Page 6

Marijke Bruneel: goed thuis in de backstage van De Leest De Leest kan alleen maar cultureel knetteren en zoemen dankzijn de vele vrijwilligers die er dagelijks actief zijn. Marijke Bruneel is één van die vrijwillige steunpilaren. Een vaste waarde en een bekend gezicht aan de Sint-Jorisstraat 62.

Hoe lang ben je al vrijwilliger? En waarom doe je dit werk eigenlijk? Marijke Bruneel: “Ik ben letterlijk een vrijwilliger van het eerste uur. Ik was er al bij van vóór de officiële opening van De Leest. Ik doe dit heel graag om verschillende redenen. Ik ben eerst en vooral heel erg geïnteresseerd in cultuur in een brede zin. Daarnaast ben ik bereid om een steentje bij te dragen in de maatschappij. Met dit soort vrijwilligerswerk doe ik iets wat me echt ligt. En als er tenslotte door het vrijwilligerswerk ook maar één voorstelling gebracht kan worden die anders niet op het programma zou staan, dan is dat mooi meegenomen.”

Wat zijn jouw taken zoal? Marijke: “In de denktank draag ik mijn steentje bij door producties aan te raden die ik gezien heb. Ik ga heel veel naar theater, muziektheater, dans en performances kijken. Als ik iets zie wat interessant kan zijn, breng ik daar verslag van uit en dan zoeken Geerwin en Rik het maar verder uit. Voor, tijdens en na de voorstellingen zelf ben ik bereid om alle taken die nodig zijn te doen. Mijn man is ondertussen trouwens ook al een enthousiaste vrijwilliger geworden.

6 // Izine Izegem

Meestal starten we backstage in de green room: opruimen, eten opwarmen en klaarzetten. Als de artiesten last minute nog iets nodig hebben of moeten weten, staan we altijd klaar om hen te helpen. Na het eten ruimen we op, wassen we af en zetten we alles klaar voor de pauze of na het optreden. Tegen die tijd is het tijd om kaartjes te scheuren, te flyeren of de vestiaire te bemannen. En daarna gaan we eens bijpraten in het café bij Lode.”

we mochten ook ‘ns een glaasje champagne meedrinken op de verjaardag van Joke Devynck. We zijn wel één keer weggestuurd geweest door een heel bekende popzanger. We waren in de green room aan het opruimen na het eten en ondertussen een beetje met Geerwin aan het praten. Plots vroeg hij of we daar nog lang zouden zijn. Hij maakte ons duidelijk dat hij liever had dat we weggingen en hem alleen lieten. Wat we dan ook gedaan hebben.”

In de backstage kom je dikwijls in contact met bekende artiesten. Maak je daar soms wat mee?

Heb je een goede band met de andere vrijwilligers?

Marijke: “Wij proberen aanwezig te zijn als stille krachten. Je voelt wel dat die artiesten dikwijls een hechte groep vormen en zich voor de voorstelling graag een beetje onder elkaar amuseren. Daarom vallen we hen ook niet lastig met allerlei vragen en ze appreciëren dat wel. Als de artiesten ’s avonds vertrekken bedanken ze meestal het hele team, inclusief ons, heel hartelijk. Zo was er eens een optreden van Bart Peeters. Toen wij naar huis wilden gaan, kwam de broer van Peeters ons nog ‘ns heel expliciet bedanken voor de goede zorgen. En

Marijke: “Zeker. Een aantal mensen zien we regelmatig en daar drinken we dan na de voorstelling ook wel eens een glas mee. Soms ook wel meer dan één. Ondertussen zijn Geerwin, Rik, Lode, Stefaan de fotograaf, vrienden geworden. Het zijn meestal dezelfde mensen waarmee we samenwerken als vrijwilliger en leuke gesprekken hebben, Marc, Danny, Lieve van de balie, de ‘allerbeste’ techniekers, de mensen die bij Lode bestellen, Julie, Gaspaard, Hans, Manu, An - ga zo maar door!”

Izine 2017/02  

maart - april

Izine 2017/02  

maart - april

Advertisement