihtokaverin? Lue ensin Leijassa julkaistut kirjeenvaihtoilmoitukset. Jos joku ilmoittaja kiinnostaa sinua, kirjoita hänelle. Jos lehdestä ei löytynyt sopivaa kirjeenvaihtokaveria, voit tehdä oman ilmoituksen. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi. Millainen luonne sinulla on? Missä päin Suomea asut? Monet kertovat harrastuksistaan. Voit myös kertoa, jos sinulla käytät nettipalveluja, kuten Facebook tai Skype. Netin Skype-puhelut ovat maksuttomia, niistä kerrottiin Leijassa numero 1 / 2015. Leijassa ei yleensä julkaista puhelinnumeroita. On parempi vaihtaa numeroita kirjeessä. Lähetä kirjeenvaihtoilmoitus osoitteella: Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittaja Jaana Teräväiselle sähköpostilla osoitteeseen jaana.teravainen@kvtl.fi

Moips! Mun nimeni on Minna. Olen 28-vuotias nainen Lieksasta Pohjois-Karjalasta. Harrastuksiini kuuluu Minna Kokko 1) jumppaaminen etsii kumppania. 2) lenkkeily 3) shoppailu 4) kirjeenvaihto 5) musan kuuntelu ja niin edelleen. Etsin elämänkumppania 28 – 32-vuotiaasta miehestä Pohjois-Karjalan alueelta. En polta enkä juo alkoholia. Voitais vaikka näin alkuun kirjoitella ja vaihtaa numerot kirjeessä. Myöhemmin voidaan tavata. Minna Kokko Toukolantie 27 A 81700 Lieksa

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 58-vuotias sinkkunainen Pirkanmaalta Tampereen läheltä. Haluaisin kirjeenvaihtokaveria ja seurustelukumppania 50 – 60-vuotiaasta miehestä. Olen luonteeltani rauhallinen, sosiaalinen ja luotettava. Harrastan musiikin kuuntelua, lukemista, sauvakävelyä, discossa ja kuntosalilla käyntiä. Toivon, että olet raitis etkä tupakoi, kuten en minäkään. Anne-Mari Laitila Maununkatu 10 B 7 37100 Nokia Leija 6

.

2016

21


Kirjeenvaihtoon Hei! Nyt tarkkana kaikki 45 – 55-vuotiaat tanssitaitoiset naiset. Täällä 54-vuotias sinkkumies vailla seuraa, tositarkoituksella. Teuvo Pöntynen. Plussaa on, jos lähdet kanssani lenkille tai punttisalille. Pidän matkustelusta ja hyvästä ruuasta. Asun yksin, käyn töissä. Odotan kirjettäsi Rautalammilla, Savon sydämessä. Toivon sinun asuvan noin 100 km säteellä. Olen raitis ja rehellinen ystävä, niin toivon sinunkin olevan. Teuvo Pöntynen Rämäkkätie 7 as 11 77700 Rautalampi Sähköpostini on Teuvopontynen@gmail.com

Kirjeenvaihtoon Moi! Olen kohta 22-vuotias nuorimies Jake. Etsin seuraa noin 18 – 23-vuotiaista naisista. Harrastan ulkoilua koiran kanssa, uintia ja kuntosalia. Kuuntelen Suomi-poppii, rokkii ja iskelmää. Tykkään katsoa tv:stä urheilua, Salkkareita, Hottiksia ym. Olen lievästi kehitysvammainen. Olen myös Facebookissa! Laita postia sähköpostilla, osoitteeni on jake.joonatan@hotmail.fi 22

.

Leija 6 2016

Hei! Olen 33-vuotias mies Joensuusta. Asun Reijolassa. Harrastan liikuntaa, lasitaidetta, lukemista, kirjoittamista ja musiikkia. Etsin 25 –  45-vuotiasta naista. Ota rohkeasti yhteyttä. Sähköpostini on rami.pussinen1@hotmail.com Osoitteeni on Rami Pussinen Uutelantie 6 D 17 80330 Reijola

Kirjeenvaihtoon Hei! Etsin naista kirjeenvaihtokaveriksi. Olen 67-vuotias leskimies, asun Ylikiimingissä. Olen entinen aktiiviurheilija ja liikun edelleen paljon. Luonteeltani olen rauhallinen. Reijo Kesti Meijeriranta 4 E 4 91300 Ylikiiminki

Ilmoitus kotisivulle? Leijan kirjeenvaihtoilmoituksia julkaistaan myös netissä. Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin. Netissä ilmoitukset julkaistaan verkkopalvelu Vernerin kotisivulla. Jos käytät tietokonetta, voit käydä lukemassa ilmoituksia osoitteessa www.verneri.net


Moi Olen 26-w mies Raisiosta vailla seuraa. Aluksi kirjeenvaihtoon. Olen mukava ja huumorintajuinen. Olen töissä Mika Ek. rakennuspuolella. Mika Ek Karrinkatu 8 as 12 21200 Raisio Sähköpostini on mika.petteri.ek@gmail.com

Kirjeenvaihtoon Hei! Etsin kaveriksi yli 60-vuotiasta miestä. Vaihdetaan kirjeessä puhelinnumerot ja soitellaan. Ulla Pyykkönen Hakakatu 1 B 9 89600 Suomussalmi

Hei kaikki hauskat, mukavat ja kivat naiset! Etsin tositarkoituksella hyvää, iloista ja onnellista 45 – 55-vuotiasta naista. Toivon, että asut jollakin näistä paikkakunnista: Aura, Lieto, Raisio, Naantali, Masku, Nousiainen, Mynämäki, Eura, Säkylä, Littoinen, Turku, Piikkiö, Loimaa, Huittinen, Kokemäki tai Sastamala. Kirjoitan kirjeitä, soitan puheluja ja laitan viestejä. Harrastan kirjoittamista, kirjoitan runoja, tarinoita, satuja ja kertomuksia. Harrastan myös taidetta: piirrän, teen savitöitä, valokuvaan ja videoin. Heikki Suokontu Annankuja 8 21380 Aura

Perustin Facebook-ryhmän nettiin Hei, olen tehnyt netin Facebook-palveluun ryhmän kehitysvammaisille ihmisille, jotka ovat uskossa. Voit liittyä mukaan ja kirjoittaa hengellistä asiaa, kuten rukousaiheita ja Raamatun jakeita.

Jos käytät nettiä, voit käyttää Facebook-palvelua. Facebookissa on erilaisia keskusteluryhmiä, jotka löytää kirjoittamalla sivun hakukenttään ryhmän nimen. Henna perusti ryhmän uskovaisille.

terveisin Henna Koskela Hennakoskelahemu@outlook.com

Myös Me Itse -yhdistyksellä on oma ryhmä. Se löytyy kirjoittamalla hakuun ”Me Itse -ryhmä”. Tervetuloa mukaan Facebook-ryhmään.

uskovaiset kehitysvammaiset

Leija 6

.

2016

23


Leijan ristikko Tunnistatko, mit채 kuvissa on? Kirjoita sana kuvan kohdalle riville. Tummalle pystyriville muodostuu uusi urheiluun liittyv채 sana. Mik채 se on?

I

U

Etsitty sana on 24

.

Leija 6 2016

.

Ristikon on tehnyt Hannu Niittym채ki.


Äänestä paras Leijan kansi vuonna 2016 Alla näet Leijan kannet vuonna 2016. Mikä sinusta on niistä paras? Lähetä vastauksesi Leijan toimitukseen. Lehden osoite on Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere.

1 / 2016 Hae sinäkin henkilökohtaista apua.

Voit myös käyttää sähköpostia ja lähettää vastauksesi Leijan toimittaja Jaana Teräväiselle osoitteeseen jaana.teravainen@kvtl.fi Laita mukaan yhteystietosi, sillä vastanneiden kesken arvotaan pieniä palkintoja.

2 / 2016 Hyvää iltaa, Tavastia. Keikalla rock-klubilla.

3 / 2016 Vihdoinkin! YK-sopimus tuli voimaan.

4 / 2016 5 / 2016 6 / 2016 Uusia kavereita ja Presidentti Sauli Niinistön Jenny Kärkkäinen toimintaa Imatralla. haastattelu. toteuttaa unelmaansa. Leija 6 2016 25

.


Tule mukaan toimintaan! Kaiken kansan tanssit tammikuussa Turussa

Me Itse ry:n jäsenet tekevät päätöksiä yhdistyksen vuosikokouksessa.

Kuvaaja Jari Nordström

Esiintymässä muun muassa Sebastian Ahlgren, Tino Ahlgren, Henri Hurme, Merja Lehtinen, Ola Mikola, Terttu Honkaranta, Aki Korhonen, Keijo Lehto, Kike Elomaa, Janina ja monia muita. Tapahtuman orkesterit ovat Timo Rautala & Atlas sekä Simple Rock.

Kuvaaja Jari Nordström

Turussa VPK-talolla järjestetään keskiviikkona 11.1.2017 viihde- ja tanssitapahtuma. VPK-talon osoite on Eskelinkatu 5, Turku.

Liput maksavat 10 euroa. Narikka maksaa kaksi euroa. Tiedustelut Veijo Lehtonen puhelin 041 444 3000 Turun seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Keväällä 2016 valittiin uusi johtoryhmä.

Tommi Kivimäki vetää nettikeskusteluja

Me Itse ry:n vuosikokous pidetään maaliskuussa

Käytätkö nettiä? Oletko mukana Facebookin Me Itse -ryhmässä? Tommi Kivimäki aloittaa ryhmässä uuden nettikeskustelun sarjan. Ensimmäisen keskustelu on tiistaina 17.1.2017 klo 18. Sen aiheena on itsemäärääminen. Lisätietoja voi lukea ryhmän sivulta.

Me Itse ry pitää vuosikokouksen 18. – 19.3.2017. Kokous on Tampereella. Lauantai 18.3. on seminaaripäivä, jonka aiheena on YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimus. Sunnuntaina on vuosikokous. Yhdistyksen jäsenet saavat tietoa kokouksesta Meikäläiset-jäsentiedotteessa. Ilmoittautuminen päättyy 24.2.2017. Tämän jälkeen ilmoittautumisia ei enää voida vastaanottaa.

26

Leija 6

.

2016


KeMuT-tapahtuma Finlandia-talolla 28.1.2017 KeMuT on kulttuuritapahtuma, jossa esiintyy kehitysvammaisia muusikoita ja taiteilijoita. Tapahtuma järjestetään 28.1.2017 Finlandia-talolla.

Kuvaaja JT

Esiintymässä (muutokset mahdollisia): Räppäri Kalle MC Koo Havumäki, Resonaarin muusikot, Joonatan Kuusela, Anu Lehtonen Juha Tapio Kärki Duo, Jouko Hälinen, Vappu Hurme ja Jonna Tervomaa & Jaakonaho SähköDuo

Anu Lehtonen on yksi KEMUT-esiintyjistä.

Aikuisten liput maksavat 29,50 euroa ja alle 12-vuotiaiden liput 14,50 euroa. Liput voi ostaa netissä osoitteesta www.lippu.fi tai puhelimitse numerosta 0600 900 900. Järjestäjä Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry

Tukiliiton koulutuksessa saa tietoa vaikuttamisesta Tervetuloa mukaan Tukiliiton yhdistysten jäsenten Aluetreffit-koulutukseen. Koulutuksen yleiskielisessä osuudessa puhutaan sote-palveluista ja oikeuksista. Selkokielisessä osuudessa aiheena on vaikuttaminen eli Mitä vaikuttaminen on? Kuinka voin vaikuttaa itse? Kuinka Me Itse -ryhmä tai paikallinen yhdistys voi vaikuttaa? Koulutuspäivä sisältää keskustelua ja yhteisiä harjoituksia.

.. . .

Aluetreffit järjestetään lauantaisin klo 9.30 – 16 seuraavilla paikkakunnilla: 11.3. Helsinki 25.3. Harjavalta 25.3. Oulu 30.9. Tampere 7.10. Kuopio 25.11. Rovaniemi Koulutus on Tukiliiton maksutonta jäsenpalvelua. Lisätietoja koulutuksesta on netissä sivulla www.kvtl.fi Lisätietoja antaa Ritva Still, ritva.still@kvtl.fi, puhelin 050 5695 360.


Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Takasivun tietovisa Tietovisassa on väittämiä. Tiedätkö, ovatko ne oikein vai väärin? Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista. Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta.

1 2 3 4 5

Ennen ratsastusta hevosen harjaan pitää tehdä lettejä. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. Blogi tarkoittaa netissä pidettävää päiväkirjaa. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. Toivon sydämeeni sain -levyn on tehnyt Oskari Lepistö. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. Sanaristikon ratkaisuksi tulee sana Joulutonttu. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. MC Koo esiintyy KeMuT-tapahtumassa. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset. Montako sait oikein?

.

Numero 6 2016 LEIJA Pinninkatu 51 33100 Tampere TILAUKSET JA OSOITTEENMUUTOKSET Jäsensihteeri Sinikka Niemi, puhelin 040 4839 362, sähköposti jasenpalvelu@kvtl.fi JULKAISIJA Kehitysvammaisten Tukiliitto ry puhelin 0207 718 200 kotisivu www.kvtl.fi TOIMITUS päätoimittaja Jaana Teräväinen, puhelin 050 4656 282, sähköposti jaana.teravainen@kvtl.fi ULKOASU Jaana Teräväinen KANSI Jenny Kärkkäisen ja Pauli-ponin kuvasi Laura Vesa. LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTO Anu Lehtonen, Aki Lindroos, Seppo Pöylä, Ritva Vihanto, Irmeli Vuotila (pj) ja Leealaura Leskelä PAINOPAIKKA Kirjapaino Pieksänprint Oy TILAUSHINTA on 16 euroa. Tukiliiton yhdistysten jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen Leijan tai Tukiviestin. Jäsenlehti on maksuton. Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Seuraavaan Leijaan 1/ 2017 tarkoitettujen juttujen ja kuvien pitää olla toimituksessa 20.1.2017 mennessä. Lehti ilmestyy 6.2.2017. Lehti on myös Issuu-palvelussa. Kirjoita hakuun sana Leija.

Raha-automaattiyhdistys / STEA tukee toimintaamme.

Vastaukset 1. B Harja pitää sukia eli harjata kiiltäväksi. 2. A Totta. 3. A Totta. 4. B Ratkaisu on sana Aitajuoksu. 5. A Voit lukea tapahtumasta sivulta 27.

Leija 6 2016  

Selkolehti Leija numero 5 / 2016. Lehteä tehdään selkokielellä, joten sitä on helppo ymmärtää. Tällä kertaa lehden aiheita muun muassa Jenny...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you