Page 1


Omaiset mielenterveystyön tukena

2

Puheenjohtajan aarrearkusta Tervehdykseni Sinulle Omainen Olen saanut mahdollisuuden osallistua viime kuukausina moniin opettaviin tilanteisiin.Siksi olen iloinen saadessani oppia tuntemaan yhä useampia omaisia ja opiskella yhdistykseen liittyviä käytännön asioita. Aarrearkkuun on tullut jo yksi tervehdys, mutta odotan lisää... Työntekijämme toimistolla ovat kuin jalokiviä, toteuttaessaan yhdessä sovittuja tapahtumia konkreettisesti vapaaehtoisten, myös jalokiviä, kanssa. Jäsenosallistujat ovat kuitenkin kaiken perusta. Tulkaa kokeilemaan erilaisia asioita, kädentaidoista keskusteluihin tai vain kuuntelemaan luentoja tai rentoutumaan Lehtoniemeen. Yritän tämän vuoden aikana osallistua kaikkeen mahdolliseen, sillä itsekin kaipaan kaikkea edellä mainittuja kokemuksia. Yritin löytää kirjoista viisaita mietelmiä jaettavaksi.Viimeksi luin Tommy Hellstenin kirjaa "Oivalluksen kynnyksellä". Siitä valitsen nyt muutaman. "Nöyryys on vahvuutta, joka on tehnyt sovun heikkouden kanssa." "Kun on uskaltanut katsoa omaa syyllisyyttään, on helpompi nähdä toisten tekemät virheet anteeksiantavin silmin" "Levollisuuden ytimessä asuu rakkaus. Rakkaus on sitä, että on vakuuttunut omasta arvostaan. Silloin ei tarvitse kysyä, kuka on, lunastaa olemassaolonsa oikeutta suorituksin tai saavutuksin." Lämpimin ajatuksin toivon teille itsenne kannalta rohkeaa ja toiveikasta kevättä :)

Anita


Länsi-Suomen yhdistys ry

3

Mietteitä toimistolta... Vertaistuen vuosi! Vuosi 2014 on jo pitkällä ja yhdistyksen toimintavuosi samoin. Yhdistyksessämme on otettu käyttöön monia toiminnallisia uudistuksia, joilla yhdistyksen toiminta kehittyy entisestään. Kevät on yhdistystoiminnassa sekä aloittamisen että lopettamisen aikaa. Toisaalta kevätkokouksessa summataan viime vuosi toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen muodossa. Ja toisaalta samaan aikaan valmistellaan ja käynnistellään hankkeita ja projekteja. Menneitä muistellessa ja tulevia odottaessa eletään kuitenkin tässä ja nyt!

Jaakko

Tevehdys teille kaikille! Olen toiminut Länsi-Suomen omaisyhdistyksessä yhdistyssihteerinä reilu kolme vuotta. Työnimikkeeni muutettiin vuoden alusta omaistyöntekijäksi. Käytännössä työni sisältää edelleen toimistotyötä ja erilaisia järjestelytehtäviä mutta mm. lisäys työaikaan sekä tehtävien uudelleenjärjestely mahdollistaa nyt aiempaa tiivimmän yhteydenpidon Satakuntalaisiin omaisiin. Olen mielelläni tavattavissa kaikissa omaisena olemisen haasteellisissa tilanteissa, kuin myös jakamassa ilonne. Tavoitat minut parhaiten numerosta 044 303 6282. Halu sisustaa kotia raikkailla väreillä sekä tulppaanikimppu pöydälläni ovat minulle varma merkki tulevan kevään lähestymisestä. Kevät on minulle mieluinen vuodenaika, eikä vähiten sen vuoksi, että tiedän sitä seuraavan kesän, kukkivine luontoineen ja auringonpaisteineen. Luonnon heräämisen ihmettelemisen ja ihastelun myötä haluan rohkaista meitä kaikkia etsimään ja löytämään elämäniloa kaikista ulottuvillamme olevista mahdollisuuksista. Haluankin nyt heti edesauttaa arkipäivän hyvän mielen kokemisen hetkeä jakamalla sinulle hymyn Ole Hyvä!

Omaistyöntekijä Sari toimistolta


4

Omaiset mielenterveystyön tukena

Vertaistukiryhmät PORI: Avoin vertaistukiryhmä “Vuoristorata” on ryhmä persoonallisuushäiriöisten/haastavasti käyttäytyvien läheisille ja omaisille. Ryhmän kokoontuminen aina kuukauden ensimmäisenä maanantaina klo 18.00-19.30 yhdistyksen toimistolla Hallituskatu 10, käynti sisäpihalta. Kevään kokoontumispäivät ovat ma 3.3., 7.4., 5.5. Ryhmänohjaajina toimivat Inkeri Kasa ja Anne Isosalmi. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

Avoin vertaistukiryhmä sairastuneiden puolisoille. Huom! Aikuisten tapaamisen ajan perheen lapsille omaa toimintaa ja kevyttä iltapalaa luotettavien lastenhoitajien ohjeistamana. Ryhmän kokoontumiset aina kuukauden 3. keskiviikko klo 18.00-19.30 yhdistyksen toimistolla Hallituskatu 10, käynti sisäpihalta. Kevään kokoontumispäivät ovat ke 19.3., 16.4. ja 21.5. Aikuisten ryhmänohjaajina toimivat Hilkka Mannila ja Tarja Savolainen. Lasten toiminnasta vastaavat Inkeri Kasa ja Sari Levola. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

Avoin vertaistukiryhmä sairastuneiden vanhemmille ja isovanhemmille. Tapaamiset aina kuukauden viimeinen maanantai klo 18.00-19.30 Hallitusk. 10, käynti sisäpihalta. Kevään kokoontumispäivät ovat ma 31.3., 28.4., 26.5. Ryhmänohjaajina toimivat Eeva Heinonen ja Sari Levola. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!


Länsi-Suomen yhdistys ry RAUMA: Avoin vertaistukiryhmä mielenterveyskuntoutujien omaisille ja läheisille Rauman kuntoutumisyksikön tiloissa, Savilanlatu 10. Tapaamiset joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina kello 18.00. Kevään kokoontumispäivät maanantait 3.3., 7.4., 5.5. Ryhmänohjaajina toimivat Raili ja Arto Into sekä Pirjo ja Olli Majamäki. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

HARJAVALTA: Avoin vertaistukiryhmä mielenterveyskuntoutujien omaisille ja läheisille Harjavallan terveyskeskuksen henkilökunnan ruokalassa kuukauden viimeisinä tiistaina kello 18.00-19.30. Ryhmän kevätkauden kokoontumispäivät ovat tiistait 25.3., 29.4., 27.5. Ryhmänohjaajina toimivat Irja-Leena Lahti ja Anita Lehtonen. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut!

LISÄTIETOA RYHMISTÄ Kysy lisätietoja omaistyöntekijältä 044 - 303 6282

5 KANKAANPÄÄ: Avoin vertaistukiryhmä mielenterveyskuntoutujien omaisille ja läheisille kokoontuu Kasevan tiloissa, Keskuskatu 61, Tapaamiset kello 18.00-19.30. Ryhmän kevään kokoontumispäivät ovat tiistait 11.3., 15.4., 13.5. Ryhmää ohjaavat Jaakko ja Hilkka-Liisa Viitala. Kahvitarjoilu. Olet lämpimästi tervetullut! Kankaanpään ryhmään kuljetus Porista ryhmänohjaajan mukana. Soita toimistolle ja kysy kyytiä Jaakko Viitala p. 044- 5454 628 tai 041-485 5691.

HALUATKO OSALLISTUA RYHMÄÄN TULEMATTA PAIKANPÄÄLLE? Olemme suunnittelemassa puhelinryhmää tai mahdollisuutta osallistua olemassa oleviin ryhmiin puhelimitse. Puhelinryhmään voi osallistua anonyymina. Ryhmään osallistumisesta ei koidu osallistujalle kustannuksia. Jos kiinnostuit, ota yhteyttä. Lisätietoja toiminnanohjaajalta.


6

Omaiset mielenterveystyön tukena

Kevätkokous

Yhdistyksen toimistolla, Hallituskatu 10 sisäpiha 27.3. klo 17.30 Ruokailu Ilmoittaudu ruokailuun 20.3. mennessä puh. 041-485 5691

klo 18.15 Sääntömääräinen kevätkokous 7§ Kevätkokous maaliskuussa, jolloin käsitellään yhdistyksen toimintakertomus, tilit ja tilintarkastajan lausunto, vahvistetaan tilinpäätös edelliseltä tilikaudelta, joka on kalenterivuosi [2013].

Kehittämisilta, kevätkokouksen jälkeen Keskustellaan yhdessä yhdistyksen toiminnasta nyt ja tulevaisuudessa. Pohditaan yhdistyksen toiminnan kehittämisen suuntia ja mahdollisuuksia.


Länsi-Suomen yhdistys ry

7

Kurssitoimintaa Omaisen hyvinvointikurssi

psyykkisesti sairastuneiden ja/tai päihdekuntoutujien omaisille 25.–27.4. 2014 Aulangon kylpylä-hotellissa Kurssin tavoitteena on tukea omaisten hyvinvointia. Elämänhallintataitojen oppiminen ja omien voimavarojen löytäminen tukevat selviytymistä ja hyvinvointia kuormittavassa elämäntilanteessa. Kurssin hinta perjantaista sunnuntaihin on 100 •/henkilö sisältäen majoituksen, ruokailut, kurssiohjelman ja kylpylän käytön. Kurssin järjestävät yhteistyössä Omaiset mielenterveystyön tukena Kanta-Häme ja Tampere ry. Lisätiedot ja hakemukset: Hakemukset palautetaan 25.3.2014 mennessä osoitteeseen: Tiina Rissa Tiina Rissa puh. 040-505 0819 Omaiset mielenterveystyön tukena tiina.rissa@omaiset-tampere.fi Tampere ry Hämeenkatu 25 A 3. krs, Länsi-Suomen yhdistyksen toimisto 33200 Tampere. Hallituskatu 10 (sisäpiha), Pori puh. 041-485 5691

Kurssi nuorille! Kurssi nuorille, joiden vanhemmalla, sisaruksella tai ystävällä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Kurssi pidetään 13-15.6.2014. Kurssi on osallistujille kokonaisuudessaan maksuton! Lisätietoa: Sari Nurminen 0405443139 tai sari.nurminen@omaiset-tampere.fi

OVET- omaishoitajavalmennus Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset yhdistys toteuttaa ensitietokurssin keväällä 2014. Kurssin tarkoituksena on tukea erityisesti alkavia sairastuneiden ja vammautuneiden henkilöiden omaisia ja omaishoitajia. Omaishoitajavalmennusta 16 tuntia Aika: Keskiviikkoisin 2.4., 9.4., 16.4., 23.4. ja 30.4.2014 Paikka: Itsenäisyydenkatu 39B, 2. krs (Kelan talo), 28100 PORI Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry - toimisto Lisätietoa ja hakukaavakkeita: Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistyksen toimisto: Hallituskatu 10 (sisäpiha), Pori. puh. 041-485 5691.


8

Omaiset mielenterveystyön tukena

Luennot, seminaarit Juhlaseminaari Turussa 29.3. alkaen klo 13.30-16.00 Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistyksen 30-vuotisjuhlia vietetään la 29.3. klo 13.30-16.00 Juhlaseminaari "Mielenterveys muuttuvassa maailmassa" on kaikille avoin. Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys onnittelee naapuriyhdistystä ja on järjestää mahdollisuuksien mukaan yhteiskyytejä juhlaseminaariin. Jos olet kiinnostunut osallistumaan seminaariin, tarjoa tai kysy kimppakyytiä toimistolta.

Kulttuurimatinea 23.4. klo 18 toimistolla, Hallituskatu 10, Pori (sisäpiha) Runoilija Pauli Karmala lukee runojaan, mahdollisuus myös ostaa runokirjoja. Aitokarvialainen viihdeorkesteri Köyhän miehen teatteri soittaa viihdemusiikkia: vanhoja tuttuja ja uusia juttuja.

Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niissä on kahvitarjoilu!

Koulukiusaamista - Kuka puuttuu? 14.5. klo 18 toimistolla, Hallituskatu 10, Pori (sisäpiha) Luennoitsijana kokemusasiantuntija, ent. KiVa-koulun opettaja, KM Jaakko Viitala


Länsi-Suomen yhdistys ry

9

Teemaillat Rauman kuntoutumisyksikössä Savilankatu 10, kuukauden 3. maanantai 17.3. klo 19 Ikääntyvän omaiset masennus Alustaja psykologi Susanna Marila (Huomaa poikkeuksellinen alkamisaika!) 28.4. klo 18 Kaksisuuntainen mielialahäiriö Alustaja psykiatri Marko Sorvaniemi 19.5. klo 18 Psykiatrisen potilaan tukipalvelut Alustajina sosiaalityöntekijä Riikka Grönlund projektisuunnittelija Tuija Koponen


Omaiset mielenterveystyön tukena

10

Kansanterveysseminaari Kankaanpäässä ke 9.4.2014 klo 10.30 – 14.30 Kuntoutuskeskus Kankaanpään auditorio, Kelankaari 4 Ohjelma 10.30 10.40 11.00

11.15 11.30

12.00 13.00 13.20 14.20

Tervetulosanat. Toiminnanjohtaja Milja Karjalainen, Kaseva ry Syöpäyhdistys tukena. Sairaanhoitaja Päivi Horppu, Satakunnan syöpäyhdistys ry Omaisten tukeminen osana kolmannen sektorin mielenterveystyötä! Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala, Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry Miten eroon tupakasta? Leena Peltomaa, terveydenhoitaja, PoSa Mitä uutta diabeteksen hoidossa sekä tyypin 1 ja tyypin 2 näkökulmasta? Diabeteshoitaja Kati Hannukainen, Diabetesliitto Lounastauko ja mahdollisuus terveysmittauksiin Eturauhassyövän toteaminen ja hoito. Aarno Routimo, sosionomi. Paino hallintaan - sudenkuoppia ja onnistumisia. Roope Mäkelä, ravitsemusterapeutti TtM Päätössanat. Milja Karjalainen

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Lounas on omakustanteinen. Toivomme, että osallistujat välttävät hajusteiden käyttöä.

Lisätietoa: kasevary.fi


Länsi-Suomen yhdistys ry

11

Omaishoitomessut 7.5.2014 klo 10-18 Kankaanpään Opistolla Opistonkatu 5, 38700 Kankaanpää Asiantuntijaluentoja, tietoiskuja, esityksiä ja näytteilleasettajia kaikille läheisiään hoitaville, palveluita tarvitseville, ammattilaisille ja asiasta kiinnostuneille.

Aamupäivällä klo 10.00 – 12.30 Messujen avaus rehtori Marja Kallioniemi, Kankaanpään opisto

Yhdessä vahvempia - omaishoitajan arki toim.joht. Pirkko Karjalainen, Vanhustyön keskusliitto ry

Kansallisen omaishoidon ohjelman suositukset toim.joht. Marja Tuomi, Omaishoitajat ja läheiset –liitto ry Omaishoitajan puheenvuoro Omaishoidon tuki

Iltapäivällä klo 13.00 – 18.00 Omaishoitoa taitavasti yhdessä -paneelikeskustelu Vammaisetuudet, Kela Sosiaaliasiamies Jari Mäkinen Tilapäishoidon vaihtoehdot Tarinoita ystävyydestä Henkilökohtainen apu Muistiluotsin palvelut Vertaistuki Omaishoitajien vapaaehtoisrinki Lisätietoa: kasevary.fi


12

Omaiset mielenterveystyön tukena

Omaistyöntekijä Sari Levola tekee kotikäyntejä Raumalla 28.4. ja 19.5. klo 11-16. Voit sopia henkilökohtaisen tapaamisen soittamalla omaistyöntekijälle 044-303 6282. Tapaamispaikkaa voit itsekin ehdottaa.

Hallituksen jäsenet esittelyssä Marja Lehto

Olen 70-vuotias perheenäiti. Perheeseemme kuuluu aviomies, aikuinen tytär ja aikuinen poika. Tyttärellä on oma itsenäinen elämänsä, mutta poikamme on sairastanut jo 20 vuotta. Pitkä taival on omaisena eletty ja matka jatkuu. Siteeraan tässä taannoin lukemaani ajatusta: “Emme voi mitään sille, että surun linnut lentävät päämme yli, mutta emme saa antaa niiden tehdä pesää päämme päälle.” Toivon kaikille omaisille jaksamista ja myös irrottautumista raskaasta arkipäivästä. Toivottavasti voimme yhdistyksessä palvella teitä mahdollisimman kattavasti. Tapaamisiin!

Irja-Leena Lahti Olen ollut yhdistyksessä jäsenenä noin neljä vuotta, nyt ekaa vuotta hallituksen jäsenenä. Vertaistuki on minulle tärkein, mitä olen saanut toimiessani muiden omaisten parissa, siitä kiitos. Haluaisin näin hallituksen jäsenenä kuulla jäsenten toiveita ja antaa omaa kokemustani myös kanssamatkustajieni käyttöön. Toimin myös kokemuskouluttajana Satakunnassa sekä Prospect-ryhmänohjaajana. Toivon rohkeutta omaisille lähteä toimintaan mukaan!

Raili Into, varajäsen Olen Raili Into Raumalta. Osallistun hallitustyöskentelyn lisäksi yhdistyksessä myös muuhun omaisten hyvinvoinnin eteen tehtävään vapaaehtoistyöhön. Toimin mieheni Arton kanssa ohjaajina sekä Rauman vertaistukiryhmässä että aika ajoin järjestettävässä, omaisen voimaantumiseen keskittyvässä Prospect-ryhmässä.

Muut jäsenet: Jouko Sulin (vpj.), Inkeri Kasa varajäsenet: Anne Ylikoski, Sinikka Rantamäki


Länsi-Suomen yhdistys ry

Voimaksi ja virkistykseksi Ompeluseura Herätellään henkiin vanhan ajan ompeluseuraperinnettä ja istutaan iltaa yhdessä käsitöiden parissa. Tule rentouttavaan tunnelmaan, vaihdetaan käsityöohjeita ja ajatuksia. Ota oma käsityö matkaan ja tule rohkeasti mukaan. Ompeluseuran henkeen kuuluu ehdottomasti kahvi ja pulla, ilman niitä eivät sukkapuikot iloisesti kilkata. Ompeluseura maanantaisin 10.3., 14.4. ja 12.5. klo 18 yhdistyksen toimistolla Hallituskatu 10 (sisäpiha), Pori.

13


14

Omaiset mielenterveystyön tukena

Voimaksi ja virkistykseksi Henkireikä-ryhmän suunnittelemaa toimintaa

Askarteluilta Savisiivessä (Isolinnankatu 6 Pori) keskiviikkona 26.3. klo 17.30. Koe käsillä tekemisen ilo ja tule tekemään savesta enkeli tai pääsiäisnoita. Valmiin työn saat myöhemmin, kunhan työsi poltetaan kestäväksi. Maksu 7 euroa, maksetaan paikanpäällä. Kurssille mahtuu yhdeksän (9). Ilmoittautumiset toimistolle 24.3. mennessä puh. 041-485 5691.

Askarteluilta Rauman Taitokeskuksessa (Lensunkatu 4 Rauma) maanantaina 24.4. klo 18. Tule muotoilemaan polymeerimassasta korut itsellesi / lahjaksi. Kurssille mahtuu 10 henkilöä. Maksu 5 euroa, maksetaan paikan päällä. Ilmoittautumiset toimistolle 24.3. mennessä puh. 041-485 5691.


Länsi-Suomen yhdistys ry

15

Lehtoniemi kutsuu Laitilassa 24.-25.5.2014 Lehtoniemi on Laitilan seurakunnan leirikeskus nykyaikaisin varustein. -Majoitus yhden tai kahden hengen huoneissa, huoneet ovat kahdessa kerroksessa. Omat liinavaatteet mukaan. Tarjolla hyvää ruokaa, lepoa ja rentoutumista. Tilaisuus saunoa ja ulkoilla. Mahdollisuus vaihtaa ajatuksia samoja kokemuksia omaavien omaisten kanssa.

La 24.5. 11-12 Saapuminen, majoittuminen 12-13 lounas 17 päivällinen

Su 25.5. 9-10

Aamupala Kotiin lähtö Hinta 20 euroa/henkilö.

Porista matkaa Lehtoniemeen on n. 80 km. Matka taittuu kimppakyydein. Ilmoittautuminen viikonloppuun toimistolle puh. 041-485 5691 9.5.2014 mennessä, minkä jälkeen voi tiedustella peruutuspaikkoja toimistolta. -Ilmoita tarjouksesi tai toivomuksesi yhteiskyydistä toimistolle. -Ilmoita erityisruokavaliosi. -Huonetoive (yhden/kahden hengen huone, ylä-/alakerta) Tutustu kohteeseen: http://lehtoniemi.laitilanseurakunta.fi/


16

Omaiset mielenterveystyön tukena

Ilonanpäivänä Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami: Mielenterveysomaisilla tulee olla oikeus omaishoidon tukeen Omaishoidon tukea saa yli 40 000 suomalaista. Heistä ainoastaan 1-2 prosenttia on mielenterveyskuntoutujien omaisia, vaikka perusteet tuen saamiselle tulisi olla yhtäläiset. Hoitojärjestelmä olettaa usein, että mielenterveysomainen kantaa vastuun sairastuneesta läheisestään. Silti omaiset joutuvat toimimaan läheisensä apuna ilman riittäviä tukitoimia. Kuten tilastot osoittavat, mielenterveysomaisilla on huomattavia vaikeuksia saada omaishoidontukea. Omaishoidon tuen myöntämisperusteet ja hoitopalkkioiden suuruus vaihtelee kunnasta toiseen. Omaiset mielenterveystyön tukena -järjestö vaatii, että tukea tulisi saada samoilla perusteilla koko maassa. Omaishoidon tuki on myönnettävä myös silloin, kun hoidettavan sairaus ja oireet ovat psyykkisiä. -Omaishoitajien ja hoidettavien yhdenvertaisuutta täytyy parantaa yhtenäistämällä tuen myöntämisperusteet ottamaan huomioon mielenterveyssektorin erityispiirteet, vaatii Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliiton toiminnanjohtaja Pia Hytönen.

- Omaishoidon tukipalveluihin on kaiken kaikkiaan saatava lisää tietotaitoa mielenterveysasioista mielenterveysomaisten tilanteen ja aseman ymmärtämiseksi, lisää Hytönen. Perheenjäsenen psyykkinen sairaus kuormittaa aina omaista ja sairastuneen hoito sitoo omaisen usein jatkuvaan päivystysvalmiuteen. Raskaan elämäntilanteen vaikutukset voivat vaikuttaa erittäin voimakkaasti omaisen hyvinvointiin. Tutkimuksen mukaan 38 prosenttia mielenterveyspotilaiden omaisista sairastuu masennukseen. Omaistilanteen kuormittavuus tulee tunnistaa nykyistä paremmin terveydenhuollossa ja omaisella täytyy olla mahdollisuus omaan aikaan. Sairastuneen tulee tällöin saada riittävästi tukea ja hoitoa, jotta hän selviää arjestaan ilman omaisen jatkuvaa apua. Palvelujärjestelmä ei voi automaattisesti olettaa, että omainen toimii aina sairastuneen läheisensä omaishoitajana. Tilannetta tulee tarkastella perheiden yksilölliset tarpeet ja mahdollisuudet huomioon ottaen. - Omaishoitajuuden tulee aina olla vapaaehtoinen valinta, ei käytännön sanelema pakko, painottaa Hytönen.


Länsi-Suomen yhdistys ry

17

Omaisen kynästä Kynttelistä kevättä Huomaan toistuvasti huokaisevani:” Olen väsynyt”. Syksy oli pitkä, pimeä ja koleanmärkä. Huonolla näöllä autolla liikkuminen oli varsinkin hämärässä läheltäpitilanteista toiseen menoa. Huolet tuntuivat kerääntyvät keräksi jolloin pienemmätkin murheet tuntuvat isoilta. Pakkaskausi toi sitten elämään oman värinsä. Saimme syksyn aikana valmiiksi Biolanin ekologisen kompostoivan käymälän. Sen verran vihreitä ollaan, ettei Rauman hyvää vettä huuhdella viemäriin. Rakensimme käymälän huolella, uretaanilevyä ja villaa kerroksittain. Pakkasen tuli pysyä loitolla. Mutta miten kävi? Ensin jäätyi suotonesteputki. Sinne sujutettiin sulanapitokaapeli ja homma hoitui. Sitten muuten täysin hajuton pikkukamari alkoi haiskahtaa ammoniakilta. Ilmastointiputki oli katon yläpuoleleta pahamtanut umpijäähän. Saatiin sulaksi ilmojen lämmettyä. Sinnekin on pujautettava pakkasvahti. Miten suuri osa elämän arkea huusi voikaan olla. Väsymykseni tunnistanut omaisystävä tuli avuksi. Hän oli varaamassa edullista viikonloppua Aulangon kylpylään ja lupasi ottaa meidät autoonsa. Tätä on solidaarisuus. Kiitos siitä! Kissallekin löytyi luotettava hoitaja. Talvipäivän auringossa aistin jo kevään lupauksen. Jääköön pimeys murheineen ja huomisen huolet parempiin käsiin. Elämä on tässä nyt, se kutsuu: tule!

Kynttilänpäivänä Olli Majamäki


18

Omaiset mielenterveystyön tukena

Omaisen kynästä


Länsi-Suomen yhdistys ry

Me omaisvanhemmat Lapsia kasvatettu moniaita vuosia vauvana valvottu sairaina hoidettu kouluun kuljetettu harrastuksissa tuettu yhdessä matkusteltu oltu kaikessa mukana parhaan kykymme mukaan. Odotettu aikuistumista kuunneltu unelmia kannustettu toiveissa iloittu ihastuksista surtu sydänsuruissa. Valmistettu lasta maailmaan onnea toivottu parempaa kuin itsellä. Tilalle toiset toiveet saimme elämä uuden järjestyksen laati haluaisipa lapseni elää alkaisipa puhua olisipa vahingoittamatta itseään tulisipa katse kirkkaaksi haluaisipa lapseni elää häviäisipä paha olo loppuisipa ahdistus hellittäisipä tuska haluaisipa lapseni elää. Jaksaisinpa itse toivoa minä - omaisvanhempi. Solja Pohjola

19


Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-suomen yhdistys ry Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää omaisten selviytymistä ja hyvinvointia, kun läheisellä on mielenterveydentai / ja päihdeongelmia. Omaisella tarkoitamme perheenjäseniä, sukulaisia ja läheisiä ystäviä. Toimialueemme on Satakunta.

Toimisto: Hallituskatu 10, 28100 Pori (käynti sisäpihalta). Toimiston puh. 041-485 5691 Toimisto on pääsääntöisesti auki virastoaikoina: varmimmin tavoitat meidät toimistolta tiistaisin ja torstaisin klo 11- 13. Tapaamisajat ovat sovittavissa.

Vieraile kotisivuillamme: http://omaisetlasu.org

Tykkää Facebookissa: www.facebook.com/omaiset

Toiminnanohjaaja Jaakko Viitala puh. 044-5454 628 jviitala.omaiset@gmail.com

Omaistyöntekijä Sari Levola puh. 044-303 6282 slevola.omaiset@gmail.com

Hallituksen puheenjohtaja Anita Järvinen puh.044- 345 9094 pj.omaiset@gmail.com

Jäsenlehti kevät 2014  

Omaiset mielenterveystyön tukena Länsi-Suomen yhdistys ry

Advertisement