Page 1

32

2009 •� 2010

Me Itse perustaa puhujapankin


Lintujen rengastaminen tuo tietoa ja hienoja kokemuksia Olet ehkä joskus nähnyt linnun, jolla on jalassaan rengas. Sen on joku rengastaja laittanut linnulle Suomessa tai ulkomailla. Anu Tillanen on petolinturengastaja. – Lempilajini on lapinpöllö, hän kertoo. Anu Tillaselle on tärkeää, että rengastus tuottaa tietoa tutkijoille ja hänelle itselleen: – Jotta saisin lintuja kiinni, minun on tunnettava niiden elinympäristöjä sekä käyttäytymistä ja toimintaa eri tilanteissa.

– Näitä asioita opetellessani pääsen osaksi luontoa. Häntä kiehtovat ja hämmästyttävät lintujen monet taidot, kuten lentotaito, laulutaito, saalistustaito ja taito rakentaa pesä. Rengastamisessa lintuja pitäisi käsitellä niin, että ne eivät stressaannu kovasti. – Kun käsittelen lintuja, koetan toimia rauhallisesti ja lintuja kunnioittaen, Anu kertoo. Rauhallisuus on tärkeää myös rengastuksen jälkeen. – Vapautan linnun niin, että se voi lähteä kädestäni sitten, kun se itse haluaa. Joskus linnut ovatkin jääneet olemaan vapaasti kädelleni, ja se on tuntunut hienolta. Anu Tillanen korostaa lintujen turvallisuuden tärkeyttä. – On jätettävä rengastamatta, jos linnun turvallisuus vaarantuisi sen takia. Hän merkitsee rengastamisessa muistiin muun muassa linnun iän, sukupuolen, painon, siiven pituuden sekä rengastuspaikan ja päivämäärän. Renkaassa on kirjain ja numerosarja. Hän lähettää kaikki tiedot rengastustoimistoon.

Rengastaminen tuo paljon tietoa linnuista. Kuvassa Veikko Forsberg.

2

Leija 3

.

2010

Suomessa on noin 600 rengastajaa. Heistä naisia on noin 50. Ihmiset rengastavat lintuja monista syistä.


Monet linnut rengastetaan jo poikasina.

Rengastamisen avulla saadaan tietoa lintujen elintavoista, eliniästä. muuttamisesta, vaeltamisesta sekä paikka- ja pariuskollisuudesta. Tietoa kokoaa rengastustoimisto Luonnontieteellisessä keskusmuseossa. Se myös myöntää lintujen rengastamiseen tarvittavat luvat. Lupaa varten täytyy harjoitella kokeneen rengastajan apulaisena. Lisäksi on suoritettava perustentti. Tentissä pitää tunnistaa kaikki lintulajit, jotka pesivät Suomessa säännöllisesti. Lisäksi on tunnettava runsaimmat Suomen läpi muuttavat lajit. Teksti Tuula Puranen Kuvat Juha Moilanen

Rauhalliset, oikeat otteet ovat tärkeitä rengastustilanteessa.

Anu Tillasen haastattelun lisäksi jutussa on käytetty lähteenä rengastustoimiston kotisivua ja Lasse J. Laineen kirjoittamaa Lintuharrastajan opasta.

Leija 3

.

2010

3


Aika nostaa malja! Helsingin Me Itse -alajaoksen juhlassa kansanedustaja Satu Taiveaho kiitti vammaisjärjestöjen aktiivisuutta.

Helsingin Me Itse -alajaos 10 vuotta

Konkarit juhlivat ylpeänä ja lähettivät päättäjille terveisiä Vuosikymmeneen mahtuu paljon muistoja ja toimintaa. Me Itse ry:n Helsingin alajaosto täytti huhtikuussa kymmenen vuotta, ja iso joukko juhlavieraita kokoontui Helsingin Käpylään, Koskelan nuorisotalolle juhlistamaan merkkipäivää. Paikalla oli myös kaksi konkaria, jotka ovat olleet mukana alajaoston toiminnassa alusta lähtien. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Kaj-Erik Sagulin ja yhdistysaktiivi Pertti Olin ovat alajaoston kokeneimmat jäsenet. 4

Leija 3

.

2010

Kaj-Erik Sagulin muistelee lämpimästi menneiden vuosien vierailua eduskuntaan ja osallistumista kehitysvammaisten ihmisoikeuksia puolustavaan mielenosoitukseen. – Tärkeintä on, että pääsee vaikuttamaan meidän omiin asioihimme. Siksi olen ollut mukana toiminnassa alusta alkaen, hän kertoo. Pertti Olin toivoo, että kehitysvammaiset ihmiset saisivat vaatimuksilleen enemmän huomiota. Suurimmaksi epäkohdaksi hän mainitsee pienen palkan.


– Vammaisten palkkoja pitäisi nostaa kunnolla, vaatii Pertti Olin. Hän on käynyt töissä 15 vuotta. Alajaoston juhlassa saattoi lähettää nämä terveiset suoraan eduskuntaan. Juhlan pääpuhujaksi oli tilattu demareiden kansanedustaja Satu Taiveaho. Hän on eduskunnan vammaisasian yhteistyöryhmän jäsen. Puheessaan Taiveaho antoi tunnustusta Me Itse ry:lle aktiivisesta toiminnasta: – Ilman vammaisjärjestöjen aktiivisuutta moni parannus yhteiskunnassa olisi varmasti jäänyt tekemättä. Yhdistyksenne on siis erittäin merkittävä toimija ja vaikuttaja. Kehitysvammaisten ihmisten asumiseen Taiveaho lupailee parannuksia.

Kansanedustajan mukaan eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä laki, joka mahdollistaa korkeamman valtion tuen kehitysvammaisten asuntohankkeille tietyin ehdoin. Taiveaho muistutti, että kehitysvammaisilla ihmisillä pitää olla oikeus mahdollisimman tavanomaiseen, kodinomaiseen, yksilölliseen asumiseen ja elämiseen. Taiveahon lisäksi juhlassa puhui Helsingin kaupungin sosiaalilautakunnan puheenjohtaja Sirkku Ingervo. Hän edustaa vihreitä. Helsingin kehitysvammatuki 57 ry jakoi tunnustuksia alajaoston toimijoille. Juhlat päättyivät iloisesti tanssitunnelmiin. Teksti ja kuvat Laura Kotila

Kaj-Erik Sagulin ja Pertti Olin ovat olleet mukana Helsingin Me Itse -alajaoston toiminnassa 10 vuotta.

Leija 3

.

2010

5


Uutisia

Kuopion Me Itse on toiminut 10 vuotta Kuva Pertti Suonio

Terveisiä Kuopiosta! Kuopiossa on juhlittu porukalla paikallista Me Itse -toimintaa. Me Itse on toiminut täällä jo kymmenen vuotta. Juhlia vietimme jazz-klubilla, jossa soitti opiskelijaorkesteri. Illan lahjoitti Kuopion Hoiva. Meidän oma teatterimme TelMi tuotti talven aikana näytelmän Lumikki, Kaaleppi ja seitsemän kääpiötä. Mukana oli 18 näyttelijää. Kuopion kaupunginteatteri avusti meitä osin puvustamalla. Toukokuussa teatterilla oli kolme esitystä.

Näytelmässä oli mukana 18 näyttelijää.

Yleisö eli innolla mukana. Esityksen jälkeen ohjaajat ja näyttelijät kukitettiin. Timo Kuosmanen Me Itse Kuopio

Kela teki sarjan esitteitä, joita on helppo ymmärtää Kela on tehnyt yhteistyössä Selkokeskuksen kanssa viisi selkokielistä esitettä. Esitteiden aiheet ovat – Koti ja perhe – Terveys ja kuntoutus, – Opiskelu ja työ – Eläkkeelle – Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

6

Leija 3

.

Esitteitä saa Kelan toimistoista. Netissä niitä voi lukea osoitteessa www.kela.fi 2010


Helppolukuinen tietokirja Suomi-rockista Kuva Harri Hinkka

Uusi tietokirja esittelee Suomi-rockin tärkeimmät bändit ja esiintyjät. Ensimmäisenä esitellään Hurriganes, joka aloitti uransa 1970-luvun alussa. Bändi oli jotain täysin uutta suomalaisessa musiikissa, sillä se soitti rockia. Petri Kiutun kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita hyvästä musiikista ja levyistä. On mukavaa, että kirjaan on koottu myös vinkkejä hyvistä levyistä. Petri Kiuttu: Selkeää Suomi-rockia. Hinta 27 euroa. Myynti: Opike, puhelin 09 3480 9350 tai Kehitysvammaliiton verkkokauppa

Eppu Normaali oli suosittu yhtye jo 1970-luvun lopulla eikä suosiolle näy loppua.

Kuva Jaana Teräväinen

Palkkatyön tukipalvelut pitää selvittää Kehitysvamma-alan järjestöt vaativat, että työllistymistä selvittämään asetetaan selvityshenkilö. Tällä hetkellä eivät kunnat eikä työhallinto ota vastuuta kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöllistymisen tukemisesta. Vaatimus esitettiin Työllä osallisuutta -seminaarissa. Seminaari oli Yhteisvastuukeräys 2008 tuotolla toteutettujen työllisyyshankkeiden päätösseminaari.

– Toivon, että nuoret saavat mahdollisuuden harjoitella ammattia ja töitä, sanoi Olavi Hietaharju Työllä osallisuutta -seminaarissa.

Leija 3

.

2010

7


Asutko tukiasunnossa? Sinun ei tarvitse maksaa tv-lupaa Tukiasunnossa asuvan ei tarvitse maksaa tv-maksua. Palveluasunnossa se täytyy maksaa. Tv-lupa on tukiasunnossa asuvalle kehitysvammaiselle henkilölle maksuton. Sen sijaan palvelutalossa asuva henkilö ei saa vapautusta tv-luvan maksamisesta. Viestintävirasto määrittelee, että maksua ei tarvitse maksaa silloin, kun kehitysvammainen asuu yksin tai toisen kehitysvammaisen henkilön kanssa kunnan, kehitysvammayhdistyksen tai yksityisen yrityksen ylläpitämässä tukiasunnossa tai kehitysvammaisten asuntolassa. Hän saa silloin käyttää omaa televisiotaan maksutta. 8

Leija 3

.

2010

Tietävätkö tukiasunnoissa asuvat kehitysvammaiset maksuvapautuksesta, viestintäviraston tv-maksuista vastaava johtaja Anssi Laakso? – Asiasta on tiedotettu laitoksille. Siitä, onko informaatio mennyt eteenpäin, ei Viestintävirastolla ole tietoa. Tv-maksua ei tarvitse maksaa, koska Viestintävirasto on päättänyt, että kehitysvammaisten henkilöiden ja mielenterveyskuntoutujien tukiasunnot voidaan laskea kuuluviksi julkisiin laitoksiin. Julkisia laitoksia ovat Viestintäviraston mielestä myös sairaalat ja vanhainkodit. Teksti Pia Kirkkomäki Kuva Eppu Ruoranen / Selkokeskus


Me Itse ry perustaa puhujapankin Me Itse ry on saanut historiansa ensimmäisen oman projektin. Projektin nimi on Käsikynkkä. Projektin tarkoituksena on muodostaa puhujapankki. Se tarkoittaa, että Me Itse kokoaa yhteen tiedot niistä kehitysvammaisista ihmisistä, jotka ovat valmiita lähtemään puhujiksi. Tavoitteena on löytää puhujia eri puolilta Suomea. Me Itse -yhdistyksen puhujat voivat vierailla esimerkiksi oppilaitoksissa kertomassa asumisesta, työstä tai vaikka opiskelusta.

– Minulle jännittäminen on haastavinta. Mutta kun suun saa vain auki, niin kyllä se siitä lähtee, neuvoo puolestaan Jaana Nordlund. Molemmat toivovat, että tieto puhujapankista leviäisi mahdollisimman laajalle. –Toivon, että kunnat lähtisivät mukaan, ja koko Suomi lähtisi mukaan, Hietaharju tiivistää. Teksti Laura Kotila

Kuva Janne Ruotsalainen

Projektia rahoittaa Raha-automaattiyhdistys. Se kestää kolme vuotta. Projektin työntekijäksi on valittu Marika Anttila. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Me Itse ry palkkaa työntekijän. Puhu selvästi ja käytä yksinkertaista kieltä Me Itse ry:n vuosikokouksessa jäsenet olivat kiinnostuneita projektista. Kokouksessa olivat mukana myös Olavi Hietaharju ja Jaana Nordlund. He molemmat ovat kokeneita puhujia ja antoivat vinkkejä uusille puhujille: – On tärkeää, että puhuu selvästi ja käyttää yksinkertaista kieltä. Puhujan on myös seurattava yleisöä, eikä luento saa olla liian pitkä. Minun luennoillani ei yleisö ainakaan nuoku, Olavi Hietaharju kertoi.

Puhujapankin esitteisiin kuvattiin Jari Korpela ja Salla Sarkonen Päivätoimintakeskus Villa Vuohenojasta.

Leija 3

.

2010

9


Elokuvassa näyttelevät muun muassa Sirkka Leikola, Ilkka Toiviainen, Kari-Pekka Toivonen ja Sami Helle.

Vähän kunnioitusta tulee elokuvateattereihin kesäkuussa Vähän kunnioitusta on juuri valmistunut, kotimainen elokuva. Sen ensi-ilta on 11.6.2010.

Idean pohjalta työstettiin elokuvan käsikirjoitus. Käsikirjoituksen valmistumisesta vastasi Leena Virtanen.

Monilla elokuvan näyttelijöistä on kehitysvamma. Myös elokuvan käsikirjoitusta ja musiikkia on ollut tekemässä joukko kehitysvammaisia ihmisiä.

Sami Helle on osallistunut elokuvan käsikirjoittamiseen. Hän myös näyttelee elokuvassa Sauli-nimistä miestä. – Saulissa on paljon minua. Se oli lempilapseni, Sami kertoo.

Elokuvan on ohjannut Pekka Karjalainen. Pääosissa ovat Outi Kero, Kari-Pekka Toivonen, Svante Martin ja Elene Leeve. Elokuvassa kuullaan Pertti Kurikan Nimipäivät -punkbändin ja Resispossen musiikkia. Tarina tehtiin yhteistyössä

Näyttelijät oppivat toisiltaan Sami Helle kertoo, että haastavinta elokuvanteossa oli näytellä kehitysvammaisen ihmisen elämää – Yritäpä näytellä sitä mitä olet! hän sanoo.

Vähän kunnioitusta kertoo nuorista ja heidän elämästään.

Elokuvassa on mukana myös vammattomia ammattinäyttelijöitä. Heille Sami Helle antoi vinkkejä, miten kohtauksista saataisiin mahdollisimman aidon näköisiä.

Idea elokuvan tarinasta syntyi työpajassa.

– Näyttelijät oppivat meiltä paljon, Sami Helle kertoo

10

Leija 3

.

2010


Aapo Ahtola ja Sami Helle Vähän kunnioitusta -elokuvan kuvauksissa. He esittävät Pätkää ja Saulia, jotka asuvat asuntolassa.

– Tulin itsekin avoimemmaksi. Uskalsin olla oma itseni, vaikka mukana oli idoleitani, esimerkiksi Heikki Hela, Sami Helle jatkaa. Vähän kunnioitusta kertoo vaikeista asioista Elokuvassa kiroillaan ja siinä käsitellään rankkojakin asioita, kuten hyväksikäyttöä. Sami Helle ei itse yleensä hyväksy kiroilua, mutta tämän elokuvan tarinaan se hänen mielestään kuuluu. – Näytimme samalla nuorille, kuinka tyhmää kiroilu on.

Elokuvan päähenkilö Siiri saa työpaikan. Uudessa työssään hän tyhjentää roskiksia työkaverinsa Piken kanssa. Kuvassa Piken ja Siirin näyttelijät, Miia Lindström ja Outi Kero.

JATKUU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Leija 3

.

2010

11


. . . . . . . JATKOA – Ehkä elokuva herättää nuorissa ajatuksen, että kiroilu voi olla loukkaavaa, Sami Helle sanoo. – Seison elokuvan takana 110-prosenttisesti, hän lisää. Elokuvalla voi vaikuttaa asenteisiin Sami Helle toivoo, että ihmiset menisivät katsomaan elokuvaa ennakkoluulottomasti: – Toivon ihmisten ajattelevan, että meidän arkielämämme on kuten heidänkin. Toivon myös, että kehitysvammaisten ihmisten kiusaaminen, vähättely ja voivottelu loppuu. Teksti Sanna Välkkilä Kuvat ©Disney

Jari Nordström tekee elokuvaa elokuvan teosta Helsinkiläinen Jari Nordström seurasi viime kesänä Vähän kunnioitusta -elokuvan tekoa. Hän vieraili kuvauspaikoilla ja tallensi tapahtumia videokameralla. Olet itse tehnyt monta lyhytelokuvaa. Miltä pitkän elokuvan tekeminen näytti? – Pitkän elokuvan teko on ammattilaisten työtä. Mukana on kuvaajan ja ohjaajan lisäksi muun muassa äänitarkkailija, kuvaussihteeri ja valaisija. Lisäksi on puomimies, joka pitää mikrofonia paikallaan. Kun teen itse elokuvia, niin yksi ihminen tekee kaiken. Ammattilaistuotannossa kuvattu materiaali siirtyy leikkaajalle. Oman lyhyen elokuvansa Jari leikkaa eli editoi itse. – Olen leikannut omaa elokuvaani Lyhty ry:n musiikkityöpajassa. Toimin itsenäisesti, mutta saan apua, jos tarvitsen. – Elokuvani nimeksi saattaa tulla ”Vähän kunnioitusta, miten elokuvaa tehtiin kulissien takana”, Jari pohtii.

Vähän kunnioitusta -elokuvan juliste.

12

Leija 3

.

2010

Teksti Jaana Teräväinen Kuva Lari Rissanen / Lyhty ry


Vierailu Yleisradiossa. Arto Nieminen kysyy Janne Virtaselta kiperiä kysymyksiä.

Kotikatu oli tuttu paikka Huhtikuussa suunnisti innokas joukko Hyvinkäältä kohti Pasilaa Helsingissä. Me Itse Sankarit vieraili Yleisradiossa. Meitä oli vastassa Kotikadun Roope eli näyttelijä Janne Virtanen. Suosittua kotimaista Kotikatu-sarjaa on näytetty televisiossa jo 15 vuotta. Tutustuminen Kotikadun lavasteisiin oli elämys: ”Tuossa on valeikkuna!” Janne kertoi, että kaikkien ikkunoiden takana on suuri valokuva, joka vain näyttää kaupunkikuvalta. Jääkaapissa olevat sapuskatkin olivat tekoruokia. Aitoa sentään olivat huonekalut, joille oli itse myös mukava istahtaa ja tuntea Kotikadun oma tunnelma. Pirkitta Hyvönen

Kotikadun Roope eli näyttelijä Janne Virtanen ja Pasi Inki juttusilla.

Leija 3

.

2010

13


Tapahtumia Satakunnan jokaisessa kunnassa:

Pyöräilyä, elokuvia ja päättäjiin vaikuttamista Myötätuulen viesti kertoo päättäjille: ”Olemme kuntalaisia kuten muutkin” Myötätuulen viesti on hieno hanke, jossa satakuntalaiset kehitysvammaiset ihmiset vievät kuntien päättäjille toiveitaan ja vaatimuksiaan. Myötätuulen viestin tapahtumia on jokaisessa Satakunnan 21 kunnassa. Se tarkoittaa yhteensä 21 tapahtumaa. Millaisia tapahtumat ovat? Monissa tapahtumissa pyöräillään. Joissakin kunnissa järjestetään omat tapahtumapäivät ja joissakin useamman päivän kestäviä seutupyöräilyjä. – Polkupyörä on monelle kehitysvammaiselle ihmiselle luonnollinen kulkuväline. Monen on vaikea saada ajokorttia, mutta polkupyörällä pääsee pitkälle, hankkeen vetäjä Ari Impola pohtii. Kaikki tapahtumat videoidaan ja niistä tehdään lyhytelokuvat. Me Itse on luvannut viedä lyhytelokuvat kuntien päättäjille. Yhteinen matka yhdistää Crister Nieminen on innoissaan tulevasta pyöräilytapahtumasta: – Liikunta on tärkeää, saadaan jalkoihin lisää voimaa. 14

Leija 3

.

2010

– Samalla saamme olla ulkoilmassa ja nähdään muita pyöräilijöitä, Crister Nieminen sanoo. Hän käy töissä Monituotteen toimintakeskuksessa. Sieltä 6 – 8 pyöräilijää ottaa osaa Pori tutuksi -pyöräilyyn. Koko päivän kestävän pyöräilyn aikana kilometrejä kertyy 72. Miltäs tämä kilometrimäärä kuulostaa Monituotteen porukoista? Tuomas Forstenia ei matkan pituus pelota: – Jos mennään rauhallisesti, ei se ole paha matka. Kokenut urheilija Paula Ahonkivi on samaa mieltä: – Ei saa mennä hosumalla, vaan täytyy kulkea rauhallisesti. Paula Ahoniemi ja Hannu Salmela ovat Suomen edustusurheilijoita. He ovat molemmat osallistuneet Suomen hiihtojoukkueessa kansainvälisiin Special Olympics -kilpailuihin. – Hiihtäjän harjoitteluun kuuluu kesällä myös pyöräily, he kertovat. Samanlaiset mahdollisuudet kaikille kuntalaisille Viesti kulkee Porin lisäksi myös maaseudun pienissä kunnissa.


Viesti vie päättäjille tietoa kehitysvammaisten ihmisten asumisesta, työstä, kulttuurista ja vapaa-ajasta. – Haluamme muistuttaa päättäjille, että kehitysvammaisetkin ovat kuntalaisia, Ari Impola sanoo. Crister Nieminen toivoo, että kaikki voisivat olla tasavertaisia. – Meillä pitää olla samanlaiset mahdollisuudet kuin muillakin. Viimeinen tapahtuma on kehitysvammaisten viikolla. Joulukuun 4. päivä Huittisissa pidetään elokuvapäivä, jossa on tarkoitus nähdä viestin aikana kuvattuja elokuvia. Teksti ja kuvat Jaana Teräväinen

Pyöräilijöitä valmiina matkaan: Crister Nieminen (yläkuva), Hannu Salmela, Paula Ahoniemi ja Tuomas Forsten (alakuva).

Leija 3

.

2010

15


Kuva: Birgitta Oksa

Kaija Pöytäkivi valittiin vuoden vammaistaiteilijaksi viime vuonna. Valinnan teki taiteilija Rafael Wardi.

Kenestä vuoden vammaistaiteilija? VAKU-projekti kutsuu jälleen vammaisia taiteilijoita mukaan valtakunnalliseen kuvataidenäyttelyyn. Näyttelyn teema on ”Minä ja ympäristöni”. Kukin taiteilija voi osallistua korkeintaan kolmella työllä. Näyttelyyn toivotaan teoksia, joiden koko on korkeintaan 45 x 60 cm. Teokset pitää toimittaa perille viimeistään perjantaina 6.8.2010. Projekti ei vakuuta teoksia. Osallistumismaksu on 10 euroa. Näyttelyn avajaiset ovat 23.8.2010 Jyväskylän yliopiston tiloissa. Näyttely päättyy 3.9.2010. 16

Leija 3

.

2010

Näyttelyyn osallistuvista taiteilijoista yksi valitaan vuoden vammaistaiteilijaksi. Hän saa 2 000 euron stipendin. Avajaispäivänä 23.8. Jyväskylässä järjestetään seminaari vammaisten ihmisten kuvataiteesta. Lisätietoja antaa Hilkka Huotari, puhelin 0500 936 767. Osoitteet, joihin teoksia voi lähettää: Suomen Polioliitto ry, Kumpulantie 1 A 6 kerros, 00520 Helsinki Kettuki-keskus, Keinusaarentie 1, 13200 Hämeenlinna Wäinö Aaltosen Seura ry, Honkaistentie 68, 20900 Turku


Apurahat on jaettu Sirkku Taljan rahaston apurahat on jaettu. Apurahoja on voinut hakea aikuisopiskeluun ja luovan toiminnan harrastuksiin. Apurahoja myönnettiin sekä ryhmille että yksittäisille ihmisille.

.. .. .. .. . .

.. .. .. .. .. .. .. .. .. .. .

Kuvaaja Sanna Lehtiaho

Seuraavat ryhmät saivat apurahan: Jelppiksen taide ja liikunta, Kotka Toimintakeskus Pajapihlaja, Sievi Kirjapiiri, Lieto Karhukopla,Nurmijärvi Rytmiorkesteri Katke tuki ry, Kalajoki Ravimieheläiset, Kouvola NUPS BRASIL jalkapallojoukkue, Vihti Me Itse alajaos, Harjavalta Toukolan asumispalveluyksikkö, Punkalaidun Kehitysvammaisten teatteriyhdistys La Strada, Tampere

Myös seuraavat henkilöt saivat apurahan: Eveliina Apponen, Hämeenlinna Miina-Eveliina Heikkinen, Oulu Kimmo Huuskonen, Iisalmi Heli Illikainen, Oulu Sampsa Kemppinen, Paimio Risto Martikainen, Suuraho Kati Nevalainen, Mikkeli Tiina Nurminen, Turku Sari Ojala, Oulu Tuulikki Parviainen, Kuopio Tarja Rauhanen, Kankaanpää Sami Saxman, Tampere Jarmo Selkälä, Posio Jouni Soini, Turku Päivi Torri, Viitasaari Reetta Vainonen Myllykoski Helena Vantanen, Jyväskylä Outi Verkasalo, Ilveskorpi Susanna Wikström, Teuva Joce Vähäkangas, Lieto Jukka Väänänen, Myllyoja

Toimintakeskus Pajapihlaja Sievissä sai apurahan musiikkitoimintaan. Toimintakeskuksessa kokoonnutaan laulamaan porukalla 2 – 3 kertaa viikossa.

Leija 3

.

2010

17


Kirjeenvaihtoon Hei, olen 36-vuotias. Haluan kirjeenvaihtoon alle 40-vuotiaan miehen kanssa Hämeenlinnan suunnalta. Seija Keskimaa Turjalantie 9 B 18 14500 Iittala

Kirjeenvaihtoon Terve kaikille lukijoille! Olen 21-vuotias nuorimies Itä-Suomesta. Harrastan heavymusiikin kuuntelemista. Iron Maiden on minun lempimusaani. Harrastan myös pyörätuolikeilausta ja elokuvissa käyntiä. Olen iloinen, seurallinen ja puhelias. Etsin kirjeenvaihtokaveria suunnilleen samanikäisistä tytöistä, vastaattehan minulle! Sähköpostini on juha.ervast@telemail.fi Juha Ervast Jokipohjankatu 27 A 2 83500 Outokumpu

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen Sirpa Härkönen. Ikäni on 56 vuotta. Harrastan musiikin kuuntelua ja liikuntaa. Sinä voisit olla samanikäinen kuin minä, ikäsi voisi olla vähän yli tai alle. Sirpa Härkönen Mikonkatu 9 A 6 83500 Outokumpu

Leijan kirjeenvaihtoilmoituksia voi kuunnella netissä Vernerin sivulla osoitteessa http://verneri.net

18

Leija 3

.

2010

Kirjeenvaihtoon Etsin ystävää tositarkoituksella mukavista ja huumorintajuisista naisista. Olen 50-vuotias. Harrastan musiikin kuuntelua. Kuvani saat kirjeessä. Vastaa minulle osoitteeseen Jorma Valkonen Vattuahontie 8 B 9 71800 Siilinjärvi

Kirjeenvaihtoon Terve! Olen 50-vuotias poikamies. Asun Kotkassa. Harrastan musiikkia ja elokuvien katselua sekä toimintaa Me Itse -yhdistyksessä. Toimin täällä Kotkassa puheenjohtajana. Käytän pyörätuolia päivittäin. Etsin kirjeenvaihtokaveriksi naista, josta voisi kenties tulla vakituinen ystävä. Voit myös soittaa minulle, numeroni on 041 4727 456 Pekka Vihervaara Vanamotie 25 Mäntykoti 48800 Kotka

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 32-vuotias nainen Etelä-Savosta. Etsin itselleni 32 – 38-vuotiasta poikaystävää. Olethan raitis ja savuton. Harrastan käsitöitä, lukemista ja ulkoilua. Laita valokuva. Toivon, että vastaatte minulle pian. Päivi Vitikainen Kytökorventie 3 52700 Mäntyharju Sähköpostini on paivi.vitikainen@gmail.com


Etsin hieman yli 40-vuotiasta miestä, joka asuu Joensuun tai Ilomantsin lähellä. Olen vaaleahiuksinen ja hoikka 42-vuotias nainen. Harrastan lenkkeilyä ja uintia. Piirtelen myös paljon. Kirjoita minulle, puhelinnumeron saat kirjeessä. Pirjo Hattunen Virastotie 21 A 5 82730 Tuupovaara

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 35-vuotias mies Porista. Harrastan sählyä ja tykkään pelailla pleikkaria. Pidän kokkaamisesta ja kauniista lämpimistä naisista, joita rakastaa. Olen huumorintajuinen herrasmies ja haluaisin kyläillä mukavan ja ihanan naisen luona. Myös minun luokseni voi tulla kyläilemään. Etsin tummatukkaista naista tositarkoituksella elämänkumppaniksi ja arkea jakamaan. Voin antaa numeroni, kunhan kirjoitat ensin. Rauli Pikkumaa Ourintie 5 28600 Pori

Kirjeenvaihtoon Olen 28-vuotias urheilullinen, mukava, huumorintajuinen mies. Olen kaupassa töissä ja harrastan sählyä ja kuntosalia, kesäisin rullaluistelua ja pyöräilyä, talvisin laskettelua ja hoidan välillä veljen lapsia. Tykkään pelata Nintendo Wiitä. Etsin mukavaa ja uskollista 20 – 30-vuotiasta naista elämänkumppaniksi. Voit olla tumma tai vaalea, toivon, että olisit hyvännäköinen ja sopusuhtainen. Minulla on kuulemma katseenkestävä ulkonäkö. Lähetä numerosi, niin lähetän omani. Toivottavasti olet Porin seudulta kotoisin. Tero Kujansuu Ourintie 5 28600 Pori

Kirjeenvaihtoon Hei, minun nimeni on Kari Nousiainen. Olen 54-vuotias poikamies ja haluaisin kirjeenvaihtoon noin 50-vuotiaan naisen kanssa. Asun Nousukujan asuntolassa. Minulla on sokeritauti. Pyöräilen ja käyn lenkillä. Harrastan myös kirjojen lukemista ja kuuntelen cd-levyjä. Ei minulla muuta. Kari Nousiainen Nousukuja 1 E 03100 Nummela

llmoitus Hääpäivästä Me haluamme ilmoittaa, että Tomi ja Susanna Tuomisen hääpäivästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. Hääpäivämme on 29.7. Tomi ja Susanna Tuominen Riihimäki

Leija 3

.

2010

19


Kuva JT

Tule mukaan ja kirjoita elämästäsi Kuva Me Itse ry

Tukiliitto täyttää ensi vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden aikana Tukiviestissä ja Leijassa julkaistaan kehitysvammaisten ihmisten ja heidän omaistensa kirjoituksia menneiltä vuosilta. Pyydämme myös sinua mukaan rakentamaan yhteistä juhlavuottamme. Kerro, miten asiat ovat muuttuneet oman elämäsi aikana. Kerro, mitä odotat tulevaisuudelta. Kirjoita omia muistikuviasi ja ajatuksiasi seuraavista aiheista. 1. Ihmisoikeudet Onko sinua kuunneltu, kun on tehty sinua koskevia päätöksiä? Onko kehitysvammaisella samanlaiset osallistumisen mahdollisuudet kuin muilla? 2. Perhe Millainen perhe sinulla oli lapsena? Millainen perhe sinulla on nyt? 3. Kulttuuri ja urheilu Millaisia mahdollisuuksia sinulla on ollut soittaa, näytellä, tanssia tai maalata? Kerro, millaisia mahdollisuuksia sinulla on ollut urheilla? Kerro elämyksistä ja onnistumisista. 4. Asuminen Miten asumismahdollisuutesi ovat muuttuneet? Mistä asumismahdollisuuksista on ollut puutetta? Mitä hienoja ja hyviä asumisratkaisuja on löytynyt? Miten asuminen tulevaisuudessa pitää järjestää? 20

Leija 3

.

2010

Me Itse ry:n perustaminen on yksi tärkeä tapahtuma Tukiliiton historiassa. Kuvassa perustamiskokous 11 vuotta sitten.

5. Työ ja toimeentulo Millaista työtä olet tehnyt? Oletko tyytyväinen nykyiseen työhösi? Millaista työtä haluaisit tehdä? Kirjoita lyhyesti ja ytimekkäästi! Voit kirjoittaa jostakin aiheesta tai vaikkapa jokaisesta. Kirjoituksia tullaan kirjoittajan luvalla käyttämään juhlavuoden aikana ja myös sen jälkeen Tukiliiton erilaisissa julkaisuissa, myös internetissä. Lähetä kirjoituksesi mielellään sähköpostilla 10.9.2010 mennessä. Voit myös lähettää kirjoituksesi postissa osoitteella Jaana Teräväinen KVTL Pinninkatu 51 33100 Tampere Muista laittaa mukaan yhteystietosi. Tervetuloa mukaan rakentamaan yhteistä juhlavuottamme!


Sanna-Kaisa Harinen pyyhälsi tuolillaan ylämäkeä.

Likkojen Lenkillä lyötiin ennätyksiä Marita Villman Ikaalisista oli ensimmäistä kertaa mukana Likkojen Lenkillä Tampereella. – Kiva lenkki ja tulisin mielelläni uudelleenkin. Ikaalisissa olen lenkkeillyt, mutta täällä on enemmän porukkaa ja voi tutustua uusiin ihmisiin, hän pohti.

Kuva Heidi Hölsömäki / SoveLi ry

Ikaalisten toimintakeskuksen porukan lisäksi Likkojen Lenkille oli tullut monta muutakin likkaa. Tapahtuma keräsi ennätysyleisön, sillä mukana oli 11 200 liikkuvaa naista. Likkojen Lenkin esteetön lenkki oli myös menestys. Se houkutteli liikkeelle lähes 500 naista eli yli puolet enemmän, mitä järjestäjät ennakkoon arvioivat.

Marita Villman, Ulla-Maija Haavisto, Terttu Mäkelä ja Merja Hämäläinen kiersivät 2,2 kilometrin pituisen esteettömän lenkin.

Leija 3

.

2010

21


Tule mukaan toimintaan! Burleskia 11.6. Kaapelitehtaalla Kuva Henna Ikävalko

Monipuolisilla Cross Over -festivaaleilla voi ihastella myös burleskia. Kristiina Puukon vetämässä työpajassa 10 kurssilaista tutustui burleskiin. Burleski on esitysmuoto, jossa sekoittuu teatteria, tanssia ja musiikkia. Usein esiintyjä flirttailee katsojien kanssa ja kiusoittelee heitä.

Ratsastusleirejä Huittisissa Huittisten Ratsastuskeskuksessa järjestetään erityisryhmien ratsastusleirejä. Kokeneiden ratsastajien leiri järjestetään 31.7. – 4.8.2010. Aloittelijatkin ovat tervetulleita leirille, joka on 5. – 8. elokuuta 2010.

Perjantaina 11.6. osa työpajalaisia piipahtaa lavalla Kaapelitehtaan burleski-esityksessä klo 19.

Molempiin leireihin sisältyy päivittäin kaksi tuntia ratsastusta ja lisäksi hevosten hoitoa. Leirit on tarkoitettu itsenäisesti toimeentuleville ratsastajille. Jos tarvitset muualla kuin ratsastuksessa henkilökohtaisen avustajan, on oma avustaja järjestettävä itse.

Festivaalin järjestävät Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Kynnys ry. Lisätietoa: www.eucreafinland.org/crossover/

Ilmoittautumiset: Huittisten Ratsastuskeskus, puh. 02 567 797, toimisto@huittistenratsastuskeskus.fi.

Cross Over -festivaali järjestetään 10 – 13.6.2010 Helsingin Kaapelitehtaalla Turbiinisalissa, Tallberginkatu 1, T-rappu Tila on esteetön.

Kuva Heidi Humina

Lisätiedot: Anne Pakarinen, puh. 040 3600 802.

Kurssin vetäjän burleskinimi on Karoliina Von Knife.

22

Leija 3

.

2010

Perinteiset kesäkisat Haapajärvellä elokuussa Perinteiset Popokkeen kesäkisat järjestetään 7.8.2010 urheilukentällä Haapajärvellä. Tiedustelut Popokkeen puheenjohtaja Minna Lintulahti minna.lintulahti@gmail.com


Ylis’festareilla Pete Parkkonen, Anssi Kela, Irina ja Mustat enkelit Ylis’festarit järjestetään 21.8.2010. Ylisen Kartanon alueella Ylöjärvellä (entinen Ylisen Kuntoutuskeskus). Päälavalla esiintyvät Anssi Kela, Irina, Pete Parkkonen ja Mustat enkelit. Tapahtumassa esiintyy myös Ylisen oma bändi Rock & Roll Agentit. Liput maksavat 15 euroa, myös avustajien lipun hinta on 15 euroa. Lisätiedot: ylisfestarit@pshp.fi puhelin 050 0623 474 tai 050 3730 453

Mustat enkelit soittaa rockia.

Keski-Suomen tukipiirin kesäretki Kuopioon Retken hintaan sisältyy muun muassa käynti Puijon näköalatornissa, lounas Puijon majalla ja risteilylippu.

Hinta: 55 euroa/henkilö (sisältää tukipiirin tuen 10 euroa/henkilö).

Pikaiset ilmoittautumiset Sari Töysä, puhelin 044 733 6431 tai 014 336 4130 sari.toysa@matkatoysa.fi

Linja-autossa on kaksi pyörätuolipaikkaa.

Kuva: Hannu Miettinen / Kuopion Matkailupalvelu oy

Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tukipiiri järjestää kesäretken Kuopioon lauantaina 31.7.2010 kehitysvammaisille henkilöille, heidän läheisilleen ja avustajilleen.

Hannu Miettinen

Leija 3

.

2010

23


Asiaa ja viihdettä selkokielellä

.

Numero 3 2010 LEIJA Pinninkatu 51 33100 Tampere Lehtitilaukset ja osoitteenmuutokset Jäsensihteeri Sinikka Niemi puhelin 0206 90283 sähköposti: sinikka.niemi@kvtl.fi

Kehitysvammaisten viikko:

Köyhä, muttei nöyrä Kehitysvammaisten Tukiliiton ja Me Itse -yhdistyksen valtakunnallista teemaviikkoa vietetään 29.11. – 5.12.2010. Viikon aiheena on tänä vuonna köyhyys. Mainoslauseena on ”Köyhä, muttei nöyrä”. Monella paikkakunnalla tukiyhdistykset ja Me Itse -alajaokset järjestävät erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Paikallisten tapahtumien järjestämiseen voi saada pientä taloudellista avustusta. Tuki on tarkoitettu ensisijaisesti tukiyhdistysten ja alajaosten yhteisten tapahtumien järjestämiseen. Taloudellisen tuen hakuaika päättyy 8.10.2010. Teemaviikkoa ovat toteuttamassa myös FDUV, Steg för Steg ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Lisätietoja

Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaamme.

Julkaisija Kehitysvammaisten Tukiliitto ry puhelin 0207 718 200 Kotisivu: www.kvtl.fi Toimitus päätoimittaja Jaana Teräväinen, puhelin 0207 718 211, s-posti jaana.teravainen@kvtl.fi Ulkoasu Jaana Teräväinen Kansi Me Itse perustaa puhujapankin. Kuvassa Jari Korpela ja Salla Sarkonen. Kuvaaja Janne Ruotsalainen. Toimitusneuvosto Esko Käki Leealaura Leskelä Janna Maula Irmeli Niemi Teuvo Taipale Raija Turunen Painopaikka Oriveden Kirjapaino Tilaushinta 2010 on 16 euroa. Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen Leijan tai Tukiviestin. Jäsenlehti on maksuton. Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Seuraavaan Leijaan 4 / 2010 tarkoitettujen juttujen ja kuvien pitää olla toimituksessa 15.7.2010 mennessä. Lehti ilmestyy 9.8.2010. Leijaa voi lukea netissä hakusanalla ”Leija” sivulla http://issuu.com/

Leija 3 2010  

Selkolehti Leijassa tällä kertaa mm: - Lintujen rengastus - Me Itse -juhlia Kuopiossa ja Helsingissä - Likkojen Lenkillä lyötiin ennätyksiä...

Leija 3 2010  

Selkolehti Leijassa tällä kertaa mm: - Lintujen rengastus - Me Itse -juhlia Kuopiossa ja Helsingissä - Likkojen Lenkillä lyötiin ennätyksiä...

Advertisement