Page 1

JULI - AUGUSTUS 2017

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

MAXIM PATTIJN EN WAKELIFE // 6 ISOTOPIA: FEEST IN DE STAD // 20 DE SINT-JOZEFSKLINIEK BEWEEGT // 32


in dit nummer JULI - AUGUSTUS 2017 // nr 22

6 // Maxim Pattijn en Wakelife Hij is student grafische digitale media, maar wijdt zijn vrije tijd volledig aan wakeboarden

6

13 // Wereldfestival Kleurrijke groepen uit Bulgarije, Canada, Argentinië, Boerjatië, Turkije, Zuid-Afrika en Vlaanderen brengen het beste uit hun volkscultuur op de planken.

14 // Izegem fietsstad 16 // Zomeren in de Pekkersstad Zomer en vakantie! Dat betekent handenvol vrijetijd voor jong en minder jong.

13 20 8 COLOFON Izine Izegem Redactieadres: Dienst Communicatie, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Izine@izegem.be - http://izine.izegem.be Verantwoordelijke uitgever: Bert Maertens, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Ontwerp: Reclamebureau Visual, Pieter Baesstraat 5, 8870 Izegem. Drukkerij: Drukta. Foto’s: Lodewijk De Decker (coverbeeld), Stefaan Vandorpe, Frank Meurisse, e.a.

2 // Izine Izegem


INHOUD

25

20 // Isotopia: feest in de stad 30 // De juridische dienst

van het OCMW

20

30

32 // De Sint-Jozefskliniek beweegt

34 // De zaterdagmarkt: niet ver,

niet duur en heel gezellig

34 en verder 4. In ’t kort // 9. Honden aan de leiband // 10. Update masterplan sport // 18. Een drukke agenda! // 22. Jeugdwerk met panna-poortjes // 23. Kleuters op de speelpleinwerking // 25. Wegenwerken in de Roeselaarsestraat // 26. ’t Klikt // 28. Welzijn // 37. Uit de archieven van Ten Mandere // 38. Agenda: uit in Izegem // 43. Agenda: uit in Midwest

juli - augustus 2017

// 3


Die typische “geur” van Izine…? We krijgen sporadisch wel ‘ns een opmerking over het feit dat sommige Izineboekjes een zekere geur verspreiden. Soms is dat inderdaad zo. De oorzaak daarvan is een combinatie van de inkt en het papier. Izine wordt gedrukt met een milieuvriendelijke, vegetale inkt. Die vervangt de oude, oliehoudende inkten. Het ‘Circle’-papier is gerecycleerd. De combinatie van die twee factoren kan soms wel ‘ns een zeker geureffect creëren. Ook het feit dat Izine na de druk snel verwerkt en verdeeld wordt, zorgt ervoor dat de geur mee verspreid kan worden richting de Izegemse brievenbussen. Dus om kort te gaan: het “parfum” van Izine is gelinkt aan keuzes rond ecologie en duurzaamheid. Deze technieken zijn allemaal nog vrij nieuw. Maar de nijverheid evolueert snel, dus wie weet: misschien is de volgende Izine wel een compleet reukloze.

Word vrijwillig brandweerman/-vrouw in bijberoep Een hart voor hulpverlening? Dan ben je misschien wel meer brandweer dan je denkt en is een job in bijberoep bij de brandweer wel iets voor jou. Want de WestVlaamse brandweer zoekt jou! Geen uitzonderlijke helden of bovenmenselijke sporters, maar wel gemotiveerde mensen die graag helpen waar ze kunnen. In een team dat voor elkaar door het vuur gaat. Je kunt alle info nalezen op www.ikwordbrandweer.be.

Breng je kurken naar het recyclagepark Kurken die maar al te vaak bij het restafval belanden, kunnen gerecycleerd worden tot nuttige nieuwe materialen. Voortaan kan je op alle IVIO-recyclageparken je natuurlijke kurken gratis deponeren in de daartoe voorziene recipiënt. Meer info: www.ivio.be.w

4 // Izine Izegem


IN ’T KORT

Niet meer glimlachen op je pasfoto

Fotosessies in kasteel Wolvenhof

Als je een nieuwe ID-kaart of Kids-ID nodig hebt, schenk je best de nodige aandacht aan de foto. De normen daarvoor zijn strenger geworden. Als de foto niet conform is, moet de dienst burgerzaken hem weigeren. Hou daarom deze vuistregels in het achterhoofd: • Een neutrale gezichtsuitdrukking: mond gesloten, geen glimlach. • Hoofd en schouders recht houden, recht vóór het objectief. • Het aangezicht volledig vrij maken: het voorhoofd, kin en de aanzet van je oren moeten zichtbaar zijn. • De ogen moeten goed zichtbaar zijn: geen weerkaatsing op brilglazen, geen getinte glazen, geen te grote montuur, maar ook geen montuur die vlak langs de ooglijn loopt.

Op zaterdag 9 september organiseren de provincie West-Vlaanderen en de stad fotosessies in het verlaten kasteel Wolvenhof in provinciedomein Wallemote-Wolvenhof. Het kasteel is erg in trek bij amateur- en beroepsfotografen. Om tegemoet te komen aan hun vraag, stellen we het Wolvenhof uitzonderlijk één dag open. Fotografen kunnen op zaterdag 9 september tussen 10 en 17 uur foto’s nemen in het kasteel, weliswaar met respect voor de eigenheid van de site en het interieur. Registeren is noodzakelijk en kan via het inschrijvingsformulier dat je vindt op www. west-vlaanderen.be. Om veiligheidsredenen kan enkel het gebouw zelf gefotografeerd worden, geen personen. Ook zijn niet alle ruimtes in het gebouw toegankelijk.

Openingsuren stadsdiensten Nogal wat stadsdiensten houden er tijdens de zomer andere openingsuren op na. Je vindt een keurig overzicht van alle wijzigingen op www.izegem.be.

Zoeken naar kinderopvang: eenvoudig met de kinderopvangwijzer Ben je op zoek naar een opvanginitiatief voor je baby, peuter of schoolgaande kinderen dan kan de kinderopvangwijzer je zeker helpen. Deze vernieuwde webapplicatie biedt een actueel overzicht van alle kinderopvanginitiatieven. Elk initiatief heeft een eigen fiche met informatie, tarieven en vrije plaatsen. Je kunt selecteren op

basis van leeftijdscategorie, type opvang en locatie. Je vindt de kinderopvangwijzer online op www.kinderopvangwijzer.be/ izegem. Wie verder nog moeilijkheden heeft bij het zoeken naar kinderopvang kan terecht bij Sociaal Huis ’t Antwoord. Je kan ons iedere dag telefonisch bereiken op 051/33.66.44.

Vraag op tijd de Kids-ID aan! Binnenkort met je kinderen op reis naar het buitenland? Vraag tijdig de Kids-ID aan bij de dienst burgerzaken. Het kaartje is 3 jaar geldig en kost 7 euro. De aflevertermijn bedraagt 2 à 3 weken. Meer info bij de dienst burgerzaken op burger@izegem.be of 051/33.73.13.

Subsidies ontwikkelingssamenwerking De stad heeft elk jaar een budget voor steun aan Vierdepijlerinitiatieven. Er zijn aparte subsidies voor leden en voor niet-leden van de Stedelijke Noord-Zuidraad. Een vijfde van het budget wordt verdeeld over de Izegemse Noord-Zuidverenigingen, die in de stad een

werking hebben rond ontwikkelingssamenwerking. 30% wordt voorbehouden voor steun aan projecten van stemgerechtigde organisaties en individuele leden van de Stedelijke Noord-Zuidraad. 10% is voorzien voor steun aan projecten van Izegemse

niet-leden van de Noord-Zuidraad. Deze projectsubsidie kan maximaal 200 euro per aanvraag bedragen. De aanvragen moeten binnen zijn vóór 15 september. Meer info is verkrijgbaar bij Thomas Segers op 051/33.73.75 of thomas.segers@izegem.be.

juli - augustus 2017

// 5


Wakelife: een ‘heel chill, maar toch klassevol’ kledingmerk Maxim Pattijn (20) is student grafische digitale media, maar wijdt zijn vrije tijd volledig aan wakeboarden. Staat hij niet zelf op een wakeboard, dan geeft hij wel les of is hij bezig met Wakelife, het kledingmerk dat hij zelf creëerde en “het perfecte leventje en sfeer van het wakeboarden weerspiegelt”.

Wat is wakeboarden precies? Maxim: “Je kunt wakeboarden eigenlijk het best vergelijken met snowboarden maar dan op het water. Je kunt wakeboarden aan een kabel, zoals in Lakeside Paradise in Knokke, of achter een boot bij de Izegemse Watersportvereniging.”

Hoe ben jij met wakeboarden begonnen? Maxim: “Ik ben er sinds mijn zesde mee bezig, ik heb het leren kennen op vakantie. Daarvoor had ik wel al eens op waterski’s gestaan, maar ik vond wakeboarden meteen veel leuker en heb mijn vader dan ook in geen tijd kunnen overtuigen om een wakeboard te kopen. Daarna ben ik het altijd blijven doen.”

6 // Izine Izegem

En ondertussen lijkt het een erg belangrijk deel van je leven te zijn geworden. Maxim: “Inderdaad! Ondertussen ben ik ook piloot en lesgever bij Weboard, een werking voor jonge watersporters (tussen 12 en 20 jaar) die deel uitmaakt van de Izegemse Watersportvereniging. Vroeger kon je namelijk wel elke week wakeboarden op het kanaal in Izegem, maar er was nog geen echte club. Pas toen Weboard werd opgericht, ontstond er een echte wakeboard-community in Izegem. Omdat wakeboarden zo’n coole extreme sport is, hoort er ook een heel aparte lifestyle bij. Een boot, water, zon, strand, apero, vrienden, no stress, chillen… Werkelijk alle ingrediënten voor een perfecte zomersfeer en vakantiegevoel zijn aanwezig!”

Kwam uit die aparte lifestyle ook de inspiratie voor Wakelife voort? Maxim: “De combinatie van mijn studies en de unieke sfeer op en rond het water inspireerden mij inderdaad twee jaar geleden tot het maken van een eigen naam en logo. ‘The way of life’ die bij wakeboarden hoort, vormde ik om tot Wakelife. Met het logo maakte ik een T-shirt, een sweater en een volledige website. Just for fun, dacht ik aanvankelijk nog.”

Maar daar bleef het niet bij? Maxim: “Nee, want de vele positieve reacties op mijn creaties zetten mij aan om verder te gaan. In samenwerking met een Engels bedrijf produceerde en verkocht ik met succes mijn eerste 50 sweaters en T-shirts. Tegenwoordig maak ik nog steeds nieuwe


WAKELIFE

creaties, vaak gebaseerd op lifestyle quotes, maar ook met verschillende beelden en tekeningen. Allemaal heel chill, maar toch klassevol.”

Welke Wakelife-items hebben het meeste succes?

aangesproken voelt tot die unieke levensstijl waarin zon, zee, strand en vrienden centraal staan, is Wakelife iets voor jou!”

Dat klinkt goed. Waar kunnen we terecht voor een echte Wakelife?

En is er ook interesse van buiten de wakeboardwereld?

Maxim: “Wakelife is momenteel te koop via een eigen opgerichte webshop: www.chill-online.be Je kan er alle Wakelife-artikelen op foto zien en bestellen. Daarnaast bieden we er nog andere leuke lifestyle-items aan zoals Bomber-zonnebrillen die drijven op het water, poncho’s, enzovoort. De aanpak en organisatie errond is op zich al een hele ervaring!”

Maxim: “Zeker! Eigenlijk hoef je helemaal geen boot te hebben of wakeboarder te zijn om Wakelife te dragen. Zolang je je

Wat heeft de toekomst nog in petto voor jou en Wakelife?

Maxim: “De originele sweaters en T-shirts waarmee het allemaal begon zijn nog steeds de populairste items. Het is dan ook de bedoeling dat die beschikbaar blijven. De andere items zijn eigenlijk meer tijdelijk en seizoensgebonden.”

Maxim: “Wakelife is nu al groter dan ik ooit had verwacht. Mensen jouw creaties zien dragen, is echt heel fijn. Tegelijk bezorgt dat me ook nieuwe ideeën dus ik blijf zeker doorgaan. Misschien zie je mijn kledij volgend jaar wel in meerdere kledingzaken liggen.”

Om af te sluiten: later topdesigner of professioneel wakeboarder? Maxim: “Pro wakeboarder worden zit er jammer genoeg niet meer in, omdat je al van heel jonge leeftijd intensief moet trainen om iets te kunnen betekenen in de wakeboardwereld. Het zal echter altijd een passie blijven en net daarom vind ik het zo fijn dat ik met Wakelife en www.chill-online.be tegelijk met wakeboarden en (digitale) grafische vormgeving bezig kan zijn.”

juli - augustus 2017

// 7


VERKOPEN en VERHUREN is geen kinderspel


HONDEN

Honden aan de leiband en kakjes in de zakjes Even ter herinnering: als je met je hond gaat wandelen op openbaar terrein, moet die altijd aan de leiband. Inderdaad, ook als het een klein exemplaar is. En zelfs als het een hele lieve is, die nóóit iemand kwaad zou doen.

Voor wie het nog niet wist: Izegem heeft er een prachtig openbaar park bij. De groene zone rond kasteel Blauwhuis is sinds kort toegankelijk voor het publiek en veel wandelaars maken daar gretig gebruik van. Nogal wat wandelaars brengen ook hun trouwe viervoeter mee. Dat is natuurlijk heel tof. Maar de politiezone wil toch nog even benadrukken dat die trouwe viervoeters ook altijd aan de leiband moeten.

Onvoorspelbaar gedrag “Het gecoördineerd politiereglement laat er geen twijfel over bestaan. Baasjes moeten hun honden aan de leiband houden als ze op openbaar terrein zijn. En dat zowel binnen als buiten de bebouwde kom”, zegt hoofdinspecteur Miguel Beauprez, diensthoofd politie Izegem. “Hoewel de meeste honden natuurlijk helemaal niet agressief zijn, kunnen ze wel onvoorspelbaar uit de hoek komen. Als een grote hond bijvoorbeeld een weglopend kind per abuis inschat

als een speelkameraadje, kan dat wel eens nare gevolgen hebben. Of als één hond in de clinch gaat met een andere, kan dat ook escaleren. En dat willen we vermijden.”

GAS-sancties “We hebben de voorbije weken vooral preventief gehandeld in en rond het Blauwhuispark”, gaat inspecteur Francis Leman verder. “We hebben wandelaars met losse honden gewezen op de noodzaak van een leiband. En de meeste eigenaars hebben daar ook wel begrip voor. Vanaf nu gaan we echter wat strikter optreden om ook de hardleerse wandelaars te bekeren. Via de GAS-wetgeving kunnen we namelijk sancties uitschrijven van 60 tot 350 euro. Maar laat ons ervan uitgaan dat dat laatste niet meteen nodig zal zijn.”

Kakjes en zakjes

probleem. Hoewel dat schijnbaar aan de beterende hand is. “Het concept van kakje-in-een-zakje is ondertussen al goed ingeburgerd”, zegt inspecteur Leman. “Omdat iedereen een hekel heeft aan hondendrollen op straat, is er ook vrij veel sociale controle. Maar goed, er zijn natuurlijk een aantal rotte appels die nog steeds geen zakje meenemen als ze met hun hond gaan wandelen. Ook die mensen maken kans op een GAS-sanctie. En bij wijze van afronding: het is niet zo dat de schijnbare afwezigheid van blauw op straat, of in het park, een vrijgeleide is om je hond zomaar zijn behoefte te laten doen. Want de politiediensten zijn heus niet altijd in uniform als ze een oogje in het zeil houden.” Wie het gecoördineerd politiereglement erop wil naslaan, kan dat terugvinden op www.izegem.be.

Ook hondenpoep blijft trouwens een

juli - augustus 2017

// 9


Werken Masterplan Sport op schema De werken aan het nieuwe sportstadium zitten op schema. Het Masterplan Sport is de grootste investering van de huidige bestuursperiode en moet resulteren in een nieuwe thuis voor iedereen in het Izegemse sportleven. Tribunegebouw en staantribune

Kunstgrasveld en atletiekpiste

De werken aan het nieuwe sportstadium gingen van start op 7 november 2016. Stadsarchitect Els Manhaeve is dan ook enthousiast dat de werken aan dit prestigieuze project nog steeds goed op schema zitten. Het eerste deel van het dossier, het tribunegebouw en de staantribune, is gegund aan aannemer Vuylsteke uit Meulebeke. Die is momenteel bezig met de uitvoering van de ruwbouw en de staalwerken. In de eerste helft van juni startte ook de installatie van de ventilatie-, sanitaire en elektrische technieken. Ook de aannemer die het buitenschrijnwerk levert, is al gestart met de plaatsing hiervan. “Volgens de laatste planning zouden we in april 2018 een volledig afgewerkt bouwproject hebben�, zegt Els Manhaeve.

De omgevingswerken en de werken aan het kunstgrasveld en de atletiekpiste zijn gegund aan aannemer Stadsbader. In een eerste fase, die begin juni van start ging, worden de omgevingswerken uitgevoerd en zal het kunstgrasveld aangelegd worden. We stellen onszelf als doel om deze eerste fase af te ronden tegen begin september. In een tweede fase zal de oude tribune gesloopt worden. Deze werken zullen normaal gezien pas opgestart worden nadat het nieuwe gebouw is afgewerkt.

10 // Izine Izegem


MASTERPLAN

e Vermoedelijk timing

steeds volgen ken kan je nog er w de n va de g ok pagina van De vooruitgan of via de facebo e .b m gem/ ge Ize ze In t.i via spor m/Sportdienst ww.facebook.co /w s:/ tp ht : st sportdien niet om r info? Aarzel en of wil je mee ng ki er em.be. m eg op iz je t@ Heb izegem spreek ar na en ur st een mailtje te een antwoord snel mogelijk We geven je zo op je vragen.

juli - augustus 2017

// 11


Spel zonder grenzen: teambuilding voor het goede doel Op 8 juli vindt de 16de editie van het Spel Zonder Grenzen plaats op domein Wallemote-Wolvenhof. In een leuke omkadering nemen de ploegen het tegen elkaar op in zeven knotsgekke spelen. De meeste ploegen doen mee voor de fun, anderen gaan voluit voor een podiumplaats, prijzengeld, een trofee én eeuwige roem. Izegemse sportverenigingen kunnen met hun deelname bovendien punten verdienen voor de competitie #Izegeminbeweging. Supporters en toeschouwers mogen er gratis in. Voor de kleinsten is er kinderanimatie met onder meer een springkasteel, grime en een ballonnenclown. De bar is doorlopend open en er zijn barbecueworsten, hamburgers, frietjes en ijsjes. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen.

PRAKTISCH • Wanneer: zaterdag 8 juli van 10 tot 19 uur op domein Wallemote-Wolvenhof. • Parking: We voorzien een extra parking in de Leenstraat, waar éénrichtingsverkeer zal gelden. • Meer info en inschrijven: www.szg.be

Een vaste waarde in het strijdperk Donaat Vandeburie is jeugdtrainer bij Judoclub Ingelmunster. Zijn club is een vaste waarde op het SZG en neemt dit jaar zelfs deel met 4 ploegen. “Toen ik in 2008 in Izegem kwam wonen, hoorde ik over SZG en ging ik een kijkje nemen”, zegt Donaat. “Ik was toen 24 jaar en keek echt met open mond naar het hele gebeuren. Ik wist dat we daar zeker eens moesten aan deelnemen met de vrienden van de judoclub. Het jaar daarop schreef ik ons in. We deden vooral mee voor de fun maar eindigden die dag toch verassend op een tweede plaats. In 2010 konden we niet deelnemen maar in 2011 werd het menens. We gingen voluit voor de eerste plaats en behaalden die ook. En zo is het concept SZG ook bij ons in de club ieder jaar beginnen groeien.” “Wij vinden het gewoon superamusant en we

12 // Izine Izegem

zijn er dan ook nog eens best goed in. De fysieke capaciteiten die we ontwikkelen met de judo zijn ideaal voor SZG. Goeie conditie, snelheid, kracht, rollen, sluipen, vallen, klimmen, teamwork en inzicht.” Zo’n SZG, dat speel je nooit alleen, weet Donaat. “Ondertussen hebben we heel wat supporters mee”, zegt hij. “De vier ploegen tellen sowieso al een 30 tal-deelnemers en dan komen er altijd nog wat ouders en vrienden mee. Voor supporters is het een ganse dag amusement en heel leuk om naar te kijken. Er zijn bovendien heel wat rand­ activiteiten, eet- en drankkraampjes,… Zeker de moeite om af te komen!”


DANSFESTIVAL

Jubilerend Wereldfestival van 29 juni tot 4 juli Het Wereldfestival is een begrip geworden in het Izegemse culturele leven. Dit tweejaarlijkse festival vindt straks al voor de 25ste keer plaats op de parking van De Leest.

Je geniet van dit dans-, klank- en lichtspektakel in de indrukwekkende festivaltent. Na elke voorstelling trakteren wij vanaf 22 uur in zaal Iso met een heuse fuif. Op zaterdag 1 juli is dat met DJ Nazdrovje. Ook de orkesten van de deelnemende groepen verzekeren de ambiance. Op zaterdag 1 (vanaf 14 uur) en zondag 2 juli (vanaf 11 uur) is er in de omgeving van de festivaltent ‘Bazaar Mundial’. Dat is een zomerse markt met heel wat lekkers in een aangenaam kader. Op zaterdag en zondag kijken we over de grenzen heen. Allochtone Izegemnaren laten je proeven van hun leefwereld. Op zaterdag 1 juli zorgt Matrosjhka o.a. voor een pannenkoekenfeest en een theeceremonie en gaat Askovi vreemd. Om 17 uur is er een optreden van de Yélé Band. Vanaf 22 uur

gaat Bazaar Mundial muzikaal de nacht in met optredens van pIEp.KLEIN en Veston. Op zondag 2 juli trapt Bazaar Mundial om 11 uur af met een aperitiefconcert van De Wilfrieds. Op de zomerse zuiderse markt kun je ’s namiddags ook kennismaken met een mini-suikerfeest. Ook nu gaat Askovi vreemd en zijn er verhalen van over de wereld. Tussendoor is er heel wat randanimatie met kindergrime en bamboo box. De diverse dans- en muziekgroepen van het festival fleuren de Bazaar letterlijk op en nodigen je uit mee te dansen en te genieten van hun muziek.

PRAKTISCH Het Wereldfestival vindt plaats op de parking van De Leest naast zaal Iso, in de Sint-Jorisstraat. Info over prijzen lees je op www.wereldfestival.be. Het festivalterrein aan zaal Iso en cultuurhuis De Leest is vrij toegankelijk. Sfeer opsnuiven kan er zonder toegangskaart. Dat geldt ook voor de fuiven (elke avond) en de Bazaar Mundial (zaterdag en zondag). Plaatsbespreking: Cathérine Callu / Bieke Maertens: 0471/46.94.50 reservaties@wereldfestivalizegem.be Meer info: festifoon : 051/30.91.88 www.wereldfestivalizegem.be info@wereldfestivalizegem.be

juli - augustus 2017

// 13


Izegem op de fiets! Fietsen is leuk en gezond. Een sportieve fiets is een goede investering, zowel voor jezelf en je gezondheid als voor het milieu en je portemonnee. Fietsen helpt je om op een gezonde manier te bewegen en lange afstanden af te leggen. Fietsen heeft kortom tal van voordelen. We gaan nu vooral even dieper in op het gezondheidseffect. Fietsen vermindert stress Door chronische stress maakt het lichaam hormonen aan. Voor korte tijd is dat niet erg. Maar chronische stress leidt uiteindelijk tot hetzelfde soort ontstekingsreacties in de bloedvaten als teveel vet. Regelmatig actief bewegen helpt je lichaam en je geest goed te ontspannen.

Voordelen van fietsen als lichaamsbeweging

Elektrische fietsen

Je verbrandt al vet als je meer dan 30 minuten per dag fietst. 2,5 km per dag fietsen verlaagt het risico op diabetes. Fietsen zorgt voor een betere doorstroming van de bloedvaten en vermindert dus de kans op dichtslibbende aderen.

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. Met een elektrische fiets lijkt het alsof je constant met de wind in de rug fietst. De ene elektrische fiets is echter de andere niet. Voor elk type gelden andere regels. We zetten één en ander op een rijtje.

Fietsen beschermt je hersenen

Weinig sportblessures met fietsen

Bewegen gaat het verval van ouder wordende hersenen tegen. Het is bovendien gunstig voor de plasticiteit van het brein, het vermogen om zich aan te passen aan de omstandigheden. Bewegen is verder gunstig voor het geheugen, het vermogen om te plannen en zelfs bij de bestrijding van een depressie!

Het voordeel van fietsen is dat er relatief weinig sportblessures mee gebeuren. Fietsroutes zijn vaak afgeschermd van ander verkeer, waardoor je maar weinig risico loopt op ongelukken. Een ander voordeel dat fietsen heeft tegenover andere sporten, is trouwens dat je je gewrichten er niet mee belast.

Woensdag-fietsdag: go with the velo! Eén dag per week op het zadel maakt al een groot verschil. De ‘Woensdag-fietsdag’-campagne geeft je alvast een duwtje in de rug met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen. Schrijf je in op www.woensdagfietsdag.be en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen. Op woensdagmiddag kun je bovendien een fietsplaatje afhalen aan het onthaal van het stadhuis. Op die manier laat je zien dat jij een echte velovedet bent!

Gratis label tegen fietsdiefstal Je kunt je fiets gratis laten labelen bij de politie en bij de fietsenmakers. De agent of fietsmaker zal daarbij je rijksregisternummer op je fiets kleven met een fraude­ bestendige sticker. Die wordt herkenbaar en minder interessant voor fietsdieven. Als je fiets teruggevonden wordt, kan de politie hem ook makkelijker terug bezorgen.

14 // Izine Izegem

EEN FIETS MET ELEKTRISCHE HULPMOTOR (≤ 250 W en ≤ 25 km/u) beschikt enkel over trapondersteuning en heeft geen COC (certificaat van overeenstemming). Je hebt geen helm en geen rijbewijs nodig en je moet de verkeers­ regels voor fietsen volgen. EEN GEMOTORISEERDE FIETS (≤ 1000 W en ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning maar kan ook uitgerust zijn met een motor die kan werken zonder gebruik van de pedalen. Je moet minstens 16 jaar zijn als je met een dergelijke fiets de baan op wil. Helm en rijbewijs zijn niet nodig en je volgt de verkeersregels voor fietsen. EEN SPEED PEDELEC (≤ 4000 W en ≤ 45 km/u) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 kilometer per uur. Je kunt door zelf mee te trappen snelheden tot 45 kilometer per uur behalen. Speed pedelecs vallen daardoor niet in de categorie ‘fietsen’, maar in die van de ‘bromfietsen’. Je moet minstens 16 jaar zijn, een fiets- of bromfietshelm is verplicht, je hebt rijbewijs AM of B nodig en je moet de verkeersregels voor bromfietsen volgen.


OP DE FIETS

17 september is Autoloze Zondag #Izegeminbeweging

Het succesrecept om de stad terug te geven aan bewoners is simpel: we maken straten en pleinen autovrij. Fietsers, wandelaars, sporters, ouderen en spelende kinderen krijgen vrij spel. De Grote Markt dopen we om tot een heus springkastelen- en boekenparadijs. Op de Korenmarkt zijn de wieltjes koning en kleuren buizen de boel in. De Melkmarkt wordt een grote loungebar met ligbedden, zitzakken, kunst, muziek en veel meer. Met attracties, workshops en groen verbinden we de Korenmarkt via de Nieuwstraat, Roeselaarsestraat en de Kloosterstraat aan het autovrije Kerkplein. Daar kun je je eigen springkasteel maken en een sapje trappen. Een boerenmarkt en een picknickzone fleuren het geheel op. Samen met heel wat groene grasmatten en tropische muziek geven we zo een extra aangename toets aan de beleving van autovrije straten en pleinen. Meer info zal terug te vinden zijn in het volgende Izine en op de website van de stad.

Met de sportdienst naar de Stelvio De sportdienst zet aan tot bewegen met als middel ‘de fiets’ en als uitdaging ‘de Stelvio’ in de Italiaanse Alpen. Ga de uitdaging aan en beklim samen met de sportdienst de Stelvio. Is de uitdaging te zwaar voor jou? Dan bieden we de kans enkel aan te sluiten op de drie testritten. Alle info op sport.izegem.be of mail naar stijn.werbrouck@izegem.be.

Fietsverenigingen Wil je het wat rustiger aan doen met de fiets? Dan kun je contact opnemen met de sportdienst. Ze sturen je door naar de verschillende fietsverenigingen in onze stad. Alle info op sport.izegem.be.

juli - augustus 2017

// 15


Zomer en vakantie! Dat betekent handenvol vrijetijd voor jong en minder jong. Deze zonovergoten editie van Izine bulkt van de ideeën voor uitstapjes en doe-dingen, maar hieronder lijsten we graag ook nog een aantal klassiekers op. Voor als jong en minder jong ondanks alles toch ‘ns een zwak momentje van verveling hebben!

Zwemmer-zwem Als er één plek is in de Pekkersstad waar de zomersfeer haast tastbaar is, dan zal dat toch wel het openluchtzwembad zijn. Het bad is 50 meter lang en uitgerust met heel wat randapparatuur: springplanken, glijbanen, waterspuiters, enzovoort. Ravotten in het water of in alle rust baantjes trekken, het kan allebei. Kijk gewoon even op de kalender en het tijdschema dat je weervindt op sport.izegem.be. Bekomen van al die nattigheid kun je op de zonnige ligweide, en achteraf kun je nog nagenieten op het terras van Sportkaffee de Krekel.

Sporten en spelen met Tsjaka De sportdienst organiseert de sportkampen in samenwerking met Tsjaka. Op de Tsjaka-website www.tsjaka.be kun je alle Izegemse kampen terugvinden door te zoeken op postcode ‘8870’. Je kunt er meteen ook je kinderen inschrijven en foto’s terugvinden. Alle kampen duren van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Er is opvang voorzien van 8 tot 9 uur en van 16 tot 18 uur, op vrijdag enkel van 8 tot 9 uur.

Speelstraten en –pleinen Voor de kleinste Izegemnaren staat ‘zomer’ zowat gelijk aan ‘vakantie’… Tijdens een vakantie moet je natuurlijk ravotten zonder weerga, en daarvoor kun je terecht op de diverse Izegemse speelpleinen. Elders in deze Izine lees je meer over de speelpleinwerking voor kleuters, maar je vindt alle info ook terug op jeugd.izegem.be. Eén ding is ondertussen zeker: de animatoren staan klaar om er een fantastische zomer van te maken!

Terrasconcerten in het cultuurcafé Het cultuurcafé van De Leest verjaagt de wolken met live-muziek. Het speelpleintje wordt omgetoverd in een sfeervol festivalterrein, er komt opnieuw een cocktailbar. Nieuw dit jaar is dat wij een foodtruck aanrijden om de hongerigen te spijzen. Fiesta! 5 juli: Bob Who?; 12 juli: L’Oiseau Lyre; 19 juli: Boosk; 26 juli: De Wilfrieds.

16 // Izine Izegem


HET ZOMERT

Welkom in Okido! Kinderen van 2 jaar en 6 maand tot en met 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie dolle dagen beleven in Okido. We hebben de meest uiteenlopende superthema’s in petto waarmee we iedereen een spetterende vakantie kunnen aanbieden: ‘Zoveel lol met een lege rol’, ‘Vlieg er eens uit’, ‘Race tegen de klok’, ‘Kijk hoor ruik voel proef’, ‘Kanaalzappen’, ‘Volksspelen’, ‘Beroepen-Mix’, ‘Allegaartje’ en ‘Van oud naar nieuw’. Kinderen kunnen zich volgens leeftijd uitleven tijdens het vrij spelen binnen en buiten. Of ze nemen deel aan de activiteiten van het weekthema. Er is volop aandacht voor individuele zorg en begeleiding. We overgieten elke dag met een flinke portie humor en enthousiasme zodat juli en augustus in Okido onvergetelijk kunnen zijn. En dat voor groot en klein! Inschrijving vooraf is steeds noodzakelijk! Meer info bij Okido, Kachtemsestraat 1, 8870 Izegem, 051/30.51.97, okido@izegem.be

De Schatten van Vlieg in Eperon d’Or Kan je een verschil ruiken tussen leder van koeien, struisvogels en krokodillen? Waarom heb je in goede schoenen veel minder last van stinkvoeten? Hoe konden mensen vroeger, toen ze nog geen tandenborstels hadden, een slechte adem vermijden? Ruikt een kokosborstel eigenlijk naar kokosmelk? En heeft goud een geur? Het antwoord op deze en vele andere vragen kan je deze zomer zelf komen opsnuiven in Eperon d’Or. Samen met Vlieg ga je als een echte speurneus op zoek naar verrassende geurtjes!

De zomerzoektocht van De Leest Voor de zevende maal slaat het De Leest-triumviraat (dienstencentrum, cultuurhuis en cultuurcafé) de handen in elkaar om in juli en augustus een zomerse zoektocht aan te bieden. We kiezen bewust voor een toegankelijke zoektocht waarin zowel de leek als de meer geoefende liefhebber zijn gading kan vinden. Langs een parcours van om en bij de acht kilometer, te vinden via een gedetailleerde wegbeschrijving, kun je een resem foto’s lokaliseren. Je moet de vragen ter plaatse oplossen. Je kunt de zoektocht individueel afwerken, maar je kunt natuurlijk ook op stap gaan met je familie of je vrienden. Een deelname-pakket kost vijf euro en is vanaf 30 juni verkrijgbaar aan de balie van de Leest en in het cultuurcafé. Als je in aanmerking wil komen voor een hap uit de leuke prijzenpot, moet je je ingevuld antwoordformulier indienen voor 12 september.

juli - augustus 2017

// 17


“Hot town, summer in the city…” ’t Is zomer, tijd om te pekken-in-de-Pekkersstad! Natuurlijk kun je daarvoor terecht op de vele terrasjes overal in de stad. Maar tal van buurt-, wijk- en andere comités werken zich elk jaar ook helemaal uit de naad om een programma op te zetten dat zowel muzikale als andere animatie moet bieden aan een zo breed mogelijk publiek. Hieronder alvast een klein overzichtje van enkele grote evenementen. Een complete agenda vind je natuurlijk op www.uitinvlaanderen.be.

Zaterdag 1 juli

21ste Izegemse kastelenloop Sporten op en rond de mooiste plek van Izegem: domein Wallemote-Wolvenhof. Om 15 uur starten de 3 loopwedstrijden: 7 km, 14 km of 21,1 km. Iedereen loopt op zijn of haar eigen tempo. De tijdslimiet ligt op 2.30 uur. Niemand keert met lege handen huiswaarts en er is een gezellige bar met terras. Je vindt alle info terug op www.ivac-izegem.be . WAAR: provinciedomein Wallemote-wolvenhof, Kokelarestraat.

14 – 15 – 16 juli

Pèrefjisten in Emelgem In Emelgem zijn de feestelijkheden rond ‘peerommegang’ zo oud als de straat. Door de jaren heen was de fut er echter wat uitgeraakt. Een drietal jaar geleden blies een frisse ploeg het concept nieuw leven in. En ondertussen heeft peerommegang onder de

18 // Izine Izegem

vorm van ‘de Pèrefjisten’ zijn tweede adem gevonden. Op vrijdagavond staat er een gratis fuif op het programma met een live-optreden van The Jokes en muziek van DJ Stijn. Op zaterdag is het al rockabilly wat de klok slaat, met optredens, een solexrit (start om 13 uur), een barbier, foodtrucks en meer. Op zondag is er de traditionele barbecue met aansluitend kindernamiddag. Er zijn ook optredens van Michael Venicio, Special Style Abba en Swoop. Om 14 uur is er, zoals vanouds, perenworp. Alle evenementen, behalve de barbecue, zijn gratis. WAAR: op en rond het Emelgemseplein.

fenomeen: vier dagen feest, drie wielerwedstrijden, een loopwedstrijd, fijne muziek en animatie,… Het feestcomiteit Bosmolens doet elke keer weer zijn best om een zo breed mogelijk publiek tevreden te stellen. Jong en oud, liefhebbers van rock en schlagers, cultuur en sport, enzovoort. Bovendien zijn alle evenementen voor iedereen gratis toegankelijk! Op het podium onder meer Musest (de beste Muse-tribute band ter wereld) en Robin (bekend van The Voice en klaar voor een thuismatch). Het volledige programma lees je na op www.feestcomiteitbosmolens.be en www.facebook.com/bosmolensfeesten WAAR: op en rond het Ter Beursplein.

21 tot 24 juli

Zondag 30 juli Zondag 6 augustus

130e Bosmolens Ommegangfeesten De ‘Busfeesten’ zijn de oudste buurtfeesten van de stad. En ze blijven een uniek

Ip zin zundags

Twee topdagen midden in het verlof! Het


EVENEMENTEN

ideale recept voor thuisblijvers die toch van een heus vakantiegevoel willen genieten. Met veel animatie voor de kinderen: speciale springkastelen, hindernispistes (o.a. junglerun en piraterun), clowns, kinderdisco, viskraam, grime, trike-races en dat alles zoveel mogelijk onder begeleiding. Voor ma, pa en de grootouders zijn er live-optredens, seniorenshows en tal van workshops. Aan de foodtrucks kun je ondertussen hapjes krijgen en de drankwagens verdelen verfrissende koele drankjes. Wie het liever iets steviger wil, kan aanschuiven aan de gin bar. Het volledige programma kun je vinden in het krantje, dat in een oplage van 13.000 stuks verdeeld zal worden over de hele stad. Of je kunt de site bezoeken: www.ipzinzundags.be. WAAR: de site rond De Leest en zaal Iso, Sint-Jorisstraat.

15 augustus

Callant Triatlon De kwarttriatlon vindt dit jaar al voor de 27ste keer plaats, traditioneel op 15 augustus. De wedstrijd gaat over een ITU Olympische afstand en bestaat uit 1500m zwemmen (kanaal Roeselare-Leie), 40 km fietsen en een 10 km lange loopproef door de straten van Izegem. De Izegemse triatlon is een hoogstaande wedstrijd waaraan zowel topatleten als recreanten meedoen. De Belgische top en subtop zijn elk jaar van de partij. Gemiddeld verschijnen er voor de verschillende wedstrijden (trio, jeugd, kwart) zo’n 900 triatleten aan de start. Izegem is ook de afspraak voor de jaarlijkse jeugd-cup. Deze nationale competitie is een regelmatigheidscriterium waaraan de meeste Belgische jeugdatleten deelnemen. Uniek voor deze wedstrijd is de enorme publieke opkomst. Elk jaar weer verdringen

er zich duizenden mensen om de triatleten aan het werk te zien. De triatlon is daardoor niet alleen een sportieve hoogmis, maar ook een waar evenement dat neigt naar een puur volksfeest. WAAR: het centrum van de stad

Tal van straat- en buurtfeesten in juli: 1 juli 2017: straatfeest Blauwhuisstraat 1 juli 2017: straatfeest Hertogstraat 1 juli 2017: straatfeest Middenweg 1 juli 2017, wijkfeest Becelaere’s Hof 8 juli 2017: 11 juli–feesten 8 juli 2017: straatfeest Mgr Bouckaertstraat 8 juli 2017: straatfeest E. Dierickstraat

juli - augustus 2017

// 19


CULTURELE VRIJSTAAT IN HET HART VAN IZEGEM Op zondag 28 mei schitterde het Blauwhuispark als nooit tevoren tijdens onze eerste Isotopiainjectie. We zagen een stralende zon, duizenden blije gezichten en we voelden dat de meeste Izegemnaren zin hadden in het vervolg van dit mooie Isotopiaverhaal. Meer van dat!

DONDERDAG 6 JULI VANAF 14 UUR FILM EN MASSA-BARBECUE

(Onder de centrale brug aan de Zuidkaai) Samen met de Izegemse Bibliotheek en de Izegemse Noord-Zuidverenigingen presenteren wij je vier schitterende wereldfilms. Meer nog… Breng je eigen vlees mee en laat het bakken door de koks van Isotopia. Wij zorgen voor borden en bestek, verse groentjes en stokbrood. Cocktails, popcorn en allerlei drankjes kan je kopen ten voordele van de vele Izegemse NoordZuidprojecten. We braden tussen 18 en 21 uur. We zijn voorzien op 600 eters dus,… Kom op tijd! 14u00 JUNGLEBOOK Maak kennis met Mowgli en de andere inwoners van de jungle in deze schitterende nieuwe Disney-film. 16u00 LES BARONS Een toffe komedie van eigen bodem over jongeren van de tweede en derde generatie migranten in Sint-Jans-Molenbeek. 20u00 GIRL WITH A PEARL EARRING Griet (Scarlett Johansson) is de dochter van een Delftse tegelmaker. Zij komt op zestienjarige leeftijd als dienstmeisje werken in de huishouding van schilder Johannes Vermeer. Een wonderbaarlijke wereld gaat voor haar open.

20 // Izine Izegem

22u00 LA SOURCE DES FEMMES Ergens in een klein dorpje tussen Noord-Afrika en het Midden-Oosten trotseren de vrouwen elke dag de snikhete brandende zon hoog in de bergen om hun dorp van bronwater te voorzien. De pas getrouwde Leila stelt een ‘liefdesstaking’ voor aan de andere vrouwen van het dorp: geen liefkozingen of geen seks meer tot de mannen zelf water naar het dorp dragen...

ZATERDAG 26 AUGUSTUS VANAF 18 UUR FIN DE CONGE: STADSTUINFESTIVAL Onder de Sint-Tillotoren bruist het van straattheater, wereldmuziek, jazz en klassiek … Meer nog: op een geheime magische plek kan je je laten hypnotiseren door Patrick Pickart of betoveren door Steven Delaere.

JAZZPODIUM (KERKPLEIN) 18u00 THE NEW SPECIAL QUINTET The New Special Quintet brengt een ode aan de rijke jazzcultuur van de jaren 50-60: de hardbop-periode. In een eigenzinnige bezetting spelen ze hard-swingende, groovy, happy muziek met diepe wortels in

de traditie. De band bestaat onder andere uit Richard Rousselet (lange tijd de rechterhand van Marc Moulin), Marie- Anne Standaert (graag geziene trompettiste -bugelspeelster in tal van jazz- funk- en rockgroepen), pianist Raphaël Debacker (Beverly Jo Scott), contrabassist-zanger Jean van Lint (een ware referentie in het Belgisch jazzwereldje) en percussionist Toon van Dionant (begeleidde onder ander Toots Thielemans, Jef Neve en Melanie De Biasio). 20u00 WOLF IN THE WOOD Wolf in The Wood is een gloednieuw samenwerkingsverband tussen pianiste Anne Wolf (muzikale duizendpoot in de meest verscheidene genres), contrabassist Sal La Rocca (graag geziene gast bij passages van buitenlandse jazzgrootheden, maar ook bij Vaya Con Dios), fluitist Stefan Bracaval (vaste man in het wereldvermaarde Brussels Jazz Orchestra, maar schuwt ook samenwerkingen in de popscène niet en was te horen bij dEUS en Hooverphonic) en percussionist Fal Schrauwen (een jonge Brusselse percussionist). 22u00 NATHALIE LORIERS GROOVY TRIO Nathalie Loriers Grooy Trio wordt aanzien als een van de meest vernieuwende Belgische jazz-acts. Naast de superpianiste Loriers zelf concerteren de internationaal befaamde bassist Benoit Vanderstraeten en percussionist Thierry Gutmann. Loriers maakte op bitter jonge leeftijd een entrée in de jazzwereld die kon tellen. Met het binnenrijven van de Euro Django kreeg ze een onderscheiding als ‘belangrijkste jonge


ISOTOPIA

eigentijdse musicus van Europa’. Naast alle grote Europese Jazzfestivals en Amerikaanse evenknieën kun je dit zomaar proeven in Izegem…

WERELDMUZIEKPODIUM (MEENSESTRAAT) 18u30 BOROKOV Prettig gestoord gezelschap uit de Brusselse westrand met veel blaasinstrumenten, mobiele gitaar, basic drumwerk en trekzak. Borokov vertolkt op onnavolgbare wijze de balkanklassiekers en zorgt gegarandeerd voor ambiance. Hoe hun optreden zal verlopen en of ze wel gebruik zullen maken van het podium, dat wordt afwachten. 20u30 THE SKYBLASTERS Deze legendarische band bestaat 30 jaar en toert met een opzwepende blend van reggae en wereldmuziek. Skyblasters doen het met een stuwende bas, een cajon, wat flamenco, Afrikaanse percussie, een wolkje gitanessfeer, een flard toasting in a Rub-a-Dub style en produceren vurige, meeslepende en aanstekelijke songs. Zanger Eduard Buadee en toaster Prince Far Out hitsen zoals vanouds het publiek op! 22u30 EL JUNTACADAVERES El Juntacadáveres is een band opgericht door de Argentijnse bandoneon- en saxofoonspeler Enrique Noviello, die in 2002 emigreerde naar Antwerpen. De band speelt een moderne versie van tango, die wordt versmolten met westerse muziekstijlen zoals rockmuziek, hiphop, jazz en reggae. 23u30 CROMANTY SOUND (DJ-SET) Cromanty ontstond in de zomer van 2006 uit 3 jonge gasten met een liefde voor reggae & dancehall muziek. Na passages door het ganse land en hun eigen ondertussen legendarische concept, ”Sum Summa” heeft Cromanty sound zich opgewerkt tot een vaste waarde in de Belgische scene . Dit jaar staan ze present op tal van events met o.a. Dranouter Festival, Bomboclat Beach festival, Reggae Geel, Shanti Town, Bal a Deuse etc…

KLASSIEK PODIUM (VOORTUIN DEKENIJ) 19.00 uur CUM SPLENDORE Gemengd koor Cum Splendore kiest voor het betere ‘amateur’-werk. Er wordt hard gewerkt aan zowel luimige als ernstige partituren. Zich toespitsen op één stijl was nooit aan de orde en zowel in profane als religieuze muziek beweegt Cum Splendore zich tussen de renaissance en vandaag. Ze openden al meermaals ‘Het festival van Vlaanderen’ op de bootjes van ‘Odegand’. 21.00 uur JEUGDORKEST WEST Dit veertigkoppig West-Vlaams strijkersorkest behaalde zonet de prestigieuze ‘Prijs Koningin Mathilde 2017’. Een aantal uitgelezen jonge beloftevolle strijkers gaat aan de slag met professionele orkestmusici.

BOROKOV

CEDEL

23u00 CEDEL Cedel is een eigenzinnig, jong saxofoonkwartet. Ze ontmoetten elkaar in 2007 in het Lemmensinstituut te Leuven. Een klassiek en modern repertoire gebracht door vier ambitieuze professionele muzikanten die letterlijk een nieuwe wind doorheen het aanbod blazen! Het kwartet won de ‘Adolphe Saxwedstrijd’ in Dinant en werd winnaar van de prestigieuze wedstrijd ‘The International Yamaha Saxophone Quartet Contest’ te Madrid (Spanje).

ZONDAG 10 SEPTEMBER VANAF 21 UUR VUURSPEKTAKEL KOEKEZONDAG Het traditionele vuurwerk dat de Izegemse kermisweek afsluit, krijgt een nieuw vlammend kleedje. Compagnie POK is een gerenommeerd Frans gezelschap dat livemuziek, acrobatie en vuurwerk combineert tot een feeërieke show die je gegarandeerd kippenvel bezorgt. Koekezondag 2.0… Dat mag je niet missen.

PATRICK PICKART

Voor meer info: www.isotopiafestival.be

juli - augustus 2017

// 21


PANNAVOETBAL // een unieke toegang tot de leefwereld van kinderen en jongeren.

Jeugdwerk met panna-poortjes Sport blijft een goed instrument om te werken aan waarden, normen en fairplay. Voor veel kinderen en jongeren is het echter een grote stap om bij een sportclub aan te sluiten. Het pannavoetbal-project van de jeugddienst biedt deze zomer aan iedereen de kans om op een toffe en laagdrempelige manier te sporten.

De jeugdwelzijnswerker probeert zo goed mogelijk aan te voelen wat er leeft bij de Izegemse jeugd. Bij de héle Izegemse jeugd. Dus ook bij die jongeren die niet aangesloten zijn bij jeugdbewegingen. Het is niet altijd makkelijk om die laatste groep te bereiken. Sport biedt echter een unieke toegang tot de leefwereld van kinderen en jongeren. Want als ze sporten, laten ze hun emoties onbewust de vrije loop. Behalve een plezante vrijetijdsbesteding, is sport voor de jeugdwelzijnswerker dus ook een pedagogisch middel om kinderen en jongeren te leren groeien als persoon.

Pannavoetbal Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal dat in een kleine ronde arena wordt

22 // Izine Izegem

gespeeld. In korte wedstrijdjes van maximum 3 minuten proberen twee spelers elkaar technisch te overtroeven. Doelpunten scoren staat niet voorop. Belangrijker is dat de spelers mooie acties uitvoeren. Het summum daarvan is het ‘poortje’: de bal tussen de benen van de tegenstander door spelen. Wie daarin slaagt, beslist onmiddellijk de wedstrijd in zijn voordeel. Een groot verschil met het standaard voetbalspel is, dat de bal niet ‘uit’ kan gaan of achter het doel kan raken. Pannavoetbal sluit aan bij een populaire lifestyle onder kinderen en jongeren en is daarmee een perfect middel om sport en beweging binnen deze doelgroep te stimuleren.

Pannavoetbal in Izegem Doorheen de zomervakantie organiseert de jeugddienst op verschillende tijdstippen en plaatsen pannavoetbal-tornooien. Hou zeker de facebookpagina van de jeugddienst in het oog om alles te weten te komen over de praktische kant van de zaak.

Weet je zelf nog een leuke locatie of tijdstip (bijvoorbeeld tijdens een wijkfeest of evenement) aarzel dan niet om contact op te nemen met de jeugddienst. 051/30.85.06 jeugd@izegem.be


SPEELPLEIN WERKING

Kleuters op de speelpleinwerking Wist je al dat je kleine spruit vanaf 3 jaar tijdens de zomervakantie terecht kan op de speelpleinwerking? Op onze kleuterwerking zetten we extra animatoren in om onze kleuters de extra structuur en aandacht te geven die ze nodig hebben. We vinden het heel belangrijk dat kleuters zich goed voelen bij ons en dat ze zich volop kunnen uitleven. Benieuwd naar wat je kleuter allemaal uitspookt op zo’n dag op de speelpleinwerking?

7.30 uur – 9.30 uur: Inschrijfmoment en vrij spelen Wie voor de eerste keer naar de speelpleinwerking komt, krijgt een rondleiding en een gekleurd armbandje. Zo weten de animatoren dat het kind nieuw is en helpen ze het kind wegwijs maken op het speelplein. Tijdens het inschrijfmoment mogen de kleuters vrij spelen en kunnen ze in de verschillende speelhoeken terecht. De animatoren zijn steeds in de buurt om mee te spelen met de kleuters.

9.30 uur: Verzamelmoment voor alle kinderen De animatoren stellen zich voor, ze overlopen de afspraken en ze stellen de activiteiten voor. Afhankelijk van het aantal kleuters op een werking zijn er 3 of 4 kleuteranimatoren. Na het verzamelmoment is er een toiletbezoek en mogen de kinderen hun koek of stuk fruit opeten. Daarna zijn ze klaar om aan de activiteit te beginnen. De animatoren zorgen voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten: sport en spel, knutselen, expressie, snoezelen…

Een activiteit duurt ongeveer een uur. Daarna kunnen de kleuters vrij spelen en bieden de animatoren spelprikkels aan.

12 uur: Etenstijd Kinderen mogen hun boterhammen op het speelplein opeten, maar kunnen ook naar huis gaan. De animatoren controleren of de kleuters flink eten en ze helpen bij de kinderen waar het wat moeilijker gaat.

hoofdanimator om uit te schrijven. Ouders mogen gerust een praatje maken met de animatoren als ze meer willen weten over hoe de speelpleindag is verlopen. Op de facebookpagina van Jeugddienst Izegem posten we bijna dagelijks foto’s van de speelpleinwerking. Meer info? Wil je nog meer weten over de speelpleinwerking? Alle praktische info vind je op jeugd.izegem.be

13 uur – 13.30 uur: Inschrijfmoment en vrij spelen Er is weer een inschrijfmoment, want je kind kan ook voor een halve dag naar de speelpleinwerking komen. Daarna starten we met een toneeltje in het thema van de week.

De jeugddienst wil het kleuteraanbod graag herbekijken, maar heeft daarbij jullie hulp nodig.

15.45: Opruimen Na een dag speelplezier ziet het speelplein er vaak uit alsof er een storm is doorgeraasd. Daarom ruimen we met alle kinderen samen op.

16 uur – 18 uur De kinderen worden opgehaald. Voor ze naar huis gaan, passeren ze nog langs de

We willen graag weten wat jullie noden en behoeftes zijn als het gaat over de vrije tijd van jullie kleuters. Je vindt een enquête terug op onze website (jeugd.izegem.be) en het duurt slechts een minuutje om ze in te vullen. Alvast bedankt!

juli - augustus 2017

// 23


Meer dan wonen aan de vaart REEDS

15% VERKOCHT

ZUIDKAAI ∙ IZEGEM Dac’art staat voor de kunst van het wonen. Met Dac’art komen er 54 hoogwaardige appartementen en 7 penthouses aan de Zuidkaai 2. Alle wooneenheden beschikken over minstens 1 (dak)terras en kijken uit op het water of op stadsgroen. Toekomstige bewoners vinden er het beste van twee werelden: rust en toch alle voordelen van de stad. Combineer op 15/8 sport en ontspanning aan het water met een bezoek aan het Dac’art infokantoor. Welkom doorlopend van 10u00 – 17u00 tijdens de Izegemse Triatlon.

Meer info en verkoop: www.dacart-izegem.be I 053 72 96 29 I info@dacart-izegem.be ERA DRIEGELINCK T 051 30 05 86 driegelinck@era.be

BORDES T 051 67 67 57 info@bordes.be


WERKEN

Herinrichting Roeselaarsestraat vanaf Kapucijnenlaan tot over Multi Bazar. Binnenkort start de heraanleg van de derde en laatste fase van de Roeselaarsestraat, van huisnummer 404 tot 628. De voorbije maanden voerden de nutsmaatschappijen al voorbereidende werken uit. De hoofdwerken komen nu in zicht.

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad en Infrax organiseerden eind mei al een infomoment om de bewoners op de hoogte te brengen van de concrete uitvoeringsplannen. Tijdens dat moment gingen we dieper in op de timing, de fasering, de verkeerssituatie en de praktische uitvoering van de werken.

De werken omvatten in grote lijnen de volgende ingrepen: • Bij het begin van de bebouwde kom aan de kant van Roeselare: snelheidsremming van het autoverkeer via een middengeleider. • Vóór het kruispunt van de Roeselaarsestraat en de Abelestraat, aan de kant van Roeselare: asverschuiving (middengeleider) en aanleg parking. • Aanleg van aanliggende enkelrichtingsfietspaden. • Aanleg van perrons aan de bushaltes. • Aanleg van parkeervoorzieningen.

• Aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

De werken worden gefaseerd uitgevoerd: • Fase 1a loopt van de Abelestraat tot de Vuurkruiserslaan en wordt uitgevoerd tussen 10 juli 2017 en januari 2018. • Fase 1b: van de Vuurkruiserslaan tot de Kapucijnenlaan, van half november 2017 tot eind maart 2018. • Fase 2a: van de Abelestraat tot huisnummer 473, van april tot juli 2018. • Fase 2b: Huisnummers 473 tot 503, van juli 2018 tot eind 2018 Tijdens de volledige duur van de werken voorzien we een omleiding langs de Krekelmotestraat en de Ambachtenstraat. De werken kosten samen 2.366.000 euro en worden betaald door de 3 partners.

Verdere info over hinder n.a.v. werken of manifestaties kun je verkrijgen via de elektronische Mobiflits-nieuwsbrief. Je kunt daarvoor inschrijven via de website van de stad (www.izegem.be), door in de rubriek ‘Nieuwsbrief’ de optie ‘Mobiliteit.

juli - augustus 2017

// 25


WEDSTRIJD

JOUW FOTO IN IZINE? Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op izine@izegem.be. Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

© Simon Maertens - Distelvlinder in Rhodesgoed

© Ewoud Vansteenkiste

© Wesly Coudenys // Eenden chillen bij de vaart

Hierbij een aantal foto’s die ons de voorbije maanden bereikt hebben. Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van stad Izegem: www.facebook.com/stad. izegem. Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een reeks cultuurbonnen van De Leest. In Izine 21 scoorde Yves Debaes het best met zijn foto van de billen-op-de-zaterdagmarkt. Proficiat! Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelfsprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn… Alle beelden zijn welkom! Voor deze editie van Izine werden we trouwens overspoeld met foto’s. Waarvoor onze héél hartelijke dank! Alle foto’s worden opgeslagen en kunnen misschien later nog ‘ns opduiken… Maar voor de fotowedstrijd is de plaats jammer genoeg beperkt en moesten we een selectie doorvoeren.

© Tante Tasje // Blauwhuis

© Nina Noppe

26 // Izine Izegem

© Luc Vandewalle


’T KLIKT

© Walter Vandoorne // Magnolia in bloei in Kachtem

© Cathy Demeulenaere - Vakantie is soms - maar een ijskar ver. En nog - het liefst in jouw straat

Doe mee en maak kans op een reeks cultuurbonnen van De Leest.

© Gudrun Vandenbunder // Kachtemse serre

© Koenraad Vandommele // park Blauwhuis

© Pol Deleersnijder // IJsvogel in Blauwhuispark

juli - augustus 2017

// 27


Persoonlijk gezondheidsadvies op maat Heb je nood aan persoonlijk advies omtrent voeding en gezondheid? Ben je op zoek naar deskundige begeleiding om te stoppen met roken? Kamp je met problemen waardoor je uit balans dreigt te geraken? Of wil je een professional spreken over seksuele problemen? Eén adres: het regiohuis HAKI. Daar kun je terecht bij een diëtist, tabakoloog, psycholoog en/of seksuoloog die je graag verder helpen. Deze zorgverleners onderhouden een nauwe samenwerking met je huisarts. De consultaties vinden plaats op drie locaties: • het Sociaal Huis in Izegem (Sint-Jorisstraat 60) • het Sociaal Huis in Ingelmunster (Oostrozebekestraat 6) • het Sociaal Huis in Lendelede (Dorpsplein 8) We werken altijd op afspraak. De huisarts is je eerste aanspreekpunt en kan je doorverwijzen. Maar je kan ook zelf een afspraak maken op het nummer 050/55.62.05.

Alvast enkele bondige tips van de zorgverleners:

streef naar juiste hoeveelheden. Begin vandaag en wacht niet tot een gezond leefpatroon een noodzaak wordt.”

Psycholoog: “Neem voldoende ruimte voor ontspanning en ga op zoek naar wat je energie geeft. Durf (vroeg genoeg) de stap naar een psycholoog te zetten.”

Diëtist: “Streven naar een gezonde levensstijl staat gelijk aan het stapsgewijs inbouwen van een gezonde en goed uitgebalanceerde voeding, samengaand met voldoende beweging. Maak gezonde keuzes bij het winkelen of wanneer je op restaurant gaat. Varieer en

Seksuoloog: “Relationele en seksuele problemen gaan vaak hand in hand en kunnen in verband gebracht worden met problemen op andere levensgebieden. Praten kan verhelderen en een mogelijkheid bieden tot het doorbreken van een vicieuze cirkel.”

Tabakoloog: “Denk niet: ‘ik moet voor altijd stoppen met roken’… Probeer gewoon elke dag opnieuw niet te roken.”

Geen excuus meer om stil te zitten Je wil meer bewegen? Maar je hebt geen tijd? Of je weet niet hoe? Vanaf 1 oktober 2017 verwijst je huisarts je door naar een ‘Bewegen op Verwijzing’-coach (BOV-coach). Deze professionele coach helpt je gezond te bewegen, maakt samen met jou een beweegplan dat je op het lijf geschreven staat én motiveert je als het even wat moeilijker gaat.

28 // Izine Izegem

Wat moet je doen? Ga langs bij je huisarts. Hij bezorgt jou een verwijsbrief en de contactgegevens van de BOV-coach in Izegem. Je maakt een afspraak met de BOV-coach. Je neemt de verwijsbrief mee naar de consultatie. Samen maken jullie een beweegplan op dat past bij jouw leven. De coach helpt je en volgt samen met jou het beweegplan verder op.

Hoeveel betaal je? De Vlaamse overheid neemt het grootste deel van de kosten voor zijn rekening. Jij betaalt slechts een beperkte bijdrage.


THUISVERPLEGING DE MANDEL IZEGEM - INGELMUNSTER

Nergens beter dan thuisHeidi De Koker

Marion Vankeirsbilck

0485/151 3530474/098 180

 Voor al uw verpleegkundige zorgen regio Izegem - Ingelmunster  Specialisatie: Wondzorg / Diabetes / Palliatieve zorgen  Voor alle mutualiteiten  7/7 beschikbaar  www.thuisverplegingdemandel.be -  info@thuisverplegingdemandel.be - 


OCMW // Dienst in de kijker

De juridische dienst: collectieve schuldenregeling en meer Het OCMW biedt een enorm brede waaier aan diensten en vormen van hulpverlening. Voor de doorsnee Izegemnaar is het niet altijd even duidelijk wanneer en waarvoor hij bij het OCMW kan aankloppen. In deze editie laten we Pascaline Lievens aan het woord. Zij is juriste bij het OCMW en volgt onder meer de dossiers collectieve schuldenregeling op. We kijken even hoe een dag op kantoor er bij haar uitziet.

Collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure waarmee personen in een aantal jaar een zware schuldenlast kunnen afbouwen. Dat gebeurt altijd op een menselijke manier. De rechtbank stelt dan een schuldbemiddelaar aan, dat kan het OCMW zijn of een advocaat. De schuld­ aflossing gebeurt met eigen inkomsten. De mensen moeten dus zelf aan hun financiële situatie werken. Mijn voornaamste taak is het opvolgen van de dossiers collectieve schuldenregeling waarin het OCMW aangesteld is als schuldbemiddelaar. Ik stel ook de verzoekschriften op voor nieuwe dossiers. 8 uur: ik begin de dag altijd met het bekijken van mijn agenda voor die dag en het behandelen van de mails. De dringende mails beantwoord ik meteen. Zo kan ik extra telefoons en mails doorheen de dag vermijden. Om 9 uur vertrekken we met het team budget- en schuldhulpverlening naar het dorpshuis in Emelgem. Daar houden we een test van onze jaarlijkse budgetbeurs. In die beurs kunnen de laatstejaars van het middelbaar onderwijs een soort van

30 // Izine Izegem

levensweg spelen. Doorheen deze levensweg worden de leerlingen geconfronteerd met allerlei zaken die in het werkelijke leven ook kunnen gebeuren. Een beperkt inkomen, hoge vaste kosten, een specifieke tegenslag, … Zo werken we ook preventief en hopen we de instroom van jongeren met schulden te beperken. Vandaag doen we een laatste test om te weten of we er klaar voor zijn. We stellen de beurs ook voor aan de nieuwe medewerkers van ons team. ’t Kringske (vereniging waar armen het woord nemen) is aanwezig om duidelijk af te spreken over hun bijdrage. Mijn collega’s van de werkgroep hebben hun werk duidelijk goed gedaan. Laat de studenten maar komen!

Tijd voor mijn middagpauze. Ik ga elke middag eten in de personeelsrefter van ons woonzorgcentrum de Plataan. Ik laat mij verrassen door het menu van de dag en dat kan mij altijd bekoren.

Daarna keren we terug naar het OCMW. Een collega komt langs met een brief waarin een cliënt gevraagd wordt om zijn maandelijkse abonnementskost te betalen voor kruiswoordpuzzelboekjes. De cliënt weet echter van geen bestelling. Uitgevers smeren dit soort abonnementen echter dikwijls aan via de telefoon of via sociale media. Ik start dan ook met het opvragen van de nodige bewijsstukken. Daarna bepaal ik onze strategie om het abonnement te betwisten.

Hierna heb ik weer wat tijd ingepland om mijn mails te bekijken en terugbelverzoeken te beantwoorden.

Na de middag is er de wekelijkse vergadering van het team schuldhulpverlening waarin we de nieuwe dossiers bespreken en verdelen. Er zijn die week drie aanvragen: één aanvraag budgetbeheer en twee aan­vragen voor collectieve schuldenregeling. Mijn collega’s van het team front/onthaal en algemene dienstverlening bekijken de aanvragen eerst en zoeken uit wat de meest passende dienstverlening is. We sluiten af met enkele variapunten.

Ik zie dat een cliënt zich intussen stipt heeft aangemeld op zijn afspraak van 15 uur. Deze persoon komt voor een aanvraag voor collectieve schuldenregeling. Ik overloop samen met hem het budgetplan. We komen inderdaad tot de conclusie dat het niet meer mogelijk zal zijn om de nodige afbetalingen te


SOCIAAL

regelen in budgetbeheer. Nadat ik de nodige informatie heb gegeven over de procedure, beslist hij om al meteen het verzoekschrift te ondertekenen. Daarna moet ik heel wat vragen stellen over zijn familiale situatie, inkomsten, kosten, schulden, …. Voor sommige mensen is dit heel ingrijpend. Ondertussen wacht er al een volgende cliënt. OCMW Izegem is aangesteld als haar schuldbemiddelaar. Samen met haar vriend,

die niet in collectieve schuldenregeling zit, komt zij enkele facturen afgeven. Daarnaast vertelt het koppel mij dat ze graag snel zouden willen verhuizen. Het is echter heel moeilijk om een woning te vinden met een huurprijs aan het bedrag dat ik vooropgesteld heb. Zij hebben bovendien een hond wat hun zoektocht niet gemakkelijk maakt. Verder zoeken is de boodschap. Vandaag wordt het een lange dag want als vertrouwenspersoon maak ik ook deel uit

van het comité voor preventie en bescherming op het werk dat om 17 uur begint. In dit overleg bespreken we o.a. de arbeidsongevallen, het jaaractieplan, … Om 18 uur ga ik naar huis.

Wist je dat de dienst collectieve schuldenregeling – juridisch advies van OCMW Izegem… • bestaat uit 1 voltijdse juriste • momenteel rond de 77 trajecten collectieve schuldenregeling opvolgt • in 2016 39 verzoekschriften voor collectieve schuldenregeling heeft opgesteld, waarvan er 35 dossiers werden opgestart bij externe advocaten • heel wat juridische vragen beantwoordt waarvan de meest voorkomende thema’s echtscheiding, overlijden en schulden zijn

juli - augustus 2017

// 31


SINT-JOZEFSKLINIEK // Izegems ziekenhuis zet extra in op zorg en communicatie

De Sint-Jozefskliniek beweegt De zorgsector is in beweging. En de Sint-Jozefskliniek beweegt mee, zoveel is zeker. Het Izegemse ziekenhuis zet volop in op een moderne dienstverlening in een vernieuwde omgeving en met een frisse aanpak. Vorig jaar kwamen de geriatrische bedden (specifiek voor ouderenzorg) en de revalidatiebedden uit Ten Bos nog naar de Sint-Jozefskliniek, er worden nieuwe samenwerkingen opgebouwd en de communicatie wordt aangescherpt. De basisdoelstelling van de kliniek blijft echter dezelfde: elke patiënt persoonlijke, kwaliteitsvolle, veilige en warme zorg aanbieden, en dat in zijn of haar nabije omgeving. Alle Vlaamse ziekenhuizen streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit. Dat is in de Sint-Jozefskliniek niet anders. “Het ziekenhuis hoopt eind dit jaar het zogenaamd ‘accreditatielabel’ te behalen”, weet communicatieverantwoordelijke Ann Herman. “Dat label is een kwaliteitsgarantie die uitgereikt wordt door een onafhankelijke organisatie die ziekenhuizen beoordeelt op basis van internationale normen. Het label zal ons helpen om blijvend aandacht te hebben voor continue verbetering. De patiëntveiligheid staat daarbij altijd voorop.”

Extra info De Sint-Jozefskliniek neemt ook deel aan het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals, kortweg VIP². In dit project wil de Vlaamse overheid, samen met de sector, de kwaliteit van de zorg in de ziekenhuizen in kaart brengen en verbeteren. “Dit project levert ons heel wat informatie op. Wij gebruiken die informatie intern en kunnen ons nu makkelijk vergelijken met andere ziekenhuizen”, zegt Ann Herman. “De informatie kan een patiënt ook helpen om, in overleg met zijn arts, een overwogen keuze te maken voor een bepaald ziekenhuis. Als je wil weten hoe ons ziekenhuis scoort, kun je altijd een kijkje nemen op de

32 // Izine Izegem

website www.zorgkwaliteit.be.”

Bij de Sint-Jozefskliniek vinden ze informatie heel belangrijk. “De zorg moet de zelfstandig­ heid van de patiënt en zijn mantelzorger bevorderen. Daarom informeren onze medewerkers en artsen de patiënt zo goed mogelijk over alle verschillende aspecten van die zorg”, klinkt het. “We vinden informatie dus cruciaal en daarom zullen we dit jaar nog een nieuwe website lanceren. In juni werd bovendien de eerste versie van ons magazine SAMEN verspreid in alle Izegemse brievenbussen.”

ziekenhuis. We zitten dan rond de tafel met de patiënt en zijn familie, de medewerkers en artsen van het ziekenhuis, de huisarts en de thuiszorgdiensten. Zo beluisteren we de wensen van de patiënt en zijn familie en stemmen we de hulpverlening op elkaar af. Vanaf september kunnen geriatrische patiënten en mantelzorgers tijdens hun opname trouwens deelnemen aan het project starttocare@home. Daarvoor zijn we een speciale kamer aan het installeren die de thuissituatie nabootst. In die kamer kan de mantelzorger de nodige vaardigheden aanleren om de zorg voor het familielid terug te kunnen opnemen.”

Partners

Samenwerking

Bij het constante streven naar toegankelijke en nauwe zorg, vindt de Sint-Jozefskliniek samenwerking met heel wat partners erg belangrijk. Die partners zijn de hulpverleners uit de thuiszorg, de woonzorgcentra en de gespecialiseerde diensten uit het ziekenhuisnetwerk. “Overleg met de thuiszorg is cruciaal”, vertelt Ann Herman. “Het is belangrijk dat een patiënt na een opname in het ziekenhuis goed voorbereid naar huis kan. In bepaalde situaties organiseert de sociale dienst in overleg met de OCMWthuiszorg­c oördinator een zorgoverleg in het

Om de zorg voor de patiënt nog te verbeteren, gaat de Sint-Jozefskliniek nauwer samenwerken met andere ziekenhuizen, zoals bijvoorbeeld het AZ Groeninge Kortrijk. “Concreet betekent dit dat patiënten in ons ziekenhuis zullen terechtkunnen bij nog meer artsen met specifiek expertise­ domeinen”, zegt Ann. “Daarnaast maken we samen met AZ Groeninge deel uit van het grotere E17-netwerk. Dit netwerk bestaat verder nog uit de ziekenhuizen OLV van Lourdes Ziekenhuis Waregem, Sint-Vincentius­ ziekenhuis Deinze en Maria Middelares Gent.”

Website en magazine


ZIEKENHUIS

Wist je dat? …we samen met het Sint-Adriesziekenhuis Tielt over een MR-toestel beschikken? Het toestel is drie dagen per week op geijkte momenten beschikbaar voor patiënten van ons ziekenhuis. Op die momenten word je daar geholpen door de radiologen van de Sint-Jozefskliniek.

...

…we beschikken over een geriatrisch dag­ziekenhuis? Geriatrische patiënten (75-plussers) kunnen voor therapie, observatie, diagnose gedurende één dag worden opgenomen. Dankzij het geriatrisch dagziekenhuis kunnen verschillende onderzoeken en consulten ingepast worden in één dag. Je kan er ook terecht voor ambulante revalidatie. Er is o.a. aandacht voor vallen, geheugenproblemen, voedingsstoornissen en slikproblemen. …we een erkende borstkliniek zijn? Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen wordt ermee geconfronteerd. In de borst­ kliniek kunnen patiënten met borstaandoeningen en hun familie terecht voor onder andere diagnosestelling, behandeling, nabehandeling psychosociale begeleiding en informatie­ verstrekking. In de borstkliniek kun je ook onco-revalidatie volgen. Deze revalidatie bestaat uit aangepaste lichaamstraining en informatieve sessies over allerlei aspecten van kanker. Het programma werkt aan de fysieke conditie en verbetert ook de levenskwaliteit van de deelnemers.

Cijfers in 2016 AANTAL BEDDEN

270

AANTAL ARTSEN

62

AANTAL MEDEWERKERS

612

AANTAL VRIJWILLIGERS

52

AANTAL OPGENOMEN PATIËNTEN AANTAL SNEDEN BROOD AANTAL BEVALLINGEN

8775 218.854

550 juli - augustus 2017

// 33


De zaterdagmarkt: niet ver, niet duur en heel gezellig De Izegemse zaterdagmarkt heeft een goede reputatie. En dat is de verdienste van een heleboel mensen. Zonder marktkramers en shoppers zou er natuurlijk geen markt zijn. Maar vergeet ook de civiele bescherming niet, die al in de weer is bij het krieken van de dag. Of de chauffeur van de marktbus, die je gratis naar en van het centrum brengt. Of de mensen van de horeca, die je graag verwelkomen op hun terrasjes. Heidi Laridon: een gezellig hoekje van de markt Heidi Laridon heeft haar vaste standplaats in Izegem aangenomen vlak nadat de markt vernieuwd werd. Ondertussen kent ze het klappen van de zweep dus wel al. “Ik verkoop dameskledij op de Korenmarkt en wij zitten daar in een erg gezellig hoekje”, zegt ze. “Alle marktkramers hangen er goed aaneen en we trakteren elkaar zelfs op onze verjaardagen. De klanten mogen daar dan wel ‘ns van meegenieten! De Izegemse markt heeft het grote voordeel dat hij op zaterdag valt. Daardoor komen er veel jonge mensen winkelen en dat komt de sfeer ten goede.” Heidi’s man Kris Vandenberghe is voorzitter van het Marktcomité dat onder meer de commerciële acties organiseert. “Die acties zijn uniek voor Izegem. Onze klanten appreciëren dat er zo nu en dan iets te beleven valt op de markt. Een beetje extra leven in de brouwerij is altijd goed!”, vindt ze.

34 // Izine Izegem


MARKT

ok Wil je via Facebo n op de hoogte blijve kt? ar gm da ter za van de Zoeken op gem” “Z aterdagmark t Ize en leuk vinden!

Geert Desmet: “Izegemnaren zijn een erg trouw klantenpubliek”

vlnr: Rik Verhelst, Eric Seynaeve en Roland Fertein.

De civiele bescherming: de vroegste vogels van de zaterdagmark De civiele bescherming is elke zaterdag paraat om de zaterdagmarkt in goede banen te leiden. Als de meeste shoppers nog in dromenland zitten, zijn de mensen van de civiele al op de baan. “We spreken af rond 4.20 uur”, weet Eric Seynaeve, hoofdverantwoordelijke van de Izegemse civiele bescherming. “Het eerste werk van de dag is de elektriciteit klaarleggen voor de marktkramers. We voorzien de paddenstoelen, de kabels, enzovoort. Daarna plaatsen we de paaltjes op de brug, installeren we de nadars en verdelen we de vrije plekken onder de marktkramers die geen vaste plaats hebben. Na de middag ruimen we ook alles weer op en rond 14.30 uur zit het erop.” De zaterdagmarkt bezorgt de civiele dus nogal wat werk, maar Eric en zijn ploeg zien er niet tegenop. “Er hangt een goede sfeer in onze kliek en we kunnen het goed vinden met de marktkramers. Er mag al eens gelachen worden, dus dat maakt het werk weer wat aangenamer”, klinkt het.

Izegemnaar Geert Desmet is wat je een door de wol geverfde marktkramer zou kunnen noemen. De man stond 27 jaar op de markten met een groenten- en fruitkraam. Daarna verliet hij de markt voor twee jaar, maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Dus staat hij nu weer op de markt, deze keer met snoep, koekjes en pralines. “Met mijn groenten en fruit kwam ik niet naar Izegem. Ik heb het kraam destijds overgenomen inclusief de marktronde, en Izegem maakte daar geen deel van uit. Met mijn snoepkraam was de zaterdag echter nog vrij. Dus leek het mij logisch dat ik daar Izegem zou inpassen”, zegt Geert. Ondertussen staat hij al een klein jaar op de Grote Markt. En hij heeft zo zijn eigen visie op het Izegemse marktpubliek. “De Izegemnaren zijn heel trouwe en erg vaste klanten. Het duurt lang voor ze je ten volle vertrouwen. Maar als ze je eenmaal in hun armen sluiten, komen ze quasi elke week langs”, vertelt hij. “Ik sta nu zelf bijna een jaar op de markt en ik heb het gevoel dat ik het vertrouwen nog niet 100% heb verdiend. Maar het gaat de goede richting uit en ik ben er zeker van dat dat allemaal wel in orde komt!”

Joost Goethals en Laurine Delanghe: “Geen slecht woord over de zaterdagmarkt” Joost Goethals en Laurine Delanghe uit Meulebeke verkopen sinds een kleine twee jaar fruit en confituur op de Izegemse markt. En ze voelen zich er schijnbaar als een vis in het water. “De verkoop in Izegem loopt echt supergoed”, zeggen ze onomwonden. “We hebben eigenlijk geen slecht woord over de zaterdagmarkt. De bonnenactie van vorig jaar was bijvoorbeeld zo’n succes, dat ze er in Tielt jaloers op waren en nu ook zo’n actie gestart hebben. De stad heeft ons destijds zelf gecontacteerd om een vrij plekje in te vullen op de markt, en we zijn daar ondertussen echt heel blij mee.”

Gratis op de marktbus! De Izegemse marktbus vervoerde in 2016 op zaterdagvoormiddag gemiddeld 286 mensen per maand van en naar het centrum van de stad. De gratis marktbus rijdt sinds 2002. Via een lussensysteem kunnen mensen op verschillende plaatsen in de stad opstappen en aan het station de bus weer opstappen. Wil je nog meer weten over de opstapplaatsen en de uren van de bus, kijk op www.izegem.be

juli - augustus 2017

// 35


HISTORISCH

Ten Mandere // uit de archieven

Kachtem Ommegang: stokoud en springlevend Kachtem viert elk jaar het feest van Sint-Jan de Doper. Het hele evenement begint op 24 juni en duurt negen dagen. Hoogtepunt is de zondag na 24 juni, want dan is Kachtem echt in feest. De gemeente krijgt die dagen nog steeds heel veel volk over de vloer en organiseert sinds enkele jaren de Sint-Jansfeesten.

D

e ommegang dateert zeker al uit de 17de eeuw. Volgens toenmalig pastoor Delobelle trok er tijdens de dagen van de noveen ongeveer vijf keer zoveel volk naar de mis als er inwoners waren in Kachtem. In 1658 had de paus in een bulle daarvoor immers een volle aflaat beloofd. Op dat moment werd ook de Confrérie of Broederschap van Sint-Jan de Doper gesticht. Ook tegenwoordig kun je je trouwens nog steeds inschrijven in de Confrérie van Sint-Jan. In 1748 schonk Rome de relikwieën van Sint-Jan aan Kachtem. Die werden in een zilveren reliekhouder geplaatst met een buste van de heilige. Tot nu worden de bedevaarders op de eerste zondag na 24 juni na de middag om het kwartier met dit relikwie gezegend. Op de weekdagen is er elke avond kinderzegening. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef alles op een laag pitje branden. Zo mocht er

bijvoorbeeld geen volk van buiten Kachtem komen. In 1919 noteerde men alweer “eenen kolossaal toeloop van volk.” Kachtem Ommegang kreeg langzamerhand ook een meer profaan randje. De krant De Iseghemnaar vertelde op 24 juni 1922 dat er “naast de diepgodsdienstige bedevaarttraditie ter ere van Sint-Jan, ook nog een plaatselijke kermis was met draai- en zwiermolens, schiettenten, overladen met speelgoed en snoepkramen.” Het was ook voor de plaatselijke cafés een hoogdag.

1986 volgde een groots klank- en lichtspel over het leven van Sint-Jan de Doper en twee jaar later vernieuwde het stadsbestuur de ommegangsweg. Sinds 1993 sieren tal van Sint-Jansvlaggen de Kachtemse huizen. Twaalf jaar geleden startte men met het maken van Sint-Janstrossen op de vooravond van de opening. Ook dit jaar zal de Kachtemnaar zijn Sint-Jan weer in de bloemetjes zetten!

In 1977 kwamen er enkele nieuwe initiatieven. Zo zorgde een vernieuwd Sint-Janscomité voor een folkloristische stoet en Sint-Jansvuren. In

Wie meer historische weetjes wil over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be

Vroeger en nu… Dik honderd jaar geleden waren er nog geen verkeersplatformpjes nodig in de Burgemeester Vandenbogaerdelaan…

juli - augustus 2017

// 37


AGENDA juli augustus 2017

DANS Wereldfestival DO 29 JUNI TOT DO 4 JULI

SPORT Kastelenloop

ZA 1 JULI

38 // Izine Izegem

MUZIEK

WANDELEN

Terrasconcert Bob who?

Industriewandeling

WO 5 JULI

ZA 2 JULI


AG E N DA

in Izegem www.uitinizegem.be Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be

VARIA

waar: BS Bellevue, Bellevuestraat 28

WOENSDAG 5 JULI

meer info: jaron@littleballvillage.be, www.littleballvillage.be

KUBB Bij Kubb proberen 2 teams met 6 stokken zo snel mogelijk de houten balkjes van de tegenstrevers om te gooien om uiteindelijk de koning neer te krijgen. Het spel zit duidelijk in de lift bij de verschillende seniorenverenigingen. Het is een spel met verrassende wendingen waarbij de winnaar veelal lang onbekend blijft. Ook op 2 augustus. Om 14 uur.

29 JUNI TOT 4 JULI

ORG: Little Ball Villlage

25STE WERELDFESTIVAL Het Wereldfestival verwelkomt deze keer 6 internationale dansgroepen uit o.a. Canada, Zuid-Afrika, Argentinië en Bulgarije. Meer info elders in dit Izine.

MAANDAG 3 JULI

waar: Wereldfestival Izegem, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.wereldfestivalizegem.be ORG: Wereldfestival

ZATERDAG 1 JULI WIJK BECELAERE’S HOF VIERT FEEST! Feest voor alle inwoners van de wijk Becelaere’s Hof en sympathisanten. Inschrijven voor de koude schotel met frietjes. Ambiance en dansgelegenheid na het eten verzekerd. Vanaf 17.30 uur.

BEIAARDCONCERT We zorgen voor sfeervol licht en een vuurschaal. Voor live muziek die in dialoog gaat met de beiaard zelf. En voor een aantal woordkunstenaars die vlammende verhalen van onder de kerktoren vertellen. Maandag 3 juli: Wim Berteloot, stadsbeiaardier van Menen en Diksmuide. Op het plein: luisterliedjes door Marlies Dorme. Om 20 uur.

DONDERDAG 6 JULI WHISKY TASTING: THE MARKSMAN TRAIL Voor u gekozen, een selectie van 6 verfijnde whisky’s. Van licht en bloemig tot vol en rokerig. Van fruitig en kruidig tot rijk en rond. Voor de partners die geen whisky lusten is er de optie tot degustatie van 6 verschillende mousserende wijnen. De tasting wordt begeleid door Maarten De Rycker (The Nectar) voor de whisky en Frederique Braem (Wines Unlimited) voor de mousserende wijnen. Na de tasting is er nog de mogelijk tot extra degustatie en aankoop. Om 20 uur.

www.deleest.be ORG: Cultuurhuis De Leest

KASTELENLOOP Meer info op p. 18 – 19.

ZONDAG 2 JULI

meer info: 051/31.64.46, toerisme@izegem.be ORG: Izegemse Stadsgidsen en dienst toerisme

MAANDAG 3 JULI LITTLE BALL CAMP Ballie gaat naar schatteneiland. Zijn vriendjes, de vogels, hebben hem ingefluisterd dat daar een schat vol goud te vinden is. Doorsta alle zeeproeven en vind de plaats waar de schat verstopt zit. Ook vanaf 10 juli.

ORG: OKRA

meer info: info@deleest.be, 051/33.76.10,

ZATERDAG 1 JULI

start: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5

meer info: 0486/23.73.55

waar: Bad Zwischenahnplein, Baron de Pélichystraat

waar: Feestzaal school Bellevue, Bellevuestraat 28

INDUSTRIEWANDELING Een gids leidt je langs relikwieën van de vermaarde Izegemse borstel- en schoennijverheid. Ateliers, fabrieken en bomenpleinen bepaalden het stadsbeeld. Nu vertellen ze het verhaal van schoenmakers, stiksters, treksters, pekkers en patroons. Al deze mensen plaatsten Izegem op de kaart en legden de basis voor de stad zoals hij vandaag is.

waar: De Stamper Izegem, Roeselaarsestraat 293

waar: Ardooisestraat 84

DINSDAG 4 JULI

meer info: info@themarksmantrail.be

FIETSTOCHT KACHTEM OMMEGANG Met fietszegening. Om 19 uur.

ORG: Bosseniers Izegem

waar: Kerk St.-Jan de Doper Kachtem, Rumbeeksestraat 1 meer info: info@sintjansverering.be, 051/31.38.17, www. sintjansverering.be ORG: Sint-Jansverering

WOENSDAG 5 JULI TERRASCONCERT BOB WHO? Een eresaluut aan singer-songwriter en nobelprijswinnaar Bob Dylan. De broertjes De Decker grasduinen samen met hun muzikale vrienden door het prachtige repertoire van de grootmeester. Met foodtruck. Om 20 uur.

DONDERDAG 6 JULI PETANQUE We spelen 3 partijen met wisselende partners en tegenstrevers (meli-melo). Je hoeft geen geoefende petanquer te zijn en je hoeft ook niet noodzakelijk over eigen petanqueballen te beschikken. Ook op 20 juli en 3 en 17 augustus. Om 14 uur. waar: De Stamper Izegem, Roeselaarsestraat 293 meer info: 0486/237355, ORG: OKRA

Waar: cultuurcafe De Leest, Sint-Jorisstraat 62

juli - augustus 2017

// 39


DONDERDAG 6 JULI

DONDERDAG 13 JULI

ISOTOPIA: FILM EN MASSA-BARBECUE Isotopia is een jaarlijks terugkerend festival met een aantal feestelijke activiteiten, verspreid over de zomer, op plekjes waar je het soms niet direct verwacht. Meer info elders in dit Izine. Vanaf 14 uur.

voor live muziek die in dialoog gaat met de beiaard zelf … en voor een aantal woordkunstenaars die vlammende verhalen van onder de kerktoren vertellen. MA 10 JULI – 20U (11 JULI-CONCERT) AUDREY DYE, STADSBEIAARDIER VAN WAVRE vlammende verhalen door Eliane Deforce

waar: Zuidkaai (onder de centrale brug), Zuidkaai

waar: Bad Zwischenahnplein, Baron de Pélichystraat

meer info: info@deleest.be, 051/33.76.10,

meer info: info@deleest.be, 051 33 76 10, www.deleest.be

KOFFIETAFEL DEMENTIE De koffietafel is een plaats waar mantelzorgers van personen met dementie samenkomen. Telkens staat een thema centraal. Je krijgt info en je kan je ervaringen delen met lotgenoten. We maken tijd voor jou en je verhaal terwijl we genieten van een kopje koffie en een stukje taart. Om 14 uur

www.isotopiafestival.be

ORG: Cultuurhuis De leest

waar: De Leest, Sint-Jorisstraat 62

ORG: Cultuurhuis De Leest

MAANDAG 10 JULI BEIAARDCONCERT We zorgen voor sfeervol licht en een vuurschaal. Voor live muziek die in dialoog gaat met de beiaard zelf. En voor een aantal woordkunstenaars die vlammende verhalen van onder de kerktoren vertellen. Maandag 10 juli: Audrey Dye, stadsbeiaardier van Waver. Op het plein: vlammende verhalen door Eliane Deforce. Om 20 uur.

ZATERDAG 8 JULI BELGISCH KAMPIOENSCHAP WAKEBOARDEN Vanaf 12 uur.

meer info: 0486/23.73.55

ORG: Cultuurhuis De Leest

ORG: OKRA

MAANDAG 10 JULI

14 – 15 – 16 JULI

VAKANTIEWEEK: SCHILDEREN, TEKENEN, MET AQUAREL, ACRYL EN POTLOOD Greta Sabbe organiseert vakantieweek voor enthousiaste aquarellisten, schilders en tekenaars, om jullie ‘kijktalent, schilderkwaliteiten en schetsplezier’ te ontdekken en te ontplooien. Van natuur tot abstract.

PEREFJISTEN IN EMELGEM Meer info op p. 18 - 19

MAANDAG 10 JUL BEIAARDCONCERT VLAMMENDE VERHALEN VAN ONDER DE KERKTOREN In de toren van de Sint-Tillokerk hangt een beiaard van 47 klokken (4 octaven), met een totaalgewicht van een goeie tien ton. Dat zo’n zwaargewicht zelfs de meest gevoelige snaar kan beroeren weten we in Izegem al lang. Kom optimaal genieten van de gratis zitplaatsen op het Bad Zwischenahnplein (naast het borstelmuseum). We zorgen voor sfeervol licht en een vuurschaal …

40 // Izine Izegem

ZONDAG 16 JULI

meer info: greta.sabbe@skynet.be, 051/74.67.78

EERSTE WEST-VLAAMSE VALKERIJBEURS Voor het eerst in West-Vlaanderen kunnen roofvogelliefhebbers naar hartelust demonstraties bijwonen, materialen aanschaffen of standen bezoeken. Om 10 uur.

ORG: Greta Sabbe

waar: West-Vlaamse Roofvogelclub, Priester Pattijnstraat 15

waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62

BOWLING Na inschrijving worden de deelnemers verdeeld in (steeds wisselende) groepen. Er worden 1 of 2 spellen gespeeld. Ook op 8 augustus. Om 14.30 uur.

ORG: Gezinsbond Emelgem

RUMMIKUB De verantwoordelijke zorgt elke maand voor wisselende tegenstrevers. Er worden 4 wedstrijden gespeeld (voor kampioenschap) en daarna nog een willekeurig aantal voor het plezier. Ook op 10 augustus. Om 14.30 uur. waar: Bovenzaal CM Izegem, Dirk Martenslaan 11

ORG: Izegemse Watersportvereniging

waar: De knuffel, Reigerstraat 7

DONDERDAG 13 JULI

meer info: info@deleest.be, 051/33.76.10, www.deleest.be

DINSDAG 11 JULI

FIETSTOCHT Kindvriendelijke fietstocht (ong. 25km) langs landelijke wegen, met 2 verfrissende tussenstops. Na de sportieve inspanningen genieten we van 2 broodjes met BBQ-worst en een lekker streekbiertje of frisdrank. Om 13.30 uur.

ORG: Lokaal Dienstencentrum De Leest

waar: Bad Zwischenahnplein, Baron de Pélichystraat

waar: Izegemse Watersportvereniging, Noordkaai 31

ZONDAG 9 JULI

meer info: 051/33.76.10

ORG: West-Vlaamse Roofvogelclub

waar: Bowling The Stones, Kortrijksestraat 268 meer info: , 0486/237355, ORG: OKRA

WOENSDAG 12 JULI TERRASCONCERT L’OISEAU-LYRE Dit trio brengt chansons en standards uit de swing-, musette en Gypy Jazz op een onnavolgbare manier. Met de bekende virtuoos Fapy Lafertin, die Django Reinhardt feilloos achterna swingt. Met food truck. Om 20 uur. waar: cultuurcafé De Leest, Sint-Jorisstraat 62

WOENSDAG 19 JULI TERRASCONCERT BOOSK Deze Schotse folkband kreeg dankzij de Kachtemse Fré een West-Vlaams infuus toegediend. Het resultaat is een krachtige, genereuze en bijzonder leuke folkmuziek vol van energie. Een Schotse kilt dragen is deze avond niet verplicht op ons terras, maar wel van harte aanbevolen. Met food truck. Om 20 uur. waar: cultuurcafé De Leest, Sint-Jorisstraat 62


AG E N DA

VRIJDAG 21 JULI PLECHTIGHEDEN 21 JULI Te Deum in Sint-Tillokerk, optocht naar de oorlogsmonumenten onder begeleiding van de Koninklijke Stadsfanfaren. Dodenhulde voor de gesneuvelde soldaten, overleden oudstrijders, weerstanders, politieke gevangenen en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen. waar: Sint-Tillokerk, Kerkplein ORG: Vaderlandse Verenigingen en stad Izegem

VRIJDAG 21 JULI BOSMOLENSFEESTEN Vanaf 13.30u SENIORENNAMIDDAG, 17.30u: STRATENLOOP VOOR KINDEREN, 18.00u: 13e BOSMOLENS STRATENLOOP, 21.00u: Live optredens DADDY WAS WRONG MUSEST (The World’s n°1 MUSE TRIBUTE DJ CLASS (StuBru) waar: Ter Beursplein Bosmolens Izegem, Ter Beursplein meer info: eclips2@skynet.be, www.feestcomiteitbosmolens.be ORG: Feestcomiteit Bosmolens Izegem

ZATERDAG 22 JULI BOSMOLENSFEESTEN Vanaf 14.00u: TEKENWEDSTRIJD ‘FEEST’, 15.00u: WIELERWEDSTRIJD ELITE ZONDER CONTRACT + BELOFTEN, 16.00u: FEESTSHOW voor de kinderen, 21.00u: Live optreden THE XPERIENCE ‘Electro meets Rock’, aansluitend eigen DJ-set waar: Ter Beursplein Bosmolens Izegem, Ter Beursplein meer info: eclips2@skynet.be, www.feestcomiteitbosmolens.be ORG: Feestcomiteit Bosmolens Izegem

ZONDAG 23 JULI BOSMOLENSFEESTEN 10.30u: Plechtige Eucharistieviering, 11.30u KERKTORENWORP en FAMILIE – APERITIEF, 12.30u: BBQ en VISSCHOTEL FESTIJN, 15.30u: WIERWEDSTRIJD, ELITE ZONDER CONTRACT + BELOFTEN, 19.00u: PLAYBACK- & DANSWEDSTRIJD voor jongeren, Aansluitend: PLAYBACK VOOR VOLWASSENEN, Fuif met DJ WOODY WOODSTOCK waar: Ter Beursplein Bosmolens Izegem, Ter Beursplein meer info: eclips2@skynet.be, www.feestcomiteitbosmolens.be ORG: Feestcomiteit Bosmolens Izegem

MAANDAG 24 JULI

ZONDAG 30 JULI

KAARTEN - VOLKSSPELEN Kaarten en volksspelen (sjoelbak, trou-madame, teerlingbak). Ook op 24 augustus. Om 14.30 uur.

IP ZIN ZUNDAGS Familiehappening met optredens en animatie, gratis inkom. Meer info elders in dit Izine. Vanaf 11 uur.

waar: bovenzaal CM Izegem, Dirk Martenslaan 11

waar: Site Iso - De Leest, Sint-Jorisstraat 52

MAANDAG 24 JULI

meer info: 0486/23.73.55

meer info: www.ipzinzundags.be

BOSMOLENFEESTEN IZEGEM 10.00u: Plechtige Jaargetijde, 14.00u: KUBB-tornooi, 15.30u: WIELERWEDSTRIJD JUNIOREN, 21.00u: optreden ROBIN (De Izegemse nachtegaal), 21.45u: optreden LISSA LEWIS, 22.30u: optreden JETTIE PALLETTIE, Afsluitende fuif met DJ WOODY WOODSTOCK

ORG: OKRA

ORG: vzw 50-50

WOENSDAG 26 JULI

ZONDAG 6 AUGUSTS NUMISMATISCHE RUILBEURS Om 8 uur.

meer info: eclips2@skynet.be, www.feestcomiteitbosmolens.be

CONCERT DE WILFRIEDS Op algemene aanvraag strijkt dit Ingelmunsters monument opnieuw neer op het terras van ons cultuurcafé. Chanson, crooners en charme overgoten met een dikke saus humor. Met food truck. Om 20 uur.

ORG: Feestcomiteit Bosmolens Izegem

Waar: cultuurcafé De Leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: Ter Beursplein Bosmolens Izegem, Ter Beursplein

waar: Parochiaal Centrum ‘t Kartouchke, Ingelmunstersestraat 8

juli - augustus 2017

// 41


ZONDAG 6 AUGUSTUS

DINSDAG 15 AUGUSTUS

IP ZIN ZUNDAGS Familiehappening met optredens en animatie, gratis inkom. Meer info elders in dit Izine. Vanaf 11 uur. waar: Site Iso - De Leest, Sint-Jorisstraat 52 meer info: www.ipzinzundags.be ORG: vzw 50-50

CALLANT TRIATLON Meer info op p. 18 - 19

ZONDAG 6 AUGUSTUS BEELDENFIETSROUTE Het meest gekende beeld op een openbaar plein in de stad is waarschijnlijk De Pekker. Het beeldje kreeg in 1989 een plaats op de Grote Markt en werd prompt de mascotte van de stad. Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien. De gids leidt je langs oorlogsmonumenten en nog een tiental andere beelden overal in de stad. En vertelt natuurlijk over de oorsprong en het belang van de beelden. Om 15 uur.

SHERLOCK: TEST JOUW DETECTIVE-SKILLS Er heeft een misdaad plaatsgevonden in de stad en de politie heeft jouw hulp nodig bij het oplossen van deze zaak. Ben jij de enige echte Sherlock? Bewijs het ons tijdens dit spannende virtuele gps-spel! Doorkruis snel de stad om zoveel mogelijk aanwijzingen te verzamelen: De dader heeft namelijk sporen achtergelaten en die moet jij verzamelen. Er zijn ook getuigen die iets gezien hebben… Koop een spelcode om op je eigen Android smartphones te spelen; Ontdek ook onze andere spellen op www. geoteam.be waar: stadscentrum meer info: 0494/22.04.23, www.geoteam.be ORG: Geoteam

ZOMERZOEKTOCHT DE LEEST Meer info op p. 16 – 17

start: Eperon d’Or (Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem) meer info: 051/31.64.46, toerisme@izegem.be ORG: Toeristische Dienst en Stadsgidsen

MAANDAG 21 AUGUSTUS LITTLE BALL CAMP Ga je mee? De wondere wereld van de sprookjes in? Deze week draait alles rond sprookjes! Elk dag een nieuw verhaal waarop de kleuters hun fantasie mogen loslaten. waar: BS Bellevue, Bellevuestraat 28

BRENG EEN BEZOEK AAN EPERON D’OR De industriële erfgoedsite is helemaal open sinds begin juni. Schoenen, borstels, machines, verhalen, anekdotes, weetjes, voelen, ruiken, kijken, luisteren en nog meer. Kinderen kunnen speuren met Vlieg, gezinnen kunnen familietocht volgen, groepen kunnen een tour volgen onder begeleiding van een gids. Alle praktische info lees je op de website. waar: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 meer info: 051/31.64.46, eperondor@izegem.be, www. eperondor.be

meer info: jaron@littleballvillage.be ORG: Little Star Village

ZATERDAG 26 AUGUSTUS ISOTOPIA: FIN DE CONGE - STADSTUINFESTIVAL Isotopia is een jaarlijks terugkerend festival met een aantal feestelijke activiteiten, verspreid over de zomer, op plekjes waar je het soms niet direct verwacht. Meer info elders in dit Izine. waar: Sint-Pieterstraat, Sint-Pieterstraat meer info: info@deleest.be, 051/33.76.10, www.isotopia.be ORG: Cultuurhuis De Leest

PERMANENT

meer info: jaron@littleballvillage.be

SUPER SECRET: SPANNEND DETECTIVESPEL VOOR KINDEREN Super Secret is het gloednieuwe detectivespel waarbij je met je vrienden of familie op zoek gaat naar een gestolen schat in het park. Met de speurmiddelen in de speldoos en de detective-app op je smartphone kom je de schat steeds meer op het spoor. Speel het met kinderen vanaf 8 jaar in elk park of aangenaam en veilig spelgebied. Ideaal voor kinderfeestjes of uitstap met gezin of school. waar: Hogestraat, Hogestraat

ORG: Little Star Village

meer info: info@dasbox.be, 0485/85.85.86

MAANDAG 14 AUGSTUS LITTLE BALL CAMP Ballie heeft wel 1000 ballen maar er is er maar eentje die hij als knuffel meeneemt naar zijn bed. Kom te weten wat er zo speciaal is aan zijn lievelingsbal. waar: BS Bellevue, Bellevuestraat 28

ORG: La mosca

42 // Izine Izegem

ELKE MAANDAGNAMIDDAG SPELLETJES- EN ONTMOETINGSNAMIDDAG Vanaf 14 uur Waar: dienstencentrum De Leest, Sint-Jorisstraat 62 Meer info: 051/33.76.10, dienstencentrum@deleest.be ORG: Dienstencentrum De Leest i.s.m. Samana


AG E N DA

UITINMIDWEST // tips

De UiTinMidwest-tipgevers Op www.uitinmidwest.be vind je het vrijetijdsaanbod uit je regio terug. UiT in Midwest-tipgevers Yves Debaes, Hanne Pareit en Marijke Bruneel gaan niet alleen op stap in Izegem maar ook daarbuiten. Graag nog wat extra inspiratie? Surf naar www.uitinmidwest.be

Marijke Bruneel

Yves Debaes

Hanne Pareit

Beiaardconcert : vlammende verhalen van onder de kerktoren

Kleinkunstparels: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Wereldfestival Izegem

Laat het gewoon over je heen komen - de onverwachte klanken van de beiaard! 3 en 10 juli, telkens om 20u Bad Zwischenahnplein, Baron de Pélichystraat, Izegem Meer op http://bit.ly/beiaardconcert

Ik ben zeer benieuwd welke parels ze uit de kast zullen halen! Tip aan Jelle Cleymans, Lucas Van den Eynde, Barbara Dex en Della Bosiers: “Amsterdam”, “De zotte morgen” en “Neerhof”! Dinsdag 11 juli, 19u Grote Markt, Roeselare

Kunstenfestival Watou

Meer info: http://bit.ly/kleinkunstparels

Fantastisch evenement met traditionele dans. Culturen waar traditie in ere wordt gehouden. Canada, Zuid-Afrika, Argentinië, Bulgarije, ... Al deze landen zijn vertegenwoordigd op de 25ste editie van het Wereldfestival. 29 juni tot 4 juli Sint-Jorisstraat 62, Izegem Meer info: http://bit.ly/wereldfestival

Een heerlijke jaarlijkse uitstap! Je volgt een parcours langs 11 verschillende locaties waar je kan genieten van beeldende kunst en poëzie. Het thema van dit jaar: ‘Over alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid’. Je bent vlakbij Frankrijk en midden de hoppevelden , als je dorst hebt kan je kiezen tussen Picon en Hommel. 1 juli – 3 september Centrum Watou Meer info: www.kunstenfestivalwatou.be

Fin de congé: Stadstuinfestival Het derde luik van Isotopia 2017 daalt neer aan de Sint-Tillokerk. Verwacht je aan leuke sfeer met optredens van o.a. El Juntacadaveres, The Skyblasters (wereldmuziek), Cum Splendore, Cedel (klassiek), Wolf In The Wood (Met Anne Wolf), The New Special Quintet (met Marianne Standaert) en Nathalie Loriers Groovy Trio (jazz). Zaterdag 26 augustus, vanaf 18u Rond de Sint-Tillokerk, Izegem

TAZ: Theater Aan Zee Een jaarlijkse traditie die mijn 4 vriendinnen en ik hoog in het vaandel dragen. Dit willen we voor geen geld ter wereld missen. Een weekend samen met hen, een voorstelling hier, een performance daar, de zomer en de Belgische zee. Pure magie. 27 juni tot 5 augustus Meer info: www.theateraanzee.be

Meer info: www.isotopiafestival.be

juli - augustus 2017

// 43


Vlaanderen

FEEST G R O T E

M A R K T

I Z EG E M

8 juli 2017

16.30 uur

kinder- en terrasanimatie 19.30 uur

Vlaanderen Zingt met Blush Zaterdag 24 juni tem maandag 10 juli – stedelijk openbare Bibliotheek

Zondag 9 juli – 10u – Sint-Tillokerk

Tentoonstelling - De IJzerbedevaart: verleden, heden en toekomst

Plechtige Eucharistieviering

Vrije toegang Tijdens openingsuren bibliotheek Organisatie ism VTB Kultuur Izegem Zaterdag 1 juli – 14u – ’t Sok Kachtem

25ste Kaarting – Interclubkampioenschap Manillen Inschrijven: kim.decoster@izegem.be of 051 337 337 € 5 per ploeg Organisatie i.s.m. Kaartersclub “Damberdvrienden” Woensdag 5 juli - 20u – Binnenplein Stadhuis Izegem – Korenmarkt 10

Pop-up Zangcafé Deuren: 19u30 Met puntdichter Denis Nowé Met mannenkoor De Kerels Vrije toegang Donderdag 6 juli - 19u – Eperon d’Or

Beeldenwandeling (7km) Met Izegemse sneukelinge Inschrijven: € 5 Inschrijven: 051 31 64 46 of musea@Izegem.be Organisatie i.s.m. Izegemse musea

Muzikaal opgeluisterd door Koor H. Familie Bosmolens Organisatie i.s.m. Davidsfonds Izegem Maandag 10 juli – 20u – Kasteel Wallemote

Officiële Plechtigheid Spreker: Dhr. Geert Bourgeois – Vlaams Minister-president Uitreiking Guldensporenprijs Receptie aangeboden door Stad Izegem Met muzikale omlijsting Maandag 10 juli – 20u – Bad Zwischenahnplein

Beiaardconcert Beiaardier Audrey Dye (stadsbeiaardier Waver) Afgewisseld met Vlammende Verhalen door Eliane Deforce Dinsdag 11 juli – 9-10u – Meulebeekstraat – Parcour De Liester

12de Vinkenzetting Inschrijving: van 7u15-8u30 in café De Nieuwe Wijk Prijsuitreiking: om 11u in café De Nieuwe Wijk Organisatie i.s.m. het Verbond Emelgem-Kachtem Dinsdag 11 juli – 14u – site ’t Mollekotje – De Mol

16de Petanquetornooi Voor alle liefhebbers Meli Melo indoor Organisatie i.s.m. petanqueclub “De Mol”

Izine 2017/04  

juli - augustus

Izine 2017/04  

juli - augustus

Advertisement