Page 1

2

Me Itse ry 10 vuotta itsenäisen elämän puolesta

• 2009


Juhlavieraat nauttivat musiikista, puheista ja hyvästä ruuasta.

Me Itse -yhdistys:

Kymmenen vaikuttamisen vuotta Me Itse ry täytti kymmenen vuotta. Oli ilo havaita, kuinka iso joukko jäseniämme ja yhteistyökumppaneitamme tuli juhlimaan kanssamme. Juhlat vietettiin 14.3.2009 Tampere-talon Sorsapuistosalissa.

Riihimäkeläinen vammaisaktivisti Teuvo Taipale (keskellä) ehti tutkia tuoreita juhlakuvia omasta kamerastaan. Teuvon vieressä (oik.) Yrjö Aaltonen Turusta.

2

Leija 2

.

2009

Juhlissa oli 160 vierasta ja yhdistyksen jäsentä. Saimme kuulla kauniita ja kannustavia sanoja. Jaoimme huomionosoituksia.


Tarmo Alava sai Kehitysvammaisten Tukiliiton hopeisen kunniamerkin. Heikki Suvilehto sai pronssisen kunniamerkin. Kehitysvammaisten Tukiliiton viiri luovutettiin Yrjö Aaltoselle. Jaoimme kunniakirjoja ja ruusuja. Sellaisen sai myös yhdistyksen ensimmäinen taustatyöntekijä Markku Vellas, joka teki töitä yhdistyksen hyväksi aikaa ja vaivaa säästämättä.

Tommi Valli on edustanut Me Itse ry:tä ulkomailla: – Pathways-projektissa teemme eurooppalaisia ohjeita selkokielen kirjoittajille. Ne julkaistaan kesällä Tampereella Europe in Action -tapaamisessa 24. – 27.6.2009. Tauno Ilola toimii tukiyhdistyksessä: – Alajaos-toimintaan en ole ehtinyt vielä mukaan, mutta tukiyhdistyksen kanssa tehdään kaikenlaista.

Vaikuttaminen on tärkeää työtä Minun mielestäni tärkeintä Me Itse -työtä on ollut vaikuttaminen. Olemme alusta asti puhuneet kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien puolesta. Me Itse on antanut ihmisille keinoja vaikuttaa omaan elämäänsä suomalaisessa yhteiskunnassa. Toivon, että ministeriöt kysyvät jatkossa lausuntoja vielä enemmän myös meiltä. Paljon on vielä tehtävää. Me Itse on toiminut paljon kansainvälisesti. Laaja kansainvälinen yhteistyö on suuri saavutus. On hienoa, että saimme suuren eurooppalaisen Europe in Action -konferenssin 24. – 27.6.2009 Tampereelle. Sunnuntaina 15.3.2009 pidettiin yhdistyksen vuosikokous. Toiminnalliseksi puheenjohtajaksi valittiin 34 äänellä Tommi Kivimäki ja toiminnalliseksi varapuheenjohtajaksi 17 äänellä Ulla Topi. Teksti Ulla Topi Kuvat Janne Ruotsalainen

Satakuntalaiset Jack Mäkelä ja Ailikki Ruohonen tuntevat toisensa Me Itse ry:n toiminnasta. Porin Me Itse tekee elokuvia. – Vammaisten elokuvien aiheet ovat usein suojattuja. Toivon dokumenttia elävästä elämästä, Mäkelä pohtii. Ailikki Ruohonen on pitkän linjan Me Itse -aktiivi: – Pienestä saakka olen taistellut oikeuksiemme puolesta, enkä anna periksi vieläkään.

Taustatyöntekijä Tarja Klemola ja Me Itse -ajajaoksen puheenjohtaja Hilkka Lahtinen tulivat Mäntsälästä. – Palkka ja itsemääräämisoikeus ovat meillä tärkeitä asioita, Lahtinen kertoo alajaoksen tapaamisista.

Leija 2

.

2009

3


Uutisia

Kuntapäättäjille tietoa tuetusta työstä Toukokuussa alkaa koulutuskampanja Työtä tekijöille, joka kertoo kuntien päättäjille tuetusta työstä. Tuettu työ tarkoittaa, että kehitysvammainen henkilö tekee palkkatyötä tavallisella työpaikalla. Kun hän tarvitsee tukea, hän saa sitä työhönvalmentajalta. Koulutuksia järjestetään Jyväskylässä 6.5.2009, Kouvolassa 27.5.2009, Seinäjoella 10.9.2009, Turussa 6.10.2009, Kuopiossa 29.10.2009 ja Savonlinnassa 12.11.2009. Kehitysvammaisten Tukiliitto ja Kehitysvammaliitto järjestävät koulutussarjan yhdessä.

Kuva Katja Maria Nyman / Yhteisvastuukeräys 2008

Arja Salo toimii toimistoapulaisena Lastensuojelun Keskusliitossa.

Koulutukset järjestetään viime vuoden Yhteisvastuukeräyksen keräystuotoilla. Ilmoittautuminen: www.verneri.net Lisätietoja: Kari Vuorenpää kari.vuorenpaa@kvtl.fi, (03) 2403 319

Kokkolan jalkapalloilijoista dokumentti Television Urheilukanavalla esitetään 3.4.2009 klo 18.30 elokuva kokkolalaisesta jalkapallojoukkueesta, joka pelaa erityisryhmien SM-sarjassa. Elokuva kertoo GBK-Tigersin pelaajista. – Dokumentti kertoo välittämisestä, pelaamisen riemusta ja ja aidosta urheiluhengestä, ohjaaja Terhi-Anneli Koivisto kertoo.

Elokuvan pääosissa ovat Kaj Luokkala, Tiina Haapala, Tomi Leskelä ja Harri Kuoppala, mutta koko GBK-Tigers joukkue on yhtä tärkeä.

4

Leija 2

.

2009

Elokuvaa ovat tukeneet Raha-automaattiyhdistys ja Kokkolan kaupunki. Elokuva kestää 35 minuuttia.


Kansainvälinen konferenssi kesällä Tampereella Eurooppalaiset kehitysvammajärjestöt järjestävät yhteisen konferenssin kesäkuussa Tampereella. Tervetuloa keskustelemaan asumisesta ja osallisuudesta. Europe in Action -konferenssi järjestetään 24. – 27.6.2009 Tampere-talossa. Suomesta järjestäjinä mukana ovat Me Itse, Kehitysvammaisten Tukiliitto, FDUV ja Steg för Steg. Pääteemana on asuminen. Konferenssissa puhutaan myös vapaa-ajasta, opiskelusta, henkilökohtaisesta avusta ja tuetusta päätöksenteosta. Konferenssissa on tulkkaus suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tarkempia tietoja konferenssista löydät netistä sivulta www.kvtl.fi/mylife

Me Itse ry toivottaa vieraat Suomesta ja muualta tervetulleeksi.

Käytä ääntäsi Kesällä järjestetään europarlamenttivaalit. Vaaleissa valitaan Euroopan parlamentin jäsenet. Vaalit toimitetaan kaikissa 27:ssä Euroopan unionin jäsenvaltiossa kesäkuussa 2009. Suomessa vaalipäivä on sunnuntai 7.6.2009. Ennakkoäänestys on kotimaassa 27.5. – 2.6.2009. Helluntaipäivänä 31.5. ei voi äänestää ennakkoon. Voit tutustua vaaleihin Selkokeskuksen tekemän selkokielisen esitteen avulla.

Leija 2

.

2009

5


Kampanjan aloitti punk-bändi Heavy Load, jonka keikat alkavat usein vasta myöhään.

Me vaadimme oikeutta valvoa Kampanja vaatii jokaiselle oikeutta valvoa myöhään. Englantilainen punk-bändi Heavy Load on aloittanut Stay up late eli Valvo myöhään -kampanjan. Kampanja vaatii kehitysvammaisille ihmisille oikeutta valvoa myöhään ja pitää hauskaa kuten muutkin. Bändi kertoo kotisivullaan näin: – Huomasimme keikoilla oudon asian. Ihmiset lähtivät kotiin klo 21. He lähtivät kotiin, koska kehitysvammaisten asuntoloiden henkilökunnan työvuorot loppuvat. 6

Leija 2

.

2009

Heavy Load -bändissä soittavat punkkia Simon Barker (laulu), Jimmy Nichols (kitara ja laulu), Paul Richards (basso), Mick Williams (kitara ja laulu) ja Michael White (rummut). Bändiä voi kuunnella netissä sivulla www.myspace.com/heavyloaduk


Bändi toivoo, että asuntoloiden henkilökunta suunnittelisi työvuoronsa toisin: – Henkilökunta tekee mielellään töitä myöhäänkin, kunhan asia on suunniteltu etukäteen. Kampanjassa sanotaan, kehitysvammaisilla ihmisillä on oikeus valita itse, miten he haluavat elää. Jokaisella on oikeus olla myöhään ulkona ja pitää hauskaa, jos hän niin haluaa. Kampanjaan on lähtenyt paljon ihmisiä mukaan. He haluavat muutoksia. Entä Suomessa? Miltä kampanja kuulostaa, Me Itse ry:n Krisse Pääskynen? – Kyllä tuolle kampanjalle on tarvetta Suomessakin, monessakin asuntolassa, turkulainen Krisse Pääskynen sanoo heti. – Voi olla yhdestä työntekijästä kiinni, mihin asukkaat pääsevät, hän pohtii. Me Itsen johtoryhmä on pohtinut, että vapaus päästä pois asuntolasta on tärkeä osa henkistä hyvinvointia. Henkinen hyvinvointi on joulukuun kehitysvammaisten viikon teema.

Helsingissä keskustellaan pakkokeinoista toukokuussa Vammaisten Ihmisoikeuskeskus VIKE järjestää seminaarin pakkokeinoista. Seminaarissa puhutaan vammaisiin kohdistuvasta pakkokeinojen käytöstä ja ihmisoikeuksien rajoituksista. Toukokuun 28. päivä järjestettävä tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tilaisuudessa puhuu muun muassa tutkija Jukka Kumpuvuori, joka on selvittänyt tapauksia, joissa kehitysvammaisiin ihmisiin kohdistuu pakkokeinoja. Me Itse ry:tä edustaa Teuvo Taipale, joka kertoo käytännön kokemuksia pakosta ja eristämisestä. Ilmoittautuminen 15.5. mennessä: sähköpostitse osoitteeseen: koulutus@invalidiliitto.fi Ilmoita viestin yhteydessä myös: oma nimi titteli/ammattinimike organisaatio henkilökohtaisen avustajan nimi induktiosilmukan tarve erityisruokavalio

. . . . . .

Suljettujen ovien takana -seminaari torstai 28.5.2009 klo 11.30 – 16.30 Hotelli Hilton Helsinki Kalastajatorppalla Helsingissä. Kuva JT

Teksti Jaana Teräväinen Kuvat Heavy Load ja Morgan White

Valvo myöhään -kampanjan tunnus.

Tutkija Jukka Kumpuvuoren puhuu toukokuun seminaarissa aiheesta ”Kehitysvammaiset lukkojen taakse – Millä ehdoilla?”

Leija 2

.

2009

7


Lensimme isolla jumbojet-lentokoneella Lontoosta Etelä-Aftikkaan.

Pietu Hirvonen maailmalla Olen Pietu Hirvonen, asun Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa. Mutta nyt kerron sinulle, miten matkustin maailmalla vanhempieni kanssa yli 2 kuukautta. Matkareittimme kulki ensin Lontoon kautta Etela-Afrikkaan, sitten Uuteen Seelantiin ja Australiaan. Sieltä Singaporeen ja koti-Suomeen. Haluan jakaa teidän kanssa joitakin kokemuksiani matkan varrelta. Tämä kertomus on matkapäiväkirjastani. Etelä-Afrikassa kirjoitin näin: Olemme tällä hetkellä jo Etelä-Afrikassa. Olen täällä syntynyt 30 vuotta sitten. Suomeen muutimme, kun olin 4-vuotias. Ihanin asia onkin, että tapaan hoitajani Phyllisin. En ole nähnyt häntä 20 vuoteen. 8

Leija 2

.

2009

Ensimmäinen jännittävä kokemus oli jo Helsingin lentokentällä. Koneessa, jolla meidän piti lentää Lontooseen, oli ollut vesivahinko. Jouduimme odottamaan 6 tuntia ennen kuin kone oli korjattu. Lontoosta lensimme eteenpäin Etelä-Afrikkaan Kapkaupunkiin. Lentokone oli valtava Jumbojet. Se näytti yhtä suurelta kuin kaksikerroksinen talo. Sisällä jumbojetissä ihmettelin, kuinka paljon ihmisiä sopi kyytiin. Kymmenen istui aina rivissään. Lento kesti 14 tuntia.


Kapkaupunki on rakennettu suuren vuoren juureen. Vuoren nimi on Pöytävuori, koska sen huippu on tasainen kuin pöytä. Pilvisenä päivänä sen päällä on pilvi, jota kutsutaan poytäliinaksi.

Minulla on Durbanissa sukulaisia. Täällä asuu enoni ja neljä serkkuani perheineen. Kaksi serkkuani on naimisissa intialaisen kanssa, joten minulla on intialaisia pikkuserkkuja.

Äiti kertoi, että merimiesten mielestä Kapkaupungissa on maailman kaunein satama. Sen läheisyydessä kohtaavat Atlantti ja Intian valtameri.

Tämä on kaunis kaupunki. Täällä on paljon puita, jotka kukkivat. Kaunein niista on Jacaranda. Se on taynnä violetinsinisiä kukkia. Kun niista osa putoaa maahan, näyttää kuin kadut peittyisivat samettiin.

Kaupungin ympärillä on vuoria, hedelmätarhoja ja maatiloja. Näin strutseja, erilaisia antilooppeja ja gepardeja, jotka olivat kylläkin suojelukeskuksessa. Kapkaupungista lensimme Durbaniin. Durbanissa kirjoitin matkapäiväkirjaani näin: Durban on minun syntymäkaupunkini. Se sijaitsee Intian valtameren rannalla. Täällä on kuumaa ja kosteaa. Pyykkien kuivauskin kestää monta päivää ilman kosteuden takia. Durbanissa asuu paljon intialaisia.

Vaikka kaikki näyttää kaupungissa kovin hienolta, on täällä paljon slummiasutustakin. Ihmiset tulevat kaupunkiin etsimään toita. Kun asuntoa ei löydy, kyhätään asunto vaikka pahvilaatikosta. Koska on lämmin, voi tehdä niin. Täältä lähdemme ensi viikolla Uuteen Seelantiin. Sieltä kerron sitten lisää. Matkaterveisin Pietu Hirvonen Kuvat Pietu Hirvosen matka-albumi

Tapasin Phyllisin, joka hoiti minua lapsena. Phyllis kantoi minua ja omaa samanikäistä poikaansa Nicholasta vuorotellen selassään, joten afrikkalaisen uskomuksen Nicholas ja minä olemme veljeksia.

Leija 2

.

2009

9


Kuka tukee elokuvatekijää? Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä järjestettiin Pispala Vilkkari Off -tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin neljännen kerran. Mukana oli jälleen myös kehitysvammaisia elokuvan tekijöitä. Helsinkiläinen elokuvantekijä Jari Nordström oli saapunut Pispalaan kertomaan elokuvistaan. Katsojat näkivät hänen suunnittelemansa ja kuvaamansa videon ”Tunnelmia Pispalan karnevaaleilta”. – Tykkään tehdä dokumentteja. Minua pyydettiin kuvaamaan Pispalan karnevaali-juhlia viime toukokuussa. Tulin omasta tahdostani ja löysin kaikenlaista kuvattavaa.

10

Leija 2

.

Hän kiersi karnevaaleilla ja tallensi videonauhalle muun muassa Anu Mäen ja Hanna-Mari Välkkilän tanssiesityksen. Anu Mäki, Hanna-Mari Välkkilä ja Jari Nordström ovat kaikki olleet mukana Tähdenlentoja-projektissa. Tähdenlentoja-projekti koulutti kehitysvammaisia ihmisiä tekemään elokuvia. Jari Nordström käy mielellään kuvaamassa tapahtumia videolle. Hän on muun muassa kuvannut Lyhty ry:n järjestämiä Marginaali-konsertteja. Työn alla on myös dokumentti Marjaniemen rakentamisesta.

Ohjaaja Jari Nordström toivoo, että myös suuri yleisö voisi katsoa hänen elokuviaan.

2009


– Marjaniemessä olen kuvannut kehitysvammaisten asuintalojen rakentamista. Kuvauksista tehdään nyt kooste. Se on hidasta työtä. Yksin on vaikea tehdä kaikkea Jari Nordströmin elokuvia on esitetty muun muassa Tampereen elokuvajuhlilla, Tähdenlentoja-tapahtumassa ja Kynnyskinossa. Hän haluaa, että myös suuri yleisö voi katsoa hänen elokuviaan: – Jos haluaa elokuvan televisioon, pitäisi neuvotella ohjelmajohtajan kanssa. Jonkun pitäisi lähteä mukaan. Voisikohan Tukiliitto olla apuna? Nykypäivänä monet julkaisevat elokuviaan Internetissä. Myös Nordströmin elokuvia voi katsoa Internetissä. Ne ovat Youtube-sivulla. – Se on hyvä asia. Kaikki näkevät ne netissä, ei siinä pitäisi olla mitään ongelmaa. Internetin videosivuilla lyhyitä elokuvia voi katsoa ilmaiseksi. Siellä elokuvat löytävät uutta yleisöä. Myös Nordström on saanut palautetta Internetissä julkaistuista elokuvistaan. – Kerran yksi mies nauroi, että olen tehnyt hyviä juttuja. Hän oli nähnyt Youtubessa elokuvani, jossa talvisessa maisemassa on kova työ saada auto käyntiin. Pispalan tapahtuman väki laittoi Nordströmin elokuvat Internetiin. – Haluaisin laittaa Youtubeen muitakin elokuvia, mutta en osaa tehdä sitä. Kukas ne laittaisi? hän pohtii.

Ari Impola kuvasi ja Jaana Laine äänitti, kun Kotkan Me itse vieraili eduskunnassa.

MEKA-tv:n elokuvia voi katsoa Internetissä Ari Impola on kokenut elokuvantekijä. Kerron hänelle, että Jari Nordström haluaa elokuvilleen lisää yleisöä. – Valtakunnalliseen televisioon elokuvia on vaikea saada. Kannattaa tarjota elokuviaan nettitelevisioon, Ari Impola neuvoo. Monilla paikkakunnilla on oma netti-tv. – Mutta nettielokuvat vaativat markkinointia, muuten niitä ei kukaan löydä, Impola muistuttaa. Ari Impolan vetämät ryhmät ovat julkaisseet videoita netissä. Esimerkiksi Popula.tv:ssä on jo 30 videota. Ne ovat sivulla www.popula.tv. MEKA-tv on lähettänyt videoita myös Yleisradion A-tuubiin. A-tuubi toimii Internetissä, mutta osa videoista esitetään tv:ssä.

Elokuvan teko ei ole helppoa yksin.

MEKA-tv:n elokuvia esitetään myös erilaisilla festivaaleilla: – Kynnyskino-festivaalille huhtikuussa lähetämme viisi elokuvaa. Festivaalit ovat hyvä tapa saada elokuvia esille, Ari Impola sanoo.

Teksti ja kuva Jaana Teräväinen

Teksti Jaana Teräväinen

Leija 2

.

2009

11


Talouden lama voi näkyä jokaisen arjessa Tiedotusvälineet ovat kertoneet viime kuukausina huonoja talousuutisia. Ne viestivät laman vaikutuksista ihmisten ja yritysten elämään. – Lama tarkoittaa sitä, että talous häiriintyy tavalla tai toisella, kertoo ekonomisti Pentti Forsman. Hän työskentelee Suomen Pankissa. – Talous häiriintyy silloin, kun yritykset ja ihmiset eivät enää uskalla ostaa kuten ennen, Pentti Forsman jatkaa. Kun talous häiriintyy, kaikki vähentävät kulutustaan. Ihmiset ja yritykset eivät usko, että rahat riittävät tulevaisuudessa. Ihmiset alkavat pelätä työttömyyttä ja lakkaavat tekemästä isoja ostoksia: he eivät osteta esimerkiksi asuntoja. Yritykset puolestaan vähentävät investointeja, eli nekään eivät osta. Ostamatta jäävät esimerkiksi uudet koneet ja laitteet.

Lamassa vienti ei vedä, eli ulkomaalaiset yritykset eivät osta tavaroita suomalaisilta yrityksiltä. Kaupankäynti pysähtyy ja lama syvenee. Kun talous häiriintyy tarpeeksi, pankit eivät enää lainaa rahaa ihmisille eivätkä yrityksille. Kun rahat loppuvat, entisten lainojen maksaminen on vaikeampaa kuin ennen. Voi käydä niin, että pankitkaan eivät pysty maksamaan velkojaan muille pankeille. Näin talous joutuu kriisiin. Seuraa lomautuksia ja potkuja sekä konkursseja. Kuva: Suomen Pankki

Kun ostaminen vähenee eivätkä tavarat eivät mene kaupaksi, tavaroita ei kannata enää valmistaa. Kun tavaroita ei valmisteta, ei tarvita myöskään työntekijöitä, jotka niitä valmistaisivat. Yritykset myyvät tuotteita kotimaan lisäksi myös ulkomaille. Kun suomalainen yritys myy tavaraa ulkomaille, sitä sanotaan vienniksi. 12

Leija 2

.

2009

Ekonomisti Pentti Forsman.


Kuva: JT

Kun talous häiriintyy, rakennuttajat eivät usko, että taloja ostetaan. Rakentaminen vähenee.

Lomautus tarkoittaa, että työntekijä laitetaan pois töistä tietyksi ajaksi. Hän ei saa palkkaa, mutta kun lomautus päättyy, hän voi palata työpaikkaansa. Potkuissa ihminen menettää työpaikkansa. Yrityksen konkurssi tarkoittaa, ettei yritys pysty maksamaan velkojaan ja se lopettaa toimintansa. Lomautukset, potkut ja konkurssit ovat laman vaikutuksia.

Työttömällä ihmisellä ei ole palkkatuloja, joista maksaa veroja. Myös yritykset maksavat vähemmän veroja huonoissa oloissa. Näin kunnat ja valtio saavat entistä vähemmän verotuloja. Mitä vähemmän kunnalla on verotuloja, sitä enemmän kunnan pitää säästää. Verotuloilla kustannetaan muun muassa sosiaali- ja terveyshuollon palveluja. Palveluissa säästäminen tarkoittaa käytännössä usein, että palvelut heikentyvät tai vähenevät.

Lama voi johtaa myös siihen, että palvelut huonenevat Talous on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Leija 2

.

JATKUU - - - 2009

13


- - JATKOA

Jos kunnalla on vähän varoja, myös palvelujen saaminen voi vaikeutua. Tämä kaikki vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja elämänlaatuun. Ekonomisti Pentti Forsman kuulostaa suuttuneelta, kun hän kertoo, että Helsingin kaupunki suunnittelee säästävänsä rahaa vanhusten palveluista. – Palveluja voidaan kyllä tehostaa, mutta niiden saajat eivät saa joutua kärsimään, hän painottaa. Eniten lamasta kärsivät ne, jotka eivät osaa tai jaksa puolustaa heille kuuluvia palveluja. Säästöaikomuksiin voi yrittää vaikuttaa Ekonomisti Pentti Forsmanin mukaan talous ei parane ainakaan lähiaikoina. Näköpiirissä ei ole käännettä parempaan. – Huonoihin aikoihin pitää varautua, enää ne eivät ole jossittelua, hän sanoo.

Kunnat päättävät ensi vuoden menoista syksyllä, kun ne laativat budjetteja. Todennäköisesti julkisia menoja joudutaan karsimaan, siis myös sosiaali- ja terveyspalveluja. Kehitysvammaiset ihmiset käyttävät erilaisia kunnan palveluja. Kuka puolustaa heidän etujaan? Kehitysvammaisten ihmisten etuja ajavat esimerkiksi kehitysvammaisten ihmisten oma järjestö Me Itse ry ja Kehitysvammaisten Tukiliitto. Myös kehitysvammaisten läheiset voivat pitää silmällä kuntien toimia. Kannattaa seurata lehdistä, televisiosta, radiosta ja kunnan kotisivuilta, mitä kotikunnassa tapahtuu. Pentti Forsmanin mielestä kuntien säästöaikeita kannattaa ryhtyä tarkkailemaan jo nyt, jotta syksyn budjetteihin voidaan vaikuttaa ajoissa. – Vaikuttamisessa on aina hyvä lähteä liikkeelle tosiasioista, koska niitä vastaan on vaikeampi väittää, hän neuvoo. Teksti Tuula Puranen

Lamoja on aina ollut Taloustutkijoilla on eri näkemyksiä taantuman ja laman syistä. Joidenkin tutkijoiden mielestä taloudellisista lamoista voidaan päästä eroon. Joka tapauksessa lamoja on ollut ainakin 1700-luvulta asti. Aikaisempia lamoja ovat aiheuttaneet muun muassa pankkien konkurssit, pörssiromahdukset, öljykriisi ja liian suuri kuluttaminen velkarahalla. 14

Leija 2

.

2009

Monet Leijan lukijat muistavat 1990-luvun alun, jolloin palvelujen leikkaamisesta puhuttiin juustohöylänä. Joku saattaa muistaa myös 1970-luvun öljykriisin, jolloin kampanjoitiin energian säästämisen puolesta. Keskuudessamme elää myös ihmisiä, jotka ovat olleet lapsia 1930-luvun suuren laman aikaan.


Kulttuuripäivät 4. – 6.9.2009 Oulussa Oulussa järjestetään valtakunnalliset kulttuuripäivät. Luvassa on monenlaista toimintaa. Kävijä voi osallistua erilaisiin toimintapajoihin ja vaikka rentoutushetkiin.

Oman esityksen kesto voi olla korkeintaan 15 minuuttia. Pääjuhlan jälkeen ilta jatkuu Club Teatrialla kello 19.00. Illan esiintyinä on päivien osallistujia ja Katri Helenan KesäShow.

Kuva www.katrihelena.fi

Pääjuhla on lauantaina kello 14.00 Oulun kaupunginteatterilla. Pääjuhlaan voit ilmoittautua itsekin esiintyjäksi.

Katri Helena esiintyy syyskuussa Oulussa. Lisätietoja Kulttuuripäivistä www.kulttuuripaivat.tahkokangas.fi pirjo.koivuharju@tahkokangas.fi, 040 8446 357 tai eila.jarvenpaa@tahkokangas.fi, 040 8335 268

Ilmoittautumiset 15.5.2009 mennessä.

Kuva JT

Kenneth Rasmussen on Kettukin vuoden taiteilija Kettuki-keskus on valinnut vuoden 2009 taiteilijaksi tanskalaisen Kenneth Rasmussenin. Vuoden taiteilija valittiin ensi kertaa ulkomailta. Vuoden taiteilijan yksityisnäyttely nähdään Hämeenlinnassa Galleria Arxissa 2.6. – 11.7.2009. Lisätietoja www.kettuki.fi

Tanskan Gaia-museon johtaja Dorte Eiersbo esittelee Kenneth Rasmussenin työtä.

Leija 2

.

2009

15


Kotkan Me Itse ry vieraili eduskunnassa Eduskuntakäynti oli täysin fantastinen reissu. Saimme kertoa, että meillä on Kotkassa Me Itse ry. Saimme tavata kotkalaisia kansanedustajia. Tapasimme Pentti Tiusasen ja Sirpa Paateron. Juttelimme kaikista tärkeistä asioista ja tutustuimme.

Tässä porukkaamme. Esko ja Liisa Karp sekä avustaja Marita Salminen. Taustalla kuvaaja Ari Impola.

Lisäksi oli hieno juttu, kun vierailu filmattiin. Meistä tehdään dvd-levy. Se on hyvä asia. terveisin Me Itse ry:n Kotkan alajaosto

Eini Repo, Matti Kojo, Esko Karp, Liisa Karp, Anne Aalto, Marja Warkki, Timo Heikkilä, Ari Okkonen, Pekka Vihervaara, Jari Lammenmaa, Asko Mononen, Anu Tuomisto ja Juksu Miettinen

16

Leija 2

.

Ja tässä Anne Aalto, Anu Tuomisto ja Eini Repo.

Kotkan Me Itse ry tapasi eduskunnassa kaksi kansanedustajaa. Tässä kirjeessä on retken koko ohjelma. Viereisellä sivulla ryhmän puheenjohtaja kertoo lisää vierailusta.

2009


Eduskuntatalon lehterillä Jari Lammenmaa, Jukka Miettinen, Ari Okkonen ja Marja Warkki. Takarivissä Anne Aalto, Liisa Karp, Esko Karp ja Eini Repo.

Eduskunta on kiva paikka Minusta oli kiva olla Helsingissä. Oli kaunis ilma pääkaupungissa. Kiva paikka oli eduskunta, kun näki tuttuja, kuten pääministeri Matti Vanhasen. Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen kanssa olen jutellut. Hän on Mikkelistä. Olen jutellut täällä Kotkassa kansanedustaja Pentti Tiusasen kanssa. Hyvät olivat ruuat ja kahvit. Teksti Puheenjohtaja Matti Kojo Me Itse ry Kotka

Matti Kojo löysi eduskunnasta rintakuvan, joka esittää Urho Kekkosta.

Leija 2

.

2009

17


Kissauutiset Kälviältä Tässä kissauutisia Kälviältä Keski-Pohjanmaalta Pohjanlahden rannalta. Kissat on mukavia kotieläimiä. Meillä on koira ja kaksi kissaa. Vanhempi kissoista on 1,5 vuotta vanha. Sen nimi on Siiri Tytti Inkeri. Siiri on mustavalkoinen. Nuorempi kissa on harmaa. Se on kolme kuukautta vanha. Se nimi on Miina Katri Annukka ja se on samanvärinen kuin kissa Sheba-mainoksessa. Molemmat ovat sisäsiistejä tupakissoja. Niitä voi ulkoiluttaa narussa pihalla. Pihalla kissalla on valjaat. Kissa on huoleton lemmikki. Se pärjää jonkin aikaa itsenäisesti sisätiloissa, jos omistaja on poissa arkena.

18

Leija 2

.

2009

Kissan syömiseen kuuluu kuivaruoka eli papanat ja raksut. Kissat syövät myös liharuokaa purkista. Ne syövät ankkaa, härkää, kanaa, nautaa, sikaa ja kalaa. Perinteinen sapuska on kunnon silakka. Kissa voi käydä vessassa ulkona, mutta sisällä kissan käymälä on hiekkalaatikko. Kulutan aikaa leikittämällä kissoja. Tyytyväiset kissat kehräävät. Kehrääminen on joskus kovaäänistä. Lisäksi he ymmärtävät puhetta. Siiri sivaltaa suurella angorakissan hännällään. Kissan ruokia voi katsoa Internetistä valmistajien kotisivuilta. Teksti ja aukeaman kuvat Timo Antero Puumala


Kissa naukuu ja kehrää Puuhastelen kissani kanssa mahdollisimman paljon. Leikin sen kanssa ja usein jopa ”juttelemme”. Kun sanon sille jotain, se vastaa naukumalla. Tunnistan ainakin kuusi erilaista tapaa naukua. Naukumisen viestejä ovat: – Ruokaa! – Leikitään! – Nosta minut hyllylle! – Tahdon pois! – Lopeta! – Yleisnauku eli joka tilanteen nauku. Kissani käyttää naukumisen lisäksi muitakin ääniä. Se naksuttelee, hyrisee murisee, sähisee ja tietysti kehrää.

Kehräyksessä on eri sävyjä. Kissallani on esimerkiksi makea ja äänekäs kehräys, kun sillä on oikein hyvä olo. Unikehräys on rauhallista ja hiljaista kehräystä silloin, kun kissa torkkuu tai nukkuu. Tervehdyskehräyksen kuulen, kun tulen kotiin tai kun ohimennen silitän kissaa. Silloin se kehräisee: ”Moi!” Kehrääminen ei aina kerro tyytyväisyydestä tai hyvästä olosta. Kissa voi kehrätä myös sairaana tai kovasti peloissaan. Ehkä se yrittää kehräämällä rauhoittaa itseään. Teksti Tuula Puranen Kirjoitus on ote kirjasta Oma kissani.

Leija 2

.

2009

19


Kirjoita elämästäsi Pertti Rajala kokoaa tekstejä Leija, verkkopalvelu Verneri ja Me itse ry keräävät yhteistyössä selkokirjailija Pertti Rajalan kanssa tarinoita. Aiheet ovat: 1. Lapsuudenkotini Voit miettiä esimerkiksi seuraavia asioita: – Kerro äidistäsi, isästäsi, sisaruksistasi. – Lapsuuden muistoja kodistasi? – Kerro, minkälainen olit lapsena. 2. Kun rakastuin Voit miettiä esimerkiksi seuraavia asioita: – Missä tapasitte? – Mihin ihastuit rakkaassasi? – Kestikö rakkaus? – Jos etsit rakasta, kerro siitä.

3. Elämäni haaste Kerro tilanteesta, josta selvisit hyvin. Se voi liittyä esimerkiksi työhön, kouluun tai harrastuksiin. Voit myös kertoa vaikeasta tilanteesta, josta selvisit. – Onko sinua kiusattu? Miten selvisit? – Oletko miettinyt vammaisuutta? Voit kirjoittaa yhdestä, kahdesta tai kolmesta aiheesta. Voit kirjoittaa itse. Voit myös sanella tarinan esimerkiksi ohjaajalle, joka kirjoittaa sen. Kirjoituksen voi tehdä myös ryhmässä. Tarinoita julkaistaan Leijassa ja Vernerin selkokielisillä sivuilla Internetissä osoitteessa www.verneri.net/selko Lähetä tarinasi 15.6.2009 mennessä. Muista laittaa kirjeeseen myös nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja mahdollinen sähköpostiosoitteesi. Lähetä tarinasi sähköpostilla verkkopalvelu Vernerin toimittajalle sähköpostilla osoitteeseen niina.sillanpaa@kvl.fi tai kirjeessä osoitteeseen Kehitysvammaliitto/Niina Sillanpää Viljatie 4 A 00700 Helsinki Lisätietoa: niina.sillanpaa@kvl.fi tai puh. 040 7751 411.

20

Leija 2

.

Pertti Rajala kokoaa kirjoituksia.

2009


Mielipide

Oikea ystävä Joskus törmää ihmisiin, jotka yrittävät olla ystävällisiä. Mutta entä jos he eivät todellisuudessa ole ystävällisiä? Jos he vain tekeytyvät ystävällisiksi ja puhuvatkin pahaa selkäsi takana. Onko sellainen ihminen ystävyyyden arvoinen? Ei todellakaan. Mitä silloin pitää ajatella? Todellista ystävyyttä harva ymmärtää. Jos tulee vaikeuksia ja vastoinkäymisiä, ystävät ovat tukemassa. Siitä tuntee ystävän, kun uskaltaa luottaa toiseen. Sitä ei vain aina osata arvostaa. Päivi Votkin Iisalmi

Runo Kevät Karhu nousee talviunestaan haistamaan kevätilmaa, kuinka metsän puut haisevat pihkalle. Musta kissa on seinäni takana, se mauruaa. Kevätkukat ovat sinisiä, ne ovat minun kukkiani, kolmas nimeni on Orvokki. Mummolla on kukkamaa koivun vieressä, hän kastelee kukkia kannulla. Marja-Leena Ruokonen Sahalahti

Sinä itse päätät -kirja kertoo vaikuttamisesta Me Itse ry:n uudessa kirjassa yhdeksän vammaisaktiivia kertoo oman elämäntarinansa. Päähenkilöitä ovat Ulla Topi, Ritva Vihanto, Yrjö Aaltonen, Tarmo Alava, Olavi Hietaharju, Tommi Kivimäki, Timo Seppälä, Heikki Suvilehto ja Teuvo Taipale. Kaikki kirjan päähenkilöt ovat olleet mukana Me Itse ry:n toiminnassa alusta asti, eli kymmenen vuotta. Useimmat osallistuivat jo Kumppanuusprojektiin, josta Me Itse ry syntyi. Päähenkilöt kertovat, miten heistä tuli vammaisten ihmisten puolustajia. He ovat asettuneet avoimesti vastustamaan toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on sysätä vammaiset ihmiset syrjään yhteiskunnan valtavirrasta. Jyväskyläläinen Ritva Vihanto sanoo kirjassa näin: ”Olen pyrkinyt opettamaan ystävilleni Sinä itse päätät -asennetta. Kukaan ei voi tehdä päätöksiä toisen puolesta.” Tilaukset: Me Itse ry, puhelin (03) 2403 222

Leija 2

.

2009

21


Kirjeenvaihtoon Hei, olen 54-vuotias nainen. Minulla on kuulovamma. Haluaisin kaveria ja ystävää 50 – 60-vuotiaasta miehestä. Harrastan lukemista, sarjakuvia, urheilua, ristikoita, ulkoilua ja kävelyä. Teen keittiötöitä. Lähetä valokuvasi minulle. Pirkko Kättylä Puotilan metrokatu 4 A 00910 Helsinki

Kirjeenvaihtoon Hei, etsin luotettavaa naisystävää Nokian, Hämeenkyrön tai Ikaalisten seudulta. Voit olla myös Helsingistä. Pussaillaan, halaillaan ja ollaan ystävyksiä. Ei seksuaalisia vaatimuksia. Olen 25-vuotias. Olethan elämänhaluinen. Olisi kiva, jos sinulla on auto ja ajokortti. Olen töissä Hämeenkyrön toimarissa. Voi soitella tai tekstailla. Numeroni on 040 7796 678. Rami Niinimäki Oikopolku 3 39200 Kyröskoski

Kirjeenvaihtoon Hei! Nimeni on Petri, olen 34-vuotias mies Paimiosta. Etsin Turun seudulta 30 – 40-vuotiasta naista kirjeenvaihtoon kanssani. Harrastan jumpassa käymistä, yleisurheilua, kuntopyöräilyä, musiikin kuuntelua ja TV:n katselemista. Olen rehellinen ja huumorintajuinen. Olen myös fiksu. En juo enkä tupakoi. Käyn työssä. Siellä kudon mattoja. Mitä sinä harrastat? Petri Salonen Peimarin palvelukeskus, Osasto 3 Myllyojantie 2 21520 Naskarla

22

Leija 2

.

2009

Kirjeenvaihtoon Hei, 40-vuotias nuori mies etsii noin samanikäistä kirjeenvaihtoystävää. Voit olla vaaleahiuksinen. En käytä alkoholia enkä tupakkaa ja toivon, että sinäkään et käytä. Jos sinulla on auto, voisit tulla käymään. Käyn joka päivä kävelemässä. Kesäisin urheilen paljon. Marko Kinnunen Rautalammentie 31 Ylätalo 77700 Rautalampi Voit soittaa klo 16 – 18, numeroni on 040 3549 838

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 42-vuotias nainen, asun Pudasjärvellä. Etsin 42 – 45-vuotiasta miestä kirjeenvaihtoon. Harrastan karaokea, pidän tanssimisesta ja kesällä pyöräilen paljon. Olen iloinen, puhelias ja vilkas. En tupakoi. Käyn töissä työkeskuksessa. Ulla Keskimmäinen Rimmintie 11 A 2 93100 Pudasjärvi Sähköpostini on ul-pukka@suomi24.fi

Kirjeenvaihtoon Hei, olen 27-vuotias kehitysvammainen mies Tampereelta. Olen 186 cm pitkä ja painan 88 kiloa. Harrastan pyöräilyä. Olen töissä kaupalla. Etsin 20 – 50-vuotiaita naisia kanssani kirjeenvaihtoon. Kuva olisi kiva. Tuomo Kilpeläinen Pihlajakatu 6 as 14 33900 Tampere


Moi kaikki vapaat naiset! Olen 43-vuotias, vaalea, kookas mies. Olisi mukava löytää ystävä sinusta joko 40 tai nuorempi nainen. Olethan reipas ja muutenkin liikunnallinen, koska itse harrastan salibandyä ja pyöräilyä. Olen Lohjalta. Tapaamisen kannalta olisi hyvä, jos olet jostain läheltä. Jouko Väisänen Kasarminkatu 5 D 8 08100 Lohja Puhelin 044 2037 327

Kirjeenvaihtoon Jonna ja Timo. Jonna etsii kavereita kirjeenvaihtoon.

Hei, olen Jonna, 36-vuotias nainen. Mulla on poikaystävä Timo, joten haen vain kavereita. Harrastan keilailua ja tykkään käydä diskossa. Kuuntelen kotimaista ja ulkomaista heviä ja hiphoppia. Poikaystävän kanssa olen HIFK-fani ja Jokeri-fani. Tykkään lukea Aku Ankkaa ja pelata lautapelejä, kuten Kimbleä. Jonna Lehtonen Norppatie 29 01480 Vantaa Sähköpostini on jonna.lehtonen@kolumbus.fi

Kirjeenvaihtoon Olen 35-vuotias Sami Parviainen Ypäjältä. Harrastan kävelyä, ulkoilua ja keilailua. Etsin kirjeenvaihtokaveria ja tyttöystävää. Odotan kirjettäsi. Sami Parviainen Rauhalantie 1 F as 3 32100 Ypäjä

Kirjeenvaihtoon Hei ystävä, minä olen Jani Heinonen minä! Asun Muuruvedellä. Etsin 21-vuotiasta vakituista kaveria 017-alueelta tositarkoituksella. Soitellaan, numeroni on 0509219141. Jani Heinonen

Kirjeenvaihtoon Hei tamperelaiset ja porilaiset, minä olen Rea. Olen 29-vuotias ja etsin itselleni vaaleahiuksista elämänkumppania. Harrastuksiini kuuluu musiikin lisäksi yleisurheilu ja lenkkeilyä. Toivon miehen olevan myös urheiluhullu. Minulle voi laittaa postia osoitteeseen Rea Korpela Keskuslaitoksentie 40 45740 Kuusankoski

Kirjeenvaihtoon Hei, löytyisikö noin 40-vuotiasta kaunista naista kirjeenvaihtokaveriksi? Tämän kirjeen lähetti Heikki Tapani Ylönen Vellamontie 23 45740 Kuusankoski

Kirjeenvaihtoon Hei, olen 34-vuotias mies. Etsin kirjeenvaihtoystäväksi naisia ja miehiä: Etsin itselleni myös tyttöystävää. Harrastan pyöräilyä, käsitöitä ja musiikin kuuntelua. Kesäisin hoidan tulostaulua pesäpallossa. Kirjoittele ja pistä myös puhelinnumero. En polta enkä juo. Olen raitis. Timo Mäkiniemi Huhmarintie 7 84100 Ylivieska

Leija 2

.

2009

23


Kirjeenvaihtoon Moi, olen 33-vuotias nainen Lohjalta Asun asuntolassa. Kuljen pyörätuolilla ja puhun bliss-taulukuvien avulla Haluaisin tyttö- ja poikakirjekavereita. Sari Kavander Katajistonkatu 1 08150 Lohja

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 24-vuotias nainen Karjaalta. Tykkään käydä elokuvissa ja shoppailla. Pidän myös eläimistä, erityisesti koirista. Etsin tosiystävää. Kirjoitathan minulle. Marjut Gerlander Ratakatu 109 10300 Karjaa

Kirjeenvaihtoon Oletko hyvä kirjeiden kirjoittaja? Ethän kirjoita vain yhtä kirjettä? Etsin kirjeenvaihtokaveria tositarkoituksella. OIen 69-vuotias, olen vapaa. Kerron lisää kirjeessä. Raisa Huttunen Notkokuja 8 – 10 45370 Valkeala

Kirjeenvaihtoon Hei. Täällä iloinen 24-vuotias mies. Asun Rahkapuiston palvelukodilla rivitalossa. Etsin naisystävää. Toivon, että olet rehellinen, iloinen, huumorintajuinen. Harrastan muun muassa musiikin kuuntelua, sählyä ja pyöräilyä. Olen tumma ja hoikka. Mikko Kääriäinen Sivukatu 4 A 4 76120 Pieksämäki puh. 044 2563393 mikko.kaariainen84@luukku.com

24

Leija 2

.

2009

Kirjeenvaihtoon Moi, olen 32-vuotias vapaa, rehellinen ja luotettava mies Vaasasta. Haen samantyylistä naista Vaasan suunnalta, Työkseni teen talonmiehen töitä. Jukka Hyyppä Sähköpostini on jukkapetri@hotmail.com

Kirjeenvaihtoon Hei, olen Tuula. Harrastukseni ovat jääkiekko ja lentopallo. Haluaisin kirjeenvaihtoon. Ikäni on 49. Etsin seuraa samanikäisistä miehistä. Pidän eläimistä ja lapsista. PS. Valokuva olisi kiva saada. Tuula Tuiskunen Arantilankoto Kirkkokatu 17 29250 Nakkila

Kirjeenvaihtoon Hei, ei ole vielä kaveria löytynyt. Haluan kirjeenvaihtoon noin 50-vuotiaiden naisten ja miesten kanssa, sillä yksin on ikävä olla. Ulla Pyykkönen Hirviahontie 59 89999 Ämmänsaari

Kirjekavereita myös netin kautta Osa Leijan ilmoituksista julkaistaan myös Internetissä verkkopalvelu Vernerin sivulla osoitteessa http://verneri.net/selko/vapaa-aika/ kirjeenvaihtopalsta.html Kerro ilmoituksessasi, jos haluat sen myös Internettiin.


Moi! Haluaisin tositarkoituksella löytää ystävän ja poikakaverin. Olen 37-vuotias nainen. Etsin miestä, joka osaa puhua kanssani. Harrastan sauvakävelyä, pyöräilyä ja lukemista. Sari Virta Pähkinäkuja 11 as 8 28660 Pori

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 26-vuotias nuori nainen. Asun tällä hetkellä Lohjan Katajakodissa. Liikun pyörätuolilla, muuten olen hyvin itsenäinen. Olen luonteeltani mukava, huumorintajuinen, ystävällinen, rehellinen ja tunnollinenen. Olisi mukava, että olisit täältä Lohjan seudulta, että voisimme tavata ja tutustua toisiimme. Ikähaarukka olisi 24 –32. Ota yhteyttä sähköpostilla, osoitteeni on suvikin@luukku.com Suvi Kinnunen

Kirjeenvaihtoon Hei! Olen 31-vuotias nainen Etelä-Suomesta. Etsin itselleni poikaystävää. Voit olla 31 – 40-vuotias. Toivon että olisit luotettava, rehellinen, raitis ja savuton. Harrastan käsitöitä, lukemista ja ulkoilua. Päivi Vitikainen kytökorventie 3 52700 mäntyharju sähköpostiosoitteeni on paivi.vitikainen@gmail.com

Kirjeenvaihtoon Hei! Minulta puuttuu tyttöystävä! Ikä saisi olla noin 40. Jouko Sitnik Tuirontie 2 B 7 58500 Punkaharju

Kirjeenvaihtoon Moi! Etsin kaveria, joka osaa tosi hyvin lasketella. Minä en ole käynyt laskettelemassa pitkään aikaan ja taitoni on tosihuonoa. Olen lähdössä äitini kanssa pääsiäisen aikaan Saariselälle. Otapa yhteyttä. Petra Kuparinen Jenkkakuja 1 A 5 40520 Jyväskylä

Kirjeenvaihtoon

Pasi Kaartinen Hei! Etsin kaveria 39 – 48-vuotiaasta naisesta. Olen 48-vuotias Down-mies. Olen kiltti ja reipas, käyn töissä toimintakeskus Satakielessä. Harrastan keilailua, kerhotoimintaa ja uintia. Pasi Kaartinen Kuuselan ryhmäkoti Kaivokatu 10 35920 Mänttä

Kirjeenvaihtoon Hei, täällä olisi 44-vee vaalea poikamies, olen iloinen ja reipas, etsin naista! Harrastan karaokea, tanssimista. luonnossa liikkumista. Matti Kyyhkynen Helläläntie 8 A 8 98100 Kemijärvi

Leija 2

.

2009

25


Tomi Tuomisen

laihdutusopas Laihdutusoppaan ensimmäisessä osassa Tomi Tuominen neuvoo syömään enemmän kasviksia. Minä olen Tomi Tuominen ja olen tekemässä kaikille Suomen kansalaisille laihdutusoppaan. Kerron, miten ihmiset laihtuvat säännöllisesti ja terveellisesti. Näissä asioissa itse voi päättää. Jokainen voi itse miettiä, miten ihminen voi laihduttaa ja saada uuden elämäntavan. Uusi, terveellinen elämäntapa auttaa sinua jaksamaan, olet terveempi kuin ennen ja jaksat reippailla ja kuntoilla. Mistä lihavuus johtuu? Ihminen lihoo, jos hän syö enemmän kuin kuluttaa. Ylimääräinen energia varastoituu rasvakudokseksi elimistöön ja tulos näkyy lihomisena. Syö terveellisiä ruokia, älä syö epäterveellisesti. Terveellisiä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset, hedelmät, marjat, vesi, kana ja kala. Nämä ovat terveellisiä aineita. Kiellettyjä asioita ovat makeiset, rasvaiset ruuat, sokeriset limsat ja alkoholi. Syö paljon terveellisiä kasviksia ja vähemmän rasvaista ruokaa. 26

Leija 2

.

2009

Ohjeita laihduttajalle 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Syö vähemmän. Enemmän liikuntaa. Uudet elämäntavat. Kerran viikossa punnitus. Ota käyttöön oma painovihko. Muista terveys. Syö dieettiruokia. Vältä makean syömistä ja rasvaista ruokia.

Älä syö liikaa Jos haluat laihtua, muista, että syöt vähän, mutta sopivasti. Koskaan ei saa ahmia, ei ainakaan liikaa, muuten voi lihoa. Tärkeää on se, mitä syö. Muista punnita itsesi kerran viikossa. Hanki laihdutusvihko. Merkitse vihkoosi aina päivämäärä ja paljonko painat sinä päivänä. Noudata ohjeita ja laihtuminen on taattu. Mistä tietää, mikä on sopiva määrä ruokaa? Kerroin edellä, että pitää syödä sopivasti. Mikä on sopiva määrä? Voit käyttää lautasmallia.


Lautasmalli tarkoittaa, että laitat lautaselle ensin puolet salaattia ja kasviksia, sen jälkeen voi ottaa muutaman perunan. Lautaselle jää vielä vähän tilaa. Lopuksi laita tyhjään tilaan lihaa, kalaa tai kanaa. Muistakaa aina juoda vain vettä ruuan kanssa. Sokerinen limsa lihottaa. Näin syöt terveellisesti. Yritä liikkua enemmän. Liikkumalla paljon kulutat kaloreita paljon. Siinä asia on ydin laihtumiseen. Teksti Tomi Tuominen Liikuntakuva Mirja Piranta Lautasmallikuva Diabetesliitto ja Sydänliitto

Tomi Tuominen lähdössä lenkille.

Tomi Tuominen neuvoo syömään enemmän kasviksia. Hän käyttää lautasmallia, jossa lautaselle laitetaan ensin puolet salaattia ja vihanneksia, sitten muutama peruna ja vähän kalaa tai kanaa.

Leija 2

.

2009

27


– Ainahan se hyvältä tuntuu, kun tulee kultaa. Toinen lasku oli hankala, mutta kultahan sieltä tuli, alppihiihtäjä Sanna Keto iloitsi. Hän on Lahdesta.

Suomelle 33 mitalia Idahon kisoista Suomen joukkue menestyi erinomaisesti kehitysvammaisten Special Olympics -talvimaailmankisoissa Yhdysvalloissa. Kilpailut käytiin 7. – 13.2.2009 Boisessa.

Jesse Honkonen kisasi miesten keskitasolla ja sai kultaa pujottelussa. Hopealle tuli Pekka Maukonen, joka nappasi hopeaa suurpujottelussakin.

Suomea edusti 23 urheilijan joukkue. Se saavutti yhteensä 33 mitalia: 13 kultaa, 12 hopeaa ja 8 pronssia.

Alppihiihdossa Pauliina Vaitti otti kultaa pujottelun ja suurpujottelun edistyneet-sarjoissa. Hopeaa tuli supersuurpujottelussa.

Lumikenkäilyssä 200 metrin kilpailussa Mika Miettinen sai kultaa, Tomi Kohomäki pronssia ja Sami Korhonen oli neljäs. 100 metrillä Juha Häkkinen sai kultaa, Tomi Kohomäki pronssia ja Mika Miettinen oli neljäs. Sami Korhonen oli neljäs 400 metrillä. Lumikenkäilyviestissä hopeaa toivat Mika Miettinen, Tomi Kohomäki, Sami Korhonen ja Juha Häkkinen.

Sanna Keto saavutti kaksi kultaa: hän voitti pujottelun ja suurpujottelun naisten keskitasolla.

Lumilautailussa Janne Matilainen saavutti kultaa supersuurpujottelussa ja pujottelussa.

Tulokset

28

Leija 2

.

2009


Maastohiihdossa Suomi hallitsi. Miesten 5 km:n perinteisen voitti Hannu Salminen, Jaakko Salomäki otti hopeaa ja Jarmo Sarhola pronssia. Vapaalla 10 kilometrillä nelosvoiton ottivat Hannu Salminen ja Jarmo Sarhola Matti Haatainen ja Jaakko Salomäki. Maastohiihdossa kultaa saivat myös Sari Riuttanen (7,5 km vapaa) ja Ville Putila (3 km vapaa). Hopeaa kotiin toivat Paula Ahonkivi (5 km perinteinen), Sari Riuttanen (5 km vapaa), Matti Haatainen (5 km vapaa) ja Veli-Matti Putila (1 km vapaa). Pronssia saivat vielä Paula Ahonkivi (3 km perinteinen) ja miesten viestijoukkue, jossa hiihtivät Jaakko Salomäki, Matti Haatainen, Jarmo Sarhola ja Hannu Salminen. Taitoluistelun lopputulokset: Taso 1 alle 15-vuotiaat Hanna Lahtinen (hopeaa) Susanna Kanervo (pronssia) Taso 1 yli 21-vuotiaat Hilma Mustakallio (pronssia) Sanna Mähönen (5.) Taso 2 yli 21-vuotiaat Elisa Aronen (hopeaa) Taso 2 alle 21-vuotiaat Ville Putila (7.) Taso 3 alle 21-vuotiaat Tomas Jaatinen (4.) Kuva Tove Ruuskanen / SKLU Lisätietoja kisoista uusimmassa SKLU-lehdessä ja netissä sivulla www.specialolympics.fi

Kuvat JT

Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana lumilautailussa ja ainoa edustajamme toi heti kaksi kultaa.

Kilpailijat Esa Peltonen ja Sami Korhonen auttoivat toisiaan ennen lumikenkäilykisaa. – Tää on joukkuehenkeä, Sami Korhonen totesi.

Talvipäivät Tampereella maaliskuussa Neljä vammaisurheilujärjestöä jatkavat yhdistymistä. Yhdistymisessä ovat mukana SKLUn eli Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu ry:n lisäksi Elinsiirtoväen Liikuntaliitto ELLI ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry:n eli NKL:n liikuntatoimi ja Suomen Invalidien Urheiluliitto ry (SIU). Uuden järjestön nimeksi tulee Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry. Se aloittaa toimintansa ensi vuonna. Järjestöt pitivät maaliskuussa yhteiset Talvipäivät Tampereella. Kehitysvammaiset urheilijat kisasivat hiihdossa, lumikenkäilyssä ja keilauksessa. Järjestöjen ensimmäiset yhteiset kesäpäivät pidetään 5. - 7.6.2009 Jyväskylässä Kesäpäivillä kilpaillaan kesäurheilulajeissa sekä avoimissa sarjoissa että Special Olympics -kilpailuissa. Lajit ovat yleisurheilu, petanque, boccia, kyykkä, sulkapallo ja pöytätennis. Mukaan voi tulla kannustamaan muita, tutustumaan uusin ihmisiin ja lajeihin! Lisätietoa kotisivulla www.sklu.fi Lisätietoa myös puhelimitse Anu Lönnrot 040 737 5882 ja sähköpostilla anu.lonnrot@sklu.fi

Leija 2

.

2009

29


Kuva Pia Björkman

Tule mukaan toimintaan! Merirosvon kapakassa -ensi-ilta Imatralla Teatteri- ja musiikkiryhmä Hurja joukko esittää näytelmän ”Merirosvon kapakassa”. Tervetuloa katsomaan esitystä perjantaina 24.4 klo 18.00 Karelia-saliin Kulttuurikeskukseen.

Arjenhallintakurssi elokuussa Kankaanpäässä Kelan kustantamat itsenäistymiskurssit ovat kurssilaisille maksuttomia. Ne toteutetaan Kelan kuntoutuksena ja rahoituksella. Kehitys- ja puhevammaisten aikuisten arjenhallintakurssi järjestetään Kuntoutuskeskus Kankaanpäässä. Kurssissa on kaksi osaa. Ensimmäinen jakso on 3. – 7.8.2009 ja jatkokurssi 8. – 11.3.2010. Haku päättyy 4.5.2009. Kurssi on tarkoitettu kehitys- ja puhevammaisille nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat tukea kommunikointiin. Kurssin tavoite on mahdollistaa nuorten keskinäinen vuorovaikutus. Kurssilla kokeillaan erilaisia menetelmiä ja välineitä, joiden avulla kurssilaiset voivat ilmaista itseään. Lisätietoja Soilikki Alanne (03) 2403 216, soilikki.alanne@kvtl.fi

30

Leija 2

.

2009

Liput 10 euroa, varaukset Sirkka Iljo, 040 7684 437 tai sirkka.iljo@pp.inet.fi Lisätietoja Imatran Seudun KVT ry www.imatranseudunkvtuki.fi

Toritapahtuma toukokuussa Helsingissä Esplanadin puistossa nähdään 28.5. klo 10 – 19 musiikkia, teatteria, sirkusta ja tanssia. Tapahtumassa avataan Lyhty ry:n musiikkityöpajan Radio Valo -internetmedia-asema. Myös Kehitysvammatuki 57 ja Me Itse ry esittelevät toimintaansa. Kehitysvammaisten tapahtuman järjestävät Helsingin sosiaalivirasto, Lyhty ry ja Evankelisluterilainen kirkko.

Kuva Helsingin kaupunki

Jos ei osaa puhua, voi näyttää sormella.


Luontolauantai Tanhuvaarassa Luontolauantai järjestetään 9.5.2009 klo 10–15 Tanhuvaaran Urheiluopistolla Savonlinnassa. Tule kokeilemaan erilaisia toimintavälineitä, joilla jokainen pääsee luontoon. Osallistumismaksu, johon kuuluu ohjelma, lounas ja välipala: 15 euroa/hlö 4 – 12-vuotiaat lapset 10 euroa/hlö Alle 4-vuotiaat maksutta. Yhteistyössä Tanhuvaaran Urheiluopisto ja Etelä-Savon Kehitysvammaisten Tukipiiri. Lisätiedot: Henna Ikävalko, Malike, puhelin 050 3139 848 tai henna.ikavalko@kvtl.fi ja Tanja Tauria, Aikuis-Malike, puhelin 050 3764 980 tai tanja.tauria@kvtl.fi Lisätietoja kotisivulla osoitteessa www.malike.fi

Ämyrin tanssit Somerniemellä lauantaina 6.6.2009 klo 14 – 17 Tänä vuonna Ämyrin lavalla tansseja tahdittaa

Marko Lämsä ja Pallosalama Sisäänpääsylippu: 10 euroa Tervetuloa! Järjestäjinä ovat Varsinais-Suomen ja Uudenmaan tukipiirit. Lisätiedoja sähköpostilla osoitteista varsinainentukipiiri@gmail.com Kuvaaja: Seppo Hagfors pirjo.kotiranta@saunalahti.fi

Ulos ja liikkeelle!


Asiaa ja viihdettä selkokielellä

.

Takasivun tietovisa

Numero 2 2009

Tietovisassa on väittämiä. Tiedätkö, ovatko ne oikein vai väärin? Kysymykset on tehty tämän lehden jutuista. Oikeat vastaukset löytyvät myös sivun alalaidasta. 1. Me Itse ry aloitti toimintansa 1999. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

Lehtitilaukset ja osoitteenmuutokset Jäsensihteeri Sinikka Niemi puhelin (03) 2403 302 sähköposti: sinikka.niemi@kvtl.fi Julkaisija Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kotisivu: www.kvtl.fi

2. Valvo myöhään -kampanja käsittelee uniongelmia. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

Toimitus Jaana Teräväinen (päätoimittaja), puhelin (03) 2403 220, s-posti jaana.teravainen@kvtl.fi

3. Katri Helena esiintyy Kynnyskinossa. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

Ulkoasu Jaana Teräväinen Kansi Me Itse -yhdistyksen juhlassa Ulla Topi ja Tommi Kivimäki ottivat vieraat vastaan. Kuvaaja Janne Ruotsalainen.

4. Suomi sai Idahossa 33 mitalia. A Totta. B Ei pidä paikkaansa.

Toimitusneuvosto Timo Kuosmanen Esko Käki Janna Maula Anna Ojanperä Laina Romppanen Teuvo Taipale Irmeli Niemi (pj)

5. Lautasmalli liittyy laihdutukseen. A Totta. B Ei pidä paikkaansa. Käännä lehti ja lue oikeat vastaukset. Montako sait oikein? 4. A 5. A

Vastaukset 1. A Totta. Tänä vuonna yhdistys on toiminut kymmen vuotta. 2. B Ei pidä paikkaansa. Lue lisää sivuilta 6 – 7. 3. B Ei pidä paikkaansa. Hän esiintyy kulttuuripäivillä. Totta. Totta. Raha-automaattiyhdistys tukee toimintaamme.

LEIJA Pinninkatu 51 33100 Tampere puhelin (03) 2403 111 faksi (03) 2227 994

Painopaikka Oriveden Kirjapaino Tilaushinta 2009 on 16 euroa. Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenet voivat valita jäsenlehdekseen Leijan tai Tukiviestin. Jäsenlehti on maksuton. Leija ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Seuraavaan Leijaan 3 / 2009 tarkoitettujen juttujen ja kuvien pitää olla toimituksessa 22.5.2009 mennessä. Lehti ilmestyy 3.6.2009.

Leija 2 2009  
Leija 2 2009  

Selkolehti Leijassa aiheina muun muassa: - Ulla Topi kirjoittaa, kuinka Me Itse -yhdistys täytti kymmenen vuotta. - Suomen pankin ekonomismi...

Advertisement