Page 1

I-FEBRUARI 2018 NR. 1 - JAARGANG 7 - JANUAR

E K R A O L E Z A ‘T BO Tweeling richt ‘Zustertaal’ op en verder o.a.: Acteur Chiel Vande Vyvere Hockeyspeelster Julie Boucherie// Valentijnspecial


2

2

Column

3

CAW:Fit in je hoofd

4

Beweegredenen: Julie Boucherie

6

Talent van Ollier: Chiel Vande Vyvere

8

Jong en geëngageerd: Poezelien

10

Jeugddienst: Nieuwe werkkracht Eva Debruyne

12

Valentijnspecial

14

Vis op ’t droge: Tweelingbroer- en zus richten Zustertaal op.

EEN NIEUW JAAR, EEN NIEUWE START

Column

Het jaar 2018 is er vlugger dan ik had verwacht. Het eerste jaar dat ik volledig als dertiger door het leven zal gaan en dit hopelijk eens zonder kleerscheuren en de daarbij horende ziekenhuisbezoeken. Een nieuw jaar, een nieuwe start; dat zegt men toch altijd. Met mijn nieuwe voordeur zal ik alvast extra voorzichtig zijn om er eens mijn jaar van te maken. Veel slechter kan het alleszins niet lopen, maar je kan geen hout genoeg vasthouden als je zo’n uitspraken doet. 2018 moet dan wel zeker het jaar van de Rode Duivels worden. De loting voor het aanstaande wereldkampioenschap in Rusland, die iedereen onderhand wel vanbuiten zal kennen, viel al bij al gunstig uit en een lang verblijf na de groepsfase zal wel hun deel worden. In een groep met Engeland, Panama en Tunesië moet het dan ook lukken om de groepswinst in beslag te nemen of toch minstens een ticket te veroveren voor de volgende ronde. We beschikken met Kevin De Bruyne en Eden Hazard over twee van de beste spelers ter wereld, nu is het nog aan hen en aan trainer Martinez om er het dodelijke duo van te maken dat het eigenlijk al jaren zou moeten zijn. Met de steun van het publiek (en de gekte die al enkele jaren heerst rond onze nationale ploeg) kan het niet anders dan dat het een mooie eindronde wordt voor de nationale trots op de grasmat. In combinatie daarmee moet 2018 ook terug een opkikkertje worden voor de Izegemse horeca. In het lokaal weekblad trokken enkele kroegbazen aan de alarmbel, maar het is mooi om te zien dat ze de handen nu in elkaar slaan om een heus WK-dorp uit de grond te stampen aan De Leest. Daar worden alleszins al de poulewedstrijden van de Rode Duivels op het grote scherm getoond en proberen Stad en horeca mensen samen te brengen, zoals dat in buurgemeentes Heule en Ingelmunster al een overweldigend succes bleek.

16

Maar 2018 moet voor iedereen hét jaar worden. In naam van de volledige redactie en jeugddienst wens ik jullie alvast het allerbeste voor 2018, dat al jullie dromen mogen uitkomen. Ik heb zo het buikgevoel dat alles wel in orde zal komen.

18

KLAAS ALLOSSERIE

Jeugdbeweging van toen: KSA Fuivelaar

Werkten mee aan: Evelyn Vandeputte, Emma Clepkens, Klaas Allosserie, Delphine Deneir, Lore Declerck, Robin Verleden, Nikolaas Notredame, Lisa Lowagie / vormgeving: aaivzz


3

Fit in je hoofd! Geen energie, futloos, neerslachtige gevoelens,‌. Allemaal redenen om een hele namiddag in de zetel te liggen en naar Netflix te kijken. Echter is dit iets dat we niet elke dag kunnen doen. Toch komen deze gevoelens dezer dagen vaak voor. De koude winter en de komende examenstress zijn hier grote boosdoeners in. Toch kan je zelf al heel wat ondernemen om deze gevoelens te ondermijnen. Je kan dit doen door je veerkracht te vergroten. Veerkracht is je mogelijkheid om je aan te passen aan stresserende situaties en tegenslag. Wie een hoge veerkracht heeft laat minder snel de moed zakken. Bij de ene persoon is de veerkracht groter dan bij de andere. Het goede

nieuws is dat je zelf je veerkracht kan doen vergroten. Hier vind je enkele tips hoe je dit kan doen: - Vind jezelf okĂŠ - Durf neen te zeggen - Praat erover - Ga ervoor - Beweeg - Durf hulp vragen - Probeer iets nieuws - Gun jezelf rust - Reken op vrienden - Hou je hoofd boven het water

Wil je eens weten hoe groot jouw veerkracht is? Ga dan eens een kijkje gaan nemen op de website: www.fitinjehoofd.be. Of voor -16jarigen kan je ook terecht op de website www.noknok.be. Wil je er liever eens over komen praten. Kom dan gerust eens langs in het JAC (www.jac.be) .

CAW


4

beweegredenen

“Het is zo tof als je een bal kan tegenhouden, dat geeft een kick� Julie Boucherie (24) is een bezige bij. Naast haar job bij het R&D departement van Ysco, staat ze al sinds het prille begin mee in de startblokken van hockeyploeg Roeselare Rangers. De damesploeg ging van start in september en is momenteel in volle groei. Wedstrijd na wedstrijd probeert keeper Julie alle ballen uit haar doel te houden.


beweegredenen

5 Hoe ben je erbij gekomen om te starten met hockey?

“Enkele jaren geleden heb ik een jaartje hockey gespeeld. Hockey Roeselare startte toen, maar ze hadden nog geen veld, dat was toen echt op een patattenveld. Ik vond dat een heel leuk jaar, maar toen ik overschakelde van hogeschool naar universiteit gingen de studies voor. Ik heb met pijn in het hart de hockey moeten verlaten. Nu ik afgestudeerd ben en terug thuis woon, zocht ik een nieuwe hobby. Ik heb altijd heel graag getennist, maar wou graag een ploegsport doen. Via via hoorde ik dat er een nieuwe hockeyclub was, Roeselare Rangers, die een kunstveld hadden. Ik heb mij terug ingeschreven en na de eerste training in september was ik meteen overtuigd.”

Welke positie heb je op het veld?

mand te kort. De uitwedstrijden zijn ook niet zo vanzelfsprekend om er te geraken, regelmatig spelen we in Antwerpen of Brussel omdat er niet zo veel ploegen zijn. De mannenploeg doet enkel vriendschappelijke wedstrijden, geen competitie. Hun vaste keeper kan niet altijd spelen en dan bellen ze “Julie kun je vanavond Julien zijn?” Dan doe ik mee gewoon voor het plezier en zij zijn blij dat ze kunnen spelen. Het gaat dan eens harder, dat vind ik ook wel leuk.”

Is het een lastige sport?

“Je zweet wel enorm, zeker met dat pak aan. Maar eenmaal je op het veld bezig bent, denk je daar niet meer aan. Je bent zodanig opgefokt door die bal, dat je gemotiveerd bent en je wil ervoor gaan.”

“Ik heb er zelf voor gekozen om keeper te zijn. Tijdens mijn eerste ervaring met hockey enkele jaren geleden, was ik ook keeper. Het is gewoon zo tof als je een bal kan tegenhouden, dat geeft een kick. Je bent dan zo euforisch, dat geeft een goed gevoel. Daarom heb ik terug gekozen voor de een positie als keeper. Ik hou wel van een uitdaging. Bovendien als je keeper bent, ben je zeker van uw positie op het veld, je moet nooit op de bank zitten.”

Heb je geen schrik van de bal?

Hoe ziet de ploeg eruit?

Moet je vaak trainen?

“Het is een damesploeg die bestaat uit studenten en pas afgestudeerden. We staan met 11 op het veld. Tijdens de training zijn er ook nog dames die meedoen. Die dames komen trainen voor het plezier, maar spelen geen wedstrijden tenzij we eens iemand te kort hebben. Het is wel tof dat je op hen kan rekenen, want tijdens de examens voor de studenten hebben we vaak ie-

“Nee je weet dat je goed beschermd bent en je hebt een helm aan. Dat pak kan heel wat verdragen. Dat is wel nodig denk ik, dat je geen schrik hebt. Dinsdag moest de ambulance komen naar de training. Een meisje had een bal tegen haar neus gekregen en het moest genaaid worden. In iedere wedstrijd moeten we wel eens ijs gaan halen omdat er iemand een buil heeft, dus het is wel pijnlijk.”

“De dinsdag en donderdag heb ik training van 20u30 tot 22u en in het weekend is er wedstrijd. Voor de gewone training volg ik nog een uurtje keepertraining. Dat neemt toch wel veel tijd in beslag, maar ik doe het heel graag en het is een supertoffe ploeg. In het begin verloren we continu. Daarna hebben we een paar keer gewonnen en nu spelen we beter. We zijn ook steeds meer op elkaar

ingespeeld. Of we nu winnen of verliezen, het is altijd even tof. We doen het gewoon voor het plezier.”

Hoe ziet zo’n training eruit?

“We hebben een hele goede trainer, Simon Laurent Maes, die ons tactisch heel wat bijleert en die ons ook wat theorie uitlegt. Iedere training ziet er anders uit. Hij is echt heel creatief en heeft alles goed voorbereid. Onze coach Ilse Janssen zorgt voor mentale steun tijdens de wedstrijden. De club zelf heeft ook al sessies georganiseerd om de theorie beter te leren kennen. We hebben ook een algemene app in België waarbij je de spelregels kunt volgen en jezelf kunt testen. De club heeft sinds september ook een bar. Sinds vorige week staan er ook cabines voor de uit- en thuisploeg. Iedere keer komt er iets bij. Het is leuk dat je deel kan uitmaken van die groei. In augustus was er nog niets en in september lag er een nieuw veld met belichting.”

Hangt er een goede sfeer in het team?

“Ja het is een toffe bende. De fair play doet wel veel. Bij de wedstrijden trakteert de winnende ploeg aan de andere na afloop. Naast hockey doen we ook nog andere dingen samen, we hebben bv. meegedaan aan de kerstloop in Brugge. Iedereen is afkomstig van deze regio dus we gaan dan eens eentje gaan drinken. In december was het ons kerstfeestje dat ik georganiseerd heb samen met een meisje van de ploeg. We hadden een kerstchalet ingericht en een kaasplank en dessert gemaakt. We hadden ook een goodiebag voorzien voor de vrouwen. Ik doe dat graag dingen organiseren, ik zet mij daar graag voor in.” DELPHINE DENEIR


talent van ollier

6

Chiel Vande Vyvere

“Ik zou graag eens in een actiefilm de slechterik spelen.�


talent van ollier

7

Chiel Vande Vyvere (11) vertolkt de rol van Vico Broucke in Cargo, de eerste langspeelfilm van Bevergem-regisseur Gilles Coulier. De jonge Izegemnaar deed dat met verve en zou een tweede film met dezelfde cast en regie zeker zien zitten. “Voor de rol van Vico gingen ze in verschillende scholen op zoek naar een geschikte jongen. Ook in Koninklijk Werk Ibis, waar ik school loop. Uit honderden stootten we met drie door en dan moesten we nog een keer auditie doen. Uiteindelijk kozen ze voor mij, omdat ik meteen met alles mee was en deed wat ze vroegen.” “Ik kon me makkelijk inleven in de rol van Vico, want eigenlijk is hij een beetje als ik op bepaalde momenten. Stel dat mijn opa net gestorven was, dan had ik precies op die manier gereageerd en had ik me zo gevoeld als Vico. Mijn begeleidster Anouk hielp me uitstekend tijdens het filmen. Voor een bepaalde scène moest ik met haar naar het zwembad om te doen alsof ik verdronk. Dan moest ik ondergaan en af en toe weer boven water komen.” “Momenteel zit ik op een scheepvaartschool in Oostende, maar we gaan pas aan de slag op de boot vanaf het tweede middelbaar. Ondertussen heb ik toch al wat opgestoken van de filmsessies op de ‘Broodwinner’. Zo leerde ik hoe je een achtvorm moet maken om hem vast te leggen. Op het schip zelf moet je opletten dat je niet in de touwen verstrikt raakt die op dek rondslinge-

ren. Doordat we echt op zee wilden filmen, bewoog de camera mee. Maar dat had soms ook wel een mooi effect. Van dat schommelen werd ik zeeziek, maar we hebben toch goed gelachen met de regisseur die plots over de reling hing.”

“WE DRAAIDEN TOT 2U ‘S NACHTS” “De ene scène is al rapper in orde dan de andere en soms moesten we wel 60 of 70 keer dezelfde take doen. Tijdens een scène waar ik aan tafel zat en moest eten, werd het een lange avond. We draaiden tot 2 uur ’s nachts. Ik was doodop en lag bijna met mijn gezicht in mijn bord. Toen wou ik het liefst gaan slapen, maar op zo’n momenten moet je toch even kunnen doorbijten. Andere scènes moesten dan weer in één take gebeuren omdat het moeilijk is om die meerdere keren uit te voeren.” “Tussen de draaimomenten in heb ik mij goed geamuseerd met Wim, mijn nonkel in de film. Hij heeft zelf een zoon en weet goed hoe hij met kinderen moet omgaan. Hij bracht altijd zijn Ipad mee en daar mocht ik dan op spelen. Jean, mijn

vader in Cargo, speelde niet echt met mij en daar had ik een mindere band mee, net als in de film.” “Als ik nog eens gecast word, hoop ik dat het in een actiefilm is. Daar wil ik dan de slechterik zijn, liefst met een machinegeweer. Misschien terug samen met Wim Willaert naast mij en Gilles Coulier voor de regie. Ondertussen spreken heel wat mensen mij aan over de film en dan zeggen ze dat ik het goed gedaan heb. Dat is natuurlijk leuk, maar ik hou de voeten op de grond. Ik praat er alleen over als ze het vragen. Dat is een gouden raad die mijn meester me meegegeven heeft.” ROBIN VERLEDEN


8

Jong en geĂŤngageerd

Poezeline: Eline (16) en mama Caroline ontfermen zich over zwerfkatten


Jong en geëngageerd

9

Al 11 jaar vezorgen Eline en Caroline Vangroenweghe volledig vrijwillig Izegemse zwerfkatten. Sinds september hebben ze ook een Facebookpagina waarlangs ze hopen een ‘gouden mandje’ te vinden voor die zwerfkatten die niet terug kunnen naar de plek waar ze gevonden werden. De twee geëngageerde dames vertellen ‘t Boazeloarke alvast graag meer over hun diervriendelijk initiatief. Hoe is Poezeline er precies gekomen? Caroline & Eline: We zijn ondertussen al 11 jaar bezig met zwerfkattenzorg en werken daarvoor nauw samen met schepen van milieu Nadia Staes. Concreet halen we zwerfkatten (zowel volwassen katten als kittens) op en laten die steriliseren of castreren. Normaal gaan de katten daarna terug naar de plaats waar ze vandaan komen, maar als dat niet mogelijk is, blijven ze bij ons en wordt er een nieuwe thuis gezocht. We doen dat allemaal vrijwillig. Poezeline zelf bestaat pas sinds begin september. We hadden op dat moment namelijk erg veel katten en kittens die op zoek waren naar een nieuwe thuis. Net op dat moment kwamen Elke Van de Moortel en Greg Vantyghem langs om een katje te adopteren en gaven ze ons de tip om een Facebookpagina op te richten. Uiteindelijk bedachten ze ook de naam Poezeline en ontwierpen ze zelfs het logo! Hoe ziet een typische dag er voor jullie precies uit? Caroline: Ik heb het geluk dat ik mijn werkuren zo heb kunnen regelen dat ik overdag voldoende tijd heb voor de katten. Die zitten allemaal samen in grote ruimte waar ik zowel ’s ochtends als ‘s avonds langsga om ze te verzorgen. ‘s Avonds komt Eline ook steeds mee.

Eline: Komt er dan een oproep binnen over een zwerfkat, schieten we meteen in actie. We gaan die kat dan vangen, laten ze steriliseren of castreren en vangen ze tijdelijk op tot ze terug kan naar de plaats waar we ze vingen. Kan dat niet, proberen we natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe thuis voor die kat te vinden. Caroline: Voor sommige katten is dat echter ook geen optie: die zijn dan gewoonweg te wild. Al kan het ook anders: zo dook onlangs na vele jaren toch nog een adoptiegezin voor een bepaalde kat op. Wat was dat een geweldig gevoel!

afzien is de negatieve reacties die soms volgen op onze oproepen op Facebook. Anti-dierenvrienden reageren daar dan op met dingen als: “Laat die katten daar toch gewoon zitten.” Dat is spijtig, omdat ze de ernst van de situatie eigenlijk volledig verkeerd inschatten. We halen dan wel weer heel veel kracht uit het kunnen helpen van grote sukkelaars. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een 20-jarige kat die er in eerste instantie heel erg aan toe was toch nog kunnen plaatsen. Dat geeft ons echt een enorme boost om door te gaan!

Jullie doen dit allemaal vrijwillig, maar krijgen jullie op een bepaalde manier steun? Caroline & Eline: Stad Izegem betaalt de castraties en sterilisatie voor de zwerfkatten die teruggeplaatst worden. Wij doen verder alles, puur uit liefde voor de sukkelaars van dieren. Gelukkig krijgen we af en toe wel kattenvoeding van andere dierenvrienden die ons initiatief een warm hart toedragen. Dat blijft natuurlijk zeer welkom, maar mensen kunnen ons ook al ondersteunen door Poezeline te liken en onze oproepen te delen.

Hoe zien jullie de toekomst? Caroline & Eline: Wij gaan natuurlijk gewoon door. Ons belangrijkste doel is om het aantal zwerfkatten in Izegem te zien blijven dalen. Voorlopig lukt ons dat aardig: we gaan dit jaar waarschijnlijk voor het eerst onder de 100 blijven. In 2010 waren dat er nog 285! Een hele verbetering die we vooral te danken hebben aan de onvoorwaardelijke steun van schepen Nadia Staes. Bekijk zelf ook eens de Facebookpagina van Poezeline. Wie weet heb je binnenkort wel een nieuw huisdier…

Jullie hebben ongetwijfeld wel al ups en downs meegemaakt… Caroline & Eline: Klopt. Waar we het meest van

LORE DECLERCK


jeugddienst

10

EVA DEBRUYNE:

“EEN STAD OM TE RAVOTTEN”


jeugddienst

11

Sinds oktober van dit jaar werkt Eva Debruyne bij de Izegemse jeugddienst. Tijd om eens wat beter kennis te maken met de nieuwe kracht achter de speelpleinwerkingen en het speelruimtebeleid in Izegem. Eva Debruyne is 23 jaar oud en geboren en getogen in onze stad. In september van 2016 studeerde ze af als sociaal-cultureel werker in Gent en had haar eerste werkervaring in Maldegem. Hoe ben je in de jeugddienst terecht gekomen? Mijn job in Maldegem was deeltijds en ook wat veraf, dus ging ik op zoek naar een voltijdse job. Toen ik hoorde dat er een plekje vrijkwam op de jeugddienst besloot ik hier volledig voor te gaan. Ik kende de jeugddienst ook al, dit door mijn carrière op de speelpleinwerking en de jeugdraad. Wat hield je job in Maldegem in? Ik werkte deeltijds als beroepskracht in het jeugdhuis van Maldegem, dit sinds december 2016. Hier nam ik de dagelijkse werking op mij, motiveerde ik de vrijwilligers en stond af en toe achter de bar om pintjes te tappen op fuiven. Een hele leuke en afwisselende job. Welke taken zal je moeten uitvoeren? Mijn voornaamste taak is het coördineren van de verschillende speelpleinwerkingen in Izegem. We hebben er vier (Bosmolens, Kachtem, Emelgem en in het JOC). Daarnaast zal ik ook werken rond het speelruimtebeleid in Izegem.

Hoe ben je betrokken geraakt in het Izegemse jeugdleven? Ik gaf vier jaar lang leiding in het FOS in Izegem. Daarnaast stond ik ook een zestal jaar als animator op de speelpleinwerking. Tijdens mijn carrière in het FOS ging ik als afgevaardigde naar de AV van de jeugdraad. Toen ik stopte met leiding geven heb ik besloten om in het Dagelijks Bestuur van de jeugdraad te zetelen. Hier was ik 1 jaar voorzitter. Hoe is de eerste periode verlopen? Ik begon hier te werken op 9 oktober. Dit was nog deeltijds omdat ik nog een opzegtermijn moest doorlopen in Maldegem. Tijdens die periode leerde ik vooral de interne werking van de jeugddienst en andere diensten kennen. Sinds 21 november werk ik voltijds op de jeugddienst. Nu word ik volledig ondergedompeld Met je kennis van de jeugddienst en-raad, wat wil je Izegem nog bieden? Een stad waar kinderen en jongeren zich naar hartenlust kunnen uitleven. Dit door verschillende activiteiten mee te volgen, speelpleinwerking, projecten zoals buitenspeeldag en colourfestival. Maar evenzeer door het gebruik van de verschil-

lende speelruimtes doorheen heel Izegem. Wat vind je van het ‘Izegem voor de jeugd’? Als medewerker van de jeugddienst ben ik volledig voor een Izegem voor de jeugd. Zoals eerder vermeld ben ik voor een stad waar kinderen en jongeren overal kunnen ravotten. Het wederzijds respect naar mensen van andere leeftijden is hierbij ook heel erg belangrijk. Wat doe je graag naast het werk? Ik hou ervan om eens lekker te gaan eten. Ik zit ook in een oud-leiding groep in het FOS. Hiermee organiseren we jaarlijks een activiteit of 3. Hoe valt het mee met de collega’s hier? Zoals eerder vermeld ken ik de collega’s hier al goed voor ik er begon te werken. Jarenlang stond ik als vrijwilliger op de speelpleinwerking waardoor ik al in contact kwam met enkele collega’s van de jeugddienst. Door voorzitter te zijn van de jeugdraad was dit contact nog intenser. Dit maakte het wel gemakkelijk om hier te starten. Ik heb wel de indruk dat ik alles aan hen kan vragen en ze altijd bereid zijn om mij op weg te helpen met iets. Topcollega’s! KLAAS ALLOSSERIE


special

12

Valentijnspecial: de niet romantische editie


special

13

Op 14 februari is het opnieuw D-day voor alle romantische zielen ter wereld. Omdat zij op die dag al genoeg aan hun trekken komen, gooien we het in dit Boazeloarke eens over een andere boeg. Dit keer geen tips voor de beste dates of cadeaus, wel een overzicht van de slechtste openingszinnen, verschrikkelijkste dates en meest onattente cadeaus die we ingezonden kregen. Geniet ervan, anti-romantics!

SLECHTSTE OPENINGSZINNEN ♥ *steekt aansteker aan* “Zo, de vonk is er al” ♥ Weet jij waar mijn shirt van is gemaakt? Boyfriend material. ♥ Oeps, verloren gelopen. Heb jij misschien de routebeschrijving naar je hart voor me? ♥ *loopt tegen persoon in kwestie aan* “Die verdomde aantrekkingskracht ook” ♥ Ik hoop dat je EHBO kent, want je bent adembenemend.

VERSCHRIKKELIJKSTE DATES ♥ Ik had ooit een cinemadate met een jongen die heel erg had aangedrongen om eens met me uit te gaan. Toen ik na afloop, vooral uit beleefdheid, vroeg of we nog iets gingen drinken, zei hij doodleuk: “Nee sorry, heb niet zo’n dorst…” en ging hij weg. Zo zie je maar dat het op een date echt alle kanten uit kan gaan…

♥ Ooit nam een date me mee naar een pretpark, maar hij was precies vergeten dat hij toch niet zo goed tegen al dat snel rond draaien en overkop gaan kon. Al kotsend kun je elkaar nu natuurlijk niet echt leren kennen… ♥ Zonder twijfel die date die het op de tweede date al had over samenwonen en kindernamen…

ONATTENTE CADEAUS ♥ Chocolaatjes, ook al wist de cadeaugever in kwestie perfect dat ik op mijn lijn probeerde te letten. ♥ Een ketting die echt onmogelijk rond mijn nek paste… Ofwel heb ik een te dikke nek, ofwel had de persoon in kwestie in de kinderafdeling geshopt. ♥ Zo’n mok waarvan ik wist dat je hem gewoon gratis kreeg bij aankoop van 2 pakken M&M’s. Was misschien nog leuk geweest als ik ook echt graag M&M’s zou eten, maar dat is nu niet echt het geval…


14

Vis op ‘t droge

Margo & Arne (22) richten to-taalconcept ‘Zustertaal’ op Na dit interview waren we het zeker: aanleg voor taal zit Arne en Margo Devlies (tweelingbroer en –zus) duidelijk in de genen. Waar Arne een echte woordspeling-machine met vlotte pen is, vertaalt of tolkt Margo zonder verpinken van Nederlands naar Engels en Duits en omgekeerd.


15 Onlangs besloten ze hun krachten te bundelen waarop ‘Zustertaal’ ontstond. Meteen een meer dan geslaagde woordspeling, wat uiteraard belooft voor de rest van hun werk…

First things first: wat zijn jullie precies van plan met Zustertaal?

Margo & Arne: Zustertaal is een to-taalconcept waarbij we zowel instaan voor copywriting, tekstrevisie, vertalen en tolken. We zijn gespecialiseerd in Nederlands-Engels-Duits, maar kunnen via ons netwerk ook andere talen aanbieden. Met het juiste woord op de juiste plaats wil Zustertaal elk project naar een hoger niveau tillen. Want hoe je iets zegt, bepaalt wat je zegt. Iedereen is welkom bij ons, van studenten die hun bachelorproef willen laten nalezen, tot bedrijven die structureel willen samenwerken.

Hoe is het idee achter Zustertaal ontstaan?

Margo: Ik studeerde eerst Toegepaste taalkunde met Master in het tolken en doe nu nog een postgraduaat conferentietolken. Met mijn passie voor Duits en Engels is Zustertaal dus een logisch verlengde van mijn studies. Arne: Ik ben al lang in taal geïnteresseerd en zie overal rond me opportuniteiten om mensen te prikkelen via taal: slogans, woordspelingen, wervende teksten. Ik verbeter ook regelmatig teksten voor vrienden en schrijf af en toe blogs (voor Sportlight) en een keer op een weg zelfs poëzie. Taal en schrijven zit dus duidelijk ons DNA. Het was tijd om daar iets mee te doen en de krachten te bundelen.

Velen zien samenwerken met familie niet zitten, bij jullie is het

net de basis van jullie concept. Zit die bijzondere band tussen tweelingen daar misschien voor iets tussen?

Margo & Arne: Taal verenigt, taal vereeuwigt. Net als een bloedband. Zustertaal is in feite het resultaat van een genetisch voorbestemde passie. Eigenlijk zijn we twee totaal verschillende personen, maar één gelijkenis was voor ons voldoende om er iets leuks mee te doen. Los daarvan, samenwerken is in elke context moeilijk en een familieband maakt dat misschien net nog een tikkeltje moeilijker. Maar hé, don’t be afraid, be challenged.

Hebben jullie al opdrachten binnengekregen? Hoe hebben jullie die ervaren?

Arne: We hebben bijvoorbeeld alle teksten op www.gabrio.be onder handen genomen. Gabrio, een interieurarchitect die momenteel verder aan het studeren is voor architect, is eigenlijk een van mijn beste vrienden. Ik vond het alvast een heel boeiende samenwerking: Gabrio en ik zijn immers allebei heel ambitieus en kritisch, maar dan in een totaal andere wereld. Margo: Ik vertaalde eveneens de volledige site van AFC Leuven naar het Engels. Net als Arne heb ik ook al enkele masterproeven nagelezen en verbeterd waar nodig. Arne: Met DGRD, een jong ambitieus trio uit Zurenborg dat handgemaakte, kwaliteitsvolle streetwear produceert, dacht ik ook mee over een slogan waar hun kernwaardes duidelijk in naar voren komen. Uiteindelijk kwam daar “Wear we’re from” uit: die slagzin benadrukt niet alleen de lokale invalshoek, maar maakt met een knip-

Vis op ‘t droge oog ook meteen duidelijk dat DaGeRaaD kleding maakt.

Hoe groot is de ambitie? Willen jullie hier later echt van gaan leven of zal het voor jullie beiden een leuk side project blijven?

Margo: We moeten natuurlijk realistisch zijn, zeker in het begin. Een flinke portie goesting en de nodige kwaliteiten kunnen een mooie combo vormen. We zijn echter gestart met Zustertaal omdat we plezier halen uit wat we doen. Dat is en blijft het belangrijkste. Arne: Maar dromen mag. Zoals Kraantje Pappie zou zeggen: geen grens, geen grens. Hadden we grenzen gewild, dan waren we wel bij de douane geweest.

En dan om af te sluiten: wat is nu de leukste woordspeling die jullie al uit jullie mouw schudden?

Arne: Onlangs had ik een normaal gesprek met mijn vriendin Isha. Op een bepaald moment zei zij per ongeluk ‘slachtveld’ in plaats van ‘slagveld’. Mijn antwoord was geheel onbewust: mooi moordwopje. Zo zie je maar dat woordmopjes maken gewoon in mijn natuur zit. Teksten schrijven, vertalen of nalezen? Margo en Arne helpen je er graag mee. Vind meer info op hun Facebookpagina Zustertaal of contacteer ze meteen via info@zustertaal.com. Op Facebook: www.facebook.com/Zustertaal/ LORE DECLERCK


16

Jeugdbeweging van toen


KSA Vlaams en Vroom Izegem

De traditionele persfoto van de KSA Knapen (1988-1989) naar aanleiding van hun al even traditionele filmfestival. Die keer was het de film ‘Crocodile Dundee’ die het witte scherm van de Collegefeestzaal kleur gaf. Ieder jaar opnieuw zat de zaal afgeladen vol met jongeren en sympathisanten voor een heerlijke filmavond. Op de foto: knapenproost Hugo Willaert, Steven Vangheluwe, Bart Dewitte, Johan Canniere, Henk Verbeke, Hans Verbeke, Stefaan Lannoo, Steven Lannoo en Joost Vandendriessche.


18

FUIVE LAAR 18 januari JOC

100-DAGENFUIF 2018: AROUND THE WORLD Org: Jeugdhuis de Tunne

24 en 25 februari

PANNENKOEKENBAK

Org: Chirojongens Emelgem

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Getekend

Boazeloarke 2018 / 01  
Boazeloarke 2018 / 01  

januari - februari

Advertisement