Page 1

2

•520092012

Opiskelu ja työ Rautalangasta taidetta Hae apurahaa


Rebekka Toivonen ja Lauri Lahtinen opiskelevat Luovin Ammattiopistossa. Lauri on jo kolmannen vuoden opiskelija. Heistä tulee toimitilahuoltajia. Seuraavalta sivulta voit lukea tutkimuksesta, joka selvitti, miten nuoret kokevat siirtymisen koulutuksesta työelämään. Kuvan opiskelijat eivät liity tutkimukseen.

2

Leija 5

.

2012


Tutkimus selvitti nuorten opiskelua ja työllistymistä

Täysivaltainen kansalaisuus ei toteudu tasa-arvoisesti Tutkija Aino Äikäs selvitti nuorten kokemuksia työstä ja koulutuksesta. Tutkimuksen mukaan kansalaisuus ei toteudu tasa-arvoisesti. Tutkija Aino Äikäs selvitti vaikeavammaisten nuorten kokemuksia koulutuksesta ja työllistymisestä. Tutkimuksen nuoret ovat 23 – 28-vuotiaita. He ovat kehitysvammaisia ihmisiä, joista yhdellä on myös autismi. Tutkimuksessa heistä käytetään myös nimitystä vaikeavammainen. Kaikki nuoret ovat suorittaneet vaikeavammaisille ihmisille tarkoitetun koulutuksen, jota kutsutaan valmentava II -koulutukseksi. Aino Äikäs tutki myös, mitä mieltä ammatti-ihmiset ja vanhemmat ovat nuorten koulutuksesta ja työllistymisestä. Erityisesti tutkittiin vaikeavammaisten nuorten siirtymistä toisen asteen koulutuksesta eli ammattikoulusta eteenpäin. Tutkija kysyi, millaisia kokemuksia nuorilla oli koulutuksesta, siirtymisestä toisen asteen koulutuksesta eteenpäin ja työllistymisestä.

Lisäksi tutkijaa kiinnosti, mitä nuorten tulevaisuudesta ajatellaan ja puhutaan. Hän kysyi nuorilta, mitä he ajattelevat tulevaisuudestaan. Hän tutki myös, miten ammatti-ihmiset ja vanhemmat puhuvat nuorten tulevaisuudesta. Lisäksi Aino Äikäs tutki, miten nuoret kokivat vammaisuutensa ja miten vammaisuus näkyi ammatti-ihmisten ja vanhempien puheessa.

Mukana 22 henkilöä Tutkimusta varten Aino Äikäs haastatteli 22 henkilöä. He olivat vaikeavammaisia nuoria, heidän vanhempiaan ja ammatti-ihmisiä. Nuorten haastatteluissa hän käytti apuna puhetta tukevia PCS-kuvia. Hän tutki haastatteluaineistoa eri näkökulmista ja teki siitä tulkintoja.

Vanhemmilta ja ammatti-ihmisiltä tutkija kysyi kokemuksia koulutusta ja työllistymistä. Leija 5

.

JATKUU . . . . . . 2012

3


. . . . . . . JATKOA

Tutkimuksen tuloksena Aino Aikäs kirjoitti neljä kertomusta. Kertomukset ovat 1. Kertomuksia koulutuksesta ja siirtymistä. 2. Kertomuksia työstä ja työllistymisestä. 3. Kertomuksia tulevaisuudesta. 4. Kertomuksia vammaisuudesta, kansalaisuudesta ja toiseudesta. Toiseus tarkoittaa tunnetta, että on erilainen kuin muut. Koulutus ei toteutunut tasa-arvoisesti Tutkimuksen tulosten mukaan nuorten koulutus ei toteutunut tasa-arvoisesti. Vanhempien odotukset toisen asteen koulutuksesta olivat todenmukaisia, ja koulutus vastasi heidän odotuksiaan. Ammatti-ihmiset pohtivat, mitä hyötyä on toisen asteen koulutuksesta. Toisen asteen jälkeen nuori siirtyy monta kertaa yksiköstä toiseen, kun etsitään sopivaa vaihtoehtoa. Tässä siirtymävaiheessa tarvitaan suunnittelua ja yhteistyötä nuorten, ammatti-ihmisten ja vanhempien kesken. Nyt nuoret eivät olleet mukana suunnittelussa, joten heillä ei ollut kokemuksia siitä. Nuorten mielestä työharjoittelu oli hyvä asia, mutta sen jälkeen he eivät päässeet työhön. 4

Leija 5

.

2012

Työharjoittelusta ei saa palkkaa, vaikka nuoret pitivät palkkaa tärkeänä työhön liittyvänä asiana. Vanhempien ja ammatti-ihmisten mielestä työtä pitäisi järjestää yksilöllisesti. Vanhemmat ja ammatti-ihmiset olivat eri mieltä keskenään työnteosta toimintakeskuksessa. Vammaisuus aiheuttaa erilaisuuden tunnetta Kun nuoret pohtivat omaa tulevaisuuttaan, heille tärkeitä asioita olivat koti, vapaa-aika, ystävät ja työllistyminen. Vammaisuuden voi ymmärtää monella tavalla. Jokainen kokee sen omalla tavallaan. Ammatti-ihmiset eivät tunne erityispiirteitä, jotka liittyvät vaikeavammaisuuteen. Ne tuntuvat heistä pelottavilta. Nuorille vammaisuus aiheuttaa toiseutta. Vamman vuoksi heidän koulutuksensa ja palvelunsa eivät ole tasa-arvoisia muiden nuorten kanssa. Tämän tutkimuksen perusteella vammaisten ihmisten palvelujärjestelmä vaikuttaa jäykältä ja kapealta. Palveluita on liian vähän. Tarvittaisiin lisää erilaisia palveluita. Vammaisiin nuoriin kohdistuu monenlaisia asenteita. Myös eri ammatti-ihmisillä on erilaisia asenteita. Tämän vuoksi on vaikutettava ihmisten asenteisiin, kun kehitetään vammaisten nuorten koulutusta ja mahdollisuuksia työhön. Teksti Aino Aikäs Tekstin on mukauttanut selkosuomeksi Marja Simola


Sofia Kulmalan haave oli tulla kuvatuksi lähihoitajana. Kuvaaja on Kati Latva-Panula, Fiinikuva.

Hetki unelmaa -näyttely sai seuraajan Hetki Unelmaa -projektissa kehitysvammaisten ihmiset esiintyivät valokuvissa sellaisina, kuin he ovat omissa haaveissaan. Projekti on saanut jatkoa. Uuden näyttelyn toteuttivat Suomen Ammattivalokuvaajat ry ja 19 kehitysvammaisten tukiyhdistystä.

Projektiin mahtuu monenlaisia unelmia, mm. poliisi, pormestari, tanssija ja melkoinen joukko prinsessoja. Jokaisella on unelmansa -näyttely kiertää eri puolilla Suomea. Seuraavan kerran se on esillä Ideaparkissa Lempäälässä lokakuun puolivälissä. Leija 5

.

2012

5


Leijan uutisia

Radio Valossa paljon uusia ohjelmia Tunnetko jo Radio Valon? Se toimii netissä. Sen ohjelmia voi seurata, vaikka ei osaisi lukea. Radio Valon kautta kehitysvammaiset ihmiset voivat saada oman äänensä ja kulttuurinsa esille. Jos haluat mukaan tekemään ohjelmia, voit laittaa sähköpostia Markus Vähälälle osoitteeseen valo@lyhty.net Lyhty ry:n Radio Valo on netissä osoitteessa www.radiovalo.fi

Radio Valon sivulla netissä on julkaistu myös Teemaviikon julkilausuma. Sen aihe on ikääntyminen.

Nokia lahjoitti tietokoneita Nokia on lahjoittanut Me Itse ry:lle 26 kannettavaa tietokonetta. Koneet ovat muutaman vuoden vanhoja, toimivia koneita. Niissä on Open office -ohjelma ja maksuton virustorjunta. Koneissa on langaton nettiyhteys.

Kuva Jaana Teräväinen

Me Itse on iloinen lahjoituksesta. – Annamme koneet alajaoksille niiden omaan käyttöön. Kukin alajaos saa yhden koneen vuoden loppuun mennessä. Koneista on hyötyä muun muassa pöytäkirjojen laatimisessa, Sanna Afonne Me Itsestä kertoo.

6

Leija 5

.

Tommi Valli otti vastaan Turun Me Itse -alajaoksen saaman tietokoneen.

2012


Kirkkopyhän pääjuhlaa vietettiin Tampereella Kehitysvammaisten ihmisten kirkkopyhää vietettiin jälleen syyskuussa. Valtakunnallinen pääjuhla oli tällä kertaa Tampereella. Päivä alkoi jumalanpalveluksella Tampereen tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen juhla jatkui Tampere-talossa. Tampere-talossa esiintyivät muun muassa Hempan Pumppu ja La Strada -teatteri. Tukiliiton puheenjohtaja Jyrki Pinomaa piti puheen.

Kuva JT

Kimmo Koski, Mari Härkönen ja Jussi Lundell esiintyivät Tampereen tuomiokirkossa. Kylttien tekstit olivat tärkeä osa esitystä.

MAHTI-projekti tekee yhteistyötä Me Itsen kanssa MAHTI on Tukiliiton uusi projekti, joka on tarkoitettu vähän tukea tarvitseville aikuisille Järjestämme sopeutumisvalmennuskursseja, jotka tukevat jokaisen omia kykyjä, taitoja ja mahdollisuuksia. Kurssit vahvistavat elämänhallintaa. Projekti tukee myös lähi-ihmisiä. Teemme yhteistyötä Me Itse ry:n kanssa. Me MAHTI-projektissa uskomme, että jokainen voi vaikuttaa omaan elämäänsä. Jokaisella meillä on vahvuuksia! Ota rohkeasti yhteyttä! Projektipäällikkö Pia Björkman, 0207 718 321, sähköposti pia.bjorkman@kvtl.fi

Projektin kotisivu on osoitteessa: http://www.kvtl.fi/fi/mahti/mahti-projekti/

Leija 5

.

Kuva Sanna Välkkilä

Projektityöntekijä Minni Haveri, 0207 718 327, sähköposti minni.haveri@kvtl.fi

2012

7


8

Leija 5

.

Kuva Pekka Elomaa

Matti Rauhaniemen töistä Lanka sanoiksi -näyttely

2012


on koottu

– Kuuntelin jo lapsena radiosta päivän mietelauseita. Siitä kiinnostus aforismeihin varmastikin lähti, Matti Rauhaniemi kertoo. Aforismi tarkoittaa mietelausetta tai lyhyesti sanottua ajatusta.

– Teen rautalangasta sekä omia aforismejani että tuttuja sananlaskuja. Omat aforismini ovat syntyneet ajan mittaan – iällä ja ajalla, taiteilija kertoo. Matti Rauhaniemi työskentelee Helsingissä Lyhty ry:n Tekstiilityöpaja Luovillassa. Rauhaniemi on valittu Kettukin vuoden taiteilijaksi 2009. Matti Rauhaniemen Lanka sanoiksi -näyttely on avoinna 20.10.2012 asti Kauppa & galleria Tallissa. Gallerian osoite on Finnoontie 3, 02270 Espoo. Näyttelyyn voi tutustua keskiviikosta perjantaihin klo 11 – 18 ja lauantaisin klo 11 – 16.

Leija 5

.

Kuva Tiina Vuorinen

Kuvataiteilija Matti Rauhaniemi pohtii maailman tapahtumia ja vääntää ajatuksensa sanoiksi rautalangasta. Näet alla yhden esimerkin hänen teoksistaan. Siinä lukee: ”Toivo on mahdollisuuden hallitsia”. Jokainen katsoja voi itse päättää, mitä lause mahtaa tarkoittaa.

2012

9


Eläkkeellä voi tehdä palkkatyötä Eläkkeensaaja voi laittaa eläkkeen lepäämään ja kokeilla palkkatyötä kahden vuoden ajan. Kevyempi ratkaisu monelle kehitysvammaiselle eläkkeensaajalle on osa-aikatyö. Markku Tuira Kolarista on perustanut Facebookiin uuden sivun, jossa hän pohtii kehitysvammaisten ihmisten työllistymistä. Sivulla Markku kysyy miten pitkäksi aikaa työkyvyttömyyseläkeläinen voi jättää eläkkeensä lepäämään. Kysymykseen vastaa Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää.

– Kehitysvammaiset ihmiset saavat Kelasta kansaneläkkeen suuruista työkyvyttömyyseläkettä. Eläke on 608,63 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi eläkkeensaajan kannattaa hakea takuueläkettä, jolloin kokonaiseläkkeen määrä on 713,73 euroa kuukaudessa, Kari Vuorenpää kertoo ensin taustatietoja eläkettä saavien kehitysvammaisten ihmisten toimeentulosta.

Nina Kautonen on syksyllä 2012 palkkatöissä Luovin Ammattiopistolla. Hänen työnsä on hyvin monipuolista. Ennen kahvien kattamista täytyi silittää pöytäliina.

10

Leija 5

.

2012


Jos eläkkeensaaja saa kokopäivätöitä, hänen toimeentulonsa tulee palkasta ja eläke jätetään lepäämään. – Työkyvyttömyyseläkkeen voi jättää lepäämään yhtäjaksoisesti vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksi vuodeksi.

Kelassa tilanteet katsotaan jokaisen eläkkeensaajan kohdalla yksilöllisesti. Kelan sivuilla on laskuri, jolla voi laskea, miten työnteko vaikuttaa tukiin. Osa-aikatyö on monen ratkaisu

Työhönmeno on aina ilmoitettava Kelalle. Vaikka eläke on lepäämässä eli sitä ei makseta, oikeus eläkkeeseen säilyy. Eläkkeensaaja voi siis palata eläkkeensaajaksi koska tahansa tekemällä kirjallisen ilmoituksen Kelalle.

Eläke ei estä työntekoa. Osa-aikainen työ on monen kehitysvammaisen eläkkeensaajan ratkaisu. Se sopii heille, jotka eivät halua laittaa eläkettään lepäämään tai eivät vaikka jaksa tai halua tehdä kokopäiväistä työtä.

Eläkkeen lepäämäänjättämisiä voi ketjuttaa, mutta välissä täytyy olla kolme kuukautta eläkkeellä.

–Eläkkeensaaja voi saada työkyvyttömyyseläkkeen lisäksi palkkatuloja 713,73 euroa kuukaudessa. Käytännössä tämä tarkoittaa osa-aikatyötä, jota tehdään esimerkiksi muutamana päivänä viikossa.

Työssäkäyvä saa tukea Kelalta Eläkkeen lepäämisen aikana henkilö voi ansaita palkkaa ilman ansiorajoja. Kelan sivuilla kerrotaan, että ”palkan lisäksi voit saada Kelasta ylimmän vammaistuen suuruista tukea 403,50 euroa kuukaudessa, jos sait eläkettä saavan hoitotukea ennen kuin jätit eläkkeen lepäämään”. Tuohan tarkoittaa, että perushoitotukea 59,73 euroa kuussa saanut työkyvyttömyyseläkeläinen alkaa saada Kelalta ylintä vammaistukea eli 403,50 euroa kuukaudessa. Eikös tämä kannusta työntekoon? – Kyllä, työhönmeno kannattaa aina, vaikka korkeammat tulot laskevatkin eläkettä saavan asumistukea, Kari Vuorenpää sanoo.

Jos eläkkeensaaja saa osapäivätöitä, hänen toimeentulonsa koostuu palkasta ja eläkkeestä. Palkka alle 713 euroa kuukaudessa – Osa-aikatyötä tekevän eläkkeensaajan kuukausipalkan täytyy olla pienempi kuin 713,73 euroa kuukaudessa, koska muun muassa lomarahat lasketaan mukaan ansiorajaan, työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää muistuttaa. Työkyvyttömyyseläkeläisen palkkatyöt täytyy aina ilmoittaa Kelaan. Teksti Jaana Teräväinen Kuva Laura Vesa

Leija 5

.

2012

11


Omahoitaja Ritva ”Lilli” Kemiläinen ja Teuvo Taipale huolehtivat Teuvon parvekkeen kukista.

Teuvo Taipale on pohtinut ikääntymistä:

”Kaikilla on oikeus vanhentua arvokkaasti” Teuvo Taipale on miettinyt ikääntymistä. Hänen mielestään tarvitaan joustavuutta, kunnioitusta ja vaihtoehtoja. Arki sujuu paremmin, jos on sopivia vaihtoehtoja: – Jos ikääntynyt ihminen haluaa käydä toimintakeskuksessa, hän voi sen tehdä, Teuvo sanoo. 12

Leija 5

.

2012

– Tarvitaan joustavuutta. Kun ihminen vanhenee, hän ei ehkä jaksa mennä toimintakeskuksen hälinään. Silloin pitää voida jäädä kotiin, Teuvo Taipale sanoo. Asuntolassa tarvitaan riittävästi henkilökuntaa Teuvo Taipale on myös miettinyt, millaista on asua vanhana asuntolassa:


Teemaviikon tapahtumiin voi saada pientä tukea – Millaista on viettää koko päivä asuntolassa? Jos joku päivä väsyttää ja haluaa olla hiljaisuudessa, voi vain olla kotona.

Teemaviikko järjestetään 1. – 7.12.2012. Viikon aihe on tällä kertaa ikääntyminen ja eri-ikäisten ihmisten yhteistyö. Viikon tunnuslause on ”Aina on oikea ikä”.

– Ikääntyviä kehitysvammaisia ihmisiä ei saa jättää yksin. Asuntolassa pitää olla riittävästi henkilökuntaa, Teuvo Taipale sanoo.

Tuttuun tapaan tukiyhdistykset ja Me Itse ry:n alajaokset voivat saada pientä taloudellista tukea viikon tapahtumien järjestämiseen. Tukea voi saada 50 – 200 euroa tai harkitusti tilaisuuden kulujen mukaan.

Hänen mielestään ikääntyvillä ihmisillä on oikeus jatkaa asumista omassa kodissaan, jos he niin haluavat. Lääkärit tarvitsevat tietoa vammaisten ihmisten ikääntymisestä Teuvo Taipale on miettinyt, voiko syntymässä saatu vamma tai pitkäaikaissairaus pahentua, kun ihminen ikääntyy. – Lääkäreille täytyy korostaa, että vammaisilla ikäihmisillä on samoja oireita kuin muillakin vanhuksilla. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että vammaisilla ikäihmisillä voi olla myös sellaisia oireita, jotka liittyvät vammaisuuteen. Teuvon mielestä on harmillista, että tavallinen terveyskeskuksen lääkäri voi käyttää vain vähän aikaa yhden potilaan kanssa. Ihmiselle kuuluu oikeus arvokkaaseen vanhenemiseen. – Kaikilla on oikeus vanhentua arvokkaasti, sanoo Teuvo Taipale. Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

Avustusta voi hakea erityisesti tukiyhdistysten ja Me Itse -alajaosten yhteisiin tapahtumiin. Tuen antavat Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Haku lokakuun loppuun mennessä Tuen hakeminen on helppoa. Hakemukset tehdään kirjallisesti. Lomake on Tukiliiton kotisivulla kohdassa Kehitysvammaisten viikko. Tukea voi hakea myös vapaamuotoisella hakemuksella, kunhan siitä samat asiat, joita lomakkeessa kysytään. Hakuaika päättyy lokakuun viimeinen päivä. Päätökset tehdään marraskuun alussa ja tuki maksetaan, kun tapahtuma on toteutunut. Lisätietoja voi kysyä sähköpostilla osoitteesta teemaviikko@kvtl.fi Lomakkeen voi palauttaa myös kirjeessä osoitteeseen: Teemaviikko KVTL Pinninkatu 51 33100 Tampere

Leija 5

.

2012

13


Kuva Eeva Ranta-aho

Lappeenrannan Kehitysvammaisten Tuki ry:n ystävätupa sai apurahan ja järjesti monenlaista toimintaa. Keväällä ystävätupa sai vieraita Pietarista. Kuvassa Irina Zaharova neuvoo kukantekoa.

Harrastamiseen voi hakea apurahaa Syksyllä on aika hakea apurahaa. Apurahoja myönnetään Kehitysvammaisten Tukiliiton eri rahastoista. Apurahoja voivat hakea yksittäiset ihmiset tai ryhmät. Apurahaa voi hakea aikuisopiskeluun ja luovan toiminnan harrastuksiin. Apurahaa voi hakea myös koulutuksiin, kursseille tai Me Itse -yhdistyksen tapahtumiin osallistumista varten. Miten apurahoja haetaan? Apurahoja voivat hakea yli 16-vuotiaat kehitysvammaiset ihmiset. Hakuaika päättyy lokakuun viimeisenä päivänä. 14

Leija 5

.

2012

Kaikille hakijoille ilmoitetaan seuraavan marraskuun aikana, ovatko he saaneet apurahan. Yksittäisille ihmisille ja ryhmille on eri hakulomakkeet. Lomakkeita voi kopioida lisää. Niitä voi myös tilata lisää Soilikki Alanteelta. Lisätietoja Soilikki Alanne puhelin 0206  90 281, sähköposti soilikki.alanne@kvtl.fi Hakemuksen palautusosoite Täytä hakemus huolellisesti ja palauta lomake osoitteeseen IKI / Apurahat Pinninkatu 51 33100 Tampere


Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliiton

IKI-Instituutti

Apuraha-anomus Haen apurahaa Kehitysvammaisten Tukiliiton rahastoista Opiskeluun Harrastuksiin Tapahtumaan, leirille tai kurssille osallistumiseen

Hakijan tiedot Nimi

___________________________________________________

Syntymävuosi

___________________________________________________

Osoite

___________________________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________

Puhelin

_____________________________

Sähköposti

___________________________________________________

Pankki ja tilinumero, jonne mahdollinen apuraha voidaan maksaa:

___________________________________________________

Yhteyshenkilön tiedot (jos eri henkilö kuin hakija) Nimi

___________________________________________________

Osoite

___________________________________________________

___________________________________________________

___________________________________________________

Puhelin

_____________________________

Sähköposti

___________________________________________________ Leija 5

.

2012

15


Saako hakija taloudellista tukea muilta tahoilta kyseiseen toimintaan

Kyllä. Mistä ja kuinka paljon?

_______________________________

Ei. Jos haet apurahaa opiskelua varten, täytä seuraavat kohdat

Oppilaitos ja opiskelupaikka______________________________________

______________________________________________________________

Opintojen kesto________________________________________________

Kerro tarkemmin opiskelustasi____________________________________

______________________________________________________________

Mihin käyttäisit apurah

an (käytä tarvittaessa liitettä)___________________________________________

______________________________________________________________

Jos haet apurahaa harrastamiseen, täytä seuraavat kohdat

Kerro harrastuksestasi___________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Kuinka kauan olet harrastanut____________________________________

Miten käyttäisit apurahan (käytä tarvittaessa liitettä)_________________

______________________________________________________________

Jos haet apurahaa tapahtumaan, leirille tai kurssille osallistumiseen

Mikä tapahtuma on kyseessä_____________________________________

______________________________________________________________

Miten käyttäisit apurahan (käytä tarvittaessa liitettä)_________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Paikka ja aika _______________________________________________________ ________________________

Hakijan allekirjoitus

_______________________________ Hakemuksen täyttäjän allekirjoitus

Hakemusten palautus ja lisätietoja: Kehitysvammaisten Tukiliitto ry / Soilikki Alanne Pinninkatu 51, 33100 Tampere, puhelin 0206 90 281, sähköposti soilikki.alanne@kvtl.fi

16

Leija 5

.

2012


Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliiton

IKI-Instituutti

Apuraha-anomus ryhmille

Ryhmämme hakee apurahaa Kehitysvammaisten Tukiliiton rahastosta.

Ryhmämme hakee lasten ja nuorten toimintaan tarkoittua erikoisapurahaa 2013. Tukiliitto on saanut lahjoituksen, josta jaetaan erikoisapurahoja lasten ja nuorten ryhmien vuoden 2013 toimintaan.

Ryhmän tiedot Ryhmän nimi________________________________________________________ Paikkakunta, jossa kokoonnumme______________________________________ Ryhmän jäsenten määrä ______________________________________________

Leija 5

.

2012

17


Ryhmä kokoontuu (laita rasti ruutuun)

viikottain

kuusi kertaa vuodessa tai useammin

muutaman kerran vuodessa

harvemmin

Kuinka kauan ryhmä on toiminut (laita rasti ruutuun)

ryhmä on juuri perustettu

1 – 3 vuotta

alle vuoden

kauemmin kuin kolme vuotta

Kuvailkaa ryhmän toimintaa (voit käyttää myös liitteitä)____________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Miten ryhmä käyttäisi apurahan?_______________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

______________________________________________________________

Saako ryhmä taloudellista tukea muualta kyseiseen toimintaan? Ei.

Kyllä. Mistä ja mihin tarkoitukseen_____________________________

Ryhmän vetäjän tiedot Vetäjän nimi ja ammatti_______________________________________________ Vetäjän osoite_______________________________________________________

______________________________________________________________

Vetäjän puhelin ja sähköpostisoite ______________________________________

______________________________________________________________

Pankki ja tilinumero, jonne mahdollinen apuraha voidaan maksaa

______________________________________________________________

Paikka ja aika _______________________________________________________ ___________________________________________________

Ryhmän vetäjän allekirjoitus

Hakemusten palautus ja lisätietoja: Kehitysvammaisten Tukiliitto ry / Soilikki Alanne Pinninkatu 51, 33100 Tampere, puhelin 0206 90 281, sähköposti soilikki.alanne@kvtl.fi

18

Leija 5

.

2012


Runo

Anteeksi Yhtä on vaikea pyytää, kun sydän on yksin ja vääriä sanoja syytää. Ratkaisu herkin antaa jo merkin... Tule niin hiljaa, kuin voit sinä jälleen. Anteeksipyyntö sen kuiskaan syksyiseen iltaan. Se valona loistaa kuunsäteen ikuiseen siltaan.

Kuva Jaana Teräväinen ja Sanna Välkkilä

Olavi Mannila Saarijärvi

Leija 5

.

2012

19


Kokemuksen ääni -sarja

Itsenäistymiseni tuli monelle yllätyksenä Mirva Pekkola kertoo, miten hän voitti sairauden ja saavutti unelman itsenäistymisestä. Nyt hän elää kaksistaan koiransa Jamin kanssa. Olen 39-vuotias ja asun Oulussa. Sairastuin kaksivuotiaana epilepsiaan. Olin pitkään riippuvainen äitini huolenpidosta. Hän jäi kotiin hoitamaan minua.

Opiskelu oli villiä aikaa. Olin välillä tottelematonkin. Lopulta sain koulusta kuitenkin 500 markan stipendin ja diplomin. Siitä olin ylpeä.

Lapsena oli todella tärkeää, että otin lääkkeeni aamuisin, päivisin ja iltaisin. Tätä jatkui koko lapsuuteni ajan. Kun täytin 17 vuotta, sain tietää, että epilepsia oli hellittänyt. Luovuin pikkuhiljaa lääkkeistä, kunnes en syönyt niitä enää lainkaan.

Opintojen päätyttyä sain oman tukiasunnon Oulun kaupungilta ja muutin asumaan yksin. Aluksi tuntui hassulta olla yksin omassa asunnossa. Parissa vuodessa aloin kuitenkin tottua siihen.

Kun kohtaukset loppuivat, itsenäistyin vanhempieni silmissä. En tarvinnut äitini huolenpitoa niin kuin ennen. Vanhempani hämmästyivät, kun pystyin ottamaan oman elämäni hallintaan. Hämmästyin sitä itsekin.

Tänä keväänä unelmani toteutui, kun muutin asumaan Kehitysvammaisten Palvelusäätiön asuntoon. Asunto on hyväkuntoinen ja todellinen unelma-asunto. Asun siinä kahdestaan koirani Jamin kanssa.

Ensimmäinen itsenäistymisen askel tapahtui 21-vuotiaana, kun aloitin opiskelut ammattikoulussa Muhoksella. Asuin viikot asuntolassa ja viikonloput kotona.

Jami on nyt 10-vuotias. Myös koiran hoitaminen on iso vastuu. Mielestäni on tärkeää, että on vastuuntuntoinen, kun asuu yksin.

20

Leija 5

.

2012


Mirva Pekkola muutti unelma-asuntoon. Hän asuu kaksin valkoisen Jami-koiransa kanssa.

Teen kaikki kotityöt itse. Onneksi olen tottunut tekemään kotitöitä pienestä pitäen. Siivoan, kokkaan, pesen pyykit, käyn kaupassa ja teen ruokaa. Maksan myös laskuni verkkopankissa. Minulla ei ole edunvalvojaa. Yksin asumisessa on parasta se, että saan päättää itse omista asioistani. Olen sopinut vanhempieni kanssa, että he eivät puutu elämääni, ellen itse pyydä apua. Tämä järjestely on toiminut hyvin.

Tällä hetkellä teen vapaaehtoistyötä Nuorten ystävien työllistämiskeskuksessa. Minulla on myös miesystävä. Tulevaisuudelta toivon työtä ja uusia tuulia puhaltamaan elämääni. Teksti ja kuva Laura Kotila Mirva Pekkola puhui 30.5.2012 Hyvä ja itsenäinen elämä! -seminaarissa Pyhäjärvellä. Seminaarin järjesti Käsikynkkä-projekti.

Leija 5

.

2012

21


Kokemuksen ääni -sarja

Ystävät jakavat ilot ja itkut Maria Pakanen ja Joni Susimaa osallistuivat Käsikynkkä-projektin puhujakoulutukseen Oulussa viime keväänä. Koulutuksen loppuseminaari pidettiin Pyhäjärvellä. Loppuseminaarissa Maria ja Joni puhuivat ystävyydestä.

22

Leija 5

.

2012

Maria Pakanen ja Joni Susimaa asuvat Nivalassa. He ovat olleet ystäviä noin neljä vuotta. He tapasivat ensimmäisen kerran, kun Maria meni kauppaan, jossa Joni oli avotyössä. – Minä palvelin Mariaa. Niin me tutustuttiin, Joni muistelee.


Kun Jonin avotyö kaupassa loppui, hän meni töihin Tarhin toimintakeskukseen. Maria työskenteli siellä keittiössä. – Alettiin jutella keskenämme ja Joni kutsui minut kylään, Maria kertoo. Aluksi Mariasta tuntui vaikealta mennä Jonin luokse kylään. Jonilla oli nimittäin tyttöystävä. Maria mietti, miten Jonin tyttöystävä Merja Nylander suhtautuisi häneen. Joni kuitenkin uskoi, että Merja saisi Mariasta kaverin. Niin kävikin. Joni ja Merja ovat kihloissa. He asuvat yhdessä. Myös Marialla on kihlattu. Hänen nimensä on Mikko Aksila. Maria asuu Mikon kanssa. He ovat olleet yhdessä noin vuoden. Ihmisten on joskus vaikea ymmärtää, että mies ja nainen voivat olla vain ystäviä. – Kun ihmiset näkevät Jonin ja minut yhdessä, he saattavat luulla, että meillä on suhde, Maria kertoo. Marian ja Jonin kihlatut tietävät asioiden oikean laidan. Itse asiassa Maria, Mikko, Joni ja Merja viettävät vapaa-aikaa myös neljästään. – On kivaa, kun meitä on monta, Maria sanoo. Mikolla on ajokortti, ja jos joku lainaa hänelle autoa, pariskunnat reissaavat yhdessä. Autolla he pääsevät liikkumaan kauemmas kuin pyöräillen tai kävellen. He ovat tehneet autolla mökkimatkoja.

Yhdessä on käyty muun muassa Kalajoella ja Kuopiossa. Maria ja Mikko hoitavat tarvittaessa Jonin ja Merjan Topi-koiraa. Joni ja Merja taas huolehtivat joskus Marian ja Mikon kissoista, Justiinasta ja Minnistä. Ystävyys antaa iloa, riemua ja tukea Mitä ystävyys antaa? – Iloa ja riemua, Maria ja Joni vastaavat kuin yhdestä suusta. – On ollut usein naurussa pitelemistä, Joni sanoo. – Mutta ollaan me itkettykin, Maria lisää. Ystävyys näkyy monella tavalla. Jos toisella on huono päivä, toinen koettaa auttaa ja ilahduttaa. Toiselle voi purkaa asioita, jotka painavat mieltä, mutta myös hyvät asiat jaetaan. Maria kertoo, että hänen ja Jonin on helppo olla yhdessä. – Olemme samanlaatuisia ja samanarvoisia. Meillä on myös samanlainen tausta, koska meidät kummatkin on adoptoitu lapsina perheisiimme. Maria ja Joni ovat kohdanneet myös yllättäviä ennakkoluuloja. – Tämän takia, Joni sanoo ja osoittaa ihonväriään. Joidenkin ihmisten mielestä Maria ei saisi olla Jonin kanssa. – Ennakkoluulot ovat väärin eivätkä ne voi estää meitä olemasta ystäviä, Maria ja Joni sanovat. Teksti Tuula Puranen Kuva Jaana Teräväinen

Leija 5

.

2012

23


Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 41-vuotias nainen Lohjalta. Pidän musiikista, ulkoilusta ja elokuvista. Harrastan sählyä ja keilausta. Haluaisin kirjeenvaihtoon noin 40 – 45-vuotiaan miehen kanssa. Olethan mielellään lähiseudulta. Hanna Koskivainio Laurinkatu 56 A 16 08100 Lohja

Kirjeenvaihtoon Mukavaa syksyä! Olen 37-vuotias herrasmies Porista. Etsin viisasta, kaunista ja mukavaa naista tositarkoituksella. Voisimme mennä ulos kävelylle, saunomaan tai vaikka ravintolaan illalliselle. Täällä vastaustasi odottaa ihana ja hauska mies, jolle voit kirjoittaa osoitteeseen: Rauli Pikkumaa Peräsimentie 1 D 90 28190 Pori

Kirjeenvaihtoon Hei! Haluaisin kirjeenvaihtokaverin. Asun Leppävirralla Savon alueella. Olisi hyvä, jos kaveri on myös täältäpäin. Harrastan palapelien kokoamista, ulkoilua ja mökkeilyä. Kesän olen hyvin paljon mökillä. Ota rohkeasti yhteyttä. Ilpo Heiskanen Karpalokoti Oksmannintie 5A 79100 Leppävirta

Leijan juttuja voi kuunnella Internetissä Vernerin sivulla osoitteessa http://verneri.net

24

Leija 5

.

2012

Kirjeenvaihtoon Heippa! Etsin 18 – 33-vuotiaita naisia ja miehiä kirjeenvaihtoon. Harrastan lenkkeilyä, shoppailua, ratsastusta, kirjeiden vaihtamista. Olen 23 vuotta vanha. Asun Hämeenlinnassa. Tykkään laulaa ja tanssia. Tykkään leipoa ja tehdä ruokaa. Tykkään tehdä käsitöitä, askarrella yms. Tykkään 100 % lapsista ja eläimistä. Minulla on seitsemän sisarusta. Pidän kaikista vuodenajoista. Rakastan joulua, koska silloin saa olla perheen ja kavereiden kanssa. Kirjoittelemisiin! Heidi Hakala Herukkakuja 3 13300 Hämeenlinna

Kirjeenvaihtoon Hei, olen Hanna Hirvonen! Olen 35-vuotias nainen Lappeenrannasta Itä-Suomesta. Harrastan uimista, lenkkeilen paljon. Kuuntelen musiikkia. Käyn töissä. Minusta on kiva jutella eri ihmisten kanssa. Minulle voivat soitella sekä miehet että naiset. Vaihdetaan numeroita kirjeessä. Minua ei haittaa, vaikka asuisit kaukana. Hanna Hirvonen Lentäjäntie 4 B 18 53600 Lappeenranta

Kirjeenvaihtoon Hei, haluan kirjeenvaihtoon noin 50 – 60-vuotiaiden miesten ja naisten kanssa. Ulla Pyykkönen Hakakatu 1 D 1 89999 Suomussalmi


Hei! Olen Terho ja olen 53 vuotta vanha. Asun Tampereella omassa asunnossa. Haluaisin saada kirjekaverin läheltä Tamperetta. Olen mukava ja rehellinen. Vastaan kaikkiin kirjeisiin. Minulle voi kirjoittaa osoitteeseen Terho Koivistonkuja 5 B 1 33820 Tampere

Kirjeenvaihtoon Hei, haluan kirjeenvaihtoon 30 – 40-vuotiaiden miesten kanssa Hämeenlinnan seudulta. Asun Hämeenlinnassa. Seija Keskimaa Herukkakuja 3 13300 Hämeenlinna

Kirjeenvaihtoon

Kirjekaveriksi?

Haen puhelinsoittokaveria, koska kirjoittaminen on minulle vaikeaa. Olen 49-vuotias nainen. Asun Kuhmon maaseudulla Kainuussa veljeni perheen kanssa. Meillä on koira, jota hoidan päivittäin. Pidän musiikista. Pidän suomalaisesta iskelmästä ja tanssimusiikista eniten. Kirjoita minulle, niin vaihdetaan numeroita kirjeessä. Riitta Kähkönen Kostamuksentie 2210 88740 Härmänkylä

Haluatko kirjeenvaihtokaverin? Lue ensin Leijassa julkaistut kirjeenvaihtoilmoitukset. Jos joku ilmoittaja kiinnostaa sinua, kirjoita hänelle kirje.

Kirjeenvaihtoon

Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittajalle osoitteeseen jaana.teravainen@kvtl.fi

Morjensta vapaat sinkkunaiset! Olen 32-vuotias mies keski-pohjanmaalta. Olen ahkera, savuton, raitis, kohtelias, avulias, huumorintajuinen, fiksu, rehellinen, uskollinen ja auttavainen. Jos sinä olet avulias, kohtelias, rehellinen, fiksu ja huumorintajuinen, ja sen lisäksi rehti, reipas, iloinen, menevä sekä luotettava arkena ja sunnuntaina, no eipä muuta kuin kirjoittele kuulumisiasi joko perinteisesti tai sähköisesti. Voit lähettää valokuvasi postissa tai sähköpostissa. Mr. Timo Antero Puumala Kesäniementie 2 as 4 2krs 68300 Kälviä Sähköpostisoitteeni on timo.puumala@gmail.com

Leijassa ei yleensä julkaista puhelinnumeroita. On turvallisempaa kirjoittaa ensin muutama kirje ja vaihtaa puhelinnumeroita kirjeessä. Oman ilmoituksen voi lähettää osoitteella: Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere

Ilmoitus kotisivulle? Leijan kirjeenvaihtoilmoituksia julkaistaan myös Internetissä. Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin. Internetissä ilmoitukset julkaistaan verkkopalvelu Vernerin kotisivulla. Jos käytät tietokonetta, voit käydä lukemassa ilmoituksia osoitteessa http://verneri.net

Leija 5

.

2012

25


Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 26-vuotias mies Urjalasta. Olen lievästi kehitysvammainen. Etsin itselleni tyttöystävää seurusteluun. Ikäsi voisi olla 20 – 35 vuotta. Käyn työtoiminnassa Viialan toimintakeskuksessa. Tykkään musiikin kuuntelusta. Suosikki-tv-sarjani on Salatut elämät. Toivon, että löytäisin tyttöystävän. Jään odottamaan kirjettäsi. Antti Lindén Vanhainkodintie 15 B 8 31760 Urjala

Kirjeenvaihtoon Olen Jari, 44-vuotias Keiteleeltä Keski-Suomesta. Olen kaupassa töissä. Minulla on kissa. Minulla on iloinen luonne. Harrastan: hiihtoa, pyöräilyä ja ulkoilua. Kaikki naiset voivat kirjoittaa tai soittaa minulle. Vaihdetaan puhelinnumeroita kirjeessä. Jari Paananen Keiteleentie 2 as 7 72600 Keitele

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen Jouko Eskelinen Pieksämäeltä, Etelä-Savosta. Etsin kirjeenvaihtoseuraa tositarkoituksella samanikäisistä naisista, voit olla kauempaakin. Olen 54-vuotias mies, pidän liikunnasta ja tanssimisesta. Kuvani saat kirjeessä, kirjoittele, niin tutustutaan! Jouko Eskelinen Sivukatu 2 C 9 76120 Pieksämäki Sähköpostini on jouko.eskelinen@luukku.com

26

Leija 5

.

2012

Kirjeenvaihtoon Etsin tyttöystävää! Olen 31-vuotias lievästi kehitysvammainen mies Kotkasta. Etsin itselleni ystävää, jonka kanssa voin kirjoitella tai käydä vaikka elokuvissa. Olen töissä kaupassa ja omistan ajokortin. Harrastan salilla käyntiä. Olen huumorintajuinen ja kiltti luonteeltani. En tupakoi tai käytä huumeita. Alkoholia otan harvoin. Voit ottaa minuun yhteyttä sähköpostilla, sähköpostiosoitteeni on iii@suomi24.fi Yhteystietoni: Pasi Hyytiäinen Pirosenvuorentie 2 A 2 48400 Kotka Kuva JT

Vuosi sitten kansanedustajille kerrottiin avotyön epäkohdista eduskuntatalolla. Anneli Kiljunen, Samu Alander ja Tommi Kivimäki keskustelemassa.

Vaikuttaminen on joulukuun Leijan aihe Seuraavan Leijan aiheena on vaikuttaminen. Koska Leija 6/2012 on erikoislehti, siinä ei julkaista kirjeenvaihtoilmoituksia. Ilmoituksia on taas ensi vuonna.


VITSEJÄ Kunnallisvaalien kunniaksi muutama vitsi politiikan maailmasta.

Vitsi

Humalainen mies päätti jättää pyöränsä eduskuntatalon portaiden eteen. Paikalle ryntäsi poliisi, joka huusi humalaiselle: – Et voi jättää pyörääsi siihen! Siitähän kulkevat kaikki: Katainen, Urpilainen, Soini, Väyrynen... Humalainen keskeytti: – Mutta onhan pyörässä lukko!

Vitsi

– Kuinka monta hyvää poliitikkoa tarvitaan vaihtamaan palanut lamppu? – Yksi riittää, mutta mistähän sellaisen löytää?

Vitsi

Paavo Arhinmäki tapasi Sauli Niinistön: –  Kuule Sauli, kävelin eilen presidentinlinnan ohi... Niinistö keskeytti ja sanoi: –  Kiitos, sehän oli ystävällistä!

Uusia esitteitä Eduskunnan toiminnasta on esite selkokielellä. Esitteessä kerrotaan, millaista kansanedustajan työ on ja miten eduskunnassa tehdään päätöksiä. Esitettä voi tilata sähköpostilla osoitteesta tiedotus@eduskunta.fi Kunnallisvaalit järjestetään lokakuun 28. päivä. Uutta kunnallisvaaleista kertovaa esitettä voi tilata Selkokeskuksesta lähettämällä sähköpostin osoitteeseen selkokeskus@kvl.fi

Vitsi

– Kuinka monta kansanedustajaa tarvitaan vaihtamaan autoon rengas? – Ei yhtään. He ajavat taksiseteleillä!

Vitsi

– Tiedätkö, miksi useimmat poliitikot eivät juo aamukahvia? – Siitä voi mennä päiväunet! Leija 5

.

2012

27


Kellarikahvila sijaitsi Jyväskylän keskustassa Toivolan Vanhalla pihalla.

Kellarikahvilassa vapaaehtoiset Ravintolapäivänä Jyväskylään keskustaan syntyi oma Kellarikahvila. Elokuun 19. päivänä vietettiin kansainvälistä Ravintolapäivää. Ravintolapäivä on päivä, jolloin kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan tai kahvilan yhden päivän ajaksi.

Jonoa riitti, sillä kahvilassa kävi lähes 200 asiakasta.

28

Leija 5

.

2012

Myös Jyväskylässä tarjoutui mahdollisuus omaan kahvilan perustamiseen. Sinne syntyikin uusi kahvila nimeltä Kellarikahvila.


osallistuivat hauskaan toimintaan Kellarikahvilassa työskenteli neljä vapaaehtoista, jotka pitivät kahvilaa yhdessä opiskelijoiden kanssa. Vapaaehtoiset olivat KVPS Tukena Oy:n Päivänsäteen palvelukodista. Opiskelijat taas olivat Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. – Ravintolapäivä tarjosi vapaaehtoisille hienon mahdollisuuden osallistua kansalaistoimintaan, järjestäjät sanovat.

Kellarikahvila oli menestys! Noin kolmen tunnin aikana kahvilassa kävi lähes 200 asiakasta. Tarjolla oli itsepoimituista mustikoista tehtyä mustikkapiirakkaa, luomukahvia ja punaista marjasmoothieta eli marjajuomaa. Kahvilan asiakkaat olivat tyytyväisiä ja sanoivat: ”Kellarikahvilan mustikkapiirakka oli maailman parasta!” Teksti Miisa Sankila ja Maiju Kolehmainen Kuvat Saila Kosunen ja Hanne Laitinen

Leija 5

.

2012

29


Tule mukaan toimintaan! Kuva elokuvasta ”Vähän kunnioitusta” / Disney

Unified-lentopalloa 23. – 25.11. Eurassa Kansainvälinen Special Olympics Unified-lentopallon kutsuturnaus pelataan marraskuussa Euran urheilutalolla Eurassa. Tule mukaan kannustamaan! Lisätiedot: Eija Helander-Nieminen, eija.helander@gmail.com

Myös Pertti Kurikan Nimipäivät on esiintynyt Dubrovnik-klubilla.

Järjestäjät Euran Raiku ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry

Dubrovnikissa klubeja jouluun asti

Imatran tukiyhdistys täyttää 45 vuotta. Juhlakonsertissa esiintyvät

Lyhty ry:n Marginaaliklubit pidetään Dubrovnikissa Helsingissä. Klubin osoite on Eerikinkatu 11, Helsinki. Syksyn aikana kuullaan taas monenlaista musiikkia.

Saska Helmikallio ja Jani Jalkasen orkesteri Konsertti järjestetään perjantaina 2.11.2012 klo 19.00 Karelia-salissa Imatran Kulttuurikeskus Virrassa. Liput maksavat 30 euroa. Liput myy Lippupalvelu.

Seuraavat klubit ovat 17. lokakuuta, 14. marraskuuta ja 12. joulukuuta 2012. Klubi-illat alkavat klo 19.00.

Järjestäjä: Imatran Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry

Liput ovelta 5 euroa. Narikka maksaa 2,5 euroa.

30

Leija 5

.

Kuva Mika Okko

Klubin ikäraja on 18 vuotta.

2012

Lisätietoja: Kulttuuripaja Valo: Teuvo Merkkiniemi, Kalle Pajamaa ja Markus Vähälä, puhelin 050 413 6216 tai sähköposti valo@lyhty.fi Marginaaliklubi on myös Facebookissa.


Sastamalan kesätapahtumaan odotetaan 300 liikkujaa Muotoilunäyttely Lahdessa

OUTSIDER DESIGN 2012 Näyttely on auki tiistaista perjantaihin klo 14 – 18 ja la 10 –14 aina 27.10.2012 asti. Näyttelyn osoite on Muotoiluhuoltamo Vesijärvenkatu 7, Lahti.

Kuva Pentti Potkonen

Taidekeskus Kettuki on koonnut näyttelyyn designia eli muotoilua, joka on tehty kehitysvammaisten ihmisten taidekeskuksissa. Mukana ovat Kaarisilta Nastolasta, Kirsikoti Lieksasta, Oma Polku -keskus Tampereelta, Taidekeskus Kettukin tuotekehityshanke, Karjalohjan työkeskus ja Lieksan Taidetoimintakeskus.

Kirsikodin Piia Vaaralan Fantasiamekko on esillä Lahden muotoilunäyttelyssä lokakuussa.

Ruskakonsertti 17.10. Turussa Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry järjestää Ruskakonsertin 17.10. Ruusukorttelin juhlasalissa. Osoite on Puistokatu 11 b, Turku. Konsertti ja tanssit alkavat klo 18 ja päättyvät klo 21. Illan aikana esiintyvät mm. orkesteri Iso Atlas ja Timo Rautala, Sanna Toivonen, Merja Lehtinen, Pauli Lehtonen, Aulis Kotaviita, Tutta Carpelan, Arto Nuotio, Kristiina Mäki (kuvassa). Lippu 10 euroa sisältää kahvin ja munkin.

Kuva Kristiina Mäki

Ilmoittautuminen Veijo Lehtonen puhelin 041 4443000

Leija 5

.

2012

31


Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Takasivun tietovisa Tietovisassa on väittämiä. Tiedätkö, ovatko ne oikein vai väärin? Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista. Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta. 1. Kuka tahansa voi päästä mukaan tekemään ohjelmia Radio Valoon. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. 2. Teemaviikon tunnuslause on ”Vain nuoruus on oikea ikä”. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. 3. Ravintolapäivän aikana kuka tahansa voi perustaa oman ravintolan päiväksi. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. 4. Dubrovnik-klubi sijaitsee Kokkolassa. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. 5. Unified-pelejä järjestään muun muassa lentopallossa. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

.

Numero 5 2012 LEIJA Pinninkatu 51 33100 Tampere Lehtitilaukset ja osoitteenmuutokset Jäsensihteeri Sinikka Niemi puhelin 0206 90283 sähköposti: sinikka.niemi@kvtl.fi JULKAISIJA Kehitysvammaisten Tukiliitto ry puhelin 0207 718 200 Kotisivu: www.kvtl.fi TOIMITUS päätoimittaja Jaana Teräväinen, puhelin 0207 718 211, s-posti jaana.teravainen@kvtl.fi ULKOASU Jaana Teräväinen KANSI Nina Kautonen töissä Luovilla. Kuvaaja Laura Vesa. LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTO Anu Lehtonen Aki Lindroos Seppo Pöylä Ritva Vihanto Irmeli Vuotila (pj) Leealaura Leskelä PAINOPAIKKA Oriveden Kirjapaino TILAUSHINTA 2012 on 16 euroa.

Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset. Montako sait oikein?

Vastaukset 1. A Totta. Ota yhteyttä Lyhty ry:hyn ja kerro, että haluat mukaan toimintaan. 2. B Tarua. Tunnus on ”Aina on oikea ikä.” 3. A Totta. Ravintolapäivästä on juttua sivulla 28. 4. B Tarua. Klubi on Helsingissä. 5. A Totta. Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaamme.

Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen Leijan tai Tukiviestin. Jäsenlehti on maksuton. Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Seuraavaan Leijaan 6/ 2012 tarkoitettujen juttujen ja kuvien pitää olla toimituksessa 20.11.2012 mennessä. Lehti ilmestyy 10.12.2012. Leijaa voi lukea netissä Issuu-palvelussa. Kirjoita hakuun sana Leija.

Leija 5 2012  

Leija on selkosuomeksi tehty aikakauslehti. Lehden aiheita tällä kertaa ovat muun muassa: Aino Äikäs selvitti nuorten opiskelua ja työtä; El...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you