Page 1

NOVEMBER - DECEMBER 2017

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

WIM BELAEN: SCHRIJVER VOOR DAG EN DAUW // 6 VOEDSELVERDEELPUNT DE STAMPER // 16 DE SINT KOMT NAAR IZEGEM // 20


in dit nummer NOVEMBER - DECEMBER 2017 // nr 24

6 // Wim Belaen: schrijver voor

dag en dauw

Art’Iz-directeur debuteert met literaire thriller.

8 // Iedereen heeft recht op

vakantie!

Sociaal huis ’t Antwoord lanceert een eigen lokaal ‘Rap op stap’ kantoor.

6

15 // Samen smikkelen en babbelen

16 // Voedselverdeelpunt De Stamper

8 COLOFON Izine Izegem Redactieadres: Dienst Communicatie, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Izine@izegem.be Verantwoordelijke uitgever: Bert Maertens, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Ontwerp: Reclamebureau Visual, Pieter Baesstraat 5, 8870 Izegem. Drukkerij: Drukta. Foto’s: Foto’s: Frank Meurisse (cover), Stefaan Vandorpe, e.a.

2 // Izine Izegem

20 16


INHOUD

18

25

18 // In d’Or – Out d’Or Drie dagen feesten zoals dat gebeurde in de swingende gloriejaren van de Izegemse schoenen borstelnijverheid.

20 // De Sint in Izegem 24 // De kloostersite is klaar voor een tweede leven

36 // Projectweek Diversiteit Werkt

24 en verder

20

4. In ’t kort // 10. Beweeg mee met ons! // 12. Zwembaddagen in De Krekel // 13. Wegenwerken // 22. ’t Klikt // 26. De buurderij: vers, lokaal, makkelijk // 27. Verknal het niet met vuurwerk // 28. Fair and Square // 31. Uit de archieven van Ten Mandere // 32. Zelvegemakt en zelve gerepareerd // 33. Kunstgras ingevoetbald // 35. Zwerfvuilruimen: 7 zakken in 3 maanden tijd // 36. Diversiteit werkt // 38. Agenda: uit in Izegem // 43. Agenda: uit in Midwest

november - december 2017

// 3


Welkom in het Dorpshuis Emelgem Er werd de voorbije maanden hard gewerkt aan het oud gemeentehuis van Emelgem. Het pand kreeg een totale opfrisbeurt. De elektriciteit en de verlichting werden er overal vernieuwd, de grote zaal boven is opnieuw gebruiksklaar (met een nieuw toneelgordijn, toneelverlichting volgens de nieuwste technieken, een verlaagd plafond voor betere akoestiek en nieuwe ledverlichting). Ook de vergaderzalen op de eerste verdieping zijn opgefrist. Het gebouw is nu voor het eerst helemaal toegankelijk dankzij een liftplateau. De buitenomgeving wordt aangepakt in het voorjaar. Het oud gemeentehuis heet vanaf nu officieel ‘Dorpshuis Emelgem’ en het kan gebruikt worden voor vergaderingen, voordrachten, tentoonstellingen en netwerkevenementen, maar ook voor activiteiten met een verenigings- of familiaal karakter. Info over huurvoorwaarden lees je op www.izegem.be. Of je kunt de dienst VES contacteren op ves@izegem.be of 051/73.33.03.

Bestel gratis een bermbord en strijd mee tegen zwerfvuil Wist je dat zwerfvuil in de weide dodelijke gevolgen kan hebben voor dieren? Woon jij op het platteland en wil je passanten een signaal geven dat jij het graag proper houdt? Bestel dan een gratis bermbord via http//mooimakers.be/webwinkel/ en plaats het op je eigen terrein (dus niét op de openbare weg). Een tweetal weken na je bestelling ontvang je het bord via de post.

Groepsaankoop groene energie De provincie West-Vlaanderen organiseert opnieuw een groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas. Inschrijven kan vanaf 27 november 2017 tot en met 7 februari 2018, via de website www.samengaanwegroener.be of telefonisch via 0800/76.101. Voor ondersteuning bij de inschrijving kan je terecht bij Sociaal Huis ’t Antwoord, Sint-Jorisstraat 60. Dat kan iedere werkdag na afspraak op 051/33.66.44. Je kunt ook naar het Dorpshuis in Emelgem, iedere donderdagnamiddag na afspraak op hetzelfde nummer. Meer info bij Thomas Segers op thomas.segers@izegem.be.

4 // Izine Izegem


IN ’T KORT

Openingstijden loket NMBS aangepast De NMBS heeft de openingstijden van het loket aangepast. Tijdens de week zal het loket open zijn van 5.55 uur tot 13.15 uur en in het weekend en op feestdagen van 6.55 uur tot 14.15 uur. Reizigers kunnen hun tickets 7 op 7 en 24 op 24 kopen via de automaat en de digitale verkoopkanalen. De automaten accepteren bank- en kredietkaarten en cash in munten tot 35 euro. Bijna alle NMBS-producten zijn beschikbaar aan de automaten, je kunt er ook je treinabonnement laten verlengen.

OP E N IN GS UR E N S TA D S D IE NS T E N In de eindejaarsperiode houden een aantal stadsdiensten er aangepaste openingsuren op na. Je vindt een keurig overzicht op www.izegem.be.

11/11/11 in Izegem In 2017 stelt 11.11.11 ‘Migratie en vluchtelingen’ centraal in zijn campagne. Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en vervolging. Miljoenen mensen migreren omwille van armoede, toenemende ongelijkheid en klimaatverandering. 11.11.11 vraagt een solidair migratiebeleid dat grondoorzaken aanpakt, maar ook veilige en legale migratieroutes aanbiedt. Een beleid waarbij de rechten van migranten gerespecteerd worden. In Izegem vinden er twee acties plaats:

> Politieke en financiële actie De 11.11.11-werkperiode loopt van 3 tot 12 november. Tientallen vrijwilligers gaan de baan op voor de financiële actie. Ze verkopen fluostiften, wenskaarten en chocolade. Op 4 november vindt de politieke actie plaats op de zaterdagmarkt.

> Film in De Leest op 12 november Op zondagmorgen, om 10.30 uur, draait De Leest een film in het thema migratie. Na de film, zo rond 12.30 uur, is er een receptie met fair trade-cava. Ondertussen loopt er een fototentoonstelling.

Kampioenenhulde: bevestigen aub! Zaterdag 2 december vindt de jaarlijkse sportkampioenenhulde plaats in De Leest. We nodigen de Izegemse clubs daarvoor uit per brief of mail. Sportkampioenen die geen lid zijn van een Izegemse club huldigt de stad natuurlijk ook. We huldigen enkel kampioenen, dus helaas geen tweede en derde plaatsen. We

herinneren de clubs er graag aan dat ze moeten bevestigen en laten weten met hoeveel personen ze zullen langskomen. De huldiging zal ongetwijfeld weer een spectaculair evenement zijn. Foto’s volgen in het volgende Izine. Meer info: Stijn.Werbrouck@Izegem.be.

BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie in Izegem, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom kan onze stad vanaf nu gebruik maken van BE-Alert, een nieuw systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Je kan je heel gemakkelijk registreren op www. be-alert.be/nl. Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in. Schrijf je vandaag nog in!

november - december 2017

// 5


Schrijver // Art’Iz-directeur debuteert met literaire thriller

Een verhaal van 175.000 woorden schrijven en onderweg geen enkele keer stuiten op een writer’s block. Je moet het maar doen. Art’Iz-directeur Wim Belaen heeft het kunstje echter geklaard en sinds kort ligt zijn debuutroman ‘Het Venetiaans concerto’ in de winkelrekken. Het is een thriller met, hoe kan het ook anders, muzikale raakvlakken.

Wim Belaen: schrijver voor “Ik heb altijd al een creatieve geest gehad. Vroeger kon ik mijn ei grotendeels kwijt in de muziek. Ik heb zelf veel muziek gespeeld en ik heb ook heel wat stukjes gecomponeerd. Dat ging dan meestal om pedagogische werkjes die ik schreef voor de leerlingen van de Gentse academie waar ik destijds werkte. Toen ik directeur werd in die academie, viel dat componeren echter weg. Daarna bleef ik wel dirigeren, maar daarmee kon ik niet genoeg eigen creatieve stoom aflaten. Een roman schrijven bleek de oplossing.”

sloegen aan het fantaseren rond de situatie. ‘Stel je voor dat die Britten allemaal muzikanten zijn. Misschien is dat meisje wel een bijzondere violiste. En misschien spelen ze wel unieke composities van Mozart. En misschien…’ Het verhaal breidde zich steeds maar uit. Totdat mij vrouw thuis zei: ‘Je beweert nu al jaren dat je een roman wil schrijven. Dit is hét moment om een begin te maken.’ En effectief. Ik zette me aan het schrijven en voor ik het wist, had ik 100 pagina’s.”

Een lange reis, ook een literaire, begint altijd met één stap. Hoe en waarom heb je die eerste stap gezet?

Het verhaal ontspon zich als een thriller die zich afspeelt in de muziekwereld. En die ken je natuurlijk als je broekzak?

Wim Belaen: “Een paar jaar geleden zat ik met mijn vrouw op een terrasje in Venetië. Op zeker moment nam er naast ons een groep Engelsen plaats. In die groep was er ook één bloedmooi meisje dat zich enigszins afstandelijk gedroeg. Mijn vrouw en ik

6 // Izine Izegem

Wim: “Inderdaad. Het verhaal draait rond een pas ontdekt vioolconcerto van Mozart. Muziek is als het ware het behangpapier voor deze roman. En ik voel me natuurlijk goed in deze materie. Ik heb zelf gedirigeerd

en ik heb zelf in orkesten gespeeld. Ik wéét dus wat er omgaat in het hoofd van een muzikant.”

Wanneer schrijf je eigenlijk zo’n boek? Zeker als je ondertussen ook nog ‘ns een kunstacademie in goede banen moet leiden? Wim: “Mijn vrouw heeft veel slaap nodig. Daarom liggen wij dikwijls al vroeg onder de wol. Voor mij is dat anders. Met een zestal uur slaap ik heb genoeg. Dus ben ik dikwijls al voor dag en dauw uit de veren en zit ik achter mijn computer terwijl de rest van de wereld nog slaapt. Op die momenten knettert de inspiratie het best. Daarna heb ik nog ruimschoots de tijd voor een wandelingetje of looptoertje. En tegen dat ik aankom in Art’Iz, ben ik helemaal opgeladen.”

Is het schrijven van zo’n roman dan geen uitputtende bezigheid?


LITERATUUR

Het Venetiaans concerto Zo zegt de achterflap het alvast:

dag en dauw Wim: “Integendeel. Het werkt mentaal verfrissend. Je dompelt je onder in een totaal andere wereld en je creëert als het ware ruimte door te schrijven. Het is een proces dat echt energie geeft. En het werkt zelfs een beetje verslavend. Ik kan die rustige momenten, met een vers kopje ochtendlijke koffie, niet meer missen. Ondertussen ben ik al bezig met een tweede roman.”

In november ga je in Antwerpen je eigen boek signeren op de Boekenbeurs. Had je gedacht dat het ooit zover zou komen? Wim: “Maar néé! Het hele proces is erg geleidelijk verlopen. Tijdens het schrijven had ik een aantal testlezers. De meningen waren toen al onverdeeld positief. Toen het boek een tweetal jaar later af was, maande men mij aan om het manuscript ook effectief naar een uitgever te sturen. Dat deed ik en

Uitgeverij Houtekiet reageerde positief. Het boek is ondertussen verkrijgbaar in België en het zal ook gepromoot worden op de Nederlandse markt. Dat is best opmerkelijk, want slechts een vijfde van de Belgische boeken wordt ook in Nederland in de markt gezet. Het is allemaal bijna onwezenlijk.”

Je eigen debuutroman in handen houden. Wat doet zoiets met je? Wim: “Ik ben werkelijk zó gelukkig. Zoals mijn vrouw het ook al zei: ‘Wát er nu ook gebeurt, niemand kan je afnemen dat je een boek geschreven hebt.’ En dat is waar. Ik ben echt trots op wat ik gedaan heb. Het gebeurt niet zo vaak dat een allereerste poging van een schrijver meteen opgepikt wordt door een uitgeverij. En bij mij is dat wel het geval geweest. Houtekiet heeft me warm en professioneel opgevangen en ik ben benieuwd wat de toekomst nog al in pacht heeft…”

“Een literaire thriller pur sang in een krachtige, meeslepende stijl. Vanaf de eerste bladzijde weet je: hier zal bloed vloeien. Maar van wie? Een nooit eerder ontdekt vioolconcerto van Mozart komt in handen van topdiplomaat Lord Percy Ashdown. Verrukt door deze vondst wil hij het concerto delen met de wereld. Hij verzamelt een indrukwekkende groep van topmuzikanten en organiseert drie concerten. In Venetië, Wenen en Londen. Zijn dochter, de beeldschone Amelia, zal in Londen de vioolsolo spelen. Maar nog voor het eerste concert plaatsvindt, wordt het meisje met de dood bedreigd. De Venetiaanse opvoering afgelasten is geen optie. Kunnen de lokale rechercheurs en MI6 de moord voor de ogen van de wereld verhinderen? Dit razend spannende verhaal dompelt je onder in een demonisch complot van obsessieve hartstocht, jaloezie en passionele romantiek.”

‘Het Venetiaans concerto’ is verkrijgbaar bij onder meer Standaard Boekhandel en online op bol.com.

november - december 2017

// 7


Iedereen heeft recht op vakantie! Voor mensen met een beperkt budget blijven vaak heel wat deuren gesloten als het op vakantie aankomt. Wij willen de deuren wagenwijd openzetten voor iedereen. Want we hebben allemaal recht op vrije tijd, ontspanning en vakantie. Daarom lanceert sociaal huis ’t Antwoord een eigen lokaal ‘Rap op stap’ kantoor.

In het sociaal huis ’t Antwoord kan je al sinds enkele jaren terecht voor het aanmaken van een vrijetijdspas- en/of cheques. Er volgt altijd een beperkt sociaal onderzoek om na te gaan of je in aanmerking komt. Met de pas krijg je 50% korting op inkomgelden, diensten of activiteiten georganiseerd door het stadsbestuur of lokale verenigingen. Je kunt de cheques gebruiken voor het betalen van lidgeld bij je club of vereniging, speelpleinwerking, taal-, sport- of vakantiekampen, buitengewone schoolkosten, naschoolse activiteiten, cursusgeld, activiteiten van het dienstencentrum De Leest, … Het gebruik van de pas of de cheques kan enkel in Izegem. Daarom richt het sociaal huis ’t Antwoord nu een ‘Rap op Stap’ kantoor op. Een ‘Rap op Stap’ kantoor functioneert als een sociaal reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Je kan er een leuke daguitstap, een ontspannende

8 // Izine Izegem

vakantie of een sportieve of culturele activiteit boeken. Dit kan voor een erg uitgebreid aanbod over heel Vlaanderen. Samen zoeken we naar een vakantie ‘op maat’ rekening houdende met persoonlijke wensen en financiële mogelijkheden. Bovendien kan een medewerker hulp bieden bij praktische zaken zoals samenstellen van het budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. Van trein tot verblijf, wij helpen jou op weg!

Waarom een ‘Rap op stap’ kantoor? Zoals eerder vermeld: iedereen heeft recht op vakantie! Vakantie zorgt voor rust en vernieuwing. Het stelt je ook in staat om nieuwe ervaringen en vaardigheden te verwerven. Op die manier ga je zelfstandig zaken plannen en win je aan zelfvertrouwen. Door er even tussenuit te gaan zie je de dingen op een andere manier en voel je je

zowel fysiek als mentaal beter in je vel. Om nog maar te zwijgen van de leuke contacten die je ongetwijfeld aan jouw vakantie zal overhouden.

Bij ‘Rap op Stap’ kan je terecht met al je vragen i.v.m. zinvolle vrijetijdsbesteding: • Over een betaalbaar verblijf aan zee, een daguitstap naar een pretpark, een citytrip naar Antwerpen, een museumbezoek, festival of concert, ... • Over lokale activiteiten (activiteit ‘De Leest’, toneelvoorstelling,….) • Over alle praktische zaken die gepaard gaan bij het nemen van een vakantie: hoe geraak ik er, welk budget heb ik om ter plaatse te eten, iets aan te kopen, een extra activiteit te doen, …


RAP OP STAP

Enkele tips voor een budgetvriendelijke vakantie:

Ons ‘Rap op stap’ kantoor is nog op zoek naar vrijwilligers:

• Kom langs in het ‘Rap op stap’ kantoor en ga samen met ons na of je in aanmerking komt voor een aanbod met fikse korting! • Plan je vakantie goed, samen met ons. Wat wil je allemaal doen? Zijn hier kosten aan verbonden? • Zet een spaarpotje centraal in je woning, iedere keer wanneer je een kleine bijdrage kan doen steek je het in de spaarpot. Zo kijk je samen met je gezin uit naar die welverdiende vakantie!

Wil je ondersteuning bieden bij het zoeken naar vakantie ‘op maat’? Wil je als vrijwilliger ons team versterken? Contacteer ons op tantwoord@ocmwizegem.be of telefonisch 051/33 66 44

Kom eens binnen in ons ‘Rap op Stap’ kantoor voor vrijblijvend vrijetijds- en reisadvies : Sociaal Huis ’t Antwoord Iedere dinsdag van 16.00u tot 18.00 u of telefonisch 051/33 66 44

november - december 2017

// 9


Beweeg mee met ons! De stad promoot bewegen op verschillende manieren. Zo pompen we elk jaar veel geld in de sportaccommodatie in sportcentrum De Krekel en elders. Daardoor kunnen zowel individuelen als verenigingen in de beste omstandigheden sporten. Daarnaast mogen verenigingen ook gratis gebruik maken van de infrastructuur en krijgen ze subsidies voor hun werking. En de sportdienst organiseert natuurlijk zelf ook evenementen, denk maar aan Urban Move, de autoloze zondag en de lessenreeksen. We doen dit allemaal omdat sport en beweging ervoor zorgen dat je je goed in je vel voelt. Je stress vermindert, je voelt je fitter en je hebt meer energie. Sport brengt bovendien mensen dichter bij elkaar. Niet meer aarzelen dus: maak je keuze en geef een mep op de #Izegeminbeweging-knop! 1) BEWEEGKAART Voldoende blijven bewegen is ook voor volwassenen en de groeiende groep 50-plussers van groot belang. Een beweegkaart kost 66 euro en geeft je recht op 24 lessen yoga, aquafitness, actief overdag, gymlessen of beweegsessies. Met deze lidkaart ben je meteen ook verzekerd. Je kunt ze aankopen via de webshop of op de sportdienst bij bart.colpaert@izegem.be

10 // Izine Izegem


BEWEGEN

2) BEWEGEN NA SCHOOL 3- tot 5-jarigen brengen de helft van de dag zittend door. Bij adolescenten loopt dit zelfs op tot 9 uur. Daarom breiden we het naschoolse sportaanbod uit. Naast Sport Na School voor het secundair en Multimove voor kleuter en lager onderwijs, starten we met Sportsnack een derde pijler op in de strijd tegen zittend gedrag. Info bij Katrien Abbeloos op regioizegem@sportnaschool.be

3) ZWEM! Als je zwemt verbrand je razendsnel calorieën, verbetert je conditie en maakt je (pijnlijke) spieren soepel. Een eigen zwembad hebben in de stad is een grote troef en die spelen we graag uit. Baantjes trekken, leren zwemmen, ravotten, het is allemaal mogelijk. Alle info op sport.izegem.be

4) BEWEGEN IN DE BUURT Overal in de stad kun je de jeugdwelzijnswerker tegen de stad lopen. Hij gaat de straat op om kinderen en jongeren beter te leren kennen. Bewegen zetten we hierbij graag in als middel. Zo rukken we tegenwoordig dikwijls uit met de pannavoetbalkooi. Binnenkort vervangen we trouwens ook alle kapotte doelen en doelnetten. Alle info bij kenny.rogiers@izegem.be of op de jeugddienst.

5) BEWEEGKLASSEN

6) BEWEGEN IN DE LEEST Dienstencentrum De Leest is een ontmoetingsplaats voor elke Izegemnaar. Je kunt er genieten van een kopje koffie en een gezellige babbel. Je kunt er de computer gebruiken en de kranten lezen. Het lokaal dienstencentrum organiseert daarnaast ook een uitgebreid aanbod recreatieve én beweegactiviteiten. Meer info bij annelies.demey@izegem.be.

Bewegen na de schooluren is van groot belang maar ook tijdens de lesuren mag er wat meer bewogen worden. Daarom organiseert de sportdienst tal van beweegklassen. Van januari tot eind april komen de klassen naar de sportdienst voor hun dagelijkse portie beweging. In de maand november zijn er beweegsessies in het Huis van de Sint. Alle info bij annelies.schelpe@izegem.be

7) JOKE VERBEKE BOV-COACH VOOR IZEGEM EN INGELMUNSTER “Ik ben Joke Verbeke, ik woon in Izegem en ben gehuwd met Korneel en mama van Cas en Kobe. Ik studeerde Licentiaat Lichamelijke Opvoeding en in 2013 behaalde ik mijn diploma kinesitherapie. Ik werk als zelfstandig kinesist bij Kine Roeselare, een groepspraktijk met vestigingen in Roeselare en Rumbeke. Dat mensen zich goed in hun vel voelen, dat vind ik belangrijk. Beweging kan daar een rol in spelen. Het is niet evident om beweging in een druk weekschema in te plannen. Als het je lukt, voel je je beter. Je staat steviger in je schoenen en je straalt dat ook uit. Ik wil graag jou compagnon zijn in je zoektocht naar bewegingsplezier.” T: 0473/51.20.96 - izegem.joke@bewegenopverwijzing.be

november - december 2017

// 11


Het zwembad een weekje in de kijker.

Zwembaddagen in De Krekel. Zwemmen is één van de gezondste bezigheden ter wereld. Sporters met blessures profiteren van deze low-impactvorm van training en in het water voelen zelfs personen met overgewicht zich vederlicht. Of je nou een waterrat bent of niet, iedereen zou zo nu en dan eens een baantje moeten trekken. Daarom promoten we tijdens de zwembaddagen heel graag ons zwembad met een uitgebreid aanbod.

van 15 tot 19 november Woensdag 15/11, Spel Zonder Grenzen | 12u-16u00 Een attractieve scholencompetitie voor de lagere scholen. Inschrijven kan alleen via de school zelf. Donderdag 16/11, Ontbijtzwemmen | 7u-8u Lekker ontbijt voor al de vroege sportievelingen. Donderdag 16/11, Seniorenzwemmen | 16u30-17u30 Gratis zwemmen! Vrijdag 17/11, Ravotzwemmen | 18u-21u Vrij spelen op een fantastische waterstructuur. Zaterdag 18/11, Ravot-en familiezwemmen | 10u-11u30 / 14u-17u45 Vrij spelen op een fantastische waterstructuur. Zondag 19/11 Aperitiefzwemmen | 9u-12u30 Na afloop krijgen de zwemmer een gratis apéro aangeboden. Zondag 19/11, Schattenduik | 11u Om 11u werpen de redders tal van schatten in het bad. De zwemmers mogen één schat opduiken. Zondag 19/11 Huldiging laureaten Afstandszwemmen | 11u30 We huldigen de laureaten van het afstandszwemmen.

JAARABONNEMENTEN EN BEURTENKAARTEN AAN -10% VAN 13 TOT 19 NOVEMBER.

Het zwembad is gesloten op:

AFSTANDSZWEMMERS KUNNEN HUN TRIMKAARTJES TOT 13 NOVEMBER AFGEVEN AAN DE KASSA VAN HET ZWEMBAD.

- 24 december (gesloten in de namiddag) - 25 december - 31 december (gesloten in de namiddag) - 1 en 2 januari 2018

12 // Izine Izegem


ARE-BEVEREN

A

LA

SE

ST RA AT

8

E RO

RO E

SE

LA

AR SE

MOBILITEIT

Update over de wegenwerken 1. Herinrichting Roeselaarsestraat vanaf Kapucijnenlaan tot over Multi Bazar.

2. Aanleg collector Zuidkaai in opdracht van Aquafin.

wordt er smaller en krijgt een fietssuggestiestrook. Wisselende parkeervlakken en plantvakken moeten zorgen voor een trager verkeer.

ARDOOISESTRAAT

AT

RA ST

E MS

GE

IZE

Aannemer Cnockaert is gestart met de Gelijktijdig met de werken in de Roeselaarsestraat voert Aquafin ook werken uit in de heraanleg van de Roeselaarsestraat tussen Abelestraat. Deze werken maken deel uit na de Kapucijnenlaan tot net over de Multi een groter project dat vorig jaar gestart is Bazar. De werken gebeuren in verschillende langs de Zuidkaai en waar tot aan Winsol de fasen. 3. Parking Tilloplein riolering al werd aangelegd. 1. In de eerste fase (rood) wordt er gewerkt De stad heeft ondertussen in eigen beheer vanaf de Vuurkruiserslaan tot net over het de parking aan het Tilloplein heraangelegd, In de Abelestraat wordt er eerst gewerkt kruispunt met de Oekensestraat. Hierdoor op het kruispunt van de Meensestraat en de tussen de Roeselaarsestraat tot net over het is er geen doorgaand verkeer mogelijk in Dweersstraat. Net zoals op de parking kruispunt met de Vuurkruiserslaan. Deze de Roeselaarsestraat, en is het ook niet tussen de Kruisstraat en de Nederweg werd fase zal normaal gezien duren tot eind mogelijk om uit de Abelestraat de het centrale deel verhard en het parkeergefebruari 2018. Daarna wordt er tot eind 2018 Roeselaarsestraat op te rijden. We deelte behouden in een waterdoorlatende in verschillende fasen verder gewerkt in de verwachten dat deze fase zal duren tot TRAA TRHO DESS januari 2018. steenslagverharding. Abelestraat. Om de hinder voor de bewoners TRAAT zo kort mogelijk te houden, elke EMSESTRAAT Op dit plein werd er, na een overlegmoment 2. Daarna (geel) werkt de aannemer tot eind KACHT MANESzal TRAAT van de omwonenden, gewerkt met voorgaande fase voorzien worden van een maart 2018 verder richting de Kapucijnenlaan. betonplaten van 2m op 2m als centrale overrijdbare onderlaag in asfalt voor er een 3. Tenslotte starten dan de werken vanaf het rijweg. Tussen de parkeervlakken werden er nieuwe fase wordt opgestart. T A A TR kruispunt met de Abelestraat richting NNENS nieuwe bomen aangeplant, er werd een BI Rumbeke en de aanleg van de parking op groenzone aangelegd en de in- en uitrit werd In overleg met de bewoners wordt van de het kruispunt van de Abelestraat, verplaatst naar de Dweersstraat. rioleringswerken trouwens gebruik gemaakt om de Abelestraat te herinrichten. De rijweg 7 Oekensestraat en Roeselaarsestraat. GR

1

1

1

NO

OR

DK

AA

I

BE KA LEO ER TLA A

SASB

N

RUG

N382C

KAC

HTE

MS

EST

RAA T

EW IJK

ES E

LA A

PR

INS

AT

AL

BE

NOO

AN

RDK

AN

AAI

MS

EST

RAA T

BAR

ONS

TRA AT

AT RA ST

ARDE

BA

RO NS TR A

ZUID

KAA

MANDEL STRAAT

EGEN

I

VIJFW

AT

N35 7

AT

STRAA T

STRA

E L A RE

HTE

EN

RT LA

KAC

TLA

EG

RA

RAE

FW

ES T

DE

VIJ

RS

POTA

KO

N36B

AAT

RIJKS

WEG

GEN

BA

CH

TE

NS

TR

STR

AAT

november - december 2017

// 13

RWEG

GENTSEHEE

V

AA T

TSE

ELA AN

AM

2

ERD

6

N36

STR

6

RE NM A

RK

T

IZE G E M

OTE

3

A17E40

LOD RO

GEV LIEVEN AER TLA AN

ZEGEMSESTRAA T

KRE KEL M

I

82C

AA

N3

NK

7

AA


MAALTIJDPUNT

Samen smikkelen en babbelen Zin om ‘ns gezellig samen de voeten onder tafel te steken? Dat kan! In november en december vinden er een aantal maaltijdpunten voor medioren en senioren plaats in verschillende Izegemse buurten. De maaltijdenpunten zijn goed voor de samenhang in de buurt. Je leert er ongetwijfeld nieuwe mensen kennen. En je krijgt een gezond en lekker maal voor een mooi prijsje. Dus waarom zou je eigenlijk nog twijfelen?

Maandag 6 november

Donderdag 7 december

Groentesoep Gebakken kippenbil met dragonsaus, appelmoes, puree Yoghurt

Tomatensoep Kabeljauwfilet met kruidensaus, karnemelkstampers, zurkel Karamelpudding

Bosmolens, zaal Molenwiek

Bosmolens, zaal Molenwiek

Donderdag 16 november

Donderdag 14 december

Courgettesoep Kalfsgoulash met champignons en zilverajuintjes, erwten en wortelen, rösti’s Mokkapudding

Tomatensoep met balletjes Stoofvlees, appelmoes, gebakken aardappelen Mokkapudding

Dinsdag 21 november

Donderdag 21 december

Broccoli- bloemkoolsoep Ardeense kalkoenfilet op grootmoeders wijze, gebakken witloof, kroketten Yoghurt

Champignonsoep Cordon Blue, Provençaalse snijbonen, puree Vanillepudding met speculoos

Kachtem, zaal ’t SoK

Sint - Rafaël, zaal De Mast

Kachtem, zaal ’t SoK

Sint–Rafaël, zaal De Mast

De maaltijd kost 6,30 euro, water inbegrepen. Andere dranken mogelijk tegen betaling. Inschrijven voor een maaltijd kan in het Sociaal Huis ‘t Antwoord op 051/33.66.44, tot 1 week voor de maaltijd. Verenigingen die interesse hebben om als vrijwilliger te helpen op een van de maaltijdpunten, mogen gerust vrijblijvend contact opnemen met Natacha van het Sociaal Huis.

november - december 2017

// 15


Voedselverdeelpunt De Stamper // meer dan ooit broodnodig in Izegem

“Mensen die bij ons aankloppen, hebben soms al dagenlang niet meer degelijk gegeten” Zo’n 370 Izegemnaren, waaronder 151 kinderen, zijn zo aan het einde van hun Latijn, dat ze maandelijks een voedselpakket gaan ophalen bij vzw voedselverdeelpunt De Stamper. “En het gaat daarbij dikwijls om mensen waarvan je het echt niet zou verwachten”, klinkt het bij de vrijwilligers van De Stamper. Een gesprekje over armoede achter mooie gevels.

Vzw voedselverdeelpunt De Stamper zag het levenslicht in 2003. Het gebouw, de algemene kosten en het loon van één medewerker werden, en worden nog steeds, betaald door de stad. De Lions Club leverde een kapitaalinjectie van 100.000 euro, Pol Dewulf werd gebombardeerd tot voorzitter en Caroline Perneel werd aangeworven als dagelijks medewerker. Geruggesteund door penningmeester Oswald Casier en een team van een twintigtal vrijwillige medewerkers, houdt dit tweetal De Stamper ondertussen al bijna 15 jaar draaiende.

En in die periode is De Stamper flink gegroeid, nietwaar voorzitter Pol? Pol Dewulf: “De cijfers spreken boekdelen. In 2003 konden we voedsel verdelen voor een totale waarde van 12.000 euro. Ondertussen is dat al meer dan vertienvoudigd, goed voor 60 ton eten. Een deel daarvan krijgen we van de West-Vlaamse afdeling van de nationale voedselbank, maar bijna twee derden komt van onze eigen werking. Zo krijgen we heel wat voedsel via schenkingen van winkels, bedrijven en particulieren en inzamelacties van scholen. De zaken die we daarna nog tekort hebben, kopen we zelf aan. De financiële middelen daarvoor krijgen

16 // Izine Izegem

we via serviceclubs, schenkingen of eigen acties.”

Is de werking van De Stamper ook veranderd doorheen de jaren? Pol: “De werking is vooral breder geworden. Vroeger verdeelden we alleen voedsel. Tegenwoordig verdelen we ook speelgoed en degelijke kinderkleren. Daarnaast bieden we kooklessen aan. Mensen van onze doelgroep leren hoe ze dikwijls voor een bescheiden budget gezond en lekker kunnen koken. En één keer per maand serveren we ook een goedkope maaltijd hier in De Stamper zelf. Momenteel mogen we elke keer een 35-tal personen verwelkomen. Maar eigenlijk zouden het er nog veel meer moeten zijn.”

Dus er is wel degelijk een grote nood aan een initiatief zoals De Stamper. Zijn er dan zoveel mensen in Izegem die zelfs niet over de mogelijkheden beschikken om voldoende eten te kopen? Caroline Perneel: “Je kunt niet geloven wat voor ’n schrijnende toestanden wij hier soms zien. Je moet weten: aankloppen bij het OCMW om te melden dat je geen eten hebt,

is voor veel mensen echt de allerlaatste stap. Dikwijls hebben onze cliënten al twee, drie dagen niet meer deftig gegeten als ze bij ons aankomen. En dan nog hebben ze drempelvrees. Het gaat daarbij trouwens zeker niet altijd over de zogenaamd kwetsbare groepen van de maatschappij. We hebben soms zelfstandigen of ex-zelfstandigen die helemaal op zwart zaad zitten. Mensen die in een mooi huis wonen, maar verder niet weer weten van welk hout pijlen te maken. Ook veel jonge personen, die al vroeg een boel schulden met zich meeslepen en dikwijls ook nog ‘ns drie of vier kinderen moeten zien op te voeden.”

Hebben jullie veel ‘vaste’ cliënten? Mensen die maand na maand komen aankloppen voor een voedselpakket? Caroline: “In de loop van het jaar wordt ongeveer één derde van ons cliëntenbestand vernieuwd. We hebben nogal wat mensen die in structurele armoede leven, dikwijls van generatie op generatie. Maar daarnaast hebben we ook acute crisisgevallen. Hier boven De Stamper zijn er een aantal woningen voor noodopvang gevestigd. Eén van de bewoners kwam onlangs vragen om een vers t-shirt. Die man


SOCIAAL

had werkelijk niets meer. Toen het laatst ‘ns enorm regende zag ik buiten een mevrouw met twee kindjes lopen. Die kindjes hadden nog geen trui of jas aan in dat rotweer. De mevrouw vroeg of ze even mocht schuilen en vertelde hoe moeilijk ze het had om de dagdagelijkse dingen te kunnen kopen. Gelukkig konden wij wat passende kinderkledij meegeven.”

De Stamper is voor veel mensen dus een soort van laatste toevluchtsoord. Hoe pakken jullie die moeilijke taak aan? Pol: “We proberen een warm nest te bieden, met een lage drempel. Het is voor de cliënten al moeilijk om bij ons langs te komen, dus zorgen wij voor een menselijke ontvangst. Als ze zelf niet vertellen, vragen wij bijvoorbeeld niet door over hun persoonlijke situatie. Daarnaast hebben we ook een heel stabiele vrijwilligersgroep. Als mensen bij ons binnenstappen, zien ze dus meestal bekende gezichten. Dat schept vertrouwen. En op die manier wordt De Stamper meer dan ‘gewoon maar’ een voedselverdeelpunt.”

De Stamper steunen? Dat kan perfect. En wel op een aantal manieren: • Voedsel doneren. Uiteraard enkel kwalitatieve, niet-vervallen producten. Neem gerust eerst even contact op met De Stamper voordat je langs gaat. • Degelijke kinderkledij donderen. • Degelijk speelgoed doneren. Weliswaar geen knuffeldieren. De Stamper ligt aan de Roeselaarsestraat 293 en is van maandag tot donderdag elke dag open van 9 tot 11.30 uur en van 14 tot 17 uur. Van maandag tot vrijdag is de deur ook open buiten deze uren. Dus op die dagen kun je altijd spullen achterlaten in het lokaaltje. Ook financiële steun is welkom op rekeningnummer BE53 0013 9608 7553 van vzw De Stamper. Voor elke gift van meer dan €40, wordt een fiscaal attest opgestuurd. Meer info verkrijg je op destamperizegem@gmail.com of 0498/72.35.63.

november - december 2017

// 17


3- 4-5 N

in OUT

OV EMBER 2017

d’Or

Feestweekend Eperon d’Or De Izegemse schoenmakers gingen vroeger elk jaar uit de bol tijdens het Sint-Crispijnsfeest. En dat gaan wij straks ook doen. We gaan drie dagen feesten zoals dat gebeurde in de swingende gloriejaren van de Izegemse schoen- en borstelnijverheid. Eperon d’Or wordt dan het centrum van de daverende “In d’Or – Out d’Or”-feestelijkheden. En deze keer zijn natuurlijk niet enkel de schoenmakers welkom. Nee - in plaats daarvan nodigen we élke Izegemnaar uit. Jong en oud, werkgever of werknemer, uit het stadscentrum of de deelgemeenten, hippe vogel of ingetogen genieter: jullie zijn allemaal welkom, want júllie geven onze stad op vandaag nog altijd mee vorm!

1. Feest in de spiegeltent Naast Eperon d’Or trekken we voor de gelegenheid een prachtige, nostalgische spiegeltent op in authentieke Jugendstil. De tent biedt plaats aan 500 personen en zal onder meer dienen als decor voor een retro pop-up café, een T-dansant en een bal.

2. Straf straattheater Op zaterdag en zondag zaaien een aantal straattheater-compagnieën verbazing en verwondering in het stadscentrum.

3. Gesmeerde kelen Op zaterdag en zondag zingen Izegemse koren de pannen van het dak op historische locaties overal in het stadscentrum. Op een paar plekken kun je gerust meezingen. Ook

18 // Izine Izegem

Art’Iz-studenten Woord en Muziek zetten hun beste beentje voor. De wandeling langs koren en straattheater is vrij en helemaal gratis.

4. Dansen, dansen, dansen! Als we het hebben over “de swingende gloriejaren van de schoen- en borstelnijverheid”, dan bedoelen we dat ook letterlijk. De dames en heren van The Cherry Dots leren je op zaterdagavond flitsende danspasjes aan uit vervlogen tijden. Aansluitend kun je tijdens het retrobal de dansvloer van de spiegeltent in vuur en vlam lindyhoppen en charlestonnen.

5. Eperon d’Or zelf Natuurlijk valt er het hele weekend door ook heel wat te beleven in Eperon d’Or zelf:

workshops, gratis rondleidingen, demo’s, een postkaart-actie en meer!

6. Op het menu Het spreekt voor zich dat je tijdens In d’Or – Out d’Or geen honger hoeft te lijden. Op vrijdagmiddag serveert het dienstencentrum een kermismaaltijd. Op zaterdag zijn er ontbijt- en op zondag brunchgesprekken. Izegemse handelaars baten een feestdorp uit rond Eperon d’Or. En het hele weekend lang serveren diverse horeca-uitbaters ‘Eperon d’Or-speciallekes’ in hun respectievelijke zaken.


EPERON D’OR

Het complete feestprogramma Vrijdag 3 november 12u-13u: Middagmaal i.s.m. dienstencentrum De Leest 13u-16u: T-Dansant met Alain Proviest 22u-01u: Pop-up retrocafé

Zaterdag 4 november 9u30-11u30: Ontbijtgesprekken: “Herbestemming van historische panden: een noodzaak of een gril?” Spiegeltent / €15 pp / inschrijven via webshop 10u-16u: Verkoop postkaart en -zegel Eperon d’Or met dagstempel 15u-17u: Architectuurwandeling: “Belle Epoque en interbellum.” Start aan Eperon d’Or / €2,5 pp / inschrijven op eperondor@izegem.be of 051/31.64.46 16-22u: Korenwandeling in het teken van het Sint-Crispijnsfeest dat in Izegem feestzalen en cafés liet vollopen. Izegemse koren en studenten van kunstacademie Art’Iz zingen op verschillende locaties. Laat je leiden door sfeervolle en grappige straattheateracts. Gratis / vrije start. 16u-22u: Evocatie van de geschiedenis van Izegem met historische affiches. Vroeger borstelmuseum, Baron de Pélichystraat 5 16u-22u: Feestdorp met eet- en drankstandjes van Izegemse handelaars 10u-20u: Gratis bezoek aan Eperon d’Or: rondleidingen om 11u, 14u30, 15u30, 18u (vooraf inschrijven kan), machinedemonstraties, fototentoonstelling Andy Vandaele, workshops voor kinderen, versturen gratis postkaartje met Eperon d’Or-zegel 20u-21u: Swingende dansinitiatie met The Cherry Dots en livemuziek 21u-3u: Groot retrobal

Zondag 5 november 11u-13u: Brunchgesprekken: “De uitdagingen van een ondernemer.” Izegemse ondernemers van vroeger en nu aan het woord. Spiegeltent / €15 pp / inschrijven via webshop 13u-18u: Korenwandeling met straattheater en affichetentoonstelling 13u-18u: Feestdorp 13u-18u: Gratis bezoek aan Eperon d’Or met rondleidingen om 14u30, 15u30, 16u30 (vooraf inschrijven kan) 14u en 15u30: Workshops voor kinderen en jongeren. Inschrijven via de webshop.

Alle details en info rond uren en inschrijvingen lees je na op www.eperondor.be. Je kunt alles straks ook van naaldje tot draadje nalezen in de Pekkersgazette, die tijdens het weekend verdeeld wordt in een oplage van 3000 stuks.

november - december 2017

// 19


Voor het Huis van de Sint slaan het , mus eum Eperon d’Or, de Jeugddienst van eek ioth Bibl de de Sportdienst en ar. Izegem opnieuw de handen in elka ma ram prog t bon Het resultaat is een van activ iteit en voor gezinnen met het kinderen en voor klas groepen van jaar. leer 2e het 2e kleuter tot

Veel te beleven in het Huis van de Sint Heb je je ooit al eens afgevraagd waar de Sint en zijn Pieten wonen als ze in ons land zijn? Het antwoord is… In kasteel Wallemote in Izegem! Een perfecte keuze, want het Huis van de Sint is een prachtig landhuis, midden in een mooi groen park en met een eigen speelzone. Van begin november tot begin december zoemt het hele kasteel van de activiteiten voor scholen en gezinnen met kinderen…

6 NOVEMBER TOT 6 DECEMBER (VOOR SCHOLEN)

WOENSDAG 15 NOVEMBER

WEEKEND VAN 25 EN 26 NOVEMBER

SCHOENPIETEN GEZOCHT!

VOORLEESNAMIDDAG MET SINTVERHALEN

OP BEZOEK BIJ DE SINT

Scholen zijn al vanaf 6 november welkom in het kasteel, want de Sint is dringend op zoek naar Schoenpieten! Klungelpiet is namelijk vre-se-lijk onhandig. Er loopt bijna altijd iets mis als hij een werkje moet doen. Hij heeft zelfs nog niet eens een Pietendiploma behaald! En nu is hij vergeten welke schoentjes bij welke kinderen horen… Kunnen de kinderen hem helpen? Samen met de gids en de pietentrainer leggen de kinderen een boeiend en doe-gericht parcours af door het kasteel. En als ze het goed doen, behalen ze misschien een eigen Pietendiploma.

De Sint en zijn Pieten hebben samen natuurlijk al veel avonturen beleefd. Op woensdagnamiddag 15 november kan je in de boekenkamer van het Huis van de Sint komen luisteren, wegdromen of lachen met leuke Sintvertellingen. Schuif je aan bij ons mini-verteltheater?

Deze activiteit loopt elke schooldag, van 6 november tot 6 december. Organisatoren Eperon d’Or en de Sportdienst verwachten alvast meer dan 2.000 kinderen!

20 // Izine Izegem

Twee sessies: om 15 uur en om 15.30 uur. Deelnemen is gratis, maar je moet wel inschrijven via de webshop op http://webshop-vrijetijd.izegem.be

Gezinnen met kinderen stippen best al het weekend van 25 en 26 november aan in hun agenda. De Sint en zijn Pieten verwelkomen dan mama, papa, broertjes en zusjes voor een leuke belevingstocht door hun prachtige kasteel. Snuister rond in de mooi ingerichte kamers, sport mee in de pietengymzaal, kook een potje mee met de pieten in de keuken, luister naar een spannend Sintverhaal in de boekenkamer, maak een mooie tekening voor de Sint en… Ontmoet de Sint in hoogsteigen persoon! Pietje Precies houdt ondertussen de tijd in de gaten en zorgt dat je niks mist! Je kan de Sint en zijn Pieten bezoeken op zaterdag 25 november van 13.30 tot 17 uur en op zondag 26 november van 9.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Inschrijven is vereist via de webshop van de stad op http://jeugd.izegem.be. Deelnemen kost 4 euro per kind. Ouders mogen gratis mee.


DE SINT

…en Sint komt ook naar De Leest! ZATERDAG 2 DECEMBER, 20 UUR

EEN STOUTE (!) SINTERKLAASSHOW VOOR BRAVE (?) VOLWASSENEN - SNT KNT* 18+ ’t (H)eerlijk avondje is gekomen, ’t avondje van Sinterklaas… En dit bonte avondje is tot de rand toe gevuld met: alles wat je altijd al wilde weten over de Sint maar nooit durfde te vragen, 
kinderachtige sinterklaasspelletjes,
strenge diepte-interviews,
 grappige meezingmomenten,
de verkiezing van de ‘zak van het jaar’
én de triomfantelijke terugkeer van de roe! Heb je een wilde wens voor jezelf of een ander? Brandt er een vuile vraag op je lippen? Wil je iemand in het publiek een ouderwetse loer draaien? Mail naar: sint18+@deleest.be en wie weet regelt de Sint wel (n)iets!

ZONDAG 3 DECEMBER, 14 EN 17 UUR

HOCUS POCUS PIET

ZONDAG 26 NOVEMBER (OP DE MELKMARKT):

AANSTEKEN KERSTLICHTJES Na het vele bezoek in kasteel Wallemote is de Sint nog niet klaar met zijn verplichtingen. Zondagavond 26 november gaat hij, vergezeld van enkele Pieten, de duizenden kerstlichtjes van de vredesboom op de Melkmarkt aansteken. Hij vertrekt om 18 uur aan het park van kasteel Blauwhuis en roept alle kinderen op om hem van daaruit te vergezellen naar de Melkmarkt. Aan de Vredesboom trakteert hij iedereen dan op een kop warme chocomelk.

Een schitterende theatervoorstelling voor de hele familie. Sinterklaas weet het even niet meer. Hij staat op het punt naar België te vertrekken met de Stoomboot maar… Die is helemaal leeg. Waar zijn al die pakjes gebleven? Hoog tijd om Speurpiet in te schakelen die al snel zijn beste speurkunsten boven haalt om de Sint te helpen. Zal het hem lukken de pakjes tijdig terug te vinden? En wat is er toch aan de hand met Goochelpiet die duidelijk het goochelen nog niet helemaal in de vingers heeft… Als Kapitein Pablo uiteindelijk de stoomfluit voor vertrek laat klinken, wordt het al helemaal spannend!

november - december 2017

// 21


’t Klikt

De Wolvenhofeditie! Tijdens twee zaterdagen in september konden fotografen hun hartje ophalen in kasteel Wolvenhof. Normaal is het pand niet toegankelijk, maar op deze twee dagen stelden de stad en de provincie de kasteeldeuren bij wijze van uitzondering open. Heel wat fotografen gingen op het aanbod in. Een klein deeltje van de “buit” van die dag vind je op deze twee bladzijden.

© Bostyn Guy

Het principe van de fotowedstrijd is hetzelfde als bij andere edities. Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van stad Izegem: www.facebook.com/stad. izegem. Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een reeks cultuurbonnen van De Leest. Vanaf de volgende Izine trouwens weer een ‘gewone’ editie van ’t Klikt. Je foto’s zijn dus nog steeds welkom op izine@ izegem.be of op Instagram en Facebook met #in_izegem. In Izine 23 scoorde Elien Van Essche trouwens het best. Proficiat! © Diederich en Sofie

© Surmont Joke

22 // Izine Izegem

© Decuypere Jose


’T KLIKT

© Seynaeve Freddy © Saelens Hilde

© Vandewynckele Kristof

© Claerhout Wim

© Beheydt Peter

© Vercruysse Jean-Pierre

november - december 2017

// 23


Kloostersite // Kloostergebouw maakt plaats voor sociaal wooncomplex

De kloostersite is klaar voor een tweede leven De oude kloostersite in de Prinsessestraat, een ijkpunt in deelgemeente Emelgem, is definitief aan een nieuw leven begonnen. Het gebouw werd grotendeels gesloopt en maakte plaats voor een complex van 40 sociale huurappartementen.

De laatste vijf zusters van de Heilige Vincentius à Paolo verlieten het klooster in de Prinsessestraat al in 2009. Het ruime gebouw kwam daardoor helemaal leeg te staan. Sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel zag een mooie kans en besloot het klooster grotendeels te kopen. Een klein deel van het gebouw bleef in handen van de aanpalende Sint-Pietersschool. Die heeft er nu al een doorgang en een lokaal voor naschoolse opvang in geïnstalleerd. Daar wordt later onder meer nog een leraars­ lokaal en een archiefruimte aan toegevoegd.

Oud en nieuw De plechtige eerste spadesteek werd gegeven op 1 juni 2015 en het project werd afgerond in september van dit jaar. Het klooster heeft plaats gemaakt voor een gloednieuw complex van 40 sociale huurappartementen. Het oude gebouw is vrijwel helemaal verdwenen, maar de ziel van het klooster werd toch bewaard in de splinternieuwe voorgevel. Zo sluit het nieuwe complex vrijwel naadloos aan op het nog bewaarde gedeelte van het klooster. Rechts van het complex ligt er nu een park, dat weliswaar nog wat tijd nodig heeft om helemaal groen te worden, en een makkelijke doorsteek naar het wandelpad aan het kanaal. Via een keurig brugje ben je in een wip vanuit de Prinsessestraat in de groene zone van Wandel op de Mandel.

24 // Izine Izegem


RUIMTELIJK

Kapel krijgt nieuwe functie Op vraag van de zusters werd de oude kapel van het klooster helemaal bewaard. Het kenmerkende torentje is dus nog steeds present en de kapel maakt nu een onlos­ makelijk deel uit van de site. Het beheer van de kapel is na een openbare verkoop in handen van een privé-eigenaar. Die zal de kapel inrichten als tentoonstellingsruimte.

Ook voor personen met een beperking Opmerkelijk is dat 12 van de 40 appartementen in het nieuwe gebouw zogenaamde ‘ADL’-appartementen zijn. ‘ADL’ is kort voor ‘activiteiten van het dagelijkse leven’. Deze appartementen zijn specifiek voorzien voor personen met een ernstige lichamelijke beperking. Ze hebben aangepaste keukens en badkamers, automatische deuren, de drempels werden weggewerkt, de deuromlijstingen zijn extra beschermd, enzovoort. Typisch voor een ADL-systeem is ook dat er in de onmiddellijke nabijheid een centrum voor permanente assistentie is. Bewoners kunnen op elk moment van de dag gebruik maken van de diensten die dat centrum aanbiedt. De hulp varieert van het assisteren bij het eten tot persoonlijke verzorging en toiletbezoek. Het ADL-centrum op de site in Emelgem bevindt zich op de eerste verdieping van het gebouw langs de straatkant. Vzw ADO Icarus staat er in voor de dienstverlening.

Meer info? Met alle vragen in verband met de huurvoorwaarden kun je terecht bij De Mandel op 051/23.35.00 of info@demandel.be. Je kunt ook langsgaan op de burelen aan de Groenestraat 224 in Roeselare, liefst na afspraak. Meer info ook op www.demandel.be. Meer informatie over ADL en inschrijving op de wachtlijst voor deze assistentie krijg je via ADO Icarus vzw, Alfred Nobellaan 11, 8500 Kortrijk. Telefonisch op 056/22.76.85 of online op www.ado-icarus.be.

In vogelvlucht door de geschiedenis van het klooster De liefdadigheidszusters waren sinds 1816 in Emelgem werkzaam. In 1821 richtten ze een katholieke jongens- en meisjesschool op. In 1856 werd het woonhuis van de liefdadigheidszusters omgevormd tot een klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. In 1860 werd er een kloosterkapel aan toegevoegd en in de loop van de jaren werd het klooster verder uitgebouwd. De kapel werd in 1937-1938 vernieuwd. De laatste zusters verlieten het klooster in 2009.

november - december 2017

// 25


Van thuis uit shoppen bij 12 lokale producenten

De Buurderij: vers, lokaal en makkelijk Tegenwoordig heeft iedereen de mond vol van duurzaamheid, lokaal eten, korte keten en meer van dat. De Buurderij maakt al die mooie woorden nu bereikbaar voor iedereen. Met dit initiatief kun je namelijk rechtstreeks bestellen bij lokale producenten en dat heeft een aantal fikse voordelen.

Izegem vindt het warm water niet uit met dit project. In West-Vlaanderen alleen zijn er ondertussen al een tiental Buurderijen actief. En die draaien allemaal op hetzelfde principe en met hetzelfde online-platform. Het uitgangspunt van de Buurderij is dat de consument rechtstreeks kan kopen bij de producent. “We maken het contact tussen beiden makkelijker”, zegt initiatiefnemer Christophe Decaigny. “De mensen kunnen via de website ingeven welke producten ze die week willen aankopen. Ze betalen meteen online. En op vrijdagavond gaan ze al die producten dan in één keer ophalen.”

kunnen de boodschappen doen van thuis uit. Ze betalen meteen online. Ze kunnen hun bestelling dan ophalen op vrijdagavond. Maar ze moeten maar naar één plek, er zijn geen wachtrijen en je moet niet meer afrekenen”, weet Christophe. “Daarnaast zijn ze zeker dat hun producten vers zijn. De producenten oogsten namelijk in functie van de vraag. Vruchten gaan rechtstreeks van het veld naar de consument, zonder dat ze nog moeten liggen wachten in de winkel. En deze manier van werken is natuurlijk erg duurzaam. Het principe van ‘de korte keten’ in de praktijk gebracht.”

Alleen maar voordelen

Breed aanbod

Die manier van werken heeft heel wat voordelen. En dat zowel voor de consumenten als voor de producenten. “De klanten

Het aanbod van de Izegemse Buurderij is trouwens niet mis. 12 producenten uit Izegem en omstreken bieden samen een

26 // Izine Izegem

300-tal lokale producten aan. “We hebben vleesleveranciers, groenten- en fruitboeren, een bakker en zelfs twee brouwers”, zegt Christophe. “Soms bieden we ook ‘ns wat speciaals aan. Olijfolie, Parmezaanse kaas, mandarijntjes, dat soort dingen. Het gaat dan altijd over producten met een langere houdbaarheid, die hier niet te kweken zijn. Je vindt steeds een keurig overzichtje op de website.”

Ook ‘ns proeven? Interesse om zelf ook de Buurderij ‘ns te proberen? Surf naar www.boerenenburen. be en klik daar door naar de Izegemse Buurderij. Kies je producten en betaal online. Ophalen kan de vrijdagavond tussen 17.30 en 19 uur in het oud gemeentehuis van Emelgem.


VUURWERK

VERKNAL HET NIET MET VUURWERK Straks is het weer eindejaar. En dat betekent dat nogal wat mensen weer vuurwerk in huis zullen halen. Dat vuurwerk nogal wat drama’s kan veroorzaken, weet iedereen wel. Maar het kan ongetwijfeld geen kwaad om een aantal vuurwerk-vuistregels nog ‘ns op een rijtje te zetten. Want een gewaarschuwd man is er minstens twee waard. 1. Koop alleen vuurwerk bij erkende verkooppunten. Een particulier mag volgens FOD Economie tot 1 kg ‘pyrotechnisch sas’, dat is de ontplofbare stof, aankopen en bijhouden voor eigen gebruik. Dat komt overeen met een 4 à 5 kilogram brutogewicht vuurwerk. 2. Koop alleen legaal vuurwerk (CE-markering verplicht: BE/3 letters – 4 cijfers/D), maak zeker nooit zelf vuurwerk of knoei er niet mee. 3. Berg vuurwerk veilig op. Dat betekent: achter slot en grendel, in een gesloten (blikken) doos, op een koele en droge plek, buiten bereik van kinderen en huisdieren. Stop het nooit in je zak. 4. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing en volg nauwkeurig alle voorschriften. Doe dit al de avond voor dat je het vuurwerk gebruikt en zeker niet net voor je het afsteekt. 5. Het voorbereiden en afschieten van vuurwerk is enkel bestemd voor volwassenen.

aangeduid, die over het geheel van het vuurwerk en de toeschouwers waakt. 7. Draag goede kledij in katoen of wol. Zeker geen nylon. 8. Ontsteek vuurwerk steeds buiten, op een open en veilige plaats en let op de windrichting. Niet bij droog hout, tuinhuisjes en strooien daken. Sluit de ramen en deuren van je woning.

12. Steek pijlen alleen af in een PVC-buis of in een lege PET-fles gevuld met zand. Richt de pijlen in een veilige richting. Probeer in te schatten waar het vuurwerk zal neerkomen en richt nooit vuurwerk op mensen of dieren. 13. Ga na het ontsteken van het vuurwerk minstens 6 meter achteruit.

9. Zorg ervoor dat je steeds voldoende water of een brandblusser in de buurt hebt.

14. Steek nooit kapot vuurwerk af. Steek weigeraars nooit opnieuw af. Giet er een emmer water over en laat ze eventjes liggen.

10. Hou toeschouwers op voldoende afstand (minstens 6 meter) en zet dieren (honden en paarden) op een veilige plaats. Hou ook rekening met schrikreacties van dieren op geluid of zien van vuur.

15. Ruim na afloop alle resten en weigeraars op, zodat kinderen er niet mee kunnen spelen. De meeste ongelukken gebeuren de dag nadien, als vuurwerk(resten) opnieuw afgestoken worden.

11. Steek het vuurwerk aan met een speciale aansteeklont, niet met lucifers of een aansteker. Steek vuurwerk nooit uit je hand af, gooi nooit met vuurwerk en ontsteek elk vuurwerk afzonderlijk. Bundelen is levensgevaarlijk!

6. Blijf nuchter voor en tijdens het afschieten. Zorg dat er één nuchter persoon is

Als het toch misgaat: bel 112. Bij brandwonden is de gulden regel nog altijd: EERST WATER EN DE REST KOMT LATER. En, nog even herinneren: het politiereglement verbiedt ook het oplaten van wensballonnen: “Artikel 2.6.1 §4: Het is verboden op het openbaar domein en op privéterrein wensballonnen op te laten. Onder wensballon wordt verstaan: een vliegende lampion, meestal vervaardigd uit papier, gevuld met hete lucht die opgewarmd wordt door een vlam.”

november - december 2017

// 27


Jonge Izegemnaar Jonas Malisse lanceert ethische onderneming Fair and Square

In Australië wonen en werken, en tegelijk een ethisch verantwoorde onderneming uit de grond stampen die projecten in India steunt en een afzetmarkt heeft in België. Klinkt niet evident, maar Izegemnaar Jonas Malisse en zijn vriendin Lien Uten bewijzen dat het kan met hun eigen bedrijf Fair and Square.

Wat is Fair and Square?

Totebags kopen en tegelijk het goede doel in India steunen, dat is Fair and Square

Jonas Malisse: ”Fair and Square is een non-profit­organisatie die werkt in functie van en samen met Samugam, een goed doel dat de gemeenschap in Pondicherry, India, wil steunen. Enerzijds werkt Fair and Square voor verenigingen, bedrijven, bands enzoverder om gepersonaliseerde linnen zakken te maken, dat zijn dan de grotere hoeveelheden. Anderzijds hebben we ook een eigen lijn die we verder willen uitbouwen, zodat particulieren ook onze totebags kunnen kopen. Het belangrijkste voor ons is dat alles op een zo ethisch mogelijke manier gebeurt. Daarom gaan we bij iedere stap van het proces nadenken wat er beter en ethischer kan, we houden zo veel mogelijk rekening met de mensen en het klimaat. Zo laten we bijvoorbeeld bomen aanplanten in Madagascar om onze ecologische voetafdruk van de transporten te compenseren.”

Waarom spreekt net Samugam jou zo aan? Jonas: ”Ik was een viertal jaar geleden al in Pondicherry met Samugam. Hoe langer ik de organisatie ken, hoe meer ik achter hun project sta. Samugam wil niet één probleem oplossen door een pleister op de wonde te leggen, maar gaat echt op zoek naar de oorzaak van het probleem en probeert in alle

28 // Izine Izegem


GOED DOEL

aspecten verbetering aan te brengen. Dat is in mijn ogen ook de enige manier om iets aan te pakken. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor opleiding voor kinderen, terwijl ze tegelijk de ouders gaan ondersteunen. Zo wordt het voor gezinnen financieel haalbaar om de kinderen te laten studeren. Na zo’n opleiding probeert Samugam dan ook tewerkstelling te voorzien, om op die manier voor een langdurige oplossing te zorgen. De filosofie van Fair and Square is eigenlijk gebaseerd op die van Samugam, ook zij gaan alles op een zo ethisch mogelijke manier doen.”

Hoe gaat het dan precies in zijn werk? Jonas: ”Het naaiatelier, waar de linnen zakken gemaakt worden, is in beheer van Samugam. Wanneer wij bestellingen binnenkrijgen, geven wij dat door en worden de totebags gemaakt door de zigeunervrouwen die in het naaiatelier aan de slag zijn. Die vrouwen krijgen eerst een betaalde opleiding, en kunnen daarna kiezen om zelfstandig aan de slag te gaan of bij een andere tailor te werken. De vrouwen krijgen een eerlijk loon voor het werk dat ze doen voor Fair and Square. Daarnaast wordt de winst ook geïnvesteerd in de gemeenschap. Dat is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen: ze zien dat hun werk nuttig is, ze krijgen een eerlijk loon en de gemeenschap

gaat erop vooruit. Daarom willen we ook kijken of het met Fair and Square mogelijk is om die vrouwen een vast contract aan te bieden.

Hoe loopt de verkoop? Jonas: ”Het gaat eigenlijk fantastisch! We hadden gehoopt om het eerste jaar 1000 à 1500 tassen te verkopen, maar ondertussen zijn we 3 maand bezig en zitten we al aan 1000! We hebben in het begin heel wat media-aandacht gekregen en daar merken we ook de gevolgen van. We kregen bijvoorbeeld bestellingen van een judoclub uit het Brabantse waar we helemaal geen connecties hadden, of het CAW in Roeselare. Om alle bestellingen goed te kunnen afronden in België, heb ik ook heel veel steun gekregen van mijn ouders, zonder hen was het niet mogelijk geweest. Lien en ik werken en wonen hier in Melbourne, maar voor en na het werk skypen we met organisaties die een bestelling willen plaatsen. Wij zorgen er wel voor dat de totebags gemaakt worden in India, maar het is dankzij mijn ouders dat ze allemaal op de juiste bestemming geraken. Mijn mama voorziet alles dan van een persoonlijk tekstje, zorgt ervoor dat alles in de juiste envelop zit, met het juiste adres erop. Zij is eigenlijk de sterkhouder van het bedrijf. Mijn papa verzorgt samen met Lien de boekhouding.

Wat kan de Izegemnaar doen om jullie te steunen? Jonas: ”We willen met Fair and Square aantonen dat ondernemen ook anders kan, we zijn niet zomaar een goed doel. Het is dus niet de bedoeling dat mensen donaties doen, maar wat ze wel kunnen doen is met hun bedrijf of vereniging linnen zakken laten maken bij ons. We zijn iets duurder dan andere bedrijven waar je ook totebags kan laten bedrukken, maar bij ons betaal je de prijs voor een eerlijk loon, een investering in een goed doel en met zorg voor het klimaat. Ook particulieren kunnen bij ons terecht. Op onze website lanceren wij binnenkort een nieuwe lijn in samenwerking met Joke van Caesbroeck, op Instagram bekend van Kortaf. Zij maakt woordgrapjes die wij op linnen zakken laten drukken. Voor de kerstperiode komt er ook iets heel speciaals aan: we laten pakketjes maken, niet enkel met een herbruikbare linnen zak, maar ook drinkflessen en thermossen van gerecycleerd afval en bamboerietjes. Het motto daarbij is: ‘Dit jaar geef je niet enkel aan familie en vrienden, maar ook aan het klimaat!’ Dus, koop massaal je kerstcadeautjes bij Fair and Square.” www.fairandsquare.be

november - december 2017

// 29


Meer dan wonen aan de vaart Meer dan wonen aan de vaart

FEESTELIJKE 1ste STEENLEGGING Woe 13 sept Vanaf 17u30

“You can’t buy the river, but you can own the view.”

Een ontwerp van Buro II & Archi + I

ZUIDKAAI ∙ ZUIDKAAI ∙ IZEGEM IZEGEM Op Dac’art ervaar je reeds op het gelijkvloers een uniek zicht op de vaart. Dit dankzij het doordacht ontwerp: de gelijkvloerse woningen starten immers op een verhoogd maaiveld, waardoor je echt op alle verdiepingen

De Izegemse kanaaloever krijgt binnenkort een stijlvol nieuw gezicht met de start van de bovengrondse bouwwerken voor Dac’art. kan genieten van licht en zicht. Ontdek het zelf tijdens een bezoek aan ons infokantoor.

Op woensdag 13 september vindt de eerste steenlegging plaats in aanwezigheid van burgemeester Bert Maertens en Schepen Elke vrijdagnamiddag van 14u tot 17u of op afspraak, Zuidkaai 2.

Caroline Maertens, Buro II en Archi + I, PSR en Jan De Nul NV. Dit feestelijke moment wordt verrassend ingevuld met een artistieke knipoog, meer bepaald de opening van een meer dan toepasselijke fototentoonstelling met ijzersterk werk van Lucien Vandenbroucke. GENIET VAN DAC’ART BIS-VOORWAARDEN T.E.M. 15 NOVEMBER 2017 meer info uw lokale INTERESSE OM OP WOE 13/9 DE MOOIE VORDERINGEN VAN DITVraag PROJECT OOKbijVAN NABIJ TE ZIEN ? Dac’art makelaar Dat kan! Registreer uw aanwezigheid via www.psr.eu/nl/contact/dac_art_eerste_steenlegging of

bel naar 053/72 96 29. De plaatsen voor dit evenement zijn beperkt. Schrijf u daarom zeker tijdig in.

EEN PROJECT VAN

EEN PROJECT VAN

MEER INFO EN VERKOOP | WWW.DACART-IZEGEM.BE BORDES ERA DRIEGELINCK MEER INFO EN VERKOOP | WWW.DACART-IZEGEM.BE T 051 30 05 86 driegelinck@era.be ERA DRIEGELINCK

T 051 30 05 86 driegelinck@era.be

T 051 67 67 57 info@bordes.be BORDES

T 051 67 67 57 info@bordes.be

VOLG ONS OP

VOLG ONS OP


HISTORISCH

Ten Mandere // uit de archieven

De fusie van Izegem met Kachtem Op 1 januari 1977 werd Kachtem bij Izegem gevoegd. Al vóór 1970 was men tot de conclusie gekomen dat er een grootschalige fusieoperatie nodig was om gemeenten voldoende bestuurskrachtig te maken en over voldoende middelen te laten beschikken voor een volwaardig beleid. Het zou nog duren tot 1974, toen minister van Binnenlandse Zaken Joseph Michel een strikt tijdsschema opstelde om de hele operatie rond te krijgen. In 1977 werden 182 West-Vlaamse gemeenten herleid tot 64 gemeenten. Emelgem was al sinds 1965 met Izegem gefusioneerd. Op de gemeenteraad van het Izegemse stadsbestuur van 26 november 1973 kwamen de eerste fusievoorstellen op tafel. Er waren drie mogelijkheden. • Het eerste voorstel was een fusie met Kachtem, omdat er reeds heel wat samenwerking was met deze gemeente rond de aanleg van het industrieterrein Mandeldal en de uitbouw van het toenmalige tv-distributienet. De aanleg van de A17 (nu E403) en de herinrichting van de Meulebekestraat brachten kort daarna grenswijzigingen met zich mee met de aanpalende gemeenten Rumbeke en Ardooie. • Een tweede mogelijkheid was een veel grotere fusie met de gemeenten Kachtem,

Lendelede, Ingelmunster en Sint-ElooisWinkel. • Een derde mogelijkheid was een fusie – als het zo nodig moest – met Roeselare en Ingelmunster. De reden daartoe was de op gang zijnde hervormingen van de staatsstructuur, waarbij de provincies afgeschaft zouden worden. Een jaar later stelden de verschillende lokale partijen hun standpunten bij. De BSP stelde een kleine fusie voor van Izegem met Kachtem. Het ACW, dat ook in de Izegemse meerderheid zat, verdedigde de fusie tussen Izegem, Kachtem, Sint-Eloois-Winkel en Lendelede. De Volksunie opteerde voor een fusie van Izegem, Ingelmunster, Kachtem, Lendelede en Sint-Eloois-Winkel, terwijl de toenmalige CVP daar nog Rollegem-Kapelle aan wou toevoegen. Na drie stemronden

kreeg het voorstel Izegem, Sint-Eloois-Winkel, Kachtem en Lendelede de meerderheid van de stemmen. Probleem was evenwel dat Lendelede tot een ander kanton behoorde. De gemeente Ingelmunster was trouwens helemaal niet gewonnen voor een of andere fusie. Toenmalig burgemeester Erik Vankeirsbilck vertelde daarover in 1976 in het tijdschrift Den Hert van de gelijknamige Ingelmunsterse heemkring dat hij een gefundeerd dossier opgemaakt had om Ingelmunster zelfstandig te houden. In juli 1974 kon Vankeirsbilck minister Michel overtuigen om Ingelmunster ongemoeid te laten. Uiteindelijk werd het een fusie met Kachtem. Zo werd Izegem (1972 ha) uitgebreid met een oppervlakte van 516 ha en steeg de bevolking van 23.145 naar 25.671 inwoners.

Wie meer historische weetjes wil over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be

Vroeger en nu… De Kapucijnenlaan en de Lindestraat.

november - december 2017

// 31


Zelvegemakt // Creatieve beurs straks aan zesde editie toe

Zelvegemakt en zelve gerepareerd Creatieve geesten, knutselaars, doe-het-zelvers en andere handige-Harry’s-en-Henrietta’s verkneukelen zich nu al. Op 18 en 19 november is het weer Zelvegemakt: de gezelligste beurs van het westelijk halfrond en omliggende. Een weekend vol toffe cadeautjes en leuke ideeën. Het repair café is een vaste waarde op Zelvegemakt en bezielster Katelijn Vandenbroucke geeft je graag meer uitleg.

Katelijn Vandenbroucke: “Een repair café heeft 3 doelen: zorgen dat ‘herstellen’ terug als een logische handeling wordt beschouwd i.p.v. het klassieke weggooien-en-vervangen. Daarnaast willen we de ‘reparatiekennis’, die de laatste decennia nogal aan het slinken is, nieuw leven inblazen. En we willen de sociale cohesie stimuleren. Of, of eenvoudiger gezegd: repareren is fun als je het samen doet. Intussen zijn er wereldwijd al in meer dan 20 landen, op een 1000-tal plaatsen, met behulp van meer dan 13.000 vrijwilligers, repair café’s actief. Mensen kunnen op elk repair café gratis terecht met hun kapot elektromateriaal en kledij. Vaak ook met computers, speelgoed, meubels. In Izegem hebben wij bovendien ook nog vrijwilligers die zich met liefde ontfermen over kapotte (fantasie)juwelen. Nu en dan combineren we met een extra service: een ruilkast, een vrijwilliger met expertise over bouwperikelen, een vragenuurtje bij een expert betreffende de rijbewijs-opleiding, een fietsenhersteldienst op Autoloze Zondag, inline leren skaten,…”

Komen mensen soms ook langs met gekke of compleet onverwachte objecten die hersteld moeten worden?

32 // Izine Izegem

Katelijn: “We zagen inderdaad al heel wat bijzondere spullen passeren. Een prehistorische bandopnemer, een prachtige staande klok, knuffelbeertjes die bijna doodgeknuffeld werden maar niet gemist kunnen worden, een gebroken halsketting die een cadeau was van de kleinkinderen, een designstoel die door zijn poten was gezakt,… Maar zo’n 40% van de klussen betreft elektrische apparaten en computerapparatuur, 25% textiel, 15% juwelen en de overige 20% bestaat uit houten en plastiek spullen en fietsen. Tot bijna 3 kwart daarvan kan hersteld worden, de rest moeten we stilletjes ten grave dragen. Daar zit de zogenaamde ‘programmeerbare veroudering’ dan meestal voor iets tussen.”

Jullie zijn ondertussen een vaste klant op ‘Zelvegemakt’. Hebben jullie het daar naar de zin? Katelijn: “Absoluut! De gemoedelijke sfeer, de creatieve vibe van de doe-het-zelvers, het handgemaakte moois dat geëtaleerd wordt, de gezellige drukte, de verrassing zien bij de passanten… Het is telkens weer extra leuk om zaal Iso te zien vollopen met standhouders, repair café-vrijwilligers en bezoekers. De twee evenementen sluiten dan ook mooi op

elkaar aan, want ‘wat je zelf doet/maakt, doe je meestal beter’, zoals Roger ons leerde.”

18 | 19

6 e editie –

november

gratis inkom

10.30 - 17.30 uur

– zaal ISO –

Zelvegemakt

faceb ook.co m/hom

emade izegem

Zaal ISO – Sint-Joris straat 62, Izegem V.U. Bert Maertens, Korenmarkt 10, 8870 Izegem

18 en 19 november, van 10u30 tot 17u30 Zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 Gratis inkom www.facebook.com/homemadeizegem


KUNSTGRAS

EERSTE G N I N I A R T OP NIEUW ­ S A R G T S N KU D L E V L A B T E VO

e 15 voor de allereerst U en 14 U , 13 U de en Eind augustus traind op de site Krekel ld ve al tb oe sv ra tg ns ku n de pers. keer op het nieuwe Zuid, in het bijzijn va ted, van KFC Mandel Uni 11 U de j bi er el sp , rt eld. Ook Lars Hoornae het nieuwe voetbalv op ns le de or vo g poseert graa november - december 2017

// 33


ZWERFVUIL

Vrijwilligers ruimen zwerfvuil in groenzone

Trieste buit: 7 zakken vuil in 3 maanden tijd Op 18 november, Dag van de Natuur, planten we overal in Vlaanderen – en dus ook in Izegem – weer bomen aan. Maar op 19 november kan het zijn dat die kersverse bomen alweer in het zwerfvuil staan. Iedereen ergert zich aan zwerfvuil, maar vreemd genoeg blijft het toch een enorm moeilijk probleem om uit te roeien. Een aantal vrijwillige zwerfvuilruimers doen alvast hun duit in het zakje, en Wim Verbeke en Pierre Ragolle zijn er zo twee. Wie regelmatig gaat wandelen in Izegems groen, liep Wim Verbeke misschien al ‘ns tegen het lijf in het Merelbos, of Pierre Ragolle in het Blauwhuispark. De twee zijn namelijk vrijwillige zwerfvuilruimers voor het Agentschap voor Natuur en Bos. “We zagen de oproep destijds verschijnen in Izine”, zeggen Wim en Pierre. “We zijn er met een vijftiental Izegemnaren op ingegaan. We kregen allemaal een zone toegewezen, bijvoorbeeld het Rhodesgoedbos, het Merelbos of het Blauwhuispark. Het Agentschap voorzag ons ook van het nodige ruimmateriaal, en de bedoeling is nu dat we allemaal minstens acht uur per maand op ronde gaan in onze zones.”

maand tijd heb ik zeven huisvuilzakken kunnen vullen”, zegt Pierre. “Het gaat meestal over dezelfde zaken. Lege blikjes, broodjeszakken, resten van etenswaren, dat soort dingen.” Wim Verbeke ziet soortgelijke taferelen in het Merelbos. “Lege flessen van wijn en zelfs vodka, lege pakjes sigaretten en sigarettenpeuken en inderdaad ook heel veel blikjes. Ik vind langs de kant van de weg, in de Reigerstraat en de Merelstraat, heel veel bierblikken. Ongetwijfeld van een handvol hardnekkige vervuilers. Maar zo nu en dan moet je ook wel ‘ns iets onverwachts opruimen, zoals laatst bijvoorbeeld nog een stapeltje slechte rapporten”, lacht Wim.

Pizza en vodka

Kun je je afvragen: waar haal je de moed vandaan om steevast op ronde te gaan, als je weet dat er nieuwe blikjes zullen liggen

De diensten die deze vrijwilligers leveren, zijn niet overbodig. Integendeel. “In een drie

‘Het goede voorbeeld’

van zodra je je hielen gekeerd bent? “Ach ik woon hier al 20 jaar en ik kwam hier sowieso heel dikwijls wandelen. Dan kun je toch ook gewoon een zak nemen en het vuil oppikken dat je onderweg ziet? Ik vind het op een manier zelfs rustgevend. En onze hond is ook blij dat ie dikwijls op wandel mag in het bos”, zegt Wim. “Met een kleine geste kun je trouwens wel wat losmaken. Zo begon ik onlangs ostentatief te ruimen aan een bankzone waar altijd veel vuil ligt. Op dat moment waren er een aantal jongeren aanwezig op en rond de banken. Toen ze zagen wat ik aan het doen was, hielpen ze op den duur mee. En alle beetjes helpen, toch?”

november - december 2017

// 35


Diversiteit werkt!

Diversiteit Wer versiteit Dikt Werkt

De stad werkt al jaren voor een warme ontvangst voor anderstalige nieuwkomers. We helpen hen bij het aanleren van het Nederlands en het vinden van een passende vrijetijdsbesteding, we maken hen wegwijs in de stad via onder meer de buddy-werking, we zorgen voor ontmoeting enzovoort. Maar ook een zinvolle tewerkstelling is belangrijk als je je goed wil voelen in je vel. Dat is niet anders voor nieuwkomers. Als zij een passende job hebben, voelen ze zich echt deel van de maatschappij. De stad en de IDee-raad kozen daarom ‘werk’ als jaarthema en organiseren hierrond heel wat boeiende activiteiten.

Woensdag 25 oktober, 20 uur

Lezing Wouter Torfs: “A great place to work: authentiek leiderschap”

arbeidsmigranten van vroeger en nu en met bedrijfsleiders. Je maakt kennis met mensen uit alle hoeken van de wereld die allemaal in de regio werken, ondanks én dankzij hun buitenlandse roots.

Locatie: De Leest. Info en tickets via De Leest

Locatie: zaal Meilief van het stadhuis

Donderdag 26 oktober, 9 uur

Donderdag 9 november om 19 uur

Werkdag: Duurzaam en betekenisvol ondernemen met onzichtbaar en onaangesproken talent

Lezing Fons Leroy: “Work Action Heroes”

Locatie: het JOC.

Van 28 oktober tot 11 november

Tentoonstelling: Vamos Vacaturos Arbeid en migratie, iedereen heeft er wel zijn mening over. Vamos Vacaturos werkt aan die perceptie, want meer kennis leidt tot meer genuanceerde standpunten. De tentoonstelling gaat in gesprek met

36 // Izine Izegem

Fons Leroy, CEO van de VDAB, trekt in zijn boek ‘Work Action Heroes’ de parallel tussen werkzoekenden en striphelden. Hij stelt zes helden voor in stripvorm. In hun verhalen ontmoet je HR-managers, middenveldorganisaties en ondernemers. Aan het einde richten we onze blik op de toekomst: welke uitdagingen komen op ons af en hoe kunnen Work Action Heroes ermee aan de slag? Locatie: zaal Meilief van het stadhuis

Project: #JOBROAD - integratie naar werk ‘#JOBROAD: integratie naar werk’ leidt erkende vluchtelingen naar kwaliteitsvol en duurzaam werk. We doorbreken daarbij de klassieke barrières. Accent Jobs selecteert geschikte bedrijven die actief kunnen meewerken aan de screening- en projectdag. Zo zal bijvoorbeeld ook Brouwerij Van Honzebrouck van de partij zijn. De deelnemende bedrijven komen aan de diensten arbeidsbegeleiding en de lokale opvangcentra van het OCMW toelichten welke kandidaten zij zoeken. Daarna gaan de arbeidsbegeleiders aan de slag met potentiële kandidaten om hen vervolgens toe te leiden naar de screeningsdag met de bedrijven. De geselecteerde kandidaten gaan op maandag 13 november op bezoek bij de bedrijven en kunnen na afloop onmiddellijk solliciteren.


DIVERSITEIT

“Er altijd voor blijven gaan!” In de kantlijn van al deze evenementen verzamelen we ook getuigenissen van Izegemnaren in videogesprekken. We kijken binnen bij mensen die unieke ervaringen hebben in de zoektocht naar werk, werken na burn-out, zich inzetten als vrijwilliger, jobs in het buitenland,… Zo hoorden we onder meer al de verhalen van Hawra en Ibrahim.

Hawra is afkomstig uit Irak en studeerde daar aan de universiteit. In 2011 vluchtte zij naar België. Ze woont intussen zes jaar in ons land en spreekt al een aardig mondje Nederlands. Hawra: “Toen ik hier aankwam heb ik Nederlandse lessen gevolgd en heb ik mij ingeschreven bij de VDAB om zo sneller werk te vinden. Ik heb veel gesolliciteerd. Die periode was voor mij niet altijd even makkelijk omdat mijn Nederlands vaak een struikelblok bleek. Intussen werkte ik als vrijwilliger in arbeidszorgcentrum Den Tatsevoet. Ik werkte er in de keuken en de bakkerij en kon zo goed de taal blijven oefenen. Het is mijn droom om ooit als tolk aan de slag te gaan. Ook administratieve jobs spreken mij aan. Omdat het bij deze jobs heel belangrijk is dat ik de taal goed beheers, volg ik nog steeds een cursus Nederlands. Ik werk nu als hostess bij de stad en ik ben voor een jaar aan de slag als keukenmedewerker in een rust- en verzorgingstehuis.

Ibrahim is geboren in Aleppo, Syrië. Hij studeerde daar secundair onderwijs, daarna heeft hij als aannemer bij zijn vader gewerkt. Tijdens de oorlog in Syrië is hij naar België gevlucht. Hij woont hier intussen al 6 jaar. Ibrahim: “Ik heb meteen een cursus Nederlands gevolgd toen ik hier aankwam. Daarna heb ik 2 jaar gewerkt in de huisvestingsdienst in Izegem. Daarna heb ik een opleiding tot schilder gevolgd bij de VDAB in Roeselare. Als er anderstalige nieuwkomers aankomen, in Izegem tolk ik vaak voor hen. Mijn droom is om ooit zelfstandig te worden in de bouw. Ik besef wel dat ik dat stap voor stap zal moeten aanpakken, want het zal niet gemakkelijk zijn.”

Ik zou iedereen willen aanraden om werk te zoeken en er ook bij tegenslagen te blijven voor gaan. Alleen zo kan je heel wat ervaring opdoen en krijg je het Nederlands snel onder de knie.”

november - december 2017

// 37


AGENDA november december 2017

VARIA Internationale Wereldmannendag met Lukas Lelie ZO 19 NOVEMBER

VARIA Ken Izegem-wandeling: architectuur ZA 4 NOVEMBER

38 // Izine Izegem

VARIA

MUZIEK

Hocus Pocus Piet

Raymond van het Groenewoud

ZO 3 DECEMBER

DO 9 NOVEMBER


AG E N DA

in Izegem www.uitinizegem.be Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be

MUZIEK

VRIJDAG 1 DECEMBER

VOORDRACHT EN TONEEL VECHTEN IN DE LUCHT: VALLEN EN OPSTAAN In de Eerste Wereldoorlog werd een nieuw wapen ingezet: het vliegtuig. Welke machines werden er gebruikt, hoe werd het luchtwapen ingeschakeld en leidde dat tot succes?

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be

AMENRA – AKOESTISCH FOTO Amenra is een sinds 1999 niet te stoppen underground fenomeen dat van intensiteit, inventiviteit en integriteit haar handelsmerk maakte. Amenra live is iets waar je niet gewoon naar gaat kijken maar waar je je aan overgeeft. Wie ze al eens akoestisch mocht aanschouwen, weet wat te verwachten: een bezwerende en intense set waarin melancholie en subtiliteit centraal staan.

ORG: De Leest

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

ORG: De Leest

DONDERDAG 9 NOVEMBER RAYMOND VAN HET GROENEWOUD: ‘KRETEN & GEFLUISTER’ “Het is alsof ik bij de mensen thuis speel.” Deze keer is het solo. Op verzoek van velen: Raymond, geheel alleen, aan zijn piano. De liedschrijver. De dromer. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

ZATERDAG 11 NOVEMBER

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

HERFSTCONCERT Concert van de Koninklijke Harmonie van de Congregatie o.l.v. Bert Soete en de Drumband o.l.v. Luc Vandeputte. ORG: Koninklijke Harmonie van de Congregatie

ORG: Stedelijke Seniorenraad en stad Izegem

DONDERDAG 23 NOVEMBER BRAM DE LOOZE: ‘PIANO E FORTE’ Voor Piano e Forte dook De Looze onder in de collectie van Chris Maene. Hij vond er drie prachtexemplaren: replica’s van historische fortepiano’s van pianobouwers als Anton Walter, Sebastian Erard en Ignaz Pleyel.

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be

WOENSDAG 15 NOVEMBER

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

WOENDAG 22 NOVEMBER DONDERDAG 23 NOVEMBER

waar: zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

WIM CLAEYS: ‘ZWARTZAK’ In zijn tweede onemanshow graaft Wim Claeys in zijn eigen verleden. Opgegroeid als zoon van een oostfronter en als kind gekneed door het militaire Vlaamsnationalisme blikt de veertiger met weerzin, loutering en mildheid terug op zijn jeugd.

waar: Auditorium Herman Roelstraete, Kruisstraat 13

MUZIKANTENSTAD Jaarlijks seniorenfeest met onder meer Michael Lanzo, De Melandos, David Gilles, Lissa Lewis en vele anderen. Inclusief koffie en gebak. Kaarten verkrijgbaar in het stadhuis en in dienstencentrum De Leest. Deuren vanaf 13 uur, start om 14 uur.

MAANDAG 13 NOVEMBER

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

DONDERDAG 16 NOVEMBER

DINSDAG 26 DECEMBER WINTER WONDERLAND ‘Walking in a Winter Wonderland...’ deze kersthit komt tot leven. Misschien dalen de temperaturen buiten tot onder het vriespunt, maar die avond willen wij u verwarmen met mooie eindejaarsmelodieën. De Koninklijke Stadsfanfaren en het koor H.Familie brengen u, samen met de frisse stemmen van het jeugdkoor Bosmolens, een gevarieerd programma van Kerst tot het nieuwjaarsconcert. waar: Kerk Bosmolens, Ter Beursplein 1

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: heidi.rommel@skynet.be;info@ksfi.be

meer info: http://www.jazzcircuit.be

ORG: Kon. Stadsfanfaren Izegem en koor H.Familie Izegem –

ORG: Projectvereniging BIE

medewerkers jeugdkoor Bomolens

COMPAGNIE CECILIA: ‘CABANE’ Gewoontegetrouw brengt Compagnie Cecilia een authentiek en universeel verhaal in het dialect van de ziel. Als atleten van het hart vertellen de acteurs complexe dingen op een eenvoudige manier. Spel: Titus De Voogdt, Robrecht Vanden Thoren, Theunissen en Joris Hessels. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

DONDERDAG 23 NOVEMBER GESPREKSAVOND MET KOEN VAN SYNGHEL “ARCHITECTUUR, EEN TWEEDE NATUUR’” Koen Van Synghel geeft een algemene beschouwing over de historische en interculturele relatie tussen architectuur en natuur. Hij is docent architectuurkritiek aan de KU Leuven. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: http://www.vsvk.be ORG: VSVK Izegem november - december 2017

// 39


VRIJDAG 24 NOVEMBER

ZATERDAG 9 DECEMBER

INFOSESSIE ELEKTRONISCH PATIËNTENDOSSIER In een elektronisch patiëntendossier of kortweg ‘EPD’ bewaart je zorgverlener je medische gegevens digitaal. Dat heeft verschillende voordelen. Tijdens deze sessie leggen we je uit hoe dit werkt: hoe je toegang krijgt tot je dossier, wat jouw rechten zijn en hoe je dit patiëntendossier zelf kunt beheren… Wat zijn de voordelen? Zijn er nadelen? Hoe zit het met privacy? Een medewerker van het ziekenfonds beantwoordt graag al je vragen. Inschrijven via julie. julie.kesteloot@izegem.be, 051/30.18.68 of aan de infobalie. Om 14.30 uur.

EFTELING SPROOKJESMUSICAL: DE GELAARSDE KAT Een swingende voorstelling vol kattenkwaad voor de hele familie! Ga mee naar een sprookjeswereld waarin De gelaarsde Kat laat zien hoe hij bij een arme molenaarszoon terecht is gekomen. De twee raken bevriend en de kat belooft de molenaarszoon alles wat hij zich maar kan wensen. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

EXPO 4 TOT 25 NOVEMBER FOTOREEKS DOMINIEK LAMS: EVEN STILSTAAN In november stelt amateurfotograaf Dominiek Lams zijn reeks ‘Even stilstaan’ tentoon in de Erasmuszaal. “Met de reeks ‘Even Stilstaan’ wil ik iedereen even meenemen in mijn wereld van onthaasten. Door even naar een foto te kijken en even stil te staan om te bewonderen, na te denken, te genieten.. Even weg van het alledaagse. Sommige van de foto’s zijn begeleid van een zelf geschreven gedicht.”

waar: stadsbibliotheek, Grote Markt 20

waar: Openbare Bibliotheek Izegem, Grote Markt 20

ORG: bibliotheek, CM, Bond Moyson, Sint-Jozefskliniek

meer info: 051/30.18.68 ORG: Openbare Bibliotheek

WOENSDAG 29 NOVEMBER MET DE MANTEL DER LIEFDE Een theatermonoloog over mantelzorgers en hun zorg(en). We maken kennis met de 80-jarige Lowie, die een hoop zorg nodig heeft, en zijn zoon Kobe, die probeert zoveel mogelijk zorg te bieden. Beide rollen worden gespeeld door Kurt Defrancq. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

ZATERDAG 2 DECEMBER SNT KNT* 18 Een stoute (!) sinterklaasshow voor brave (?) volwassenen. Meer info elders in dit Izine. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

ZONDAG 3 DECEMBER

MAANDAG 11 DECEMBER

HOCUS POCUS PIET Sinterklaas weet het even niet meer. Hij staat op het punt naar België te vertrekken met de Stoomboot maar…die is helemaal leeg. Meer info elders in dit Izine.

MANNEN UIT DE OORLOG: LEGENDARISCH OF VERGETEN? Heel wat mannen offerden hun leven in de Eerste Wereldoorlog, of verrichtten daden die tot de verbeelding spraken. Hun namen zijn ondertussen vergeten, maar sommigen blijven tot vandaag bekend. Wie waren die mannen, en wat maakte hen onsterfelijk?

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

40 // Izine Izegem

18 TOT 25 NOVEMBER KUNSTENAARS UIT IZEGEM EN BELLE Schilderijen, keramiek, beeldhouwwerk, foto’s en papiersnijkunst. waar: Meilief, Melkmarktstraat 6 meer info: erik.vantomme@skynet.be, 0496/39.75.06 ORG: Werkgroep beeldende kunst


AG E N DA

VARIA

MAANDAG 6 NOVEMBER

meer info: 051/26.87.49

INFOSESSIE ‘LANGER GENIETEN, IS OOK MATIGEN’ Een infosessie over verslaving en gedragsverandering bij ouderen. Wat is verantwoord alcoholgebruik? Wat is herval? Hoe herken je het? Wat kun je doen en waar kan je terecht? Voor iedereen toegankelijk. Ook professionele hulpverleners en vrijwilligers werkzaam in de regio Izegem-Ingelmunster-Lendelede zijn meer dan welkom.

ORG: projectvereniging BIE

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

VRIJDAG 3 NOVEMBER DE BOEKENBEURSBUS RIJDT UIT BRoeRe neemt je opnieuw mee naar Antwerpen. Opstap aan de Korenmarkt van Izegem om 8 uur. Wil je graag mee? Reserveer dan snel je plaats via info@bienet.be! waar: Korenmarkt 10

3 TOT 5 NOVEMBER IN D’OR – OUT D’OR Meer info elders in dit Izine

ZATERDAG 4 NOVEMBER KEN IZEGEM-WANDELING: ARCHITECTUUR De interessante architectuur van het centrum ontwikkelde zich in twee belangrijke golven. De opkomende industrie rond 1900 bracht een architectuur tot stand met enerzijds arbeiderswoningen en -wijken en anderzijds statige burgerwoningen. Tussen de twee wereldoorlogen beleefde de Izegemse industrie een ware bloeiperiode. Dit vertaalde zich in het straatbeeld. Aanvankelijk greep men vooral terug naar een gemengde toepassing van neostijlen, maar schoorvoetend deden ook de art deco en het modernisme hun intrede. We maken kennis met een selectie uit de vele bouwkundige pareltjes die Izegem rijk is. start: om 15 uur aan Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5. meer info: eperondor@izegem.be, 051/31.64.46 ORG: Izegemse Gidsen en Eperon d’Or

ZATERDAG 4 NOVEMBER PIRATENNAMIDDAG Piratenspelletjes, knutselen en nog veel meer op deze knotsgekke namiddag.

DONDERDAG 9 NOVEMBER KOFFIETAFEL DEMENTIE: DE PRISMA DEMENTIE-APP De app wil helpen om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. Dit door het gesprek een handje te helpen waar het niet meer spontaan komt om op die manier de kleurrijke verhalen van dementiepatiënten opnieuw zichtbaar te maken. Tijdens de koffietafel dementie stellen wij de splinternieuwe app graag voor. We tonen hoe je de app kunt gebruiken en waarom deze ook voor jou een leuk instrument kan worden in de omgang met mensen met dementie. Om 14 uur. waar: Lokaal Dienstencentrum De Leest. ORG: LD De Leest, openbare bib, Erfgoedcel Terf, BRoeRE

10 TOT 24 NOVEMBER CURSUS ‘TABLET: ONTSPANNING’ De basisbeginselen van een tablet hebt u reeds onder de knie. Maar wat kan uw tablet nog meer? Kunt u hiermee muziek beluisteren en hoe zet u deze muziek op uw tablet? Kunt u boeken lezen? De krant lezen, hoe doet u dat? Is het mogelijk om televisie te kijken op de tablet? Is er een GPS-functie aanwezig? waar: Openbare Bibliotheek Izegem, Grote Markt 20,

meer info: s.cornillie@hotmail.com

belegdebroodjes144@telenet.be

MAANDAG 13 NOVEMBER

waar: Parochiaal Centrum ‘t Kartouchke, Ingelmunstersestraat 8

DIGITALE PROJECTIE Korte vertoningen met verrassende onderwerpen, onder meer: Rajasthan (India), Praag, Death Valley, baden Wurtenberg en veel meer.

ORG: Numismatica Zuidwest-Vlaanderen

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

NUMISMATISCHE RUILBEURS Ook op zondag 3 december. Vanaf 8 uur.

ZONDAG 5 NOVEMBER POSTZEGELVERGADERING Bijeenkomst met ruiling, aanbod leden aan leden, betalende tombola, vorming en/of spreekbeurt en/of tentoonstelling. Ook op 10 december. Vanaf 10 uur. waar: Vergaderzaal van de Brandweer, Dirk Martenslaan 15 meer info: jpvanfleteren@gmail.com, 0475 531 157, http:// www.kvbpizegem.be ORG: Izegemse Postzegelclub

ORG: stadsbestuur, Gezinsbond, provinciebestuur

ORG: SEL Midden-West-Vlaanderen

meer info:http://www.viefwest.be/Izegem, 0475/97.99.21,

ZONDAG 5 NOVEMBER

meer info: jan.feys@izegem.be, 051/33.73.78

meer info: leen.vanderstichelen@lendelede.be

waar: Oud gemeentehuis Emelgem, Emelgemse plein ORG: Gezinsbond Emelgem

plantactie op het domein Wallemote-Wolvenhof. Hiervoor rekenen we op de medewerking van één of meerdere jeugdbewegingen. Dit jaar planten we vooral eiken aan.

meer info: digitaal.kleinbeeld@gmail.com ORG: Digitaal Kleinbeeld Izegem

ZATERDAG 18 NOVEMBER DAG VAN DE NATUUR Het programma bestaat uit 2 delen. In de voormiddag planten we samen met de Gezinsbond opnieuw een geboorteboom aan. Ditmaal kiezen we voor de buurt rond het nieuwe wijklokaal Molenwiek op de Bosmolens. In de namiddag organiseren we in samenwerking met het Provinciebestuur een

18 EN 19 NOVEMBER ZELVEGEMAKT Meer info elders in dit Izine. waar: zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 meer info: kim.decoster@izegem.be ORG: Stadsbestuur Izegem

ZATERDAG 18 NOVEMBER PEUTERS IN ACTIE Wat is er nu leuker dan samen spelen en bewegen met mama, papa, oma of opa? In de workshop Peuters in actie ontdek je op een speelse manier nieuwe activiteiten en bewegingen die je samen met je (klein)kind kan doen. Je krijgt ook heel wat beweegtips waarmee je thuis aan de slag kan. Ook op 16 december. waar: CM-regiokantoor, Oude Stationsstraat 12 meer info: gezondheidspromotie.roeselaretielt@cm.be, 051/26.53.00 ORG: Gezondheidspromotie CM Roeselare-Tielt

ZONDAG 19 NOVEMBER INTERNATIONALE WERELDMANNENDAG MET LUKAS LELIE Vanaf 10 uur zal de bib uitzonderlijk alleen voor mannen open zijn! Onze deuren zijn geopend voor wie op het gemak een goed boek wil zoeken, een leuke DVD wil uitkiezen, de krant wil lezen of wil rondneuzen in onze ruime collectie tijdschriften. Kortom voor alle mannen die een glas willen drinken en de bibliotheek eens willen verkennen, zonder vrouw en kind(eren) die hen opjagen. Om 11u staat in de leeszaal een gratis voorstelling gepland van de ‘koning van de oneliner’, Lunatic Comedy Cup 2013 winnaar en Humo’s Comedy Cup winnaar 2014 Lukas Lelie met zijn voorstelling ‘Ik doe mijn best’. Inschrijven kan met een eenvoudige e-mail naar julie.kesteloot@izegem.be. Wees snel, want de plaatsen zijn beperkt! waar: stadsbibliotheek, Grote Markt 20 ORG: stadsbibliotheek

november - december 2017

// 41


DINSDAG 21 NOVEMBER

ZONDAG 3 DECEMBER

WOENSDAG 27 DECEMBER

CODERDOJO: GRATIS LEREN PROGRAMMEREN VOOR KIDS Ook op 19 december. Om 19 uur.

ROMMELBEURS

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

ORG: JOVAN

JEUGDFILM: BELLE EN HET BEEST De film vertelt het verhaal van Belle, een slimme, sprankelende en onbevooroordeelde jonge vrouw en het Beest. Als Belle gevangen wordt genomen door het Beest in zijn kasteel, raakt zij bevriend met het betoverende personeel en leert zij om verder te kijken dan het angstaanjagende uiterlijk van het Beest.

meer info: http://izegem.coderdojobelgium.be/

waar: Zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.jovan.be, info@jovan.be, 0485/10.46.90

ORG: CoderDojo Belgium vzw

WOENSDAG 6 DECEMBER

ZONDAG 26 NOVEMBER

PADDENSTOELENWANDELING IN RHODESGOED KACHTEM Gids: Eddy Vroman

TEA TIME TANGO: ARGENTIJNSE TANGO Milonga in de splinternieuwe zaal van het Life Danscenter. De beste tandas van DJ Marie Jeanne. waar: Life Danscenter, Lodewijk de Raetlaan, 2 meer info: davy@lifedanscenter.be

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be

meer info: https://www.natuurpunt.be/

ORG: De Leest

ORG: Mycologia Zuid-West-Vlaanderen

ORG: Life Danscenter

ZATERDAG 9 DECEMBER

WOENSDAG 29 NOVEMBER

CHRISTMAS ON THE BRIDGE Kersthappening met vanaf 16 uur activiteiten voor jong en oud. ’s Avonds een optreden van coverband YIP.

BUBBELS Wat is het grote verschil tussen cava, crémant, prosecco en champagne? Wat drinken we best als apero, bij een voorgerecht, hoofdschotel of nagerecht? Moet het altijd champagne zijn? Is rosé not done? Hoe komen we aan de verschillende soorten en prijzen? Waarop letten we bij aankoop en serveren. Franky neemt u mee in de wondere wereld van de bubbels. We proeven een crémant, een cava reserva, twee champagnes en een vonkelwijn.

waar: ’t Schroefke, Noordkaai 31 meer info: yannickdeplae@hotmail.be ORG: ‘t Schroefke

ZONDAG 24 DECEMBER XL XMAS TANGO SALON: ARGENTIJNSE TANGO KerstMilonga in de zaal van het Life Danscenter. De beste tandas van DJ OUImmm en DJ Prinz. waar: Life Danscenter, Lodewijk de Raetlaan, 2

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: davy@lifedanscenter.be

meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be

ORG: Life Danscenter

ORG: De Leest

ZONDAG 3 DECEMBER KEN IZEGEM-WANDELING: TOOGPRAAT EN CAFÉVERHALEN Rond 1900 was er in Izegem één café op zeven huizen. Al wandelend door het centrum maken we kennis met die rijke cafégeschiedenis. We halen herinneringen op aan het recente verleden maar gaan ook op zoek naar al dan niet lang verdwenen cafés die een belangrijke rol gespeeld hebben in onze pekkersstad. Politieke, sociale en sportieve gebeurtenissen vonden nogal eens hun ontstaan op café. Het spreekt van zelf dat tal van anekdotes en faits-divers onze wandeling zullen kleuren. Indien gewenst, sluiten we af met een biertje. start: om 15 uur aan de Sint-Tillokerk, Kerkplein. meer info: eperondor@izegem.be, 051/31.64.46 ORG: Izegemse Gidsen en Eperon d’Or

MAANDAG 25 DECEMBER DE KERSTHERBERG: SAMEN KERST VIEREN Samenzijn en een gezellige namiddag beleven. Wie kerstdag niet alleen wil doorbrengen of gewoon zin heeft om, eventueel samen met de familie, even de deur uit te gaan, is van harte welkom in de kerstherberg. Na de koffie met taart zorgen we voor animatie voor groot en klein. We sluiten af met een koud buffet. Inschrijven is noodzakelijk. Dit kunt u doen t/m maandag 18 december bij Decanaal secretariaat, Kerkstraat 13, 051/30.08.47, ann. denys.decanaat@skynet.be waar Bellevueschool, Bellevuestraat ORG: Samenwerking van verschillende organisatie

WOENSDAG 27 DECEMBER JEUGDFILM: MANNETJE TAK Mannetje Tak woont met zijn vrouwtje en hun drie twijgjes in een oude eikenboom. Tot op een dag Mannetje Tak tijdens het joggen wordt meegenomen door een speelse hond. Hij rolt en tuimelt van de ene situatie in de andere.’ waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/33.76.10, info@deleest.be, http://www.deleest.be ORG: De Leest

42 // Izine Izegem

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: Parking van het domein, Hogestraat

PERMANENT FILM IN DE LEEST // ELKE DINSDAG 7 november: Bacalaureat 14 november: Hacksaw ridge 21 november: Dode hoek 28 november: I, Daniel Blake 5 december: Mal de pierres 12 december: Le passé devant nous 19 december: Manchester by the sea 26 december: Allemaal familie Start om 20 uur

ELKE DINSDAGAVOND SCHILDEREN/ AQUARELLEREN/ TEKENEN ‘t Regenboogpalet organiseert avonden om kijktalent, schilderkwaliteit en schetsplezierte ontdekken. Aquarelleren, schilderen met andere materialen en tekenen. Instappen is altijd mogelijk. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: greta.sabbe@skynet.be, 051/74 67 78,


AG E N DA

UITINMIDWEST // tips

De UiTinMidwest-tipgevers Op www.uitinmidwest.be vind je het vrijetijdsaanbod uit je regio terug. UiT in Midwest-tipgevers Yves Debaes, Hanne Pareit en Marijke Bruneel gaan niet alleen op stap in Izegem maar ook daarbuiten. Graag nog wat extra inspiratie? Surf naar www.uitinmidwest.be

Marijke Bruneel

Yves Debaes

Hanne Pareit

Socrates - De verwondering

Spinvis

Gravity And Other Myths

‘Het enige wat is weet, is dat ik niets weet’. Misschien een uitspraak die onze politici meer zouden moeten gebruiken, maar dit zijn in ieder geval de woorden van Socrates. In een ver verleden heb ik Julien Schoenaerts (de vader van Matthias) nog Socrates zien spelen, ik krijg er nog kippenvel van als ik eraan terugdenk, schitterend! Dit keer een concept en in een regie van Stefaan Van Brabandt en gespeeld door Bruno Vanden Broecke. Ik besef dat ik niet zal mogen vergelijken maar ik zie er toch naar uit om het stuk te zien. Woensdag 22 november – 20 uur De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Spinvis is het beste wat de laatste jaren op Nederlandstalig gebied (en vooral uit Nederland) gebracht werd. Stralende melodieën, scherpe teksten en een eigen geluid. Benieuwd naar zijn passage in De Spil. Zaterdag 4 november – 20.30 uur De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Acrobatie, altijd entertainend en bovendien ontspannend. Even alles loslaten en gewoon de verbazing en verwondering toelaten. Vrijdag 3 november – 20 uur De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Meer op http://bit.ly/deverwondering_socrates

Meer info: http://bit.ly/acroba

tie

Meer info: http://bit.ly/spinvis_despil

Rommelbeurs Izegem Abba Gold In 2002 heb ik deze tributeband gezien op Izegem Zomert. Ambiance en herkenbaarheid verzekerd! Benieuwd of er wel echt gespeeld en gezongen wordt! Vrijdag 10 november – 20.30 uur CC De Bunder, Iepersestraat 52B, Moorslede

Rommel is een deel van mijn leven. Alsook tweedhands. Ik hou er van om gekke dingen te ontdekken. Of voorwerpen te zien die je terug katapulteren naar vroeger. Heerlijk. Zondag 3 december – vanaf 8.30 uur Zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62, Izegem Meer info: http://bit.ly/rommelbeursISO

Meer info: http://bit.ly/abbagold_debunder

november - december 2017

// 43


Kersten in em en Kac

g e z I

Kersthappening in Kachtem Zaterdag 16 en zondag 17 december

htem

Kersthappening in Izegem Zondag 17 december, omgeving Sint-Tillokerk Op basis van het aloude beproefde recept

Pekkerscorrida

(op kersthappening Izegem) Zondag 17 december

16u30: Kinderloop 17u: Corrida (6,3 km)

Meer info: www.izegem.be

Izine 2017 / 06  

november - december

Advertisement