Page 1

Matthias Vandenbulcke

Q-presentator R-OKTOBER 2017 NR. 5 - JAARGANG 6 - SEPTEMBE

E K R A O L E Z A T‘ BO en verder o.a.: tekentalent Djordy Rondelez / Budapest Rally / voetballer Emile Samyn


2

2

Column: Wanneer de tijd twee snelheden kent

3

CAW: Slachtoffers van verkeersongevallen

4

Talent van Ollier: tekentalent Djordy Rondelez

6

Jeugddienst: Tips & tricks bij fuiven

8

Da ga weg en da komt were: Budapest Rally

10

Jong en geëngageerd: Q-presentator Matthias Vandenbulcke

12

Beweegredenen: profvoetballer Emile Samyn

14

Getest en goedgekeurd: Eperon d’Or

18

Sportaanbod in Izegem

20

Column

WANNEER DE TIJD TWEE SNELHEDEN KENT

Onwennig probeer ik zo dicht mogelijk tegen mijn vrienden aan te blijven terwijl we ons een weg banen tussen de tafeltjes en stoelen. De grote blauwe deuren zijn zwaar en krijgen we slechts met moeite open. Binnen zien we bijna geen hand voor ogen. Iedereen staat er tegen elkaar gedrumd. Mannen met baarden kijken ons aan. Échte vrouwen rollen de ogen en kijken weer weg. Ik vraag me af wat ze van me denken. Het is te druk. Ik ben even niet meer mee met mijn vrienden die een doorgang vonden waar ik niet op tijd kon tussenglippen. Ik worstel me er doorheen en loop met mijn arm tegen een smeulende sigaret aan. Die staat erin. Achterin gekomen staan de anderen al met een pint in de hand, die één euro twintig kost. Veel zin in bier heb ik niet, maar de anderen hebben zo veel plezier en ik begrijp niet waarom. Ik bestel ook een pint, waar ik daarna zo lang over doe dat ze halverwege lauw is. De muziek gaat hard en ik heb geen idee wat er verteld wordt wanneer er hier en daar iemand in een anders oor brult. Ook niet als het in de mijne is. Maar na twee keer “WAT?!” te schreeuwen knik ik even, geef een zuinige glimlach cadeau en hoop dat het de verhoopte reactie was. Iemand beweegt schaamteloos op de muziek en enkele anderen proberen hun grens te verleggen met een knikkend been. Nog een ander beweegt enkel het hoofd en bijt daarbij op zijn onderlip. De ogen op de grond gericht. Ik kijk hoe laat het is en vraag me af wanneer het een acceptabel uur is om te vertrekken. Ik observeer de mensen rondom mij in een poging dit scenario te begrijpen, maar die halve pint heeft vast mijn denkvermogen al vertroebeld. Iemand vraagt in mijn oor of ik nog wat moet hebben. Ik bedank, want ik heb nog. Daar ergens in de sigarettenrook moet hij nu aan de toog staan. Is dit dan wat volwassenen horen te doen? Geef mij maar een bal om tegenaan te trappen, ik wil nog lang niet groot zijn. ROBIN VERLEDEN

Jeugdbeweging: FOS De Jakketoes

22

Fuivelaar

Werkten mee aan: Evelyn Vandeputte, Robin Verleden, Klaas Allosserie, Chloe Vandewalle, Marjoke Werbrouck, Lore Declerck, Delphine Deneir, Nikolaas Notredame, Lisa Lowagie vormgeving: aaivzz


CAW

3

Jongeren, betrokken bij een verkeersongeval Een verkeersongeval is een schokkende gebeurtenis. Wat je meemaakt, voelt en ervaart, is zo diepgaand dat veel verkeersslachtoffers en nabestaanden spreken over een leven “voor het verkeersongeval” en “na het ongeval”. Of je nu zelf gewond bent of iemand hebt verloren, je zal steeds proberen te begrijpen wat er is gebeurd. Je probeert een antwoord te vinden op de waaromvraag, je voelt je heen en weer geslingerd tussen heftige emoties en een gevoel van verdoofdheid of lusteloosheid. Kinderen en jongeren kunnen zowel rechtstreeks als onrechtstreeks slachtoffer worden van een verkeersongeval. Ze kunnen overlijden aan de gevolgen ervan of gewond raken. In dat laatste geval dienen ze soms na een lange revalidatieperiode en met een blijvend letsel opnieuw hun plaats in de maatschappij te zoeken. Belangrijk is dat een jongere personen rond zich heeft die hij vertrouwt en die hem veiligheid bieden. Dit hoeven niet altijd de ouders te zijn, ook anderen kunnen deze rol opnemen. De vriendenkring kan hier een grote rol in spelen.

Als een jongere een broer, zus of ouder verliest, zal die vaak zijn ouder(s) willen beschermen. Door zelf geen verdriet te tonen, wil hij de pijn van zijn ouder(s) niet groter maken. Hierdoor komt het verdriet van de jongere soms pas jaren later naar boven. Dat kan gebeuren bij een speciale gebeurtenis, zoals afstuderen of de leeftijd worden die de overleden broer of zus had. Als partner, ouder, broer of zus, vriend of familie ben je vaak op zoek naar hoe je een steun kan zijn. Er zijn meerdere manieren om dat te doen en ieder doet het op zijn manier. Het is vooral belangrijk om betrokken te zijn en tegelijkertijd het ritme van de rouwende te volgen. Respect tonen voor de gevoelens van de ander, tijd maken, luisteren en vooral niet negeren wat er is gebeurd, zijn essentieel.


4

talent van ollier

“Ik wil blijven groeien in het tekenen�

Djordy Rondelez:


talent van ollier

5

Djordy Rondelez (20) liet al veel Izegemnaren grote ogen trekken met tekeningen van trekpleisters uit onze stad. De jonge Izegemnaar tovert veel meer dan dat uit zijn potloden en daar zal hij ons in de toekomst van laten genieten. Al in het lager onderwijs was het duidelijk dat de geboren en getogen Izegemnaar Djordy Rondelez een aangeboren talent voor tekenen had. Hij zag er echter geen graten in om er iets mee te doen. Aan de (uitstekende) kwaliteit van zijn tekeningen is het niet te zien, maar het is nog maar anderhalf jaar dat Djordy zich echt op zijn kunstwerken begon te concentreren. “Ik begon met mijn studies aan de universiteit, maar dat was echter wat te hoog gegrepen voor mij. Ik ben dan even in een gat gevallen en zocht iets om mijn zinnen te verzetten. Toen ben ik maar écht met tekenen begonnen.”

Hoe ga je te werk als je een tekening wil maken?

Djordy:”Er zijn verschillende manieren waarop ik te werk ga. Meestal maak ik zelf een foto van iets dat ik wil tekenen of als ik ergens een mooie foto zie, neem ik die om te tekenen. Er zijn ook tekeningen die ik maak uit fantasie. Begin augustus was ik op vakantie in het prachtige Kroatië en heb ik voor het eerst ter plaatse tekeningen gemaakt: twee van gebouwen en eentje van een boot. Ik werk heel gedetailleerd en als je dan met kleuren werkt, kan een tekening heel wat tijd in

beslag nemen. Zwart-wit gaat vrij vlug, maar het zijn de details die het doen. Ik ben heel erg perfectionistisch en kan nu makkelijk vijf dingen per tekening zeggen waar ik me aan stoor. Zo kan ik wel blijven groeien in het tekenen.”

rassen, leeftijden… Er iets speels van maken. Het zal een lang project worden, maar ik hoop dat ik het allemaal kan volhouden. Soms teken ik de hele dag door, andere dagen heb ik er helemaal geen zin in. Maar zo gaat het vaak met hobby’s.”

Je bent geen lid van een tekenacademie. Was dat een bewuste keuze?

Op de Facebookgroep “Stad Izegem” waren de mensen vol lof over je tekeningen. Hoe voelde dat? En zullen we je werk nog ergens kunnen bewonderen?

Djordy:”Ja, ik heb alles aan mezelf geleerd en werk ook met verschillende technieken. Het zou moeilijk zijn om de regels van de tekenacademie te volgen of dingen die ik al kan opnieuw en anders aan te moeten leren. Ik experimenteer graag met verschillende stijlen en potloden en dat kan ik het best doen aan mijn eigen tekentafel.”

Zijn er projecten waar je naar uit ziet? Wat wil je écht nog eens op papier zetten?

Djordy:”Er zijn veel projecten in mijn hoofd, maar eerst wil ik de projecten afwerken waar ik mee bezig ben. In de logeerkamer heb ik een strook papier van vier meter lang gehangen en die wil ik vullen met zo’n 30 personen. Mensen van alle

Djordy:”Ik was enorm blij met de goede commentaren, het deed echt deugd. Ik heb de tekeningen ook al eens aan de burgemeester getoond en die was echt onder de indruk. In Roeselare kreeg ik al eens de kans om in K-Trolle mijn tekeningen te exposeren en dat was een succes, veel bof gekregen van de aanwezigen. In september krijg ik de kans om mijn tekeningen te tonen op de Melkmarkt tijdens autoloze zondag en volgend jaar in april mag ik exposeren in de Izegemse bibliotheek. Ik kijk er naar uit om de Izegemnaren eens mijn tekeningen te laten zien.” KLAAS ALLOSSERIE


6

tips van de redactie

Tips & tricks bij het organiseren van een fuif Wil je zelf een fuif organiseren? Cool! Je kan met het organiseren van een fuif een extra zakcentje verdienen voor jouw sportclub of vereniging.

>


tips van de redactie

7

Omdat je met verschillende zaken zeker rekening moet houden hebben we hier een kleine lijst met tips en tricks opgesteld. Heb je echt specifieke vragen over verzekering of vergunningen of locaties kiezen, dan kan je uiteraard terecht bij specialisten terzake op het stadhuis. Be safe!

Organiseer je een tijdelijk voor het publiek toegankelijk evenement, dan dien je als organisator een meldingsformulier voor de politie in te vullen! Het meldingsformulier moet minstens 30 kalenderdagen voor de aanvang van je evenement worden terugbezorgd aan de dienst Noodplanning van de Politiezone RIHO. De formulieren kan je online vinden en invullen.

Drinken?

Een vergunning is nodig voor schenken van “vergunningsplichtige” dranken: • Gedistilleerde dranken van 1.2% volume alcohol, al dan niet in gemixte vorm (bv. cockatils); • Gegiste dranken van meer dan 22%, al dan niet in gemixte vorm. Simpel: • Geen vergunning nodig voor: bier, wijnen, Glüwein, … • Wel vergunning nodig voor: gin-tonic, jenevers, vodka-redbull, ... Je moet die vergunning aanvragen bij de gemeente. Maar pas op! Verkopen, schenken of aanbieden van sterkedrank aan minderjarigen is en blijft verboden! Of je nu een vergunning hebt of niet!

Aan de bar!

Een goede bar is heel belangrijk! Let daarbij op het volgende: • Zorg voor originele drankbonnen (met datum, speciale stempel, …) • Spreek vooraf af met je medewerkers over het aantal bonnen die zij krijgen en verdeel deze voor het evenement. • Voorzie een gesloten doos met een gleuf om de bonnetjes in te stoppen, zodat je ze kan natellen en niemand ze kan hergebruiken • Zorg voor ervaren ‘tappers’, om verspilling te vermijden

SABAM

Wat is een fuif zonder muziek? Voor elk optreden van een discobar moeten auteursrechten betaald worden. De te betalen auteursrechten zijn afhankelijk van de zaal- of tentoppervlakte en/ of van de gevraagde toegangsprijs. Ook al is de toegang gratis, toch moeten er auteursrechten betaald worden. Je kan van een korting genieten als je minstens 10 dagen voor de aanvang van je fuif je aanvraag bij SABAM indient, papieren om je in orde te stellen kan je bij SABAM bekomen of op www.sabam.be

Verzekerd?

Indien je een zaal huurt, informeer je bij de zaaluitbater best of er een brandverzekeringspolis werd afgesloten waarin vermeld staat of de eigenaar afstand doet van verhaal ten aanzien van de inrichters. Indien dit niet het geval is, moet je zelf een verzekering afsluiten. Een verzekering tegen alle risico’s kan ook interessant zijn om je te beschermen tegen vandalisme of diefstal. Ook gehuurd materiaal kan je hiermee verzekeren.

Location location location

Een goede locatie is alles! Het JOC of zaal ISO zijn perfecte feestlocaties en hebben alle voorzieningen. Voor meer info omtrent reserveren en tarieven kan je terecht bij Dienst VES (ves@izegem.be). Liever een feestje in de open lucht? Let dan zeker op: • Is het terrein geschikt voor je activiteit? • Vergeet geen toestemming te vragen aan het gemeentebestuur • Informeer je rond tenten reserveren en opzetten en materialen huren • Maak zeker melding aan college van burgemeester en schepenen CHLOE VANDEWALLE


da ga weg en komt were

8

Henri Vercaempt op de Budapest Rally:

“Met 200 auto’s Budapest binnenrijden, onvergetelijk! Zeven Izegemnaars namen in juli deel aan de knotsgekke autorace ‘Budapest Rally’. Tussen het studeren door, nam Henri Vercaempt de tijd om zijn onvergetelijke avonturen te delen met ’t Boazeloarke. De Budapest Rally, wat is dat precies?

Henri: “De Budapest Rally is een autorace, maar je wint niet door de snelste te zijn. Onderweg moet je allerlei opdrachten tot een goed einde brengen. Voor de start krijg je punten voor je auto, je krijgt bijvoorbeeld extra punten voor een zwaailicht, stickers, een vlag, …”

Wie was er allemaal mee?

Henri: “ We waren met zeven: Thomas Geldhof, Aleks Desimpel, Karel van Eeckhout, Cas Depoortere, Glenn Dewitte, Arthur Delaere en ikzelf natuurlijk. We hebben daar ook snel nieuwe vrienden gemaakt: een bende uit Oudenaarde. We

zaten dus niet elke dag in dezelfde auto, vanaf de derde dag hadden we een rotatiesysteem met die nieuwe groep erbij.”

Met welke auto’s gingen jullie?

Henri: “We konden een auto gebruiken van een van onze ouders, dus die hebben we niet echt veel gepimpt. We hebben zelf ook een goedkope auto gekocht, daar konden we heel wat meer mee doen. We hebben hem beplakt met stickers, de velgen gespoten, het zwaailicht was aanwezig. Daar haalden we heel wat meer punten mee aan de start. Er kwam dus wel wat voorbereiding bij kijken, we hebben een paar keer op voorhand afgesproken”


da ga weg en komt were

9 Wat was het beste moment van de reis?

Henri: “De sfeer die er hing was gewoon fantastisch. Iedereen was echt super sociaal, als er onderweg een auto pech had, waren er direct andere auto’s die stopten om te kijken of ze konden helpen. Er was echt totaal geen concurrentie, iedereen wilde gewoon plezier maken. Ook het binnenrijden in Budapest ga ik nooit vergeten: we reden in kolonne met 200 auto’s achter elkaar het centrum binnen, iedereen was aan het toeteren en door zijn raam aan het kijken, echt een magisch moment!

Blijven jullie ook contact houden met de vrienden van daar?

Henri: “De bende van Oudenaarde is eerder uit Budapest vertrokken dan wij, maar we horen elkaar wel nog regelmatig op facebook. Ze zijn zelfs al eens komen feesten in Izegem!”

Doen jullie volgend jaar opnieuw mee?

Henri: “Er is ook de Schotland Rally, hetzelfde concept, maar dan in Schotland. Dat lijkt ons ook wel leuk, maar we zullen volgend jaar wel zien. Het is in elk geval een aanrader voor iedereen! MARJOKE WERBROUCK

Hoe gaat de race precies in zijn werk?

Henri: “Elke dag krijg je een bestemming, waar kampeerterreinen en eten voorzien is. Het is de bedoeling dat je onderweg dus opdrachten afwerkt, en tussen 18u en 20u aankomt op de bestemming. Dat is elke keer anders: op sommige avonden was er een groot feest op de camping, soms was er een rustige avond, er was veel variatie. En het hoogtepunt was natuurlijk het feest in Budapest zelf. De camping was iets buiten het centrum, en voor de prijsuitreiking ’s avonds gingen we met de tram naar de stad, waar een zaal van een discotheek afgehuurd was voor ons.


10

Jong en geëngageerd

Matthias Vandenbulcke presenteert vanaf september ’s nachts op Qmusic Vanaf september heeft Qmusic er een nieuwe presentator bij: Matthias Vandenbulcke (25) neemt er dan elke nacht van 1 tot 4 uur plaats achter de microfoon. “Maar de weg ernaartoe was zeker niet altijd rozengeur en maneschijn” vertelt hij ’t Boazeloarke vanuit de Q-studio in Vilvoorde.

>


Jong en geëngageerd

11 Waar je vroeger lokaal vooral gekend was als ‘zoon van de viswinkel in Kachtem’, zal het hele land je nu leren kennen als Q-presentator. Heb je altijd al het gevoel gehad dat je voor de media gemaakt was? Ik heb natuurlijk tv-journalistiek gestudeerd dus daar blijkt toch wel een zekere interesse voor media uit. Ik koos destijds trouwens voor televisie omdat ik altijd al graag voor en achter de camera had gestaan. Radio was in het begin minder een passie, maar gaandeweg heb ik ontdekt dat ik het toch ook heel fijn vind om te doen. Nu moet ik toegeven dat ik wel niet steeds een uitstekende student was... Ik heb immers altijd herexamens gehad, al ben ik er gelukkig wel in geslaagd om opleiding in de voorziene drie jaar af te werken. Na het afstuderen volgde wel een reality check: hoewel ik steeds heel ambitieus was geweest, besefte ik meteen dat een job in de media te pakken krijgen niet zo makkelijk zou worden. Vandaar dat in eerste instantie dan ook aan de slag ging op het secretariaat van een middelbare school en later ook in een call center. Zo kon ik toch al wat geld verdienen.

En vanaf wanneer leek alles dan toch in zijn plooi te vallen?

Vanaf dat ik, samen met acht anderen, geselecteerd werd voor de Q-academy. Jaarlijks gaat Qmusic immers via een selectiedag op zoek naar klein groepje talenten die ze dan een interne opleiding tot radiopresentator aanbieden. Zo kregen we infosessies over hoe de playlists samen-

gesteld worden, de schuiven werken, alles gemixt kan worden, etc. In de tweede studio van Q konden we dat alles dan weer in praktijk oefenen onder het toeziend oog van onze coaches, in mijn geval Rik Boey en Sam De Bruyn. Uiteindelijk krijgen op het einde van de Q-academy sommige kandidaten ook echt een programma bij Q aangeboden. Dit jaar ben ik dus de gelukkige.

Vorige zomer mocht je echter ook op pad als Q summer reporter en op je social media stel je jezelf ook voor als nieuwsjongen bij Qmusic. Hebben die zaken je niet wat vooruit geholpen? Eigenlijk niet. Natuurlijk heb ik als Q summer reporter een geweldige zomer beleefd waarin ik op heel wat toffe events kon langsgaan, tal van nieuwe mensen heb leren kennen, mezelf constant kon uitdagen en aan mijn zelfvertrouwen kon werken. Het was echter niet zo dat Qmusic mij na afloop ook een vaste job aanbood of dat ik meteen elders in de media aan de slag kon. De mensen die ik bij Q had leren kennen, hadden mij wel de tip gegeven om mij in te schrijven voor de Q-academy, maar daar heb ik ook zoals andere kandidaten de volledige selectieprocedure moeten doorlopen. Voor de job van nieuwlezer heb ik ook gewoon gesolliciteerd, maar er werd toen voorkeur gegeven aan iemand intern. Pas toen er een nieuwslezer wegviel, zijn ze terug bij mij terecht gekomen op een moment dat de Q-academy al volop aan de gang was. Nu ik ga presenteren stop ik wel weer met nieuws lezen. De nieuwsredactie ga ik zeker missen, maar ik kijk na-

tuurlijk ook enorm uit naar de nieuwe uitdaging!

Je gaat vanaf september van 1 tot 4 presenteren. Heb je geen schrik dat je bioritme volledig in de war zal raken?

Ik heb al aan een aantal mensen gezegd dat mijn ritme voortaan wellicht beter zal zijn dan dat van anderen. In de week zal ik immers altijd rond half vijf in mijn bed zitten en als ik in het weekend uitga, durft het ook wel eens zo laat te worden. Mensen met een 9-to-5 job moeten van zo’n zware feestavond eventjes recupereren, ik zal dat gewoon gewend zijn door mijn job (lacht). Bovendien ben ik zo enthousiast dat ik binnenkort mag gaan presenteren dat het tijdslot mij maar weinig uitmaakte!

Je hebt duidelijk al een hele weg afgelegd, maar wat zou je in de toekomst nog graag bereiken?

In mijn tienerjaren zei ik altijd dat ik graag anker zou willen worden dus wie weet lukt me dat ooit nog… Ik ben in elk geval al in de juiste sector terecht gekomen! Ook tegen een eigen tv-programma presenteren zeg ik geen nee. Op vlak van radio spreekt de ochtendshow presenteren dan weer tot de verbeelding, maar Sam en Heidi doen dat nog steeds uitstekend dus dat zal ook niet voor meteen zijn. Het zou ook wel fijn zijn om radio en tv gewoon te kunnen blijven combineren. Kortom: veel dromen, maar ook wel veel ambitie en ik zie wel waar ik daarmee kom! LORE DECLERCK


Beweegredenen

12

Emile Samyn:

“Mijn positie maakt niet uit, als ik maar kan spelen�


Beweegredenen

13

In mei verlengde Emile Samyn (20) uit Izegem zijn voetbalcontract tot 2020, wat wil zeggen dat hij nog 3 seizoenen zal meedraaien in KSV Roeselare. Een gesprekje.

Waarom besloot je te gaan voetballen?

Toen ik 6 jaar was deed ik niets liever dan naar de voetbal op televisie kijken. Daarop heeft mijn opa beslist om mij mee te nemen om te gaan kijken naar wedstrijden en trainingen van leeftijdsgenootjes in Izegem. Gaan kijken vond ik altijd geweldig, dus toen de trainer op een dag vroeg of ik geen zin had om mee te spelen heb ik niet geaarzeld, zo is alles begonnen.

Op welke positie speel je bij KSV Roeselare?

Mijn positie is meestal aanvaller diepe spits maar ik kan ook op links en rechtsvoor spelen. Een lievelingspositie heb ik niet echt, zolang ik maar op het veld kan staan ben ik tevreden.

Hoe ga je om met de druk van het presteren?

De druk van het presteren is iets dat je altijd voelt. Ik probeer mezelf dan een beetje tot rust te brengen door naar muziek te luisteren, maar ik ondervind wel dat ik goed kan presteren onder druk.

Wie is je grote voorbeeld uit de voetbalwereld?

Mijn grote voetbalvoorbeeld is Lionel Messi van FC Barcelona. Hij is mijn grote voorbeeld, want we zijn even groot en zijn technieken en snelheid zijn ongelooflijk. Ik kijk echt naar hem op.

Is je leven veel veranderd sinds je de overstap maakte naar KSV?

Toch wel redelijk, ik heb moeten leren om professioneel om te gaan met sport, terwijl het vroeger meer een hobby was. De grootste veranderingen in het dagelijkse leven zijn vooral op het vlak van gezond en genoeg eten en voldoende rusten.

Heb je een ritueel voor de wedstrijd?

Ik heb niet echt een ritueel zoals sommige voetballers die dezelfde veters dragen of persĂŠ de doellat willen aantikken. Ik probeer er wel een gewoonte van te maken om vlak voor de match dezelfde muziek op te zetten en mij zo mentaal klaar te stomen voor de wedstrijd waarin ik mij moet concentreren op winnen! CHLOE VANDEWALLE


Getest en goedgekeurd

14

Merletjes wandelzoektocht De merlet is een eendachtig vogeltje zonder snavel en poten. Je kan het dier terugvinden op het wapenschild van stad Izegem. Sinds enkele maanden zijn de merletjes ook overal in het straatbeeld te zien in Izegem (meer info in ’t Boazeloarke editie juli-augustus). ’t Boazeloarke testte de wandelzoektocht uit. Buiten op straat en in de etalages van handelszaken zijn versierde merletjes te vinden. Er staan merletjes uitgestald over gans Izegem, Kachtem, Emelgem en de Bosmolens. Raad hoeveel merletjes er in totaal zijn en je kan er een tablet of citytrip ter waarde van 300 euro mee winnen! Hoe begin je daar nu aan? In Eperon d’Or en in het stadhuis van Izegem kan je gratis een leuke merletjes-wandelkaart en twee merletjes-fietskaarten ophalen. Daarop staan al heel wat merletjes aangeduid, maar niet allemaal. Dus voor de sloebers onder ons, enkel de bolletjes tellen op de kaarten is niet voldoende! Er zijn twee fietstochten van 17,5 en 12 km en een

wandeltocht van 3,5 km. Mijn sportieve zelf koos uiteraard voor de kortste route, dus het is de wandeltocht geworden. De start en aankomst is voorzien aan het gebouw van Eperon d’Or. De wandeling leidde me langs de markt en andere straten in Izegem centrum. Hoewel ik deze buurt goed ken en er ook vaak passeer, was het mij nooit opgevallen dat hier zoveel merletjes staan! Al was het niet zo slim van mij om de wandeltocht te doen begin augustus, wanneer blijkbaar de merendeel van de Izegemse handelszaken in verlof zijn. Veel winkels gesloten en dus geen merletjes te zien in de etalage. Ondanks dit minpuntjes was de wandeltocht een heel leuke ervaring, je leert de stad op een andere manier kennen. Tip: kijk vooral in de hoogte

als je merletjes zoekt buiten in het straatbeeld! Na de zoektocht Alle merletjes gespot? Geef je antwoord door voor 1 oktober via het wedstrijdformulier op de website www.pretmerlet.be De 2 winnaars worden bekendgemaakt tijdens het openingsweekend. Oproep bibliotheek Neem een foto van of met je eigen versierde pretmerlet en post die op Facebook/Instagram met de hashtag #pretmerlet. Een selectie van de foto’s wordt opgehangen in de bibliotheek. Tijdens de Verwendag op 7 oktober wint degene met de leukste foto een boekenpakket!


Getest en goedgekeurd

15

Feestweekend Eperon d’Or op 3-5 november


Getest en goedgekeurd

16

Eperon d’Or. Als rasechte Izegemnaar ben je sowieso al eens aan de site gepasseerd. De erfgoedsite schetst het verhaal van de schoen- en borstelnijverheden die onze stad op de kaart zetten. Nog geen bezoekje gebracht aan Eperon d’Or? Dan is het weekend van 3-5 november het moment bij uitstek om kennis te maken!

Sinds begin juni is Eperon d’Or open voor het grote publiek. De klemtoon van het museum ligt op schoenen en borstels. Er is ook aandacht voor het leven van de arbeiders naast de fabriek. Zo kunnen alle Izegemnaren het levensverhaal van hun grootouders, kennissen etc. die in de nijverheid werkten, delen met Eperon d’Or. Met die foto’s en verhalen wordt de Eregalerij aangevuld. Je kan dus zelf meebouwen aan het museum! Tijdens het weekend van 3 tot 5 november staan er heel wat feestelijke activiteiten gepland in Eperon d’Or. Drie dagen lang kun je er tussen 10 en 17u terecht voor gratis gidsbeurten, machinedemonstraties, workshops voor zowel kinderen (maak je eigen borsteltje) als volwassenen. Tijdens het feestweekend is er gratis entree! Het gebouw zelf is opgericht in 1930, vandaar dat de activiteiten plaatsvinden in het thema ‘de tijd van toen’, anno 1930 dus. Zowel in Eperon d’Or zelf als op andere locaties wordt feest gevierd. Naast het gebouw van Eperon d’Or wordt een stijlvolle spiegeltent geplaatst met feestdorp


Getest en goedgekeurd

17 errond. In de tent zullen verschillende activiteiten doorgaan. Voor een drankje en een hapje kun je in het feestdorp terecht. Op vrijdag 3 november kun je tussen 13u en 16u een dansje placeren tijdens een Thé Dansant. ’s Avonds is er de boekvoorstelling van een roman speciaal geschreven voor Eperon d’Or. Het boek vertelt anekdotes over het leven van 12 mensen die geboren zijn in 1930. Ook die avond is er de opening van twee tijdelijke tentoonstellingen: de eerste portretteert mensen uit 1930 en de tweede stelt diploma’s (bv. diploma schoensmid) en octrooien tentoon van mensen en bedrijven in Izegem. De avond wordt afgesloten met een retro pop-upcafé met live muziek of DJ.

De zaterdag gaat van start met een brunch in de spiegeltent. Tijdens de brunch worden er panelgesprekken gehouden over het thema Architectuur. Tussen 10u en 12u kunnen postzegelliefhebbers terecht in het voor de gelegenheid opgerichte postkantoor in Eperon d’Or voor een postzegelafstempeling. In de namiddag staat er tussen 13u en 18u veel op het programma! Op diverse locaties kun je genieten van ludiek straattheater of je kan de koorwandeling volgen op een parcours doorheen Izegem-centrum. Op de wandeling is er animatie en optredens voorzien. Geen zin om naar de diverse locaties te stappen? Geen nood! Er zal zelfs een rijdend treintje aanwezig zijn die je naar de verschillende locaties brengt. Nog meer activiteiten gewenst? In het Oud Stadhuis kun je historische affiches uit Izegem bewonderen. ’s Avonds is gezelligheid troef met een vuurshow langs het parcours van de koorwandeling en flamebars op de vensters van Eperon d’Or. Om de dag af te sluiten zijn er tussen 20u-21u dansinitiaties i.s.m. de Izegemse dansscholen en aansluitend kun je je beste dansmoves bovenhalen op het Retrobal! Ook op zondag kunnen de hongerige magen gevuld worden tijdens een brunch, ditmaal met panelgesprekken rond het thema Economie. In de namiddag is er opnieuw straattheater, koorwandeling en de tentoonstelling met historische affiches. Breng op zondagnamiddag ook zeker je kleine broertje of zusje mee, want er zijn 4 workshops voorzien voor en door de Jeugddienst. Op zondag is er geen avondprogramma meer, maar na dit goed gevulde weekend kun je wel wat rust gebruiken!

(programma onder voorbehoud) Meer info over het programma, de uren en locaties volgt in Izine en in een gratis programmakrantje. Met dank aan Lieven Lamote. DELPHINE DENEIR


beweegredenen

18

Sporten in Izegem

Dat Izegem een echte sportstad is, kan niet alleen bewezen worden door de drie gouden Olympische medailles die we al gewonnen hebben en de constante verbeteringen aan onze sportaccommodatie. Er is een enorm uitgebreid aanbod aan verschillende sporten, hier zal ik er vijf uitpikken en eens in de kijker plaatsen. En geen American Football, ik zou niet willen dat het hier naar vriendjespolitiek ruikt.


beweegredenen

19 Badminton

Ik had er geen idee van dat deze sport zo intensief was tot ik zelf eens racket en pluim hanteerde. Je bent constant in beweging, moet beschikken over een uitstekende oog-hand coรถrdinatie en kattenreflexen zijn geen overbodige luxe. In Izegem hebben ze een team waar je makkelijk je plaats kan vinden, op gelijk welke leeftijd kan aansluiten en je wekelijks eens volledig kan uitleven in de sporthal in Izegem en Kachtem.

in Izegem

Sporten

Schaken

Ja, denksport is ook sport. Net zoals je er in Izegem lustig op kan los scrabblen, is het ook mogelijk om in Izegem te schaken. Vroeger probeerde ik het ook eens uit, maar was er intellectueel niet voor in de mand gelegd. Jij misschien wel? Garri Kasparov (zoek maar op!) begint er weer aan, het is de moment. Jeugdschaken vindt iedere zaterdagvoormiddag plaats in JOC Izegem.

Volleybal

Een sport bij iedereen bekend, mede door de succesvolle nationale ploegen, en wellicht al heel wat beoefend tijdens de turnlessen op school. Het Izegems Volley Team zat enkele seizoenen krap in jeugdspelers, maar daar is de laatste tijd heel wat meer beweging in gekomen. Uiteraard is er nog altijd plaats voor nieuwe spelers. Heb je deze sport al gespeeld of kriebelt het om te beginnen? Ga dan zeker op zaterdagvoormiddag eens langs voor wat informatie.

Atletiek

De koning van de sporten, al zeg ik het zelf. Samen met zwemmen en basketbal de absolute hoogtepunten tijdens de Olympische spelen. In Izegem hebben we met FLAC een heel erg grote atletiekvereniging die alles aanbiedt van jong tot oud, van ervaren tot start-to-runners. Een goed paar spikes en loopkledij en je kan meteen aan de slag. Waar wacht je nog op?

Judo

Doorzetting, wilskracht en gewone kracht. Dat is het eerste waar ik aan denk als ik aan judo (of de meeste andere vechtsporten) denk. Ik denk dat er weinig atleten rondlopen die zo hard en zo veel trainen met de kans om wel heel erg vlug uitgeschakeld te worden tijdens de effectieve wedstrijden. Izegem heeft een uitstekende club en accommodatie, de trainingen vinden plaats op de eerste verdieping van Sporthal De Krekel. Uiteraard is er veel meer te beleven dan deze sporten alleen in de Pekkersstad. Op de website sport.izegem.be kan je alle informatie vinden over de verschillende sporten, sportclubs en nog veel meer. Of je kan natuurlijk ook sportspelletjes blijven spelen op de Playstation, ik ben hier niet om te oordelen. KLAAS ALLOSSERIE


20

Jeugdbeweging van toen


36 FOS DE Jakketoes e

Een foto uit 1998, de startdag van 36e FOS De Jakketoes,... De jeugdbeweging zelf bestond toen nog maar enkele jaren. De leiders op de foto zijn nu de ouders van de jonge leden in het FOS en vele kindjes op de foto zijn nu de leiders geworden. Dit jaar bestaan ze 25 jaar en er is ondertussen al veel veranderd. Het ledenaantal is meer dan verdrievoudigd en na omzwervingen in Kasteel Wallemote en het JOC hebben ze nu sinds 4 jaar hun eigen stek in een nieuwe gebouw aan het Gudrunplein.


22

FUIVE LAAR Zaterdag 2 september Powerboatscenter

ROSES ON THE BRIDGE

Vrijdag 15 en zaterdag 16 september JOC

TUNNEFEESTEN

Org: Jeugdhuis de Tunne

Zaterdag 30 september JOC

SPAGHETTI-AVOND

Org: Chirojongens Emelgem

Zaterdag 7 oktober JOC

SCOUT IT OUT

Org: 36e FOS de Jakketoes

Zondag 22 oktober ISO

SPAGHETTI-AVOND

Org: KSA-meisjes

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Getekend

Boazeloarke 2017 / 05  

september - oktober