Page 1


TERVEHDYS TOIMISTOLTA ”Pian tippuu jälleen lehdet pihapuun, pojat koulutiellä joutuu tappeluun”. Syksy on tullut, ja Virtasen Jukan yllä olevat riimit käyvät tänäkin vuonna kauniin kesän jälkeen toteen. Monessa koulussa on jo puututtu ensimmäisiin kiusaamistapauksiin. Kesäloman jälkeen paluu töihin on osaltani ollut vauhdikasta. Olen hypännyt mukaan uusien Kastehankkeiden suunnitteluun. Sen lisäksi olemme lähdössä mukaan Lounais-Suomen ja Salon seudun yhdistysten kanssa Auttava omainen -hankkeeseen, jonka tavoitteena on lisätä yhteistyötä hoitavien tahojen ja omaisten välillä sekä selkeyttää julkisen sektorin ja omaisjärjestön rooleja omaistyössä. Parhaillaan kirjoitan ensi vuoden RAY-hakemusta, vaikka tuntuu, että ihan vasta äsken jännitettiin tälle vuodelle saatavaa summaa. Nyt ei ole vastaavaa jännitystä, sillä RAY:stä on selkeästi kerrottu, että enempää ei ole koko maan omaistyöhön ensi vuonna tulossa. Siksi onkin tärkeää osallistua hankkeisiin, jotta saadaan laajennettua toimintaa ja tavoitettua enemmän omaisia muunkin kuin yhdistyksen oman perusrahoituksen turvin. Syksyn kohokohtia ovat muun muassa maailman mielenterveyspäivän luennot yhteistyössä Mielenterveysseuran kanssa ja kansanedustaja Kristiina Salosen vierailu toimistolla. Kansanedustaja Salonen on läheltä seurannut mm. mielenterveyslain uudistamista. Yhdistyksen perustyöhön on saatu lisää uusia omaisryhmiä. Vertaistukiryhmät ovat mielestäni yhdistyksemme tärkein toimintamuoto. Itsekin ryhmänvetäjänä tiedän, että ryhmiin osallistumisesta saa voimaa. Nyt syksyllä myös ryhmänohjaajien jaksamiseen panostetaan, sillä heidän kanssaan aloitetaan työnohjaus. Kevään ohjaajatapaamisessa eräs ryhmänohjaajamme tiivisti ryhmien merkityksen hienosti: ”Vertaistukiryhmä auttaa pitämään pään pinnalla.” Tämän vuoden toimintateemana on ”koulutus” ja nyt syksyyn onkin tulossa monenlaisia mielenkiintoisia luentoja. Toivon niihin aktiivista osallistumista.

Värikästä syksyä! Toiminnanohjaaja Jaakko


VERTAISTUKIRYHMÄT PORI: Uusi puolisoryhmä alkaa!! Uusi avoin vertaisryhmä sairastuneitten puolisoille aloittaa kokoontumiset joka kuukauden 3. keskiviikko yhdistyksen toimistolla Hallituskatu 10, käynti sisäpihalta. Tapaamiset klo 18.00-19.30. Syksyn kokoontumispäivät ovat ke 18.9., 16.10., 20.11.,(18.12.) Ryhmänohjaajina toimivat Hilkka Mannila ja Tarja Savolainen. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

Avoin vertaisryhmä sairastuneitten vanhemmille jälleen elokuussa (Huomaa muuttunut tapaamispäivä!). Tapaamiset elokuusta alkaen joka kuukauden viimeinen maanantai yhdistyksen toimistolla, Hallituskatu 10. (käynti sisäpihalta) klo 18.00-19.30. Syksyn kokoontumispäivät ovat ma 26.8., 30.9. ja 28.10. ja 25.11. Ryhmän ohjaajina toimivat Eeva Heinonen ja Sari Levola. Kahvitarjoilu. Tule rohkeasti mukaan! Huom. Myös sairastuneen isovanhemmat ovat tervetulleita tapaamisiin!

RAUMA: Kaikille avoin vertaistukiryhmä kokoontuu joka kuukauden 1. maanantai Rauman kuntoutumisyksikön tiloissa, Savilanlatu 10. kello 18.00. Seuraavat kokoontumiset ovat 1.7., 5.8., 2.9., 7.10. 4.11. ja 2.12. Kahvitarjoilu. Olet sydämellisesti tervetullut mukaan!

HARJAVALTA: Kaikille avoin vertaisryhmä kokoontuu Harjavallan terveyskeskuksen henkilökunnan ruokalassa joka


kuukauden viimeinen tiistai kello 18.00-19.30. Ryhmän syyskauden kokoontumispäivät ovat 24.9. ja 29.10. ja 26.11. Ryhmänohjaajina toimivat Kirsti Hellemaa ja Pekka Ketola. Kahvitarjoilu. Olet tervetullut joukkoomme!

KANKAANPÄÄ: Kankaanpäässä kaikille avoin vertaistukiryhmä kokoontuu syksyllä joka kuukauden 2. tiistai kello 18.00-19.30. Kasevan tiloissa, Keskuskatu 61. Ryhmän kokoontumispäivät ovat 10.9., 8.10., 12.11. ja 10.12. Ryhmää ohjaavat Jaakko ja Hilkka-Liisa Viitala. Kahvitarjoilu. Lämpimästi tervetuloa mukaan! Kankaanpään ryhmään kuljetus Porista ryhmänohjaajan mukana. Soita toimistolle ja kysy kyytiä Jaakko Viitala p. 044- 545 4628 tai 044- 303 6282.

HALUATKO RYHMÄNOHJAAJAKSI? Jos olet kiinnostunut vertaisryhmän ohjaamisesta, ota yhteyttä toimistolle niin keskustellaan asiasta p.044-303 6282. Ryhmänohjaajaksi harkitsevalla on myös mahdollisuus osallistua syksyn ohjaajien ryhmätyönohjaukseen Porin toimiston tiloissa!

LUENNOT Porissa Luento: Elämäntaidon valmennus Tilaisuus ke 25.9. klo 18.00 Porin toimistolla (Hallituskatu 10.käynti sisäpihalta). Luennoitsija: Elämäntaidon valmentaja Minna Ertimo "Elämäntaidon valmennus on ratkaisukeskeistä, käytännöllistä ja tulevaisuuteen suuntautuvaa työtä. Valmennus auttaa nauttimaan enemmän tämän hetkisestä elämästä ja löytämään omat tavoitteensa työssä, elämässä ja ihmissuhteissa."


Luento: Elämää persoonallisuushäiriön kanssa Tilaisuus ke 2.10. klo 18.00 Porin toimistolla (Hallituskatu 10. käynti sisäpihalta). Kokemusasiantuntija Heidi Hänninen kertoo, millaista on elämä persoonallisuushäiriön kanssa. Tilaisuudessa kuulijoilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä aiheesta. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Kahvitarjoilu. Olet tervetullut!

Luento: Omaisen tarina Ma 23.9. klo 14 alkaen kokemuskouluttajamme, kuntoutujan omainen IrjaLeena Lahti puhumassa Porin Hyvän Mielen Talolla, Valtakatu 9 (käynti sisäpihalta, omaisyhdistyksen sisäänkäynnin vastakkaisella puolella pihaa).

Kansanedustaja toimistolla maanantaina 7.10. klo 14 Maanantaina 7.10. kansanedustaja Kristiina Salonen vierailee Porissa Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistyksen toimistolla Hallituskatu 10, Pori. Kansanedustaja Salonen tuo terveisiä Eduskunnasta. Salonen on varajäsen Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joten hän on Satakunnan kansanedustajista sosiaali- ja terveysalan päätöksenteon aitiopaikalla. Omaiset mielenterveystyön tukena Keskusliiton terveiset tilaisuuteen tuo toiminnanjohtaja Pia Hytönen Helsingistä. Kuntoutujien ja maakuntalehtien edustajia on myös kutsuttu paikalle. Tervetuloa toimistolle runsain joukoin kuulemaan ajankohtaista keskustelua mielenterveysasioista. Kahvitarjoilu.


Maailman Mielenterveyspäivän tilaisuus Porissa Mielenterveyspäivän tilaisuus torstaina 10.10.2013 klo 17:00 – 20. Palmgren -salissa Rautatienpuistokatu 7, Pori. Illan teema on ”Terveys mielessä”: Vaihtoehtoja mielenterveyden hoidossa Luennot: Psykiatrian ylilääkäri Birgitta Alakare Keroputaan psykiatrinen polikliniikka: Terapia ennen lääkkeitä Yliopettaja Päivi Vuokila- Oikkonen, TtT, DIAK, Oulu: Mielenterveyden edistäminen kouluyhteisössä Psyiatrisen hoidon toimialajohtaja Kirsi-Maria Haapasalo-Pesu, Satakunnan sairaanhoitopiiri: Entä miten Satakunnassa? Väliajalla on mahdollisuus tutustustua osallistuvien organisaatioiden esittelypöytiin, keskustella puhujien kanssa, ostaa alan kirjallisuutta sekä juoda kuppi kahvia. Mukana myös: • • • • • • • • •

Porin kaupunki Pikassos Oy Klubitalo Sarastus Porin Mielenterveystominnan Tuki ry SAMK (Satakunnan Ammattikorkeakoulu) WINNOVA Länsirannikon Koulutus Oy Sataedu (Satakunnan koulutuskuntaryhmä) Rikosseuraamuslaitos Suomen Mielenterveysseura

Lippuja tilaisuuteen voi varata Omaisyhdistyksen toimistolta ilmoittamalla nimensä ja lippumäärän s-postilla slevola.omaiset@gmail.com tai puh. 044 303 6282. Varatut liput voi lunastaa Palmgren-salin ovelta ennen tilaisuutta 5€/kpl. Tilaisuuden järjestää: Satakunnan Mielenterveysseura ry ja Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry


Raumalla Teemaillat joka kuukauden 3. ma kello 18.00 Friski Tuult tiloissa Ma 16.9. klo 18.00. Rauman Seudun Katulähetys ry:n Päiväkeskuksen vastaava ohjaaja Raili Salo kertomaan yhdistyksen toiminnasta (myös Valoprojektista). Yhdistyksen tehtävänä on kohdata haastavassa asemassa olevia henkilöitä ja heidän perheitään. Työmuotoja ovat mm. päiväkeskus- ja tukiasumistyö, lasten parissa tehtävä työ, vanhus- ja vapaaehtoistyö sekä työ- ja koulutustoiminta. Paikka: Frisk Tuult Ry os. Eteläkatu 7. Ma21.10. klo 18.00 Rauman Seudun Katulähetys ry:n Päiväkeskuksen vastaava ohjaaja Raili Salo vierailee uudelleen illassa. Raili tarkentaa ja vastaa edellisen teemaillan jälkeen mahdollisesti nousseisiin kysymyksiin. Paikka: Frisk Tuult Ry os. Eteläkatu 7. Ma18.11. klo 18.00 Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja Raili Ämmälä Rauman vanhuspalvelusta tulee kertomaan ikäihmisten palveluista. Paikka: Frisk Tuult Ry. os. Eteläkatu 7.

RETKET, RIENNOT JA MUUTA MUKAVAA

Hyvän mielen ostosmatka Kyläkauppa Tuuriin la 19.10 Tässä hyvä mahdollisuus vaikka hankkia ajoissa ensimmäiset joululahjat. Ota ystäväsikin mukaan! Reissun omavastuuhinta on vain 5€ ja sen voi maksaa ennen matkaa yhdistyksen tilille (tilitiedot lehden takana. Älä käytä viitettä vaan kirjoita viestikenttään retki Tuuriin). Ilmoittautumiset toimistolle 11.10 mennessä slevola.omaiset@gmail.com tai puh. 044 303 6282.


Menomatkalla pysähdymme Karviassa, jossa on mahdollisuus ruokailla edullisesti noutopöydästä (8€) tai kahvitella. Karviasta matka jatkuu Tuuriin. Tuurissa olemme viim. klo 13.30 ja vapaata ostosaikaa on 3 tuntia. Kotimatkalle lähdemme klo 16.30. Pysähdymme Jalasjärven Juustoportissa, missä on mahdollisuus kahvitella ja asioida puolen tunnin ajan. Takaisin Porissa olemme n. klo 19.50 ja Raumalla n. klo 21.20. Linja-auto lähtee kello 8.00 Rauman linja-autoaseman tilausajolaiturilta, josta bussi matkaa Harjavaltaan. Harjavallan linja-autoasemalta lähtö kello 8.50. Bussi ottaa väkeä kyytiin pikatien varrelta matkalla Ulvilaan. Lähtö Ulvilan Hansakeskuksen pihasta klo 9.15 ja lähtö Porin toimistolta, Hallituskatu 10:n edestä klo 9.50. Toimistolla on mahdollisuus tarvittaessa juoda tai käydä wc:ssä.

Teatteriesitys Luolamies Olemme varanneet yhdistykselle 10 lippua Luolamies esitykseen Porin teatteriin pe 8.11.2013 klo 19 esitykseen Lippunsa voi varata toimistolta sähköpostitse, tekstiviestillä tai soittamalla. Liput luovutetaan/lähetetään postitse varausjärjestyksessä (kork 2 lippua/hlö). Lipun hinta on 15 €, joka maksetaan yhdistyksen tilille jäsentiedotteessa olevan tilisiirron tiedoin, älä käytä viitettä vaan kirjoita viestikenttään teatterilippu. Alla kuvaus esityksestä Luolamies on huippuhauskasti irrotteleva ja tikahduttavan hauska komedia miesten ja naisten eroista! Tässä amerikkalaisen Rob Beckerin kirjoittamassa, lämmöllä ja suurella sydämellä toteutetussa yhden miehen showssa perehdytään naisen ja miehen luontaiseen roolijakoon - aina luola-ajoilta lähtien. Luolamies -näytelmää on esitetty loppuunmyydyille katsomoille ympäri maailmaa monilla eri kielillä ja se on ansainnut jopa oman kadun ja merkkipäivän Yhdysvalloissa. Nyt jos koskaan kannattaa jalkautua teatteriin - tarjolla on parasta parisuhdeterapiaa, mitä rahalla saa! Luolamiehenä hurmaa Ilkka Aro.


Käsin tekemisen tekniikoihin tutustumista Kädentaitoryhmässä kokeillaan erilaisia valmistustekniikoita. Joka kokoontumiskerralla on oma teemansa. Aiempaa kokemusta ei tarvita, vaan tekemisen halu riittää. Tervetuloa ryhmätapaamisiin yhdistyksen toimistolle ti 1.10., ti 5.11. ja ti 3.12. klo 17.30. Kahvitarjoilu. Ryhmä on osallistujille maksuton. Ohjaaja: TaM Tuuli Seppälä

Omaisten olkkari Tervetuloa ”Iltaolkkariin” yhdistyksen toimistolle ma16.9. ja ma14.10. klo 17.30- 19.30. ”Iltaolkkari” tarjoaa mahdollisuuden tulla kahvittelemaan omaisten virkistävään tapaamiseen. Kaikki omaiset ovat tervetulleita. Tapaamisessa on mahdollisuus myös osallistua mukavaan puuhasteluun. Ensimmäiseen tapaamiseen on varattuna pieniä käpyjä, joista voi halutessaan valmistaa vaikka syksyisen kranssin. Iltaolkkaritoiminnasta vastaa Kirsti Hellemaa. Kirsti ottaa mielellään vastaan toivomuksia ja ideoita tuleviin tapaamisiin. Tavoitat Kirstin numerosta 044 345 9094.

Ke 9.10. Ilonan päivänä avoimet ovet toimistolla, Hallituskatu 10. (käynti sisäpihalta). Tervetuloa rupattelemaan ja pullakahville klo 12.3016.00 välisenä aikana.

Jouluiset askarteluillat Raumalla ja Porissa Rauma: Ma 11.11. klo 17.30. Valmistamme Värikkään mosaiikkilyhdyn Marja Lehdon johdolla Rauman kuntoutumisyksikön tiloissa, osoitteessa Savilankatu 10. Maksuton. Kahvitarjoilu. Tuo mukanasi matalahko isosuinen lasitölkki, josta valmistat oman lyhtysi! Pori: Ma 18.11. klo 17.30. Valmistamme Värikkään mosaiikkilyhdyn Marja Lehdon johdolla Porin toimistolla. Kahvitarjoilu. Tuo mukanasi matalahko isosuinen lasitölkki, josta valmistat lyhtysi!


Hyvän mielen viikon avoimet ovet Porin mielenterveystoimijoilla Avoimet ovet maanantaina 18.11. klo 12- 15.00 neljässä mielenterveyttä edistävässä lähekkäisessä toimipaikassa samaan aikaan. Jokainen paikka esittelee toimintaansa. Avoimet ovet on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille. Pientä tarjoilua esittelyn yhteydessä. Tervetuloa: Omaiset Mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys, Hallituskatu 10., Satakunnan Mielenterveysseura ja Porin Hyvän Mielen Talo, Valtakatu 9, sekä Klubitalo Sarastus, Vapaudenkatu 3.

Hyvän elämän torstaitanssit Tanssit To 21.11. klo 18- 22.00 Porin nuorisotalolla os. Isolinnankatu 12, Pori (alakerta). Musiikista vastaa Länsi- Rannikon pelimannit ja levymusiikki. Pääsymaksu 1€ maksetaan ovella. Tilaisuuden järjestävät: Klubitalo Sarastus, Porin Mielenterveystoiminnan Tuki ry, Satakunnan mielenterveysseura ja Omaiset Mielenterveystyöntukena Länsi-Suomen yhdistys ry.

Yhdistyksen pikkujoulujuhla Pikkujoulujuhlaa vietämme tänä vuonna Lapin Kivikylän palvamossa la 1.12. klo 14.00 alkaen. Päivän aikana nautimme palvamon antimia. Ohjelma sisältää mm. tuttujen joululaulujen yhteislaulua. Tilaan mahtuu 50hlöä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 15.11. mennessä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdollinen erityisruokavaliosi ja tarvitsetko linjaauton kyytiä. Osallistumismaksu on 15 €/hlö. Osallistumismaksu maksetaan 15.11. mennessä yhdistyksen tilille(tiedotteessa olevassa tilisiirtolomakkeessa on tilinumero). Huom! älä käytä viitettä, vaan kirjoita viestikenttään joulujuhlan


osallistumismaksu). Saat lahjan kun tuot tilaisuuteen joulupukin säkkiin noin 5€ hintaisen lahjapaketin. Linja-autokuljetus lähtee Porista toimiston edestä klo 12.40. Ulvilan Hansakeskuksen pihasta lähtö klo 13. Bussi ottaa väkeä kyytiin pikatien varrelta matkalla Harjavaltaan. Lähtö Harjavallan linja-autoasemalta klo 13.30. Pikkujouluja juhlimme muutaman tunnin ajan ja sen jälkeen linja-autokuljetus Harjavallan kautta takaisin Poriin.

TAPAHTUMAT Hyvän mielen lauantai Huittisissa 14.9. klo 10- 14.00 Yhdistyksemme esittelee toimintaamme tapahtuman yhdistystorilla. Hyvän mielen lauantai tapahtumassa Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksessa, Risto Rytin katu 70 D. Päivän ohjelma: klo 10 ovet auki. Klo10.30 musiikkiopiston esitys. Klo 10.4511.30 Päihdepsykiatri Antti Mikkosen luento ”Minäkö riskikuluttaja? Alkoholinkäytön vaikutukset hyvinvointiin ja jaksamiseen”. Klo 11.30-12 vapaata tutustumista esillä oleviin järjestöihin ja tahoihin. klo 12-13.30 FL, psykologi Pirkko Lahti luennoi aiheesta ”Eväitä elämän arkeen”. Klo 13.30 musiikkiopiston esitys. Päivän aikana on mahdollisuus mm. kehon koostumuksen mittaukseen, verenpaineen mittaukseen, pallohierontaan ja muihin hyvää mieltä tuottaviin toimintoihin. Saskyn:n kosmetologiopiskelijoiden toimesta saa minimanikyyrejä ja päähierontaa (5€/kpl). Lapsiparkissa mm. kasvomaalausta ja askartelua. Amican ravintolasta voi tilaisuuden aikana ostaa kahviotuotteita. Tilaisuuden järjestää Huittisten kaupunki

Sosiaali- ja terveyspolitiikan ilta Kankaanpäässä Kaikille avoin sote – keskustelutilaisuus 25.9. klo 18 - 19.30 Kankaanpään yhteislyseon auditoriossa, Keskuskatu 28. Tervetuloa kuuntelemaan ja


keskustelemaan ajankohtaisista aiheista! Illassa mm. Omaisyhdistyksen toiminnanohjaaja Jaakko Viitala esittelee yhdistyksemme toimintaa, PoSa:n vanhuspalvelupäällikkö kertoo lyhyesti vanhuspalvelulaista: ”mitä se muuttaa ja mihin vaikuttaa”.

Itsemurhan uhrien muistopäivän kynttilätapahtumat Porissa ja Raumalla su 17.11.2013 Tapahtumalla kunnioitetaan itsemurhan tehneiden muistoa ja tuodaan lohtua läheisensä menettäneille. Porissa: Kynttiläkulkue tilaisuuteen lähtee Hyvän Mielen Talolta, Valtakatu 9 sisäpihalta. Tilaisuus alkaa Keski-Porin kirkon pihalla klo 18.00 kynttilöiden sytyttämisellä, jonka jälkeen lyhyitä puheenvuoroja, musiikkia ja glögitarjoilu kirkossa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Surunauhan, Hyvän Mielen Talon ja SRK:n kanssa. Raumalla: Tilaisuus aiempien vuosien tapaan Kordeliinin kappelissa klo 18.00.

ENSITIETOPÄIVÄT

Ensitietopäivä omaisille/läheisille Salossa Aika: La 26.10.2013 klo 09:30 - 16:00 Paikka: Omaiset Mielenterveystyön Tukena Salon Yhdistys Tietoa psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta: Psykiatrian erikoislääkäri Antti Mikkonen luennoi aiheesta. Omaisen prosessi kuntoutujan rinnalla: omaistyöntekijä Jaana Knaapi-Lehtinen luennoi. Kuntoutumisen prosessi ja -valmius: kuntoutusneuvoja Pirjo Metsäranta Mielenterveyden keskusliitto Tietopalvelu Propelli.


Päivään sisältyy kahvi ja lounas. Päivä on maksuton osallistujille. Päivän järjestävät yhteistyössä Omaiset mielenterveystyön tukena Salon yhdistys ja Mielenterveyden keskusliitto Tietopalvelu Propelli Turku. Ilmoittautumiset 9.10. mennessä Omaiset mielenterveystyön tukena LänsiSuomen yhdistyksen toimistolle slevola.omaiset@.gmail.com tai nro 0443036282.

Ensitietopäivä omaisille/läheisilleTurussa Ensitietopäivä La 12.10.2013 klo 9.30-1.6 Mielenterveyden keskusliiton tiloissa Läntinen Pitkäkatu 35, 28100 Turku. Ohjelma: klo 09.30. Tervetuloa. Aamupala/ tutustuminen. klo 10.00. Psyykkiset sairaudet ja niiden hoito: Ylilääkäri Jyrki Heikkilä, Turun sosiaali- ja terveystoimi, Psykiatrinen erikoissairaanhoito. klo12.15 Tauko klo 12.30 Omaisen prosessi kuntoutujan rinnalla: Omaistyöntekijä Nina Kääriäinen Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys ry klo 13.30 Lounas klo 14.30Kuntoutumisen prosessi ja kuntoutumisvalmius Kuntoutusneuvoja Pirjo Metsäranta Tietopalvelu Propelli klo 15.30 Keskustelua ja kysymyksiä klo 16.00 Päivä päättyy Ensitietopäivä on ilmainen osallistujille. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 2.10. mennessä Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistyksen toimistolle slevola.omaiset@.gmail.com tai nro 044-3036282. Päivän järjestävät yhteistyössä: Omaiset mielenterveystyön tukena LounaisSuomen yhdistys, Mielenterveyden keskusliitto, Turun sosiaali- ja terveystoimi Psykiatrinen erikoissairaanhoito ja Tietopalvelu Propelli Turku. Matkat ensitietopäiviin pyrimme järjestämään yhteiskuljetuksena Porin toimistolta, riippuen ilmoittautuneiden määrästä. Joka tapauksessa LänsiSuomen yhdistys korvaa päivään osallistuville matkakulut.


HYVINVOINTIPÄIVÄ TURUSSA Hyvinvointipäivä omaisille ja läheisille Turussa Sokos Hotel Caribiassa la 5.10.2013 klo 10-19 Kenelle:  omaisille, joiden läheinen on sairastunut psyykkisesti Tarkoitus:  tukea omaisen hyvinvointia ja jaksamista monipuolisesti  ilon löytäminen ja positiivisten asioiden esiin tuominen Sisältö:  mukavaa yhdessä tekemistä  vertaistukea ja keskustelua  rentoutumista, uimista, saunomista, liikuntaa Maksut:  osallistuminen on maksuton  sisältäen tervetulokahvit, lounaan ja iltapäiväkahvit sekä kylpylän käytön  matkat ja mahdolliset yöpymiset ovat omakustanteiset Hakemuslomakkeen voit tilata tai noutaa Länsi-Suomen yhdistyksen toimistolta Hallituskatu 10, 28100 Pori, (p.044 303 6282) jonne ne myös palautetaan 13.9.2013 mennessä. Hyvinvointipäivän yhteydessä voi halutessaan yöpyä Sokos Hotelli Caribiassa maksamalla itse yöpymisensä tarjoushintaan: Yhden hengen Standard huone 99€/ huone/vrk. Kahden hengen Standard huone 109€/ huone/vrk.Huonevaraukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin soittamalla Satu Huviselle p. 020 1234 620. Yhteistyössä: Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys ry, Omaiset mielenterveystyön tukena Salon seudun yhdistys ja Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry


VOIMAVARAKURSSI TURUSSA Voimavarakurssi omaisille 22.- 24.11.2013 Turussa Sinapin kurssi- ja leirikeskuksessa -Tietoa, Tukea ja ToimintaaKurssilla kerrotaan psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta sekä sairausajan sosiaaliturvasta. Lisäksi kurssin tarkoituksena on kiinnittää huomiota omaisen omaan hyvinvointiin ja sen edistämiseen sekä irtiottoa arjesta.

Ohjelmassa mm. psykiatrin luento psyykkisistä sairauksista ja niiden hoidosta, luento aiheesta "mielenterveys ja seksuaalisuus", kokemuskouluttajan puheenvuoro sekä sosiaalialan ohjaajan osio ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta . Iltaisin on mahdollisuus mm. saunoa.

Hakulomakkeiden viimeinen palautuspäivä on 21.10. Kurssin omavastuuhinta on 35 euroa/ henkilö. Lisätietoja ja hakulomakkeet saa toimistolta . Kurssille on alustavasti varattuna 6-7 paikkaa Länsi-Suomen yhdistykselle ja varasijoilta pääsee mukaan, jos paikat muissa yhdistyksissä eivät täyty.

Järjestävät yhteistyössä: Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistys ry, Omaiset mielenterveystyön tukena Salon seudun yhdistys ja Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry.


YHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidetään toimiston kokoustilassa to 14.11.2013 klo 18. Tilaisuus aloitetaan kahvitarjoilulla. Tervetuloa mukaan vaikuttamaan!

KOKEMUSTIETOA Selvitymistarinat –luentosarja Porin Hyvän Mielen Talolla (Valtakatu 9, käynti sisäpihan puolelta, 02-6324626) 10.9. (ti) klo 14. Anni Tervosen puheenvuoro: Annin elämä sairauden kanssa (äänien kuuleminen). 17.9. (ti) klo 14. Sima Sirkka Mäntysalo kertoo miten virheellisestä hoitotoimenpiteestä voi selviytyä. 23.9.(ma) klo 14. Iitu Lahti kertoo selviytymisestä mielenterveyskuntoutujan omaisena. 15.10.(ti) klo 14. Sari Viitanen kertoo oman tarinansa: kuntoutujasta toiminnanohjaajaksi. 22.10. (ti) klo 14. Johnny-Kai Forssell luennoi aiheesta: Toivotonta tapausta ei ole, eikä vaaratonta päihdettä.

Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tilaisuudet järjestää Porin Mielenterveystoiminnan Tuki ry.


OMAISYHDISTYKSEN TAPAHTUMAKALENTERI

Syyskuu: ma 2.9. Vertaistukiryhmä Raumalla kello 18.00 ti 10.9. Vertaistukiryhmä Kankaanpäässä kello 18.00 ma 16.9. Teemailta Raumalla kello 18.00 ma 16.9. Omaisten olkkari toimistolla kello 17.30-19.30 ke 18.9. Vertaistukiryhmä sairastuneiden puolisoille Porissa kello 18.00 ma 23.9. Kokemuskouluttaja(omainen) puhumassa Porin Hyviksellä kello 14.00 ti 24.9. Vertaistukiryhmä Harjavallassa kello 18.00 ke 25.9. Elämäntaidon valmennus luento toimistolla kello 18.00 ma 30.9. Vertaisryhmä nuorena sairastuneiden vanhemmille Porissa kello 18.00 Lokakuu: ti 1.10. Käsin tekemisen tekniikoihin tutustumisen ryhmä kello 17.30 ke 2.10. luento persoonallisuushäiriöstä toimistolla kello 18.00 ma 7.10. Vertaistukiryhmä Raumalla kello 18.00 ma 7.10 Kansanedustajan vierailu Porin toimistolla kello 14.00 ti 8.10. Vertaistukiryhmä Kankaanpäässä kello 18.00 ke 9.10. Ilonan päivän avoimet ovet toimistolla kello 12.30-16.00 to 10.10. Maailman mielenterveyspäivän tilaisuus Palmgren-salissa kello 17-20 ma 14.10. Omaisten olkkari toimistolla kello 17.30-19.30 ke 16.10. Vertaistukiryhmä sairastuneiden puolisoille Porissa kello 18.00


la 19.10 Ostosmatka Kyläkauppa Tuuriin ma 21.10. Teemailta Raumalla kello 18.00 ma 28.10. Vertaisryhmä nuorena sairastuneiden vanhemmille Porissa klo 18.00 ti 29.10. Vertaistukiryhmä Harjavallassa kello 18.00

Marraskuu: ma 4.11. Vertaistukiryhmä Raumalla kello 18.00 ti 5.11. Käsin tekemisen tekniikoihin tutustumisen ryhmä kello 17.30 ma 11.11. Askarteluilta Raumalla kello 17.30 ti 12.11. Vertaistukiryhmä Kankaanpäässä kello 18.00 su 17.11.kynttilätapahtuma Porissa ja Raumalla kello18.00 ma 18.11. Avoimet ovet toimistolla kello 12.00-15.00 ma 18.11. Teemailta Raumalla kello 18.00 ma 18.11. Askarteluilta toimistolla kello 17.30 ke 20.11. Vertaistukiryhmä sairastuneiden puolisoille Porissa kello 18.00 to 21.11. Hyvän elämän torstaitanssit Porin Nuorisotalolla kello 18.00 ma 25.11. Vertaisryhmä nuorena sairastuneiden vanhemmille Porissa klo 18.00 ti 26.11. Vertaistukiryhmä Harjavallassa kello 18.00

Joulukuu: su 1.12. Joulujuhla Kivikylässä kello 14.00 ma 2.12. Vertaistukiryhmä Raumalla kello 18.00 ti 3.12. Käsin tekemisen tekniikoiden ryhmä kello 17.30 ti 10.12. Vertaistukiryhmä Kankaanpäässä kello 18.00 (ke 18.12. Vertaistukiryhmä sairastuneiden puolisoille Porissa kello 18.00)?


JÄSENYYS Vuonna 2013 jäsenmaksu on edelleen 12€/hlöjäsen ja 20€/perhejäsenyys. Uusia jäseniä pyydämme ilmoittamaan yhteystiedot toimistolle sähköpostilla: slevola.omaiset@gmail.com tai puhelimitse p. 044-303 6282. Muistathan kertoa meille myös, jos osoitteesi muuttuu! Oheiselle voit maksaa myös osallistumismaksut retkiin. Tällöin pyydämme laittamaan viesti-kenttään retken nimen viitenumeron sijasta.

saajan tilinumero IBAN __________

OP 570081-2219378

TILISIIRTO

FI 21 5700 8120 2193 78 _________________________

Saaja

OMT Länsi-Suomen yhdistys ry

Jäsenmaksu vuodelle 2013 Henkilöjäsen 12€ Perhejäsen 20€ Yhteisöjäsen 50€

Maksaja

Viitenro

1724

HUOM! Retki ym. maksuissa ei käytetä viitenumeroa Tililtä nro EUR Ottaisitko jäsentiedotteesi jatkossa mieluummin vastaan sähköisenä versiona? Ilmoitathan asiasta meille: slevola.omaiset@gmail.com tai p.044-303 6282.


Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-suomen yhdistys Toimialueenamme on Satakunta. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää omaisten selviytymistä ja hyvinvointia, kun läheisellä on mielenterveyden- tai / ja päihdeongelmia. Omaisella tarkoitamme oman perheenjäseniä, sukulaisia ja läheisiä ystäviä. Toimisto: Hallituskatu 10, 28100 Pori (käynti sisäpihalta). Puh. 044- 303 6282. Toimisto on pääsääntöisesti auki virastoaikana mutta varmimmin tavoitat meidät toimistolta tiistaisin ja torstaisin klo 11- 13 (poikkeuksena to 19.9. ja 7.11.) Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala puh. 044- 545 4628 jviitala.omaiset@gmail.com ja omaisettukena.ls@gmail.com

Yhdistyssihteeri Sari Levola slevola.omaiset@gmail.com Hallituksen puheenjohtaja Kirsti Hellemaa puh.044- 345 9094 Lue tiedot myös internetistä: http://omaisetlasu.org Olemme myös Facebookissa.

Jäsenlehti  

Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistyksen Jäsenlehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you