Page 1

MAART - APRIL 2017

Izine is het officiële stadsmagazine van de stad Izegem, verschijnt tweemaandelijks en wordt gratis aangeboden.

DE VRIJWILLIGERS VAN DE LEEST // 6 STRAKS EEN NIEUWE MARKTSTRAAT // 14 NOODDIENST ZOEKT VRIJWILLIGERS // 31


in dit nummer MAART - APRIL 2016 // nr 20

6 // De vrijwilligers van De Leest Marijke Bruneel, thuis in de backstage van De Leest

8 // Wat te doen in de

10

paasvakantie?

10 // Avontuur, groen en

speelplezier op de site Rebry

15 // Werkpand zoekt startende ondernemers

16 // Adverteren in Izine

15 20 8 COLOFON Izine Izegem Redactieadres: Dienst Communicatie, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Izine@izegem.be - http://izine.izegem.be Verantwoordelijke uitgever: Bert Maertens, Korenmarkt 10, 8870 Izegem. Ontwerp: Reclamebureau Visual, Pieter Baesstraat 5, 8870 Izegem. Drukkerij: Drukta. Foto’s: Stefaan Vandorpe (coverbeeld), Frank Meurisse, e.a.

2 // Izine Izegem


INHOUD

25 20

24

20 // Wandelen in het park van het Blauwhuis

Vanaf zaterdag 1 april is het park rond kasteel Blauwhuis publiek toegankelijk

24 // OCMW in de kijker 30 // Jan werkt bij Google 36 // Eperon d’Or heeft jouw verhalen en anekdotes nodig

37 // Preventie fietsdiefstal

36 en verder 13. Buurtgebouw zoekt naam // 14. Straks een nieuwe Marktstraat // 17. Update over het masterplan sport // 18. Sportelactiviteiten // 19. Izegem is Gezonde Gemeente // 22. ’t Klikt // 26. Dag van het kind // 27. De speelpleinwerking // 28. Buitenspeeldag: speelbos getest en goedgekeurd // 31. De Zelfmoordlijn: 18.000 oproepen per jaar // 32. Uit de archieven van Ten Mandere // 33. De Groote Oorlog // 35. Update over de wegenwerken // 38. Agenda: uit in Izegem // 43. Agenda: uit in Midwest

maart - april 2017

// 3


MILIEUNIEUWS Compostmeesters weer van start Op zaterdag 4 maart start het werkjaar van de Compostmeesters met een sessie composteren op de volkstuintjes. Iedereen is van harte welkom! Sinds juni 2015 hebben de Izegemse Compostmeesters hun nieuwe stek op de volkstuinsite Mandeltuintjes, aan de Prinsessestraat 75 in Emelgem. In hun demotuin focussen ze zich op composteren in vaten of bakken. Elke eerste zaterdag van de maand, van maart t.e.m. september, zijn zij daar van 9.30 tot 11.30 uur aanwezig om mensen te helpen met hun vragen rond composteren.

Zwerfvuilactie op 25 maart Elk jaar organiseren de Minaraad, de Politie, de Groendienst en de Milieudienst samen een zwerfvuilactie. De Zwerfvuilactie 2017 vindt plaats op zaterdag 25 maart van 9 tot 12 uur. Deze keer focussen we op de Bosmolens en de Mol. De organisatie zorgt voor de begeleiding en het nodige materiaal: afvalzakken, fluohesjes, grijpstokken en handschoenen. Elke deelnemer krijgt een attentie, een hapje en een drankje. Verenigingen krijgen een vergoeding. De grootte van die vergoeding hangt af van het aantal personen dat deelneemt. Vertrek-en verzamelpunten, indeling groepen, uren, e.d. zijn nog niet bepaald . Al deze info wordt later meegedeeld. Graag rekenen we op je medewerking. Voor inschrijvingen neem je contact op via 051/33.73.75 of via thomas.segers@izegem.be en dit uiterlijk vóór 6 maart.

Kippen te koop De Minaraad organiseert al voor de elfde keer het kippenproject. Het doel is nog steeds de afvalberg van de gezinnen mee te laten verwerken door de kippen. Vijftig gezinnen kunnen opnieuw 3 kippen kopen voor 12 euro. De voorverkoop vindt plaats op zaterdag 25 maart, vanaf 9 uur, in het stadhuis. De eerste 50 Izegemse gezinnen die zich komen aanmelden en betalen, krijgen hun kippen. De kopers kunnen hun kippen dan op 15 april, tussen 9 en 11 uur, komen ophalen op de Volkstuintjes in Emelgem. Meer info krijg je op 051/33.73.75 of thomas. segers@izegem.be.

4 // Izine Izegem

Sinds februari 2016 werkt de Sint Jozefskliniek Izegem nauw samen met Az Groeninge Kortrijk. Binnen de Sint-Jozefskliniek Izegem bieden diverse artsen van AZ Groeninge consultaties aan. We verruimen hierbij ons zorgaanbod en kunnen hierdoor meer gespecialiseerde zorg aanbieden in de regio Izegem. Meer info aan het onthaal op 051/33.41.11. Tegen half april sluit het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk de campussen Vercruysselaan en Loofstraat. Zij verhuizen definitief naar campus Kennedylaan, net zoals een aantal diensten van campus Reepkaai. Wat betekent dat voor jou? • Verhuisperiode: maart en de eerste helft van april 2017. Vanaf dan zijn er nog twee sites: campus Reepkaai en campus Kennedylaan. De dienst spoedopname verhuist op vrijdag 14 april 2017 naar campus Kennedylaan, adres: Ziekenhuisweg Kortrijk. • Na de verhuizing houden alle artsen consultaties op campus Kennedylaan, met ondersteuning aan de diensten op campus Reepkaai. • Vanaf maart nieuwe bezoekersparking met shuttledienst naar de hoofdingang. De bus van De Lijn stopt voor de hoofdingang. Alle info vind je op www.azgroeningeverhuist.be


IN ’T KORT

Inschrijvingen in de lagere scholen voor het schooljaar 2017-2018 1. Basisscholen H. Hart, H. Familie, Sint-Rafaël, Sint-Tillo / Sint-Jozef, Sint-Pieter, Sint-Vincentius Kachtem, kleuterschool de Knuffel, de Zonnebloem: Vanaf 7 maart 2017 kan je broers of zussen inschrijven van kinderen die al in de school ingeschreven zijn. Zij krijgen voorrang. Dit geldt ook voor de inschrijvingen van kinderen van personeelsleden. Vanaf 21 maart 2017 start dan de inschrijvingsperiode voor alle kinderen. Alle ouders van kinderen die geboren zijn in 2015 (of vroeger) kunnen hun kind inschrijven voor het schooljaar 17-18. Ook al kan het kind pas instappen op 1 september 2018. 2. Freinetschool De Kleine Tovenaar: van 1 tot en met 9 maart inschrijvingen voor de voorranggroepen, dus kinderen van personeelsleden en broers/zussen van kinderen die dit schooljaar al school liepen in De Kleine Tovenaar. Op vrijdag 10 maart (van 16 tot 19 uur) en zaterdag 11 en zondag 12 maart (10 tot 12 uur) is er inschrijvingsweekend. Daarna vrije inschrijvingen na afspraak. 3. Go! Basisschool Bellevue Kijkdagen op 28 maart, 23 mei, 20 juni en 29 augustus.

Broederlijk Delen: maak kennis met Aissa Nacanabo Broederlijk Delen nodigt Aissa Nacanabo, een jonge Burkinese landbouwingenieur, uit naar Izegem. De bedoeling van haar bezoek is tweeledig. Enerzijds laten we Aissa kennismaken met alle aspecten van het leven in Vlaanderen. Anderzijds bieden we haar de kans om te vertellen over haar werk bij een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Het doel? We willen Burkina Faso dichter bij huis brengen. Ontmoeting, dialoog, wederkerigheid, verdieping en aanmoediging staan centraal. Je kan Aissa ontmoeten op zondag 26 maart om 14 uur in De Leest in Izegem. Van harte welkom! Aissa Nacanabo is 31 jaar. Ze studeerde voor landbouwingenieur. Ze werkt als vrijwilliger bij ODJ, Organisation Démocratique de la jeunesse, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Deze organisatie werkt rond bewustwording en verdediging van basisrechten van jongeren. Ze werken heel sterk rond toekomstperspectieven voor jongeren in Burkina Faso. Ze hoopt tijdens haar bezoek inspiratie op te doen voor haar werk bij ODJ, maar ook voor haar werk als landbouwingenieur.

Comité Externe Relaties

Weet je dat er in België jaarlijks nog meer dan 100 mensen sterven in een woningbrand? Een rookmelder is alvast een goede beschermingsmaatregel. Een rookmelder alarmeert je steevast bij brand. Rookmelders zijn trouwens ook verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Een goede rookmelder: • beschikt over de labels CE en EN14604; • heeft een ingebouwde batterij met een levensduur van tien jaar; • beschikt over een testknop en luid alarm; • is o.a. te koop in de betere elektro- en doe-het-zelf-zaken. Zo onderhoud je een rookmelder: • test elke maand de rookmelder via de testknop; • stof het toestel maandelijks af.

Hier installeer je rookmelders: • op elke verdieping van je woning • aan het plafond op min. 30 cm van de hoek/ muur • in de slaapkamers, de inkomhal, bovenaan de traphal, op de overloop, in de nabijheid van de keuken, de woonruimtes en de wasruimte.

De stad zoekt versterking voor het Comité Externe Relaties. Wie interesse heeft om mee te werken aan activiteiten in en met de Izegemse partnersteden in Duitsland, Frankrijk, Wallonië en Tsjechie kan zich hiervoor kandidaat stellen. Het comité komt enkele keren per jaar samen tijdens een avondvergadering om activiteiten en initiatieven uit te werken. Meer informatie opvragen of de kandidatuur indienen kan via kim.decoster@izegem.be.

Hulpverleningszone Midwest zal zelf ook rookmelders verkopen tijdens verschillende evenementen in haar 15 gemeentes. Benieuwd waar en wanneer je deze kan bemachtigen? Hou zeker onze facebookpagina (www.facebook. com/hangrookmelders) en website (www.zonemidwest.be) in het oog!

maart - april 2017

// 5


Marijke Bruneel: goed thuis in de backstage van De Leest De Leest kan alleen maar cultureel knetteren en zoemen dankzijn de vele vrijwilligers die er dagelijks actief zijn. Marijke Bruneel is één van die vrijwillige steunpilaren. Een vaste waarde en een bekend gezicht aan de Sint-Jorisstraat 62.

Hoe lang ben je al vrijwilliger? En waarom doe je dit werk eigenlijk? Marijke Bruneel: “Ik ben letterlijk een vrijwilliger van het eerste uur. Ik was er al bij van vóór de officiële opening van De Leest. Ik doe dit heel graag om verschillende redenen. Ik ben eerst en vooral heel erg geïnteresseerd in cultuur in een brede zin. Daarnaast ben ik bereid om een steentje bij te dragen in de maatschappij. Met dit soort vrijwilligerswerk doe ik iets wat me echt ligt. En als er tenslotte door het vrijwilligerswerk ook maar één voorstelling gebracht kan worden die anders niet op het programma zou staan, dan is dat mooi meegenomen.”

Wat zijn jouw taken zoal? Marijke: “In de denktank draag ik mijn steentje bij door producties aan te raden die ik gezien heb. Ik ga heel veel naar theater, muziektheater, dans en performances kijken. Als ik iets zie wat interessant kan zijn, breng ik daar verslag van uit en dan zoeken Geerwin en Rik het maar verder uit. Voor, tijdens en na de voorstellingen zelf ben ik bereid om alle taken die nodig zijn te doen. Mijn man is ondertussen trouwens ook al een enthousiaste vrijwilliger geworden.

6 // Izine Izegem

Meestal starten we backstage in de green room: opruimen, eten opwarmen en klaarzetten. Als de artiesten last minute nog iets nodig hebben of moeten weten, staan we altijd klaar om hen te helpen. Na het eten ruimen we op, wassen we af en zetten we alles klaar voor de pauze of na het optreden. Tegen die tijd is het tijd om kaartjes te scheuren, te flyeren of de vestiaire te bemannen. En daarna gaan we eens bijpraten in het café bij Lode.”

we mochten ook ‘ns een glaasje champagne meedrinken op de verjaardag van Joke Devynck. We zijn wel één keer weggestuurd geweest door een heel bekende popzanger. We waren in de green room aan het opruimen na het eten en ondertussen een beetje met Geerwin aan het praten. Plots vroeg hij of we daar nog lang zouden zijn. Hij maakte ons duidelijk dat hij liever had dat we weggingen en hem alleen lieten. Wat we dan ook gedaan hebben.”

In de backstage kom je dikwijls in contact met bekende artiesten. Maak je daar soms wat mee?

Heb je een goede band met de andere vrijwilligers?

Marijke: “Wij proberen aanwezig te zijn als stille krachten. Je voelt wel dat die artiesten dikwijls een hechte groep vormen en zich voor de voorstelling graag een beetje onder elkaar amuseren. Daarom vallen we hen ook niet lastig met allerlei vragen en ze appreciëren dat wel. Als de artiesten ’s avonds vertrekken bedanken ze meestal het hele team, inclusief ons, heel hartelijk. Zo was er eens een optreden van Bart Peeters. Toen wij naar huis wilden gaan, kwam de broer van Peeters ons nog ‘ns heel expliciet bedanken voor de goede zorgen. En

Marijke: “Zeker. Een aantal mensen zien we regelmatig en daar drinken we dan na de voorstelling ook wel eens een glas mee. Soms ook wel meer dan één. Ondertussen zijn Geerwin, Rik, Lode, Stefaan de fotograaf, vrienden geworden. Het zijn meestal dezelfde mensen waarmee we samenwerken als vrijwilliger en leuke gesprekken hebben, Marc, Danny, Lieve van de balie, de ‘allerbeste’ techniekers, de mensen die bij Lode bestellen, Julie, Gaspaard, Hans, Manu, An - ga zo maar door!”


VRIJWILLIGERS

De vrijwilligers van De Leest

“Weet je nog die keer dat…”

“Vrijwilligers zijn al van dag één uitermate belangrijk geweest voor onze werking”, zegt programmator Geerwin Vandekerckhove. “Zo hebben we vier denktanks die heel actief meewerken aan onze programmatie: * De denktank ‘Schouwburg’ gaat in het culturele veld actief op zoek naar Leest-materiaal. Dat gaat van familievoorstellingen naar theater tot muziek. De vrijwilligers gaan op prospectie en op de samenkomsten vertellen ze dan wat ze zoal opgepikt hebben. * De denktank ‘Film’ levert voorstellen voor onze filmavonden op dinsdag. * De denktank ‘de Living’ is speciaal in die zin dat deze mensen carte blanche krijgen om maandelijks één voorstelling te organiseren óp het podium zelf, in wat vroeger ‘de zwarte doos’ noemde. * En de denktank ‘Isotopia’ levert inspiratie voor het gelijknamige stadsfestival.

De Leest is méér dan enkel en podium en een zaal met stoeltjes. Net in al die andere locaties spelen zich soms de meest sappige verhalen af. • Centrale figuur achter het podium is Tillo de Backstagekabouter. Eigenlijk is hij het die de touwtjes van het cultuurhuis in handen heeft. Nogal wat artiesten maken graag een foto met Tillo of halen er een grap mee uit. Sien Eggers dreef het echter allemaal nog een stapje verder en ontvoerde Tillo na haar optreden in De Leest. Ze wist namelijk dat haar vriend en collega Frank Focketyn de week erop verwacht werd in Izegem. Tillo werd doorgegeven in Leuven, en een week later stond hij effectief weer op zijn vaste stek. • Een aanbrandende ovenschotel zorgde voor een lichte rookontwikkeling in de backstage. Die avond was er ook een voorstelling rond Beethoven. Net toen de artiest op het podium en met de handen bombastisch in de lucht geheven de woorden sprak: “Wie weet wat Beethoven hoorde op het moment dat hij doof werd?”, ging het brandalarm oorverdovend luid af. • Op de drie kastjes in de backstage staat geschreven ‘speel met me’, ‘verslind me’ en ‘vul me’. Die kastjes zijn respectievelijk gevuld met spelletjes, strips en tal van bokaals, enveloppes, doosjes enzovoort. Eén van die doosjes is ondertussen al gevuld met een minuscuul onderbroekje in tigerprint, achtergelaten door Freddy De Vadder…

Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de klassieke vrijwilligerstaken. Het scheuren van ticketjes, bijspringen bij senioren- of schoolvoorstellingen, de catering verzorgen backstage, enzovoort.” Heb je zin om zelf ook ‘ns bij te springen? Geef gerust een seintje op info@deleest.be. Wat krijg je in ruil? Jammer genoeg geen geld. Maar wel twee drankjes per avond, gratis toegang tot de dinsdagfilms, een jaarlijks vrijwilligersfeest en krediet voorvoorstellingen in De Leest.

maart - april 2017

// 7


IE ! T N PA A S VA K A STAD I N DE PEKKERS

r en ie se a a p n e k e w e e tw je k un Vanaf maandag 3avoapttreiln. Verveling krijgt geen kans inl r apen, spelen ens rbezor gen we je gr aag weer een aanntitae! a ka Izegem, du leuke tips voor de paasv MAANDAG 3 APRIL: FILM IN DE LEEST 14.30 uur Kiwi & Strit (+3) Een reeks korte filmpjes waar de kleuters van zullen smullen. Op een open plek in het bos leven twee grappige, pluizige wezentjes. Kiwi is toegewijd, netjes en geel. Strit is een paarse losbol en sloddervos. Speels en nieuwsgierig als ze zijn maken ze altijd veel plezier.

16.30 uur Alice through the looking glass (jeugdfilm) Na een lange afwezigheid keert Alice door een spiegel terug naar het magische Underland waar ze Mad Hatter (Johny Depp) aantreft die nog dwazer is dan normaal. Hij heeft de hulp van Alice nodig, waarvoor ze terug in de tijd moet reizen. Om haar vriend te helpen keert ze zich tot Tijd, een bizarre mix van mens en kloktandwieltjes en gaat ze ondanks de waarschuwingen op een waanzinnige tijdreis.

SPEURNEUZEN IN DE BIB De jeugdafdeling van de Izegemse Bibliotheek werd verrijkt met een frisse, nieuwe collectie weetboeken of informatieve jeugdboeken. Een groot aantal jonge lezers (ver)kiezen informatieve boeken naast of boven spannende, verhalende jeugdliteratuur. Daarom kocht de BIB een groot aantal vernieuwende infoboeken aan voor speur- en wijsneuzen. Wil je je verdiepen in de soorten vechtsporten of ben je benieuwd naar het diergedrag van de “ingenieurs van het dierenrijk� ? In de jeugdafdeling van de BIB vind je alle weetjes en antwoorden op veel gestelde en bijzondere vragen. Meer info op bibliotheek.izegem.be.

8 // Izine Izegem


PASEN

VAKANTIEOPVANG IN OKIDO Voor kinderen van 2 jaar en 6 maand tot en met 12 jaar Van 3 t.e.m. 7 april: Binnen de minuut Wie zin heeft in een flinke brok spanning, competitie en ambiance kan zich tijdens week 1 van de paasvakantie volop laten gaan bij het thema ‘Binnen de minuut’. We zullen ons inleven in de opdrachten uit dit bekende VTM-programma. Zowel kleuters als lagere schoolkinderen zullen hierbij evenwaardige tegenstanders kunnen zijn. De activiteiten zullen zowel bij goed als slecht weer kunnen doorgaan.

Van 10 t.e.m. 14 april: Paasvleugels Tijdens week 2 van de Paasvakantie vliegen we met onze ‘Paasvleugels’ richting Pasen. We zullen het Paasthema op een originele manier benaderen met een mix van activiteiten waarbij we alle zintuigen aan bod laten komen in een gezellig lente-sfeertje. Vlieg je mee?

SPORTEN MET TSJAKA Het zal ondertussen wel een beetje een cliché zijn, maar als het kriebelt, moet je nog altijd sporten! Dat kan tijdens de paasvakantie uitgebreid in en rond sportcentrum De Krekel. De sportdienst werkt daarvoor weer samen met Tsjaka en de mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Maak kennis met dino’s (‘Dinoland’), help zoeken naar de eieren van de paashaas (‘Paaskamp’), combineer creatieve met sportieve activiteiten (‘Artiest of atleet’), leef je uit in het zwembad (‘Swim till you drop’), enzovoort. Een uitgebreid overzicht van alle sportkampen lees je na op www.tsjaka.be.

maart - april 2017

// 9


Avontuur, groen en speelplezier op de site Rebry Er groeit en bloeit vanalles op sport- en recreatiecentrum de Krekel. De eerste steen van de nieuwe sportinfrastructuur ligt er al. Maar ook voor de andere kant van de zone bestaan er ambitieuze plannen. Zo zal de oude Rebry-fabriek naast het JOC zich binnenkort ontpoppen tot een nieuwe, avontuurlijke vrijetijdszone. Sport- en recreatiecentrum de Krekel is een prachtig domein waar sport, cultuur en jeugd hun plaats gevonden hebben. De laatste jaren is er veel bijgebouwd op de site. Bovendien vinden er heel veel succesvolle activiteiten plaats. Daardoor is het groene karakter van de zone grotendeels verloren gegaan. Vooral de speelpleinwerking van het JOC leed meer en meer aan het gebrek aan groene ruimte om te kunnen ravotten. Vrij recent kwam de oude fabriek van de firma Rebry echter te koop. Deze prachtige ruimte paalt aan het sport- en recreatiecentrum. Ze bood dus een unieke gelegenheid voor een uitbreiding van de site de Krekel en daarom besloot de stad de leegstaande fabriek aan te kopen. Ontwerpbureau GRASland kreeg de opdracht om de site Rebry om te toveren tot een groen pareltje. Krekel-Zuid heeft heel wat gebruikers en stakeholders: de Jeugddienst (het JOC),

10 // Izine Izegem

Jeugdhuis de Tunne, Schuttersgilde de Bosseniers, hondenclub ‘De Natte Neuzen’, KFC Izegem (de voetbalvelden), ’t Antwoord, de Leest en de buurtbewoners. Al deze doelgroepen mochten hun zegje doen bij de herinrichting van de site. Ze konden dat doen tijdens formele en informele inspraakmomenten. Voor de hondenclub blijven er omheinde trainingzones. De speelweide dient ook als uitloopweide. Het gebouw van de schuttersgilde breidt uit voor een extra schietbaan en toiletten. De fabriekssite zit momenteel ingesloten tussen de gebouwen van de Jeugddienst, het jeugdhuis, de schuttersgilde en de hondenclub. Een goede ontsluiting van het terrein is dus noodzakelijk. Daarom zullen er een aantal nieuwe hagen aangeplant worden die meer structuur zullen brengen in de Krekelsite én die het verkeer in goede

banen zullen leiden. Er komt ook een gloednieuwe dreef langs het cultuurcafé van De Leest, die de verschillende zones van de Krekelsite met elkaar zal verbinden. Van de oude Rebry-fabriek zullen enkel de spanten en de dragende structuur van de bureaus worden behouden. Als een soort van knipoog naar het verleden. De spanten zijn tegelijkertijd ideale kapstokken om bijvoorbeeld klimplanten en speeltoestellen aan te koppelen. De ‘binnentuin’ van de fabriek wordt een gezellig ontmoetingsruimte met enkele speeltuigen voor de kleinsten. De zone errond wordt avontuurlijker ingericht. Hoe verder je je van het gebouw zult bevinden, hoe spannender en landschappelijker de zone zal worden. Op het einde van het park wordt er bijvoorbeeld ook een bosje ingeplant, dat ideaal zal zijn om kampen in te bouwen.


SITE REBRY

Het stadsbestuur heeft een budget van 205.000 euro (excl. BTW) uitgetrokken voor fase 1 van het masterplan. Het projectvoorstel voor ‘Natuur in je buurt’ van Agentschap Natuur en Bos heeft 50.000 euro opgeleverd, zodat ook fase 2 uitgevoerd kan worden. Als alles volgens plan verloopt, dan zal site Rebry tegen de zomer van 2018 klaar zijn. Vragen?

Neem gerust contact op met de jeugddienst op jeugddienst@izegem.be.

maart - april 2017

// 11


16 (2

3.

sla

ap

va n

90

ka m

er

af

0E

ap

pa

rte

UR

m

en

t)

ASSISTENTIEFLATS VAN DE NIEUWSTE GENERATIE • • • •

comfortabele appartementen voor 65-plussers zorgverlening en diensten van topkwaliteit zorgeloze verhuur via ervaren exploitant slechts 12% btw én vrijstelling van onroerende voorheffing

BETAALBARE APPARTEMENTEN EN WONINGEN • • • •

Slimme indeling en oog voor detail rustig gelegen en vlot bereikbaar prachtig groene omgeving duurzame materialen

Kom naar het OPENDEURWEEKEND op 25 & 26 MAART 2017 in de Prinsessestraat 120 ! 056 980 850 - www.verstraete.biz

O


BUURTGEBOUW

Buurtgebouw zoekt naam We werkten de afgelopen maanden hard aan het nieuwe buurtgebouw voor de Bosmolens. Sportclubs kunnen er in maart al terecht, de officiĂŤle opening is voorzien voor juni. Tijdens de zomermaanden wordt het buurtlokaal een extra uitvalsbasis voor de speelpleinwerking. Het kind moet echter nog een naam hebben. En daarvoor rekenen we graag op jou.

Eind februari begint de aannemer met de sloop van het oude (buurt)gebouwtje op het speelplein aan de Karel de Goedelaan. De voorzieningen daar waren niet meer van deze tijd en een renovatie was geen optie meer. Daarom komt er een gloednieuw gebouw, dat binnenkort wordt afgewerkt.

Twee functies Het nieuwe gebouw krijgt een dubbele functie. Er komen kleedkamers, sanitaire voorzieningen en een berging voor de sportclubs die het terrein gebruiken. Het lokaal bevat ook een polyvalente ruimte die gebruikt kan worden voor de speelpleinwerking, maar ook voor vergaderingen, voordrachten, tentoonstellingen, netwerkevenementen en activiteiten met verenigings- of familiaal karakter. In de ruimte is er plaats voor een

45-tal personen. Er is ook een keukentje aanwezig.

Kloppend hart voor de buurt Bedoeling is dat het gebouw een kloppend hart wordt voor de buurt en de buurtwerking. Verenigingen en privĂŠpersonen kunnen het vanaf september huren voor de organisatie van vergaderingen of kleinschalige evenementen. Buurtbewoners hoeven niets te vrezen, want een duidelijk afgelijnd reglement zal alle overlast vermijden.

moet natuurlijk ook bruikbaar zijn en goed klinken. Heb je zin om een logo te ontwerpen? Dat mag ook, maar het moet niet. De naam, en eventueel het logo, zullen later aangebracht worden op de ramen van het centrum. Wie de winnende naam aanlevert, kan rekenen op een fijn cadeautje van de stad.

Je kan je voorstel tot eind april mailen naar communicatie@izegem.be. We zien ernaar uit!

Het kind moet een naam hebben Het lokaal heeft nu wel nog een naam nodig. En daarvoor doen we graag een beroep op jouw inspiratie en creativiteit. Heb je een idee? Laat dat dan zeker weten. Je idee mag best wild zijn, maar de toekomstige naam

maart - april 2017

// 13


Bomen en boombanken moeten het wandelen en shoppen aangenamer maken

Schuine bomen zullen een soort van poorteffect creëren

De parkeerhaven zal een twintigtal plaatsen bevatten

Straks een nieuwe Marktstraat Deze zomer zal de Marktstraat heraangelegd worden. De straat zal een nieuw elan krijgen en moet opnieuw een kloppend hart worden van het handelscentrum. Er komen nieuwe voetpaden, groene accenten en een parkeerhaven met een twintigtal plaatsen.

De heraanleg van de Marktstraat staat natuurlijk niet op zichzelf. Het project maakt deel uit van een overkoepelend plan dat de handelszone in het centrum een boost moet geven. Andere maatregelen zijn onder meer de opmaak van een city marketingplan, de installatie van extra camera’s, het leegstandsbeheer, de acties rond de Ambassadeurs van Eperon d’Or, het subsidiebeleid, enzovoort.

Inspraak voor bewoners en handelaars Het ontwerp voor de nieuwe Marktstraat is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen. In de loop van de voorbije maanden hebben de stadsdiensten een paar keer samengezeten met bewoners en handelaars. Bij die sessies werden drie grote thema’s behandeld: parkeren, groen en voetpaden. Het ontwerp werd gemaakt op basis van de voorstellen, grieven en opmerkingen die uit deze samenkomsten voortvloeiden.

14 // Izine Izegem

Voetpaden De voetpaden van de nieuwe Marktstraat zullen aangelegd worden in dezelfde materialen van de Grote Markt. De nieuwe paden zullen ook breder zijn en daardoor zullen er parkeerplaatsen verlegd moeten worden. Om het aantal parkeerplaatsen op peil te houden, heeft de stad het pand met huisnummer 25 al aangekocht. Dat pand zal plaats ruimen voor een parkeerhaven met een twintigtal plaatsen, die de 19 verdwenen plaatsen in de straat zelf moeten compenseren. De aanleg van de parkeerhaven zal hopelijk kunnen beginnen halverwege augustus 2017.

tot drie keer drie plaatsen voor kortparkeren volgens het shop en go-principe. Dit wil zeggen dat het in de namiddag toegestaan zal zijn om er voor een beperkte duur gratis te parkeren.

Groen en ‘schuine’ bomen Op een drietal plaatsen in de straat zullen er bomen met boombanken geïnstalleerd worden. Aan het begin van de straat zullen ‘schuine’ bomen een soort van groen poort-effect creëren. Ook elders in de straat zullen er nog zulke bomen geplaatst worden. Al deze groene toevoegingen moeten het wonen en wandelen aangenamer maken.

Gratis kortparkeren Op de voetpaden zullen er fietsenbeugels en paaltjes geplaatst worden. Die zullen moeten voorkomen dat chauffeurs parkeren in de wandelzones. In overleg met bewoners en handelaars worden er in de straat drie ruime laad- en loszones voorzien. Die zones zullen vanaf de middag omgevormd worden

Praktisch Tijdens de werken zal er geen doorgaand verkeer mogelijk zijn in de Marktstraat. Er zal wel altijd één kant van het voetpad bruikbaar zijn. De werken zullen half augustus starten en ze zullen normaal gezien 50 werkdagen duren.


‘t WERKPAND

‘t Werkpand zoekt startende ondernemers Op zoek naar een ruimere werkplek in Izegem waar je jouw activiteiten op professionele wijze kan ontwikkelen? Al gehoord van ’t Werkpand? Daar is momenteel namelijk nog een stekje vrij.

West-Vlaanderen wordt traditioneel gekenmerkt door een sterk ondernemerschap. Het heeft onze regio economisch op de kaart gezet. Veelal familiaal gegroeide kmo’s vormen nog steeds het hart van de West-Vlaamse economie, een hart dat tot ver buiten onze grenzen klopt. Deze omschrijving past ook perfect bij de stad Izegem.

Actie voor starters Om dit sterk ondernemerschap in de toekomst te blijven verzekeren, zetten POM West-Vlaanderen en Ondernemerscentra West-Vlaanderen de ‘Actie voor Starters’ op het getouw. De ‘Actie voor Starters’ stimuleert het ondernemerschap in West-Vlaanderen door beginnende ondernemers te steunen bij de lancering van

hun eigen zaak.

Werkpanden in de hele provincie ‘Actie voor Starters’ levert knowhow via opleidingen, netwerkmomenten, coaching en individuele begeleiding voor startende ondernemers. Daarnaast investeerden de POM en de Ondernemerscentra in een netwerk van werkpanden in de hele provincie. Ook in Izegem werd er zo’n werkpand opgezet. In die centra, bestaande uit kantoren en ateliers, kan je je in de beste omstandigheden vestigen aan een voordelig tarief en dus zonder zelf meteen zware investeringen te moeten doen. De POM brengt jonge bedrijven samen in de werkpanden, elk met eigen ideeën en een eigen traject. Het mooie is dat die bedrijven elkaar kunnen inspireren en versterken.

Nog 1 atelier van 300 m² beschikbaar in ’t Werkpand Izegem. ’t Werkpand Izegem is gelegen in de Stuivenbergstraat en telt 5 ateliers met alle nodige voorzieningen. De oppervlaktes variëren van 200 tot 400 m². Naast je eigen atelier (met kantoor), kan je ook gebruik maken van 2 vergaderzalen, een keuken en een ruime parking. Heb je interesse? Contacteer Doortje: Doortje Van Hove – 050/14.01.85 actievoorstarters@pomwvl.be www.twerkpand.be www.actievoorstarters.be

maart - april 2017

// 15


Adverteer in Izine HÉT PROMOKANAAL VOOR DE IZEGEMSE HANDELAAR

Meer info

izine@izegem.b e 051/33.55.24

Tweemaandelijks magazine (6 x per jaar), 44 bladzijden officiële stadscommunicatie met grote geloofwaardigheid. Oplage van 14.000 stuks met een verdeling in ALLE Izegemse brievenbussen. Goed voor een bereik van zo’n 27.700 Izegemnaren.

Om de kwaliteit van het magazine te behouden, kiezen we voor professioneel opgemaakte ontwerpen. Opmaak van de advertentie is niet in de prijs begrepen. U kan de advertentie zelf opmaken of u kan dit uitbesteden aan een professioneel bureau.

Steeds een volledige full-colour A4-pagina (1/1), inhoudelijk zelf in te vullen. Wil je een klassieke advertentie? Geen probleem. Of kies je liever voor een personeelswerving – aan een fractie van de prijs die courante commerciële media hanteren? Liever een bedrijfsvoorstelling? Of nog een ander idee? Neem gerust contact op, en dan bespreken we je voorstel.

EEN NIET TE MISSEN KANS VOOR EEN HEEL ZACHTE PRIJS:

Binnenpagina: 500 euro per uitgave, excl. BTW Achtercover: 1000 euro per uitgave, excl. BTW (promo: bij intekenen voor 6 edities betaal je 5000 euro ipv 6000)


SPORTSTADIUM

Masterplan Sport officieel afgetrapt De eerste steen van het nieuwe sportstadium ligt er. Dit project is de grootste investering van de huidige bestuursperiode. Het is grote stap voorwaarts voor alles en iedereen wat te maken heeft met het Izegemse sportleven. Het nieuwe sportstadium is geen prestigeproject maar een echte noodzaak. De oude gebouwen lekten langs alle kanten energie en de infrastructuur was niet meer van deze tijd. Tabula rasa dus. Het nieuwe complex schakelt zich vast aan de topturnhal en het groene vrijetijdspark. Samen met de omgevingswerken, het kunstgras-voetbalveld en de heraanleg van de atletiekpiste, herstelt de stad ‘het Sportstadion’ zo opnieuw in zijn welverdiende glorie.

park. In Visie 2030 ook wel al eens het Central Park genoemd. Het Vrijetijdspark huisvest sport, cultuur en jeugd onder één dak. Weliswaar gescheiden door de Krekelstraat. Die zorgt ervoor dat we spreken over Sportcentrum Zuid met het Stadion en Sportcentrum Noord met het zwembad en de sporthallen. De koppeling van beide delen verloopt via de Krekelstraat. De oversteek van de Krekelstraat wordt binnenkort veiliger gemaakt.

Veiliger Krekelstraat

Ruim 5.000.000 euro

Het Sportstadion is gelegen in één van de groene longen van Izegem: het vrijetijds-

In opdracht van Farys investeert de stad meer dan 5.000.000 euro in dit project.

Wat staat er concreet ‘op den boek’ voor maart en april? In maart en april wordt er goed doorgewerkt aan de ruwbouw van het hoofdgebouw. Alle metselwerken voor de drie etages worden afgerond en de gevelbekleding voor de gelijkvloerse verdieping wordt geplaatst. Tegelijkertijd worden de ventilatie-, sanitaire en elektrische technieken geïnstalleerd op het gelijkvloers. Komende maand wordt ook de bouw van de staantribune aangevat. De funderingen daarvoor worden gegoten vanaf 1 maart en op het einde van maart wordt ook de staalstructuur geplaatst. Tegen half mei moet bovendien de nieuwe fietsenberging afgewerkt zijn. Je kunt de vooruitgang van de werken volgen via www.sportkrekel.be of op de facebookpagina van de sportdienst: https://www.facebook.com/SportdienstInIzegem/. Heb je opmerkingen of wil je meer info? Stuur dan een eenvoudig mailtje naar izegemspreekt@izegem.be. Graag de vermelding ‘Het Sportstadion’ in het onderwerp. We geven je dan zo snel mogelijk een antwoord.

Het eerste deel van het dossier is gegund aan aannemer Vuylsteke uit Meulebeke. De werken werden opgestart op 7 november 2016 en zullen zeker het volledige jaar 2017 in beslag nemen. Met vermoedelijk nog een afsluitend deel in 2018. Ondertussen leggen we het kunstgrasvoetbalveld aan zodat we het al kunnen gebruiken tijdens het seizoen 2017-2018.

Zwembadweetjes West-Vlaamse Jeugdtrofee Roeselaarse Kayak Vaarders Zondag 5 maart, van 13 tot 18.30 uur Meer info bij Hartwin Ghekiere op hartwin_ghekiere@hotmail.com Paco Zwemwedstrijd Zondag 23 april, van 12 tot 18 uur Meer info op http://www.zwemfed.be/ splashweb Het zwembad zal gesloten zijn op zondag 16 april (Pasen) en maandag 17 april (Paasmaandag). Tsjaka Zwemlijn – www.tsjakazwemlijn.be

maart - april 2017

// 17


#Izegeminbeweging #sportersbelevenmeer Bewegen is gezond ook na je 50ste verjaardag! Veel bewegen is goed voor je spieren, je longen, je hart en je bloedvaten. Je bent fitter en je hebt meer energie. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol. Je hebt minder kans op overgewicht of hart- en vaatziekten. Met ons uitgebouwde Sportelaanbod werken we in Izegem mee om al deze positieve effecten samen met jou waar te maken. De Sportelcampagne van de stad Izegem is gekoppeld aan tal van lessenreeksen als seniorengym en ‘Actief overdag’. Je vindt alles terug op onze website sport.izegem.be.

We plannen jaarlijks ook een aantal evenementen. Sportevenementen die je een uitgelezen kans bieden om op je eigen tempo te sporten met leeftijdsgenoten, en op

Sporteldag Izegem: het Izegemse sporteltreffen voor alle 50-plussers 21 maart 2017, zaal Iso, Sint-Jorisstraat 62 in Izegem Prijs: 5 euro Sportelactiviteiten: volksspelen, begeleide wandeling, fietsen, lijndansen, petanque, wandelvoetbal, test fysieke fitheid Regenprogramma: bij zeer onguur weer vervallen de buitenactiviteiten en kan je kiezen uit volksspelen, lijndansen, test fysieke fitheid, gym 50+ Uurschema: 13u: onthaal in zaal Iso en inschrijven dag zelf 13u30: start sportactiviteiten 16u30: einde sportactiveiten 17u: prijsuitreiking en nagenieten met eten en drinken Inschrijven moet gebeuren voor 13 maart. Meer info krijg je bij Annelies Demey op annelies.demey@deleest.be of 051/33.76.10

18 // Izine Izegem

een aangename en gezonde manier met elkaar in contact te komen. Uiteindelijk is het dat waar Sportelen om draait, niet?

West-Vlaanderen blijft bewegen 18 mei 2017, sportcentrum Den Bul, Brouwerijstraat 21, Markegem (Dentergem) Prijs: 6 euro of 14 euro (incl. maaltijd) Dé provinciale hoogdag voor de sportende 50-plusser. Op het programma staan wandel- en fietstochten, een petanquetornooi, dans, djembé en sportcarrousel. Na de activiteiten is er een warme maaltijd (warme beenham met frietjes) en muzikale animatie en dans. Inschrijven kan bij de Izegemse sportdienst op 051/33.20.73 of annelies. schelpe@izegem.be.


GEZOND

Izegem is een gezonde gemeente

In februari deden onze burgemeester en tal van Izegemnaren mee met ‘Tournee minérale’. Waarmee ze alcohol voor 28 dagen uit hun leven banden. In mei gaan we volop voor beweging! Onze stad is namelijk ingeschreven voor de regionale stappenclash. Dat wil concreet zeggen dat we in de loop van de maand mei gaan proberen om de meeste stappen te zetten in de regio. We gaan de strijd aan met omliggende steden en gemeenten. Alle Izegemnaren zullen via een stappenteller, app of activity tracker hun aantallen stappen kunnen bijhouden en online de tool kunnen aanvullen. Hiermee kunnen we vooral veel eer winnen, maar ook een outdoor fietstrapper die we dan kunnen plaatsen aan een zitbank. Wil je ook graag deelnemen aan de 10.000

Naast het bewegen is ook de sensibilisering rond kankeropsporing een belangrijk onderdeel van de gezonde gemeente. Elk jaar in maart roept het Centrum voor Kankeropsporing op voor een screening voor dikke darmkanker. Elke twee jaar krijgen mannen en vrouwen tussen 56 en 74 jaar een brief met een uitnodiging om een stoelgangtest te laten doen. Zo’n test zorgt ervoor dat dikke darmkanker in een vroeg stadium gedetecteerd kan worden. Een behandeling is daardoor minder ingrijpend en de genezingskansen liggen een pak hoger. In Izegem laat 66,2% van de uitgenodigde inwoners zich preventief onderzoeken. Maar nog steeds is er dus ook 33,8% die zich niet preventief laat onderzoeken. Daarom een warme oproep: krijg je de uitnodiging in de bus, neem dan de stoelgangtest af en stuur de enveloppe gratis op!

stappenclash?

• Hoe? Laat jouw stappen dan registreren in mei! • S chrijf je in: www.10000stappen.be/ stappenregistratietool • Meer info: Stéphanie Rosseel op stephanie. rosseel@ocmwizegem.be of 051/33.66.62

Izegem heeft in 2013 het charter ‘gezonde gemeente’ ondertekend. Dat betekent dat onze stad zich op tal van manieren wil inzetten om gezonder te worden. In de brede zin van het woord. Er is al één en ander gebeurd, en in mei zetten we een volgende stap. Ook letterlijk.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

maart - april 2017

// 19


20 // Izine Izegem


BLAUWHUIS

Wandelen in het park van het Blauwhuis! Vanaf zaterdag 1 april is het park rond kasteel Blauwhuis publiek toegankelijk. Iedereen is welkom om een frisse neus te komen halen in het 10 hectaren grote domein. Het park is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang en heeft drie ingangen: de hoofdingang aan de Gentseheerweg, een toegang via de Kasteelstraat en eentje via het wandel- en fietspad tussen de brandweerkazerne en Emelgem-brug. Bedoeling is dat het Blauwhuis zelf later een invulling krijgt via de privésector. Dat kan een feestzaal of restaurant zijn, maar het kasteel kan bijvoorbeeld ook een kantoorfunctie meekrijgen. De orangerie, die los staat op het domein, wordt alvast zo snel mogelijk ingevuld met een tijdelijke horeca-functie. Het spreekt voor zich dat de erfgoedwaarde van alle gebouwen gevrijwaard blijft. Dit project kon gerealiseerd worden door een samenwerking tussen de stad, het Agentschap Natuur en Bos en de vzw Gillès de Pélichy (eigenaars van het domein).

De geschiedenis van het Blauwhuis in een notendop

Spelevaren op de vijver van het Blauwhuis. Baron en barones Raphaël Gillès de Pélichy met hun kinderen Agnès en Charles en neefje Léon.” (Bron: Het Blauwhuis en Izegem, J-M. Lermyte, 1990)

Het kasteel is lang geleden ontstaan als een pachthoeve van de Roeselaarse heerlijkheid van Schiervelde. De hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1544 als Blauwhuis of Blauwpoorte. Die naam verwijst naar de toenmalige kleur van het leien dak. Op het einde van de 17de eeuw wordt de hoeve verbouwd tot buitenplaats. In de naweeën van de Franse Revolutie wordt het kasteel zwaar beschadigd door de Franse troepen. Maar het wordt grondig hersteld. In 1880 wordt het kasteel nog ‘ns flink verbouwd in opdracht van Alexandre Gillès de Pélichy. Het poortgebouw en de zuidvleugel worden afgebroken, er komt een

Foto Patrick Henderyckx

nieuw neoclassicistisch portaal en de rotonde krijgt een nieuwe koepel. En daarmee heeft het kasteel zijn huidig uitzicht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog neemt de Duitse bezetter het kasteel in beslag. Bij de aftocht in 1918 steken de Duitsers het munitiedepot in brand waardoor het omliggende ‘boomforeest’ of beukenbos volledig afbrandt. Eén boom bleef echter overeind. Je kunt hem nog steeds zien in het park en je herkent hem aan de Mariakapel die eraan hangt. (Bron: Inventaris Bouwkundig Erfgoed.)

maart - april 2017

// 21


WEDSTRIJD

JOUW FOTO IN IZINE? Heb je onlangs een paar mooie foto’s genomen tijdens een wandeling in Kachtem? Heb je beelden die de sfeer van één of ander evenement perfect vatten? Of heb je gewoon een tof, ouderwets Izegems plaatje geschoten zonder al te veel overbodige poespas? Stuur je beeldmateriaal dan zeker binnen op izine@izegem.be. Instagrammen en Facebooken kan ook. Als je de hashtag #in_izegem gebruikt, geef je aan dat we je foto’s mogen gebruiken voor Izine.

© Cathy Demeulenaere

© Filip Popelier // Winter in Kachtem

© Gerard Tieghem // Het eerste ijs

Hierbij een aantal foto’s die ons de voorbije maanden bereikt hebben. Al deze foto’s staan ondertussen op de officiële Facebook-pagina van stad Izegem: www.facebook.com/stad. izegem. Op die pagina kun je stemmen voor de leukste foto. En de maker van die foto, die krijgt een reeks cultuurbonnen van De Leest. IIn Izine 19 scoorde Heidi Kesteloot het best. Proficiat! Wil je ook je kans wagen? Stuur dan zeker je foto door. En als vanzelfsprekend hoef je helemaal geen gediplomeerd fotograaf te zijn… Alle beelden zijn welkom! Voor deze editie van Izine werden we trouwens overspoeld met foto’s. Waarvoor onze héél hartelijke dank! Alle foto’s worden opgeslagen en kunnen misschien later nog ‘ns opduiken… Maar voor de fotowedstrijd is de plaats jammer genoeg beperkt en moesten we een selectie doorvoeren.

© Isabel Debussere // Kerstconcert De Kerels

© Marc Boucquet // Mooie schilderwerken hierboven

22 // Izine Izegem

© Sylvie Desmedt // Afbraak sporthal


’T KLIKT

© Jurgen de Meulenaere

© Karel Declercq // Izegem by night

© Katrien Seynaeve

© Guido Willem // Knotwilg in de weide

© Bart Lingier

Doe mee en maak kans op een reeks cultuurbonnen van De Leest. maart - april 2017

// 23


OCMW // Dienst in de kijker

De dienst maaltijden aan huis – makkelijk en lekker Het OCMW biedt een enorm brede waaier aan diensten en vormen van hulpverlening. Voor de doorsnee Izegemnaar is het niet altijd even duidelijk wanneer en waarvoor hij bij het OCMW kan aankloppen. Daarom zoomen we de komende maanden in op de verschillende vormen van dienstverlening. In deze editie laten we Caroline Heytens en Nina Stragier aan het woord. Zij zorgen voor de administratieve organisatie van de dienst maaltijden aan huis. Zo ziet een doorsnee dag op hun kantoor eruit.

Vanaf 8 uur zijn we telefonisch bereikbaar voor klanten die een wijziging willen doorgeven in hun bestelling. Ook familieleden, collega’s van het ziekenhuis en andere zorgdiensten contacteren ons om een opstart te regelen of om wijzigingen door te geven. Het eerste telefoontje loopt al snel binnen. De maaltijdbedeelster staat bij een klant aan een gesloten deur. Caroline neemt meteen de gegevens van de klant erbij en belt hem op maar krijgt ook geen gehoor. Daarop informeert ze bij een familielid van de klant en ze verneemt dat de klant ‘s nachts werd opgenomen in het ziekenhuis. Beide partijen spreken af de maaltijden tijdelijk stop te zetten. Even later laat de sociale dienst van het ziekenhuis weten dat een patiënt weer naar huis mag. De persoon is klant bij ons en zou vanaf morgen graag weer maaltijden wensen. “Ik pas onmiddellijk de gegevens aan in ons programma en verwittig de keuken van de heropstart”, verduidelijkt Caroline. “Normaal gezien moeten gewone wijzigingen twee dagen vooraf doorgegeven worden aan onze dienst. Voor onvoorziene omstandigheden, zoals deze, maken we natuurlijk wel een uitzondering.”

24 // Izine Izegem

“Vandaag maak ik ook de routes op voor de komende week. Nieuwe klanten voeg ik toe en ik deactiveer klanten die de hulpverlening tijdelijk stopzetten. Het systeem maakt daarna zelf een efficiënte route aan.” In de namiddag doet Nina een aantal huisbezoeken. Iedere nieuwe klant krijgt tijdens een bezoek uitleg over hoe onze dienstverlening in zijn werk gaat. “Eerst bezoek ik een alleenstaande dame die door een operatie een aantal weken niet mag steunen op haar voet”, zegt Nina. “Ze kan dus niet koken, laat staan boodschappen doen. Ik noteer de nodige gegevens en ga de specifieke wensen van de klant na. Moeten we rekening houden met een dieet, allergieën, slik- of kauwmoeilijkheden? Standaard bestaat een maaltijd uit soep, een hoofdgerecht en een dessert maar de klant kan hierin zelf specifiëren. Geen soep of net extra soep, geen vis, altijd puree, veel saus of geen saus,… Daarnaast overloop ik ook de opwarminstructies. Want het is belangrijk om de maaltijd correct op te warmen om hem zo lekker en voedzaam mogelijk te maken.” Bij het tweede huisbezoek gaat het om een bejaard koppel waarvan de echtgenote momenteel is opgenomen in het ziekenhuis.

“De man is naar eigen zeggen geen keukentalent en zou dus maaltijden willen bestellen tot zijn vrouw weer thuis is. Hij heeft ook een aantal vragen rond zijn recht op tegemoetkomingen, dus maak ik voor hem een afspraak met de collega’s van de thuiszorgcoördinatie. Tenslotte geeft hij aan dat hij ook op zoek is naar een poetsvrouw zolang zijn vrouw buiten strijd is. Ook hiervoor maak ik de nodige afspraken.” “Terug op kantoor zit er een dame in de wachtzaal die een vraag heeft rond de maaltijden. Momenteel kookt zij dagelijks voor haar bejaarde ouders want haar moeder heeft last van artrose aan de handen. Haar vader is gedeeltelijk blind dus zelf koken lukt hen niet meer. Maar voor de dochter begint de dagelijkse zorg door te wegen. Daarom had ze graag informatie over onze dienstverlening, zodat haar ouders toch dagelijks een voedzame verse maaltijd kunnen krijgen. We spreken een huisbezoek af om alle details te regelen.” “Vooraleer de werkdag erop zit, vullen we gegevens van de huisbezoeken aan in het maaltijdprogramma. We geven de nieuwe informatie ook door aan de betrokken collega’s.”


SOCIAAL

Caroline en Nina zorgen ervoor dat er dagelijks zo’n 140 Izegemnaren thuis een smakelijke maaltijd geserveerd krijgen.

Concreet De dienst maaltijden aan huis werd opgericht in 1985. De doelgroep bestond en bestaat uit Izegemnaren die nog moeilijk zelf voor een versbereide maaltijd kunnen zorgen, of moeite hebben met boodschappen doen of afwassen. Concreet gaat het bijvoorbeeld om senioren, mensen die herstellen van een ingreep, enzovoort. Ondertussen leveren we dagelijks bij een 140-tal Izegemnaren. De dienst werd grondig vernieuwd in juni 2016. Zowel in infrastructuur (met een volledig vernieuwde keuken) als toelevering naar de klant. We stapten over van de zgn. warme maaltijden naar koelverse maaltijden. Dat betekent dat de klant nu vers verzegelde maaltijden krijgt, die hij zelf moet opwarmen in de microgolfoven of de gewone oven. Wie niet beschikt over een oven, kan gebruik maken van een gebruiksvriendelijk opwarmtoestel dat we zelf aanleveren. Alle klanten krijgen een weekmenu. We bieden ook een alternatieve maaltijd aan zodat we aan ieders smaak kunnen voldoen. Een maaltijd kost momenteel 6,60 euro. De tweede besteller binnen hetzelfde gezin betaalt 6 euro. Die prijzen veranderen als de

klant soep weglaat of bijbestelt. We leveren onze maaltijden aan huis in speciaal daarvoor uitgeruste wagens . We verdelen alle klanten over 2 routes die we wekelijks her-uitstippelen. Op die manier kunnen we zo efficiënt mogelijk beleveren, rekening houdend met nieuwe inschakelingen en stopzettingen. We leveren van maandag tot zondag en rijden uit op: • maandagvoormiddag met de maaltijden van maandag en dinsdag • woensdagvoormiddag met de maaltijden van woensdag en donderdag • vrijdagvoormiddag met de maaltijden van vrijdag, zaterdag en zondag We bedienen alle inwoners van Izegem maar prioritair: • 65-plussers • andersvaliden • cliënten die een leefloon genieten of in budgettering zijn • tijdelijke verstrekking van maaltijden na ontslag uit ziekenhuis

maart - april 2017

// 25


DE HANDEN UIT DE MOUWEN OP DE DAG VAN HET KIND! Op 18 maart organiseren de Jeugdraad en de Jeugddienst weer de Dag van het Kind. Dat is een dag waarop alle kinderen van de lagere school via een reeks workshops kunnen proeven van verschillende beroepen en hobby’s. Inschrijven kan nog tot 3 maart, Niki en Klaas leggen hieronder uit waarom je dat zeker moet doen. Meer info en het complete programma vind je terug op jeugd.izegem.be.

Sokkenvriendjes met Pieperdehi ep Welke workshop bied je aan tijdens Dag van het Kind? Niki Mistiaen: “Wij gaan een sokkenvriendje maken. We kregen daarvoor een oproep van het Ministerie van Eenzame Sokjes. We roepen de hulp van de kinderen in om sokken om te toveren tot leuke dieren, mensen of monsters.”

Heb je een toffe herinnering van een vorige editie? Niki: “Vorig jaar werkten we rond het thema ‘Cowboys’. De kinderen konden sleutels verdienen door opdrachten uit te voeren. Met deze sleutels konden ze dan een schatkist openen. Ze waren erg gefascineerd door de

schatkist en er was bijna ruzie om wie als eerste een sleutel mocht uitproberen. Gelukkig waren er sleutels genoeg en kon iedereen een slotje van de schatkist openen.”

Waarom moeten andere organisaties hier volgens jou ook in meestappen? Niki: “Met Pieperdehiep willen we kinderen telkens weer een onvergetelijke dag bezorgen. Via Dag van het Kind bereik je echt alle Izegemse kinderen die eens wat nieuws willen uitproberen. Het is fijn om hen even op sleeptouw te kunnen nemen en blije gezichtjes te zien.”

Journalistiek met Klaas Allosse rie Wat staat er op 18 maart op jouw programma? Klaas Allosserie: “Ik organiseer de workshop journalistiek. Samen met de kinderen praat ik eerst even over wat ze al weten van het medialandschap in Vlaanderen. Daarna maken we in groep een krantje, waarvoor ik de kinderen zelf vragen laat stellen aan de leeftijdsgenoten die een andere workshop volgen. We smukken alles wat op met foto’s die de kinderen zelf nemen, en drukken het krantje dan af.”

Waarom doe je mee met Dag van het Kind? Wat maakt dit een leuke activiteit om aan deel te nemen? Klaas: “Ik heb niet getwijfeld toen de vraag kwam. De kinderen waren de twee voorbije edities heel enthousiast om deel te nemen en het is goed om ze eens te laten proeven van ‘een echte job’. Ook leren ze eens kinderen kennen uit andere jeugdbewegingen en van andere leeftijden. Dat kan alleen maar positief kan zijn voor hun ontwikkeling.”


SPEELPLEIN

WELKOM OP HET SPEELPLEIN! Het lentezonnetje is terug. En waar kan je beter buiten spelen dan op de speelpleinwerking?

animatoren spelen toffe activiteiten luisteren verhaal speelgoed bouwblokken verkleedkledij vrienden herinneringen speelkleren uitstap zwemmen plezant gek

plezier

gezelschapsspelletjes lego fietsen knutselen kiezen kleuteranimatoren troosten extra aandacht Tussen 3 en 12 jaar

In de paasvakantie is er tussen 3 april en 19 april werking in het JOC en in Emelgem. Kostprijs hele dag = 5 euro, halve dag 2,5 euro. Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven, behalve voor de speciale activiteiten. Meer informatie jeugd.izegem.be speelpleinwerking@izegem.be 051/30.85.06

maart - april 2017

// 27


Mamadou “Ik vond het leuk om het ijs kapot te trappen.”

Rivert “Het leukste vond ik het stappen in de modder en in de ijsplassen.”

Ajoub “Ik vond het touwenparcours super leuk omdat we dan konden klimmen als aapjes!”

Roemaissa “De loopbrug begon hard te wiebelen toen ik er over liep. En dat vond ik spannend!”

Kjenta “Ik vond de wilgenhutten mooi omdat ze helemaal gemaakt zijn uit takken.”

Buitenspeeldag op 19 april:

Speelbos Wallemote getest De provincie West-Vlaanderen maakt van domein Wallemote een walhalla voor kinderen om avontuurlijk te spelen. Samen met de kindjes van de Babbeldoos gingen we het terrein verkennen en de speeltoestellen uittesten. Het verdict is onverdeeld positief! 28 // Izine Izegem


SPEELBOS

Habibata “Bij het touwenparcours zijn er balken waarop je je evenwicht moet zoeken. Ik was eerst bang dat ik er zou afvallen, maar ik heb het toch gedaan en ben niet gevallen!”

Buitenspeeldag Op woensdag 19 april (van 13 tot 17 uur) organiseren de sportdienst en de jeugddienst weer de Buitenspeeldag. Dat gebeurt deze keer in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen. De Buitenspeeldag vindt plaats in het Speelbos van Wallemote. Meer info vind je op jeugd.izegem.be.

Maxim “Ik vond het tof dat dit speelplein anders is dan andere speelpleintjes. Het is meer een speelplein voor stoere kindjes.”

De Babbeldoos De Babbeldoos is een project om de taalvaardigheid van kleuters en kinderen te verbeteren. Zowel anderstalige als Nederlandstalige kinderen zijn meer dan welkom in de Babbeldoos. We gaan samen op stap, we spelen, we vertellen verhalen,... Ook de ouders worden betrokken bij dit gebeuren. We organiseren geregeld activiteiten voor de kinderen met hun ouders. Meer info krijg je bij Fee Wydaeghe op fee.wydaeghe@izegem.be.

en goedgekeurd maart - april 2017

// 29


GOOGLE // Izegemnaar aan de slag in Dublins kantoor internetgigant

Jan werkt bij Google Jan De Bruyne (23) is Izegemnaar en werkt tegenwoordig voor internetgigant Google. Hij moest daarvoor naar Dublin verhuizen maar vindt dat allesbehalve erg. Want de geruchten die je hoort over Google, blijken wel degelijk te kloppen. Je bent ondertussen al een half jaar aan de slag bij Google. Wat houdt je job precies in? Jan De Bruyne: “Ik werk als ‘associate account strategist - global customer experience’. Dat is een hele mond vol, maar concreet gaat het om een typische startfunctie. Zo’n 80% van m’n tijd help ik grotere klanten met hun technische problemen. Ik geef diezelfde klanten ook online marketingadvies. Daarnaast krijgen we binnen Google ongeveer 20% van onze tijd toebedeeld om functies binnen het team op te nemen of om persoonlijke projecten te voltooien. Bedoeling daarvan is je commerciële vaardigheden, klantgerichtheid en nog een hoop andere skills te ontwikkelen.”

Amuseer je je op het werk? Jan: “Ik werk nu bijna 6 maanden voor het bedrijf en ik ga elke dag met plezier werken. De eerste 6 weken waren pure training en integratie. Dat was erg intens en de leercurve was gigantisch. Maar na een half

30 // Izine Izegem

jaar beheers je het product al stukken beter. Je kunt je klanten veel beter ondersteuning bieden en het lukt ook makkelijker om waarde toe te voegen. Ik zit in een heel leuk team van zo’n 25 mensen, waarvan 20 Nederlandse collega’s. Dat was in het begin soms wel overweldigend, maar dat went erg snel en creëert een sfeer die heel open en eerlijk is. Ik had me geen beter team kunnen voorstellen dat bovendien nog erg jong is met leeftijden die variëren van 22 tot 28.”

Google heeft de reputatie dat het een geweldig bedrijf is om voor te werken. Er bestaan geruchten over biljartzalen op de werkvloer, enzovoort. Klopt dat? Jan: “Eigenlijk wel. De faciliteiten op kantoor in Dublin zijn ongeëvenaard. Eerst en vooral is er het erg lekkere eten. Je hebt verschillende restaurants op kantoor waar je op elk moment van de dag terecht kan. De keuze varieert van het Italiaanse restaurant Pronto tot het Aziatische Yum. Dat verveelt nooit.

Gelukkig kunnen we zwemmen en is er een fitnessruimte waar je kan vechten tegen dreigend overgewicht. Elke verdieping heeft ook een microkitchen, met snacks, koffie, gekoelde dranken en vaak een pooltafel, tafeltennis, een voetbaltafel of een videospel. De kantoren zijn geweldig uitgerust en het is een plezier om er tijd door te brengen. Eigenlijk zijn veel van die dingen onnodig of een beetje decadent. Maar ze zijn vooral heel leuk en ze zorgen ervoor dat Google wel gegeerd blijft als werkgever. Dus eigenlijk hebben ze dat slim bekeken. Bovendien volgen andere Amerikaanse techbedrijven deze tendens. De kantoren van Salesforce, Dropbox, Airbnb enzovoort moeten niet veel onderdoen.”

Meer nieuws van, voor en over Izegemse jongeren lees je online in ’t Boazeloarke: jeugd.izegem.be


VRIJWILLIGERS

T S N E I D D O NO T K S E R O E Z G I L L I VRIJW De Zelfmoordlijn: 18.000 oproepen per jaar De Zelfmoordlijn is nog altijd een beetje taboe. Wie ernaar belt, hangt dat niet aan de grote klok. Vorig jaar hebben 130 vrijwilligers echter wel zo’n 18.000 oproepen beantwoord. Zowel de oproepen als de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn zelf, komen ook uit onze regio. We polsten even naar de ervaringen van zo’n vrijwilliger. Strikt anoniem weliswaar, zoals dat bij de Zelfmoordlijn de gewoonte is.

Het werk bij de Zelfmoordlijn is ongetwijfeld emotioneel belastend Hoe ga je hiermee om? “Soms heb je inderdaad moeilijkere gesprekken. Gesprekken die je persoonlijk meer aangrijpen of gesprekken die je eigen waarden geweld aan doen, vergen iets meer van jezelf. Ook gesprekken waarbij de oproeper overtuigd blijft van het idee van zelfmoord, ook al heb je tijdens het gesprek alles uit de kast gehaald, zijn moeilijk. Deze gesprekken vind ik persoonlijk het zwaarst. Soms denk ik er de dag erna aan terug en hoop ik dat hij of zij het goed maakt, en dat het gesprek toch iets heeft losgemaakt. Gelukkig zijn dit soort gesprekken echt in de minderheid. De gesprekken die je wel goed kan afsluiten zijn veel couranter en geven me kracht. Deze gesprekken maken dat ik telkens weer met een goed gevoel en positieve verwachtingen aan de volgende wacht kan beginnen.”

Zijn er bepaalde oproepen die je altijd zullen bijblijven? “Een gesprek met een dame van 86 jaar zal me steeds bijblijven. Ze heeft een heel

actief leven gekend. Ze heeft veel gereisd en een bloeiende carrière uitgebouwd. Op late leeftijd heeft ze haar man leren kennen en zijn ze gelukkig getrouwd. De laatste jaren heeft ze voor haar zieke echtgenoot gezorgd. Deze is uiteindelijk overleden. Na de dood van haar man werd mevrouw geconfronteerd met grote eenzaamheid. Zo hard ze geleefd heeft, zo eenzaam en verdrietig was ze nu. Dit deed haar aan zelfmoord denken. Het deed me beseffen hoe vluchtig alles is en dat een voorspoedig en liefdevol leven ons niet altijd behoedt van eenzaamheid en verdriet.”

Jullie werken in een strikte anonimiteit. Is het soms niet verleidelijk om die anonimiteit te doorbreken, gezien het feit dat jullie soms erg emotionele gesprekken voeren? “Enkel mijn vriend en ouders weten van mijn engagement. Ook al omwille van de praktische reden dat ik van thuis uit de lijn beantwoord en dat huisgenoten dus op de hoogte moeten zijn. Maar het is ergens ook wel fijn dat enkele mensen het weten. Het kan deugd doen om na een wacht toch eens te vertellen hoe het ging, zonder in grote details te moeten treden. Voor mij is dit voldoende als ik even erna mijn gevoel kan uiten.”

DLIJN DE ZELFMOOR 13 • Telefonisch: 18mail: / • Online / chat rd1813.be w w w.zelfmoo

De Zelfmoordlijn 1813 is een erkende nooddienst die oproepen beantwoordt van mensen met zelfdodingsgedachten en hun omgeving via verschillende media: telefoon, chat, e-mail Je kan er gratis en anoniem terecht voor een (crisis-)gesprek. De vrijwilligers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding zorgen voor de continue bemanning van de Zelfmoordlijn 1813.

Interesse om vrijwilliger te worden bij de Zelfmoordlijn 1813? Wij leren je graag kennen, stuur ons een mail via cpz@preventiezelfdoding.be of meld je aan via http://vrijwilligers.preventiezelfdoding.be/

maart - april 2017

// 31


Ten Mandere // uit de archieven

Uurwerkmakers en slotenmakers Onlangs was er in het VTM-programma ‘Rijker dan je denkt’ een staande klok te zien met bovenaan een metalen plaatje ‘Anthonius Verhelle Iseghem 1800’. Wie was die man?

H

et hele verhaal begint bij Hubrecht Verhelle, in Izegem overleden op 26 november 1758. Hij was horlogemaker en de eerste in de stamreeks Verhelle die dit beroep uitoefende. Hubrecht was gehuwd met Brigitta Seynaeve. In 1754 kreeg Hubrecht Verhelle de opdracht om het uurwerk van de Sint-Tillokerk te herstellen. Hij kon de klus klaren voor ‘20 pond groten courant’. Hij kreeg ook de taak om dit uurwerk nog drie jaar te onderhouden. Zijn zoon Anthonius Verhelle schreef op 7 december 1758 naar het Izegemse gemeentebestuur dat hij al acht of negen jaar lang door zijn vader belast was met het opwinden en het onderhouden van de torenklok. Nu wou die Anthonius graag officieel de taak van zijn vader overnemen: “soude hy geirne tot het continueren in het opwinden der orlogie geadmitteert worden.” Hij hoopte ook dat de stadsmagistratuur hem een loon zou uitbetalen. Het gemeentebestuur keurde dit goed. Maar in 1767 waren er terug onkosten aan de torenklok. De klok “was seer vervuylt ende niet meer juste, ende dat oock den

cadran, ofte wysterplaete afgegaen ende verduystert was.” Anthonius’ zoon Francis was ook een uurwerkmaker, maar zijn nazaten werden slotenmakers en smeden. Zij woonden in de smidse op de hoek van de Gentstraat en de Papestraat, waar later café ’t Kruiske was. Naast horlogemaker Anthonius Verhelle, was ook de familie Callens in Izegem actief in dit beroep. Joseph Callens was naast

horlogeur ook goud- en zilversmid. Hij woonde in de Marktstraat. Zijn zoon Pierre werd goudsmid en zijn andere zoon, Ferdinand, zette het vak van uurwerkmaker verder. Van deze laatste stonden er tot halfweg de 20ste eeuw heel wat staande klokken in Izegemse huisgezinnen. Andere uurwerkmakers waren Jan Van Oost (17de eeuw), Pieter Quaetgebeur en Jan Van Hesen (18de eeuw). De familie Verhelle woonde op de hoek van de Gentstraat en de Papestraat. Deze foto is echter van veel later, toen het huis al omgevormd werd tot café ’t Kruiske.”

Wie meer historische weetjes wil over onze stad, kan zich gratis abonneren op de nieuwsbrief van Ten Mandere: www.tenmandere.be

Vroeger en nu… Halverwege de vorige eeuw moesten de herbergen ‘In de harmonie’ en ‘Het damberd’ sneuvelen ten voordele van meer parking op het Emelgemseplein. Ook de muur rond de Sint-Pieterskerk is ondertussen al lang verdwenen.

32 // Izine Izegem


HISTORISCH

IZEGEM 1914-1918

Een eeuw geleden kreunde Izegem onder de Eerste

Uit het oorlogskrantje ‘Onze Iseghemnaar’ “De weverijen draaien niet meer; de borstelfabrieken nu en dan een dag; en kwestie van schoenen: nog enige paren worden gemaakt bij Bral-Donego en bij Aug. Bourgeois van Emelgem. Het patersklooster is in een hospitaal herschapen; de paters hebben enkel nog de kerk om mis te lezen en hun cellen om te slapen. In ’t hospitaal van de Zusters van Liefde komen soms gekwetsten, als er veel zijn. Het oudmannenhuis wordt ook bezet door zieken en gewonden; het klooster van Maria, deels voor hospitaal, deels voor school. De uitgangen van de Kouter zijn toegemetst; en de muren langs achter zijn afgebroken, zodat ze van ’t klooster naar ’t Oudmanhuis kunnen gaan zonder buiten te komen. Het Gildhof is nu Militaire Kring. Het Sint-Jozefs-

gesticht gaat omtrent zijn gewone gang van vroeger. De krijgsbakkerij was eerst in de coöperatieve, later in de Congregatie en nu in de fabriek Desmet langs de ijzerweg. Sedert 1 november 1916 is ter Congregatie de “volkssoep” in voege gekomen voor de ondersteunden; de schoolkinderen gaan er ook soep eten met brood. De burgers leven een doodgewoon leven: alle man thuis om 8 uur ’s avonds. Om naar een aanpalend dorp te gaan moet men een pas hebben. Soldaten zijn er tegenwoordig niet veel; hier en daar, op de bijzonderste plaatsen, een wacht en ook nu en dan een patrouille. Verder blijft alles rustig en schade is er niet aangericht. Al de geestelijken zijn in Izegem gebleven.”

Wereldoorlog. Ook in Izine willen we

(Uit: “Leven in het

daaraan de nodige

operatiegebied. Izegem

aandacht besteden.

Lermyte. Uitgeverij

Onderstaand berichtje

14-18.” Jean-Marie Groeninghe bvba. ISBN 978-90-77723-97-5.)

werd afgedrukt in het 17de nummer van het oorlogskrantje ‘Onze Iseghemnaar’, dat verscheen op 15 april 1917. ‘Onze Iseghemnaar’ wou de Izegemse militairen een hart onder de riem steken met nieuws van het thuisfront.

Vertelavond rond WO I: “Het volk roert zich - opstand en muiterij” Lieten de mensen zich als gedwee slachtvee naar de slachtbank, die de oorlog ondertussen was geworden, leiden? Neen, allesbehalve, in alle oorlogvoerende landen was er onrust, die soms tot revoluties ontaardde. Hoe Frankrijk krachteloos werd na 1917, en hoe hele keizerrijken ten val kwamen door de oorlog… Maandag 20 maart, 20 uur in cultuurhuis De Leest.

maart - april 2017

// 33


Meer dan wonen aan de vaart TE KOOP APPARTEMENTEN & PENTHOUSES

ZUIDKAAI ∙ IZEGEM Dac’art staat voor de kunst van het wonen. Met Dac’art komen er 54 appartementen en 7 penthouses aan de Zuidkaai 2. Alle wooneenheden beschikken over minstens 1 (dak)terras en kijken uit op het water of op stadsgroen (Wandel op de Mandel - kasteeldomein Blauwhuis). Toekomstige bewoners vinden er het beste van twee werelden: rust en toch alle voordelen van de stad. Het ontwerp is van de hand van Buro II & ARCHI + I . De wooneenheden worden stuk voor stuk hoogwaardig afgewerkt met oog voor detail, en met de hulp van een professionele klantenbegeleider krijgt elke koper de mogelijkheid om zijn toekomstige woonst in te richten naar zijn wensen.

Meer info en verkoop: www.dacart-izegem.be I 053 72 96 29 I info@dacart-izegem.be


MOBILITEIT

Update over de wegenwerken in beide richtingen over de Roeselaarsestraat kunnen rijden. Er zal echter wel gewerkt worden met beurtelings verkeer. Daarna volgen tussen de Kapucijnenlaan en de Multi Bazar de werken voor de aanleg van een nieuw gescheiden rioleringsstelsel. Het afvalwater en vuilwater zullen na de heraanleg afzonderlijk worden afgevoerd. Ook de rijweg zal een grondige vernieuwing ondergaan, waarbij veiligheid het uitgangspunt vormt. De al vernieuwde fiets- en voetpaden zullen ook in deze zone doorgetrokken worden.

Begraafplaats Kachtem Aanpassing huisaansluitingen kruispunt Roeselaarsestraat – Ommegangstraat. Bij de controle van de uitgevoerde rioleringswerken in de Roeselaarse- en Ommegangstraat is gebleken dat er een vergissing is gebeurd bij de aanleg van de verschillende afvoerleidingen. Daardoor komt er regenwater van de woningen terecht in de vuilwaterleiding. En omgekeerd komt het afvalwater via de regenwaterleidingen terecht in open waterlopen. Dez situatie moet aangepakt worden. De aanpassingswerken gebeuren in de rijweg of in de parkeerstrook. Het voetpad zal toegankelijk blijven zodat de winkels te voet bereikbaar zullen blijven. De werken zullen beginnen op 20 maart. Ze worden in verschillende fasen uitgevoerd. Fase 1: Roeselaarsestraat nummers 76 tot 82. In fase 1 kan verkeer uit de Ommegangstraat enkel rechtsaf richting de Nieuwstraat. Verkeer uit de Kruisstraat zal de Ommegangstraat kunnen inrijden. Fase 2: van de Ommegangstraat nummer 14 tot het kruispunt met de Roeselaarsestraat. In deze

fase is de Ommegangstraat onderbroken maar is er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk in de Roeselaarsestraat, en dat in twee richtingen. Fasen 1 en 2 zullen samen normaal twee weken duren. Fase 3: Roeselaarsestraat / Ommegangstraat. In fase 3 wordt een nieuwe toplaag aangebracht over de volledige zone. Hierbij zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn in zowel de Ommegangstraat als de Roeselaarsestraat. Deze laatste fase zal 2 dagen duren en wordt uitgevoerd in de eerste week van de paasvakantie, tussen 3 en 7 april.

Op de begraafplaats van Kachtem is een afscheidszone aangelegd en werd voor het columbarium een verharding in klinkers aangelegd. Het steenslagpad dat dienst doet als centrale inkom wordt vervangen door een betonnen pad. Daarna wordende zijkanten aangelegd als versterkt gazon, net zoals op de begraafplaats aan de Reperstraat.

Herinrichting Roeselaarsestraat vanaf Kapucijnenlaan tot over Multi Bazar. In november 2016 zijn de voorbereidende nutswerken gestart in de Roeselaarsestraat tussen de Kapucijnenlaan tot net voorbij Multi Bazar. De nutsmaatschappijen verplaatsen hun leidingen er om plaats te maken voor de vernieuwde weg en maken van de gelegenheid gebruik om een aantal van deze leidingen te vernieuwen. Men mikt op eind april 2017 om de nutswerken af te ronden. Het verkeer zal tijdens de nutswerken steeds

maart - april 2017

// 35


— Raf Ameye —

— Jacqueline Callewaer t —

— Cyriel Naessens —

— Roger Schelpe —

Eperon d’Or heeft jouw verhalen en anekdotes nodig Vanaf zaterdag 3 juni is iedereen welkom in Eperon d’Or. In de achterliggende fabriekshal worden onder meer de nog werkende machines geïnstalleerd. Je leert de verrassende kenmerken van allerlei exotische grondstoffen en je maakt kennis met Izegemse verenigingen uit vervlogen tijden. Uiteraard biedt de art deco-voorbouw ondertussen nog steeds onderdak aan de pareltjes uit de Izegemse industrieën. Maar vooraleer we kunnen openen, moet er nog heel wat werk verzet worden. En we hebben ook jouw hulp nog nodig. Nieuwsgierigen konden vorig jaar al kennismaken met de voorbouw van Eperon d’Or. Daarin worden unieke stukken uit de schoen- en borstelnijverheid tentoongesteld. En de ‘gouden schoendoos’ bovenin het gebouw biedt een schat aan toeristische informatie over de Leiestreek. Ondertussen is het voorgebouw weeral een paar maand gesloten en wordt er hard gewerkt aan de achterliggende fabriekshal. Een heel belangrijk onderdeel van die hal wordt de Eregalerij. En daar kun ook jij je steentje nog aan bijdragen.

Een museum van en voor Mensen… Die Eregalerij wordt namelijk een steeds verder uitdeinende databank van namen, verhalen, foto’s, filmpjes en anekdotes uit de

36 // Izine Izegem

Izegemse industrieën. Werkte je vader, moeder, oom, neef, buurman in de Izegemse nijverheden? Breng dan gerust zijn of haar foto binnen en vertel ons zijn of haar verhaal. Wij voegen de informatie toe aan de databank. Bezoekers van het museum kunnen dat verhaal, en de soms grappige of gevoelige anekdotes, dan zelf opzoeken. Eperon d’Or is in de eerste plaats een museum van en voor mensen. En de Eregalerij is daarvan het beste voorbeeld.

…dus ook van en voor jou! De Eregalerij is nu al flink gestoffeerd. Zo is er de anekdote van Marcel Dewulf, die op een bepaalde dag geen twee uur te laat, maar zo’n tien uur te vroeg op zijn werk aankwam. En je kunt lezen waarom de

kleine Gabriël Dejonghe opzettelijk zijn vinger in de pek stak. Of hoe Roger Schelpe op een gewaagde manier zijn 2 frank opslag in de wacht sleepte. We tekenen graag zoveel mogelijk zulke verhalen op. Graag een warme oproep dus om ook jouw anekdotes aan de databank toe te voegen!

www.eperondor.be 051/33.55.28 – eperondor@izegem.be Prins Albertlaan 5 – 8870 Izegem


MOBILITEIT

Stop fietsdieven stokken in de wielen Traditioneel krijgen heel wat 7- en 12-jarigen krijgen in het voorjaar een nieuwe fiets naar aanleiding van hun communie, lentefeest of vormsel. Fietsdiefstal blijft echter nog steeds de meest voorkomende vorm van diefstal. Deze tips helpen je alvast aardig op weg om dieven stokken in de wielen te steken. Aankoop van een fiets • Koop je fiets bij een erkende handelaar. zo weet je dat je geen gestolen fiets koopt. • Koop je een tweedehandsfiets bij een particulier, handelaar of op de markt: stel dan een aankoopbewijs op. Vermeld steeds: o Het aankoopbedrag o De omschrijving van de fiets o Het framenummer o Eventueel het gelabelde rijksregisternummer van de vorige eigenaar o Naam en handtekening van de verkoper

Stallen van je fiets • Zet je fiets op een plaats die hiervoor geschikt is, zoals een fietsenstalling, of zorg ervoor dat je fiets andere weggebruikers niet hindert. Kies bij voorkeur voor een plek met voldoende sociale controle. • Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager. • Verwijder alle toebehoren die makkelijk afneembaar zijn zoals fietspomp, fietscomputer, verlichting, drinkbus, enz.

Kwalitatief slot • Investeer in een kwalitatief slot. Dus liefst geen eenvoudige kabelsloten met sleutel of cijfersloten, want die zijn makkelijk door te knippen.

• Sluit je fiets op minstens twee manieren: één keer met het ringslot dat standaard op bijna elke fiets voorzien is en een tweede keer met een beugel- of kettingslot. Hiermee maak je je fiets met het kader en voorwiel vast aan bijvoorbeeld een rek of een paal, om te voorkomen dat men de fiets optilt en meeneemt. Opgelet: bevestiging aan verkeerspalen mag niet!

Wees alert voor mogelijke fietsdiefstal • Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het als iemand een fietsslot kraakt of als je een verdachte situatie ziet via 101.

Labelen • Maak jouw fiets uniek door je rijksregisternummer erop te laten plaatsen via labeling. Jouw rijksregisternummer wordt door middel van een fraudebestendige sticker op het frame van je fiets gekleefd. Hierdoor wordt jouw fiets herkenbaar, minder interessant voor fietsdieven en kan de politie jou contacteren wanneer ze je fiets terugvinden. Je kan je fiets gratis laten labelen bij de politiepost Izegem of bij de fietshandelaar.

Fietslabel

Beugelslot

Kettingslot

insteekketting

Ringslot

Vouwslot

Fiets toch gestolen? • Zorg voor een goede beschrijving van je fiets. Maak foto’s van je fiets. Bij verlies of diefstal beschik je zo over de nodige info. • Doe aangifte bij de lokale politie. • Neem geregeld een kijkje op www.gevondenfietsen.be

maart - april 2017

// 37


AGENDA maart april 2017

VARIA Vrouwenwandeling

ZO 5 MAART

MUZIEK Stan van Samang

VR 31 MAART

38 // Izine Izegem

TONEEL

VARIA

Wachten op Godot Ensemble Leporello

Izegemse Dansacademie

DO 20 APRIL

ZA 29 APRIL


AG E N DA

in Izegem www.uitinizegem.be Deze agenda wordt samengesteld op basis van www.uitdatabank.be. Wie zijn of haar evenement gepubliceerd wil zien in Izine, moet het invoeren in de databank. Let wel: naargelang de beschikbare plaats, behoudt de redactie zich het recht voor om een selectie door te voeren. Het totale aanbod is sowieso altijd te bekijken via www.izegem.be

VOORDRACHT EN TONEEL WOENSDAG 1 MAART CRAQUELÉ Raf Thuymans is een getalenteerd kunstschilder. Zijn oom en mentor brengt hem in contact met een kunst- en antiekhandelaar en zijn. Raf laat zich verleiden tot een winstgevende maar bedenkelijke samenwerking. Tekst: Benjamin Sercu. Acteurs: Johan Vandoorne, Frans Declercq, Piet Verbeke, Kevin Carrette, Marleen Eeckhout, Nathalie Houfflijn, Sofia Vanhaverbeke, Karel Boudrez, Fanny Oplinus, Chris Vervaeke, Dieter Beernaert, Dorine Dewitte, Seppe Vanderstichele. Diverse data tot 18 maart, details op www.lanteern.be. Om 20 uur. waar: ‘t SoK, Hogestraat 15 meer info: http://www.lanteern.be ORG: Toneelgilde De Lanteern

voor hem. Huisje, tuintje, autootje. En dan: VUURWERK! Diverse data tot 1 april, details op www.theaterplatteau.be. Om 20 uur.

betaalt? Wie is werkelijk vrij? Beantwoordt de zigeuner in zijn meest romantische vorm aan een vrijheid die voor mij leefbaar is? Om 20 uur.

waar: Kasteeldomein Wallemote, Kokelarestraat 85

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: 0479/17.35.85

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20

ORG: Theater Platteau

ORG: Cultuurhuis De Leest

VRIJDAG 17 MAART

VRIJDAG 24 MAART

MINDER BEKENDE EN BIJZONDERE TUINPLANTEN Planten die het goed doen, weinig onderhoud vragen en het liefst nog met een lange bloeiperiode: dit zijn de planten die aan bod komen tijdens de voordracht van Peter de Coninck van kustplantenkwekerij Aquabotanica. Om 19.30 uur.

KAMPINK KADUK - PAT PANIEK Naar jaarlijkse gewoonte brengt de Izegemse toneelgroep ‘Pat Paniek’ een Volkse Komedie. Een avondvullend programma waar u het doen en laten kan volgen van onze acteurs in ‘Kampink Kaduk’. Om 20 uur.

waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: zuidwestvlaanderen@vvpv.be

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20, info@patpaniek.be

ORG: Vlaamse Vasteplantenvereniging - afdeling

ORG: Cultuurhuis De Leest

Zuid-West-Vlaanderen

MAANDAG 20 MAART WO1 VERTELAVOND 2: HET VOLK ROERT ZICH, OPSTAND EN MUITERIJ Hoe Frankrijk krachteloos werd na 1917, en hoe hele keizerrijken ten val kwamen door de oorlog. Lieten de mensen zich als gedwee slachtvee naar de slachtbank leiden? Neen, allesbehalve, in alle oorlogvoerende landen was er onrust, die soms tot revoluties ontaardde. Hoe Frankrijk krachteloos werd na 1917, en hoe hele keizerrijken ten val kwamen door de oorlog. Om 20 uur. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20 ORG: Cultuurhuis De Leest

DONDERDAG 23 MAART

VRIJDAG 3 MAART BIJ JULES EN ALICE Een koppel vol dromen. Jules, een stoere vent. Alice, een schoon meiske. Hij verzamelt graag. Zij zorgt

TROJE - MAARTEN KETELS - HET NIEUWSTEDELIJK Maarten Ketels leefde vier maanden bij de Leuvense Roma-gemeenschap.Hij breekt in in de publieke ruimte met zelfgebouwde tijdelijke ‘woningen’. Die ervaringen verwerkt hij tot theater. Voor even vluchtte hij weg uit zijn eigen bestaan en zocht opvang bij hen die makkelijk kunnen doorgaan voor de meest verguisde en verstoten gemeenschap in Europa. Wat betekent vrijheid en wat is de tol die je daarvoor

WOENSDAG 29 MAART KAMPINK KADUK - PAT PANIEK Seniorenvoorstelling om 14.30 uur. waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62

DONDERDAG 30 MAART RIK VANWALLEGHEM: “WAAROM ZELFS MIJN SCHOONMOEDER ZOT IS... VAN DE KOERS” Sportjournalist Rik Vanwalleghem belicht de historiek en de legende, de epiek, het avontuur, de emoties, de intriges ende mens achter de wieleratleet. Hij schetst een indringend en beklijvend portret van de schoonheid van deze razend populaire discipline, die alle dopingschandalen met verve blijkt te overleven. Om 20 uur. waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/31.06.30 ORG: VSVK

maart - april 2017

// 39


DONDERDAG 30 MAART

DONDERDAG 20 APRIL

LIDEWIJ NUITTEN: “IEDEREEN BEROEMD” Lidewij Nuitten trok voor “Iedereen beroemd” op avontuur in haar eigen straat om kennis te maken met haar buren. Ze deed dat in haar eentje met 3 camera’s, wat best indrukwekkend overkwam. In 2014 liep ze in één rechte lijn door Vlaanderen. Tijdens deze avond vertelt ze over haar ervaringen, doorspekt met heel wat beeldmateriaal. Om 20 uur.

WACHTEN OP GODOT - ENSEMBLE LEPORELLO Dé klassieker van Samuel Beckett, vanonder het stof gehaald. De absurditeit en uitzichtloosheid van de wereld, gecombineerd met een clowneske onmacht dit adequaat in taal uit te drukken, vormen de kracht en het geheim van het legendarische stuk. Spel: Gordon Wilson, Karel Cremers, Jonas Van Thielen en Geert Vermeulen. Om 20 uur.

CEDEL SAXOFOONKWARTET Het CeDeL kwartet brengt een verfrissend aanbod in de wereld van de kleinere kamerorkesten. CeDeL is een jong en enthousiast saxofoonkwartet dat de luisteraar emotioneel wil raken met verrassende programmakeuzes. Om 19 uur.

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: auditiorium Art’Iz, Kruisstraat

meer info: info@deleest.be,

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20

ORG: vzw De Mast (FOS De Jakketoes)

ORG: Cultuurhuis De Leest

ORG: Cultuurhuis De Leest

MAANDAG 24 APRIL

WOENSDAG 15 MAART

WO1 VERTELAVOND 3 - DE ONMOGELIJKE OPDRACHT: PASSENDALE De climax van deze ware horror was de verovering van Passendale door de Canadezen. Ondanks het feit dat het nu wel duidelijk was dat er op militair vlak geen bewegen aan was, besliste de Britse opperbevelhebber tot een aanval in Vlaanderen. Het was een onmogelijke opdracht, die vastliep in de Vlaamse modder. Om 20 uur.

BALLATHUM IN ‘DE LIVING’ De Living wordt omgetoverd tot een heuse Irish Pub in St. Patrick’s mood. Dompel u onder in de echte Ierse feestdagsfeer, zing mee uit volle borst en hou de Guinness en Jameson binnen slokbereik. Ballathum draait vooral om ‘Irish Favourites’, Ierse traditionals die zo’n lang leven kunnen leiden omdat ze steeds door nieuwe generaties gezongen en heruitgevonden worden.

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20

meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20

ORG: Cultuurhuis De Leest

ORG: Cultuurhuis De Leest

MUZIEK VRIJDAG 8 MAART

VRIJDAG 17 MAART

WOENSDAG 19 APRIL VOORDRACHT OVER TUINPLANTEN Ontwerpen en verzorgen van gemengde borders. Een aanrader voor ieder die dit jaar in zijn eigen tuin aan de slag wil. De tuin van Christopher Lloyd in Sussex is alom bekend voor zijn mixed borders. Yannick Boulet, die er meer dan een jaar stage liep, vertelt enthousiast over het ontwerp en de verzorging van gemengde borders. Om 19.30 uur. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: zuidwestvlaanderen@vvpv.be, ORG: Vlaamse Vasteplantenvereniging - afdeling Zuid-West-Vlaanderen

DONDERDAG 20 APRIL DR. MARIANNE HANSSENS EN WARD ROMMEL: “STRIJDEN TEGEN KANKER” Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van kanker? Wat zijn de uitdagingen voor het beleid in de strijd tegen kanker? Dokter Marianne Hanssens en exptert kankerzorg Ward Rommel belichten de aanpak van de ziekte. Om 20 uur. waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: 051/31.06.30 ORG: VSVK

40 // Izine Izegem

FADO-AMALIA - DESCONHECIDA Deze voorstelling is tegelijkertijd een ode aan Amália Rodrigues en een herinnering aan het veelzijdige karakter van de traditionele fado, een muziekstijl die dankzij Amália de wereld heeft veroverd. Met: Maria da Saudade (zang), Luís Ribeiro (guitarra portuguesa), Ana Luísa (viola de Fado). Om 20 uur. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20 ORG: Cultuurhuis De Leest

ZATERDAG 18 MAART KOREN ZONDER KAF Zimra trekt de kaart van de samenhorigheid: vier Izegemse koren Die Boose, De Kerels, het Jeugdkoor Bosmolens en Zimra laten zich elk van hun beste kant zien en werken samen richting een grote apotheose, verzorgd door het ondertussen beroemde en beruchte saxofoonkwartet Die Verdammte Spielerei Om 20 uur. waar: Kerk Bosmolens, Ter Beursplein 1 meer info: http://www.zimra.be ORG: Koor Zimra

VRIJDAG 31 MAART STAN VAN SAMANG IN CONCERT Zonder twijfel dé Vlaamse zanger van 2015 en 2016. Hij stond met zes hits in de Ultratop op hetzelfde moment. Ook speelde hij vijf maal in een uitverkochte Lotto Arena. Stan Van Samang is en blijft publiekslieveling nummer één. Om 20 uur.


AG E N DA

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: www.deleest.be, 051/33.76.20 ORG: Cultuurhuis De Leest

VRIJDAG 14 APRIL WORSHIP NIGHT REJOICE Praise and worship-avond. Gratis inkom maar registratie verplicht via Eventbrite. Om 20 uur. waar: ‘t SoK, Hogestraat 15 meer info: www.rejoiceband.be

VARIA VRIJDAG 3 MAART A TRIP TO THE USA - DANSSCHOOL NELE Dansen op artiesten geboren en getogen in Amerika! Van staat tot staat reizen op zoek naar inspirerende muziek. Hippe dansstijlen mag u weer verwachten, coole beats, ingetogen momenten, vrouwelijke accenten maar ook oude glorie. Ook op 10 maart. waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: http://www.dansschoolnele.be ORG: Dansschool Nele

ZONDAG 5 MAART VROUWENWANDELING Al te vaak wordt de geschiedenis geschreven door en over mannen. Op deze wandeling worden vrouwen voor het voetlicht gebracht in hun grootsheid, maar ook met hun kleine kantjes. Velen van hen hebben de geschiedenis van Izegem rechtstreeks beïnvloed. Anderen waren dan weer belangrijk als muze, als inspirator of opvoedster van nieuwe generaties. Om 15 uur. waar: Stadhuis Izegem, Korenmarkt 10 meer info: http://toerisme.izegem.be ORG: Dienst Musea & Toerisme Izegem

ZONDAG 12 MAART MOLENTOCHT - 7DE MEMORIAL WILLY WAEYE Parcours van 35 en 65 km. Op de 65 km is er een bevoorrading voorzien bij de controle in Staden. Om 8 uur. start: café Nieuw Gemeentehuis, Kachtemseplein 13 meer info: 051/30.89.16, ferdi.vanmoerkerke@telenet.be, http://www.wtcdesportvrienden.be ORG: wtc De Sportvrienden

DONDERDAG 16 MAART SOIRÉE PARIS Een stukje Parijs in Izegem. In de Leest zijn er drie keer optredens van een cabaretshow Moulin Rouge. In de Foyer is er een kunstenaarsdorp Place du Tertre. In de rand treden twee accordeonisten op. In zaal Iso worden de mensen vergast op een luxebeurs met standen met kleding, parfum, meubelen, auto’s, schoenen, bloemen, enz. Daartussen worden de

aanwezigen vergast op standen met food en drinks. Iedereen krijgt een verwenkaart waarmee u hapjes en drankjes kan verkrijgen. waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: info@jopaconsult.be, ORG: Markant

ZONDAG 2 APRIL VAN HET HOF VAN ISEGHEM NAAR DE HEERLIJKHEID WALLEMOTE De Krekelstraat was vroeger een landelijke weg vanaf de Sint-Pietersstraat, langs de heerlijkheid Wallemote, tot aan de Oude Ieperse weg. We wandelen die weg gedeeltelijk heen en terug. Diverse huizen en gebouwen getuigen over de sociale en economische geschiedenis van Izegem. Ook bekende figuren uit het politieke leven van de stad lieten er hun sporen achter. Om 15 uur.

MAANDAG 3 APRIL JEUGDFILM: ALICE TROUGH THE LOOKING GLASS De klassieker in een nieuw jasje gestopt. Na een lange afwezigheid keert Alice door een spiegel terug naar het magische Underland waar ze Mad Hatter (Johnny Depp) aantreft die nog dwazer is dan normaal. Hij heeft de hulp van Alice nodig, waarvoor ze terug in de tijd moet reizen. Om 16.30 uur. waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: info@deleest.be ORG: Cultuurhuis De leest

MAANDAG 10 APRIL LITTLE BALL CAMP Dit kamp is voor echte superhelden. In deze week toveren we de kleuters om in superhelden die de wereld moeten redden van een stel boeven. waar: BS Bellevue, Bellevuestraat 28

waar: Sint-Tillokerk Izegem, Kerkplein 1

meer info: jaron@littleballvillage.be,

meer info: http://toerisme.izegem.be

ORG: Little Star Village

ORG: Dienst Musea & Toerisme Izegem

MAANDAG 3 APRIL KINDERFILM Een reeks korte filmpjes waar de kleuters van zullen smullen. Op een open plek in het bos leven twee grappige, pluizige wezentjes. Kiwi is toegewijd, netjes en geel. Strit is een paarse losbol en sloddervos. Speels en nieuwsgierig als ze zijn maken ze altijd veel plezier. Om 14.30 uur.

DINSDAG 18 APRIL BEZOEK PARFUMERIE CHANTLY Om 19.30 uur. waar: Parfumerie Chantly, Marktstraat 5 meer info: 051/30.73.26, markant.izegem@telenet.be, http://www.markantvzw.be/izegem ORG: Markant

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: info@deleest.be ORG: Cultuurhuis De Leest

maart - april 2017

// 41


WOENSDAG 19 APRIL

ZATERDAG 22 APRIL

ZONDAG 30 APRIL

BERLIN: ZVIZDAL Een unieke installatie die in de internationale pers als meesterwerk werd onthaald. Tsjernobyl, 26 april 1986. Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor, neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 km rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer weer te keren. Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Om 20 uur.

MOVE, BY SO-FIT So-Fit sportcenter viert in 2017 haar 20ste verjaardag. Dat is dé gelegenheid om een voorstelling te geven. Alle groepen, van kleuters tot senioren, slaan de handen in elkaar en geven het beste van zichzelf: dans, step, ropeskipping, mini-trampoline, breakdance, fitball, zumba... Het resultaat is een spetterende demonstratie. Om 17 uur.

TEA TIME TANGO Milonga in de splinternieuwe zaal van het Life Danscenter. De beste tandas van DJ OUIMMM! Fantastische vloer, een supergezellige bar en een grote parking. Om 14 uur.

waar: Cultuurhuis De Leest, Sint-Jorisstraat 62

DE VIJF: MATHIAS SERCU Het begon voor Mathias begin jaren negentig met de rol van ‘Ubi Stevens’ in ‘Buiten de Zone’. Wat daarna op televisiegebied gebeurde was moeilijk te voorspellen: een vaste rol in een elftal populaire tv-reeksen en gastrollen in zestien andere grote feuilletons. Toen hij zijn eigen ‘MARSMAN’ schreef, regisseerde en speelde, bewees hij hoe mooi televisie wel kan zijn. Wedden dat het een superbabbel wordt? Om 11 uur.

meer info: http://www.so-fit.be ORG: Cultuurhuis De Leest

waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: info@deleest.be, ORG: Cultuurhuis De leest

ZATERDAG 22 APRIL VIERDE PEKKERSTOCHT Afstanden: 7 - 13 - 18 - 21 km. De kleinste afstand is toegankelijk voor rolstoelwagens. Ontdek nooit geziene plekjes van de kasteeldomeinen Wallemote en Wolvenhof en de historische gebouwen van de stad Izegem. Gratis bezoek aan het Schrijnwerkmuseum. Start tussen 7 en 15 uur.

waar: Life Danscenter, Lodewijk de Raetlaan 2 meer info: davy@lifedanscenter.be

ZONDAG 30 APRIL

waar: Cultuurcafe de Leest, Sint-Jorisstraat 62 meer info: http://www.deleest.be ORG: Cultuurhuis De Leest

waar: VTI Izegem, Italianenlaan 30 meer info: http://www.brigandtrotters.be

PERIODIEK

ORG: WSV De Brigandtrotters

ZONDAG 26 APRIL VROUWENWANDELING Op deze wandeling ontmoeten we interessante, markante, vreemde, heilige, bizarre... maar ook heel gewone vrouwen die de geschiedenis van Izegem mee bepaald hebben. Om 19.30 uur. waar: Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 meer info: 0477/06.86.12 ORG: Markant – KVLV

ZATERDAG 29 APRIL

waar: café Nieuw Gemeentehuis, Kachtemseplein 13

DANCE IMAGINATION - DE IZEGEMSE DANSACADEMIE Dit schooljaar bestaat de Izegemse Dansacademie 15 jaar en dit vieren we graag door met alle dansers samen één grote voorstelling te maken. Van heel explosieve stukken tot ontwapenend zachte nummers, van opgewekte happy choreo’s tot ontroerende verhalen, van opzwepende muziek tot verrassend intense nummers.

meer info: 051/30.89.16, ferdi.vanmoerkerke@telenet.be,

waar: Cultuurhuis De leest, Sint-Jorisstraat 62

http://www.wtcdesportvrienden.be

meer info: http://www.deleest.be

ORG: WTC de Sportvrienden

ORG: Izegemse Dansacademie

ZATERDAG 22 APRIL 31STE IZEGEMSE PIJL - 11DE MEMORIAL PAUL COPPENS 40, 85, 115 of 160 km. Start vanaf 7 uur. Ook op 23 april.

42 // Izine Izegem

FILM IN DE LEEST // ELKE DINSDAG 7 maart: Remember 14 maart: Jimmy’s hall 21 maart: La fille inconnue 28 maart: War dogs 4 april: Keeper 11 april: Money monster 18 april: La pazza Gioia 25 april: La tortue rouge Om 20 uur

OP AFSPRAAK SUPER SECRET: SPANNEND DETECTIVESPEL VOOR KINDEREN IN IZEGEM Super Secret is het gloednieuwe detectivespel waarbij je met je vrienden of familie op zoek gaat naar een gestolen schat in het park. Met de speurmiddelen in de speldoos en de detective app op je smartphone kom je de schat steeds meer op het spoor. Speel het met kinderen vanaf 8 jaar in elk park of aangenaam en veilig spelgebied. Ideaal voor kinderfeestjes of uitstap met gezin of school waar: Hogestraat, Kachtem meer info: 0485/85.85.86, info@dasbox.be ORG: La Mosca


AG E N DA

UITINMIDWEST // tips

De UiTinMidwest-tipgevers Op www.uitinmidwest.be vind je het vrijetijdsaanbod uit je regio terug. UiT in Midwest-tipgevers Yves Debaes, Hanne Pareit en Marijke Bruneel gaan niet alleen op stap in Izegem maar ook daarbuiten. Graag nog wat extra inspiratie? Surf naar www.uitinmidwest.be

Marijke Bruneel

Yves Debaes

Hanne Pareit

Olympique Dramatique / Toneelhuis: Risjaar drei

Raymond van het Groenewoud: Kreten en gefluister

Gezinsbond Beveren: Tweedehandsbeurs

Jan Decleir, Peter Van den Begin, Tom Dewispelaere, Stijn Van Opstal, Koen De Sutter, Nico Sturm en Marc Van Eeghem: allemaal samen op scène. Voor mij is alleen dat al genoeg om naar de voorstelling te gaan. Wat ze ook brengen, je weet dat ze er iets fantastisch zullen van maken. Niet twijfelen! Donderdag 13 april, De Spil, H. Spilleboutdreef 1, Roeselare

Het eerste concert dat ik ooit bijwoonde was van Raymond VHGW. Ondertussen is dat al 30 jaar geleden. En deze man staat er nog altijd. Nu zelfs solo! Vrijdag 24 maart om 20.30 uur, De Gulden Zonne, Marktplaats 6, Hooglede

Deze tweedehandsbeurzen zijn altijd heel interessant voor jong en oud. Er zijn fantastisch leuke spullen te vinden voor een prik. En bovendien is het hergebruiken van spullen een goed initiatief in deze wegwerpmaatschapij. Zondag 12 maart vanaf 14 uur, De Nieuwe Deure, Izegemseaardeweg 30, Roeselare

Meer info: http://bit.ly/raymondvhgw

Meer info: http://bit.ly/tweedehandsbeursgezinsbond Meer op http://bit.ly/risjaardrei

Erfgoeddag in Izegem

Workshops van erfgoedsite Eperon d’Or op Erfgoeddag - zondag 23 april “Toen er nog geen sportschoenen en stofzuigers waren” Op bezoek bij personen met dementie en hun begeleiders en mantelzorgers. Het museum laat hen alle zintuigen gebruiken: kijken, luisteren, voelen, ruiken én proeven van het verleden. Verhalen, op smaak gebracht met een vleugje humor, prikkelen

de verbeelding. De workshop is interactief en inclusief, want bij deze gezellige babbel zijn ook familie en vrienden uitgenodigd. Woonzorgcentrum ’t Pandje, Mentenhoekstraat 4 – workshops om 10 en 14 uur

kijken bij het maken van een borstel. Als kers op de taart is er de prachtige maquette van het art deco-museumgebouw van Eperon d’Or in Lego. Alles aanraken a.u.b.! Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 - workshop om 14 en 16

“Krijg eens voeling voor borstels!” Personen met een visuele beperking op bezoek met… borstels natuurlijk! Ze maken kennis met een wonderlijk assortiment aan materialen en technieken en gaan er zelf mee aan de slag. Er komt heel wat feeling

uur – reserveren via 051/31.64.46

maart - april 2017

// 43


UW BUURTMAKELAAR

Rijksweg 17 B-8870 Izegem T. 051 67 67 57 E. info@bordes.be www.bordes.be

Izine 2017/02  

maart - april

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you