Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

GRANDE FINALE! UPPLEV DEN STORA FINALEN PÅ RIKTIGT NÄRA HÅLL

295:BILJET TER F RÅN

BARN : 45:-

RACE WARM – AFT ER W UP O R FRED AG K

FAVORITEN

SIDAN 8-9: THED BJÖRK ÄR KUNG I GÖTEBORG

SNABBASTE VÄGEN

28-29 SEPTEMBER CITY ARENA FRIHAMNSPIREN

SIDAN 6: FÖLJ MED MÄSTAREN RUNT BANAN

FARTFESTEN

SIDAN 10-11: ALLT DU BEHÖVER VETA INFÖR FINALHELGEN

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

1


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

En fartfylld festhelg för hela familjen Välkommen till en festlig racinghelg med Sveriges bästa racingförare på Sveriges mest spännande racingbana. Nu är det Grand Finale på TTA-serien. Det HAR VARIT ett fantastiskt första år för serien och vi är stolta över att kunna genomföra finalracet på City Arena här i Göteborg. Det är andra gången den här säsongen som TTA-serien gästar arenan. Första gången var i juni och då bjöds det på en festlig och fartfylld helg med tät och spännande racing, med storpublik och en festlig inramning nästan mitt i centrala Göteborg. de fredag å b Vi hoppas – och tror – att s s la k p a ing i top r c a a b r den känslan och stämningen r e la s ta u e d så kan et. Du b is r p ska infinna sig igen nu när a lv a r h o till 45 kron h c o säsongens sista deltävling ska och lördag r a g a d för två avgöras. 295 kronor erna.

JETT

SBIL R A G A D Å V ÖP T

K

tt

Den nya arenan blev också en succé och vi kan stolt konstatera att Göteborg fått en ny multiarena för stora event, nästan mitt i centrum. Det är bara tio minuters gångväg över Götaälvbron från Centralstationen till en multiarena med plats för 11 000 sittande åskådare.

WestCoast Racing och City Arena har alltid miljön i fokus

Projektledare City Arena En tidning från Göteborg City Arena

18

www.cityarena.se Kontakt: info@cityarena.se VD City Arena Thomas Lindskog 0702-47 99 99

Thed är kung i Göteborg

4

sidan

Efter mer än 15 000 varv runt racingbanorna vet vi allt om hur man får en Volvo att prestera mer. Nu är vi redo att hjälpa dig att uppgradera din motor. Det enda som behövs är Polestars mjukvara som din Volvoverkstad installerar. Resultat – fler hästkrafter, högre vridmoment och massor av ny körglädje. Med Volvo Originalgaranti. Välkommen!

Pelle Heijel och Carina Ljung,

sidan

Minns du folkfesten vid det första racet

experience in a single download

OCH MISSA INTE tävlingarna på lördag. Inför den här tävlingen har vi gjort det extra förmånligt att se racen. För bara 295 kronor får du inträde både fredag och lördag. Och för barnen kostar det endast 45 kronor. Det komer att bjudas mat för alla gommar, autografskrivning med förarna, depåbesök, häftiga bilar – inte minst Ferraribilar – på tävlingssbanan och uppvisning motorcyklar. Och allt mitt i centrum med hamnen som kuliss. Välkomna till ”Lilla Monaco” och Nordens enda stadsbana!

för barnbilje

Innehåll

15 years of racing

Där finns också ett härligt RiverDeck där man kan se bilarna på riktigt nära håll. Det kommer att genomföras en After Work på fredag kväll i samband med att de tre tävlingsklasserna genomför sina tester. Då finns möjlighet att äta och dricka gott till en billig penning samtidigt som man tittar på bilarna och får en pratstund med förarna. Missa inte det.

Allt du behöver veta inför finalracet av TTA

8 6 12 sidan

Fredrik visar rätt vägar runt banan

10

sidan

Linus kör på hemmaplan

sidan

sidan

Gokart: 031-757 49 00

Produktion: J2media www.j2media.se Projektledare: Johan Nilzén 031-708 16 30 Redaktör: Per Csongrádi Bilder: Mediaempire STHLM AB Publiceras även på www.j2media.se

Volvo Cars Official Motorsport Partner Mer information och hela listan över modeller som kan Polestaroptimeras finns på www.polestar.se

2

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

3


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

T G I L FEST & FARTFYLLT

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

nn Kommer du ihåg racing-

festen på City Arna i juni när TTA för första gången det här året stannade till i Göteborg? nn Här får du en chans att minnas tillbaka.

Vi älskar West Coast Racing. Ett mycket bättre team.

Bli en vinnare genom att låta oss sköta om dina trycksaker! Vi hjälper dig med allt från visitkort till stora utomhuskampanjer. Vårt team jobbar stenhårt för att du ska gå i mål som segrare.

Välkommen till Sandå i Göteborg. Vi är en del av Sveriges största golv- och måleriföretag med kontor på 70 orter runt om i landet. Tillsammans är vi över 2 000 medarbetare som arbetar för att leverera ett lite bättre hantverk. www.sanda.se

tfn 031-86 55 00 | www.billes.se

4

Billes, annons GT TTA-finalen 2012.indd 1

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012-09-19 11.08

2012

12-0337_Sandå_CityArena_helsida_westcoast.indd 1

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012-09-14 10.09

5


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

nn De flesta får aldrig chansen att åka ett varv på Göteborg

City Arena. nn Här får chansen till en exklusiv rundtur på ett varv runt banan med årets totalledare i TTA-serien, Fredrik Ekblom. nn – Det är en intressant bana, inte jättestor, men den har många olika partier och är kul att köra, säger Fredrik.

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

Följ med Fredrik i full fart runt Göteborg City Arena

ANNONS

24 augusti 2013

nn Varvet börjar den långa startrakan fram till den första kurvan, en vänstersväng där man tvingas göra en relativt hård inbromsning. Det är också det snabbaste partiet på banan. nn Kurvan i sig är både snabb och långsam och man kommer in i den med väldigt mycket fart. Den är också lurig för man ser inte igenom hela kurvan, precis så där som det brukar vara på stadsbanor. nn Det är en intressant och spännande kurva där man kör precis på gränsen av vad bilen klarar av.

nn Nästa kurva är den långsammaste på banan, en hårnål där man är nere på ettan. Den är ganska tekniskt svår och det går att tjäna mycket tid om man prickar den rätt. nn Många kanske tror att det inte går att tjäna tid när det inte går så snabbt, men det gör det verkligen och den kurvan är viktig för varvtiden.

Finansiera enkelt och förmånligt Läs mer på www.seb.se/billan eller ring oss på 0771-51 77 00 nn Sedan växlar man upp till tvåan och trean och kommer in i nästa kurva som egentligen är en kombination av fem kurvor som man tar på samma växel, ett svårt och intressant parti på banan. nn Kommer man in rätt från början i den kombinationen så kan man träffa de mentala markeringar man har på banan och då går det snabbt genom den kombinationen. Men kommer man in fel från början så blir det fel hela vägen. nn Det är som ett brant hang i en slalombacke, det gäller att träffa rätt och det är inga stora marginaler att köra på.

tar dig med på det snabbaste sättet att ta sig runt banan Fredrik Ekblom vet exakt hur man kör den på snabbaste sätt. Visserligen fick han nöja sig med en femteplats i juni när TTA-serien genomförde årets första tävling i Göteborg. Men han hade det snabbaste varvet på banan under tävlingen. – Det är med lite av en skräckblandad förtjusning man tar sig an banan, säger Fredrik. Och funderar en liten stund innan han fortsätter: – Om man inte riktigt får det att stämma och bilen inte riktigt går som man vill att den ska göra, kan det vara fruktansvärt jobbigt att köra i Göteborg. Det är ganska trångt mellan räckena och det är både dyrt och man får rejält ont 6

om man träffar dem. Men om bilen går som den ska? – Då är det en härlig och kul bana att köra. Om det bara flyter på är den fantastisk, säger Fredrik.

Nästan alltid på pallen

För det mesta har det flutit på för honom i Göteborg, även om han aldrig nått allra överst på prispallen. Men han har fyra tredjeplatser och en andraplats på de åtta lopp som körts på banan. Dags att kliva högst upp? – Man kan ju hoppas i alla fall. Det skulle vara riktigt roligt att göra det. Men samtidigt har jag allt fokus på att vinna mästerskapet och det är det jag kör för. Då räcker det med en poäng.

nn Sedan kommer man till sista kurvan med en hård nedbromsning. Den erbjuder en bra omkörningsmöjlighet. nn Där gäller det att få ned kraften i backen så mycket som möjligt där för att få med sig så mycket fart som möjligt ut på rakan. Kan man slippa hjulspinn där och komma ut ur den med fart så har man en stor fördel in på rakan.

Den kan han ta redan i kvalet och då kommer han att köra för att försöka hjälpa stallkompisen Thed Björk att fixa andraplatsen i förarmästerskapet. – Självklart. Thed har varit en starkt bidragande anledning till att det gått så bra för mig i Fredrik Ekblom. år, säger Fredrik. – Han är en fantastiskt duktig förare och har haft en stor påverkan på teamet. Dessutom jobbar vi väldigt bra och prestigelöst tillsammans och med en sund konkurrens på banan. Som tack vare det – och inte minst tack vare teamet i Polestar – fått tillbaka gläd-

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

jen och motivationen under året. – Det är kul att åka iväg på racen igen och för mig som förare har året varit fantastiskt, säger han.

Gått som en raket

– Teamet har fungerat perfekt och jag har vetat att varje gång de rullat ut bilen till mig så har den varit fantastiskt väl inställd och den har gått som en raket. Det har tagit honom till en i det närmaste ointaglig ledarposition i TTA. Nu tar han dig med på ett varv runt hemmabanan i Göteborg. Spänn fast säkerhetsbältet så blir det åka av.

WWW.CITYARENA.SE Södra Frihamnspiren 1 Göteborg info@cityarena.se • telefon: 031-757 49 00

PER CSONGRÁDI 2012

2012

Tack för i år!

Den 24 augusti 2013 kör vi igen och anmälan öppnar den 1 november. Missa inte chansen att vara med i Sveriges roligaste motionslopp. www.midnattsloppet.com

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

www.midnattsloppet.com

MÄSTAREN

nn Kurva åtta och nio är en smal chickan. Man måste åka väldigt nära betongen där för att utnyttja banans bredd och för att det ska gå så fort som möjligt.

KÖR GOKART PÅ FRIHAMNSPIREN

BJ O R N E K U L L D E S I G N . S E • F O T O : A N D E R S E G L E

Fredrik Ekblom saknar en poäng för att säkra förarmästerskapet. Den tänker han ta på hemmabanan där han har varit snabbast av alla i startfältet. Det är Fredrik som har banrekordet från tävlingen i somras.

7


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

nn Thed Björk trivs alldeles utmärkt på Göteborg City Arena. nn Förra året körde han en serie som inte tävlade i Göteborg, men

när årets första race på banan genomfördes i juni var det som om han aldrig varit borta. nn Han gjorde åter igen Polestars hemmaplan till sin egen och vann loppet. nn – De andra måste prestera något alldeles speciellt för att vara före mig i Göteborg, säger Thed.

FAVORIT PÅ FAVORITBANAN Thed Björk har ett alldeles speciellt kärleksförhållande till banan i Göteborg. På de fem race han startat i har han tre gånger stått på pallen, två gånger överst. Och när TTA premiärtävlade på banan i juni var han först över mållinjen. – Jag gillar verkligen banan i Göteborg och jag gillar utmaningen där, säger Thed. Och fortsätter: – Den är snabb och teknisk och man måste köra med små marginaler. Något som passar honom perfekt. – Ja, jag vet att när det handlar om små marginaler så är jag snabb och då vet jag också att de andra har svårt att hänga med mig, säger han. Dessutom gillar han stämningen och närheten på arenan. – Även om vi inte ser publiken när vi sitter i bilarna och kör, så känner vi närheten och evenemanget som helhet är fantastiskt. Det finns ingenting liknande i Sverige och det skapas en alldeles speciell känsla när vi kör i Göteborg, säger han.

8

Den nya bansträckningen som gjorts till i år har också gjort banan ännu bättre och mer spännande tycker Thed. – Det har blivit en jättefin arena och även om det är små marginaler så finns det bra avåkningzoner så säkerheten är fantastiskt bra också. Inför avslutningen ligger Thed trea i sammandraget. Och han har tillsammans med Fredrik Ekblom och Polestar haft ett fantastiskt år.

Siktar på Grand Slam

– Nu ska vi försöka att ta hem en Grand Slam, säger han. Och tänker på att Ekblom har en poäng kvar för att säkra förarmästerskapet, att han själv bara har 16 poäng upp till Linus Ohlsson på andra plats i förarmästerskapet … – Så för mig är det bara seger som gäller i Göteborg, säger Thed. … och Polestar säkrade segern i teammästerskapet i och med att Ekblom slutade tvåa och Björk fyra vid den senaste deltävlingen, den i Tierp för två veckor sedan.

En vinnande kombination. Thed Björk och Fredrik Ekblom körde hem mästerskapet senast de var i samma team och i år har de redan säkrat teammästerskapet.

– Vi har haft ett fantastiskt år och både Fredrik och jag är stolta över att köra för Polestar och över att ha kunnat säkra mästerskapet år teamet redan nu, säger Thed. Nu ser han fram emot en fin avslutning i samband med finalracet i Göteborg. Thed Björk och Fredrik Ekblom har

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

faktiskt en gemensam historia som går långt tillbaka. – Så är, säger Thed. Och skrattar när han tänker tillbaka på det. – När jag var 15 år så jobbade jag för Fredrik på hans go-kart-bana. Och även om vi inte träffas så mycket utanför racingen och inte umgås så mycket privat, så brukar vi åka gemensamt till tävlingarna och det funkar det jättebra tillsammans i stallet.

Hjälper varandra

Det där med Ekblom och Björk i samma team är förresten ett riktigt framgångsrecept. En gång tidigare har de kört i samma stall. Det var säsongen 2006. – Det var ju då jag vann det sammanlagda mästerskapet och den gången hjälpte Fredrik mig fram till titeln, säger Thed. Nu har han betalat tillbaka och hjälpt Fredrik till placeringen i topp på sammandraget inför avslutningen. – Så när han har fixat den poäng han

2012

behöver för att köra hem mästerskapet i år så får han flytta på sig och köra för mig så jag tar andraplatsen sammanlagt, säger Thed. Och skrattar igen. Det märks att han är på bra humör och ser fram emot avslutningen och den sista TTAresan för säsongen, från hemmet i Karlskoga till favoritbanan i Göteborg. – Jag trivs jättebra här i Karlskoga. Det funkar jättebra att bo här. Det är lugnt och skönt och avslappnande att komma hem mellan racen, säger Thed. Vad gör du mellan racen då? – Jag tränar, försöker förbereda mig på bästa sätt, kör lite events för Volvo och så har jag en sambo och en dotter på fem och ett halvt år som jag tillbringar mycket tid med. Så då kanske det inte blir så lugnt ändå när du kommer hem? – Jodå, det är ingen fara, säger Thed. Och skrattar. – Det är en fantastiskt rolig ålder som dottern är i nu och det är bara roligt. Precis som på racingbanan.

PER CSONGRÁDI

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

9


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

Det här händer under helgen

Grande Finale! TTA

Torsdag 27 september 20.30-22.15 eLeMans 1

Spårvagnshållplats

Eliserien i Racing

Cykelparkering WC Toalett

Taxiparkering

Restaurang Kiosk/mat

Fredag 28 september 06.30-07.45 eLeMans 2 08.00-09.00 eLeMans 3 10.00 ARENAN ÖPPNAR 10.15-10.45 Test, Abarth 11.00-11.45 Test, GT Sprint Cup 11.30 Prisutdelning, Elemans 12.00-13.00 Lunchuppehåll 13.00-14.00 Test, TTA 16.00-19.00 After Work i serveringsområdet nn Missa inte att göra ett besök på City Arenas After Work där du kan se testkörningarana inför finalen och samtidigt äta plockmat och ta en öl för 100 kronor. nn Du får också chansen att träffa förarna och höra vad de tycker och tänker. De ger också tips inför finalracen. nn Dessutom kommer arenans grymma DJ att underhålla. nn Det är fri entré till after worken från 16.00.

Gokartbana Ingång till läktare

Serveringsområde 16.15-16.45 17.00-18.00 18.15-19.00

Entré

Lördag 29 september 09.00 ARENAN ÖPPNAR 09.00-09.20 Kval, Abarth 09.30-09.50 Kval, GT Sprint Cup 11.00 FINALEN STARTAR 11.20-11.45 Race 1, GT Sprint Cup 11.45-11.50 Prisutdelning GT 12.00-12.20 Kval, TTA 12.35-13.00 Race, Abarth 13.00-13.05 Prisutdelning, Abarth 13.00-13.50 Lunch och autografsession 13.20 Roll out, uppvisningar 13.50-14.15 Race 2, GT Sprint Cup 14.15-14.20 Prisutdelning, GT Sprint Cup 14.20 Roll out, TTA Nationalsång Fallskärmshopp

Depå Abarth WC

Depå TTA Läktare

WC

Barnvagnsparkering Damtoalett Skötrum Handikapptoalett

A

B

C

D

E

H

I

K N

L M

n

Ingång till sektion M–Q

Start/mål

nn Berndt Hybner – som svarat för ett antal basejumps från olika byggnader i Göteborg – kommer att genomföra ett fallskärmshopp och leverera startflaggan inne på arenan.

bro

P O

J

WC

aälv

Q

G

Depå GT

Göt

Storbildskärm

F

Test, Abarth Test, TTA Test, GT Sprint Cup

Pit Wall

River deck

Stuntsune

nn Monster energy presenterar en häftig stuntshow på tre olika motorcyklar från Triumph med Sune ”Vilden” Andersson.

15.15-16.00 16.00-16.15

Race, TTA Prisutdelning, TTA Med reservation för ändringar

Tvådagarsbiljett till priset av en

nn Biljettpriserna till helgens evenemang har justeras neråt för att öka möjligheten att se racing i mitt i centrala stan. Och köper du biljett till finalen gäller den också till fredagen. Spara biljetten och gå in på den på lördag också. nn Prissänkningen görs framför allt för att ge fler barnfamiljer en möjlighet att komma till arenan och se racet. Och det är enkelt att ta sig till arenan. Den ligger centralt med fantastisk tillgänglighet med cykel, spårvagn eller buss. nn Det finns fortfarande en möjlighet att köpa exklusiva VIPbiljetter, men det går också se hela racinghelgen för endast 295 kronor. Och barnbiljetten kostar bara 45 kronor. Så du kan gå på Sveriges bästa racing under två dagar och bara betala hälften av vad det kostade i våras. nn Om man bara vill gå under fredagen kan man köpa endagsbiljett till fredagen. Den kostar endast 95 kronor.

SVENSKA GRAFIKBYRÅN 10

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

11


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

w w w.vo lv i a . s e

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

nn Volvoförarna har hemmaplan i Grand Finale på

Göteborg City Arena. nn Men den som har närmast till arenan är Saabföraren Linus Ohlsson, tvåa i sammandraget och årets stora överrakning i TTA-serien. nn – Det är ju hemmaplan för mig också, säger Linus som lämnat Småland och flyttat till Göteborg.

KORTET FÖR DIG SOM ÄLSKAR ATT KÖRA BIL.

OAVSETT HASTIGHET. OAVSETT BILMÄRKE.

0-100 på tre dagar. Linus Ohlsson har överraskat de flesta, inte minst sig själv under säsongen. Första året i tuffaste klassen med hårdast konkurrens har han vunnit två av sju race och ligger tvåa sammanlagt.

EN SNABB ROOKIE – och Linus är den som

Hastighet är viktigt. Inte minst när din bil har hamnat på verkstaden. Då kan det vara skönt att veta att vi är bland de snabbaste i branschen när det kommer till skadehantering. r i n g o s s f ö r e n o f f e r t 0 3 1 -3 4 5 6 7 0 0 e l l e r ko n ta k ta n ä r m a st e vo lvo h a n d l a r e

12

Linus Ohlsson har bara tio minuter från bostaden till arenan, så de går att kalla det för hans hemmaplan också. Dessutom jobbar han på Stena Bulk. – Så jag ser ju arenan från min arbetsplats, säger han. Då kanske du tar dig en promenad till arenan när det blir dags för tävling? – Nej, jag tar nog bilen dit, skrattar Linus. Den privata alltså, inte tävlingsbilen. Inte för att det är så stor skillnad på de båda – på utsidan alltså. – Nej, det är en Saab 9-5 som är stripad, precis på samma sätt som tävlingsbilen, säger Linus. Och fortsätter: – Jag har upptäckt att det är lättare att komma in på motorarenorna runt om i landet då. Och dessutom skapar den lite uppmärksamhet när jag åker runt i den

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

och det kanske gör att några blir intresserade och letar efter vem det var som körde den där bilen. I år har det varit mycket fokus på Linus. När säsongen startade var det ingen som riktigt på allvar visste vilken kvalité han hade i den tuffa konkurrensen som TTA innebär.

Tänkte se och lära

Allra minst han själv. – Jag visste att jag hade kört bra i Porsche Carrera Cup och varit minst lika br asom Robin Rudholm, Johan Kristoffersson och Daniel Haglöf där, säger Linus. Men han visste att alla förare i TTA var minst lika bra som dem. – Så jag som 21-åring och ny förare i ett nytt team såg säsongen som en där jag skulle vara med för att se och lära och kanske kunna utmana i några race. Han lärde sig snabbt. 2012

har riktig hemmaplan Redan i första deltävlingen, den i KarlEller sedan han gick på riksidrottsskoga, blev det seger. gymnasiet för bilsport i Mjölby. Och i den senaste, den – Det lärde jag mig i Tierp, tog han säsongotroligt mycket på, ”Medan de andra ens andra seger. säger han. – Och jag hoppas på senaste året klagar lite över att harDetockså en tredje till helgen, sävarit en de tre testdagarna fantastisk utbildning. ger han med ett leende på läpparna. Och inneburit en vi haft är få, så Inför avslutningen ligfanstastisk utveckhar jag inte haft så ling för Linus. ger han på andra plats i sammandraget. – Att vinna mäsmånga testdagar – Det är bättre än jag terskapet är nog sedan jag körde hade vågat hoppas på, inte möjligt, Fredrik säger han. (Ekblom) har varit JTCC” Vad är förklaringen? för stabil under året LINUS OHLSSON och han behöver ju – Bilen passar mig och min körstil bra och bara en poäng, men medan de andra klagar lite över att de jag ska göra allt jag kan. tre testdagarna vi haft är få, så har jag Och nästa år, då… inte haft så många testdagar sedan jag PER CSONGRÁDI körde JTCC, säger Linus. 2012

Volvokortet gör bilägandet enklare, billigare och roligare. Eller vad sägs om drivmedel till lågpris, sparkonto med hög ränta, avgiftsfri delbetalning och specialrabatter på resor, hotell och nöjen? Alla kan ansöka om ett – både du och förarna av TTA-klassen under Göteborg City Race. Helt gratis. Ansök redan idag på volvokort.com

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

13


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

Richard vann – CykelVasasprinten

DÄCK & FÄLGAR

HITTAR HITTAR DU HOS DÄCKSPECIALEN! DÄCKSPECIALEN!

ANNONS

Nya BMW 3-serieTouring

nn Att Richard Göransson är en hejare på att köra fordon på fyra hjul vet vi. I somras visade han att han behärskar fordon på två hjul också i CykelVasasprinten och den 95 km långa Cykelvasan mellan Sälen och Mora. Det var Richards första två cykellopp och det hade inte kunnat bli en bättre premiär. Tillsammans med mountainbikeproffset Emil Lindgren vann han CykelVasasprinten, en partävling med proffs och amatörer i lagen. Richard och Emil vann finalen efter att Richard lyckats rycka ifrån trefaldige vasaloppsvinnaren Jörgen Brink i en uppförsbacke. Dagen efter visade Richard att talangen i cykel finns där. Han slutade på 64:e plats i det närmare 7 000 cyklister stora startfältet i Cykelvasans motionsklass. – Mitt mål var att knäcka fyra-timmarsgränsen. Det blev tiden 3.21 vilket är helt galet. Och jag är väldigt stolt över att vara bästa cyklist med postort Örebro, säger han. Och fortsätter: – Nu har jag verkligen fått blodad tand för cykling. Det är bara att träna som en dåre inför nästa år. Då ska jag vara med i toppen!

www.bmw.se

När du älskar att köra

”Flash” har kört flest lopp …

nn Jan ”Flash” Nilsson är teamägare för Flash Engineering i år och sitter inte i någon av TTA-bilarna. Han är dock den som kört flest race i serien om man räknar ihop de TTA- och STCC-lopp som avverkats sedan starten 1996 då han också vann de fyra första racen. ”Flash” har stått på startlinjen imponerande 227 gånger. Näst flest lopp har Fredrik Ekblom – som leder årets serie – gjort. Han har kört 175 lopp. Ekblom är dock den som stått på prispallen flest gånger. Det har han gjort 83 gånger. Flest segrar har dock Rickard Göransson som på 129 lopp vunnit 38 gånger.

… och nu kör han med prinsen

4-Hjulinställning 695:-4-Hjulinställning

Bäckebol: Transportgatan 33 (i Toyota-huset) Bäckebol: 33 Mån-Fre (i Toyota-huset) Telefon 031-725Transportgatan 23 70 • Ord. öppet: 8–17 Telefon 031-725 23 70 • Ord. öppet: Mån-Fre 8–17

frfritittt! ! Mölndal: 44 mmåånnaaddeerr rärännteteLunnagårdsgatan Mölndal: 11 Lunnagårdsgatan (i Toyota-huset)11 Sortimentet kan skilja Sortimentet sig kanmellan skilja butikerna. sig mellan butikerna.

(i Toyota-huset)

Tel. 031-750 24 70 031-750 24 70 Ord. öppet: Mån-FreTel.8–17, Lör 11-15 Ord. öppet: Mån-Fre 8–17, Lör 11-15

nn Prins Carl Philip fanns med på startlinjen i Swedish GT när Göteborg City Race avgjordes i juni. Han kommer att finns med på starlinjen även den här helgen när den sista deltävlingen i Swedish GT körs med kval på lördag morgon och sedan två 25 minuter långa race på dagen, det första match start klockan 11.20, det andra med start klockan 13.50. Prinsen är delad fyra i serien, tillsammans med Jan ”Flash” Nilsson.

VI VANN RYMDKAPPLÖPNINGEN. När jorden inte längre räcker till tävlar stormakterna om att upptäcka rymden, och medan de fortsätter med sina högtflygande planer står vi stadigt med bägge fötterna på jorden. Nya BMW 3-serie Touring har nämligen redan avgjort rymdkapplöpningen. Med ett bagage på 495 liter är den rymligast i klassen, och i kombination med 40-20-40-fällbart baksäte och en mycket låg lasttröskel står det bara skrivet i stjärnorna hur mycket du får plats med.

NYA BMW 3-SERIE TOURING. VÄGVISAREN.

Bilsalongen AB

Gör som TTA Elitserien i Racing, kör med Hankook däck.

Södergatan 32-36. 467 30 Grästorp. Tel: 0514 – 589 80. Mån-Fre: 9-18. Lör: 10-13. Sön: 11-15

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

Norgårdsvägen 6. 451 75 Uddevalla. Tel: 0522-64 65 50. Mån-fre: 9-18. Lör: 10-14.

Auto 7H Borås Företagsgatan 16. 504 64 Borås. Tel: 033-20 52 57. Mån-fre: 9-18. Lör: 10-14.

Bilia Group Göteborg Göteborgsvägen 92. 431 37 Mölndal. Tel: 031-706 13 00. Mån-fre: 9-18. Lör-sön: 11-15.

Bilia Group Kungsbacka Hallabäcksvägen 2. 434 39 Kungsbacka. Tel: 0300-68 23 00 Mån-Fre: 09-18 Lör-Sön: 11-15

Lunds Bil AB

Lindbergsvägen 2. 432 32 Varberg. Tel: 0340-64 65 50. Mån-tor: 9-18. Fre: 9-17. Lör: 10-13.

Alltid med BMW Fri Service i 3 år/8.000 mil. Nya BMW 3-serie Tourimg. Pris från 324.400 kr. Effekt från 184 hk. Bränsleförbrukning vid blandad körning enl EU-norm från 4,7 l/100 km. Koldioxidvärde från 124 g/km. Miljöklass: EU5. Billån från 2.825 kr/mån. Baseras på 6,25% ränta (ränteläge september 2012), 30% kontantinsats, 50% restskuld efter 36 månader. Effektiv ränta 6,90%. Uppläggningsavgift och administrationsavgift tillkommer. Finansiering via BMW Financial Services. Enskild återförsäljare äger rätt att sätta eget pris.

Göteborg: 031 -57 87 87 • Malmö: 040-68 93 430 • www.amring.se 14

Auto 7H Uddevalla

2012

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

15


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

FÖRARMÄSTERSKAPET

Göransson 6 Rickard BMW Dealer Team WCR Danielsson 7 Alx Brovallen Design Öhlin 8 Martin WestCoast Racing

Rustad 9 Tommy Volvo Polestar Black R

Rudholm 10 Robin Flash Engineering

6 Flash Engineering 7 Brovallen Design 8 Miele Professional Brovallen MÄRKESMÄSTERSKAPET 1 Volvo 2 BMW

LETAR NI JULBORD? Magnus Samuelsson

www.JulbordsPortalen.se Här hittar ni över 1 500 arrangörer online. JulbordsPortalen.se - Störst på Julbord! 16

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

SAMUELSSON EDITION

2012-09-12 13.34

Världens starkaste hårvårdsprodukter nu 25% snabbare!

E775MSE

www.castroledge.se

Den nya innovativa bladgeometrin W-TECH™ Titanium innebär en unik W formad elektrokemiskt 3D slipyta på skären. Detta ger upp till 25% snabbare klippning. Naturligtvis är de nya produkterna också försedda med Smart Adjusting System™ som alltid ger rätt klipphöjd oavsett vinkel.

E769MSE

OFFICIAL MOTORSPORT SPONSOR

BaByliss For Men Magnus Samuelsson Edition presenterar stolt innovationen W-tech™

T I TA N I U M

Snabbaste kvaltid belönas också med 3 poäng, näst snabbaste med 2 poäng och kvaltrean får 1 poäng. Dessutom ger snabbaste varv i tävlingen 1 poäng.

Dr.Zipe Finalbilagan.indd 1

TECH

nn För TTA gäller FIA:s internationella poängreglemente som innebär att vinnaren i loppet får 25 poäng. Tvåan får 18 poäng och sedan får ytterligare åtta förare poäng enligt en fallande skala där trean får 15 poäng, fyran 12 poäng, femman 10 poäng, sexan 8 poäng, sjuan 6 poäng, åttan 4 poäng, nian 2 poäng och tionde placerade föraren 1 poäng.

Smart Adjusting System Alltid rätt klipphöjd

4 Citroën

1mm præcision

Polestar har säkrat såväl teammästerskapet som märkesmästerskapet åt Volvo redan innan sista racet på hemmabanan.

Unik 3D slipyta på skärbladet

3 Saab

259 182 161 57

Avtagbara & tvättbara knivblad

Jan Brunstedt, Markus Nyberg, Markus Nordenström och Mark Miller har kört lopp utan att ta poäng.

Trio-i-topp. Linus Ohlsson (tvåa), Fredrik Ekblom (etta) och Thed Björk (trea) är de som just nu innehar pallplatserna i den första upplagav av TTA.

Självsmörjande knivblad

19 19 14 9 3 2

5 WestCoast Racing

Garanti

11) Daniel Haglöf, Team Tidö/PWR Racing 12) Andreas Ebbesson, WestCoast Racing 13) Mattias Andersson, Flash Engineering 14) Stefan Söderberg, Miele Brovallen Profesional 15) Jocke Mangs, Brovallen Design 16) Victor Hallrup, Miele Brovallen Profesional

4 Polestar Black R

%

Dahlgren 5 Robert Volvo Polestar Black R

3 Team Tidö/PWR Racing

5

Larsson 4 Fredrik BMW Dealer Team WCR

2 BMW Dealer Team WCR

231 142 128 95 56 47 46 11

re bba

Björk 3 Thed Volvo Polestar Racing

1 Polestar Racing

sna

Ohlsson 2 Linus Team Tidö/PWR Racing

138 109 93 84 59 58 43 37 36 33

ANNONS

+2

Ekblom 1 Fredrik Volvo Polestar Racing

TEAMMÄSTERSKAPET

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

www.babyliss.se

ELITSERIEN I RACING, 2012

ANNONS

17


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

nn Göteborg City Arena har fokus på miljön i samband med sina tävlingar och klimatkompenserar för den miljöpåverkan tävlingarna innebär. nn Största miljöboven? Bilarna? nn Inte alls – det är maten och publiken.

”Vi utmanar gärna andra event”

City Arena klimatkompenserar verksamheten fullt ut

WestCoast Racing är ett av få racingstall i världen som är miljöcerifierat. Men det har krävts ett stort jobb och en genomgång av alla delar i stallets verksamhet, inte minst maten, för att nå målet.

MILJÖCERTIFIERAT

Redan vid tävlingarna 2008 startade Göteborg City Arena – som första event i Sverige – arbetet med att miljökompensera för den klimatpåverkan evenemanget genererade. – Vi ville visa att bilsporten tar sitt ansvar och vi utmanar gärna andra arenor och andra event på att som vi, miljökompensera sin verksamhet fullt ut, säger Thomas Lindskog, vd för Göteborg City Arena. – Det ingår i vår helhetssyn på verksamheten. Och det är faktiskt vid sidan av tävlingsbanan som det stora jobbet kan göras. Faktum är att själva loppet och det tävlingsbilarna släpper ut svarar bara för 15 procent av miljöpåverkan under tävlingsdagarna. Det visade en klimatundersökning som Tricona Climate Partner gjorde i samband med Göteborg City Race i juni. – Mat och dryck å andra sidan svarar för 29 procent av den totala miljöpåverkan som tävlingsdagarna innebär och åskådarna för 20 procent, säger Jakob Lagercrantz som är ordförande för Gröna

É R NT

E I FR

WestCoast Racing vill bli bäst även på miljön nn WestCoast Racing har

som målsättning att bli nummer ett på banan. nn Och i miljöarbetet. nn Sedan förra året är teamet miljöcertifierat. nn – Kan man hjälpa miljön i en positiv riktning är det bra för alla, säger teamchefen Dick Jönsson Wigroth.

Det har dock krävts ett stort arbete. Varje liten del av stallets verksamhet har belysts och analyserats. Och i det arbetet har tävlingsbilarna bara varit en liten del.

PARTNERFÖRETAG

– När vi började var vi inte så pålästa och visste inte hur stort arbete det skulle vara. Det har tagit oss ett par år och innefattar allt vi gör, säger Dick. Allt från att byta ut pappers- och platsmuggar i hospitalitytälten till att sortera returförpackningar och returglas, att åka gemensamt i så få bilar som möjligt till och från tävlingarna, att använda absorberande mattor när man jobbar, att tänka på vilken mat som serveras…

En totalgenomgång

– Om man tittar på tävlingsbilarna så är de så väl utvecklade att de släpper ut minimalt med slaggprodukter. Då är det viktigare med de andra delarna, inte minst hur vår publik och våra partners som följer oss tar sig till och från täv-

lingsbanorna, säger Dick. Det ingick som en del i det stora jobb som gjorts, en totalinventering av teamets alla delar. Har det varit värt det? Det märks att svaret inte är självklart för Dick funderar en stund innan han svarar. – Både ja och nej skulle jaga väl kunna Dick Jönsson påstå, säger han. Wigroth Och fortsätter: – Ekonomiskt har det kostat ganska mycket pengar att gör det här och det kan nog dröja många år innan vi får tillbaka det vi lagt ner ekonomiskt, om vi någonsin får det.

nen till arenan, säger Jakob. Det är det viktigaste, att färdas så energisnålt som möjligt. Om man kommer utifrån då? – Har man möjlighet, är det bästa att ta tåget till centralstationen. Om man inte har den möjligheten så är det bästa att samåka och vi vet av erfarenhet att de som måste ta bilen till evenemang ofta

PER CSONGRÁDI

2 72-72- 288 SsEePp Tt eE mMbBe Er R2 02102 1 2

Det första cityracet för cityrace-tävlingen för elfordon.

Varje liten del är viktig

– Vi är ett relativt litet företag i det stor hela, men varje del är viktig i arbetet. Det är viktigt att ligga i framkant. Både på och utanför banan. – Ja, vi vill vara bäst på allt vi gör. Då gäller det att vara bäst vid sidan om också.

elbilar.

Välkommen till Göteborg, och det första cityracet för elfordon. Tävlingen har fler dimensioner En utm aning än ett vanligt bilrace – förutom snabbhet också energismart körning, slalom, idealtid för elfoch ordofakn och team, d tiskt ett matkasserace! är ba

Plats: City Arena på Frihamnspiren, Göteborg Tid: 21.00-22.30 på torsdagen 27 september En utmaning för elfordon oc 06.00-09.00 på fredagen 28 september h te

PER CSONGRÁDI

tterier uthållig het mat nas chas av föra rna planeri s ng!

am, där batteri ernas uthållighet matc has av förarnasi Västra Götaland har startat för att utveckla eLeMans arrangeras av ECOAST, ett projekt som Länsstyrelsen laddinfrastruktur och öka antalet elfordon i länet. Projektet Energimyndigheten. planeridelfinansieras ng! ECOAST,av0708-173 För mer information, kontakta: Jakob Lagercrantz, projektledare 808. WWW.ECOAST.NU

n Transportledningar i Göteborg n Tema Mix i Göteborg

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

Bilister och som jobbat med att miljöanpassa Göteborg City Arena. Och det finns en hel del som åskådarna kan tänka på för att minska den andelen. – I och med att det är en stadsbana så finns alla möjligheter att åka kollektivt till arenan, eller till och med att promenera från centrum över Götaälvbron. Det tar tio minuter att gå från centralstatio-

Kom och se eLeMans eLeMans – den första

Men det är inte den viktiga aspeketen i miljöarbetet. – Miljöcertifieringen är bra att ha när vi pratar med våra partners, både de som själva har det och de som inte har det. Den är ett bra argument när vi pratar med dem och det är viktigt att kunna dra sitt strå till stacken, säger Dick.

HÄSSLEHOLM 0451-144 20

18

Det är mat och dryck samt åskådarna som svarar för nästan hälften av all miljöpåverkan under tävlingsdagarna.

göra. Det är lite en del av grejen, att åka tillsammans, säger Jakob. När du väl kommit till arenan som besökare då, vad är det viktigaste att tänka på? – Att ha roligt, säger Jakob. Och ler innan han fortsäter: – Sedan är det ju så att det är viktigt att tänka på vad man äter. Ofta tänker man inte på att köttproduktion har en stark miljöpåverkan. Där har Göteborg City Arena gjort ett stort jobb för att minimera påverkan. – Vi jobbar tillsammans med Rasta som är väldigt miljömedvetet och jobbar mycket med maten för att skapa en helhetsbild av evenemanget, allt för att minska de totala utsläppen, säger Thomas Lindskog. Och för uppmräksamma och få besökarna att tänka på miljön. – Det är inte minst att informera dem, för det är en målgrupp som til stor del inte får den här informationen annars, säger Jakob Lagercrantz.

2012

2012

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

19


ANNONS

HELA DENNA BILAGAN ÄR EN ANNONS FRÅN CITY ARENA, FRIHAMNSPIREN GÖTEBORG

ANNONS

I ÅR HAR VI VERKLIGEN HAFT NYTTA AV BACKSPEGLARNA.

TTA-säsongen 2012 har varit rätt bra för oss. Inför sista deltävlingen har vi vunnit både Team- och Märkesmästerskapen, och lyckas bara Fredrik Ekblom knipa en poäng här i Göteborg kommer han att säkra även Förarmästerskapet. Tack alla inom Volvo och Polestar som gjort en vanlig Volvo till ett oslagbart kraftpaket. Och lycka till i helgen, Fredrik!

20

www.cityarena.se / www.ttagroup.se

2012

TTA Finalen 2012  

TTA är elitserien i racing = Hela den svenska racingeliten tävlar här.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you