Page 1

MEI - JUNI 2017

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

GRAND CRU IN KUNSTACADEMIE ART’IZ // 6 EPERON D’OR OPENT // 8 ISOTOPIA: FEEST IN DE STAD // 16


in dit nummer MEI - JUNI 2017 // nr 21

8 // Eperon d’Or opent Groot nieuws! Groot nieuws!

13 // Trek mee aan de flosj

8

14 // Op zoek naar de Pretmerlet 16 // Isotopia: feest in de stad

13 16

COLOFON Izine Izegem Redactieadres: Dienst Communicatie, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Izine@izegem.be - http://izine.izegem.be Verantwoordelijke uitgever: Bert Maertens, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Ontwerp: Reclamebureau Visual, Pieter Baesstraat 5, 8870 Izegem. Drukkerij: Drukta. Foto’s: Lodewijk Dedecker (coverbeeld), Frank Meurisse, e.a.

2 // Izine Izegem


INHOUD

2524

24 // Tuinieren in de woonzorgcentra

De bewoners van de Izegemse woonzorgcentra aan het tuinieren

29 // 31 // De Stelvio daagt je uit 34 // Samen voor een fleurige en

nette stad

31 en verder 4. In ’t kort // 6. Grand cru in Kunstacademie Art’Iz // 10. Hart voor je buurt // 18. Najaar in De Leest // 20. Lichttherapie in de Sint-Jozefskliniek // 22. ’t Klikt // 26. Een beetje trager maar een pak veiliger // 27. Waar kun je je wagen kwijt? // 28. Veilig het wielerseizoen inzetten // 30. Donderdag 1 juni is ladies night // 32. Uit de archieven van Ten Mandere // 35. Welkom op het Tilloplein // 36. De speelpleinwerking breidt uit // 38. Agenda: uit in Izegem // 43. Agenda: uit in Midwest

mei - juni 2017

// 3


DOE JE MEE AAN ZELVEGEMAKT? De creatieve beurs Zelvegemakt is op 18 en 19 november al aan haar zesde editie toe. Wil je graag ook een stand met zelfgemaakte spullen bemannen? Vul dan vóór 26 mei het inschrijvingsformulier op www.izegem.be in of mail naar zelvegemakt@izegem.be. Als er opnieuw veel inschrijvingen zijn, zullen we een selectie maken. Daarvoor letten we op diversiteit tussen de verschillende standhouders. Het is dus belangrijk dat je bij je inschrijving duidelijk meegeeft wat je precies zult verkopen.

Zitdagen persoonsbelasting In mei en juni zijn er zitdagen voor wie hulp nodig heeft bij het invullen van zijn of haar belastingsbrief. De zitdagen vinden plaats in het sociaal huis bij zaal Iso (Sint-Jorisstraat 62), op 22, 23, 24, 29 en 30 mei en 2 juni, telkens van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Mee te brengen documenten: het aanslagbiljet van vorig jaar, het aanslagbiljet kadastraal inkomen, de inkomstenfiches voor 2016 (loon/wedde/ vakantiegeld, (brug)pensioen, ziekte/invaliditeit, werkloosheid), attesten en/of betalingsbewijzen voor uitgaven in 2016 (pensioensparen, levensverzekering, hypothecaire lening, dienstencheques/PWA, betaalde onderhoudsgelden, kinderopvang, giften, energiebesparende uitgaven, co-ouderschap) en eventuele andere documenten die je nodig acht. Meer info bij de dienst VES op 051/33.73.38 of ves@izegem.be.

HAPTOE met de partnersteden Het comité Externe Relaties is traditiegetrouw aanwezig op de Batjes (16 – 18 juni). In samenwerking met een delegatie van de Duitse partnerstad Bad Zwischenahn baat het comité een gelegenheidscafé uit rond de sfeervol verlichte Vredesboom op de Melkmarkt. Rond de centrale tafels worden er tal van standjes opgesteld met lokale hapjes en drankjes uit onze partnersteden. Partnerstad Hotton verzorgt dit jaar de maaltijd op vrijdagavond. Wie wil aanschuiven of meer info wenst, kan contact opnemen met Kim De Coster via kim. decoster@izegem.be.

Oproep kandidaten Guldensporenprijs De stad reikt tweejaarlijks de Guldensporenprijs uit. Deze prijs wordt toegekend aan zaakvoerders die een bestaande, vernieuwde of nieuwe zaak een Nederlandse benaming meegeven. Die naam moet origineel en inventief zijn en verwijzen naar de activiteit die in het pand plaatsvindt en/of naar de geschiedenis en/of de omgeving van het pand. Voor de editie 2017 komen handelszaken in aanmerking die opgestart werden tussen 1 juli 2015 tot 1 juli 2017. Iedereen mag een gemotiveerde kandidatuur indienen tot uiterlijk 31 mei. Dat kan via kim. decoster@izegem.be of schriftelijk via Stadsbestuur Izegem – Guldensporenprijs, Korenmarkt 10, 8870 Izegem.

4 // Izine Izegem

Beste kaartersclub en beste kaarter In het kader van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap organiseert het 11 julicomité een kaarting om de beste kaartersclub en de beste kaarter van de stad te bepalen. De beste kaartersclub gaat aan de haal met een wisselbeker en een mooie prijs. Ook de 4 finalisten vallen in de prijzen. De kaarting is dit jaar een organisatie in samenwerking met Het Damberd en vindt plaats in ’t soK in Kachtem op zaterdag 1 juli om 14 uur stipt. Inschrijven per 4 deelnemers is noodzakelijk. Inschrijvingen en info via kim.decoster@izegem.be of 051/33.73.37.


IN ’T KORT

Nieuw: thesis- en onderzoeksprijs voor studenten

Inschrijven voor Babbelkamp Komende zomer organiseert de stad weer het Babbelkamp. Op het Babbelkamp kunnen kinderen hun Nederlandse taalvaardigheid verbeteren. Anderstalige en Nederlandstalige kinderen van 5 tot 12 jaar zijn welkom. Via taalspelletjes en andere leuke activiteiten verbeteren we de taal en oefenen we het Nederlands. Het kamp vindt plaats van maandag 21 augustus tot en met woensdag 30 augustus, niet op zaterdag en zondag. Je kunt inschrijven vanaf 20 mei op Fee. Wydaeghe@izegem.be of 051/33.73.34.

De stad lanceert een thesis- en onderzoeksprijs om studenten aan universiteiten en hogescholen aan te moedigen een Izegems thema te kiezen voor de uitwerking van een thesis. Dat kan zowel een sociaal, economisch, cultureel, architecturaal, politiek of historisch onderzoek zijn. De stad kan er maar voordeel bij hebben dat er studiewerk gebeurt over Izegem. Een jury zal de inzendingen beoordelen op basis van de link met de stad Izegem, de wetenschappelijke kwaliteit en de nieuwswaarde. Aangezien we in 2017 de eerste editie hebben van deze thesis- en onderzoeksprijs, komen deze keer de thesissen in aanmerking die tussen 1 oktober 2013 en 1 oktober 2017 als voldoende zijn beoordeeld. De winnaar ontvangt 800 euro. Het reglement van de thesis- en onderzoeksprijs is raadpleegbaar op de stadswebsite en inzendingen moeten uiterlijk op 4 oktober ingediend worden.

Buitenzwembad open vanaf 17 mei

‘Molenwiek’ op de Bosmolens

Het buitenzwembad gaat open op 17 mei. Tot 1 juli gelden de gewone tarieven, voor juli en augustus gelden aangepaste tarieven. Alle info omtrent tarieven en openingsuren kan je terugvinden op sport.izegem.be

De kogel is door de kerk: het nieuwe buurtgebouw aan de Karel de Goedelaan op de Bosmolens kreeg de naam “Molenwiek” mee. Vanaf september kun je het gebouw huren voor kleinschalige activiteiten zoals recepties of babyborrels. Voor luidruchtige of grootschalige feesten is er geen plaats. Alle info over de verhuur krijg je bij ves@izegem.be. Binnenkort kunnen Bosmolenaars alvast kennis maken met het gebouw tijdens de buurtreceptie. Die vindt plaats op zondag 25 juni, vanaf 11 uur. Aperitiefjes, braadworsten en kinderanimatie worden voorzien.

Evenementen en feestdagen 1 mei

Feest van de arbeid

Zwembad gesloten

7 mei

Clubkampioenschap EFC-ITC + scholentriatlon

Binnenzwembad open tussen 9 en 10u (baantjeszwemmen). Gesloten van 10 tot 14u.

25 mei

O.H. Hemelvaart

Zwembad gesloten

26 mei

Brugdag O.H. Hemelvaart

Binnenzwembad open van 14 tot 19u45

4 juni

Pinksteren

Zwembad gesloten

5 juni

Pinkstermaandag

Zwembad gesloten

24 juni

Zwemwedstrijd

Buitenzwembad gesloten, binnenzwembad open

30 juni

Overgangsdag einde schooljaar

Zwembad open van 14 tot 19u45

mei - juni 2017

// 5


Grand cru-evenementen bij Art’Iz Kunstacademie Na jaren les volgen, repeteren en oefenen, presenteren de laatstejaarsleerlingen van de Kunstacademie Art’Iz hun kunnen op verschillende Grand Cru-evenementen. Deze toonmomenten spelen zich af op zeer hoog niveau. De jonge artiesten zijn soms meer dan tien jaar gevormd en starten wellicht vanaf nu een carrière in het amateur- of zelfs professionele milieu.

Muziek

Beeld

Woord

Izegem heeft een rijk cultureel leven waarin heel wat steengoede orkesten en koren het beste van zichzelf geven. Heel veel leden hebben een opleiding achter de rug in de Stedelijke Academie die vorig jaar werd omgevormd tot Kunstacademie Art’Iz. Wie houdt van een gratis concert op bijna professioneel niveau kan terecht op één van de Grand cru-concerten. Met het aantreden van directeur Wim Belaen werden de examens helemaal omgeschakeld tot boeiende en gevarieerde toonmomenten. Wie een hart heeft voor muziek mag deze afspraak niet missen!

Sedert vorig jaar maakt de beeldafdeling deel uit van de Kunstacademie. Tijdens de Batjes kan je in de tentoonstellingszaal Meilief de kunstwerken bewonderen. Maar ook op de happening van woensdag 28 juni zijn er heel wat werken van de jonge beeldkunstenaars te bewonderen. Je merkt het: Kunstacademie Art’Iz regio Izegem is springlevend.

Maar er is meer. De Academie kent al jaren een bloeiende woordafdeling. Ook deze leerkrachten organiseren interessante woord- en toneelvoorstellingen die ze bundelen in heuse ‘festivals’. Voor de toneelkringen in de buurt is het een prima kans om nieuw talent te scouten. Je vindt alle info over Art’Iz op www.artiz-izegem.be

Hieronder vind je een schema waar en wanneer je terecht kan om al dat fraais te bewonderen. En om eens heel klassiek af te sluiten: U komt toch OOK?

Don 18 mei

18 - 22u

Grand cru Toneel

Grote Zaal De Leest

Vrij 19 mei

19.30 – 22u

Grand cru 1 klarinet & saxofoon & ensemble

Auditorium Herman Roelstraete Art’Iz

Zat 20 mei

9.30 – 18u

Grand cru toneel

Grote Zaal De Leest

Zat 20 mei

19.30 – 22u

Grand cru 2 koper & piano

Auditorium Herman Roelstraete Art’Iz

Ma 22 mei

19.30 – 22u

Grand cru 3 dwarsfluit & gitaar

Auditorium Herman Roelstraete Art’Iz

Don 1 jun

18 – 22u

Grand cru voordracht

Ontmoetingscentrum ’t SoK

Zat 3 juni

9.30 – 18u

Grand cru voordracht

Ontmoetingscentrum ’t SoK

Vrij 9 jun

18 – 22u

Grand cru jazz en pop

De Leest

Vrij 16 juni

Vanaf 17u, tijdens de Batjes

Grand cru tentoonstelling beeld

Tentoonstellingszaal Meilief

Zat 17 juni

Overdag, tijdens de Batjes

Grand cru tentoonstelling beeld

Tentoonstellingszaal Meilief

Zon 18 juni

Overdag, tijdens de Batjes

Grand cru tentoonstelling beeld

Tentoonstellingszaal Meilief Melkmarkt

Din 27 juni

19 – 21u

Opening tentoonstelling happening

Art’Iz Kruisstraat

Woe 28 juni

13 – 18u

Tentoonstelling happening

Art’Iz Kruisstraat

De Leest: Sint-Jorisstraat 62 / Art’Iz – auditorium Herman Roelstraete: Kruisstraat 13-15 / ’t SoK: Hogestraat 15, Kachtem / Meilief: Melkmarkt 6

6 // Izine Izegem


ACADEMIE

Art’Iz-leerlingen verdedigen Izegemse eer Leerlingen van Kunstacademie Art’Iz hebben onlangs potten gebroken op de Vlamo-solistenwedstrijden. Maar liefst elf jonge muzikanten eindigden als laureaat of als eerste finalist, waardoor ze mogen deelnemen aan de nationale finale. Art’Iz-directeur Wim Belaen is terecht trots op het vele talent in zijn artistieke kweekvijver. Directeur Wim Belaen is trots op Leonie, Juliette en Aline. En natuurlijk ook op al zijn andere leerlingen, finalist of niet.

Op 12 en 19 maart organiseerde Vlamo, de Vlaamse amateurmuziekorganisatie, opnieuw provinciale solistenwedstrijden. De besten mogen naar de finales, waar ze zich zullen meten met de top van de andere provincies. En de Izegemse delegatie deed het meer dan goed. Aline Platteeuw, Jelle Veraverbeke en Juliette Bruyneel werden laureaat. Ook Leonie Courtens, Aarriën Valcke, Elias Mulier, Marie Deseck, Stef Tanghe, Wiebe Vandendriessche, Guust Foulon en Ferre Vankeirsbilck stootten door naar de finale. Oefening baart kunst en finaleplaatsen Ook Juliette (16), Aline (11) en Leonie (10) mogen de Izegemse eer verdedigen op de nationale finales. “Ik volg al 8 jaar les in

Art’Iz en ik heb het hier uitstekend naar mijn zin. De sfeer in het slagwerkensemble is top en ik heb een heel toffe leerkracht”, weet Juliette. “Ik ben wekelijks zes uur vast met muziek bezig en oefen thuis natuurlijk ook heel regelmatig. Maar ik zie dat helemaal niet als een opdracht. Ik doe het gewoon graag.” Ook Aline oefent elke dag op haar bugel. “Ik speel dikwijls samen met mijn broer”, zegt ze. “De lessen in Art’Iz zijn plezant. Onze juf is altijd erg opgewekt en ze legt alles altijd piekfijn uit.” Net als Aline, is Izine-covermodel van dienst Leonie al drie jaar leerlinge in Art’Iz. “Ik twijfelde vroeger tussen trompet en hoorn, maar heb dan toch voor hoorn gekozen. Ik ben daar blij om want ik hou echt van de klank”, vertelt Leonie. “Ook ik oefen heel dikwijls thuis maar ik

moet mijn tijd goed verdelen. Want wekelijks besteed ik ook nog ‘ns tien uur aan keurturnen.” Leerkrachten en sfeer Art’Iz-directeur Wim Belaen is ondertussen apetrots op zijn getalenteerde leerlingen. “De mooie scores in de wedstrijd bewijzen dat het niveau op Art’Iz toch vrij hoog ligt”, zegt hij. “Dat is voor een groot deel te danken aan ons ijzersterk lerarenkorps. Sommige klassen behoren echt wel tot de beste van de provincie. Maar daarnaast hechten we veel belang aan de sfeer op school. De leerlingen zíjn hier gewoon graag en ook dat heeft een grote impact.”

mei - juni 2017

// 7


Eperon d’Or // Oude schoenfabriek herbergt nieuw museum

Eperon d’Or opent op 3 juni Voor- en achterbouw

Groot nieuws! Groot nieuws! Vanaf zaterdag 3 juni is iedereen welkom in erfgoedsite Eperon d’Or aan de Prins Albertlaan! Eperon d’Or schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheden die onze stad op de kaart zetten, maar er is meer. Er zijn touch screens, verhalen, anekdotes, voelwanden, Pekkersgazetten, ronkende machines en fijne handwerktuigjes, Izegemse koekoeks, raceborstelwagentjes, demonstraties, doe-het-zelf-activiteiten, bubbels voor bezoekers en nog veel meer. Iedereen welkom!

8 // Izine Izegem

Momenteel is het een drukte van jewelste in Eperon d’Or. Aannemers allerhande werken de museumopstelling af, machines worden piekfijn afgesteld, vrijwilligers stellen de bibliotheek in orde, straks worden de kasten gevuld en de ramen gepoetst. In mei mogen een aantal testgroepen dan hun mening geven en sturen we bij waar nodig. Begin juni moet alles echter definitief in kannen en kruiken zijn. Want vanaf 3 juni is iedereen welkom om uitgebreid kennis te maken met de hele erfgoedsite.

Tijdens de korte vooropening in 2016 konden bezoekers al kennis maken met het unieke art-deco-voorgebouw. In dat voorgebouw etaleren we pareltjes uit de Izegemse schoen- en borstelnijverheden. De derde verdieping bevat een streekbezoekers­ centrum met een schat aan toeristische informatie. In de achterliggende fabriekshal focussen we op de arbeid en alles wat daarmee gepaard ging. Het ambacht komt ruim aan bod, er staan heel wat machines en we tonen de gebruikte grondstoffen. Je maakt er kennis met de kleurrijke vrijetijdsbesteding van de arbeiders en we focussen op de sociale strijd. We gaan ook niet voorbij aan de impact die de nijverheden gehad hebben op de groei en bloei van onze stad.

Klinken op de opening Tijdens het openingsweekend van 3 en 4 juni serveren we echter ook een aantal extraatjes. Alle bezoekers krijgen een glaasje om te klinken op de opening. Van 14 tot 16.30 uur zijn er telkens op het half uur gratis begeleide rondleidingen doorheen het museum. Bij aankomst in het museum kun je inschrijven voor zo een rondleiding.


EPERON D’OR

De groepjes zijn beperkt tot 20 personen vol is vol. Wie liever op eigen tempo het museum bezoekt, kan dat natuurlijk ook. Je vindt de nodige info op de legendes en de aanwezige stadsgidsen beantwoorden graag al je vragen.

meepikken. Beiden lopen de hele zomer­ vakantie. De ene is een fototentoonstelling met de naam ‘Van koe tot schoen’, en toont het lederverwerkingsproces in 24 stijlvolle beelden. In de andere etaleert Syntrawest de beste eindwerken uit de opleidingen schoen- en handtasdesign.

Racen en shoppen

Demonstraties en tentoonstellingen In de fabriekshal schakelen we de authentieke transmissie-as in en geven specialisten demonstraties op de borstel- en schoen­ machines. Sommigen zijn bijna antiek, anderen zijn recenter en complexer van techniek, maar allemaal werken ze nog perfect. Niet alleen het machinewerk komt aan bod. Vaklui zullen namelijk ook het handwerk demonstreren, inclusief alle bijna-vergeten kneepjes van het vak. Los van de Eperon d’Or-collectie, kunnen bezoekers ook twee tijdelijke tentoonstellingen

De kinderen kunnen ondertussen een borstelracewagen knutselen en uittesten op het hellend vlak in de foyer. En de museum­ shop is gestoffeerd met een vernieuwd gamma. We hebben schoenpoets in 100 verschillende kleuren, tal van kwalitatieve borstels, streekproducten, wandel- en fietskaarten, enzovoort. Vanaf 3 juni is Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5, elke dag behalve maandag open van 13.30 tot 17.30 uur. In de zomervakantie zijn we ook open in de voormiddag. Izegemnaren mogen erin aan het voordeeltarief van 4 euro in plaats van 6 euro. Alle verdere details over onder meer prijzen en reservaties lees je op www.eperondor.be. ­

Breng je foto’s en je herinneringen mee! Een centraal element in het mu seum is de Eregalerij, een dat abank met foto’s, anekdotes en geg evens van mensen die in de Izegem se nijverheden gewerk t hebben. Deze databank is nooit “af”. Er is altijd pla ats voor meer. Heb je foto’s en boeien de ver halen van jezelf, of van je vader, oom , buur, vriend of neef? Breng ze mee naar Eperon d’Or! We scanne n ze in, noteren je gegevens en voegen de info graag toe aan de Eregal erij. Zo maak je zel f deel uit van het mu seum.

Groot feest op 3, 4 en 5 november! In het eerste weekend van november wordt Eperon d’Or het hart van een groot evenement dat zal uitstralen over heel het centrum van de stad. Deze moderne kijk op het Sint-Crispijnsfeest dat de schoenmakers vroeger al vierden, zal voor elk wat wils bieden. Er zullen workshops zijn, straatanimatie, muziek, cultuur en een heleboel verrassingen. Tal van Izegemse verenigingen dragen hun steentje bij. En letterlijk iedereen is welkom! Details volgen, maar kruis het weekend nu maar al aan in je agenda.

mei - juni 2017

// 9


Meer hart voor je buurt Izegem is voortdurend in verandering. Nieuwe stadsbuurten verrijzen, pleinen krijgen een facelift, straten veranderen, buurten groeien. Maar het zijn natuurlijk de mensen die de stad maken. Daarom is het belangrijk dat alle Izegemnaren mee aan de kar trekken en nieuwe ideeën aanleveren. Wat kan er misschien beter in jouw buurt? Zijn er plaatsen en hoekjes waarmee méér mogelijk is? Hoe kunnen we de woon­ kwaliteit verbeteren? Kunnen we culturele, informatieve of sociale initiatieven bedenken die de lokale gemeenschap en het ‘samen-leven’ versterken? Het project ‘Meer hart voor je buurt’ daagt je uit om aan de slag te gaan in je eigen buurt.

Het concept ‘Hart voor je buurt’ bestaat al langer in onze stad. Wie vroeger een straat- of buurtfeest organiseerde, kon via dat reglement financiële steun ontvangen. Maar nu is er ‘Meer hart voor je buurt’. Want een feest is maar één manier om je buurt een hart onder de riem te steken. Er zijn nog tal van andere manieren waarop je het leven in je onmiddellijke omgeving een beetje aangenamer kunt maken. De stad wil je plannen, wild of niet, graag horen. En waar mogelijk ook financieel ondersteunen. Want het buurtgevoel, daar gaan we voor. Momenteel is ‘Meer hart voor je buurt’ ingedeeld in een aantal thema’s. En die thema’s zijn de volgende.

1. Sociale stad Hart voor je Buurt Als je een wijkfeest wil organiseren, kost dat natuurlijk wat centen. Daarom biedt de stad een subsidie aan wie een buurt- of straatactiviteit wil organiseren. Belangrijk: als je van deze subsidie wil genieten, moet je cultuur programmeren en moet iedereen van de straat of buurt welkom zijn op je feest.

10 // Izine Izegem

AAT R T S F LEE

WIJKFEEST

Cultuurstraten Je kunt met je buurt, wijk of straat aan een verminderd tarief naar een voorstelling in De Leest. Dat gebeurt twee keer per jaar (min. 15 en max. 50 personen) en de groep die zich het eerst inschrijft, krijgt ook de eerste kans.

Speelstraten/Sneeuwstraten Wil je in de vakantie lekker onbezorgd op straat spelen, dan kan dat! Als je woont in een straat waar • bijna uitsluitend woningen gelegen zijn • waar de snelheidslimiet 50 km/uur is • en waar De Lijn niet passeert ...dan kan je een aanvraag indienen om in de vakantieperiode een speelstraat in te richten. De straat wordt dan over de gehele breedte afgesloten voor verkeer.

LEEFSTRAAT


JE BUURT

En er is véél meer! Niets belet je om buiten de lijntjes te kleuren. Heb je een idee rond buurtcomposteren, buurtsport, tuinieren in bakken, streetfood koken in de straat, een buitencinema, een buurtinformatienetwerk, een verhalenfestival, een straatbibliotheek of nog iets anders? Geef ons een seintje. Als je voorstel een meerwaarde vormt voor de buurt en voldoende gedragen wordt, kun je misschien wel een financiële steun krijgen. Meer info?

Bij de dienst VES op ves@izegem.be of 051/33.73.03.

VEILIGHEID Let’s do it in de vuilbak Naast die jaarlijkse zwerfvuilactie, kun je het hele jaar door zelf ook opruimacties organiseren in je eigen omgeving. Vrijwilligers kunnen via de website www.letsdoitindevuilbak.be een buurt claimen, opruimmateriaal aanvragen en éénmalig of langdurig opruimen. Het opruimmateriaal ligt klaar bij de stad.

GRO E STANE D 2. Groene stad

Netste straat

Wil je dat grijze beton, dat zwarte asfalt en die donkere gevel een fleurige toets meegeven? Een tegeltuintje kan hiervoor zorgen. Als je één of meerdere stoeptegels wegneemt tegen de gevel van je woning, ontstaat er een klein tuintje. De stad neemt de tegel weg en plant zelf aan, zowel in de grond als in een bloembak.

Straten kunnen meedingen naar de jaarlijkse titel van ‘Netste straat van Izegem’. Het gaat hier niet enkel en alleen om het opruimen van zwerfvuil, maar evengoed over het wieden van onkruid, de organisatie van een lentepoets, … Buren schrijven zich in via het aanvraagformulier. De winnaar verdient een straatnaambord van ‘Netste straat’ en extra een feestcheque ter waarde van 300 euro voor de organisatie van een Hart voor je buurt-initiatief.

3. Nette stad

4. Eerlijke stad

Zwerfvuilactie

Fair Trade straten

De stad organiseert elk jaar een zwerfvuilactie in een ander deel van de stad. Vele handen maken licht werk dus hoe meer vrijwilligers hieraan deelnemen, hoe beter.

Wie een subsidiedossier ‘Hart voor je buurt’ indient, kan 50 euro extra in de wacht slepen als er fair trade-producten gebruikt worden.

Tegeltuintjes

mei - juni 2017

// 11


KERMIS

Trek mee aan de flosj! Erfgoedcel TERF en de kermisorganisatoren geven de kermissen in Kachtem en Izegem dit jaar een nostalgisch tintje mee. Zin om zelf ook actief mee te doen? Kom dan uit je kot en ‘trek mee aan de flosj’! De eeuwenoude sport van het touwtrekken is tegenwoordig wat in de vergeethoek geraakt. En dat is jammer. Want een touwtrekwedstrijd is makkelijk te organiseren en voor iedereen toegankelijk: scholen, jeugdbewegingen, sociaal-culturele en sportverenigingen, hobbyclubs, collega’s, vrienden, buren, …Benieuwd hoe het eraan toegaat op zo’n wedstrijd? Neem ‘ns een kijkje op de website van Touwtrekvereniging Versieck op http://www.ttv-versieck.be/.

Wie wordt de sterkste kermisgemeente? Ben je ervan overtuigd dat Izegem of Kachtem de titel van ‘Sterkste Kermis­ gemeente’ verdient? Vorm dan een ploeg van 10 à 12 personen die samen maximaal 560 kg wegen en schrijf je in voor het regionaal officieel touwtrekparcours in de 5 deelnemende kermisgemeenten. Met één of meerdere ingeschreven ploegen van Izegem of Kachtem strijd je dan tegen de andere ploegen op de lokale kermissen:

1. KACHTEM (24/6): marktplein tussen 19 en 21 uur 2. DADIZELE (9/9): park Torreke tussen 14 en 16 uur 3. IZEGEM (10/9): Nieuwstraat tussen 14 en 16 uur 4. INGELMUNSTER (23/9): Jeugdhuis Kontrabas, Stationsplein 31 tussen 14 en 16 uur 5. LICHTERVELDE (24/9): grasplein naast de kunstacademie, Statiestraat 105 tussen 14 en 16 uur Geen zin om met je ploeg strijd te leveren op alle lokale kermissen? Geen probleem, dan meet je je krachten toch gewoon via het lokaal recreatief touwtrekparcours. Dat vindt plaats op je lokale kermis, tegelijkertijd met het officieel touwtrekparcours.

Praktisch • Schrijf je ploeg in via volgende link: -> Voor Kachtem Ommegang: http://www.touwtrekken.be/386_kachtem_kachtem_ommegang

VRIJDAG 23 JUNI

20u00: ALOHA PARTY

ZATERDAG 24 JUNI

14u00 15u00 17u00 17u30 18u15 19u00 19u30 21u00

VERZAMELEN OP KACHTEM PLATSE REUZENOPTOCHT DOOR KACHTEM PRIJSUITREIKING TEKENWEDSTRIJD OMMEGANGSVIERING MIS ROSTEWORP VANUIT KACHTEMSE KERK TOUWTREKWEDSTRIJD , , TONEELSTUK T STORT IN T SOK , LIVEBAND IN ‘ T SOK

-> Voor Septemberkermis Izegem: link wordt later meegedeeld op onder meer www.izegem.be Vermeld naast de naam van je ploeg: ‘officieel’ of ‘recreatief touwtrekparcours’. • Stort 10 euro per groep op een van volgende rekeningnummers, met vermelding ‘touwtrekparcours’: -> Voor Kachtem Ommegang: BE63 3770 7551 1608 -> Voor Septemberkermis Izegem: BE 81 0910 0022 2624 • Elke ploegverantwoordelijke krijgt na inschrijving een automatische bevestiging met alle nodige info. Via je inschrijvingslink kun je het verdere verloop van het touwtrekparcours ook volgen a.d.h.v. het puntenklassement. • Alle deelnemende ploegen en hun leden zijn automatisch verzekerd Nog vragen? Dan kan je steeds terecht bij Jan Feys van de stedelijke dienst VES op 051/33.73.78 of jan.feys@izegem.be.

ZONDAG 25 JUNI

8u00 TWEEDE ANTIEK- EN ROMMELMARKT 9u00 ROZENPARADE 12u00 BBQ VAN FANFARE EN CHIRO 14u00 VERTELKARAVAAN TERF , , 17 en 18u TONEELSTUK T STORT IN T SOK , 19u00 MUZIEKBAND IN ‘ T SOK DOORLOPEND: BEDEVAART ZEGENING EN CONFRERIE , , DOORLOPEND: GELEGENHEIDSCAFE SCHEVE KEISSE ’ HET PROGRAMMA VOOR DE SEPTEMBERKERMIS IN HET CENTRUM VAN IZEGEM VERSCHIJNT IN EEN LATERE EDITIE VAN IZINE.

mei - juni 2017

// 13


Eperon d’Or // Win deze zomer mooie prijzen met de Ambassadeurs van Eperon d’Or

Zoek de merlet! Op tientallen locaties in de stad zullen zich in juni bontgekleurde cementen vogeltjes nestelen. Het zijn merletjes: die opmerkelijke ‘eendjes’ zonder pootjes en bek, die je ook bespeurt in het Izegemse wapenschild. Dankzij die merletjes kun je een aantal mooie prijzen in de wacht slepen. Wat je daarvoor precies moet doen, lees je hieronder.

De cementen merletjes zijn tijdelijke, speelse toevoegingen aan het straatbeeld. Ze verbinden de verschillende handelskernen, erfgoedplekken en groene zones van de stad met elkaar. Zo vormen ze de bouwsteentjes van de actie ‘Ambassadeurs van Eperon d’Or’. Dat is een reeks van ludieke initiatieven die de industriële erfgoedsite Eperon d’Or en de Izegemse ondernemers promoten bij het grote publiek.

Zin om te versieren? De cementen merletjes zijn gemaakt in de ateliers van Den Tatsevoet in Izegem en ’t Venster in Emelgem. Daar worden meteen ook een aantal beeldjes gedecoreerd. Voor de versiering van de resterende beeldjes doen we een beroep op de creativiteit van de leerlingen van kunstacademie Art’Iz, de Izegemse basisscholen, de performers van cultuurhuis De Leest en… de Izegemnaren

zelf. Zin om ook een merletje te versieren? Geef ons een belletje (051/31.64.46) of stuur ons een mailtje (eperondor@izegem.be) en dan spreken we verder af voor de overhandiging.

Zoeken, tellen en winnen! En nu komt de aap uit de mouw: je kunt mooie prijzen in de wacht in de wacht slepen met die merletjes. Wie kan inschatten hoeveel er in juni verspreid staan in

WEDSTRIJDREGLEMENT Wie mag deelnemen?

Hoe worden de merletjes geteld?

bekendgemaakt in het weekend van 4 – 5

Iedereen mag deelnemen. Deelname is gratis,

Deelnemers tellen of schatten hoeveel stenen

november 2017.

maar elke persoon kan slechts 1 keer deelnemen.

merletjes er in totaal staan opgesteld in de straten van Izegem (inclusief Emelgem, Kachten en de

De winnaar

Hoe kan je deelnemen?

Bosmolens) en in de Izegemse winkels en

De winnaars zijn de personen die het juiste aantal

Er zijn twee manieren om geldig deel te nemen:

horecazaken die het logo ‘Ambassadeurs van

merletjes hebben geraden. Als meer dan twee

1. Op papier: vul het deelnamestrookje volledig in,

Eperon d’Or’ dragen. Het aantal merletjes dat

deelnemers het juiste aantal hebben geraden,

knip het uit en geef het af aan het onthaal van

geraden moet worden, is het aantal dat op

worden de winnaars geloot uit de deelnemers die

het stadhuis, Eperon d’Or of de bibliotheek, ten

dinsdagmorgen 1 juni 2017 effectief in Izegem

het juiste aantal hebben geraden. Als het juiste

laatste op zaterdag 30 september 2017.

staat.

aantal niet geraden wordt, gaan de prijzen naar de twee deelnemers die het juiste aantal het best

2. Digitaal: surf naar www.pretmerlet.be en volg de instructies om je deelnamegegevens in te

Duur van de wedstrijd

benaderen.

vullen.

De wedstrijd loopt van 1 juni 2017 tot en met 30

Prijzen

september 2017. De hoofdprijs wordt

Alle prijzen worden geschonken door de

14 // Izine Izegem


WEDSTRIJD

groot-Izegem (dus inclusief Emelgem, Kachtem en de Bosmolens), zowel in het straatbeeld als in de etalages van de deelnemende handelaars, maakt kans op een citytrip of een tablet ter waarde van 300 euro. Daarnaast kun je via Facebook nog stemmen op de mooiste en origineelste merletjes-etalage van de stad. En dat is nog niet alles. Want na afloop van de wedstrijd, in oktober, verzamelen we alle merletjes weer in Eperon d’Or. Wie wil, kan daar een merletje kopen en zo een goed doel van de Warmste Week steunen. Meer info?

Izegem. De twee hoofdprijzen hebben elk een waarde van 300 euro. We reiken een aantal kleinere prijzen uit aan de makers van de leukste foto’s met hashtag

Adres:

#pretmerlet. Het goede doel Alle stenen merletjes worden in oktober verzameld in Eperon d’Or, waar iedereen ze gratis kan komen bekijken. De merletjes worden vanaf

e-mailadres:

dan openbaar verkocht; de opbrengst gaat naar goede doelen van de Warmste Week.

Ik schat het aantal merletjes op:

mei - juni 2017

op zaterdag 30 september 2017.

Voornaam en naam: Ambassadeurs van Eperon d’Or en de stad

Eperon d’Or, het stadhuis of de bibliotheek, ten laatste

DEELNAMESTROOKJE

Knip dit strookje uit en geef het af aan het onthaal van

www.pretmerlet.be

// 15


2017 Er was eens... Er was eens een stad met een rijke feest­ geschiedenis. Een stad waar het sinds mensenheugenis de gewoonte was om des zomers massaal buiten te komen, gelokt door de geur van lachende braadworsten en goudgeel gerstenat … De koperen trompetten en bazuinen werden er tweejaarlijks opgeblonken met de beste poetslap zodat ze schitterden in de zon bij het blazen van serenades en stapmarsen op het Herfstmuziekfestival. Op Izegem Zomert waren de clowns er geschminkt als nooit te voren, straatartiesten pakten uit met ongeziene capriolen, rockers deden de menigte stomen en de populairste volkszangers van het land zetten het talrijke publiek aan tot dansen in een zwalpende, ongezien lange sliert van overgelukkige, feestvierende mensen.

Er was eens... Er was eens een stad met vele groene plekjes. Een stad waar het rond kerken en kastelen heerlijk vertoeven was, waar nieuwe parken werden geopend en waar er onder de bruggen en op de grasgroene stroken langs de traag kabbelende vaart genoeg charme te vinden was voor een spontane, gezellige familiepicknick.

De vier windstreken van Isotopia... Maar dat jaar, … dat jaar blies er een nieuwe wind over de stad, een warme wind vol magie. En door die wind dwarrelden partituren, feestneuzen, springkastelen en lachende braadworsten neer in de vier windstreken van Isotopia. Meer nog, net op die bepaalde plekjes, regende het die zomer zoete wijn en goudgeel gerstenat. Tijd voor vier feestjes, op vier plekjes, verspreid over vier dagen. Isotopia wordt een jaarlijks terugkerend festival met een aantal feestelijke activiteiten, verspreid over de zomer, op plekjes waar je het soms niet direct had verwacht.

16 // Izine Izegem

Kortom … laat je vanaf nu elk jaar verrassen door gezellige evenementen, trouw aan de oude tradities, maar met zoveel pit en sfeer dat je onmogelijk kan thuisblijven.

ZONDAG 28 MEI VANAF 10 UUR

DAG VAN HET PARK In het kasteelpark van het Blauwhuis schittert het opgeblonken koper van alle Izegemse muziekverenigingen in de lentezon... Terwijl voor het kasteel de jaarlijkse VVPV plantenbeurs Tuin en Sfeer wordt opgeluisterd door sfeermuziekjes die de ontelbare plantjes sneller zullen doen groeien, verrijst er achter het kasteel een historische kiosk die ’s morgens door trekpaarden het park wordt binnengereden. Verwacht je aan concerten van alle Izegemse harmonieën en fanfares met een grandioze gezamenlijke apotheose samen met Die Verdammte Spielerei. Je kan meewaggelen met de Ganzenfanfare, wegdromen bij de verhalen van Joe Baele aan zijn oude woonwagen of de kinderen laten verwonderen door de verhalenboom en de Floor-o-foon. Isotopia ten top! 10u00: plechtige intocht van de authentieke Roeselaarse retro-kiosk (bouwjaar 1924) 11u30: aperitiefconcert op de kiosk door Koninklijke Harmonie Leo XIII 13u00: afwisselend optredens van de Koninklijke Stadsfanfaren, de Koninklijke Fanfare Vrede en Eendracht Kachtem, Koninklijke Harmonie van de Congregatie 17u15: gezamenlijke finale van alle Izegemse korpsen in samenspel met Die Verdammte Spielerei


FESTIVAL

DOORLOPEND: Plantenbeurs Tuin & Sfeer: de grote plantenbeurs ruilt dit jaar het domein van Wallemote voor het park Blauwhuis. Boom tevreden: een installatie vol verhalen en ritselende poëzie Floor-o-foon: poëtische bloemvertellingen vanop hoge stelten Joe Baele: deze rasverteller neemt je mee in echte bosverhalen Ganzenfanfare: een unieke fanfare-act met echte ganzen Frida!: hilarisch straattheater van wereldklasse TIP: Met het bonnetje uit deze Izine kom je het park gratis binnen!

DONDERDAG 6 JULI VANAF 14 UUR

FILM EN MASSA-BARBECUE Onder de centrale vaartbrug, in een zomerse walm van BBQ-kruiden met de hele familie genieten van de mooiste films … Samen met de Izegemse Bibliotheek en de Izegemse Noord-Zuidverenigingen presenteren wij je vier schitterende wereldfilms. Meer nog … breng je eigen vlees mee en laat het bakken door de koks van Isotopia. Wij zorgen voor borden en bestek, verse groentjes en stokbrood. Cocktails, snoep en allerlei drankjes kan je kopen ten voordele van de vele Izegemse Noord-Zuidprojecten. 14u00: kinderfilm 16u00: jeugdfilm 18u00: start vlees braden (tot 21u00) 20u00: hoofdfilm 22u00: late night movie TIP: Breng je eigen vlees mee.

ZATERDAG 26 AUGUSTUS VANAF 18 UUR

FIN DE CONGE: STADSTUINFESTIVAL Onder de Sint-Tillotoren bruist het van de wereldmuziek, jazz en klassiek … Stel je voor … je hebt een hemelse vakantie achter de rug en je wil nog één keer volop genieten alvorens je opnieuw te laten onderdompelen in de dagdagelijkse sleur. De kerk baadt in sfeervol kleurlicht, het kerkplein wordt één groot terras met een podium vol klassevolle jazzmuziek, op het grasplein achter het Sint-Pieterstraatje ontstaat een festival vol wereldmuziek en de voortuin van de Dekenij wordt een podium voor toegankelijk Klassiek. Een avond om te kuieren, te genieten, te dansen en je keer op keer te laten verwonderen … misschien ontdek je samen met de kinderen ook onze magische plek vol illusies, hypnose en getover.

Alle details en uurschema’s vind je binnenkort op www.isotopia.be

ZONDAG 10 SEPTEMBER VANAF 21 UUR

VUURSPEKTAKEL KOEKEZONDAG Op de laatste dag van Izegem Kermis kleuren gensters de hemel boven Isotopia afwisselend glinsterzilver, smaragdgroen en kobaltblauw … Het traditionele vuurwerk om de Izegemse kermisweek af te sluiten krijgt een nieuw vlammend kleedje. Compagnie POK is een gerenommeerd Frans gezelschap dat livemuziek, acrobatie en vuurwerk combineert tot een feeërieke show die je gegarandeerd kippenvel bezorgt. Koekezondag 2.0 … dat mag je niet missen.

GRATIS INKOM VOOR DE VVPV PLANTENBEURS TUIN EN SFEER Deze bon geeft het hele gezin op zondag 28 mei 2017 recht op gratis toegang op Tuin en Sfeer in kasteeldomein Blauwhuis.

mei - juni 2017

// 17


Cultuurhuis De Leest Najaar 2017 Het volledige programma lees je natuurlijk op www.deleest.be VOORVERKOOPDAG ZATERDAG 20 MEI cultuurhuis

MUZIEK

COMEDY

DE KONINKLIJKE MUZIEKKAPEL VAN DE LUCHTMACHT

HENK RIJCKAERT -TECHNO STRESS

DO 30 NOVEMBER

DO 21 SEPTEMBER

THEATER

WO 27 SEPT UITGEZONDED THEATER BLIND DATE

ZA 7 OKTOBER MICHAEL SCHACK

THEATER

DO 16 NOVEMBER COMPAGNIE CECILIA – CABANE

MUZIEK

MUZIEK

DO 23 NOVEMBER BRAM DELOOZE – JAZZCIRCUIT

THEATER

ZA 9 DECEMBER EFTELINGTHEATER DE GELAARSDE KAT

MUZIEK

VR 27 OKTOBER

THEATER

EUTERPE BAROQUE CONSORT – DE VIER JAARGETIJDEN

HET EENZAME WESTEN SLACHTINGE

DO 9 NOVEMBER RAYMOND VAN HET GROENEWOUD SOLO

HET PRETHUIS – IERBOVEN IERNEFFEST IERONDER

WO 20 DECEMBER

ZA 23 SEPTEMBER MUZIEK

DO 14 DECEMBER

LUCAS DERIJCKE – ESPERANTO

THEATER

ZO 1 OKTOBER CIRCUSCOMPAGNIE KRAK

MUZIEK

VR 1 DECEMBER AMENRA

18 // Izine Izegem


29 - 30 april - 1 mei 2017 10u00 - 18u00

Expo Roeselare Diksmuidsesteenweg 374 8800 Roeselare

Korting

€2

Bij afgifte van deze bon bezoek je

Expo Roeselare

www.autodagen.be

29 - 30 april - 1 mei

Maximum 1 bon per bezoeker. Deze bon is niet cummuleerbaar met andere acties of voordelen.

Izine

voor € 3 i.p.v. € 5


VTI // VTI-leerlingen scoren primeur in samenwerking met de Sint-Jozefskliniek Izegem

Senne en Michiel

brengen het zonnetje in huis Twee laatstejaars van het VTI hebben een primeur gescoord in de verlichtingswereld. Ze hebben een systeem ontwikkeld waarmee ze met kunstlicht de natuurlijke zonlichtevolutie doorheen de dag kunnen nabootsen. Het systeem bevordert onder meer de nachtrust en werd ondertussen als succesvolle testcase geïnstalleerd in de afdeling geriatrie van de Sint-Jozefskliniek.

De wortels van het lichtproject dateren al uit het schooljaar 2015-2016. Het idee kwam van verlichtingsproducent Marc De Taevernier en de basis werd gelegd door VTI-leerlingen Winok Verbeke en Thijs Vergote. Michiel Debacker en Senne Dewitte uit klas 6IW zetten dit schooljaar echter de puntjes op de I. En brachten het ook in de praktijk. “Het uitgangspunt is eenvoudig. We werken met een kunstlichtmodule die het zonlicht nabootst”, legt het tweetal uit. “’s Morgens produceert de module een warm, geel licht. Als de middag nadert, verandert het licht langzamerhand naar wit-blauw.

20 // Izine Izegem

En ’s avonds evolueert het dan weer naar warm geel. Die evolutie is afgestemd op de interne klok van de mens en heeft een grote invloed op de productie van het slaaphormoon melatonine. Een zachte verlichting ’s morgens en ‘s avonds is heilzaam voor een goede nachtrust. En de witte verlichting over de middag stimuleert net de activiteit.”

Baanbrekend. Ondertussen werd de technologie van Michiel en Senne al geïnstalleerd in een kamer en een verpleegpost van de

Sint-Jozefskliniek. “Er bestaan heel wat soorten lichttherapie, maar de link met melatonine werd bij ons weten nog nooit gelegd. Ook de installatie in een ziekenhuis is compleet nieuw”, zeggen de studenten. In de kliniek zijn ze ondertussen in hun nopjes met het project. “De testkamer bevindt zich in de afdeling geriatrie (ouderenzorg)”, weet Wouter Blondeel, hoofd van de technische dienst van het ziekenhuis. “De patiënten van die afdeling hebben soms last van dag-en-nachtritme-stoornissen en hebben daardoor meer voordeel van het systeem. We merken echt dat de personen die in de bewuste kamer verblijven, rustiger zijn en


SOCIAAL

Wouter, Michiel en Senne: een vlotte samenwerking tussen Sint-Jozefskliniek en VTI

beter slapen. Daardoor wordt het risico op nachtelijke valpartijen ook kleiner. De mensen genieten als het ware elke dag van een mooie ochtendstond, een zomerse dag en een gezellige zonsondergang.”

Verpleegkundigen slapen beter Maar ook het personeel van de kliniek vaart wel bij het project. “Onze verpleegkundigen werken dikwijls ’s nachts en hebben het daardoor soms moeilijk met hun slaapregime. De medewerkers die actief zijn in het verpleeglokaal met de

nieuwe lichtinstallatie, vertellen dat ze zich rustiger voelen als ze na het werk weer naar huis trekken”, zegt Wouter. “Voor ons is dit project dan ook een schot in de roos. Eén en ander is afhankelijk van subsidies, maar we denken eraan om het systeem uit te breiden naar de hele afdeling geriatrie en naar extra verpleegposten.”

Goed voor de CV “Deze samenwerking tussen het VTI en de Sint-Jozefskliniek is uniek en het hele project verloopt echt vlot. Het is mooi om

zien hoe die jonge gasten zich inzetten voor onze oudere patiënten”, zegt Wouter. Maar ook voor de twee leerlingen is de eindproef een meer dan leerrijke ervaring geweest. “We hebben hiervoor samengewerkt met proffen van de universiteiten van Gent en Leuven. We hebben contacten gemaakt in het bedrijfsleven. We hebben de nationale media gehaald en we zijn laureaat geworden in de Koningin Paolaprijs. En er zijn ondertussen zelfs al fabrikanten geïnteresseerd in ons project”, weten Michiel en Senne. Met andere woorden: wordt ongetwijfeld vervolgd.

mei - juni 2017

// 21


WEDSTRIJD

JOUW FOTO IN IZINE? © Koenraad Vandommele // Emelgem Brug

Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op izine@izegem.be. Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

© Christine Vanderheeren // Lente in de tuin

Hierbij een aantal foto’s die ons de voorbije maanden bereikt hebben. Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van stad Izegem: www.facebook.com/stad. izegem. Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een reeks cultuurbonnen van De Leest. In Izine 20 scoorde Isabel Debussere het best met haar foto van De Kerels. Proficiat! Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelfsprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn… Alle beelden zijn welkom! Voor deze editie van Izine werden we trouwens overspoeld met foto’s. Waarvoor onze héél hartelijke dank! Alle foto’s worden opgeslagen en kunnen misschien later nog ‘ns opduiken… Maar voor de fotowedstrijd is de plaats jammer genoeg beperkt en moesten we een selectie doorvoeren.

Heidi Kesteloot // Roodborstje in Wallemote

© Gerard Tieghem // Canadese ganzen in het speelbos

22 // Izine Izegem

© Yves Debaes // Gelukkig - wat ben je met drie bill


len (zaterdagmarkt)

’T KLIKT

© Luc Himpe // Eigen kweek

© Luc Noppe // Winterzicht in Wallemote

Doe mee en maak kans op een reeks cultuurbonnen van De Leest.

© Luc Vandewalle

© Roger Vanmarcke // Nostalgie - Wolvenhof 2009

© Omer Mestdach // Vrieskou in Emelgem

mei - juni 2017

// 23


Meer dan wonen aan de vaart

OPENDEUR Zondag 21 mei

Meer dan wonen aan de vaart Meer dan wonen aan de vaart

14u - 18u OPENDEUR ZONDAG MAART Zuidkaai 219 | Izegem OPENDEUR

14 - 17 ZONDAG 19uur MAART Zuidkaai | Izegem 14 - 217 uur Zuidkaai 2 | Izegem

EEN ONTWERP VAN BURO II & ARCHI + I

ZUIDKAAI ∙ IZEGEM ZUIDKAAI ∙ IZEGEM ZUIDKAAI ∙ IZEGEM

EEN PROJECT VAN EEN PROJECT VAN

advertentie dac'art Sabato.indd 2

advertentie dac'art Sabato.indd 2

MEER INFO EN VERKOOP | WWW.DACART-IZEGEM.BE BORDES ERA DRIEGELINCK MEER INFO EN VERKOOP | WWW.DACART-IZEGEM.BE T 051 67 67 57 T 051 30 05 86 info@bordes.be driegelinck@era.be BORDES ERA DRIEGELINCK T 051 67 67 57 T 051 30 05 86 info@bordes.be driegelinck@era.be 27/02/2017 15:46:27

27/02/2017 15:46:27


De bewoners van afdeling Ensor van WZC De Plataan zijn helemaal klaar om zelf groentjes te telen.

Groene vingers in de woonzorgcentra Dit voorjaar slaan de bewoners van de Izegemse woonzorgcentra aan het tuinieren. In de Plataan, ’t Pandje en Sint-Vincentius werden bakken geïnstalleerd waarin de bewoners zelf groenten kunnen telen. Het project moet in de eerste plaats het sociaal contact aanzwengelen.

Het project is een verlengde van de goed draaiende volkstuintjessite in Emelgem. Na de opening van de site daar lieten de drie woonzorgcentra weten dat hun bewoners ook wel geïnteresseerd waren om wat te gaan tuinieren. Aangezien de mensen in kwestie niet zo mobiel meer zijn, kunnen ze maar moeilijk tot bij de volkstuintjes zelf raken. Dus werd besloten om de tuintjes tot bij hen te brengen. De leerlingen van Prizma-campus VTI timmerden een aantal houten bakken, en die staan ondertussen gevuld met aarde in de woonzorgcentra. Klaar om te pronken met kerngezonde, zelfgeteelde groenten en fruit.

Lekkere soepjes “Binnenkort beginnen we eraan”, zegt Ann Daenens, ergotherapeute bij WZC De Plataan. “We hebben een aantal bakken ter beschikking,

dus hebben we ook plaats om tal van groenten te telen. Er komen onder meer courgetten, kolen, ajuin, laagstammige erwtjes, radijzen en pompoenen. Daar gaan we later dan lekkere soepjes mee maken. We gaan ook kruiden zaaien: basilicum, citroenmelisse, munt, enzovoort. En we gaan zelf composteren.” Gelukkig moeten de senioren zelf niet al het werk doen. De Minaraad, het Kachtemse bebloemingscomité en de Seniorenraad zullen voor de nodige begeleiding zorgen.

onze bewoners met dementie verblijven. Daar pakken we de zaken natuurlijk enigszins anders aan en gaan we meer voor de beleving en het zintuiglijke. Maar iedereen geniet op zijn of haar manier mee van het project.” Zo ook Dina, bewoner van de afdeling Ensor. “Ik heb vroeger veel getuinierd. Ik zat altijd ‘in mijn hof’”, zegt ze. “Toen ik in de Plataan kwam wonen, miste ik dat tuinieren eigenlijk wel een beetje. Daarom zal ik zeker een handje toesteken!”

Sociaal contact In de woonzorgcentra zijn ze ondertussen overtuigd van het nut van het project. “Het is vooral goed voor het sociaal contact. De mensen zijn bezig en iedereen kan op eigen tempo meewerken. Er zijn zelfs twee bakken voorzien voor de afdeling Van Gogh, waar

mei - juni 2017

// 25


Een beetje trager maar een pak veiliger Rijden aan te hoge snelheid is nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Enkele recente ingrepen moeten de snelheid op enkele cruciale punten in de stad beperken. En de algemene veiligheid dus verhogen. Max. 70 km/u in de hele stad. Sinds 1 januari van dit jaar is 70 km/u in heel Vlaanderen sowieso de norm buiten de bebouwde kom. Dankzij deze ingreep kunnen er ongeveer 30.000 verkeersborden verdwijnen. Ook in Izegem moeten er nog een aantal borden weggenomen worden. Belangrijker is echter dat ook de verkeersveiligheid hier wel bij vaart. Jaarlijks vallen er nog steeds een 400 doden in het verkeer. Deze aanpassing moet dat aantal gevoelig terugdringen.

Nieuwe zones van 50 km/u. Op een aantal Izegemse locaties werd de snelheid meteen aangepast van 90 km/u naar 50km/u in plaats van 70 km/u. Voor elke locatie was er een goede reden:

26 // Izine Izegem

• Mezegemstraat: de bebouwing is hier dicht genoeg om de snelheid te verlagen. • Tinnenpotstraat: de nieuwe zone van 50 km/u doet hier dienst als overgang naar de vaste zone 30 in de schoolomgeving rond De Kleine Tovenaar. • Lodewijk De Raetlaan: in het eerste deel van de straat werd de snelheid verlaagd omdat de nieuwe dansschool daar sinds kort veel zwakke weggebruikers lokt.

De Lendeleedsestraat. De Lendeleedsestraat is geselecteerd als bovenlokale fietsroute. De straat is echter lang en vrij recht en nodigt uit tot snel rijden. Hoewel er een snelheidsbeperking van 50 km/u geldt, flitste de politie onlangs in 1 uur tijd toch 21 voertuigen aan snelheden van 81 tot 96 km/u. Om dat probleem aan te

pakken, installeerden de stadsdiensten nu drie wegversmallingen in de straat. De fietsers kunnen deze versmallingen gewoon rechts blijven nemen, zij moeten dus niet uitwijken. Het gaat voorlopig nog om een proefopstelling. Over een vijftal maand zal ze geëvalueerd worden op basis van politiecontroles, gegevens van de telkabels en opmerkingen van bewoners en gebruikers.


MOBILITEIT

Waar kun je je wagen kwijt?

Een bezoekje aan het centrum voor een gezellig terrasje, een lekkere hap, inkopen doen bij een speciaalzaak of op de wekelijkse zaterdagmarkt? Geen probleem! Parkeer je auto op één van de vele gratis centrum­ parkings op de P-route. Hierboven nog ‘ns een duidelijk overzicht van de beschikbare parkings. Je vindt het overzicht ook op de parkeerzuilen in de stad.

Wie parkeert in de betalende zone in het stadscentrum, kan nu ook betalen met een persoonlijke elektronische parkeermeter. Je kunt het toestelletje aankopen bij parkeerbedrijf OPC. Het kost 33 euro, maar je kunt het gebruiken in heel wat steden en gemeenten. Als je parkeert in een betalende zone, moet je het toestel inschakelen en de plaats kiezen. Je betaalt dan alleen voor de exact gebruikte parkeertijd. Het toestel moet opgeladen worden via een laadstation in de parkeerwinkel van OPC. In Izegem kan dat elke dinsdag van 16 tot 18 uur op de gelijkvloerse verdieping van het stadhuis. Voor elke oplaadbeurt wordt een bedrag aangerekend van 3,23 euro, ongeacht de grootte van het opgeladen bedrag aan parkeergeld. Meer info

www.parkeren.be/izegem/parkeerbeleid.

mei - juni 2017

// 27


10 tips om veilig het wielerseizoen in te zetten Het wielerseizoen bij de profs is weer in volle hevigheid losgebarsten. Vele wielertoeristen en recreanten volgen het voorbeeld van hun helden en trekken er de komende weken voor het eerst in groep op uit. We lijsten graag enkele handige tips en aanbevelingen op, zodat wielertoeristen en andere weggebruikers samen veilig en hoffelijk de weg op kunnen gaan. • Waarschuw elkaar tijdig voor obstakels zoals geparkeerde auto’s, paaltjes, drempels, putten in de weg en andere weggebruikers. In de buik van een groep zie je niet altijd de gevaren. • Waarschuw andere weggebruikers tijdig dat je wil afslaan door je arm uit te steken • Als je een app gebruikt als gps of om je prestatie te meten, stel die dan in voor het begin van je rit. Begin niet tijdens je rit op je scherm te tokkelen. • Draag een fietshelm en als je van plan bent om bij schemer en in het donker te fietsen, zorg dan voor goed werkende lichten. • Muziek luisteren op de fiets is af te raden. Het is belangrijk dat je goed de mogelijke signalen en waarschuwingen van de andere fietsers hoort. • Zorg dat altijd iemand een gsm bij heeft. Zo kunnen de hulpdiensten in geval van een ernstig ongeval altijd verwittigd worden.

28 // Izine Izegem

• Wees voorzichtig met alcohol tijdens je rit. De wettelijke alcohollimiet voor fietsers is dezelfde als die voor automobilisten. Zelfs met een beetje alcohol op, rij je minder veilig. • Rij defensief, zeker bij het naderen van voorrangspunten. Voorzie de fouten en onoplettendheid van de autobestuurders. • Slalom nooit tussen gesloten slagbomen bij een overweg en respecteer de verkeerslichten. Door een rood verkeerslicht rechtdoor rijden of rechts afslaan mag enkel als deze bordjes er staan. Fietsers moeten dan voorrang verlenen aan alle andere weggebruikers die ze daarbij tegenkomen. • Zorg dat je fiets technisch in orde is. Zorg dat de remmen goed zijn afgesteld en kijk je remblokjes na.

Rijrichting volgen op fietssuggestiestroken Op sommige plaatsen in het centrum zijn delen van de rijweg in kleur aangeduid (rood of beige), in rode klinkers aangelegd of afgescheiden door inox nagels. Dit zijn fietssuggestiestroken. Het zijn geen fietspaden. Een fietspad wordt namelijk altijd aangegeven door twee evenwijdige onderbroken strepen of verkeersborden. Zo’n strook is dus eigenlijk niets anders dan een geverfd stuk rijbaan, waarop je gewoon mag rijden. Met de auto of fiets. Belangrijk: op deze stroken moet je wel altijd de rijrichting respecteren. Ook als fietser moet je dus steeds rechts de rijweg volgen. En je mag niet op een suggestiestrook rijden links van de rijweg. Zoals je ziet op de foto, kan dat tot gevaarlijke situaties leiden.


IZEGEM IN BEWEGING

Een eerste kennismaking De sportdienst en de sportraad trekken de kaart #Izegeminbeweging. Vanaf nu zal alles wat met sport te maken heeft, onder deze algemene noemer vallen. #Izegeminbeweging zal niet alleen op sociale media terug te vinden zijn. Je zal deze positieve hashtag binnenkort ook zien verschijnen op vlaggen, flyers en affiches.

De stad heeft op sportief vlak drie belangrijke doelstellingen voor ogen. Het actieve doel is alle Izegemnaren aanzetten om meer te bewegen. We doen dat vanuit de sportdienst met lessenreeksen en promotionele evenementen. Het tweede doel is de verenigingen ondersteunen op vlak van beleid en beheer. We doen dat vanuit de sportdienst met o.a. acties rond sportclubondersteuning: de avond van de sport, de algemene vergadering, … Verder leveren we indirecte financiële steun via het gebruik van de zalen en directe financiële steun via de subsidies.

Avond van de sport

En het derde doel is sociaal. Verenigingen samen brengen. Samen met de sportraad vullen we dat derde doel in met de competitie ‘de Gordelster’ en vanaf nu – splinternieuw! - met ‘de ambassadeurs van #Izegeminbeweging’.

Word ambassadeur van #Izegeminbeweging De Gordelster-competitie in een ander kleedje. Schrijf je vereniging in om ambassadeur te worden van #Izegeminbeweging en verdien een mooi centje voor je vereniging.

Sportclubondersteuning ten top

Je kan je gratis inschrijven via sport.izegem. be. Bij de inschrijving kun je meteen ook een punt sparen voor je vereniging. We gaan van start om 18 uur en voorzien voor alle deelnemers een broodje. Er staat heel wat op het programma:

De eerste actie onder de nieuwe noemer ‘ambassadeur van #Izegeminbeweging’ is de Avond van de Sport op 8 juni. Iedereen is welkom, van jeugdtrainer over speelplein­ animator tot sportclubbestuurder. Kom je met sport of beweging in contact, dan kan je die avond zeker iets bij leren.

• Hoe ga je om met verbale agressie?, gegeven door M-Factor • ‘Move Clever’, door de kracht van spieren te ontspannen en het lichaam te laten functioneren als één geheel. • Matchfixing: we nemen je mee in deze gevaarlijke wereld.

De top drie krijgt daarenboven voor een jaar de eervolle vermelding van éénsterren-, tweesterren- of driesterrenambassadeur. Inschrijven kan per mail naar stijn.werbrouck@Izegem.be. De eerste actie onder deze vernieuwde competitie is de Avond van de Sport. Daarna volgen nog het Spel Zonder Grenzen (8 juli), Autoloze Zondag (17 september) en een nieuw loop- en wandelevent vanuit Kasteelpark Blauwhuis (22 oktober). Meer info hierover in de volgende editie van Izine.

• Hoe levens redden binnen de 3 minuten? • Clubondersteuning voor Izegemse sportclubs, door de sportdienst

mei - juni 2017

// 29


Donderdag 1 juni

LADIES NIGHT #Izegeminbeweging #sportersbelevenmeer

Alle meisjes aan de macht, zong Yasmine. Op 1 juni gaan we ervoor, met de Ladies Night van de sportdienst. Je raadt het al: enkel dames welkom in het sportcentrum! We starten de Ladies Night met een massa-opwarming. Daarna gaat iedere dame voor een sport naar keuze. We eindigen de avond in schoonheid met onze cavabar en een buffet.

PROGRAMMA: 19.00 uur tot 19.30 uur – onthaal 19.30 uur – massa ‘pink’ opwarming 20.00 uur – beweegkeuze 1 21.00 uur – beweegkeuze 2 22.00 uur – cava en buffet

PRIJS: 20 euro

DRESSCODE: Een beetje PINK!

INSCHRIJVEN: Vanaf 2 mei op sport.izegem.be

BEWEEGKEUZES: Onder meer badminton, dans, kamagon, piloxing en figuurtraining in het klein warm bad. Vanaf 2 mei kan je alles terugvinden op de site inschrijven kan via de webshop op sport.izegem.be. Meer info krijg je via annelies.schelpe@izegem.be of 051/33.20.73.

30 // Izine Izegem


IZEGEM IN BEWEGING

#Izegeminbeweging #sportersbelevenmeer De sportdienst zet aan tot bewegen met als middel ‘de fiets’ en als uitdaging de ‘Stelvio’-bergpas in Italië van 21 tot 24 september. Ga de uitdaging aan en beklim samen met de sportdienst de Stelvio. Alle info op sport.izegem.be of mail naar Stijn.Werbrouck@izegem.be. “Ik ben Ann Vandepitte (derde van links op de foto) en nam deel aan één van de eerste beweegcampagnes van de stad. Sindsdien ben ik vaste klant en grote supporter van dit initiatief. Deze campagnes motiveren het bewegen echt en na één reis ben je gebeten door de fietsmicrobe. Ik leerde al heel wat leuke mensen kennen tijdens de afgelopen fietsuitdagingen. Samen

een uitdagende beklimming fietsen creëert namelijk een speciale band. Nog steeds kijk ik ernaar uit om deel te nemen aan deze goed georganiseerde fietsreizen. Ik maak me dus klaar voor de Stelvio. Een droom voor iedere sportieve en recreatieve fietser!”

mei - juni 2017

// 31


NIEUW IN IZEGEM

• LOOP- EN GANGANALYSE • FUNCTIONELE ZOOLTHERAPIE • PODOLOGISCHE SCREENING • BEWEGINGSANALYSE • TAPING

Benoît Dujardin • 0478 53 35 36 • Ketelstraat 4 8870 Izegem info@podologiebenoit.com • www.podologiebenoit.be


Ten Mandere // uit de archieven

De dankkapel in de Roeselaarsestraat D

e verschijningen van Maria in Banneux waren de stuwende kracht tot het oprichten van deze kapel. Op 23 januari 1944 trok er een vredesbedevaart door onze straten. Daarin werd een levensgroot beeld van Maria gedragen. Kort daarop richtte pater Theodoor de ‘Mariale Vredesuren’ in. Dat waren gebedsstonden die plaatsvonden op negen opeenvolgende woensdagen tussen 23 februari en 19 april 1944. Tijdens die gebedsstonden beloofde pater Theodoor uit naam van de bevolking dat Izegem na de oorlog en na een gelukkige bevrijding een kapel zou bouwen als dank en hulde aan de heilige Maagd der Armen. Na het bombardement op de stationsbuurt van Kortrijk, richtte Azer Moenaert al een actie op om in iedere straat van Izegem en Emelgem een straatkapelletje te plaatsen. Izegem werd bevrijd op 8 september 1944, het feest van O.-L.-Vrouw Geboorte. En na de oorlog startte men inderdaad met de uitvoering van de ‘belofte’. De initiatief­ nemers keken uit naar een stuk grond in de nabijheid van het Kapucijnerklooster. De

kapucijnen waren bereid om een stuk van hun tuin af te staan. Maar het grootste stuk, de verbinding met de Roeselaarsestraat, werd gekocht van juffrouw Irène De Brabandere. Eén van haar voorwaarden was trouwens dat ze betaald moest worden in gouden ponden.

ziekendag. De laatste grote viering vond plaats op 8 oktober 1983 toen Mgr. De Smedt er een mis opdroeg. Bij die gelegenheid werd de ‘Missa in honorem Sanctae Bernadette’ van de Izegemnaar Daniël Clement uitgevoerd.

Zowel het uitzicht als het grondplan verwijzen naar de identieke, maar kleinere, kapel in Banneux. Roger Vandommele tekende het plan en leidde de werken. Men slaagde in het opzet ondanks de schaarste aan bouwstoffen. Juffrouw Agnes Vercaemert schonk het nodige bedrag voor een klok. Toeval of niet, maar op 8 september 1946, precies twee jaar na de belofte, huldigde Mgr. Tanghe de kapel in. Na een eucharistieviering begeleidde een stoet met alle Mariabeeldjes uit de Izegemse straatkapelletjes het Mariabeeld naar zijn nieuwe stek in de Roeselaarsestraat. In de jaren 1947 en 1950 vonden er op de esplanade massaspelen plaats. Jaren naeen hield men er jaarlijks een massale

Wie meer historische weetjes wil over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be

Vroeger en nu… Het Kachtemseplein is sinds jaar en dag het toneel van de Ommegangsfeesten.

mei - juni 2017

// 33


Samen voor een fleurige en nette stad Het is lente en we gaan volop voor een fleurige en keurige stad. De stedelijke groendienst pakt het onkruid aan in de openbare zones en plant ondertussen ook bloemen aan in tal van locaties in de stad. Maar de diensten alleen kunnen de klus niet klaren. Ze hebben jouw hulp nodig.

De lente brengt leven in de natuur. En dus ook in het onkruid. De groendienst bindt op tal van locaties de strijd aan met deze plantjes, maar doet dat tegenwoordig – trouwens verplicht – geheel zonder pesticiden. Onkruid dat opduikt in het straatbeeld wordt verbrand met net niet kokend water. In groenzones wordt het onkruid op bepaalde plaatsen nu ook gewoon met rust gelaten. In een aantal zulke zones, zoals bijvoorbeeld in de H. Dunantstraat en aan het Blauw Kapelletje, wordt een zaadmengeling gestrooid zodat de bloemen er zich kunnen mengen met het onkruid. Op die manier ontstaan er ecologisch waardevolle, en ook gewoon heel mooie, plekjes in de graszones. Infobordjes in de zones zullen aangeven hoe de vork er precies in de steel zit.

Groene rotondes Het straatbeeld zal er de komende maanden ook wat fleuriger op worden. Vorig najaar werden er al bloembollen geplant in onder

34 // Izine Izegem

meer de Reperstraat, de Baronielaan, de Prinsdomlaan en de zone rond de kerk van de Bosmolens. Dit jaar worden de rotondes aangepakt. Een zestal oude, voorlopig nog getegelde rotondes zullen omgetoverd worden tot kleurige groene zones.

Vegen voor eigen deur Maar de stadsdiensten kunnen de klus niet klaren op hun eentje. Eigenlijk is het de bedoeling dat iedereen letterlijk en figuurlijk veegt voor eigen deur. De wijkagenten zullen daarom een oogje in het zeil houden. Wie een stoep heeft waar bijvoorbeeld rommel of vuilnis blijft staan, of een greppel die duidelijk niet onderhouden wordt, kan een kaartje in de bus krijgen. Dat kaartje bevat een uitnodiging om de stoep of greppel op te ruimen. De agenten zullen bijhouden waar ze de kaartjes precies uitgedeeld hebben en de situatie opvolgen. Straffen is uiteraard geen doel, een keurig straatbeeld des te meer.


GROENE STAD

We l kom o p he t Ti l loplei n! Het speelplein aan het begin van de Meensestraat kreeg onlangs de nieuwe naam van ‘Tilloplein’ mee. De hele zone wordt binnenkort heraangelegd. Buurtbewoners en kinderen mochten meedenken over het ontwerp. Dat is avontuurlijk uitgedraaid: er komen nieuwe speelheuvels, een glijbaan en nog veel meer. De werken voor het nieuwe speelplein starten half april. Later zal ook de parking naast het speelplein heraangelegd worden. Eind juni of begin juli zullen we het Tilloplein officieel openen. We doen dat met een toffe picknick waarop iedereen welkom is. Iedereen brengt zijn of haar eigen lunch mee, de jeugddienst zorgt voor de drankjes. De datum voor de picknick lees je binnenkort op de website of op de sociale media van de stad.

mei - juni 2017

// 35


Nu ook speelpleinwerking op de Bosmolens Speelpleinwerking in het JOC? Check! Speelpleinwerking in Emelgem? Check! Speelpleinwerking in Kachtem? Check! Speelpleinwerking in Bosmolens? Vanaf deze zomer…dubbelcheck! Op maandag 3 juli vliegen de animatoren erin op de nieuwe speelpleinwerking die plaats vindt in het buurtgebouw van de Bosmolens. Deze hoofdanimatoren worden de vaste gezichten van deze gloednieuwe speelpleinwerking.

Thomas Geldhof …wordt dit jaar 19 en heeft al 3 speelplein­ zomers achter de rug. Heeft vorig jaar zijn hoofdanimatorcapaciteiten getoond in het JOC en is dit jaar klaar om de aftrap te geven op speelpleinwerking Bosmolens. …maakte vorig jaar bij de kinderen een grote indruk met zijn ‘proppenspel’. Dit wordt zeker een speelpleinklassieker. …wil van de werking op de Bosmolens een echte speelpleinparel maken!

Yelko Desmet …wordt 18 jaar en dit jaar wordt het zijn 3de zomer op het speelplein. …kijkt vol spanning en enthousiasme uit naar zijn eerste keer als hoofdanimator. …verlangt al om alle animatoren terug te zien, zich te amuseren tijdens de activiteiten en de kinderen een lach op hun gezicht te bezorgen.

Marie Devos …is 21 jaar en met 5 speelpleinzomers op haar palmares een ancien op het speelplein. …wil nog een fantastische zomer op het speelplein beleven voordat ze op 1 september voor de eerste keer als juf voor de klas gaat staan. …kijkt al uit naar de grappige toneeltjes en de fantastische rollen die ze mag spelen.

…is 19 jaar en gaat zijn 3de speelpleinzomer tegemoet, zijn 2de zomer als hoofdanimator. …zijn hart smelt als kinderen op het einde van een speelpleindag komen vertellen hoe straf ze zich geamuseerd hebben.

Thomas

Yelko

Michiel Lernouldt …mag deze zomer zijn 18de verjaardag vieren op het speelplein. Dat wordt trakteren! …kent het speelplein door en door. Als kind naar de speelpleinwerking gekomen, als jongere naar de Tienerwerking geweest, ondertussen al 2 jaar animator en nu zijn eerste jaar als hoofdanimator. …kijkt er naar uit om de bekende gezichtjes terug te zien en hoopt veel nieuwe kinderen te mogen verwelkomen!

Michiel Demeulenaere …is 19 jaar, heeft al 3 speelpleinzomers achter de rug en is dit jaar voor de eerste keer hoofdanimator. …is graag gezien bij de kinderen en ze kijken naar hem op. Ook omdat hij meer dan 2m groot is. …vindt dat kinderen meer buiten moeten spelen en nodigt dan ook ieder kind uit om te komen ravotten op de speelpleinwerking. …vindt het fantastisch dat kleuters zoveel fantasie hebben en volledig kunnen opgaan in een spel.

Marie

Glenn

Michiel

Glenn Dewitte …gaat vaak naar jeugdhuis de Tunne waar oudleider Jonathan hem wist te overtuigen om animator te worden.

36 // Izine Izegem

Michiel


SPEELPLEIN

Welkom bij Babbeloe! Alle kinderen hebben recht om te spelen. Oók kinderen met een beperking. Natuurlijk is het voor hen niet altijd vanzelfsprekend om naar een gewone speelpleinwerking te gaan. Precies daarom organiseert de jeugddienst speelpleinwerking Babbeloe: een kleine vakantiewerking op maat van kinderen met een beperking. Eén van de vaste gezichten op Babbeloe is Louis. Louis is 12 jaar en heeft autisme en een mentale beperking. Papa Bjorn en mama Pascale zijn blij dat Babbeloe bestaat.

Waarom kiezen jullie voor Babbeloe Izegem? “Voor Louis is Babbeloe een ideale gelegenheid om in contact te komen met andere kindjes. Onze zoon kan niet terecht in de traditionele jeugdbewegingen, omdat hij daar niet genoeg aandacht kan krijgen van de leiders. We begrijpen dit natuurlijk en daarom zijn we blij dat Babbeloe een goede vervanger is. Daarnaast is de speelplein­ werking ideaal om de eentonigheid van een langdurende vakantie wat te doorbreken.”

Wat vindt Louis het leukst aan het speelplein? “Louis is een echte waterrat, vaak heeft hij het nog over de leuke waterspelletjes die er gespeeld worden. Als het er te ruw aan toe gaat, zal hij zich wat afzijdig houden, maar toch zal hij er op zijn manier ten volle van genieten.”

Leuke herinneringen aan het speelplein? “Elke keer als we langs de site passeren,

vraagt Louis zich af of hij nog eens naar Babbeloe kan. Zelfs al is het putje winter! Louis is verzot op muziek. De monitoren weten dat en spelen daar gretig op in. Zo is het verzamellied van Babbeloe, ‘Cheap Thrills’ van Sia, één van Louis’ favoriete songs geworden.”

Hoe ervaren jullie de begeleiding op het speeplein? “De monitoren zijn echt een bende enthousiaste, jonge mensen. Ze zijn met voldoende aanwezig en de kwaliteit van hun activiteiten is opperbest. Anders zouden de kinderen trouwens niet zo graag terugkeren. Een dikke proficiat voor die gasten, die een deel van hun vakantie opofferen om op stap te gaan met onze kinderen in niet altijd evidente omstandigheden.”

Zou je de speelpleinwerking aanraden aan ouders met een kind met een beperking? “Absoluut. Plezier voor de kinderen, supersfeer, goede en spontane beleid(st)ers.

Louis zal binnenkort de leeftijdsgrens bereiken zodat hij er niet meer terecht kan. Jammer. We hopen dat we dan een volwaardig alternatief vinden.”

Babbeloe Izegem is er deze zomer van: maandag 3 t/m vrijdag 7 juli maandag 10 t/m vrijdag 14 juli maandag 14 t/m vrijdag 19 augustus (uitgezonderd op 15 augustus) maandag 21 t/m vrijdag 25 augustus De werking vindt plaats van 9 tot 16 uur. Er is vooropvang voorzien vanaf 8 uur en naopvang tot 17 uur. Er zijn ook Babbeloewerkingen in Roeselare en Tielt. Alle info via jeugd.izegem.be

mei - juni 2017

// 37


AGENDA mei juni 2017

MUZIEK Jazz uit Izegem

ZO 14 MEI

FILM Everybody happy

DI 23 MEI

VARIA Week van de amateur kunsten

28 APRIL - 7 MEI

38 // Izine Izegem


AG E N DA

in Izegem www.uitinizegem.be Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be BELANGRIJK: inschrijven voor de activiteiten in de Week van de Amateurkunsten is noodzakelijk en moet via wak@artiz-izegem.be.

VOORDRACHT EN TONEEL WOENSDAG 3 MEI DUBBELDATE - HET PRETHUIS Een hilarische komedie met verrassende wendingen en kleurrijke personages. De sexy, excentrieke Irène is moeder van de saaie, klassiek geklede Dorothy. Ze is op z’n zachtst gezegd ‘hotter than her daughter’. Irène vindt dat het hoog tijd is dat haar dochter eens uitbreekt. En dat ze, in plaats van eeuwig te studeren, ook eens tijd zou vrijmaken om te daten. Met: Danni Heylen, An Swartenbroekx, Dirk Bosschaert en Jeroen Maes. Om 20 uur. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.deleest.be ORG: Cultuurhuis De Leest

VRIJDAG 5 MEI NICHOLAS ARNST - ECHT Nicholas Arnst is dag en nacht met goochelen bezig en schoof hiervoor onlangs zijn studies psychologie aan de kant. Wat is het doel van Nicholas? Mensen verbazen, verwonderen en een reactie uitlokken. Het televisiesprookje van Nicholas begon in ‘Belgium’s Got Talent’. Nadat hij een eigen programma kreeg op VTM trekt Nicholas nu op tournee. Om 20 uur.

VRIJDAG 26 MEI

ZONDAG 14 MEI

WILLIAM BOEVA – RESET Na zijn eerste succesvoorstelling ‘Megalomaan’ begon het leven van William Boeva op een rollercoaster te lijken: nu en dan stevig over de kop, onverwachte bochten en hier en daar een kotsplekje. Nu de rit voorbij is en Boeva weer met beide voeten op de grond staat, blijft er een onbehaaglijk gevoel in de maag over. Waarderen de mensen hem nu om wie hij echt is? Of om wat hij doet? Of omdat het moet? Om 20 uur.

JAZZ UIT IZEGEM CURATOR BJORN VERSCHOORE Dit jaar gaat Bjorn Verschoore op zoek naar vrienden- muzikanten die er samen een intiem maar legendarisch concert van willen maken. We kennen Bjorn vooral als Kapelmeester bij de Koninklijke muziekkapel van de Marine. Als saxofonist is hij actief in zowel de jazz als de klassieke en de lichte muziekwereld. Om 18 uur.

waar: De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: info@deleest.be

meer info: http://wwwcomedyshows.be

ORG: Cultuurhuis De Leest

ORG: Comedyshows.be

ZATERDAG 24 JUNI – 25 JUNI – 26 JUNI VOORSTELLING DE LANTEERN De Lanteern speelt een zelfgeschreven toneelstukje ter ere van Kachtem Ommegang. Op 24 juni om 19.30 uur, om 25 juni om 17 uur en 18 uur.

ORG: Comedyshows.be

ZATERDAG 27 MEI IZEGEM SCHLAGERT Schlagerfestival voor jong en oud met Sergio, Jettie Palettie, de Romeo’s, Matthias Lens, Michael Lanzo, Laura Lynn, Willy Somers en Dj Rudi. Om 20 uur waar: zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 meer info: info@izegemschlagert.be, http://www.

waar: ‘ t sok, Hogestraat 15

izegemschlagert.be

meer info: www.lanteern.be

ORG: M&M project

ORG: De Lanteern

MAANDAG 12 JUNI BEIAARDCONCERT MET FLORIAN COSAERT Om 20 uur.

waar: De Leest, Sint Jorisstraat 62 meer info: http://www.comedyshows.be

waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62

MUZIEK VRIJDAG 12 MEI KROEGENTOCHT IZEGEM Op de Grote Markt, Korenmarkt en de omgeving van de Sint-Tillokerk zal uit 15 cafés weer livemuziek klinken. Kom en geniet van de verschillende muziekstijlen, diverse kroegen en de typische ambiance! waar: Centrum Izegem.

ZATERDAG 13 MEI UNIVERZ Derde editie van het dancefestival . Met 4 stages.

waar: luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, naast voormalig Borstelmuseum ORG: De Leest

ZATERDAG 17 JUNI SATURNIA Ongezien in Izegem: een dameskoor dat een eigen opera op de planken zet. Met ‘Saturnia’ gaat Zimra voluit voor drama: een eigen creatie, gebouwd rond pareltjes uit de barokmuziek. De dames van Zimra laten zich omringen door een professioneel orkest en twee solisten. De regie is in handen van Bianca Vanhaverbeke. Script en algemene leiding: Wouter Dubois. Om 20 uur. waar: Kerk Bosmolens, Ter Beursplein 1

waar: Site Sabbe Dubaere, Prins Albertlaan

meer info: koorzimra@skynet.be

meer info: http://www.univerz.be

ORG: Dameskoor Zimra

mei - juni 2017

// 39


MAANDAG 19 JUNI

DINSDAG 2 MEI

DONDERDAG 4 MEI

BEIAARDCONCERT MET KOEN COSAERT Om 20 uur.

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPEN REPETITIE EN MINI-CONCERT Door Kon. Mannenkoor De Kerels. Gratis mini-concertje en mogelijkheid tot meezingen. Voor mannen, partners zijn welkom voor een drankje. Om 20 uur.

PETANQUE Er worden 3 partijen gespeeld met wisselende partners en tegenstrevers. Je hoeft geen geoefende petanquer te zijn en je hoeft ook niet noodzakelijk over eigen petanqueballen te beschikken. Ook op 18 mei, 1 en 6 juni. Om 14 uur.

waar: luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, naast voormalig Borstelmuseum ORG: De Leest

MAANDAG 26 JUNI BEIAARDCONCERT MET KOEN COSAERT Om 20 uur. waar: luisterplaats op het Bad Zwischenahnplein, naast voormalig Borstelmuseum ORG: De Leest

waar: zaal ’t Kartouchke, Ingelmunsterstraat 8

WOENSDAG 3 MEI

ORG: OKRA-Izegem

waar: De Stamper, Roeselaarsestraat 293

waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking

meer info: 0486/23.73.55

Wijngaardstraat

WOENSDAG 3 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: STENCILS OP TOTE BAGS Door Jelle Schouppe. Beschilderen van katoenen zakken (tote bags) met textielverf en zelfgemaakte stencils. Voor 10- tot 12-jarigen. Om 15.50 uur. waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

DINSDAG 2 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: VILTEN Door Judith Huyghe. Broches maken in vilt. Voor 6-10 jarigen. Om 16.20 uur. Waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

DINSDAG 2 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: PLASTIC FUSING Door Suleika Van der Jeugdt en Lydie Vandermeersch. Transformeren en smelten van plastiek zakken tot leuke tasjes met velcrosluiting en versieren met zelfgemaakte plastieken details met 3D-pennen. Voor 10- tot 16-jarigen. Om 17 uur. Belangrijk: deelnemers brengen zelf plastiek zakken mee
 waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

DINSDAG 2 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPEN ATELIER Door kunstenkot vzw. Ga zelf creatief aan de slag in het atelier van kunstenkot vzw. Haal inspiratie uit hun real life pinterest bord. Voor iedereen met goesting om zich creatief te uiten. Om 19 uur. waar: Atelier kunstenkot vzw, Gentsestraat 6

meer info: 0486/23.73.55

KUBB Kubb, het spel waarbij 2 teams met 6 stokken proberen zo snel mogelijk de houten balkjes om te gooien om uiteindelijk de koning neer te krijgen, zit duidelijk in de. Het is een spel met verrassende wendingen waarbij de winnaar veelal lang onbekend blijft. Om 14 uur. Ook op 7 juni.

ORG: OKRA-Izegem

VARIA

waar: De Stamper Izegem, Roeselaarsestraat 293

WOENSDAG 3 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: WORKSHOP GRAFIEK - DRUKTECHNIEKEN Door Dorine Vancraeynest. Leer de techniek van het etsen, monotype en linosnedes maken en ga direct aan de slag. Voor 16+. Om 18 uur. Belangrijk: deelnemers brengen zelf een schort mee! waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

WOENSDAG 3 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: WORKSHOP TEKENKUNST – ILLUSTRATIE Door Martha Verschaffel. Leer zelf een beeldend verhaal te maken met als materiaal louter potlood en papier. Tijdens de workshop krijg je verschilllende manieren en ideeën om beelden weer te geven. Voor 16+. Om 18 uur. waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

WOENSDAG 3 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPEN KOORREPETITIE Door koor Die Boose, voor iedereen met goesting om te zingen. Om 20.15 uur. Waar: Zaal Kartouchke, Ingelmunstersestraat 8

DONDERDAG 4 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: LAPPENPOPPEN MAKEN Door Dorine Vancraeynest. Lappenpop maken uit restjes stof. Voor 9- tot 12-jarigen. Om 16.20 uur.

DONDERDAG 4 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPENING TENTOONSTELLING ZIEKENHUIS Leerlingen hogere graad Art’Iz stellen tentoon. Opening om 19.30 uur, daarna dagelijks open tijdens de openingsuren van het ziekenhuis tot 4 juni. Waar: Sint-Jozefskliniek, gang gelijkvloers

DONDERDAG 4 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPEN ATELIER Door kunstenkot vzw. Ga zelf creatief aan de slag in het atelier van kunstenkot vzw. Haal inspiratie uit hun real life pinterest bord. Voor iedereen met goesting om zich creatief te uiten. Om 19 uur. Waar: atelier kunstenkot vzw, Gentsestraat 6

VRIJDAG 5 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: ZEEFDRUKKEN Door Joke Dieleman. Leer zeefdrukken met verf via stencils. Maak je eigen afdruk op een kledingstuk, tas, schrift, … Voor 15- tot 18-jarigen. Om 17.20 uur. Belangrijk: breng zelf mee wat je wil bedrukken! waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

VRIJDAG 5 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPENDEUR BIJ DE CONGREGATIE Door Koninklijke Harmonie van de Congregatie. Zin om mee te spelen met de drumband (19u15) of de harmonie (20u15)? Kom gewoon langs! Waar: Lokalen congregatie, Kerkstraat 11

VRIJDAG 5 MEI LIJNDANS-DISCO Voor senioren die op swingende muziek willen bewegen, geen partner vereist. Begeleiding en goede sfeer zijn verzekerd. Om 14 uur. waar: Life Danscenter, Lodewijk de Raetlaan 2 meer info: 0486/23.73.55 ORG: OKRA-Izegem

40 // Izine Izegem


AG E N DA

ZATERDAG 6 MEI

ZONDAG 7 MEI

ZATERDAG 20 MEI

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: WORKSHOP TEKENKUNST - HOUTSKOOLPORTRET Door Greta Vermander. Krijg de techniek onder de knie door het maken van een groot portret in houtskool. Voor 16+, om 9.30 uur.

WANDELING DOOR KASTEEL EN PARK WALLEMOTE-WOLVENHOF De gids vertelt je het verhaal van de twee kastelen en het park bij de wijk Bosmolens. De familie Van den Bogaerde, politiek geëngageerd in Izegem, liet beide landhuizen begin 20e eeuw optrekken. We bezoeken het kasteel Wallemote, dat recent door de stad werd gerestaureerd. We maken ook een wandeling door het prachtige omliggende park. Om 15 uur.

EMELGEM KWIST MINI Leuk kwis-spel voor kinderen van het eerste, tweede en derde leerjaar. Geen saaie bedoening maar een leuke namiddag spelplezier. Om 14.30 uur.

waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking Wijngaardstraat

ZATERDAG 6 MEI WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: SAMEN MUSICEREN BIJ LEO XIII Open repetitie waarbij je de kans krijgt om de eerste noten op een instrument te blazen of de eerste roffel op de trom te slaan. Vanaf 11 uur.

waar: Tent, Marktplein meer info: 0472/47.14.55 ORG: Ouderraad Sint-Pietersschool

ZATERDAG 20 MEI

waar: Kasteeldomein Wallemote-Wolvenhof, Kokelarestraat 85

EMELGEM KWIST Ludieke dorpskwis. Om 20 uur.

meer info: eperondor@izegem.ben, 051/31.64.46,

waar: Tent, Marktplein

http://toerisme.izegem.be

meer info: 0472/47.14.55

ORG: Dienst Musea & Toerisme Izegem

ORG: Ouderraad Sint-Pietersschool

waar: Lokaal De Gilde, Kruisstraat 14

ZATERDAG 20 MEI

ZATERDAG 6 MEI

waar: Art’Iz - afdeling Beeld, ingang via parking

PEUTERS IN ACTIE De peuterperiode is een niet te onderschatten mijlpaal in de ontwikkelingvan kinderen. Tussen één en drie jaar is spelen, lopen, springen, dansen kortom bewegen hun belangrijkste bezigheid. Een sterke motorische ontwikkeling ligt aan de basis voor de latere complexe vaardigheden. In deze workshop ontdekken (groot)ouders samen met hun peuter het plezier van samen bewegen! Om 10 uur.

Wijngaardstraat

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: WORKSHOP SCHILDERKUNST - FOTOGRAFISCH EFFECT MET OLIEVERF Door Jelle Schouppe. Workshop olieverf, gelaagd opbouwen en ontwikkelen van een fotografisch effect, zoals bv bij Gerhard Richter en Johannes Kahrs. Voor 16+. Om 13.30 uur.

meer info: gezondheidspromotie.roeselaretielt@cm.be,

ZATERDAG 6 MEI

051/26.53.00

WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN: OPEN ATELIER Door kunstenkot vzw. Ga zelf creatief aan de slag in het atelier van kunstenkot vzw. Haal inspiratie uit hun real life pinterest bord. Om 10 uur.

ORG: Gezondheidspromotie CM Roeselare-Tielt

Waar: Atelier kunstenkot vzw, Gentsestraat 6

waar: Bovenzaal CM Izegem, Dirk Martenslaan 11

MAANDAG 22 MEI KAARTEN - VOLKSSPELEN Ook op 26 juni. Om 14.30 uur.

ZONDAG 7 MEI

DINSDAG 9 MEI

VROEGEMORGENWANDELING Gidsen van dienst zijn Pol Deleersnyder en Eddy Vroman. Afspraak aan het Schuttershuisje aan de Waterstraat in Ingelmunster. Achteraf serveren vrijwilligers van de wereldwinkel een gratis ontbijt. Inschrijven verplicht bij jan.feys@izegem.be of 051/33.73.78. Afspraak om 5 uur.

BOWLING Na inschrijving worden de deelnemers verdeeld in steeds wisselende groepen. We spelen 1 of 2 spellen. Ook 13 en 20 juni. Om 14.30 uur.

waar: Schuttershuisje, Waterstraat 6, Ingelmunster ORG: Minaraden Izegem en Ingelmunster

ZONDAG 7 MEI TRACTOR PULLING Ongeveer 260 landbouwtractoren nemen deel aan wedstrijd. Bij een tractor-pullingwedstrijd is het de bedoeling dat een tractor een wagen versleept over een afstand van 100 meter. De sleepwagen wordt bij elke meter die men vooruit komt zwaarder. Op een gegeven moment is het voor de tractor te zwaar en komt hij niet meer verder.

meer info: 0486/23.73.55 ORG: OKRA-Izegem

ZONDAG 28 MEI

meer info: 0486/23.73.55

TEA TIME TANGO - ARGENTIJNSE TANGO Milonga in de splinternieuwe zaal van het Life Danscenter. De beste tandas van DJ Jean Claude. Ook op 25 juni. Om 14 uur.

ORG: OKRA-Izegem

waar: Life Danscenter, Lodewijk de Raetlaan 2

waar: Bowling The Stones, Kortrijksestraat 268

ZATERDAG 20 MEI REPAIR CAFÉ IZEGEM Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar mensen uit de buurt samen spullen herstellen. Repareren kan je leren, is plezant, goed voor het milieu én je portemonnee. Materiaal en knowhow zijn aanwezig, jij brengt jouw kapotte voorwerpen mee naar de reparateurs en samen gaan jullie aan de slag. Repareren is plezant en makkelijker dan je denkt! Ook helpende handen zijn altijd welkom. Om 10 uur.

meer info: davy@lifedanscenter.be

ZONDAG 28 MEI 32STE PATERSMARKT: ROMMEL, ANTIEK, BROCANTE, CURIOSA EN JAARMARKT Gezien de wegenwerken in de Roeselaarsestraat worden de zijstraten er dit jaar bijgenomen. Om 7 uur. waar: Patersmarkt, Roeselaarsestraat z/n meer info: info@jovan.be ORG: JOVAN

waar: zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62

waar: Terrein Rentalift, Ondankstraat

meer info: jurgkat@telenet.be, http://www.facebook.com/

meer info: info@lgizegem.be

RepairCafeIzegem

ORG: Landelijke Gilde Izegem-Kachtem

mei - juni 2017

// 41


ZONDAG 28 MEI

WOENSDAG 31 MEI

ZATERDAG 3 JUNI

TUIN & SFEER-BEURS OP ISOTOPIA Plantenbeurs op het kasteeldomein Blauwhuis. Zie p. 16 – 17.

INFOAVOND: VAN BIJTJES EN BLOEMETJES TOT SMAKELIJKE HONING GRAAG STOCKBEELD EN GOED IN DE VERF Bijen zijn wonderlijke insecten maar misschien met uitsterven bedreigd. Daardoor kan ook onze voedselvoorziening in het gedrang komen, want vele groenten- en fruitsoorten zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Maar jij en ik kunnen daar iets aan doen. Om meer te weten te komen over de bijen heeft de Minaraad imker en Minaraadslid Lucien Vandenbroucke uitgenodigd. Hij weet ons heel wat te vertellen over de bijenwereld. Naast een mooie vertelling en prachtige beelden mag er ook geproefd worden. Om 19.30 uur.

ROMMELMARKT D’ HOEKFEESTEN

waar: domein Blauwhuis meer info: zuidwestvlaanderen@vvpv.be, http://www.vvpv.be ORG: Vlaamse Vasteplantenvereniging - afdeling Zuid-West-Vlaanderen

DINSDAG 30 MEI DAGREIS Vertrek om 9 uur. meer info: markant.izegem@telenet.be, 051/30.73.26, http://www.markantvzw.be/izegem ORG: Markant Izegem

waar: Lendeleedsestraat, Lendeleedsestraat

ZONDAG 4 JUNI 2017

waar: Kasteel Wallemote , Kokelarestraat 85

BELLE ÉPOQUE-WANDELING De belle époque, dus het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, was een spannende tijd. Ten gevolge van de industriële revolutie ontstond er een nieuwe industrie- en handelsburgerij. En die wilde met volle teugen genieten van het bruisende leven. We wandelen langs imposante herenhuizen met neoclassicistische en neogotische gevels. Maar we hebben ook aandacht voor de kleine woningen die de fabrikanten lieten optrekken voor hun werkvolk. Om 15 uur.

ORG: Minaraad

waar: stadhuis, Korenmarkt 10

inschrijven: Vóór 24 mei bij Jan Feys op jan.feys@izegem.be

meer info: eperondor@izegem.ben, 051/31.64.46,

of 051/33.73.78

http://toerisme.izegem.be ORG: Dienst Musea & Toerisme Izegem

Van bijtjes en bloemetjes tot smakelijke honing

VRIJDAG 16 JUNI ZATERDAG 17 JUNI ZONDAG 18 JUNI BATJES IN HET CENTRUM Verkoopstandjes, animatie, sfeer, terrasjes,… waar: centrum ORG: Unizo

MAANDAG 19 JUNI MEDITATIEVE AVONDWANDELING IN HET RHODESGOED Het Rhodesgoed is een jong bos van 40 ha. Dit groene gebied met een grote afwisseling van bos, poelen en bloemrijke weilanden is het ideale decor om een meditatieve wandeling te maken. Tijdens deze avondwandeling door dit natuurschoon proberen we via ademhalings- en aandachtsoefeningen de oneindige stroom aan gedachtespinsels tot rust te brengen. Om 19 uur. waar: Rhodeshoeve, Rhodesstraat 2 ORG: Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen

PERIODIEK FILM IN DE LEEST // ELKE DINSDAG 2 mei: Eddie the eagle 9 mei: Elle 16 mei: Room 23 mei: Everybody happy FOTO 30 mei: Toni Erdmann 6 juni: L’économie du couple 13 juni: Florence Foster Jenkins Om 20 uur

42 // Izine Izegem


AG E N DA

UITINMIDWEST // tips

De UiTinMidwest-tipgevers Op www.uitinmidwest.be vind je het vrijetijdsaanbod uit je regio terug. UiT in Midwest-tipgevers Yves Debaes, Hanne Pareit en Marijke Bruneel gaan niet alleen op stap in Izegem maar ook daarbuiten. Graag nog wat extra inspiratie? Surf naar www.uitinmidwest.be

AXELLE RED LEVELLERS

ERTEBREKERS EUROPEAN PINK FLOYD SHOW - DAAN BIG ONE THE

APRIL VERCH BAND - FLOOK ANXO LORENZO - REYMER LANCE CANALES & THE FLOOD BERLAEN - LES BARBEAUX

AIDREANN - ANDREW MILL & FOUR FINGERED FRÉ - DAITHI RUA - DAN SAN - EMIAN FINVARRA - FOLGAZÁN - LITTLE KIM & THE ALLEY APPLE3 - MAXIMUS - ME IN THE CLOUDS NELE NEEDS A HOLIDAY - ORIAZ - POKAHONTAS - RUBIN - SELFISH MURPHY SLOW LEE - THE BLACK TARTAN CLAN - TOMMY & THE WILD FLOWERS - WHATSKI WIM CLAEYS EN ZIJN SCHUUNE BENDE - DJ DESPERADO - DJ NAZDROVJE DJ PABLO E JEROMBA - … En verder nog Kinder-, Circus- en Peloezeanimatie

Marijke Bruneel

Yves Debaes

TICKETS & INFO : www.labadoux.be

Hanne Pareit PRIJZEN

VRIJDAG

ZATERDAG

ZONDAG

WEEKEND

VVK

€35

€35

€8

€70

ADD

€45

€45

€12

€85

Gratis voor kinderen t.e.m. 11 jaar, halve prijs enkel op tickets ADD voor kinderen van 12 en 13 jaar.

Het Nieuwstedelijk: Vuur

Thomas Smith

Gebaseerd op waargebeurde feiten: een brand in een slaapzaal van een college in 1973 kost aan 23 jongens het leven. Het Nieuwstedelijk maakt er een voorstelling van en Jonas van Thielen speelt. Wie Jonas ooit aan het werk zag in de productie “De leeuw van Vlaanderen” gaat zeker kijken. Vrijdag 19 mei en zaterdag 20 mei, telkens om 20.30 uur De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Ik heb deze Nederlands-Engels-Belgische ADHD-er onlangs op een try-out in Kortrijk gezien. Grappig, snel, gevat en met een tikkeltje improvisatie. Aanrader! Zaterdag 6 mei, om 20.30 uur De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Meer info: http://bit.ly/hetnieuwstedelijk

Atelier Bildraum / LOD: In between violet and green Bijna een eeuw na Monet is “In between violet and green” een manifest voor de verwondering. Of hoe theater kan gemaakt worden door een architect en een fotografe, met maquettes en fotografie schept Bildraum een volledig nieuw universum. Je ziet een wereld ontstaan en verdwijnen. Dit alles wordt ondersteund door de soundscape van Thomas Smetryns en daarmee worden meteen ook alle zintuigen geprikkeld. Donderdag 4 mei, om 20u30 De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare Meer info: http://bit.ly/hetnieuwstedelijk

FESTIVAL

Labadoux festival Een klein en fijn festival in de buurt. Je kan de zomer ruiken. Fijn om op zondag met de kinderen leuke dingen te beleven! Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 mei Festivalterrein aan de Trakelweg, Ingelmunster BART & NATHALIE BUYSE OOSTROZEBEKESTRAAT 132 - 8770 INGELMUNSTER TEL.: 051/ 30 01 22

Druk: drukkerij Feys - 051/ 30 09 33

v.u. vzw Labadoux: C. Windels - 051/31 30 38

Meer info: http://bit.ly/thomassmith

Meer info: www.labadoux.be

Moortdinee

32ste Patersmarkt

Al twee keer een Moortdinee mogen meemaken en het concept blijft werken. De acteurs komen uit de streek en je hebt ondertussen lekker gegeten. Wat moet een mens meer hebben, nietwaar? Vrijdag 9 juni, om 19u30 Flores, Brugsesteenweg 354, Roeselare

Rommelmarkten zijn altijd gezellig. Je vindt er allerlei leuks voor een prik. En je doet mee aan recycling. Twee vliegen in één klap. Zondag 28 mei, vanaf 7 uur Roeselaarsestraat, Izegem Meer info: http://bit.ly/patersmarkt

Meer info: http://bit.ly/moortdinee

mei - juni 2017

// 43


n

Vlietm anstra

at Dunan t

straa t

an

onie la

ee

Pr ins d

o mlaan

Lend

an

Prinsdo m l a

N36 Rij ks w

eg

g

R oze nlaa

traat

Kattebomm s

oekst raa t

Ondankstraat

stee nwe g

Mee nse

Bent u de volgende? www.bordes.be 051 67 67 57

g we

Bosmolens

aat

aa t

ekensm H o nd

Hondekens molenst r a at

jks Ri

str

n

raat

Beiaar

baard straa t-Zui d

Ga pa ar d

elee dse stra at

dstraat

Maneg rds tra at

Slab

eg

paa

ns

ew

nsmo lenst

nla an

emstraat

we se en

Hondek e

Ro ze

tee ee ns

Leenst

g we

Trienh

t

raat

at Wo lve nho fstr a

se en

raat Leenst

W ol v

en

ho fstr

aa

Holl ebee t

straa ebee k

Bar

t aa

nts

Henri

straat

Holl

sest ra

ools traa t

M

Leenstraat

kstr aat

Molstr aat

Lend elee d

at

tstraat

Italiane nlaa n

arte nsla a Dirk M

Sch

Gentse

g

t ra

grach

Gentseheerwe

r weg

kse Kortrij

Klare

Gentsehee

s t raat

Katteboom s

ste

en

Me

aat

M

at

Reperstraat

at enstr.

str. chy PlĂŠli

n de

traat Van d

Burg eme e

ster

Sint

Kr

enb

Joris straa

t

o ga erde laan

Belle vuest raat

at ek els tra

t traa

Leens

at

ts e

t raa

laars traa t

k

Ge n

t Vlietmanstraa

Haze

Izegem

at

Kokela restr

ers est ra

at

est eds dele Len

t

e s t ra

Baronielaan

Mols traa

Gen ts

at stra

Kwadestraat

traat

at

t aa

Kre

t

we g

tra

e jks

elar estr a

Ga

Mols

rse s

at

traa kels K re

M

A17

Prinsessestraat

rtri Ko

Ko k

raat

Kortrijksestraat

traat Kwades

R ij ks

te ns ee

ep

Ommeg angss

vu es Belle

t

raa otest eg

Kokelarestra at

Ou de I

Heilig H artstraat

sela a

str

traat

Krek

Roe

kelm

sw

ssest

Wolvestraat

at

Kruis

N375

Kre

traat Mols

t Rijk

at

Ingelmun

Prinse

Baronielaan

Klaregra chtstraat

t traa

Am bac hte nstr aa

nsstra

Statio

aa t straa t

estr

Heilig H artstraat

N36

Bar ons tra

Prins Albertlaa n laa rs

el

at nhoekstra nte

Me

Emelgem

Station Izegem

elmo

a at

an

arse stra at Roe se

Abel estr

aa

at

rtla

t estraat

aat

ouwstr Schard

sela

lbe

i

estr

Roe

sA

rdka a

Vijfw eg

Prin

De Mol

Iepers eweg

t

at erstra

t

Kapucijnenlaan

Amba c h t e n s tr

eg

ons traa

Dam

Abelestra at

estr aa

stra

Rijksw

Bar

an

t traa

at

nstra

Noo

laars

Mentenhoek

chtens traat

d

tla

ws

achte

Roe se

t

Wezel straa t

ai

an

ae

rtla

t aa

lbe

Na chte

Ba r o nstra at

H a a i p and

Lod ew ijk

Abele

Amba

Iepersew eg

Merelstraat

rdka

sA

estraa Oekens

t

an

nstr

Prin

Merel-

e eg

str aa t

Noo

aetla

eR

rdou

Scha

Amb

A17

ar se

t

w Vijf

Ro es ela

stra a

t

N375

de R

Re p

wijk

aa s tr

n

Lode

htem se

erstr aat

K ac

Wezels tra

etlaan

jk de Ra

Lodewi

i

Nie uws traa t

aa

a

Mee nts estr .

dk

tla

at

er

at

Bei aard str

lb

tra

Baro

or

sA

ses

tse stra

No

in

Ka chte m

sestraat

Me en

t Am bac hte ns tra a

Pr

aat

traat

Kachtem

d e Ra etlaan

estra oois Ard

aarses

aa t

t

ij k

aa str se

ew

i

oi

eksestr

Lod

ord ka a

do Ar

at tra es

Rumbe

No

Roesel

Kachtem

Ho g

Sasbrug

erstr

Reperstraat

at

Hogestraa t

No

or dk aa i

d ipan

Haa

traat A rdooises

ra r Eeckest

Pater Ve

verkochte panden door BORDES in Izegem

N36

Izine 2017/03  

mei - juni

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you