Page 21

BLAUWHUIS

Wandelen in het park van het Blauwhuis! Vanaf zaterdag 1 april is het park rond kasteel Blauwhuis publiek toegankelijk. Iedereen is welkom om een frisse neus te komen halen in het 10 hectaren grote domein. Het park is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang en heeft drie ingangen: de hoofdingang aan de Gentseheerweg, een toegang via de Kasteelstraat en eentje via het wandel- en fietspad tussen de brandweerkazerne en Emelgem-brug. Bedoeling is dat het Blauwhuis zelf later een invulling krijgt via de privésector. Dat kan een feestzaal of restaurant zijn, maar het kasteel kan bijvoorbeeld ook een kantoorfunctie meekrijgen. De orangerie, die los staat op het domein, wordt alvast zo snel mogelijk ingevuld met een tijdelijke horeca-functie. Het spreekt voor zich dat de erfgoedwaarde van alle gebouwen gevrijwaard blijft. Dit project kon gerealiseerd worden door een samenwerking tussen de stad, het Agentschap Natuur en Bos en de vzw Gillès de Pélichy (eigenaars van het domein).

De geschiedenis van het Blauwhuis in een notendop

Spelevaren op de vijver van het Blauwhuis. Baron en barones Raphaël Gillès de Pélichy met hun kinderen Agnès en Charles en neefje Léon.” (Bron: Het Blauwhuis en Izegem, J-M. Lermyte, 1990)

Het kasteel is lang geleden ontstaan als een pachthoeve van de Roeselaarse heerlijkheid van Schiervelde. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1544 als Blauwhuis of Blauwpoorte. Die naam verwijst naar de toenmalige kleur van het leien dak. Op het einde van de 17de eeuw wordt de hoeve verbouwd tot buitenplaats. In de naweeën van de Franse Revolutie wordt het kasteel zwaar beschadigd door de Franse troepen. Maar het wordt grondig hersteld. In 1880 wordt het kasteel nog ‘ns flink verbouwd in opdracht van Alexandre Gillès de Pélichy. Het poortgebouw en de zuidvleugel worden afgebroken, er komt een

Foto Patrick Henderyckx

nieuw neoclassicistisch portaal en de rotonde krijgt een nieuwe koepel. En daarmee heeft het kasteel zijn huidig uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt de Duitse bezetter het kasteel in beslag. Bij de aftocht in 1918 steken de Duitsers het munitiedepot in brand waardoor het omliggende ‘boomforeest’ of beukenbos volledig afbrandt. Eén boom bleef echter overeind. Je kunt hem nog steeds zien in het park en je herkent hem aan de Mariakapel die eraan hangt. (Bron: Inventaris Bouwkundig Erfgoed.)

maart - april 2017

// 21

Izine 2017/02  

maart - april

Izine 2017/02  

maart - april

Advertisement