Page 7

VRIJWILLIGERS

De vrijwilligers van De Leest

“Weet je nog die keer dat…”

“Vrijwilligers zijn al van dag één uitermate belangrijk geweest voor onze werking”, zegt programmator Geerwin Vandekerckhove. “Zo hebben we vier denktanks die heel actief meewerken aan onze programmatie: * De denktank ‘Schouwburg’ gaat in het culturele veld actief op zoek naar Leest-materiaal. Dat gaat van familievoorstellingen naar theater tot muziek. De vrijwilligers gaan op prospectie en op de samenkomsten vertellen ze dan wat ze zoal opgepikt hebben. * De denktank ‘Film’ levert voorstellen voor onze filmavonden op dinsdag. * De denktank ‘de Living’ is speciaal in die zin dat deze mensen carte blanche krijgen om maandelijks één voorstelling te organiseren óp het podium zelf, in wat vroeger ‘de zwarte doos’ noemde. * En de denktank ‘Isotopia’ levert inspiratie voor het gelijknamige stadsfestival.

De Leest is méér dan enkel en podium en een zaal met stoeltjes. Net in al die andere locaties spelen zich soms de meest sappige verhalen af. • Centrale figuur achter het podium is Tillo de Backstagekabouter. Eigenlijk is hij het die de touwtjes van het cultuurhuis in handen heeft. Nogal wat artiesten maken graag een foto met Tillo of halen er een grap mee uit. Sien Eggers dreef het echter allemaal nog een stapje verder en ontvoerde Tillo na haar optreden in De Leest. Ze wist namelijk dat haar vriend en collega Frank Focketyn de week erop verwacht werd in Izegem. Tillo werd doorgegeven in Leuven, en een week later stond hij effectief weer op zijn vaste stek. • Een aanbrandende ovenschotel zorgde voor een lichte rookontwikkeling in de backstage. Die avond was er ook een voorstelling rond Beethoven. Net toen de artiest op het podium en met de handen bombastisch in de lucht geheven de woorden sprak: “Wie weet wat Beethoven hoorde op het moment dat hij doof werd?”, ging het brandalarm oorverdovend luid af. • Op de drie kastjes in de backstage staat geschreven ‘speel met me’, ‘verslind me’ en ‘vul me’. Die kastjes zijn respectievelijk gevuld met spelletjes, strips en tal van bokaals, enveloppes, doosjes enzovoort. Eén van die doosjes is ondertussen al gevuld met een minuscuul onderbroekje in tigerprint, achtergelaten door Freddy De Vadder…

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de klassieke vrijwilligerstaken. Het scheuren van ticketjes, bijspringen bij senioren- of schoolvoorstellingen, de catering verzorgen backstage, enzovoort.” Heb je zin om zelf ook ‘ns bij te springen? Geef gerust een seintje op info@deleest.be. Wat krijg je in ruil? Jammer genoeg geen geld. Maar wel twee drankjes per avond, gratis toegang tot de dinsdagfilms, een jaarlijks vrijwilligersfeest en krediet voorvoorstellingen in De Leest.

maart - april 2017

// 7

Izine 2017/02  

maart - april

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you