Page 24

OCMW // Dienst in de kijker

De dienst maaltijden aan huis – makkelijk en lekker Het OCMW biedt een enorm brede waaier aan diensten en vormen van hulpverlening. Voor de doorsnee Izegemnaar is het niet altijd even duidelijk wanneer en waarvoor hij bij het OCMW kan aankloppen. Daarom zoomen we de komende maanden in op de verschillende vormen van dienstverlening. In deze editie laten we Caroline Heytens en Nina Stragier aan het woord. Zij zorgen voor de administratieve organisatie van de dienst maaltijden aan huis. Zo ziet een doorsnee dag op hun kantoor eruit.

Vanaf 8 uur zijn we telefonisch bereikbaar voor klanten die een wijziging willen doorgeven in hun bestelling. Ook familieleden, collega’s van het ziekenhuis en andere zorgdiensten contacteren ons om een opstart te regelen of om wijzigingen door te geven. Het eerste telefoontje loopt al snel binnen. De maaltijdbedeelster staat bij een klant aan een gesloten deur. Caroline neemt meteen de gegevens van de klant erbij en belt hem op maar krijgt ook geen gehoor. Daarop informeert ze bij een familielid van de klant en ze verneemt dat de klant ‘s nachts werd opgenomen in het ziekenhuis. Beide partijen spreken af de maaltijden tijdelijk stop te zetten. Even later laat de sociale dienst van het ziekenhuis weten dat een patiënt weer naar huis mag. De persoon is klant bij ons en zou vanaf morgen graag weer maaltijden wensen. “Ik pas onmiddellijk de gegevens aan in ons programma en verwittig de keuken van de heropstart”, verduidelijkt Caroline. “Normaal gezien moeten gewone wijzigingen twee dagen vooraf doorgegeven worden aan onze dienst. Voor onvoorziene omstandigheden, zoals deze, maken we natuurlijk wel een uitzondering.”

24 // Izine Izegem

“Vandaag maak ik ook de routes op voor de komende week. Nieuwe klanten voeg ik toe en ik deactiveer klanten die de hulpverlening tijdelijk stopzetten. Het systeem maakt daarna zelf een efficiënte route aan.” In de namiddag doet Nina een aantal huisbezoeken. Iedere nieuwe klant krijgt tijdens een bezoek uitleg over hoe onze dienstverlening in zijn werk gaat. “Eerst bezoek ik een alleenstaande dame die door een operatie een aantal weken niet mag steunen op haar voet”, zegt Nina. “Ze kan dus niet koken, laat staan boodschappen doen. Ik noteer de nodige gegevens en ga de specifieke wensen van de klant na. Moeten we rekening houden met een dieet, allergieën, slik- of kauwmoeilijkheden? Standaard bestaat een maaltijd uit soep, een hoofdgerecht en een dessert maar de klant kan hierin zelf specifiëren. Geen soep of net extra soep, geen vis, altijd puree, veel saus of geen saus,… Daarnaast overloop ik ook de opwarminstructies. Want het is belangrijk om de maaltijd correct op te warmen om hem zo lekker en voedzaam mogelijk te maken.” Bij het tweede huisbezoek gaat het om een bejaard koppel waarvan de echtgenote momenteel is opgenomen in het ziekenhuis.

“De man is naar eigen zeggen geen keukentalent en zou dus maaltijden willen bestellen tot zijn vrouw weer thuis is. Hij heeft ook een aantal vragen rond zijn recht op tegemoetkomingen, dus maak ik voor hem een afspraak met de collega’s van de thuiszorgcoördinatie. Tenslotte geeft hij aan dat hij ook op zoek is naar een poetsvrouw zolang zijn vrouw buiten strijd is. Ook hiervoor maak ik de nodige afspraken.” “Terug op kantoor zit er een dame in de wachtzaal die een vraag heeft rond de maaltijden. Momenteel kookt zij dagelijks voor haar bejaarde ouders want haar moeder heeft last van artrose aan de handen. Haar vader is gedeeltelijk blind dus zelf koken lukt hen niet meer. Maar voor de dochter begint de dagelijkse zorg door te wegen. Daarom had ze graag informatie over onze dienstverlening, zodat haar ouders toch dagelijks een voedzame verse maaltijd kunnen krijgen. We spreken een huisbezoek af om alle details te regelen.” “Vooraleer de werkdag erop zit, vullen we gegevens van de huisbezoeken aan in het maaltijdprogramma. We geven de nieuwe informatie ook door aan de betrokken collega’s.”

Izine 2017/02  

maart - april

Izine 2017/02  

maart - april

Advertisement