Page 36

— Raf Ameye —

— Jacqueline Callewaer t —

— Cyriel Naessens —

— Roger Schelpe —

Eperon d’Or heeft jouw verhalen en anekdotes nodig Vanaf zaterdag 3 juni is iedereen welkom in Eperon d’Or. In de achterliggende fabriekshal worden onder meer de nog werkende machines geïnstalleerd. Je leert de verrassende kenmerken van allerlei exotische grondstoffen en je maakt kennis met Izegemse verenigingen uit vervlogen tijden. Uiteraard biedt de art deco-voorbouw ondertussen nog steeds onderdak aan de pareltjes uit de Izegemse industrieën. Maar vooraleer we kunnen openen, moet er nog heel wat werk verzet worden. En we hebben ook jouw hulp nog nodig. Nieuwsgierigen konden vorig jaar al kennismaken met de voorbouw van Eperon d’Or. Daarin worden unieke stukken uit de schoen- en borstelnijverheid tentoongesteld. En de ‘gouden schoendoos’ bovenin het gebouw biedt een schat aan toeristische informatie over de Leiestreek. Ondertussen is het voorgebouw weeral een paar maand gesloten en wordt er hard gewerkt aan de achterliggende fabriekshal. Een heel belangrijk onderdeel van die hal wordt de Eregalerij. En daar kun ook jij je steentje nog aan bijdragen.

Een museum van en voor Mensen… Die Eregalerij wordt namelijk een steeds verder uitdeinende databank van namen, verhalen, foto’s, filmpjes en anekdotes uit de

36 // Izine Izegem

Izegemse industrieën. Werkte je vader, moeder, oom, neef, buurman in de Izegemse nijverheden? Breng dan gerust zijn of haar foto binnen en vertel ons zijn of haar verhaal. Wij voegen de informatie toe aan de databank. Bezoekers van het museum kunnen dat verhaal, en de soms grappige of gevoelige anekdotes, dan zelf opzoeken. Eperon d’Or is in de eerste plaats een museum van en voor mensen. En de Eregalerij is daarvan het beste voorbeeld.

…dus ook van en voor jou! De Eregalerij is nu al flink gestoffeerd. Zo is er de anekdote van Marcel Dewulf, die op een bepaalde dag geen twee uur te laat, maar zo’n tien uur te vroeg op zijn werk aankwam. En je kunt lezen waarom de

kleine Gabriël Dejonghe opzettelijk zijn vinger in de pek stak. Of hoe Roger Schelpe op een gewaagde manier zijn 2 frank opslag in de wacht sleepte. We tekenen graag zoveel mogelijk zulke verhalen op. Graag een warme oproep dus om ook jouw anekdotes aan de databank toe te voegen!

www.eperondor.be 051/33.55.28 – eperondor@izegem.be Prins Albertlaan 5 – 8870 Izegem

Izine 2017/02  

maart - april

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you