Page 1

2

Anna Puu ja PKN Lontoossa urheillaan Kunnallisvaalit 28.10.

•420092012


Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivät Tampere-talossa 6.10.2012

”Me halutaan vetää hyvää settiä” Laulaja Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin äijät ovat hyviä ystäviä. Ystävykset esiintyvät yhdessä Tukiliiton konsertissa lokakuussa. Anna Puu ja punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivien muusikot tutustuivat jo vuonna 2009 studiolla, jossa Anna viimeisteli ensimmäistä levyään. Pertti Kurikka, Kari Aalto ja Toni Välitalo tapasivat kesäkuussa 2012 Helsingissä Kulttuuripaja Lyhdyssä. Bändin basisti Sami Helle oli sairastunut eikä päässyt paikalle. Tarinaa riitti Kovasikajuttu-elokuvasta, tulevista keikoista ja levyistä.

Bändin mielestä elokuva voi vaikuttaa asenteisiin: – Ihmisten, jotka eivät tiedä kehitysvammaisuudesta ja kehitysvammaisista, kannattaa katsoa elokuva! Siitä kannattaa ottaa oppia ja miettiä sen jälkeen suhtautumistaan kehitysvammaisiin ihmisiin, Kari Aalto toteaa. Elokuvaa on esitetty Suomen lisäksi Sveitsissä, Kanadassa ja Puolassa. Elokuva nähdään elokuvateattereissa myös Norjassa, Isossa-Britanniassa ja Ranskassa.

Elokuvatähdet ovat nyt suosion huipulla

Me ollaan ihan tavallisia ihmisiä

Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova Kovasikajuttu-elokuva tuli ensi-iltaan toukokuussa.

Viime aikoina kehitysvammaiset ihmiset ovat olleet enemmän esillä julkisuudessa kuin aiemmin. Siihen ovat vaikuttaneet esimerkiksi tv-sarja Toisenlaiset frendit ja Pertti Kurikan Nimipäivät.

Anna Puun mielestä Kovasikajuttu-elokuva on paras musiikkidokumentti, jonka hän on nähnyt. – On hienoa, että olette elokuvassa niin rehellisiä. Katsojat varmasti miettivät elokuvaa katsoessaan, että tuolla tavalla minäkin haluaisin sanoa, mutta en uskalla, Anna Puu sanoo. 2

Leija 4

.

2012

Sekä Anna Puun että bändin miesten mielestä on hyvä asia, että kehitysvammaisuuteen liittyvistä asioista puhutaan. – Toivon, että kehitysvammaisuus on osa normaalia, jokapäiväistä elämää, Anna Puu toteaa.


Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivien muusikot Toni Välitalo, Pertti Kurikka ja Kari aalto. Kuvasta puuttuu Sami Helle, bändin basisti.

Pertti Kurikka muistuttaa, että kehitysvammaisuus ei näy musiikissa. – Me halutaan vetää hyvää settiä ja oikein kunnolla! Halutaan näyttää, että ollaan ihan tavallisia ihmisiä! Sekä Anna Puu että bändi tekevät uuden levyn Pertti Kurikan Nimipäivillä on paljon keikkoja. Kesällä bändi keikkailee Suomen lisäksi myös Isossa-Britanniassa. Syksyllä on tulossa Norjan kiertue. – Keikkatarjouksia tulee paljon enemmän kuin pystytään ottamaan vastaan, bändin laulaja Kari Aalto kertoo.

Sekä Anna Puu että Pertti Kurikan Nimipäivät ovat menossa pian studioon levyttämään. Anna Puun uusi albumi ilmestyy syksyllä, Pertti Kurikan Nimipäivien EP-levy ensi vuoden puolella. Teksti Soile Honkala Kuva Mikko Käkelä Tukiliiton perinteinen syyskonsertti järjestetään 6.10.2012 klo 14 Tampere-talossa. Esiintyjinä ovat Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivät. Liput maksavat: 28 euroa/permanto ja etuparveke ja 23 euroa/takaparveke Varaukset: 31.8. saakka tilaukset@kvtl.fi tai 0207 718 214.

Leija 4

.

2012

3


Leijan uutisia

Belgian esitys voitti laulukisan Irlannissa

Seinäjoelta kotoisin oleva Jutta Tahvanainen edusti Suomea: – Matka oli tosi kiva. Sain tutustua uusiin ihmisiin ja nauttia matkasta. Kaikki olivat ystävällisiä ja näimme hienoja esityksiä, Jutta kertoo kilpailumatkasta.

Kuva kilpailun harjoituksista Sanna Afonne

Kehitysvammaisten ihmisten Euroviisut järjestettiin 28. kesäkuuta Irlannissa Corkin kaupungissa. Voiton vei The Gypsies -yhtye Belgiasta. Ryhmä on esiintynyt kauan yhdessä.

Laulaja Jutta Tahvanainen edusti Suomea.

”Puhukaa selkeämmin, poliitikot” – Poliitikot antavat aina ympäripyöreitä vastauksia. Vaalikeskustelujen perusteella en pysty valitsemaan ehdokasta! Tällaista palautetta poliitikkojen kielestä antoi Piia Helminen. Hän osallistui Porissa 18.7.2012 Sano se selkeämmin -keskusteluun, jossa puhuttiin muun muassa poliittikkojen käyttämästä kielestä.

Kuva JT

– Henkilökohtaisesti lupaan käyttää mahdollisimman selkeää kieltä työhöni liittyvissä asioissa, keskustelussa mukana ollut ministeri Krista Kiuru sanoi kuulijoille.

Selkeästä kielestä keskustelivat muun muassa Piia Helminen (keskellä), viestintäministeri Krista Kiuru ja keskustelua johtanut Pertti Rajala.

4

Leija 4

.

2012

Piia Helminen edusti tapahtumassa Porin Me Itse -alajaosta. Keskustelun järjesti Kehitysvammaliitto osana SuomiAreena-tapahtumia.


Tasavallan presidentin tervehdys Tukiliitolle Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Kehitysvammaisten Tukiliitolle tervehdyksen. Tervehdyksessä sanotaan muun muassa: ”Vammaisilla ihmisillä on oltava mahdollisuus itsenäiseen elämään ja osallistumiseen sekä omien valintojen ja päätösten tekemiseen”. Presidentti kirjoittaa myös, että oikeus hyvään elämään ja siihen vaikuttamiseen kuuluu kaikille.

Me Itse ry:n aktiivinen toimija Ulla Topi tapasi presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion Salossa.

Koko tervehdyksen voi lukea Tukiliiton kotisivun ajankohtaisissa toukokuun 4. päivän kohdalla.

Teemaviikon aiheena on eri-ikäisten yhteistyö Kehitysvammaisten viikon aiheena on tänä vuonna eri-ikäisten ihmisten yhteistyö. Teemaviikon tunnuslause on ”Aina on oikea ikä”. Viikkoa vietetään 1. – 7.12. Tukiyhdistykset ja Me Itse alajaokset järjestävät eri puolilla Suomea tapahtumia. Tapahtumien tiedotusta varten Tukiliitosta voi tilata viikon julisteita, joiden alaosaan voi kirjoittaa tietoja oman paikkakunnan tapahtumasta. Teemaviikosta lisätietoja on Tukiliiton kotisivulla www.kvtl.fi Käytä hakusanaa ”kehitysvammaisten viikko”. Me Itse ry:n johtoryhmän ajatuksia ikääntymisestä voi kuunnella Radio Valon nettisivulla osoitteessa www.radiovalo.fi

Teemaviikon julisteen kuvat on tehnyt Seija Vento. Hänestä on juttu Leijassa 1/2012.

Leija 4

.

2012

5


Kokemuksen ääni -sarja

Hyvässä vanhuudessa ihminen tulee kuulluksi Heikki Suvilehto pohtii ikääntymistä. Kun ajattelen ikääntymistä yhteiskunnallisesta näkökulmasta, olen eniten huolissani lievästi kehitysvammaisista ihmisistä eli sellaisista kuin itsekin olen.

Yhteiskunta saisi arvostaa ikäihmisiä. Heillä on kokemusta ja viisautta. Ikääntymisessä en erottelisi vammaisia ja muita ihmisiä. Kaikkia on kohdeltava samalla tavalla.

On tärkeää, että kun me tulemme vanhoiksi, saamme asua itsenäisesti ja meidän tahtoamme kunnioitetaan. Meitä ei saa laittaa asumaan sekalaiseen seurakuntaan dementikkojen sekaan. Meidän pitää saada käyttää tavallisia vanhusten palveluja.

Tahdon hyvän ja turvallisen vanhuuden. Siihen kuuluvat itsenäinen päätöksenteko sekä oikeus käyttää päivätoimintaa ja muita virikkeitä.

Ajattelen vanhuutta myös biologian näkökulmasta, koska ihminen luontokappale. Biologisesti ihminen tulee vanhaksi ehkä noin 55 – 60-vuotiaana. Vanheneminen näkyy monella tavalla. Aika tuntuu kuluvan nopeasti. Ehkä ihminen myös väsyy helpommin. Olen väsynyt puhumaan työelämän asioista. Olen ajanut oikeaa palkkaa kehitysvammaisille ihmisille, mutta nyt saavat nuoremmat jatkaa. 6

Leija 4

.

2012

Hyvässä vanhuudessa ihminen kokee elämän hyväksi ja onnelliseksi siksi, että hänen toiveitaan on kuultu. Olen nyt 53-vuotias. Minua saa sanoa vanhaksi, kun annan siihen itse luvan. Luulen, että se tapahtuu muutaman vuoden kuluttua. Toivottavasti nuoriso tulee vielä kiittämään meitä konkareita siitä, että me taistelimme. Heikki Suvilehto Pyhäsalmi Heikki Suvilehto puhui 30.5.2012 Hyvä ja itsenäinen elämä! -seminaarissa Pyhäjärvellä. Seminaarin järjesti Käsikynkkä-projekti.


Leija 4

Kuva JT

.

2012

7


Me Itse ry toimii

Me Itse ry:n kunnallisvaalien teemat:

Työ, asuminen ja ihmisoikeudet Me Itse -yhdistys valmistautuu syksyn kunnallisvaaleihin. Vaaleissa valitaan kuntiin uusia päättäjiä. Me Itse haluaa nostaa kunnallisvaaleissa esille kehitysvammaisten ihmisten työn, asumisen ja ihmisoikeudet. Yhdistyksen alajaokset tekevät vaalityötä omilla paikkakunnillaan ennen kunnallisvaaleja. Sanna Sepponen ja Sakari Lehto kuuluvat yhdistyksen mediaryhmään. Mediaryhmä on miettinyt, miten alajaokset voivat nostaa teemoja esille vaaleissa. Työstä palkkaa Ensimmäinen vaalien teema on ”Työstä palkkaa”. – Olen itsekin palkkatyössä. Saan kunnon palkkaa hampurilaisravintolassa. Kannattaa tehdä palkkatyötä. Kaverini käy toimintakeskuksessa eikä saa kunnolla korvausta, sanoo Sanna Sepponen. – Avotyö on järjetön juttu. Pitäisi voida siirtyä palkkatyöhön, Sakari Lehto sanoo. – Avotyö-nimi pitäisi kokonaan poistaa, sitä voisi sanoa harjoitteluksi, jossa opetellaan työtä, Sanna ehdottaa. 8

Leija 4

.

2012

– Jos harjoittelussa työ sujuu, voi tehdä työsopimuksen ja siirtyä palkkatyöhön, Sanna Sepponen jatkaa. Mediaryhmän mielestä vanhakantainen suojatyö-ajattelu joutaa myös pois. Ketään ei saa auttaa avuttomaksi. Toimintakeskukset voisivat muuttua työpajoiksi, joissa tehdään erilaisia mielekkäitä tehtäviä. Me Itse -yhdistyksen mediaryhmä tietää hyviä esimerkkejä työpajoista. Omapolku Tampereella ja Lyhty Helsingissä ovat perustaneet kivoja työpajoja, joissa tehdään esimerkiksi taidetta tai radio-ohjelmia. Pajassa voi oppia uusia taitoja ammattilaisten opettamana. Laitos ei ole koti Toinen kunnallisvaalien teema on asuminen. Me Itse ry:n mielestä laitos ei ole koti eikä laitoksessa oleminen liity millään tavalla hyvään elämään. Isot laitokset on pian purettu, mutta nyt on vaarana, että niiden tilalle rakennetaan uusia.


Me Itse on tehnyt julisteita ja kortteja, joihin on painettu kunnallisvaalien iskulauseita työstä, asumisesta ja ihmisoikeuksista. Materiaalit postitetaan alajaoksille alkusyksyllä.

– Mielestäni pieni ryhmäkoti on hyvä. Ryhmäkodeissa tarvitaan myös yhteisiä vapaa-ajan tiloja, joissa voi viettää yhdessä aikaa. Lisäksi pitää muistaa, että monet tarvitsevat palveluja, sanoo Sanna Sepponen. Henkilökohtainen apu on hyvä tuki kun kehitysvammainen nuori itsenäistyy ja tarvitsee tukea asumisessa. Monelle voi sopia tukiasunto, johon saa palveluja. Kun vammainen ihminen muuttaa, häntä on kuultava ennen muuttoa. Silti yhä edelleen monet kehitysvammaiset ihmiset eivät voi itse päättää, missä asuvat ja kenen kanssa. Sakari Lehto ottaa esimerkin: – Edellisessä Leijassa oli juttu naisparista, joka joutui muuttamaan, koska heitä ei hyväksytty.

– Sellainen ei ole oikein, Sakari Lehto sanoo. Hän puolustaa jokaisen oikeutta päättää itse asumisestaan. Älä kiusaa Me Itse toivoo, että päättäjät vastustavat selkeästi kiusaamista. Jos kiusaamista tapahtuu, keskustelu voi auttaa. – Kun keskustellaan, otetaan kiusaaja mukaan Kiusaajalta on kysyttävä, miksi teet näin. Jos muu ei auta, voidaan ottaa poliisi ja sosiaalityöntekijä avuksi, ehdottavat Sakari Lehto ja Sanna Sepponen. Työpaikoilla koulutus voi auttaa vähentämään kiusaamista. Teksti Jaana Teräväinen

Leija 4

.

2012

9


Me Itse ry toimii

Näin voit vaikuttaa kunnallisvaaleissa Me Itse ry:n mediaryhmän vinkkejä kunnallisvaaleihin.

1.

2.

Keskustelussa voi käyttää apuna Me Itse -yhdistyksen tekemiä vaalimateriaaleja. Materiaalit postitetaan alajaoksille alkusyksyllä. Materiaaleja voi tilata lisää Me Itse ry:ltä.

3.

Omassa tapaamisessa alajaosto voi esimerkiksi päättää mennä tapaamaan ehdokkaita. Ensin sovitaan, ketkä osallistuvat. On hyvä miettiä etukäteen, mitkä aiheet ovat omassa kunnassa tärkeitä.

Monessa kunnassa järjestetään vaalipaneeleja eli ehdokkaiden keskusteluja.

Kuvat JT

Alajaos voi pitää ensin oman vaalikokouksen, jossa pohditaan, mistä asioista halutaan keskustella päättäjien kanssa.

Sakari Lehto ja Sanna Sepponen toimivat Me Itse ry:n mediaryhmässä. Ryhmä on koonnut vinkkejä, joiden avulla alajaokset voivat vaikuttaa päättäjiin ennen kunnallisvaaleja.

10

Leija 4

.

2012


Selkokielinen video antaa ohjeita äänestäjälle

Kuka tahansa kuntalainen voi mennä kuulemaan vaalipaneelia ja tehdä kysymyksiä ehdokkaille.

4.

Me Itse on tehnyt julisteita ja kortteja, joihin on painettu kunnallisvaalien iskulauseita työstä, asumisesta ja ihmisoikeuksista. Alajaos voi kysyä lupaa kiinnittää julisteita esimerkiksi oppilaitoksen tai kirjaston ilmoitustaululle. Kortteja voi antaa kaikille ehdokkaille, virkamiehille ja päättäjille.

5.

Omia henkilökohtaisia kontakteja kannattaa käyttää hyväksi. Jos tunnet ehdokkaan, puhu suoraan hänelle. Kerro hänelle, miten kehitysvammaisten ihmisten asioita voi kunnassa parantaa.

Syksyn kunnallisvaalit järjestetään 28.10.2012. Uudet vaalivideot antavat ohjeita, joiden avulla äänestäminen sujuu helposti. – Videot esittävät mahdollisimman selkeästi, kuinka äänestäminen tapahtuu niin ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, Selkokeskuksen johtaja Hannu Virtanen sanoo. Videot on tehty suomeksi ja ruotsiksi. Videot tulevat ensimmäistä kertaa käyttöön kuntavaalien yhteydessä. Selkovaalivideot ovat tuottaneet Suomen eduskunta, Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimisto, Kehitysvammaliitto, Kuntaliitto ja oikeusministeriö. Selkovaalivideot ovat nähtävillä mm. Kuntaliiton sivuilla www.kuntavaalit.fi sekä Vernerin sivuilla osoitteessa www.verneri.net/selko Kuva Mainostoimisto SMOY / Kimmo Levonen

6.

Pidä mielessä, että päättäjiä voi muistuttaa kehitysvammaisten ihmisten asioista myös vaalien jälkeen.

Terveisin Me Itse mediaryhmä Mediaryhmässä toimivat Sanna Sepponen, Sakari Lehto, Sami Helle ja Sami Korhonen. Taustatyöntekijöinä ovat Sanna Afonne ja Signe Nikulainen.

Videon avulla voi harjoitella jo etukäteen, mitä äänestämispaikalla tapahtuu.

Leija 4

.

2012

11


Mennään metsään – Tunnelmakuvia metsästä Uusi kirja tarjoaa lukijalle tunnelmia ja valokuvia metsästä. Kirjaan on valittu aiheita, joita metsässä kulkeva voi nähdä ja kokea.

Mennään metsään -kirjassa on noin sata sivua valokuvia ja lyhyitä tietoiskuja metsästä. Kirja sopii myös henkilöille, jotka eivät itse pääse metsään. Kirjassa esitellään monipuolisesti kasveja, puita ja metsän maisemia. Näin kerrotaan pihlajasta: ”Pihlaja on pienikokoinen puu tai suurehko pensas, joka on yleinen lähes koko Suomessa. Vain Pohjois-Lapissa pihlaja on harvinainen.”

12

Leija 4

.

2012


Kirjaa lukemalla selviää, että monet linnut syövät mielellään pihlajanmarjoja. Vaikka marjat ovat happamia, ne sopivat syötäväksi.

Kauniin kirjan ovat tehneet Seija Samela ja Juha Samela. Valokuvat on otettu Nuuksion ja Riisitunturin kansallispuistossa.

Kirjassa kerrotaan myös metsään liittyvistä tarinoista. Pihlajasta kerrotaan, että se oli aiemmin pyhä puu. Ennen suomalaiset uskoivat, että pihlajan kaataminen tuo vaikeuksia ja huonoa onnea.

Selkokirja on jatkoa kirjoille Neljä vuodenaikaa ja Valon ja värien maailma. Kirjan on julkaissut kustantamo Pieni Karhu.

Kirjassa on mukana myös eläimiä. Esimerkiksi mustarastaasta kerrotaan, että se viihtyy lähellä asutusta. Muita esiteltyjä eläimiä ovat ainakin orava, sinitiainen, kyy, sisilisko, muurahainen, vesimittari ja lanttuperhonen.

Teksti Jaana Teräväinen Kuva Juha Samela / Mennään metsään

Mennään metsään -kirjaa voi tilata Selkokeskuksen kirjavälityksen kautta osoitteesta http://papunet.net/selkokirjat/tietokirjat Samassa osoitteessa voi tutustua myös muihin uusiin selkokirjoihin.

Uusi kaunis kirja esittelee Helene Schjerfbeckin taidetta Suomalainen taiteilija Helene Schjerfbeck (1862 – 1946) syntyi sata vuotta sitten. Uudessa kirjassa Satu Itkonen kertoo taiteilijan uran ja elämän vaiheista ja taiteen kehityksestä. Kirjan nimi on ”Hillitty vimma, Helene Schjerfbeckin maalauksia”. Tietokirjailija Satu Itkonen on kirjoittanut 15 taidekirjaa, joista viisi on selkokielisiä. Uutta kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja kustantajan verkkokaupasta osoitteesta www.hillittyvimma.com

Taidekirjan kuvituksena on 27 maalausta, joista monet ovat hyvin kuuluisia.

Satu Itkonen: Hillitty vimma – Helene Schjerfbeckin maalauksia Kirja on 80-sivuinen, sidottu, kauttaaltaan nelivärinen ja selkokielinen. Koko 170 x 210 mm. Kirjan hinta on 25 euroa.


Kuopiolainen keihäänheittäjä Marjaana Huovinen oli neljäs viime vuoden MM-kisoissa.

Suomi tavoittelee Lontoon paralympialaisista useita mitaleja – Suomi lähettää vahvan joukkueen Lontoon paralympialaisiin 29.8. – 9.9. Voimme odottaa mitaleja jopa kahdeksassa lajissa. sanoo Suomen paralympialaisten joukkueenjohtaja Kimmo Mustonen.

Lontoon paralympialaisissa kehitysvammaisilla urheilijoilla on oma luokka yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä. Yleisurheilussa lajit ovat pituus, kuula ja 1500 metrin juoksu. Paralympialaisten lisäksi kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat kansainvälisesti myös Special Olympics -kisoissa ja INAS-kilpailuissa. 14

Leija 4

.

2012

Kuvat Suomen Paralympiakomitea / Maiju Torvinen

Kehitysvammaisia urheilijoita ei Suomen joukkueessa ole mukana.

Ratakelaaja Toni Piispanen teki toukokuussa sekä 100 metrin että 200 metrin maailmanennätyksen.


Runo

Oi kauneus Oi kauneus – luonnon lapsi. Sinä nuori ja kaunis. Hento, niin on kevyt kuin pellavatyyny. Ja entäs ne juhannusneidot. Vieläkö ne tekevät taikojaan? Unelmoivat tulevia sulhasia. Kaisa Rahkonen Rautalammi

Leija 4

.

2012

15


Kirjeenvaihtoon Toisen nimellä ei saa kirjoittaa Leijaan on lähetetty kirjeenvaihtoilmoituksia toisen henkilön nimellä. Niin ei saa tehdä. Toisen henkilön nimeä ei saa käyttää ilman hänen lupaansa.

Kirjeenvaihtoon Moi! Etsin kirjeenvaihtokaveria Itä-Suomesta. Olen 50-vuotias mies Leppävirralta. Harrastan ulkoilua, musiikin kuuntelua ja palapelien kokoamista. Toivon, että otat pian yhteyttä. Ilpo Heiskanen Oksamannintie 5 A 79100 Leppävirta

Kirjeenvaihtoon Moi, etsin kirjeenvaihtokaveria. Minun nimeni on Riitta Häggman ja olen 55-vuotias. Pituudeltani olen 148 cm. Minä tykkään pojista. Kuuntelen radiota ja levyjäkin. Pidän sukkien kutomisesta. Minä haluaisin, että sinä kirjoittaisit minulle tikkukirjaimin. Riitta Häggman Jelppilänkuja 1 12310 Ryttylä

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 41-vuotias mies Lahdesta. Pidän lenkkeilystä ja vanhoista elokuvista. Etsin kirjeenvaihtokavereiksi miehiä ja naisia pääasiassa Lahden seudulta, mutta muutkin saavat vastata. Tero Nieminen Tuomarintie 24 15540 Villähde

16

Leija 4

.

2012

Kirjeenvaihtoon Hei, olen lievästi kehitysvammainen nainen. Ikäni on 42 vuotta. Haluaisin kirjeystävikseni 40 – 50-vuotiaita naisia Etelä-Suomen alueelta. Harrastan lukemista, musankuuntelua, ulkoilua, kissojen hoitoa, askartelua, käsitöitä, Sims-tietokonepeliä. Toivottavasti pidät lemmikeistä ja kaikesta kauniista, kuten kesästä. Ja tietenkin ystävistä. Kuva olis kiva, mutta ei pakollinen. Heidi Hyvönen Tähkäkatu 1 a 18 05880 Hyvinkää

Kirjeenvaihtoon Hei! Täällä olisi 36-vuotias huumorintajuinen sinkkumies. Täytän kohta 37 vuotta. Tykkään paljon kalastella ja uida. Harrastan pyöräilyä ja kuntosalilla käyntiä. Pidän rockista ja discomusiikista. Olen lievästi kehitysvammainen. Naiset, ottakaa yhteyttä. Jarmo Selkälä Tarvaantie 20 98400 Isokylä

Kirjeenvaihtoon Hei kaikki mukavat miehet! Olen 52-vuotias nainen ja toivon löytäväni rehellisen kaverin. En polta enkä juo. Tuula Tuiskunen Kirkkokatu 17 29250 Nakkila Leijan juttuja voi kuunnella Internetissä Vernerin sivulla osoitteessa http://verneri.net


Heippa! Olen 44-vuotias iloinen mies. Etsin noin samanikäistä naisseuraa. Harrastan hiihtoa, pyöräilyä ja kävelemistä. Jari Paananen Keiteentie 2 as 7 72600 Keitele

Kirjeenvaihtoon Moi, täällä olisi yksi vapaa herra, joka haluaisi kirjoitella tositarkoituksella 40 – 47-vuotiaiden naisten kanssa. Harrastuksiini kuuluu muun muassa jääkiekon ja jalkapallon seuraaminen. Asuthan Raisiossa tai lähellä. Onko unelmasi saada joltain mieheltä sormus, mutta unelma on jäänyt toteutumatta. Eihän pyörätuoli ole sinulle vieras käsite? Ethän kirjoita vain yhtä kirjettä. Petri Isokorpi Sairaalakatu 3 21200 Raisio

Kirjeenvaihtoon Heippa! Olen 50-vuotias mies Urjalasta. Etsin kirjeenvaihtokaveria mukavista naisista. Paikkakunnallasi ei ole väliä. Kirjeitä innolla odottaen Tapani Heikkilä Vanhainkodintie 6 B 13 31760 Urjala

Kirjeenvaihtoon Terve! Olen Seppo, 67-vuotias kehitysvammainen mies Kuopiosta. Haluaisin jutteluseuraa herttaisesta, hyväluontoisesta ja nauravasuisesta keski-ikäisestä kehitysvammaisesta naisesta. Olen erittäin huomaavainen, huolehtivainen ja siisti herrasmies. En osaa lukea ja toivon naisten soittavan minulle. Seppo Airaksinen 044 912 65 20

Kirjeenvaihtoon Hei, olen Juha Kirvesniemi. Olen lievästi kehitysvammainen mies ja etsin samanlaista naisystävää. Etsin semmoista mukavaa, rehellistä elämänkumppania, joka on mukava, vapaa ja luotettava. Mä olen 28-vuotias. Harrastuksiini kuuluu karaoken laulaminen, judo, pyöräily, lenkkeily ja musiikin kuuntelu. Asun Kankaanpäässä. Olen rehellinen, luotettava ja mukava. Toivon, että löydän rinnalleni samankaltaisen naisen. Juhiz säköposti juhitz@hotmail.fi ja puhelin 045 8654 107

Kirjekaveriksi? Haluatko kirjeenvaihtokaverin? Lähetä kirjeenvaihtoilmoitus osoitteella: Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere Voit lähettää ilmoituksen myös sähköpostilla. Lähetä ilmoitus Leijan toimittajalle osoitteeseen jaana.teravainen@kvtl.fi

Ilmoitus kotisivulle? Leijan kirjeenvaihtoilmoituksia julkaistaan myös Internetissä. Kun lähetät ilmoituksen, kerro, jos haluat sen myös nettiin. Internetissä ilmoitukset julkaistaan verkkopalvelu Vernerin kotisivulla. Jos käytät tietokonetta, voit käydä lukemassa ilmoituksia osoitteessa http://verneri.net

Leija 4

.

2012

17


Kirjeenvaihtoon Hei, olen Ritva Jokiaho. Haluaisin kirjeenvaihtokavereiksi naisia ja miehiä. Asun pienessä ryhmäkodissa. Täytin heinäkuussa 44 vuotta. Harrastuksia mulla on seuraavat: ratsastus, lukeminen, ulkoilu, musiikki, käsityöt ja elokuvat. Lempiohjelmiani ovat hevosohjelmat, salatut elämät ja urheilu sekä kesällä että talvella. Ritva Jokiaho Aspapalvelu Laurinkatu 56 A 16 08100 Lohja

Kirjeenvaihtoon Hei! Sydänystäväksi etsin nyt sinua nainen Oulun tai Lapin läänistä. Olen keski-ikäinen raitis mies. Oletko yksin ja etsit seuraa? Minusta saisit hyvän ystävän. Tulisitko minulle sydänystäväksi? Olen luotettava ja rehellinen mies. Meistä voisi tulla toisillemme hyvät ystävät. Vastaan jokaiselle. Nimimerkki Löydänkö sinut Leija Pinninkatu 51 33100 Tampere

Ulkona sai seurustella ja pelata.

Grilli-ilta Hiihtomäen lavalla keskiviikkona 23.5.2012 Mikkelin seudun tukiyhdistys järjestää kerran vuodessa grilli-illan. Tänä vuonna grilli-iltamme oli keskiviikkona 23. toukokuuta. Hiihtomäen lavalle oli järjestetty yhteiskuljetus linja-autolla. Ilta alkoi klo 17. Illan isäntänä oli Matti Pilvenheimo. Yhdistyksemme puheenjohtaja Taru Vilander piti pienen puheen. Minä esittelin Kuokkavieraat-yhtyeen, sillä olin pyytänyt yhtyettä esiintymään. Serkkuni poika soittaa bändissä rumpuja ja kitaraa. Ulkona sai pelata mölkkyä. Mikkelin seudun tukiyhdistys myi makkaraa, pullaa ja virvokkeita. Ilta päättyi klo 20. Teksti ja kuvat Kai Lehto

Kirjeenvaihtoon Hei, etsin kirjeenvaihtokavereita. Pidätkö runoista? Minä kirjoitan runoja ja suunnittelen runokirjaa. Liikun pyörätuolilla, koska sairastan epilepsiaa. Asun Ulvilassa. Voit kirjoittaa minulle sähköpostia. Vesa Siren v.siren@suomi24.fi

18

Leija 4

.

2012

Kuokkavieraat-yhtye soitti rock´n rollia.


Lyhytelokuva kertoo, miten taiteilija saa aiheensa Kuva Jani Heikkinen

Risto Martikainen työskentelee talkoolaisena Uuden Valamon luostarissa. Hän kutoo kangaspuilla uskonnollisia poppanoita. Poppanan aihe voi olla vaikka enkeli. Uusi lyhytelokuva kertoo, mistä kutoja-taiteilija Risto saa innoituksensa. Elokuva näyttää, miten hän kiertää tutustumassa suomalaiseen kirkkotaiteeseen. Risto näkee, millaista taidetta on tehty jopa satoja vuosia sitten. Lyhytelokuva kestää 14 minuuttia. Elokuvan kuvaaja on Jani Heikkinen. Hienon musiikin on säveltänyt Aripekka Ahola.

Risto Martikainen käy matkallaan myös Haapajärven kyläkirkossa Kirkkonummella.

Riston pyhiinvaellus -dvd maksaa 20 euroa ja toimituskulut. Sitä voi tilata sähköpostilla osoitteesta kari.teerimaki@kolumbus.fi tai numerosta 040 8318 473.

Hyvää päivää herra Holbein! -valokuvat ovat esillä Mikkelissä Valokuvaaja Pekka Elomaan ja Lyhdyn työpajan valokuvanäyttely on esillä Mikkelissä syksyllä 2012. Näyttely koostuu muotokuvista. Näyttelyn jännittävä nimi viittaa maalari Hans Holbein nuoremman tekemiin muotokuviin. Hän on innoittanut työryhmää. Pekka Elomaa ja Lyhdyn työryhmä Hyvää päivää herra Holbein! Näyttelytiedot löydät Mikkelin valokuvakeskuksen sivulta www.mikkelinvalokuvakeskus.fi

Näyttelyssä on mukana Anastasia-muotokuva.

Leija 4

.

2012

19


Basilika on mieto yrtti, jonka lehdillä voi maustaa monenlaisia ruokia. Lehtiä voi silputa lämpimiin voileipiin, erilaisiin kastikkeisiin tai vaikka salaatin sekaan.

Lämpimät kasvisleivät Onko sinulle tulossa vieraita? Syksyllä on mukava tarjota heille lämpimiä kasvisleipiä. Näillä ohjeilla valmistuu kahdeksan leipää. Tarvikkeet 8 viipaletta paahtoleipää 250 gramman pussi pakastekasvissuikaleita 1 ruukku basilikaa 1 ruokalusikallinen tomaattipyreetä 1 teelusikallinen sokeria puoli teelusikallista suolaa puoli teelusikallista mustapippurirouhetta 2 kahvikupillista juustoa raastettuna 1 muna Valmistus 1. Säädä uuni 200 asteeseen. 2. Sulata pakastejuuressuikaleet muovikulhossa mikron sulatusohjelmalla. 3. Pilko vähän basilikan lehtiä saksilla. Sekoita silppu kasvisten joukkoon. 4. Lisää kasvisten joukkoon myös tomaattipyree ja mausteet. 20

Leija 4

.

2012

5. Raasta juusto. Lisää se kananmunan kanssa kasvistäytteeseen. Sekoita tasaiseksi. 6. Levitä leipäviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. 7. Jaa kasvistäyte leiville. Levitä täyte tasaisesti leipien reunoille asti. 8. Paista leipiä uunin keskitasossa noin kymmenen minuuttia. Leivät ovat valmiita, kun juuston pinta hieman ruskistuu. 9. Nauti kasvisleivät lämpiminä esimerkiksi kurkkuviipaleiden tai tomaatin kanssa. Ohje Kotimaiset Kasvikset ry Kuvat Kotimaiset Kasvikset ry / Sanna Peurakoski (yrtti), Teppo Johansson (ruoka)


Leija 4

.

2012

21


Tule mukaan toimintaan! Finlandia-talolle haetaan esiintyjiä Hei bändit, solistit ja musiikkiryhmät! Etsimme jälleen esiintyjiä perinteiseen Kehitysvammaisten taiteilijoiden konserttiin Finlandia-talolle 26.1.2013. Lähettäkää näyte taidoistanne DVD:llä tai CD:llä 26.10.2012 mennessä osoitteella: Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry Marja Savolainen Bulevardi 34 a A 4 00120 Helsinki

Uusia kavereita Best Buddies -kaveritoiminta käynnistyi kesäkuussa Jyväskylän ja Oulun alueilla. Toiminta jatkuu tuttuun tapaan myös pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla.

Lisätietoja Marja Savolainen puhelin 040 521 0240 sähköposti: marja.savolainen@kvtuki57.fi

Kaveriksi voi hakea osoitteessa www.bestbuddies.fi

Tarja Ylitalo 23.8.2012 Ylikiimingin lavalla

Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry on järjestänyt kehitysvammaisten taiteilijoiden konsertin jo neljäkymmentä kertaa. Leijassa numero 1/2012 on kuvia edellisestä tapahtumasta. Kuva JT

Nuijamiesten lavalla tanssitaan torstaina 23.8. klo 15 – 19.30. Illan tähtenä on Tarja Ylitalo yhtyeineen. Ravintolasta voi ostaa juomia ja pientä purtavaa. Arpoja on myytävänä. Karaoken vetää Eero-Juhani. Tervetuloa viihtymään Nuijamiesten Lavalle! Liput maksavat 10 euroa.

Juontaja Marjukka Havumäki jututti pianisti Kalle Salosta Finlandia-talolla 2012.

22

Leija 4

.

2012

Lisätietoja ja tiedustelut toimintakeskus Karpalo puhelin 044 4970640


Sastamalan kesätapahtumaan odotetaan 300 liikkujaa Rohkaisua ja vertaistukea kurssilta Jos sinulla on keskimmäinen tai korkein vammaistuki tai eläkkeensaajan hoitotuki, voit hakea Kelan kustantamille kursseille.

Huom! Kurssin ensimmäiselle jaksolle voivat hakea myös perheen vanhemmat.

Kehitysvammaisten aikuisten mielenterveyskurssi Kela nro 42079 IKI järjestää kurssin Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä. Kurssin ensimmäinen jakso on 19. –  22.11.2012 ja toinen jakso 6. – 10.5.2013. Kurssi on aikuisille, jotka yksinäisyyden, elämäntilanteen tai mielialan myllerrysten vuoksi kaipaavat rohkaisua ja vertaistukea.

Hakemukset lähetetään Tukiliittoon 17.8.2012 mennessä. Haku Kelan lomakkeella Ku102. Hakemuksen liitteeksi tarvitset lääkärinlausunnon tai kuntoutussuunnitelman. Liitteessä tulee olla suositus kurssille. Kurssi on maksuton. Soita ja kysy lisää kursseista Soilikki Alanne, puhelin 0206 90 281 soilikki.alanne@kvtl.fi Hakemusten postitus IKI Pinninkatu 51 33100 Tampere

Kuva Malike

Malike-välineitä esillä pohjoisessa Malikkeen kiertueella voit katsoa ja kokeilla toimintavälineitä, kuten erilaisia erityispyöriä ja muita liikkumisratkaisuja.

. . .

Kiertueen pysähtymispaikkoina ovat: Kemi, Täikönpuisto tiistaina 28.8.2012 klo 12 – 15 Kemijärvi, Taivaan tulien aukio keskiviikko 29.8.2012 klo 12 – 15 Rovaniemi, Kolpeneen palvelukeskus torstaina 30.8.2012 klo 10 – 15 Olemme osa Kolpene 50 -tapahtumaa.

Toimintavälineiden avulla myös vaikeavammaiset ihmiset voivat ulkoilla.

Lisätietoja Antti Tulasalo, Malike antti.tulasalo@kvtl.fi, 0207718306 www.malike.fi


Asiaa ja viihdettä selkokielellä

Takasivun tietovisa Tietovisassa on väittämiä. Jokaiseen on kolme vastausehdotusta. Tiedätkö, mikä on oikea vastaus? Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista. Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta. 1. Anna Puu julkaisee uuden levyn A syksyllä. B tammikuussa. C ensi kesänä. 2. A B C

Me itse ry:n kunnallisvaalien teemat ovat liikunta ja kulttuuri. työ, asuminen ja ihmisoikeudet. saavutettavuus ja esteettömyys.

3. Lokakuun 28. päivä järjestetään A EU-vaalit. B presidentinvaalit. C kunnallisvaalit. 4. Lämpimiä kasvisleipiä varten tarvitaan A paahtoleipää. B pullapitko. C lenkkimakkaraa. 5. Malike esittelee elokuussa toimintavälineitä A Kemissä B Kemijärvellä C Rovaniemellä. Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset. Montako sait oikein?

Vastaukset 1. A Levy julkaistaan syksyllä. 2. B Kunnallisvaaleista voit lukea lisää sivuilta 8 – 12. 3. C Vaaleja varten on tehty myös selkovideoita. 4. A Kasvisleipään tulee leipää ja kasviksia. 5. A, B ja C Kaikki vaihtoehdot ovat oikein. Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaamme.

.

Numero 4 2012 LEIJA Pinninkatu 51 33100 Tampere Lehtitilaukset ja osoitteenmuutokset Jäsensihteeri Sinikka Niemi puhelin 0206 90283 sähköposti: sinikka.niemi@kvtl.fi JULKAISIJA Kehitysvammaisten Tukiliitto ry puhelin 0207 718 200 Kotisivu: www.kvtl.fi TOIMITUS päätoimittaja Jaana Teräväinen, puhelin 0207 718 211, s-posti jaana.teravainen@kvtl.fi ULKOASU Jaana Teräväinen KANSI Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivät. Kuvaaja Mikko Käkelä. LEIJAN TOIMITUSNEUVOSTO Anu Lehtonen Aki Lindroos Seppo Pöylä Ritva Vihanto Irmeli Vuotila Leealaura Leskelä PAINOPAIKKA Oriveden Kirjapaino TILAUSHINTA 2012 on 16 euroa. Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen Leijan tai Tukiviestin. Jäsenlehti on maksuton. Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Seuraavaan Leijaan 5/ 2012 tarkoitettujen juttujen ja kuvien pitää olla toimituksessa 20.9.2012 mennessä. Lehti ilmestyy 10.10.2012. Leijaa voi lukea netissä Issuu-palvelussa. Kirjoita hakuun sana Leija.

Leija 4 2012  

Selkolehti Leijassa tällä kertaa seuraavia juttuja: Anna Puu ja Pertti Kurikan Nimipäivät -bändin äijät ovat hyviä ystäviä. Kunnallisvaalit...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you