Page 1

GUSTUS 2017

NR. 4 - JAARGANG 6 - JULI-AU

E K R A O L E Z A ‘T BO Maxim Pattijn: wakeboarder en ontwerper en verder o.a.: Bardue getest / Zwemmer Lucas Guillemyn / Hobospeelster Liske Herbots


Column

2

2

Column: Verdiende vakantie

3

CAW: gewicht en voeding

4

Jeugddienst: Pannavoetbal

6

Beweegredenen: Lucas Guillemyn

8

Getest en goedgekeurd: Bardue

10

Talent van Ollier: Maxim Pattijn

12

Vis op’t droge: stage in hulpverlening

14

Muziekkliniek: Liske Herbots

16

Toogpraat: café Quicky

VERDIENDE VAKANTIE

Ah, eindelijk vakantie zeg! Voor mij is het in feite al jaren elke dag vakantie, maar ik ben toch content dat de Izegemse jeugd er nu ook heeft! Al werkelijk weken aan een stuk zie ik die kinnekes zwoegen als ik de krant ga lezen in de bibliotheek. De één in opperste concentratie, de ander af en toe in iets minder opperste concentratie... De andere krantenlezers durven wel eens zagen op die studenten: Al die plaats die ze innemen! Om precies alleen maar pauze te pakken! En dan beloont de jeugddienst hen daar ook nog eens af en toe voor! Maar toen een paar weken geleden alle kranten uitpakten met ‘West-Vlamingen de beste studenten’ was het opeens opvallend stil aan de krantenlezertafel. Met uitzondering van mijn gegniffel natuurlijk… Wees dus maar zeker dat ik vind dat de beste studenten van het land zeker en vast die vakantie verdiend hebben! Dat ze maar eens goed uitrusten! Maar kinnekes, ook gewoon bezig blijven met al die straffe dingen waar ik elke keer weer, net zoals nu, in ’t Boazeloarke over lees he! En moesten jullie dan toch door wat mal chance deze zomer terug in de bibliotheek belanden: zwaai een keer, ik heb altijd lekkere karamellekes in mijn sacoche zitten die het leed ongetwijfeld kunnen verzachten.

18

Jeugdbeweging: KSA-meisjes

20

Fuivelaar

Werkten mee aan: Evelyn Vandeputte, Lore Declerck, Emma Clepkens, Klaas Allosserie, Delphine Deneir, Marjoke Werbrouck, Chloe Vandewalle, Nikolaas Notredame, Lisa Lowagie vormgeving: aaivzz


3

Gewicht en voeding

CAW

Vele jongeren zijn met hun gewicht bezig. Heel wat tv-programma’s en sociale media zijn hierop gericht. Wat is nu normaal? Wat kan je doen om je gewicht te veranderen? Is mijn gewicht normaal?

Je gewicht wordt beïnvloed door je genen, leeftijd, geslacht, hormonen, voedingspatroon, beweging … . Omdat gewicht vaak niet verdeeld is zoals jij zou willen, denken veel jongeren onterecht dat ze te dik of te dun zijn. Je BMI berekenen kan helpen om te kijken of je gewicht normaal is. Dit is een test die rekening houdt met de verhouding tussen je lengte en gewicht. Let wel dat je de test pas mag gebruiken vanaf je 19 jaar. In je puberteit zullen de resultaten vaak een vertekend beeld geven. De uitslag is ook enkel een aanwijzing. Er wordt geen rekening gehouden met andere factoren die je gewicht beïnvloeden, zoals je lichaamsbouw, leeftijd.

Je huisarts of het CLB kunnen nauwkeuriger vertellen welk gewicht voor jou gezond is!

Te veel of te weinig?

Overgewicht kwijtraken via een streng (crash)dieet is geen goed idee. Een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen, is de meest effectieve oplossing op lange termijn. Je huisarts of een diëtist geven informatie over hoe je op een verantwoorde manier kan vermageren. Ook wanneer je te mager bent kunnen zij je verder helpen. Ondergewicht kan net als overgewicht risico’s inhouden voor je gezondheid.

Eetstoornissen

Een eetstoornis is een ernstige lichamelijke en

psychische ziekte. Er zijn verschillende vormen van eetstoornissen vb. anorexia, Boulimie,… Aan de basis schuilen vaak faalangst, perfectionisme, schuldgevoelens, verdrongen emoties of pijnlijke gebeurtenissen … Een genetische aanleg kan de ziekte (mee) veroorzaken. Ook jongens kunnen een eetstoornis ontwikkelen. Loopt je eigen eetgedrag uit de hand of maak je je zorgen over iemand anders? Praat er over met iemand die je vertrouwt, je huisarts of iemand die zelf een eetstoornis overwon. Anoniem (en gratis) praten kan ook bij het JAC, Awel of Tele-onthaal.


jeugddienst

4

Isotopia is een samensmelting van Izegem Zomert en het herfstmuziekfestival. Vorig jaar vond reeds de eerste editie plaats. Deze was een groot succes en wordt dit jaar zelfs in een nieuw jasje gestoken. In plaats van één weekend worden het nu vier dagen, verspreidt over de maanden mei tot en met september, vol ambiance en muziek. De opening van Isotopia vond reeds plaats op 28 mei, met de dag van het park. Op die dag werden we verwend met concerten van alle Izegemse harmonieën en fanfares, dat terwijl we konden rondlopen op de tuinbeurs en genieten van de bloemetjes en bijtjes. Donderdag 6 juli vindt de tweede feestdag van Isotopia plaats. Onder de centrale vaartbrug, in een zomerse walm van BBQ-kruiden, met de hele familie genieten van de mooiste films … Dat is dan de ‘Film en massa-barbecue ’. Een niet te missen dag. In samenwerking met de Izegemse Bibliotheek en de Izegemse Noord-Zuidverenigingen worden er vier schitterende wereldfilms gepresenteerd. Fin du congé sluiten we mooi af met ons stadstuinfestival rond de Sint-Tillokerk op 26 augustus. Na een prachtige vakantie is dit de perfecte manier om deze laatste keer te snuiven van de zomerse sferen alvorens terug aan het werk te gaan. Een avond om te genieten, te dansen en je te laten verwonderen door de verschillende muziekstijlen die daar aan bod komen. We sluiten Isotopia dan af op zondag 10 september met een vuurspektakel op de Zuidkaai. Op deze laatste dag van Izegem Kermis kleurt de hemel boven Isotopia afwisselend glinsterzilver, smaragdgroen en kobaltblauw. Naast het vuurspektakel wordt u die avond ook geanimeerd met acrobatie, live-muziek en veel show.

Kortom schrijf de volgende data in je agenda ! www.isotopiafestival.be


jeugddienst

5

Al merletjes gezien?

Die eendjes zonder pootjes en snavel, die je ook bespeurt in het Izegemse wapenschild? Zo niet, dan is de tijd aangebroken om ernaar op zoek te gaan! Je kunt een aantal mooie prijzen in de wacht slepen. De merletjes zijn gemaakt door medewerkers en bezoekers van arbeidszorgcentrum Den Tatsevoet in Izegem en de bewoners van provinciaal centrum ’t Venster in Emelgem. Ze zijn versierd door leerlingen van de kunstacademoie Art’Iz, door leerlingen van de Izegemse basisscholen, door Den Tatsevoet en ’t Venster, door inwoners van Izegem … En misschien wel door u. Gedurende de hele zomer zijn er tal van activiteiten rond die merletjes. • JUNI 2017: etalagewedstrijd bij de deelnemende handelaars. • JULI - AUGUSTUS 2017: merletjeswandeltocht en -fietstocht, buurten wijkfeesten, zomerzoektocht De Leest. • SEPTEMBER 2017: kraslotenactie. • OKTOBER 2017: alle merletjes komen terug naar Eperon d’Or en worden verkocht, opbrengst gaat integraal naar de warmste week van Stubru. • NOVEMBER 2017: feestelijke opening Eperon d’Or en prijsuitreiking telwedstrijd. • DECEMBER 2017: warmste week voor den Tatsevoet en ‘t Venster. Een gezellige sfeer in de stad en mooie prijzen zorgen ervoor dat je geen nee kunt zeggen tegen dit mooie initiatief. Dus neem ouders, familie en vrienden mee en ga op pad in Izegem. Alles is ook te volgen op onze site, alsook op instragram: www.pretmerlet.be en #pretmerlet

Surinaamse pannavoetbal overgewaaid naar Izegem

Deze zomer kunnen jullie genieten van een potje pannavoetbal op tal van plaatsen in Izegem. Wat is pannavoetbal nu? Pannavoetbal is een vorm van straatvoetbal die in een kleine ronde arena wordt gespeeld. In korte wedstrijdjes proberen de spelers elkaar technisch te overtroeven.

Ook staat het aantal gemaakte doelpunten niet rechtstreeks in verbinding met de overwinning. Mooie acties en behendigheid staan centraal. Er zijn geen echte spelregels in deze vorm van voetbal. De bal kan dus niet uit gaan of achterraken. Om te winnen moet je binnen een aangegeven tijd, maximum drie minuten, de bal tussen de benen van je tegenspeler krijgen. Doorheen de zomervakantie zullen jullie op tal van locaties en tijdstippen een gratis pannavoetbaltornooitje kunnen meespelen. Hou zeker de facebookpagina van de jeugddienst in het oog om alles te weten te komen over deze pannavoetbaltornooien in Izegem. Weet je zelf nog een leuke locatie of tijdstip (bvb tijdens een wijkfeest of evenement) aarzel dan niet om contact op te nemen met de jeugddienst.


Beweegredenen

6

“Zwemmen neemt al mijn tijd in”

Lucas Guillemyn, Izegems zwemtalent


Beweegredenen

7

Kachtemnaar Lucas Guillemyn zal in juli de Izegemse eer verdedigen op het Belgisch kampioenschap zwemmen voor de jeugd. De 14-jarige zwemt al tien jaar en denkt nog lang niet aan ophouden. Op zijn vierde begon Lucas Guillemyn al met de zwemsport. Een heel vroege leeftijd om met zwemmen te beginnen dus, voor de nu 14-jarige Kachtemnaar die geboren en getogen is in Izegem. “Ik wou het echt doen en vanaf mijn zesde zwom ik mijn eerste wedstrijden. Toen wist ik zeker dat het dé sport was voor mij. Mijn zwemloopbaan begon ik bij de Izegemse Krekelzwemmers, maar toen ik een jaar of elf was, verhuisde ik naar Kortrijk om er bij KZK, De Kortrijkse Zwemkring te gaan zwemmen. Ik en mijn ouders vonden dat ik daar mijn talent beter zou kunnen ontwikkelen en ondertussen is mijn vader Vincent er ook trainer.” In juli zal Kachtemnaar Lucas Guillemyn weer deelnemen aan het Belgisch kampioenschap zwemmen voor de jeugd in Genk. Hij hoopt er op twee gouden plakken, die hij thuis in zijn al indrukwekkende prijzenkast kan stoppen. “De overwinning waar ik het meeste belang aan hecht, is de eerste keer dat ik won op het Belgisch kampioenschap”, gaat Lucas verder. “Ik won de 100 meter rugslag bij de 11-jarigen. Zelf stond ik al vrij hoog in de ranking, maar ik was er zeker niet van overtuigd dat ik de wedstrijd ging winnen. De rugslag is nog steeds mijn beste en favoriete nummer om te zwemmen. Het is belangrijk voor mij om de verschillende disciplines

te blijven beoefenen en ook zowel korte als lange afstanden te zwemmen. In Juli vindt het BK voor de jeugd weer plaats, dit keer in Genk. Ik zal er de 100- en 200 meter rugslag zwemmen, de 100 en 400 meter crawl en de 400 meter wisselslag. Ik hoop op twee titels, dus twee op vijf zou heel erg mooi zijn.” De 14-jarige traint zes keer per week. De sport neemt een stevige hap uit de vrije tijd van Lucas. “Veel tijd voor andere hobby’s is er dus niet, bijna helemaal geen zelfs. Zwemmen neemt al mijn tijd in. Vijf keer per week train ik met intensieve en goede begeleiding in het water in Kortrijk en ook nog een uur per week conditietraining. Zonder mijn ouders zou dit ook onmogelijk zijn, ze steunen me in mijn keuze, maar zeker ook met alle vervoer dat er nodig is om aan de trainingen deel te nemen.” De sport is, mede door het succes van de Belgische zwemmers op internationaal niveau, bezig aan een opmars in België. “Zelf kijk ik ook op naar zwemmers zoals Pieter Timmers, die een zilveren medaille behaalde op de Olympische Spelen in Rio De Janeiro vorig jaar. Binnen de club zie ik ook dat er veel meer kleine zwemmers met de sport beginnen dan toen ik begon met de sport. In Kortrijk zijn ze nu bezig met de bouw van een

nieuw zwembad met banen van 50 meter, dus denk ik dat het alleen maar beter zal worden in de toekomst.” Lucas zit momenteel in het tweede middelbaar in Prizma Middenschool Izegem, waar hij Industriële wetenschappen studeert. “Volgend jaar trek ik wellicht naar het VTI, maar de combinatie sport en school zal, mits een goede planning, zeker mogelijk blijven. Ik doe het graag en dat is het belangrijkste. Uiteraard moet ik met school ook rekening blijven houden, het is minstens even belangrijk. Dat zeggen mijn ouders me toch telkens (lacht).” KLAAS ALLOSSERIE


8

Getest en goedgekeurd

Bardue 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid

>


Getest en goedgekeurd

9

Om de zoveel weken hebben ook wij de tijd om eens de benen onder tafel te schuiven en uit te gaan eten. Voor deze editie reserveerden we bij fondueen grillrestaurant Bardue en dat hebben we ons allerminst beklaagd. In juni bestaat restaurant Bardue in de Sint-Pietersstraat een jaar. Het werd dus hoog tijd om met enkele leden van de redactie een bezoek te brengen. We werden vriendelijk ontvangen door de gastvrouw en kregen een hoge tafel met aangename stoelen aangewezen. De drank- en spijskaart is er ruim en overzichtelijk en spoedig werd ons gevraagd wat er als aperitief gewenst werd. Bij ons drankje kregen we enkele kleine hapjes en ondertussen werd er uitvoerig getwijfeld over wat we als hoofdgerecht op ons bord wilden. Delphine en Marjoke kozen er allebei voor om fondue te eten, respectievelijk vis en gemend. Nikolaas en mezelf gingen voor een grillgerecht: de Rubia Galega, een lekker stuk vlees en terecht ‘De trots van Galicië’ genoemd. Zoals je ziet op de foto’s rond dit artikel werden we regelrecht verwend in de gezellige eetgelegenheid. Mijn saignant (eerder naar blue chaud neigend) stuk vlees smelte in de mond, de dames kregen een grote keuze om in hun fondueketeltje te droppen en maar liefst acht verschillende sausjes aangeboden en Nikolaas kon mee profiteren van wat de dames niet naar binnen konden werken. Alles was heel net aangekleed, mooi gepresenteerd en qua smaak was iedereen unaniem: het was heerlijk. De temperatuur was zwoel buiten, maar de hitte van de fondueketeltjes maakte

het wel wat warm voor de mensen die aan tafel zaten. Meestal breekt het zweet me uit als ik dat stukje vlees te veel in mijn maag gekregen heb, maar nu was het vooral door de gezellige drukte en de dampende olie van de fondue. De tent zal de hele avond vol, de mensen hadden allemaal een glimlach op het gezicht en ook muzikaal was het heel erg goed aangekleed. Wat de ervaring in de Sint-Pietersstraat nog wat beter maakt, is ook dat er na het eten héél wat mogelijkheden zijn om nog spreekwoordelijke kers op de taart te plaatsen. Het straatje leeft gelukkig weer helemaal op en er is keuze te over om nog een goed glas te gaan drinken na de maaltijd. Café ’t Doolkruydt draait op volle toeren, de

gezelligheid is weer niet meer weg te denken in De Oude Sint-Pieter en uit verschillende objectieve bronnen heb ik al gehoord dat ook ’t Hemelhuys en het vernieuwde ’t Kaderke aanraders zijn. Wij hebben er dus een heel erg fijne avond beleefd met de leden van de redactie. Lekker eten en drinken, een optimale sfeer en bediening met de mogelijkheid om achteraf nog ergens na te kaarten en de avond af te sluiten. In tegenstelling tot het frietavontuur van Nikolaas en mezelf hebben we geopteerd om geen stapje in het uitgaansleven meer te zetten, maar we betwijfelen allerminst dat het zeker aan te raden is. KLAAS ALLOSSERIE


talent van ollier

10

Wakelife: een ‘heel chill, maar toch klassevol’ kledingmerk Maxim Pattijn (20) is student grafische digitale media, maar wijdt zijn vrije tijd volledig aan wakeboarden. Staat hij niet zelf op een wakeboard, dan geeft hij wel les of is hij bezig met Wakelife, het kledingmerk dat hij zelf creëerde en “het perfecte leventje en sfeer van het wakeboarden weerspiegelt”.

Wat is wakeboarden precies?

Je kunt wakeboarden eigenlijk het best vergelijken met snowboarden maar dan op het water. Je kunt wakeboarden aan een kabel zoals in Lakeside Paradise in Knokke of achter een boot bij de Izegemse Watersportvereniging (zie foto).

Hoe ben jij met wakeboarden begonnen?

Ik ben er sinds mijn zesde mee bezig, ik heb het leren kennen op vakantie. Daarvoor had ik wel al eens op waterski’s gestaan, maar ik vond wakeboarden meteen veel leuker en heb dan ook in geen tijd mijn vader kunnen overtuigen om een

wakeboard te kopen. Daarna ben ik het altijd blijven doen.

En ondertussen lijkt het een erg belangrijk deel van je leven te zijn geworden.

Inderdaad! Ondertussen ben ik ook piloot en lesgever bij Weboard, een werking voor jonge watersporters (tussen 12 en 20 jaar) die deel uitmaakt van de Izegemse Watersportvereniging. Vroeger kan wakeboarden kan je namelijk wel elke week wakeboarden op het kanaal in Izegem, maar er was nog geen


talent van ollier

11 echte club. Pas toen Weboard werd opgericht, ontstond er een echte wakeboard-community in Izegem. Omdat Wakeboarden zo’n coole extreme sport is, hoort er ook een heel aparte lifestyle bij. Een boot, water, zon, strand, apero, vrienden, no stress, chillen… Werkelijk alle ingrediënten voor een perfecte zomersfeer en vakantiegevoel zijn aanwezig!

Kwam uit die aparte lifestyle ook de inspiratie voor Wakelife voort?

De combinatie van mijn studies en de unieke sfeer op en rond het water inspireerden mij inderdaad twee jaar geleden tot het maken van een eigen naam en logo. ‘The way of life’ die bij wakeboarden hoort, vormde ik om tot Wakelife. Met het logo maakte ik een T-shirt, een sweater en een volledige website. Just for fun dacht ik!

Maar daar bleef het niet bij?

Nee, want de vele positieve reacties op mijn creaties zetten mij aan om verder te gaan. In samenwerking met een Engels bedrijf produceerde en verkocht ik met succes mijn eerste 50 sweaters en T-shirts. Tegenwoordig maak ik nog steeds nieuwe creaties, vaak gebaseerd op lifestyle quotes, maar ook met verschillende beelden en tekeningen. Allemaal heel chill, maar toch klassevol.

Welke Wakelife-items hebben het meeste succes?

De originele sweaters en T-shirts waarmee het allemaal begon zijn nog steeds de populairste items. Het is dan ook de bedoeling dat die be-

schikbaar blijven. De andere items zijn eigenlijk meer tijdelijk en seizoensgebonden.

En is er ook interesse van buiten de wakeboardwereld?

Zeker! Eigenlijk hoef je helemaal geen boot te hebben of wakeboarder te zijn om Wakelife te dragen. Zolang je je aangesproken voelt tot die unieke levensstijl waarin zon, zee, strand en vrienden centraal staan, is Wakelife iets voor jou!

Dat klinkt goed. Waar kunnen we terecht voor een echte Wakelife?

Wakelife is momenteel te koop via een eigen opgerichte webshop: chill-online.be Je kan er alle Wakelife-artikelen op foto zien en bestellen. Daarnaast bieden we er nog andere leuke lifestyle-items aan zoals Bomber-zonnebrillen die drijven op het water, poncho’s, etc. De aanpak en organisatie errond is op zich al een hele ervaring!

Wat heeft de toekomst nog in petto voor jou en Wakelife?

Wakelife is nu al groter dan ik ooit had verwacht. Mensen jouw creaties zien dragen is echt heel fijn. Tegelijk bezorgt dat me ook nieuwe ideeën dus ik blijf zeker doorgaan. Misschien zie je mijn kledij volgend jaar wel in meerdere kledingzaken liggen!

Om af te sluiten: later top designer of professioneel wakeboarder?

Pro wakeboarder zit er jammer genoeg niet meer in, omdat je al van heel jonge leeftijd intensief

moet trainen om iets te kunnen betekenen in de wakeboardwereld. Het zal echter altijd een passie blijven en net daarom vind ik het zo fijn dat ik met Wakelife en chill-online.be tegelijk met wakeboarden en (digitale) grafische vormgeving kan bezig zijn. LORE DECLERCK


vis op ‘t droge

12

Izegemse hulpverleners in spé Verplegers, dokters, politieagenten,… We krijgen er allemaal ooit mee te maken. Maar ze moeten ergens beginnen en dat begin is vaak een stageplaats. Lees hier de stageverhalen van Ghislaine, Inge en Abide. GHISLAINE BOUCHERIE (21) Verpleegkunde - liep stage bij AZ Delta in Roeselare Op welke afdeling liep je stage? Ghislaine: “Ik liep stage op de dienst geriatrie (ouderen) in de Westlaan te Roeselare. Het was de laatste stage dit jaar en ook een speciale stage, het was nl. een stage ‘leerwerkplek’. Het komt er eigenlijk op neer dat wij met heel de klas (18) de helft van deze dienst overnamen. Er waren telkens 5 klasgenoten die de ochtend doen, 3 de laatdienst en 1 de nacht. Van medicatie tot contact met familie enzovoort... Op die manier leerden we pas echt hoe het in het echte werkveld is.”

Wat moest je allemaal doen op stage? “Dit hangt sterk af van welke shift en functie ik heb. Je hebt de vroegdienst, de laatdienst, de dagdienst of de nacht. Als ik de vroegdienst had, waren dit mijn voornaamste taken: parameters nemen, wassen, wondzorg, bloedafnames, medicatietoediening, eten opdienen en helpen eten geven. Tegen dan is het 11u30 en had ik pauze. Vanaf de middag zijn er telkens 3 ‘toeren’. Om 14u waar alle parameters worden genomen, om 16u waar medicatie wordt gegeven, afwijkende parameters opnieuw worden genomen en incontinentiemateriaal wordt ververst. De laatste toer begint rond 18u30 na het eten. Dan hielp ik de patiënten met hun pyjama aan te doen en hielp ik ze in bed. Om 20u wordt de laatste medicatie toegediend.”


vis op ‘t droge

13 Zijn er dingen die je minder leuk vindt om te doen? “Wat ik zelf minder leuk vind is dat we 2 dossiers hebben. Een elektronisch dossier en een schriftelijk dossier. Ik vind dit vervelend, want het is soms dubbel werk. Als we parameters moeten nemen bij de patiënten, moeten wij met de laptops binnen gaan in de kamers om daar direct de gegevens op in te vullen. Soms gebeurt het dat de aandacht dan meer naar de computer gaat dan naar de patiënt. Dat is niet bewust maar er moet zodanig veel ingevuld worden dat je bijna niet anders kan.” Is verpleegkundige een zware job? “Verpleegkundige is zeker een zware job. Heel veel patiënten zijn bedlegerig, of niet goed meer te been. Soms is het veel trekken en sleuren. Soms zijn er ook patiënten die door verschillende reden agressief uit de hoek kunnen komen. Het is ook heel belangrijk om ergonomisch te werken want de rug wordt heel erg belast. Op emotioneel vlak is het niet te onderschatten. Ik heb al veel overlijdens meegemaakt. Patiënten die eenzaam zijn zie ik ook heel vaak. Verwarde patiënten of patiënten met dementie is ook dagelijkse kost. Ik heb al veel verschillende moeilijke situaties tegengekomen. Als laatste is er ook een hoge werkdruk. Er moet veel gebeuren in weinig tijd met weinig verpleegkundigen.” Wat is je ambitie naar de toekomst toe? “Dit jaar, in mijn laatste jaar, moest ik een afstudeerrichting kiezen en heb ik gekozen voor geriatrie. Ik heb echt een hart voor oudere patiënten. Ik krijg er veel voldoening van en ben heel blij dat ik hen kan helpen. Na dit jaar ga ik nog 2

jaar verder studeren in Gent. Ik ga een ‘Master in Management en Beleid in de Gezondheidszorg’ studeren. Ik ben geïnteresseerd om in het onderwijs te werken. Lesgeven aan verpleegkundigen in opleiding, stagebegeleiding... Ik ga sowieso eerst ervaring opdoen op de werkvloer maar op langere termijn wil ik heel graag in het onderwijs werken.”

ABIDE BAJRAMI (21)

INGE VANDEPUTTE (24)

studeert Rechtspraktijk en liep stage bij de politie in Brugge

studeert Geneeskunde en liep 4 maanden stage in Siena, Italië

Wegens restricties van haar stageleiding uit kan er inhoudelijk geen verdere info gegeven worden over de stage van Abide.

DELPHINE DENEIR

“Tijdens mijn opleiding rechtspraktijk heb ik een vak “politiestudies” gehad en dat heeft mijn aandacht wel getrokken. Hierdoor had ik meer interesse in de politie, waardoor ik ervoor gekozen heb om stage te lopen bij de politie. Op die manier kon ik zien als of het iets voor mij was of niet. Door stage te lopen heb ik nog meer interesse gekregen in een job bij de politie en ga ik me waarschijnlijk wel inschrijven voor de politietesten. Het zijn zware testen, maar het is een voordeel dat ik al stage gedaan heb. Voor de eerste test zou ik ook vrijgesteld zijn via mijn diploma. Na afstuderen zou ik liefst van al eerst interventie doen en later misschien recherche.”

“Ik liep stage op drie verschillende diensten, nl. interne geneeskunde, gynaecologie en orthopedie. Ik moest meelopen met de artsen en mocht meehelpen met het klinisch onderzoek van de patiënten. In het begin vlotte de communicatie moeilijk. In het Italiaans heb je ook veel dialecten. Na enkele weken ging het beter, een taalbad geeft je taalkennis echt een boost! Het werd ook geapprecieerd als je moeite deed om Italiaans te spreken. De sfeer in het ziekenhuis was gemoedelijker dan in België. Na de eerste ronde op de afdeling gingen we vaak met de artsen en assistenten een koffie drinken in de bar van het ziekenhuis. Ik moest ook veel minder uren in het ziekenhuis aanwezig zijn, en geen wachten of weekends doen. In mijn vrije tijd verkende ik de stad en in de weekends reisde ik met andere Erasmusstudenten Italië rond! Na afstuderen zou ik graag in een derdewereldland werken. Ik kijk ernaar uit om arts te worden!”


14

muziekkliniek

“Het is mijn droom om beroepsmuzikant te worden.”

>

© Frank Meurisse

Liske Herbots trad op koningsdag op voor koning Willem-Alexander


muziekkliniek

15

Liske Herbots is net 17 geworden, speelt hobo en mocht op Koningsdag met het Euregio-orkest in Nederland optreden voor koning Willem-Alexander en zijn familie. Hoe was de ervaring op Koningsdag? Het was een orkest in openlucht, het was heel hectisch, maar uiteindelijk is alles wel goed gelukt. De dag op voorhand hadden we generale repetitie, waarbij we oefenden met een valse koning. Alles moest op de minuut juist zijn, de muziek moest op exact het juiste moment beginnen. We speelden samen met een koor van 1000 man, dus het was wel erg druk. Op de dag zelf is het wel heel goed gelukt, het was echt een leuke ervaring. Ik zat in het midden van het orkest en koning Willem-Alexander is op zo’n 15 meter van mij gepasseerd. De violisten, die helemaal vooraan het orkest zitten, hebben hem dus echt heel dichtbij zien passeren. ’s Avonds hadden we ook nog een optreden met het orkest in Tilburg. Ik dacht dat het koud zou zijn, maar gelukkig was het op die dag nog redelijk warm.

morabele optredens meegemaakt, maar optreden voor de Nederlandse koning blijft wel erg speciaal. Twee jaar geleden hadden we een concertreeks in Italië. We speelden onder andere op het plein voor Palazzo Vecchio in Firenze, dat vol stond met mensen. Dat was echt superleuk. Datzelfde jaar speelden we ook een optreden in het concertgebouw van Amsterdam. Het was echt bijzonder om in zo’n bombastische zaal te mogen spelen.

Heb je stress voor zo’n groot optreden? Ik heb eigenlijk nog nooit stress gehad voor om het even welk optreden, ook niet voor examens of solo-stukken. Ik zorg er altijd voor dat ik goed voorbereid ben, dat is het belangrijkste. Een dag voor een optreden of examen ga ik ook altijd vroeg slapen. Ik heb veel slaap nodig en ik wil uitgerust kunnen optreden.

Hoe ben je in een Nederlands orkest beland? Het Euregio-orkest is Vlaams en Nederlands, en is een van de verschillende muziekgroepen waar ik lid van ben. Om erbij te mogen, zijn er altijd audities. Muzikanten van 12 tot 24 jaar mogen erbij. Elk jaar zijn er 2 seizoenen, waarin we telkens een programma voorstellen. Het is altijd heel druk, en we zien elkaar ook niet zo vaak voor de repetities. We hebben 2 à 3 weekends om te repeteren voor we beginnen met optredens. Iedereen krijgt wel de muziekstukken op voorhand toegestuurd, zodat we efficiënt kunnen repeteren. Als we elkaar zien, volgen we een strak schema. Iedereen moet er een half uur op voorhand zijn, en we krijgen op voorhand de planning doorgestuurd. Meestal oefenen we de zaterdag van ’s morgens tot 21u en de zondag opnieuw tot 17u.

Doe je regelmatig zo’n grote optredens? Ja, met het Euregio Jeugdorkest heb ik al veel me-

Bij welke muziekgroepen speel je nog? Euregio is de belangrijkste muziekgroep, als er

daarvoor repetities zijn, dan ben ik er altijd. Daarnaast speel ik ook nog bij de Kunstvrienden in Sint-Eloois-Winkel en bij Leo XIII in Izegem, recht tegenover de muziekschool. Als er een weekend geen repetities of optredens zijn van Euregio, dan ben ik in Izegem en heb ik de vrijdagavond, zaterdagvoormiddag, zaterdagavond en zondagvoormiddag repetitie. Tijdens de week volg ik een muziekopleiding in het Lemmensinstituut in Leuven, waar ik op internaat zit. Ik ben dus eigenlijk fulltime met muziek bezig. Het is mijn droom om beroepsmuzikant te worden! Hoe lang ben jij al met muziek bezig? Ik speel al hobo sinds ik 8 jaar ben. Mijn papa had Gabriel’s Oboe van Ennio Morricone opgelegd voor mij, ik was meteen verkocht aan de hobo. In de Izegemse Muziekacademie krijg ik les van Dirk Boehme. Sinds het 3e middelbaar – eerder kon niet- studeer ik aan het Lemmensinstituut, waardoor ik nog meer met muziek bezig kan zijn. Ik volg een vooropleiding waarmee ik later beroepsmuzikant, dirigent of muziektherapeut kan worden. De lessen hobo krijg ik van Arie van der Beek. In mijn opleiding moet ik ook pianolessen volgen en krijg ik zangles. MARJOKE WERBROUCK


16

Toogpraat

>

NICO VAN CAFÉ QUICKY


Toogpraat

17

Al bijna veertien jaar staan Nico Delecluyse (47) en Damienne Stragier (44) aan het roer van café Quicky. Ze gaven hun carrières als kapster en medewerker bij Vandemoortele op om voormalig café De Sportkring van de familie Bisschop over te nemen. Even een gesprekje met de alom bekende joviale en bebaarde cafébaas. Vanwaar de naam Quicky?

Quicky was mijn bijnaam toen ik tafelvoetbal speelde. Ik was vroeger een fervent tafelvoetballer, en er huizen 2 tafelvoetbalploegen in het café.

Welk publiek kan je vinden in Quicky’s?

Quicky’s is eerst en vooral een sportcafé, dat kan je zien aan het grote aanbod cafésporten: 2 tafelvoetbalploegen, 2 biljartploegen, een voetbal- en minivoetbalploeg, een pronostiekclub en een damesfietsclub. Quicky’s is ook het lokaal van The Old Car Drivers, een oldtimer en solexclub. We zijn ook een echt familiecafé, waar iedereen elkaar kent en iedereen welkom is.

Heb je altijd al een café gewild?

Eigenlijk wel, ik hou Quicky’s nu al 14 jaar open. Vroeger werkte ik bij Vandemoortele en ik ben café beginnen houden nadat mijn moeder gestopt is met haar café ‘Den Ondank’ in de Len-

deleedsestraat. Omdat dit het 14e jaar van Quicky is, organiseer ik op 7, 8 en 9 juli een echt feestweekend waar iedereen welkom is. De vrijdagavond is er een optreden van The Retired Punx, de zaterdag een Rockabillyavond met The Gambits en de zondag is er straattheater en een optreden van ‘Tsjeeventig’.

Organiseer je veel evenementen?

Jazeker, hier zijn vaak muziek-optredens. Zoals je kan zien aan de uitgebreide handtekeningenmuur zijn onder andere Mutefish, Heartattack en YiP al de revue gepasseerd. Comedyavonden staan ook meer en meer op het programma, we hebben al David Galle, Koen Rijsbrack, Steven Mahieu en Jasper Posson mogen ontvangen en in November komt Piet De Praitere, ook wel bekend als Claude van Bevergem. We zenden ook vaak voetbalwedstrijden uit op groot scherm, en verwennen de klanten dan met frietjes of hotdogs. CHLOE VANDEWALLE


18

Jeugdbeweging van toen


VKSJ-meisjes Exact 10 jaar geleden, op 20 augustus 2007, was het de laatste dag van deze VKSJ-meisjes (nu beter bekend als de KSA-meisjes) hun kamp in Bree. Het kampthema was toen Peppi en Kokkie, twee figuren die overal ter wereld op reis gingen, elke dag kwamen ze aan in een ander land waar de meisjes samen met alle leden een avontuur beleefden. Die dag vertrokken ze naar huis. Duidelijk was de leidingsploeg een beetje oververmoeid van een veel te warmzomerkamp! Eline Demeulemeester


20

FUIVE LAAR 23 juni – 1 juli Kachtemsplein

KACHTEM OMMEGANG

Org: Sint-Jansverering

donderdag 6 juli Onder centrale vaartbrug

ISOTOPIA: FILM EN MASSA-BBQ

Org: Cultuurhuis de Leest

zaterdag 8 juli Grote Markt Izegem

VLAANDEREN FEEST

Org: Stad Izegem en 11 julicomité

vrijdag 21 juli Ter Beursplein

BOSMOLENSFEESTEN

Org: feestcomité Bosmolens

14-15 augustus Emelgem

PEEROMMEGANG HALF-OESTFEESTEN

Org: Half-Oestcomité Emelgem

zaterdag 26 augustus Onder de Sint-Tillotoren

ISOTOPIA: STADSTUINFESTIVAL

Org: Cultuurhuis de Leest

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Getekend

Boazeloarke 2017/04  

Juli - augustus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you