Page 1

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T I S A M A R B E T E M E D J 2 M E D I A 

ANNONS

27 augusti 2011

Programtidning för den stora löparfesten

Välkommen till Midnattsloppet Vad händer längs banan? Information till dig som ska springa Sid 12

www.midnattsloppet.com

Sid 2 Mittuppslaget

Mattias Claesson tipsar

Hyrbilar med miljö i tanken!

Sid 15


2

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

Nordens festligaste motionslopp? Midnattsloppet i Stockholm fyllde 30 år tidigare den här månaden. Loppet i Göteborg är inte lika gammalt, fyra år närmare bestämt. Men på den korta tiden har loppet etablerat sig som ett av de tio största motionsloppen i landet. – Det är fenomenalt egentligen, säger Göran Qvarfordt på Midnattsloppet. Han fortsätter: – Vi har fördubblat antalet löpare i Göteborg sedan starten och har slagit i taket vad gäller antalet deltagare. Redan för två månader sedan var det 14 000 anmälda.

borgsvarvet och Vårruset som Göte­ båda arrangeras på vårkanten. – När vi för fyra år sedan satte oss ned för att se hur vi kunde utveckla konceptet som då hade genomförts i 25 år på Södermalm i Stockholm, tittade vi tillsammans med våra samarbetspartners – Nike och Stadium – på hur vi skulle kunna gå vidare. Vi tittade på olika platser där vi kunde arrangera loppet och Göteborgs Friidrottsförbund tände direkt på idén, säger Göran. Så Göteborg blev arrangörsstad nummer två. Sedan dess har även Köpenhamn och Helsingfors arrangerat lopp och den 3 september arrangeras det andra Från Oslo loppet i den finländska huvudstaden. – Det blev succé förra året med 4 600 deltagare direktFrån ochMalmö i år ser det ut som om vi ska slå i taket för antalet anmälda där också, säger Göran.

Vad är det som har gjort loppet så populärt? – Jag tror det är en kombination av många saker. En mil är lagom långt för att alla ska kunna klara av det, det är ett lopp där som genomförs mitt i staden där deltagarna får springa med husfasader omkring sig och mycket folk kring banan samt tidpunkten, säger Göran. I augusti alltså, efter semestrarna då deltagarna haft tid att träna lite och kunnat ha loppet som ett mål. Dessutom är det på lagom avstånd från Hjalmar Brantingsplatsen

Göran Qvarfordt intervjuad av Peter Häggström vid Midnattsloppet i Stockholm den 13 augusti.

Så fulltecknat med 19 000 deltagare i Stockholm, fullt i Göteborg och fullt i Helsingfors – vad blir nästa steg? – Vi har sagt att vi ska ta 2011 för att utvärdera hur vi ska gå vidare. Nu har vi klarat av den fyraårsplan som vi gjorde upp och ska nu se över om vi ska etablera fler lopp så att fler får möjligheten att vara med, eller försöka utveckla de lopp vi idag arrangerar, säger Göran. Men han är noga med att påpeka att det inte finns något egenvärde i sig att växa ännu mer på de platser där loppet genomförs.

Tingstadstunneln

– Viktigast är att göra det bra på de platser vi nu är för det är en ganska stor apparat att få allt att fungera med tanke på att loppen genomförs mitt i centrum av städerna under ene ganska kort period med allt vad det innebär av att tvingas stänga av gator och logistik när alla deltagare och funktionärer kommer samtidigt. – Vi vill att Midnattsloppet ska vara en positiv upplevelse för alla inblandade. Per Csongrádi

Frihamnen

På lördag: Midnattsloppet

Gullbergsmotet

Götaälvbron

ndholmsotet

Lilla Bommen

n

Operan sk a

an

t sga

Drottningtorget

Brunnsparken

atan

g

tning

Drot

t

Ullevigatan

n

Al

START

en

Heden a

n

Vasaplatsen

ts

an

at

e

z er

B

Örgrytemotet

g.

Götaplatsen

Korsvägen Liseberg

För mer information om kollektivtrafiken www.vasttrafik.se, 0771-41 43 00

an at

sg

rg

be

d Ry or kt

Vi

tan

daga

tan

ga

Större hållplatser

För mer information om trafiken www.trafiken.nu, kundtjänst 031-15 00 17, vardag kl 7–18, lördag 27/8 kl 10–17

Eklan

rgs

be

Alternativa vägar

Större p-platser

Du som åker kollektivt hänvisas till de större hållplatserna.

Scandinavium

he

n

gata

Linné

Bansträckning

atan

Valhallag

c As

at an

E n ge lb r e k

an

liig

Du kan inte passera bansträckningen under tiden loppet pågår. Om du måste ta bilen, välj Götatunneln och andra alternativa vägar. För att undvika att inte komma ut, välj de större p-platserna utanför bansträckningen.

at

n

n

atan

g Vasa

Öv re H usarg

ur eg

y en Av

P

St

MÅL

ge

Gårdamotet

n

nneln

St

gata

e Skån

a Ny

ata arkg

På lördag springer 14 000 midnattslöpare en 10 km lång sträcka genom stan med start och mål på Heden. Räkna med mycket folk i rörelse då tävlingen ”kryddas” med massor av musik, aktiviteter och festligheter. Bäst är att lämna bilen hemma. Lycka till och en trevlig kväll önskar vi på Trafikkontoret! Trafiken stängs av helt ca kl 21.30–24 innanför och runt bansträckningen.

dr

Götatu Järntorget

Ullevimotet

Ullevi

an

sg.

Kor

ng. Ham tra an Väs gat ins gas

St

a H am

an ng at

Ma

rra

Sk ep ps .B br ad on hu sg at an

n

d

ran

st Älv

Nordstan

ng. am

Pa

k ver

ck

ra H

hu

Öst

ta Gö

Norr

en

Centralstation

n riksgata tE S:

St. Nyga

jen

Li

No

Ingen trafik i city på lördag kväll.

t

ta

s

m

ol

h nd

lé al

Olskroksmotet

n

el

n un

Åk gärna kollektivt, cykla eller gå! Var ute i god tid.


– Jag vill fixa Midnattsloppet på en bra tid Sofie 22 år, medlem sedan 2010.

Vilket är ditt mål? Skicka sms SATS till 71700 för en fri provträning. Kampanjvillkor: sats.se/villkor

SATS värmer upp Midnattsloppet! Träffa SATS på Midnattsloppet och berätta om ditt personliga träningsmål. Du hittar oss i SATS-tältet på Heden kl. 18.00-24.00. • FRÅGA OSS OM TRÄNING.

Funderar du på hur du ska lägga upp träningen i höst? Få tips och råd av våra erfarna personliga tränare.

• TÄVLING - VEM HOPPAR LÄNGST?

- Utmana familj och vänner i vår längdoppstävling.

• SPECIALERBJUDANDE PÅ MEDLEMSKAP. Teckna medlemskap under Midnattsloppet. - Vi bjuder på medlemsavgiften. - Du får SATS Tränings-kit*på köpet.

*Erbjudandet gäller dig som blir medlem under Midnattsloppet. 12-månaders medlemskap via autogiro. Gälller så långt lagret räcker.

• SATS bjuder på show!

21:00 på scenen i företagsbyn. Välkommen!

På köpet! SATS Tränings-kit Träningshandduk & handledsband


4

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

Bilder från årets Midnattslopp i Stockholm

Denna bilaga produceras av Midnattsloppet. A n s va r i g u t g i va r e : 

P r o j e k t l e d n i n g : 

T e x t:   Per Csongrádi

Göran Qvarfordt Midnattsloppet Nordic AB BOX 3065 • 122 03 Enskede Tel 08-6497171 www.midnattsloppet.com

Johan Nilzén, J2Media Gamlestadsvägen 2 B:19 415 02 Göteborg 031-7081636, www.j2media.se

samt Häggström & Möller www.haggstrommoller.se

F o r m :   Björnekull Design, www.bjornekulldesign.se

Om s l a g s f o t o :   Anders Egle

T ry c k :  

F o t o :   Anders Egle (Göteborg), James Holm (Stockholm), Gustav Arvidsson (Stockholm)


ANNONS

Ont? Hela 22 stycken är det som nu har sprungit Stockholms alla 30 Midnattslopp!

Alla kan drabbas av smärta och inflammation i muskler och leder. Det finns ett enkelt och effektivt sätt att lindra smärtan. Spraya på den!

Spraya på smärtan!

lt sponsor av to s r ä y ra p S Eeze

Tävla om fina priser på www.eezespray.se

www.eezespray.se | 08-31 68 00 | Ett receptfritt läkemedel. Läs informationen i förpackningen.


6

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

För fyra år sedan arrangerades det första Midnattsloppet i Göteborg.

Sedan dess har tävlingen och bara växt och

växt

växt

.

Ulf Jängnemyr har varit med om den utvecklingen sedan starten och fungerar som projektledare för loppet. Han är spindeln i nätet i Göteborg.

Hårt arbetande klubbar Det är också en utveckling som ställer stora krav på arrangörerna och de två arrangörsklubbarna, Solvikingarna och Utby. – I grund och botten är det deras arrangemang, även om det rent formellt är Göteborgs Friidrottsförbund som står som arrangör, säger Ulf. Han fortsätter: – De gör ett jättejobb med tävlingen och den är viktig för hela deras fortlevnad. Utby som gör ett riktigt bra jobb med friidrotten i nordöstra Göteborg och fått bra fart på både elit- och ungdoms­verksamheten där och Solvikingarna som är en renodlad löparklubb och som med öppna armar tar emot alla som i vuxen ålder vill träna och löpa. De båda klubbarna svarar också för merparten av funktionärsstaben. Allt som allt är det 500 funktionärer som kommer att vara igång under de timmar tävlingen genomförs på lördagskvällen.

Kan ni växa ännu mer? – Det skulle vi nog kunna, men vi har maximerat antalet startande i varje startgrupp till 2 000 löpare och vi vill inte ha mer. Om vi skulle få tillstånd av stan att starta loppet en kvart tidigare, så skulle vi kunna skapa en startgrupp till, säger Ulf. Sedan funderar han en stund innan han fortsätter: – Men som det är nu så känner vi oss komfortabla med 14 000 och det känns som om vi ska försöka vara nöjda med det och behålla den nivån i ett par år. I stället finns det andra idéer att jobba med. I år har banan till exempel fått en lite annan sträckning och blivit mer kompakt. – Så att löparna kommer att se varandra vid fler tillfällen. Dessutom har

Midnattsloppets fantastiska utvekling de senaste 6 åren.

43 073

Sthlm

Sthlm & Gbg

Sthlm, Gbg & Köpenhamn

Sthlm, Gbg, Köpenhamn & Helsingfors

40 000

Sthlm

– Man kan väl dela upp det i tre olika grupper, säger Ulf. För det första, hjärntrusten som består av ett tiotal personer. För det andra, en lite större hjärntrust med ett 30-tal personer som jobbar aktivt i arbetsledande befattning. Och för det tredje, den stora skaran funktionärer som krävs för att få allt att flyta på under tävlingen. – Det krävs många trafik- och flaggvakter, säger Ulf. Det är ju faktiskt så att vi i princip spärrar av innerstaden under två timmar på lördagskvällen. Och två timmar är den tid deltagarna har att ta sig runt tävlingsbanan, inte en sekund längre. För vid prick midnatt drar spårvagnstrafiken igång igen och då gäller det att Kungsportsavenyn är tömd på löpare och material. – Men det ska mycket till om man inte tar sig runt banan på 90 minuter, säger Ulf. Det finns dock tre olika platser längs banan där de tävlande kan plockas av om det tar för lång tid: vid de två vätskestationerna och när de kommit in på Kungsportsavenyn med en kilometer kvar att löpa.

Sthlm

– Vi har alltid varit ett lopp som velat ligga i framkant och hitta på nya, lite speciella saker, säger Ulf. Som det där med att alla deltagare ska ha likadana tröjor när de springer. Första året var de blå… – Och det är lite kul när man någon gång möter någon i löparspåret som fortfarande har den på sig när han eller hon tränar, säger Ulf. …andra året var de röd-orangea och ifjol var de gula. I år är de återigen orangeröda (Midnattsloppen byter profilfärg från svart till orange). – Det är lite mäktigt när man tittar ut över Heden och ser så där 10 000 personer stå och värma upp i likadana tröjor, säger Ulf. För i år är det 14 000 anmälda löpare, maximalt vad arrangörerna kan ta emot och en fantastisk utveckling från de 7 000 som löpte det första Midnattsloppet för fyra år sedan.

2005

2006

2007

2008

2009

2010

34 449

30 000

26 660

20 000

14 987

16 517

11 392 10 000

vi år skapat lite mer aktiviteter kring banan, något som tillför en extra dimension såväl för löpare som för publik.

Men det långa, sega upploppet längs hela Avenyn upp till Götaplatsen och den spektakulära målgången på Heden finns kvar. Per Csongrádi

HELA SVERIGES TRÄNINGSKLUBB!

249 GYMKORT FRÅN SPECIALPRISER PÅ TRÄNINGSKORT IDAG!

ÖPPET HUS!

SPECIALPRISER PÅ TRÄNINGSKORT DESSA DAGAR!

ALLT INGÅR!

STARKT T BEGRÄNSAT! R O K L TA AN

KR /mån

18 mån autogiro

BONUSPAKET FÖR 2306 KRONOR INGÅR! Du får: väska, vattenflaska, handduk, sol- och massagekort och 5 st giveawaycards. Totalt värde 2306 kr.

WWW.SPORTLIFE.SE • WWW.SPORTLIFE.SE • WWW.SPORTLIFE.SE • WWW.SPORTLIFE.SE

SPEC PRISE TRÄNING IDAG IMOR


Hyrbilar med miljö i tanken! När du hyr din bil hos oss är det lätt att göra smarta beslut för miljön. Vi på OKQ8 erbjuder miljöbilar i de flesta bilklasser. Några av våra miljöbilar kanske du kommer att se under Midnattsloppet där OKQ8 är en av tävlingens samarbetspartners. Boka din hyrbil på vår bemannade centralbokning 020-850 850 eller besök okq8.se


8

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

Maskeradtävlingen höjer stämningen Ända sedan starten av Midnattsloppet har deltagare självmant velat klä ut sig och bjuda på sig själv till glädje för både deltagare och publik. I Midnatts­ loppet har maskeraddeltagare en egen startfålla och en egen tävling. Nedan lite info om hur det går till.

Hur går det till? Maskeradtävlingen i M ­ idnattsloppet startar som en egen startgrupp kl 22:07 mellan startgrupp 2 och 3 på Heden. 200 olika ekipage, utstyrslar, teman etc är anmälda vilket är max vad som tillåts i tävlingen. Det brukar vara en hel del väldigt kreativa idéer som visas utefter banan till nöje för både publik och deltagare. Det finns ett krav för att ställa upp i maskeradtävlingen och det är att hela utstyrseln ska gå i samma tema. Utefter banan finns maskeraddomare på plats för att bedöma de bästa förslagen som koras från scenen på Heden ca 23:30.

Tips till maskerad­deltagare: • T ä n k på h e l h e t e n .   Det räcker till

exempel inte med en cowboyhatt, utan man behöver i så fall rodeobyxor, cowboyboots och hölster för att lyckas. • K r e at i v i t e t e n ä r v i k t i g .   Tänk

nytt och spännande! • B j u d på e n s h o w.   Spring nära

publiken och kanske in på en och annan pub längs med banan och jubla mycket.


10

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T


D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T 

ANNONS

11


12

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

Information till dig som ska springa

R

T

tä gs

lt

en

Sc tä gs lt

Runners Corner/ Heden

Vatten

a ret Fö

På Runners Corner kan du lämna dina överdragskläder under loppet. Vid insläppet till klädinlämningen får du två band med nummer. Det ena fästes på din väska/påse, det andra runt din handled. Vid återlämning måste du visa upp bägge banden för utsläpp. Öppet 20:00 – 00:30. KLÄDINLÄ M NING  

ID

in m in 9 4.5 9 m n RV FÖ < 3 39.5 mi n r i .59 ra < D er er - 39 .59 m in TI T H m 00 AR 44 9 m 0 a ST :0 D 35. 00 - 49.5 P 2 P in . 2 RU m n 40 .00 0 TG 9 0 i R : .5 A 45 22 :00 ST 54 .59 m in 1A 22 :05 59 9 m in .00 50 .00 - 59.5 9 m in 22 :07 1B 55 .00 - 69.5 0 m 22 :10 1C 55 .00 - 70.0 2 rad 22 :15 e + ter 2 60 2 :20 let sk a a M 3 To 22 :25 4 22 :30 5 22 6 Klädinlämning 7 Clothes storage T ÄN

AD

a ret Fö

vårt namn på Heden den här kvällen. Kl 18:00 öppnar vi Runners Corner för deltagare och publik. Här hittar du förutom underhållning från scenen med husband och konferencier även toaletter, information, klädinlämning. Öppet 18:00 – 00:30.

PT

TA

RUNNERS C ORNER  är

VIKTIGT! Skulle du tappa bort ditt tidtagningschip före loppet eller glömma att lämna det efter målgång kommer du att få betala 120 kronor för det saknade chipet. Har du glömt att återlämna chipet på arrangemangsdagen kan du skicka det till oss via post till Midnattsloppet Nordic AB, Enskedevägen 95, 12263, Enskede. S TAR T GRUPPS B ANDE T   Vid tröjutlämningen får du ett startgruppsband som du fäster runt handleden och visar upp för funktionären vid insläppet till den startgrupp som står angiven på bandet. På bandet finns plats att skriva ditt namn och personnummer. Vi rekommenderar alla att göra detta.

S

Ta dig till tävlingsområdet ”Runners Corner” med spårvagn eller buss. Det är mycket begränsad plats för parkering och hela innerstan är avstängt för biltrafik under hela kvällen. ÅK KO M M UNALT !  

Runners corner på Heden öppnar kl 18:00.

ter let

Före loppet

tidtagningschipet på rätt sätt runt fotvristen. Vilken fot du väljer är oväsentligt, men det är viktigt att det sitter runt vristen. Du trär igenom tidtagningschipet på kardborrebanden du får vid tröjutlämningen och fäster med hjälp av kardborrebanden. När startskottet smäller är det ingen idé att stressa och försöka ta dig framåt snabbare än övriga. Tiden börjar tas när du passerar tidtagningsmattan på startlinjen, så ta det lugnt!

a To

Mellan den 23 – 27 augusti pågår tröjutlämningen för årets Midnattslopp i 2 utvalda butiker, Stadium Fredsgatan och Stadium Sisjön. Här hämtar deltagare sin deltagartröja men också tidtagningschip och startgruppsbandet som du fäster runt handleden. Ingen tröjutlämning sker på Heden på kvällen den 27:e augusti. T R Ö JU T LÄ M NINGEN 

VIP

Information Maskerad r

tte

ale To

Inne på Runners Corner finns det vattenstationer där du kan fylla på din vattenflaska före loppet. VATTEN 

M Å L

finns nära starten bakom läktaren till bandyplanen på Heden samt efter målgång. Det finns också 2 toaletter vid varje vätskestation. TOALETTER 

Vid infotältet får du svar på dina frågor inför loppet. Öppnar 18.00.

Sjukvård

IN F OR M ATION 

Du och dina anhöriga kan beställa ditt resultat direkt som ett sms till telefonen under kvällen. Skicka SMS till 72 700 med texten MLG följt av mellanslag och ditt startnummer. Midnattsloppet kan ej garantera tjänsten om problem uppstår hos nätoperatörerna. Resultat-SMS kostar 20 kr. S M S - RESULTAT 

Starten För att få delta i Midnattsloppet är det några väsentliga delar du behöver ha koll på innan du söker dig till startområdet. För att överhuvudtaget få ett resultat och löptid från loppet är det viktigt att du placerar TIDTAGNINGS C H I P ET 

DELTAGAR - T- S H IRT 

Behöver du ta det lite lugnt under loppet håller du till höger så blir du inte omkullsprungen.

Före start ordnar SATS en uppvärmning

M AXTID  I Midnattsloppet finns några ”reptider” som måste klaras av för att få fullfölja loppet. Allt för att hinna i mål före midnatt. 23:00 ska du ha passerat första vätskestationen bakom Stadsteatern (2,5 km) 23:30 ska du ha passerat andra vätskestationen på Slussgatan (6,5 km) 23:51 ska du ha passerat korsningen Vasagatan/Avenyn (9 km)

HÅLL T ILL H Ö GER !  

Deltagar-t-shirten är Midnattsloppets ”nummerlapp” och den måste du bära under hela loppet. Dessa är de viktigaste delarna för att bli insläppt i startfållan, få springa loppet och dessutom få en placering och ett resultat. UPPVÄR M NING 

Själva starten sker i olika startgrupper baserat på vilken målsättning deltagaren har med loppet. Se kartan för de olika gruppernas starttider. STARTEN 

Under loppet Vätskestationer har vi efter ca 2,5 km och efter ca 6,5 km. Vid vätskestationerna serveras först vatten och sedan sportdryck från Enervit. VÄT SKES TAT IONER 

Akutsjukvård finns efter målgång inne på Heden och i närheten av Kungsportsplatsen. Vidare finns sjukvårdspersonal på de bägge vätskestationerna: Tänk på att inte springa med infektion i kroppen och lyssna på kroppens signaler under loppets gång! Alla deltar på egen risk. SJUKVÅRD 

Klarar du inte ovan passertider måste du avbryta loppet. En följebil följer sista löpare. Om du måste bryta Midnattsloppet är det viktigt att du meddelar närmaste funktionär och lämnar tillbaka ditt tidtagningschip till funktionären eller tar dig till informationstältet inne på Runners Corner. Du kan också skicka in chipet till Midnattsloppet Nordic AB, Enskedevägen 95, 122 63 Enskede. B RU T E T LOPP 

Midnattsloppet är ett lopp man ska njuta av men det är också en utmaning med en ganska kräKO M F Ö R B EREDD 

vande bana. Kom därför väl förberedd så att du kan ta till dig upplevelsen på ett bra sätt.

Efter loppet När du kommer i mål ska du ta av dig ditt tidtagningschip och lämna tillbaka på anvisad plats. TIDTAGNINGS C H I P  

M EDALJ  Efter återlämning av tidtag­ningschip får du din väl förtjänta medalj.

Från prisvärda medaljer till exklusiva p

www.prishuset.se 08-1

Innan du blir utsläppt från området efter målgången får du vatten, banan och sportdryck från ENERVIT och en energibar från REZTART. DR Y C K , B ANAN , ENERGI B AR 

Efter loppet hittar du resultaten på www.midnattsloppet.com. Du kan också beställa ditt resultat direkt som ett sms till telefonen. Skicka SMS till 72 700 med texten MLG följt av mellanslag och startnummer. Midnattsloppet kan ej garantera tjänsten pga eventuella problem hos nätoperatörerna. Resultat-SMS kostar 20 kr. RENHÅLLNING  Hjälp oss att hålla Göteborg rent och snyggt, vänligen lägg ditt skräp på anvisade platser. RESULTAT 


Vi bjuder in till Lindholmenstafetten som är en löpartävling där fyra deltagare ingår i ett stafettlag och springer 2,5 km var. Det blir minst fyra gånger roligare! Och det är just Lindholmenstafettens målsättning – att ha kul ihop. Vi bjuder även på seminarium, underhållning och livemusik. Lindholmenstafetten är både en löparfest och en publikfest!

Mer info: www.lindholmenstafetten.se Anmälan: info@lindholmenstafetten.se

SOLVIKINGARNA bjuder in till

GÖTEBORG MARATHON

42&21KM 8 OKTOBER START&MÅLGÅNG VID SLOTTSSKOGS-

SYLVESTER-

LOPPET

10KM PÅ NYÅRSAFTON START&MÅLGÅNG

VALLEN HEDEN

BANAN KONTROLLMÄTT AV FÖRBUNDSBANMÄTARE

WWW.GOTEBORGMARATHON.SE

DELTA I ÅRETS ABSOLUT

SISTA LÖPARTÄVLING! WWW.SYLVESTERLOPPET.SE

S OLV I KINGARNA är en klubb för långdistanslöpare, alltifrån milen och uppåt till maraton, och även längre distanser (för den som orkar). Vi har flera organiserade träningspass i veckan, med erfarna ledare, då medlemmarna samlas i stugan i Skatås och tränar gemensamt. Besök ”Träna med oss” på vår hemsida – www.solvikingarna.se – för aktuell information. Välkommen!


ANNONS

Midnattsloppet har en egen professionell medicinsk organisation som är utrustad för att ta hand om allt från skavsår till allvarligare akuta sjukdomar. Sjukvårdstälten är belägna precis jämte målgången inne på Heden där även en ambulans står parkerad.

Meld deg på – del på Facebook! Nå gjelder det å sette deg mål til høsten: Fokus Bank Oslo Maraton 24.-25. september 2011. Meld deg på nå og del det med dine venner i sosiale medier, så får du ekstra heiarop og motivasjon. Fokus Bank Oslo Maraton 2011 har start og mål på ærverdige Akershus Festning. Løypen går langs fjorden, forbi det vakre og prisbelønte Operabygget, gjennom fargerike Grønland, langs Oslos paradegate Karl Johan, og avsluttes blant folkeliv og stor stemning på Aker Brygge og Rådhusplassen. Vi arrangerer utendørs løpegrupper, på alle nivåer, for deg som liker å trene sammen med andre. På våre nettsider finner du også tips og treningsopplegg, utviklet av Grete Waitz.

VELG MELLOM FEM DISTANSER: Maraton Halvmaraton 10 for Grete 3 km Barnas maraton 500 m For påmelding og informasjon:

• • • • •

www.oslomaraton.no

Facebook.com/oslomaraton

Medicinska råd inför Midnattsloppet Allmänt om vätsketillförsel under långlopp Om man dricker för lite under ett långlopp, framför allt om det är varmare än normalt (>23 grader), löper man risk att bli uttorkad vilket i lindrigare fall bara minskar prestationsförmågan och i allvarligare fall kan medföra överhettning med chocksymtom. Om man dricker för mycket i förhållande till vad man svettas kan det också leda till t o m livshotande sjukdom genom att kroppsvätskorna späds ut och man får för låga salt­ värden. Det gäller alltså att dricka lagom! Vilken dryck skall jag välja? Är du van att dricka vanligt vatten och det fungerar för dig så kan du hålla dig till det på Midnattsloppet med. Sportdryckerna innehåller dock också socker och salt och det är visat att man tillgodogör sig vätskan snabbare och bättre med denna blandning, som ju också ger livsviktigt salt, samt också extra energi i form av socker. Att dricka sportdryck är också bättre om det är varmt då man ersätter den vid ökade svettningen större salt­ förlusten. Omedelbart före Midnattsloppet Se till att du är välvätskad inför Midnattsloppet, undvik alkohol dagarna innan vilket ger uttorkning. Infektioner, t. ex. vanlig förkylning kan också ge vätskebalansstörning och man bör då ej springa ett motionslopp. Tag ej antiinflammatoriska mediciner, sk NSAID-preparat; t  ex Voltaren, Ipren, etc. dygnet före Mid-

nattsloppet då dessa preparat också kan störa kroppens vätskebalans. Du bör heller inte ta dem direkt efter loppet heller. Ät gärna saltig mat dagen innan så att du har välfyllda saltdepåer. Drick gärna 1-2 muggar vatten/sportdryck ett par timmar innan loppet. Fram till start kan du dricka ytterligare 1-2 muggar vatten, mera om det är varmt. När du tömmer blåsan inför loppet, kolla urinen enligt ovan, om mörk – drick mer! Under loppet Under loppet gäller ”A cup a mile (1,6 km) makes you smile”! Drick lagom dvs följ din törst. Eller en mugg vatten/sportdryck var 15-20 minut, framför allt viktigt att detta följes om det är varmt (>23 grader)! Om du känner dig dålig eller får andra symtom på t. ex. upphörd svettning med kall hud, tungt att andas, illamående, kräkningar eller obehagskänsla/ smärtor i bröstet så bryt omedelbart! Om Du inte blir bättre på 5-10 min efter du brutit, sök kontakt med sjukvården. Efter loppet När du gått i mål fortsätt småjogga eller åtminstone gå. Om man plötsligt stannar får man en blodansamling i benen (då muskelpumpen upphört) och kan svimma. Försök ej dricka ikapp, men om du är törstig, drick! Gärna då sportdryck som innehåller salt. Ät gärna något saltigt också, framför allt om du dricker vanligt vatten. Njut också av en välförtjänt banan.


ANNONS

Mattias Claesson tipsar

360° Göteborgshjulet är öppet: Alla dagar* t.o.m. 4 september 11.00 till 21.00 Ons–sön* 7 sep–2 okt 11.00 till 21.00 *Med reservation för mycket hård vind

Biljetter Vuxna: 95 kr Barn 4-17 år: 60 kr Barn under fyra år åker gratis

goteborg.com/goteborgshjulet

Mattias Claesson är inte bara elitlöpare på 400 och 800 meter utan även ett stort fan av Midnattsloppet.

S

om landslagsman i friidrott har Mattias Claesson en mängd träningstimmar i ryggen. En tuff träningsvecka för Mattias innebär löpning varje morgon, intervaller, styrka och tröskelpass vilket innebär att man ligger så nära mjölksyrenivån som möjligt. Totalt handlar det om cirka 12 pass per vecka. I år är målet VM i Sydkorea vilket innebär att han tyvärr inte kan delta i Midnattsloppet.

– Jag hade gärna sprungit Midnattsloppet men tyvärr krockar det med min satsning säger Mattias och skrattar. Men jag har varit och tittat på Midnattsloppet och tycker det är grymt skoj. Det är häftigt att loppet går sent på kvällen och i en urban miljö. Det händer så mycket runt omkring och är så mycket mer än bara ett lopp, det är verkligen en stor folkfest! För Mattias har löpningen varit ett brinnande intresse sedan flera år tillbaka. Han började med terränglöpning som liten grabb för att sedan börja satsa på sprint när han sökte in till friidrottsgymnasiet i Stockholm. – Jag höll även på med fotboll och kampsport när jag var yngre men har alltid tyckt att löpning var roligast. Sen märkte jag ganska snabbt att det var löpningen jag hade mest talang för så det blev ett naturligt val. Min farfar

var drivande i en förening i Småland där jag kommer ifrån och sedan jag följde med honom dit och började springa så har jag varit fast berättar Mattias. Vad har du för tips till dem som ska springa Midnattsloppet? Jag tycker inte att man ska göra något annorlunda i sin uppladdning utan följa det mönster och rutiner som man alltid har. Dricker man kaffe på morgonen ska man göra det, brukar man sova 7 timmar ska man göra det och så vidare. Sen är det klart att det är viktigt att försöka få i sig energi och vatten men gör inga stora förändringar. Sen när starten har gått är det bra att börja lugnt, hellre känna att man kan öka de sista kilometrarna än tvärtom. För många är uppförsbackarna den stora utmaningen, hur tycker du att man ska tackla dem? Det bästa är att inte tänka alls utan springa på som vanligt. Inte försöka Namnlöst-1 1 springa snabbare utan försöka hålla samma tempo. De sekunder du vinner på att springa snabbt i backarna förlorar du dubbelt när du väl kommit upp.

www.valhallabadet.se

8/10/201


16

ANNONS

D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T

Vad kan vara bra att tänka på den sista tiden före Midnattsloppet?

Sista minuten-tips E

n av de viktigaste förutsättningarna att förstå är att den träning du hoppades genomföra, och som inte blev av nu är passé. Med bara några dagar kvar före loppet kan mer träning göra mer ont än nytta. Nu är det dags att fokusera på en bra inställning och en positiv attityd! Det som kan göra skillnad mentalt innan är hur motiverad du är och fysiskt hur du sköter de sista förberedelserna.

Den mentala biten Tävlingsdagen kommer alla demoner och snurrar till det som varit så klart innan. Tänk så här: idag är det Midnattsloppet, det ska bli kul och jag ska göra så bra ifrån mig som jag bara kan. Jag ska gå ifrån Heden som en vinnare för jag fixade det! Tider är siffror på ett papper, det är känslan som räknas! Gå ”All in” för att ha kul!

Hur kan du skapa bästa förutsättningar tävlingsdagen? Lätt middag På tävlingsdagen är det viktigt att du tänker till på vad du äter och dricker. Eftersom Midnattsloppet går på kvällen kan det bli jobbigt för magen om

du stoppar i dig en tung middag. De flesta tränar före tiden när Midnattsloppet genomförs så du kanske inte haft chansen att testa hur magen reagerar på detta. Onödigt att chansa nu. Satsa på en bra frukost och lunch och ät något lättare på kvällen. Ta också med dig något lätt att äta till Heden. Drick Drick, drick, drick och drick vatten. Om du ätit det du är van vid är det brist på vätska som kommer påverka din prestation mest. Undvik allt som är vätskedrivande, ex kaffe, öl m.m. de sista timmarna före loppet. Kom i tid Var på plats på Runners Corner i god tid före loppet, dels för att känna pulsen när det närmar sig start, men också för att hinna med det du behöver innan det är dags att ställa sig i startfållan. Klädinlämningen öppnar 20:00 och här kan du lämna ifrån dig dina överdragskläder under loppet. Toaletter finns det ganska gott om på området, problemet brukar bara vara att alla behöver gå samtidigt så det kan bli en del köande.

Kom i rätt stämning! Startfållorna öppnar 21:30 och vill du stå långt fram i en fålla behöver du vara där i god tid. Ca 30 minuter före första start drar Midnattsloppets startregi med uppvärmning och löpareden igång. Alla startgrupper flyttas fram mot startlinjen med 5-minuters intervall. När det är din tur kanske det bli lite trångt när alla ska röra sig samtidigt och nervositeten stiger inför starten. Ta det lugnt och bibehåll en bra inställning och attityd. Även om det går långsamt när starten går tas inte tiden förrän du passerar tidtagningsmattan på startlinjen så det är ingen idé att stressa. Banprofilen Midnattsloppet Göteborg har en spännande bana där första utmaningen kommer redan efter 1 500 m i form av Eklandabacken. Efter lättare kilometrar i centrala stan kommer en jobbigare slutkilometer svagt uppför Avenyn för att åter avslutas inne på Heden. Viktigt att disponera loppet rätt således!

Höjdkurva, Midnattsloppet Göteborg (m)

Hitta flytet! Försök hitta ett bra flyt den första metern och sug i dig den goda kilo­ atmo­sfären. Vår ambition är att ge dig den bästa förberedelsen och starten du någonsin fått i ett lopp. Men nu är det upp till dig själv! Midnattsloppet är ett upplevelselopp där det är du som deltar som är huvudpersonen. Njut av upplevelsen och stämningen runt banan så får du en fin resa i Göteborg. Äntligen i mål När du kommer i mål ska du vara nöjd och njuta av stunden och stämningen. Gå framåt mot utgången av målfållan och ge tillbaka ditt tidtagningschip till funktionärerna så att du inte blir utan tid från loppet. Efter loppet När du kommit i mål söker du dig till Heden / Runners Corner där vi väntar på dig med sambamusik och underhållning från husbandet. Lycka till med just ditt Midnattslopp!

50 40 30 20 10

1 km 2 km 3 km 4 km 5 km Banprofil Midnattsloppet Göteborg

Start

6 km

Sveriges ledande affärscentrum 200 butiker, varuhus, restauranger och kaféer mitt i Göteborg city P-hus Nordstan alltid öppet, alltid plats

Öppet mån–fre 10–20, lör 10–18, sön 11–17 | Livs mån-fre 08–21, lör 10–20, sön 10–20 Gratis parkering sön 10–19 (jan–nov) | www.nordstan.se | m.nordstan.se Avvikelser kan förekomma

7 km

8 km

9 km

Mål


D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T 

ANNONS

17

För vissa är Midnattsloppet bara ett lopp vilket som helst. För Jerker Lindstén, vd på HiQ Göteborg, är Midnatts­loppet den perfekta företagshälsovården. 40 av de anställda på företaget kommer att stå på startlinjen i årets tävling. – Vi har många som tränar på HiQ och det är riktigt roligt att kunna göra det här tillsammans, säger Jerker. HiQ har en mycket aktiv löpargrupp på företaget. Den håller igång aktivt och tränar löpning gemensamt. – Vi har 250 anställda och av dem är det ett 70-tal som finns med i den löpargrupp vi har, säger Jerker. Han fortsätter: – Vi har sett att det intresset ökat hela tiden och det är något vi tycker är jättebra. Det är bra för hälsan och bra för företaget och vi går in och betalar anmälningsavgifterna till loppen för de som vill delta. En form av friskvårdsbidrag till de anställda. – Det finns ett stort intresse att delta i loppen och ofta är loppen ett sätt att skapa en morot i träningen, ett mål att se fram emot.

Att ha det målet gemensamt med en stor del av arbetskamraterna gör bara vägen fram till målet lite lättare att gå. Eller rättare sagt löpa. – Vi försöker också att göra mer än bara träna tillsammans. Vi har olika ”träningskvällar” där vi pratar friskvård, där vi tittar på skor och gör en massa andra saker som har med löpningen att göra. För företaget är Midnattsloppet också en perfekt tävling. – Det är en bra tävling att sikta på. Den ger en bra anledning till att hålla igång träningen även under sommaren och semestrarna. Vi har också pratat om att kunna utveckla loppet ännu mer, kanske ha träningsdagböcker inför loppet, att vara ännu mer aktiva kring tävlingen, säger Jerker. I år har företaget dock inte hunnit få ordning på ett eget tält, något HiQ siktar på att ha nästa år. Dessutom är Midnattsloppet inte bara en angelägenhet för huvudkontoret i Göteborg.

– Nej, vi har ju dotterbolag på olika platser i Norden och vi har haft ett stort gäng som har deltagit i tävlingen i Stockholm. Vi kommer säkert att jobba för att engagera oss, även på de andra platser i Norden där tävlingen kommer att arrangeras, säger Jerker. HiQ:s deltagare kommer att göra gemensam sak under stora delar av tävlingskvällen. – Vi har vårt kontor i Brunnsparken, bara en kort bit från starten, så vi kommer att samlas där innan tävlingen och löpa gemensamt ned till starten. Sedan kommer vi också att träffas på kontoret efter tävlingen, säger Jerker. Det är ju en lördagskväll så det blir en liten efterträff där. Lita på att det blir mycket snack om tider och placeringar då. Vilken målsättning har du själv förresten? – Tja, jag har ju inte gått under 40 minuter ännu på Midnattsloppet så det är väl en målsättning att ha. Och i år kommer jag att klara av det, säger Jerker. Innan han snabbt skjuter in: – Men det tror jag ju varje år.

Jerker Lindstén, vd HiQ Göteborg

Hur långt räcker det i den interna tävlingen på företaget? – Tja, vi har en del riktigt vassa killar här, bland annan två som ligger runt 37 minuter, så jag kanske skulle kunna ta mig in på pallen, säger Jerker. Han skrattar lite lätt innan han fortsätter: – Men jag har sagt åt alla på företaget att det egentligen inte är någon som får springa snabbare än jag gör, men jag tror inte att de riktigt har fattat det. Per Csongrádi

Quality Hotel 11 & eriksbergshallen

Quality Hotel panorama

Utmana oss!

Bo eller konferera på

QUality Hotels i GöteBorG Som idrottsförening/klubb erbjuder vi generösa rabatter på boende och konferenser. Kontakta oss gärna för ditt erbjudande. QUality Hotel 11 & eriksBerGsHallen | Maskingatan 11 | +46 (0) 31 779 11 11 | q.11@choice.se QUality Hotel panorama | Eklandagatan 51-53 | +46 (0) 31 767 70 00 | reservation.q.panorama@choice.se QUality Hotel Winn | Gamla Tingstadsgatan 1 | +46 (0) 31 750 19 00 | q.winn.goteborg@choice.se

choice.se

Quality Hotel Winn


Över 40 000 löpare står vid startlinjen i Stockholm och Göteborg under Midnattsloppet 2011. Bär alla färgade skosnören från Stadium kommer vi tillsammans att skänka ungefär en halv miljon kronor till välgörenhet.

SHOW YOUR COLOR. SHOW YOUR SUPPORT.

Skosnören

19:Hela vinsten (10 kr) går till organisationen som färgen representerar.

© STADIUM COMMUNICATIONS 2011. Reservation för slutförsäljning, lokala avvikelser och ev. tryckfel.

I vilken färg springer du Midnattsloppet?


D E N N A T E M AT I D N I N G Ä R U T G I V E N AV M I D N AT T S L O P P E T 

ANNONS

19

Redan nu är det dags att tänka på nästa år! M ellan den 24 – 31 mars 2012 kommer Midnattsloppet i samarbete med Springtime Travel och SATS arrangera en löparvecka i härliga Portugal under våren 2012. Här kommer du få chansen att starta Midnattsloppsåret på bästa sätt för att nå din målsättning, oavsett om den innebär att bara ta sig runt eller sikta på specifika tider. En störtskön start på löparåret! Midnattsloppet erbjuder en härlig träningsvecka på underbara Algarvekusten där vi fokuserar på att hjälpa dig under de magiska gränserna 50, 60 eller 70 minuter på milen! Vi har valt Algarvekusten och Monte Gordo för det underbara klimatet och de perfek-

ta träningsförutsättningarna. Under mars månad råder normalt svenskt sommarklimat i Algarve, perfekt väder för träning med också för återhämtning med sol och bad. Ett stenkast från vårt hotell ligger en 2 mil lång strand som, när tidvattnet tillåter, är perfekt

att springa på. En morgonjogg längs vattnet medan solen går upp är en närmast religiös upplevelse! Inpå knuten till vårt hotell ligger också ett naturreservat med 15 km av preparerade stigar som vi dagligen använder i vår träing. Som sagt, perfekta förutsättningar!

Instruktörer från SATS Med SATS instruktörer som ledare under veckan kan vi garantera en bred kunskap om träning som hjälper dig att komma igång på rätt sätt. Stommen kommer utgöras av löpträning men också alternativ träning, skadeförebyggande träning och teori om träningskunskap och hur du bygger upp det bästa träningsprogrammet just för dig. All löpträning gruppindelas så att alla kan träna på sin nivå och efter sina förutsättningar. Oavsett om du siktar på under 50, 60 eller 70 minuter på milen så kommer du att få absolut bäst tänkbara träning och coaching. Ett fullmatat program Även om löpningen ligger i fokus för veckan så erbjuder vi också många andra träningsformer under veckan. Yoga, aerobics, stavgång, jympa och olika former av styrketräning mm. Detta gör att detta är en resa för alla som gillar att röra på sig oavsett vilken träningsform man gillar. Om man gillar golf så finns ett 10tal mycket bra banor i närområdet, den tennissugne har en tennisanläggning av högsta klass en bit från hotellet, för några år sedan öppnade en helt ny simanläggning med flera 25 m banor men även 50 meters banor och för cykelentusiasten så går det att för en symbolisk summa hyra fina Canyoncyklar och köra i de närbelägna bergen. OBS! Det är helt ok att också ligga en hel del i solstolen! Förhandsanmäl dig idag – få 500 kr i rabatt! Du kan redan idag försäkra dig om en plats genom att förhandsanmäla dig (kostnadsfritt). Under september månad, när du fått det färdiga prospektet dig tillskickat, får du sedan avgöra om du ska utnyttja din garanterade plats eller inte. Läs mer om Portugallägret på www.midnattsloppet.com


En vän på vägen. Under Midnattsloppet lyser vi upp en delsträcka med våra bilar, så att du kan springa tryggt. När du sprungit i mål är vi som vanligt alltid redo att köra dig dit du vill, när du vill. Lycka till! Välkommen att boka på www.650000.se eller 031-650 000.

TA

X

IG

i

O

a n d

Ö

M

B TE

R

G

L

E YS

s t t

R

U

p o l

P

t e p

P

Midnattsloppet  

Midnattsloppet Göteborg. Evenemangstidning med allt om loppet.

Midnattsloppet  

Midnattsloppet Göteborg. Evenemangstidning med allt om loppet.

Advertisement