Page 1


__________________________________________________________________________ INFOBLAD 20e jaargang juni 2014 ANBO – afdeling Heerenveen Postadres: H. Hebbesstraat 1, 8442 GH Heerenveen @-mailadres: afd.heerenveen@anbo.nl website: www.anbo.nl/heerenveen

Van de voorzitter. Het is rustig aan het front van de Heerenveense Anbo. De zomer is in aantocht en dat betekent voor de meeste vrijwilligers een paar maanden geen vergaderingen, geen activiteiten, geen Info om in elkaar te knutselen of te bezorgen. Op de valreep hebben we toch nog een bijeenkomst gepland. U leest er verderop meer over. Qbuzz wil graag voorlichting geven over reizen met bus of trein. Hoe vraag je een OV-kaart aan en hoe gebruik je die vervolgens. U kunt er op deze middag alles over te weten komen en zelfs geholpen worden met de aanvraagformulieren. Ik hoop dat we kunnen genieten van een mooie zonnige zomer, in alle opzichten. Voor wie een vakantie heeft gepland, alvast veel plezier en voor de thuisblijvers lekker genieten in de tuin of op het balkon. In het hersenletsel magazine las ik een verhaal over mantelzorg. Een beetje cynisch maar als u zelf mantelzorger bent, herkent u er ongetwijfeld veel in. Omdat er in de nabije toekomst van ons gevraagd wordt, bijna allemaal mantelzorg te gaan verrichten, noodgedwongen of als vrijwilliger, dit artikel geeft u een kijkje achter de schermen. De hoofdprijs.(Ans van Reuler) Er wordt gebeld aan de groene deur. Een keurige meneer met een grote doos. “Goedemorgen! U bent mevrouw Mantel? Mevrouw Mantel-Zorg om precies te zijn?” Ik knik ja. Gefeliciteerd met uw hoofdprijs! U deed niet mee aan een prijsvraag? Dan moet dit helemaal een verrassing zijn. De doos gaat open. “Kijk eens hier, allerlei kledingstukken. Hier heb ik een habijt van Moeder Theresa, een laborantenjas, lolbroek, plooirok voor de schooljuf, schort voor de wasvrouw, goudgerande petten voor kapitein, portier en postbode, en….. dit gesteven kapje voor de verpleegster?” Ik ben te verbaasd om wat terug te zeggen. De man vervolgt: ”Deze doos mevrouw is verder speciaal voor u gevuld: een vrolijk vlaggetje voor de reisleidster, een theedoek voor het dienstertje, wapenstok voor de agente, een gereedschapskist, gebloemde laarzen voor de tuinvrouw, het slappe koord voor de acrobate, een Tom Tom voor de chauffeuse, een headset voor de telefoniste, een script voor de toneelspeelster, microfoon voor de verslaggeefster, geldkistje voor de schatbewaarder, whiteboard voor de planner, stoute schoenen voor de maatschappelijk werkster, theeservies voor de gezelschapsdame en een lamp voor Florence Nightingale. Mag ik u verder verblijden met verse lieverkoekjes, een laddertje om uit de put te klimmen, een vlag mét wimpel, bliksemafleider, moppentrommel, stok achter de deur. Een roze bril, een woordenweegschaal, toegangskaartjes voor het Concert des Levens, een luisterend oor, een klankbord, krachtvoer, een nieuwe bezem en álle tijd van de wereld.


Ik zie de verbazing op uw gezicht, mevrouw Mantel-Zorg. Dat kan ik me voorstellen, want onze hoofdprijs komt altijd onverwacht. U heeft geen plaats voor al die spullen? Ach mevrouw, dat zeggen alle winnaars. Maar vanaf vandaag zult u dit alles nodig hebben. Over een poosje weet u niet beter. Goedemorgen en veel plezier met uw hoofdprijs”. Meneer knikt me lachend toe, draait zich om en loopt naar het tuinhekje. Daar grijpt hij in zijn binnenzak en komt weer naar mijn groene voordeur. Op samenzweerderstoon zegt hij:”Mag ik u nog één kleinigheidje aanbieden? Een kettinkje met hanger: geloof, hoop en liefde. Daarvan zult u nog het meest plezier hebben. Goedemiddag!” En weg beent de man. Overrompeld kijk ik naar de tjokvolle doos. Is dat allemaal voor mij? Fokje Kooistra NIEUWE LEDEN. De heer H. Aerns, Terschellingstraat 10 Mevr. L. Johannes-Spoelstra, K.R. Poststraat 10-204 OVERLEDEN. Mevr. K. Nijdam-van der Veen, Flat Oranjewoud 536 DE NABESTAANDEN WENSEN WE VEEL STERKTE TOE.

ZIEKEN, BETERSCHAP EN STERKTE TOEGEWENST. LEDENAANTAL: Het aantal leden bedroeg op 19 mei. 2014: 1316 (796 ind. en 260 (echt)-paren). VAN DE REDACTIE. De sluitingsdatum voor het inleveren van de kopij voor het volgende nummer van het Infoblad is: maandag 23 juni 2014.

U kunt het sturen naar of Inleveren bij Wimke Vos, Burg. Falkenaweg 193, @mail c.vos73@upcmail.nl of Tineke Wijnstra, Nieuwstraat 27-2, @mail tf.wijnstra@gmail.com


WAT WAS. ** Zondag 27-4-2014 kwamen rond 40 leden naar “de Koningshof” om te genieten van het allround koor ”De Koor” uit Leeuwarden, die waren uitgenodigd om voor een prettige slotmiddag te zorgen. Het 30-tal tellende koor stond onder leiding van Mirna Westra die haar best deed om alles zo goed mogelijk te laten klinken. Nou, dat is goed gelukt. Er werden liedjes uit allerlei landen gezongen met veel vreugde en inzet, zowel drie- als vierstemmig en soms a-capella. Er werd gestart met een canon die door de bezoekers mee werd gezongen en de stemming er al gauw in zat, verder veel liedjes over de liefde en de zee. Dhr.v.d.Wal dankte het koor na het optreden en de dirigente ontving een boeket. Verder werd de leden een prettige zomer toegewenst en wel thuis. P.G.

Dagtocht Amsterdam. Om ± 8 uur vertrokken we richting Leliestad voor de koffie met gebak, wat heel goed smaakte. Het restaurant “Willem Barentz” lag middenin een prachtig natuurgebied. Om 11.15 uur werden we bij Diamantslijperij Gassan verwacht. Hier vertelden ze dat diamantslijpen een geduldwerk is. Met sommige diamanten zijn ze dagen bezig om één facet te slijpen. Geen wonder dat ze zo duur zijn. Natuurlijk was er ook een winkeltje, maar daar werd niet zoveel handel gedaan gezien de prijzen. Toen was er even een pauze voor een broodje o.i.d. en om kwart voor twee stapten we op de rondvaartboot. Op deze manier zie je Mokum ook eens van een andere kant. Daarna op weg naar de Westertoren voor een wandeling door de Jordaan. Dit verliep niet vlekkeloos door de enorme verkeersdrukte door de kermis op de Dam en door een Koninklijk Galadiner in het Paleis op de Dam, waardoor de wandeling ook wat uitliep. Na de wandeling door de Jordaan was het tijd om op weg te gaan naar Wognum voor het diner. We hebben er heerlijk gegeten en daarna heeft onze chauffeur Feye (een beste jongen) van Veenstra Reizen ons gezond en wel in het “Friese Haagje” afgeleverd. Willy Booy WAT KOMT.

6-Daagse reis naar Rûgen van 18 t/m 23 aug. 2014 Er zijn voor deze reis nog een aantal 2-persoons kamers beschikbaar. Als u zich nog aan wilt melden of eerst nog een beschrijving van deze reis wilt ontvangen neem dan contact op met W. Vos-v.h. Meer, Burg. Falkenaweg 193, 8443 DC Heerenveen, tel. 0513 621226. Reissom Inbegrepen

596,- euro per persoon op basis van halfpension Welkomstdrankje, entree Rügenpark met treinrit, film over Rügen, 2 kopjes koffie met gebak op 1e dag, muziekavond, boottocht krijtrotsen, Handwerkstuben, treinritten, vervoerskosten, afscheidsdiner 6e dag, reis- en annuleringsverzekering.

NB: Genoemde excursies kunnen door ons onderling gewisseld worden.


OV-kaartinformatie voor u allemaal. ANBO Heerenveen organiseert in samenwerking met Qbuzz en informatie middag over de OV kaart voor bus en trein. Het hoe en wat - hoe kun je deze kaart aan vragen - wat moet je doen, wat moet je niet doen. We kennen allemaal de verhalen over - sommigen - anderen niet waar. Op deze middag kunt u al uw vragen kwijt – er zijn formulieren beschikbaar – eventueel hulp voor het invullen kan worden geregeld. U kunt ook uw kritiek kwijt. Deze middag is er geen nee te koop! Op donderdag 19 juni 2014 in de AS te Heerenveen zaal open om: 13.30 uur Aanvang 14.00 uur. Toegang is vrij voor een ieder. Deze middag wordt in samenwerking met de PCOB eb het KBO georganiseerd. Wij zien u graag. Albert v.d. Wal, act.-cie


Ook zo benieuwd naar het nieuwe seizoen!!! Infomarkt: Op 19 Augustus van 10.30-15.30 uur in Marijke Hiem, H.Hebbesstraat 1, Heerenveen. In september gaan wij weer van start met een nieuwe serie cursussen en workshops bij SeniorWeb Heerenveen. Steeds zijn er weer nieuwe ontwikkelingen op gebied van computers. Door beëindiging van de ondersteuning van XP zal er volop aandacht zijn voor het overstappen naar Windows 8. Ook de iPad en Android tablet zijn zeer in trek bij de senioren (informatie op schoot) Hiermee kun je op de hoogte blijven met wat er in de wereld om je heen gebeurd. Wij hebben de kennis in huis, om u daarbij een handje te helpen door u een cursus aan te bieden. Er is een grote variatie aan cursussen bij ons te volgen: Lessen voor de beginnende computer gebruikers, verkenning van Internet en e-mail, foto bewerken, Word creatief en Word tekstverwerken. Maar ook een leuk fotoboek maken in Albelli en video bewerken met Moviemaker behoren tot ons cursuspakket. Wij geven u een steuntje in de rug om ook creatief bezig te zijn met de computer. De cursussen bestaan uit 4, 6 of 8 lessen van 1,5 uur. Onze cursussen worden duidelijk en overzichtelijk gegeven door deskundige docenten/assistenten. Daarnaast bepaald de cursist het tempo van de te behandelen stof. U ontvangt een lesboek bij de cursus, zodat u het thuis nog eens kunt nalezen en oefenen. Workshops die wij u aanbieden zijn o.a.: Facebook, E-reader, Marktplaats en onderhoud/veiligheid van de PC en bestaan uit een dagdeel van 2 uur. Tijdens de cursus en workshop kunt u uw eigen laptop, iPad of tablet gebruiken. Bij ons in het leercentrum wordt nogal eens de kreet gehoord. “Dat ik dit allemaal nog heb kunnen leren”. Ja!! dat is allemaal mogelijk. Laat u eens informeren of kom bij ons langs op de woensdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur in ons leslokaal H. Hebbesstraat 1, Heerenveen. Juni, Juli en Augustus zijn wij gesloten. Wij zijn altijd bereikbaar per telefoon of via de mail voor inschrijving of informatie. Website: www.seniorweb-heerenveen.nl E-mailadres: seniorwebheerenveen1@gmail.com Telefoon: 0513-628346 0513-842805 U bent van harte welkom. Het team van SeniorWeb Heerenveen.


Als U mutaties (nieuw lid opgeven, lid afmelden, verhuizingen e.d.) heeft, deze graag doorgeven aan het secretariaat, H. Hebbesstraat 1, 8442 GH Heerenveen, tel. 633 488 of bij Tineke Wijnstra, ledenadministrateur, Nieuwstraat 27-2, 8441 GC Heerenveen, tel. 623722. DUS NIET NAAR HET ANBO-BONDSBUREAU IN WOERDEN !!!

Cura Vera informeert over patiëntenrechten Veel mensen weten niet wat er gedaan moet worden om te voorkomen dat ze tegen hun zin in doorbehandeld worden in de zorg. Cura Vera is er speciaal voor die groep. En daar kunt u ook bij horen. Patiëntenrechten Stichting Cura Vera wil mensen informeren over patiëntenrechten en kan ze ondersteunen bij het schrijven van een wilsverklaring behandelbeperkingen. Cura Vera doet dit door het aanbieden van cursussen maar ook worden mensen individueel bijgestaan. Ook geeft de organisatie voorlichting over dit onderwerp aan zorgverleners. Wilsverklaring Ook u kunt tot de doelgroep van Cura Vera behoren. Of u kiest voor een wilsverklaring is uiteraard aan u. Maar voorwaarde om die keuze goed te kunnen maken is wel dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden. Een wilsverklaring behandelbeperkingen is trouwens iets anders dan het opstellen van een euthanasieverklaring. Friesland en Groningen Lezingen in Friesland en Groningen, die altijd in overleg tot stand komen, worden mede verzorgd naar aanleiding van een vooraf afgesproken donatie aan Stichting Cura Vera. WGBO De projecten van Cura Vera zijn gebaseerd op de zogenoemde „WGBO”. De WGBO is de eerste wet over de patiëntenrechten in Nederland. Op de website www.curavera.nl, Facebook en Twitter (@Cura_Vera) kunt u verder kennismaken met ons werk.


K(n)arrenclub nieuws. De fietstochten zijn weer in volle gang, bij aannemelijk weer. Er is veel belangstelling om te fietsen en ik laat hierbij dan weten wanneer er landelijk weer 4daagse tochten zijn waar wij meestal aan mee doen. Steenwijk - 24-27 juni Wolvega - 1-4 juli Drentse - 22-25 juli startplaats in overleg. Appelscha - 5-8 augustus. Er moet dan wel vervoer worden geregeld om de fietsen mee te nemen, maar dat lukte tot nu toe steeds.

Hopelijk tot ziens. Peggy Garrelts.tel.629558

DE MULTIBRIL It moast der toch ienris fan komme, in bril foar op ôfstân en tichtby. 25 jier hie ik it mei in lêsbril dwaan kinnen, mar de ûndertiteling op de tv waar hieltyd diziger en dêrtroch miste ik nochal ‘e ris de klû fan it ferhaal. It sil wol myn grutskens west hawwe dy ’t sa lang ûtstellen die. It waar in bril “sûnder montuer”, sa as men dat neamt. Jo sjogge hast net dat jo in bril op ‘e noas hawwe. `Mar . . . wat jo hommels wol sjogge, binne: de tearen, de knûkels, snoar en noashier, de eachbreauws dy’t nedich epileard wurde moatte en it grize hier oan de sliepen. Doe haw ik, beslist fan skrik, myn hânspegel knoffelje litten. Resultaat fansels, gruzeleminten. As ferfanger kocht ik in skearspegel, hoewol ik my noch krekt net hoegde te skearen. De skrik waar noch slimmer. ‘Stel jo foar’, mei in “alles sjoch bril” sjen yn in 4 kear fergruttende spegel! Daliks in pinset opsocht en al dat ûnfroulik hier der mei pine en muoite útlutzen. Foar wha? Foar mysels! Ik stean mei dy nije bril foar de fergrutspegel. Ik allinnich sjoch dy úngerjochtigheden. De hurdrinner … hy sjocht it net en de starichrinner . . . tinkt der net oan. En al myn âlde freonen en freondinnen meitsje it selde ferâlderingproses troch. De natuer is feitlik geweldich myld. Ús âlderwurdende eagen gean allegearre minder skerp sjen. Lokkich merke wy dêrtroch fan mekoar net al dy tearen en knûkels en it te rûme feltsje op. Dan dochs mar wer allinnich in lêsbril? Nee hear, de fiere fjirten en de prachtige loften binne mei dizze “âllessjochbril” noch folle moaier! Frederiek Caucebant

Samenstelling bestuur mw. F.J. Kooistra, voorzitter, tel. 632259 - @-mail: f.kooistra@knoopmail.nl dhr. S. v.d. Veen, secretaris, tel. 633488 - @-mail: svdveen1942@hetnet.nl mw. M. Vrielink, penningmeester, 677030 - @-mail: hmvrielink@hotmail.com mw. A. de Jong, 2e secr., tel. 631972 - @-mail: alie.de.jong@versatel.nl mw. T. Wijnstra, ledenadm., tel. 623722 - @-mail: tf.wijnstra@gmail.com mw. H. Boersma, lid, tel. 636991 - @mail: hboersmahoekstra@gmail.com mw. W. Booy, lid, tel. 629671 - @-mail: willy.booy@simpc.nl dhr. A. Ripassa, lid, tel. 631685 - @-mail: a.e.ripassa@hetnet.nl


COMMISSIES MET CONTACTPERSONEN Activiteitencommissie: dhr. A. Ripassa, tel. 631685, a.e.ripassa@hetnet.nl bgg: dhr. H. Vrielink, tel. 677030, jh.vrielink@ziggo.nl Reiscommissie : mw. W. Vos, tel. 621226, c.vos73@upcmail.nl Bridgeclub : mw. R. van Nijnatten, tel. 622585 Fietsclub : mw. P. Garrelts, tel. 629558 Jeu de boulesclub : mw. D. Stapel, tel. 624566 Klaverjasclub : mw. W. Booy, tel. 629671 Zwemclub : mw. C. v.d. Velde, tel. 625814 85+ contacten : mw. J. Buurstra, tel. 636659 Opgave nieuwe leden en mutaties mw. T. Wijnstra, Nieuwstraat 27-2, 8441 GC Heerenveen, tel. 623722 i.v.m. vlotte verwerking gegevens niet naar het bondsbureau in Woerden zenden. Ondersteuning bestuur Pr-werk: mw. J. Buurstra, tel. 636659 en mw. P. Garrelts, tel. 629558 Bezorging magazine en infoblad: dhr. E. Loonstra, tel. 627529 Webmaster: J.H. van den Brink, janhvandenbrink@tele2.nl Advertenties infoblad: dhr. J. Nutterts, tel. 414601 – @mail: j.nutterts@kpnplanet.nl

ANBO-servicelijn Wegens verhuizing van het Hoofdkantoor naar Woerden is het tel.-nr. van de ANBO-servicelijn gewijzigd in 0348-46 66 90. Het is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur of via servicelijn@anbo.nl Belastingproject van de gezamenlijke ouderenbonden (‘project’: tegen reis- en geringe onkostenvergoeding) mw. B. v.d. Bos, tel. 628453 dhr. J.F. Bruinsma, tel. 677551 dhr. J.M. Cuperus, tel. 626151 dhr. B. Dijkstra, tel. 631071 Belangenbehartiging VOA (Vrijwillige Ouderen Adviseur), www.voaheerenveen.nl tel. 0850020987, bereikbaar op woensdag- en vrijdagochtend van 9.30 – 11.30 uur of per @mail: website@voaheerenveen.nl Mantelzorg: Vrijwilligers Servicepunt, tel. 0513-645881 of Imkje de Goede (Caleidoscoop) tel. 06 52326554 Alzheimer: Casemanager Alzheimer, tel. 0561-694900 Rijbewijs voor 75-plussers keuringsartsen: mw. N de Jong, Heidemeer 52, tel. 631330 dhr. J.A. Pragt, Fok 41, tel. 629961 (evt. via Regelzorg, tel. 088 2323300) (kosten keuring, eigen verklaring en rijbewijs: totaal ruim € 100,-)


Infojuni2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you