Page 1

ARI-FEB NR. 1 - JAARGANG 6 - JANU

E K R A O L E Z A T‘ BO RUARI 2017

CÉLINE VAN TRAITEURZAAK CÉLIDEUX en verder o.a.: Ondernemer Gwendolyne Schmetz Voetbalster Sarah Roels / Bodybuilder Jan Vanhulle


2

Cyriella

2

Column: Drie…twee…één

3

CAW: 10 tinten grijs

5

Jeugddienst: De jeugdraad

6

Getest en Goedgekeurd: Afhalen in de frituur 2.0

8

Jong en Geëngageerd: ondernemer Gwendolyne Schmetz

10

Beweegredenen: voetbalster Sarah Roels

12

Toogpraat: Louisville

14

Hap en Slok: Célideux

16

Da ga weg en da komt were: bodybuilder Jan Vanhulle

18

DRIE… TWEE… ÉÉN Tegen dek in drie… twee… één. Ook Sjarel kende de smaak van asfalt. Op zijn dertiende fietste hij voorbij mijn huis toen ik net de deur uit ging. De bomen en de weg kleurden oranje, geel en rood. Hij zag me buitenkomen en reed daarna zonder handen door. Geen dertig meter verder lag hij al tegen de natte herfstgrond. Een klein jaar later, in de zomer, zag ik hem aan de rand van de vijver, waar zijn vrienden elkaar al lustig kopje onder duwden. Ik kwam ook zwemmen met mijn vriendinnen en weer deelden we eerst die vluchtige blik waarna hij in volle vaart de steiger afliep in een poging de verste sprong ooit te maken. Maar natuurlijk gleed de Sjarel uit, stuitte met zijn zitvlak op de rand van de steiger en kwam daarna zijlings in het water terecht. Tot groot jolijt van zijn en mijn gezelschap. Op zijn vijftiende waagde hij een poging om mijn frisbee uit de boom te halen. Ook al was ik zelf al beginnen klimmen. Je kan wel raden hoe dat afliep. Ook ik wist het. Vier of vijf takken ver. Tegen de grond in drie… twee… Krak! Hij trok zich op aan een veel te dunne tak en sukkelde tussen de boometages terug naar het gelijkvloers. Beide voetjes weer op de grond. De zwaartekracht was zijn beste vriend niet. Ik hurkte bij hem neer en vroeg of hij oké was. Steunend op zijn ellebogen keek hij me aan en haalde zijn schouders op. Zonder dat ik het goed besefte had ik mijn hand op zijn middel gelegd. Hij keek ernaar en dan terug naar mij. Er was iets in zijn ogen. Ik werd heel even stil. Hij kwam dichter en misschien ik ook. Onze gezichten zo dicht dat we de aanwezigheid van de ander voelden. Nog dichter. Neus aan neus bijna. En ik wist het. En hij wist het. Mijn eerste echte kus in drie… twee… één. Cyriella

Jeugddienst: animatorpasporten

20

Fuivelaar

Werkten mee aan: Evelyn Vandeputte, Robin Verleden, Melissa D’Hondt, Klaas Allosserie, Nikolaas Notredame, Marjoke Werbrouck, Lore Declerck, Delphine Deneir, Chloe Vandewalle, Lisa Lowagie - vormgeving: aaivzz


3

CAW

10 TINTEN GRIJS Als we het over liefde en relaties hebben dan komen er heel wat vragen naar boven. Vele onder ons zouden graag weten hoe we liefde juist aanpakken. In deze periode van Valentijn geven we je graag enkele tips mee.


4

CAW #GEZIJTSCHONE Voldoende zelfvertrouwen is één van de belangrijkste factoren als het over liefde gaat. Niemand is volmaakt, ook al laten de boekjes dat soms anders uitschijnen. Vergeet je puisten, je dikke buik,… maar denk aan wat je wel hebt en wat je positieve punten zijn. Zowel wanneer je date als in je relatie is zelfvertrouwen een must.

#PAKTJONTID

pijn doen om deze reactie te verwerken. Je hebt alleszins geprobeerd om iemand te laten weten dat je hem/haar graag ziet.

#KIKTINDESPIEGEL Verzorg jezelf. Niet alleen wanneer je date maar ook in een relatie is het belangrijk dat je jezelf blijft verzorgen. Verzorgen betekent je uiterlijk maar ook je innerlijk. Neemt tijd om iets te doen voor jezelf.

Liefde is een werkwoord. Je moet werken wanneer je in een relatie bent of opzoek bent naar iemand waarmee je een relatie wilt starten. Neem tijd hiervoor!0 Ga subtiel in de buurt rondhangen, zoek de plaatsen op waar hij/zij vaak vertoeft. Je kan altijd en overal versieren maar sommige plaatsen lenen er zich beter toe: een fuif, een café,… En als je geen tijd hebt of je mag bepaalde dingen niet bezoeken, denk dan dat er ook nog telefoon, sms, internet is om met haar/hem in contact te komen. Ook in een relatie zelf mag je je tijd nemen. Praat over je relatie en de stappen die je er inzet.

#SJIEK

#ZIJTMAAREENMIETJE

#EERLIK

Je gevoelens tonen is geen teken van zwakte maar juist van sterkte. Spreken over je gevoelens kan je doen met je geliefde of wanneer je dit niet durft met vrienden die jou tips en advies kunnen geven.

Eerlijk duurt het langst. Dit niet alleen op het vlak van liefde maar in het algemeen. Eerlijkheid zorgt ook voor vertrouwen in een relatie, wat de basis vormt voor een goede relatie.

Neem risico’s in liefde. Onderneem iets. Je loopt wel de kans om afgewezen te worden, maar dat is een risico dat je moet nemen. Afwijzing is één van de reacties die je kan verwachten wanneer je laat weten dat je iemand leuk vindt. Het kan even

#NIETELATE

#BLAUWTJELOPEN

Probeer origineel te zijn als je iets onderneemt en laat de cliché: Heb je een vuurtje, Hoe heet je eigenlijk, … varen. Wil je tips voor openingszinnen? Vind inspiratie op de facebookpagina: “openingszinnen waarmee je moet scoren”.

#KWEETETNIE Wanneer je iets niet weet over liefde, relaties en seks. Ga dan op opzoek naar informatie en advies. Misschien weten je ouders, vrienden of anderen wel raad. Maar ook op het internet vind je al heel wat informatie terug. Geloof niet alles wat er geschreven staat. Ga opzoek naar betrouwbare sites zoals www.allesoverseks.be. Wanneer je nog steeds met heel wat vragen overblijft. Dan kan je nog altijd terecht in het JAC. Op onze site www. JAC.be kan je chatten, mailen, bellen, of het adres vinden om bij ons langs te komen. With lots of love, Lisa, JAC Centraal West-Vlaanderen

#KLEINEDINGN Geniet van de kleine dingen in het leven. Zoek het niet altijd te ver zowel wanneer je opzoek bent naar iets om over te praten, een eerste date te organiseren of een cadeau te geven. Er “zijn” en het gebaar is even belangrijk.

Op liefde staat geen leeftijd. Al denken we allemaal wel eens dat we te laat zullen zijn. Vandaar nog een voorlaatste tip voor alle singles onder ons: wanhoop niet!

10 TINTEN GRIJS


5

Jeugdraad

DE JEUGDRAAD: WHAT’S IN A NAME? >

Er werd er een nieuw Dagelijks Bestuur van de jeugdraad samengesteld. Maar wie of wat is de jeugdraad eigenlijk? ‘t Boazeloarke ging in gesprek met Eva (voorzitter van de jeugdraad), Mattijs en Bob (leden van het Dagelijks Bestuur).


6

Jeugdraad VANUIT WELKE GEDACHTE IS DE JEUGDRAAD ONTSTAAN? WAT IS JULLIE DROOM? Eva: Vroeger, en nu ook nog, had de georganiseerde jeugd ondersteuning nodig bijvoorbeeld bij het organiseren van fuiven of wanneer de stad een beslissing neemt, dat nadelig is voor de jeugdbewegingen of andere jongeren. Wanneer die jongeren daar niet mee akkoord gaan, proberen wij dit als jeugdraad tegen te gaan. Vroeger ging dit vooral over de georganiseerde jeugd zoals jeugdbewegingen. Nu willen we dit graag veralgemenen naar ‘de jeugd’. We willen ondersteuning bieden aan de jeugd en die jeugd vertegenwoordigen. We vinden het dan ook belangrijk dat we één groep, één blok vormen.

HOE WORD JE LID VAN DE JEUGDRAAD? Eva: Wanneer je lid wil worden van het Dagelijks Bestuur, moet je dit eigenlijk gewoon vragen. Voor ons is het wel belangrijk dat je geïnteresseerd bent in de jeugdraad en die interesse ook toont. Mattijs: Om lid te zijn van de Algemene Vergadering, kiest elke jeugdbeweging welke twee leidinggevende er naar deze vergadering komen. In principe is elke jongere, die zich wil engageren, welkom.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DAT DAGELIJKS BESTUUR EN DE ALGEMENE VERGADERING? Bob: Bij het Dagelijks Bestuur komen jeugdraadleden samen. Wanneer de jeugddienst enkele voorstellen doet, dan wordt dit op het Dagelijks Bestuur besproken. Dit wordt dan verwerkt om op de algemene vergadering te bespreken. Als leden van het Dagelijks Bestuur woon je ook en-

kele raden bij zoals sportraad, raad van externe relaties… Op deze raden wordt er nagegaan of er iets besproken wordt dat de jeugd aangaat. Op deze elementen gaan wij dan zelf proberen in te spelen. Wij willen namelijk dat die elementen uit die raden ook bij de jeugd komt. Mattijs: Daarnaast heb je de Algemene vergadering. Deze gaat telkens door op de eerste zondag van de maand. Dan wordt er tijd vrijgemaakt om de jeugdbewegingen aan het woord te laten. Dan vertellen ze hun activiteiten, vragen, problemen, frustraties…We bespreken dan ook de agendapuntjes die we voorbereid hebben tijdens het DB, zoals bijvoorbeeld de evaluatie van de leidingavond, Dag van het Kind die eraan komt, wanneer iemand iets opvallends is tegengekomen en dit wil bespreken in de Algemene Vergadering…

WAT DOEN JULLIE? Eva: Jaarlijks organiseren wij 2 evenementen. In maart organiseren we Dag van het Kind en in oktober organiseren we de Dag van de jeugdbeweging met daarbij s ’avonds de leidingavond. Daarnaast schrijven wij ook adviezen voor het College van Burgemeester en Schepenen. Dit jaar hebben we beslist om eventueel ook over te gaan tot concrete acties. Dan maken we bijvoorbeeld een filmpje om het Schepencollege bewust te maken van wat een probleem is voor de jeugd of wat de jeugd graag wil. En we zijn er ook natuurlijk voor de jeugd indien zij met vragen of problemen zitten.

OP WELK RESULTAAT ZIJN JULLIE HET MEEST TROTS? Mattijs: Ik denk wel dat we trots mogen zijn op de

leidingavond in 2014. Toen kwam Betty Owczarek, de deelneemster van Big Brother in 2000. Het was een heel leuke sfeer, geen chaos en een leuk spel ‘Big Brother spel’. Iedere jeugdbeweging ging van kamer naar kamer en in elke kamer werd een spel gespeeld. In de keuken kregen we de opdracht om een emmer rijst en acht ajuinen op te eten, in competitie tegen een andere jeugdbeweging.

WAT VORMT ER SOMS EEN UITDAGING VOOR JULLIE? Bob: Wat soms een uitdaging vormt voor ons, is de ideeën van de politiek en die van de jeugd op éénzelfde lijn te krijgen. Mattijs: Het is ook een uitdaging om iedereen gemotiveerd te houden en gemotiveerd te krijgen om naar activiteiten van de jeugdraad te komen, zoals de leidingavond, de Algemene Vergadering… Wanneer je met een kleinere groep werkt, mis je soms inbreng en dat is jammer. Soms beslis je dan misschien iets verkeerd en je weet het niet.

WAT ZORGT ERVOOR DAT JE LID BLIJFT VAN DE JEUGDRAAD? Eva: Er is een toffe sfeer in de jeugdraad. Er wordt veel plezier gemaakt. Soms wil men ook lid worden van het Dagelijks Bestuur, omdat men stopt als leider in de jeugdbeweging en zich wil blijven engageren voor de jeugd. Bob: Je leert verschillende mensen kennen en je wordt vrienden. Je wil ook weten wat er speelt binnen de jeugd van Izegem. MELISSA D’HONDT


7

Getest en goedgekeurd

AFHALEN IN DE FRITUUR 2.0 Beu om lang in de rij te staan als je honger hebt? Eet je net zoals ons nog het liefst een Belgisch frietje als je smacht naar wat fastfood? Vrees niet langer: er is een app op de markt die al je wensen vervult.

Frituur ’t Brochetje in Emelgem heeft als eerste frituur in de regio een app waarmee je frieten kan bestellen en niet in de rij hoeft te wachten om ze op te halen. Samen met collega Nikolaas Notredame ging ik graag de app uittesten. Vetstekkers zonder te wachten? Yes please! Het is vrij simpel: via een app of de website tbrochetje-izegem.one2three.be plaats je je bestelling en krijg je een bericht als alles klaar is. Gedaan met twijfelen, meer vragen dan je maag aankan en geen pintjes meer drinken in de wachtrij. Zelf bestelde ik

mijn favoriet: een kleintje met tartaar, een jagersworst in het vet en een kipkaaspunt. Nikolaas bestelde een kleintje met samoerai, stoofvleessaus, een mix brochette en een gigantico. Een bescheiden maaltijd dus, die heel vriendelijk geleverd werd. We verkozen om het ter plaatse op te eten in de kerstsfeer van de frituur. Alles was keurig en op tijd geleverd én bovendien was het nog lekker ook. Afhalen bij een frituur dient in mijn ogen zo te gebeuren. Wie heeft nog niet voorgehad dat je met een heel grote honger wel heel lang in de rij moet staan? Natuurlijk bestaat het al lang dat een frituur per telefoon bestellingen opneemt, maar het is soms moeilijk bellen als je in de les zit, aan het werk bent of als je je schaamt aan de telefoon. Wat Nikolaas en mezelf betreft, is dit een dikke goedgekeurd! Waarschuwing: na het degusteren van deze maaltijd beslisten we om nog een degustief te drinken in café Quickie. Een riant aanbod aan streekbieren en goede gesprekken zorgde voor een ideale

spijsvertering. En een houten kop de dag nadien. Maar een goede kermis is een geseling waard. KLAAS ALLOSSERIE EN NIKOLAAS NOTREDAME


8

Jong en Geëngageerd

GWENDOLYNE SCHMETZ HEEFT HAAR EIGEN WEBSHOP: IMAGINELLE Gwendolyne Schmetz is nog maar 19 jaar, maar heeft wel al haar eigen webwinkel geopend. Op imaginelle.be verkoopt ze allerlei cadeauartikelen. Veel pakketjes zijn zelfgemaakt, met de nodige aandacht voor milieu en duurzaamheid.


9

Jong en Geëngageerd Waarom heb je beslist een webshop te openen? Gwendolyne: “Een webshop openen was eigenlijk niet meteen mijn plan. Ik wilde altijd al iets uit de grond stampen. Toen ik 18 werd, heb k daar zo snel mogelijk werk van gemaakt. Een online winkel bleek de beste optie: ik kon meteen beginnen en alles bleef binnen mijn budget. Ik kan zo groot of zo klein blijven als ik wil. In de toekomst wil ik graag een echte winkel, met een groter assortiment, dat nog meer van mezelf is.” Wat is er allemaal te koop in de webwinkel? Gwendolyne: “Ik verkoop voornamelijk geschenkartikelen, die je aan jezelf en aan anderen cadeau kan doen. Mijn aanbod is momenteel nog beperkt, maar ik probeer regelmatig te vernieuwen. Ik heb onder andere juweeltjes, leuke usb-sticks, sleutelhangers, maar ook zelfontworpen geschenken. Alles wat ik zelf maak, kan je makkelijk herkennen aan het Imaginelle-label. Dat zijn bijvoorbeeld babyrompertjes met eigen otnwerp, knutselpakketten en ‘gifts in a jar’, een bokaal gevuld met een cadeau-pakket. Milieu en duurzaamheid zijn belangrijk voor je, hoe toon je dat in de webshop? Gwendolyne: “Als eerste gebruik ik voor de verzendingen grotendeels gerecycleerd materiaal. Denk bijvoorbeeld aan bubbeltjesplastiek, kartonnen dozen,… Ook de geschenkverpakking bestaat uit hergebruikte stukken linten, zelfgemaakte gift-tags, zakjes en dozen. Daarnaast vind je in de webwinkel ook

artikelen die bestaan uit ge-upcyclede materialen, zoals schoenen en bokalen. Mijn doel is om uiteindelijk tot een assortiment te bekomen met uitsluitend dergelijke artikelen.” Kunnen klanten ook persoonlijke cadeautjes laten maken? Gwendolyne: “Ik heb de webshop gelanceerd op 1 oktober en ben dus bijna drie maanden bezig. Ik heb al een paar bestellingen voor geboortegeschenken en unieke geschenken gekregen, klanten die een volledig unie, zelfgemaakt cadeau wensten. Ik kan cadeautjes personaliseren, zoals babyrompertjes met de naam van het kindje op. Gepersonaliseerde spullen zijn iets dat ik in de toekomst zeer graag meer en uitgebreider wil aanbieden.” Ben je altijd al met cadeaus bezig geweest? Gwendolyne: “Ik ben altijd al iemand geweest die het belangrijk vond om persoonlijke en unieke cadeaus te vinden en/of creatief uit te werken. Vanuit dat streefdoel werd Imaginelle geboren. Iedereen verdient een weldoordacht, persoonlijk geschenk voor welke gelegenheid dan ook.” Staan er nog nieuwe producten op de planning? Gwendolyne: “Vanaf 2017 hoop ik een heleboel nieuwe producten te kunnen presenteren. Mijn lijst met uit te voeren projecten loopt al sterk op, dus na de feestdagen vlieg ik er meteen weer in. Bovendien staat er ook een nieuw concept op de planning. De precieze startdatum en details kan ik hiervan nog niet geven. Ik wil wel al iets verklappen: ik speel met het idee dat klanten oude spullen naar mij kunnen brengen, om die vervolgens een nieuwe bestemming te geven. Upcycling dus, met oude schoenen, speelgoed, kledingstukken, keukengerei, boeken,... Ik heb hiervan al een

voorbeeld in mijn assortiment: de opbergschoen.” Doe je alles alleen of heb je hulp? Gwendolyne: “Ik krijg enorm veel steun in mijn directe omgeving. In principe ben ik op mijn eentje gestart met de webshop en regel ik zelf alles, maar zowel mijn ouders als mijn vriend en zijn ouders helpen mij waar nodig. Ze geven mij inspiratie, helpen me kiezen en ik kan ook op hen rekenen voor praktische zaken. Ik ben hen daar zeer dankbaar voor. Ik doe niet alleen mijn webshop, maar ik ben ook een beginnende blogger, studeer nog bij van thuis uit en werk deeltijds.” Komt er veel bij kijken, bij het oprichten van zo’n webshop? Gwendolyne: “Ja. In België kan je niet zomaar iets opstarten, maar moet je hiervoor je bedrijfsbeheer-attest in handen hebben en moet de zaak ingeschreven zijn. Naast het wettelijke aspect, komen er nog financiële, commerciële en praktische zaken bij. Ik heb geluk dat ik mijn werkatelier en mijn voorraad thuis heb. Er kruipt wel echt veel energie, geld en tijd in het runnen van een webshop. Heb je tips voor mensen die zelf iets willen oprichten? Mijn grootste tip, die ik ook zelf probeer te blijven toepassen, is geduldig zijn, maar niet afwachten. Hoewel iedere ondernemer met grootste dromen en plannen zit, gaat dat niet allemaal zo snel. Je mag niet wachten tot het uitkomt zoals je denkt, je moet eraan blijven werken. Wanneer het even niet mee zit of lijkt te mislukken, blijf dan niet bij de pakken zitten maar onderzoek het probleem. Ga ervoor, zou ik zeggen! MARJOKE WERBROUCK


10

Beweegredenen

LIEFDE VOOR DE VOETBAL: SARAH ROELS Dankzij hun selectie voor het EK volgende zomer, lijken de Red Flames er in geslaagd te zijn het vrouwenvoetbal in BelgiĂŤ op de kaart te zetten. Iemand die ongetwijfeld met veel interesse dat EK zal volgen is Sarah Roels, tegenwoordig middenvelder bij het U13 Blue-team van KAA Gent Ladies, maar later misschien wel zelf een Red Flame.


11

Beweegredenen HOE BEN JIJ EIGENLIJK BEGONNEN MET VOETBALLEN, SARAH? Vroeger ben ik veel gaan kijken naar vrouwenvoetbal, omdat er een kennis voetbalde bij RSCA Dames. Iedere keer dat ik naar het voetbal keek, wou ik eigenlijk meevoetballen. Vandaar dat ik dan samen met mijn papa op zoek ben gegaan naar een ploeg om bij te voetballen. Zo ben ik bij DVK Egem terecht gekomen.

WELK PARCOURS HEB JE DOORLOPEN VOOR JE BIJ KAA GENT TERECHT KWAM? Zoals ik al zei, ben ik op mijn negende begonnen bij DVK Egem, daar heb ik drie seizoenen gespeeld. Daarna ben ik gescout geweest door de trainer van de U13 (onder de 13 jaar, nvdr) van Zulte Waregem Dames, waar ik ook een seizoen gespeeld. Na dat ene seizoen bij Zulte werd ik gescout door KAA Gent Ladies. Sinds U12 neem ik trouwens ook deel aan de provinciale selecties en werd ik reeds uitgenodigd voor de Nationale Detectie in Tubeke (een dag waarop scouts en trainers jeugdspelers die door hun provincie afgevaardigd zijn te zien krijgen) voor U12 en U13.

WAT VIND JE ZO LEUK AAN VOETBAL? Ik vind het fijn dat het een teamsport is en dat e zoveel mensen leert kennen. Door het vele trainen heb ik wel geen tijd meer voor andere hobby’s, maar dat geeft niet.

OVER TRAINEN GESPROKEN, HOE ZIET EEN NORMALE WEEK ER VOOR JOU UIT TIJDENS HET VOETBALSEIZOEN? Op maandag heb ik techniektraining met U11 tot U15. Woensdag- en vrijdagavond heb ik training met de U13 en op zaterdag heb ik een match. Dat is met de meisjesploeg tegen de jongens.

WELKE VAN AL DIE VOETBALMOMENTEN IS JOU TOT NU TOE HET MEEST BIJGEBLEVEN? Toen ik met Zulte Waregem mijn laatste toernooi speelde van het seizoen en de beker won. In de

finale waren we namelijk met de penalty’s gewonnen dus het was erg spannend. Dat was ook de eerste beker in mijn hele loopbaan, dus het was een schitterend gevoel om dat mee te maken.

EN WAT ZOU JE GRAAG NOG BEREIKEN? Mijn doel is om zo ver mogelijk te geraken in mijn voetbalcarrière zonder veel blessures. Ik wil gewoon zo lang mogelijk voetballen!

IS ER IEMAND UIT DE VOETBALWERELD DIE JE GRAAG NOG EENS ZOU ONTMOETEN? Ik zou graag Tessa Wullaert eens willen ontmoeten (speelt bij Wolfsburg en is Red Flame, nvdr). Zij een hele goeie voetbalster is en zeker en vast ook een groot voorbeeld voor mij.

TEN SLOTTE, DE ONVERMIJDELIJKE VRAAG: VIND JE HET JAMMER DAT ER SOMS MINDER AANDACHT LIJKT TE ZIJN VOOR VROUWENVOETBAL DAN MANNENVOETBAL? OF MERK JE DAAR NIET ECHT IETS VAN? Ja dat vind ik jammer, want eigenlijk is er maar heel weinig verschil tussen vrouwen- en mannenvoetbal. Het vrouwenvoetbal verdient dan ook even veel aandacht. De selectie voor het EK in Nederland is alvast een goeie start. Hopelijk zien meer mensen dan in dat het vrouwenvoetbal helemaal evenwaardig is aan het mannenvoetbal! LORE DECLERCK


12

Aan de toog

THE LOUISVILLE

>

EEN MUST VOOR DE MUZIEKLIEFHEBBER


13

Aan de toog Op 1 juli van dit jaar opende The Louisville zijn deuren op de Korenmarkt in Izegem. De jonge Lies Vandenbroucke en Louis Vandemaele bedienen er verscheidene dranken en hapjes en goede muziek en authenticiteit dragen ze na aan het hart.

HOE KWAM JE OP HET IDEE OM EEN CAFÉ TE BEGINNEN? Louis Vandemaele (24): “We wandelden hier dagelijks langs een mooi leegstaand pand (voormalig café Rodenbach en De Herberg) en we kregen het idee om er een muziekcafé van te maken. In een kleine twee maanden hebben we hier alles wat opgefrist, een nieuwe verflaag gegeven en de vloer geschuurd. Er moesten nieuwe meubels aangekocht worden en op 1 juli konden we dan de deuren openen. Alles ging vrij vlug. Mocht je me verteld hebben op 1 mei dat ik cafébaas ging zijn twee maanden later, ik ging je niet geloofd hebben.”

WAS DE KEUZE VOOR EEN MUZIEKCAFÉ VLUG GEMAAKT? Lies Vandenbroucke (23): “We zijn allebei grote muziekliefhebbers en dat wilden we zeker ook tonen in The Louisville. Er is praktisch iedere week een optreden nu, ondertussen hebben we er al een 15-tal achter de rug.” Louis: “We proberen veel variatie in de optredens te brengen om een ruim publiek aan te snijden. Zo hebben we al metal, jazz, 50’s tot rock langs laten komen. De jonge beginnende groepen krijgen hier een kans, maar ook de oude rotten in het vak kunnen hier nog eens spelen.”

WELK PUBLIEK TREF JE AAN IN JE CAFÉ? Lies: “Er is een grote verscheidenheid van klanten. Er zijn veel muziekliefhebbers die graag een optreden meepikken, maar we hebben ook jonge gasten die hier komen om te schaken of een gezelschapsspel spelen. We bieden kleine dingen aan om te eten, een spaghetti of een croque monsieur, behalve als er een evenement bezig is.”

HOE LOPEN DE ZAKEN ONDERTUSSEN NA ENKELE MAANDEN? Louis: “We hebben er alleszins geen spijt van dat we met het café zijn begonnen. Ik moet eerlijk gezegd wel zeggen dat ik de stiel zwaar onderschat heb: het is echt zwaar werken. We draaien lange dagen en nemen maar een dag per week vrijaf. Op maandag is het café gesloten en dan nemen we de tijd voor onszelf. Dan gebeurt het nog dat we veel moeten kuisen, maar we nemen de tijd om ook eens zelf te genieten. Iedere maandagavond kijken we samen naar een film en gaan we met onze hond naar de hondenschool. Zowel voor de hond als voor ons is dat een vorm van genieten én van ontspanning.

WIL JE NOG IETS KWIJT AAN DE POTENTIËLE KLANTEN? Louis: “Iedereen is meer dan welkom om eens

een bezoekje te brengen aan ons café. We hebben voor elk wat wils en zeker voor de muziekliefhebber is het zeker de moeite waard. Daarom: kom zeker eens een bezoekje brengen aan ‘The dark side’ van de markt. (lacht). KLAAS ALLOSSERIE


14

Hap en slok

Culinair talent van ollier Céline Desmedt (20) startte op 15 oktober de traiteurszaak Célideux met haar mama. Na 7 jaar Ter Groene Poorte en 1 jaar Spermalie was Céline klaar voor een nieuwe uitdaging in de culinaire sector. Bij Célideux vind je authentieke en seizoensgebonden gerechten die kunnen afgehaald worden in hun zaak. “Ik heb door mijn twee specialisatiejaren geleerd om vernieuwend en verfijnd te zijn in de keuken, terwijl mama eerder aanleunt bij de authentieke keuken. We vullen elkaar dus perfect aan.”


15

Hap en slok Waarvoor staat Célideux? “Célideux is afgeleid van ‘délicieux’, wat in het Frans overheerlijk betekent. Daarnaast kan je mijn naam erin terugvinden (Céli van Céline) en benadrukt de naam ook dat we dit concept met twee uitvoeren: moeder en dochter (deux).” Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met Célideux te starten? “Ik ben al zeer lang gefascineerd door koken en lekker eten serveren. Toen ik afgestudeerd was, begon het te kriebelen om als zelfstandige iets uit te grond te stampen. Mama was hiervoor snel gewonnen, want koken is ook al jaren een passie van haar. We hebben toen de koppen bij elkaar gestoken en al snel kwam het idee om bereide gerechten aan te bieden. Mama had als sales manager, haar job voor Célideux, een druk werkleven en soms lukte het niet om zelf te koken. Hierbij ondervond ze dat het moeilijk was om ambachtelijke gerechten te vinden met eerlijke producten. Zo kwamen we al snel op het idee om hierop een antwoord te bieden.” Wat kunnen we allemaal bij jullie krijgen?? “Ons dagmenu varieert dagelijks. Wij proberen een breed assortiment aan te bieden en ook zoveel mogelijk seizoensgebonden te werken. Elke dag bieden wij verschillende soepen, bereide gerechten en desserts in de winkel aan. Via mail worden onze klanten op de hoogte gehouden van het dagmenu en kunnen zij gerechten reserveren. Wij hebben ook een traiteuraanbod met afhaalpunt in de winkel. Wij bieden onder meer hapjesplanken, vitello tonato, carpaccio’s, pastrami’s, stoofpotjes, broodjesmanden en soepen aan.”

Op welke soort keuken zijn jullie gerechten gebaseerd? “We proberen voor elk wat wils aan te bieden, maar neigen vooral naar de Vlaamse en Franse keuken. Elke dag is er ook een pasta -of rijstgerecht terug te vinden. Soms krijgen we ook verzoekjes van klanten, dan proberen we daar gehoor aan te geven en iets op maat van de klant uit te werken.” Waar zijn jullie producten beschikbaar? “We hebben onze eigen winkel ‘Célideux’ bij het atelier, waar we onze bereide gerechten aanbieden en waar de bestellingen kunnen afgehaald worden. Onze winkel hebben we ingericht als een oud slagerijtje met een authentiek karakter. Je kan ons vinden in de Oekensestraat 20 in Ledegem. Daarnaast zijn onze bereide gerechten ook te koop in ‘De Krieke’ en kan je onze verse soepen kopen in ‘Dagbladhandel Lesy’.” Was het moeilijk om een eigen zaak van nul te starten? “Bij het opstarten van een zaak komt heel wat kijken. Het is gestart met een idee, maar de verdere uitwerking van het concept heeft meer dan een jaar geduurd. Zo dienden er leveranciers gezocht te worden, diende de winkel ingericht te worden, werd een financieel plan opgesteld, werd een website ontworpen en zo kan ik nog even verder gaan. Aangezien zowel mama als ik vorig jaar nog een extra fulltime opleiding volgden, was het dus een pittig maar ongetwijfeld boeiend jaar. Daarnaast stopt het denkwerk nooit. Onlangs hadden we een klant die vroeg naar een glutenvrije maaltijd. Dat was een uitdaging, maar de voldoening als de klant tevreden is, is des te groter.”

Vind je het leuk om samen te werken als moeder & dochter? “Zeer leuk! We hebben op voorhand de taken verdeeld en goede afspraken gemaakt. Ik sta bijvoorbeeld in de winkel tijdens de openingsuren en dan werkt mama de bestellingen af en belevert dan onze verkooppunten. We vullen elkaar ook aan. Enerzijds is mama door haar job in de sales een geboren verkoper. Anderzijds heb ik door mijn twee specialisatiejaren geleerd om vernieuwend en verfijnd te zijn in de keuken, terwijl mama eerder aanleunt bij de authentieke keuken. Vandaar ook onze slagzin: Ontdek hoe vernieuwend de authentieke keuken kan zijn.” Is het een zware job? “Dat het een zware job is, kan ik niet ontkennen. Alles wordt bij ons artisanaal bereid. We staan dus ’s morgens zeer vroeg op om onze versbereide gerechten voor tien uur in de winkel te krijgen. Als die gerechten afgewerkt zijn, kunnen we beginnen aan de bestellingen van die dag. Onze vrije dag (maandag is onze sluitingsdag, zondagvoormiddag zijn wij open voor de afhaling van alle bestellingen) gebruiken we om papierwerk te doen, offertes te maken, de leveranciers te contacteren, etc.” Wat zijn jullie plannen voor de toekomst? “Na de drukte van de eindejaarsperiode, zullen we starten met het uitwerken van het voorjaar -en zomeraanbod. We kregen ook al heel wat aanvragen voor communies en lentefeesten, waar we nog een formule voor zullen uitwerken. Daarnaast hoop ik vooral dat we onze klanten verder tevreden te kunnen stellen, want daar doen we het tenslotte voor!” DELPHINE DENEIR


16

Da ga weg en da komt were Jan Vanhulle is een rasechte Izegemnaar, maar zijn passie voor sport heeft hem tot in het verre Amerika gedreven. Even een klein gesprekje.

JAN VANHULLE:

>

“IK WILDE HET LICHAAM UIT DE ACTIEFILMS”


17

Da ga weg en da komt were Kan je jezelf eens kort voorstellen? Ik ben Jan Vanhulle. Geboren en opgegroeid in Izegem. Altijd al een algemene interesse gehad in meerdere sporten. Wou sinds ik 6 jaar was ‘het lichaam uit de actiefilms’ zoals Stallone, Schwarzenegger en Jean-Claude Van Damme en groeide eerder mager op. Altijd individuele sporten leuk gevonden en veel meer interesse gehad in wat ik aan het doen was buiten school dan school zelf, was vroeger zo met mountainbiken en nu zo met bodybuilden. Nooit gedacht dat m’n drang naar zo’n lichaam zo m’n leven zou overnemen en zou blijven tot nu aan m’n 22e en het een realistisch doel zou worden waar ik elke dag aan werk en dichtbij ben. In Januari neem ik ook de fitness Isogym over in de stationsstraat te Izegem waar ik andere mensen met verschillende doelen zal begeleiden. Ik maak dus van m’n hobby m’n beroep wat een kleine droom is aangezien in me-

zelf nooit een normale 9-5 job zie uitoefenen. Op instagram heb ik een account toegewijd aan m’n hobby @johnvanhalen. Hoe ben je begonnen met bodybuilden? Sportief sinds ik klein was (lopen, mtb, motocross) maar in 2007 heeft mn pa een zwaar accident gehad met z’n motor waardoor hij verlamd is geraakt. In 2008 stapte ik voor het eerst Isogym binnen in de stationsstraat en vond in krachttraining de meest therapeutische vorm om me af te reageren en ook was ik van de overtuiging dat je maar één leven krijgt en één lichaam en dat je alles moet maximaliseren! Vanwaar de beslissing om naar Amerika te trekken? Ik was altijd al aangetrokken tot de states, specifiek LA, en de laatste paar jaar trainen was het een duidelijk doel om daar naartoe te trekken omdat alle grote namen daar trainen en de goeie trainers ook. Het is een soort broeihaard van fitnessidolen en ik heb er enorm veel opgestoken. Ik kon het doen dankzij m’n ouders die er me in steunden. Niet door één of andere sponsor want die heb ik nog niet. Venice Beach in California is onvergelijkbaar met een andere plek in de wereld... Heb je al meegedaan aan wedstrijden? Ja, het BK Men’s Physique van de Internationale Federatie Bodybuilding in Turnhout in November 2015. Heb je al prijzen gewonnen? Neen. Nog maar 1 wedstrijd gedaan, die een bee tje te vroeg kwam, waar ik negende finishte van

de 15. Dag van de competitie pas beginnen laden met koolhydraten wat te laat was, waardoor mn spieren wel hard en droog maar niet vol genoeg overkwamen. Volgende wedstrijd van plan een grote sprong naar voren te maken. Heb je enkele adviezen of woorden van motivatie voor jongens die in je voetsporen willen volgen? Duidelijke visie hebben van wat je wil bereiken en dan opdelen in kleinere doelen op korte termijn, gefocust en on track blijven. Zonder een eindbestemming in mind ben je een boot die ronddobbert. Een duidelijke visie hebben is het allerbelangrijkste. Een keer een steek laten vallen is niet erg, je leeft tenslotte maar één keer maar 8090% vd tijd moet je consistent zijn en echt aan je doel denken als je eten in je mond steekt of denkt aan weggaan en een maaltijd daarvoor overslaan of uitgaan en dus je schema de dag erna in gevaar brengt. Het is ook niet iets dat in een dag gebeurd. Ook niet in een week, een maand of een jaar, maar elk jaar zie je progressie. Altijd fun hebben, er zijn verschillende levels van intensiteit in deze levensstijl en kies het level dat je zelf aankan dan blijf je ook fun hebben en progressie maken. Je moet het echt graag doen en comfortabel raken met oncomfortabel. Enkel door uit je comfortzone te stappen maak je veranderingen in deze sport. Ik doe dit nu 7 jaar en moest de 15 jarige magere versie van mezelf kunnen zien dat je op een natuurlijke wijze zo kunt transformeren, dan is m’n enige spijt dat ik niet nog vroeger ben beginnen trainen! CHLOE VANDEWALLE


18

Jeugddienst

LACHENDE KINDEREN DOOR IZEGEMSE ANIMATOREN In februari gaat de jeugddienst langs op de verschillende middelbare scholen om jongeren warm te maken om animator te worden van de speelpleinwerking. Elke paas- en zomervakantie zijn er heel wat animatoren in de weer om kinderen een leuke vakantie te bezorgen. Wij stelden hen enkele vragen. ANIMATORPASPOORT:

ANIMATORPASPOORT:

ANIMATORPASPOORT:

LARS DE BAETS Leeftijd: 16 jaar School: Prizma campus IDP Hobby’s: Atletiek, fitness en snowboarden Aantal jaar op het speelplein: 1 jaar

ROBBE DEVOLDER Leeftijd: 17 jaar School: VTI Izegem Hobby’s: Jeugd Rode Kruis Aantal jaar op het speelplein: 1 jaar

JONATHAN VANBESIEN Leeftijd: 17 jaar School: Prizma campus College Hobby’s: Uitgaan, wielrennen en veldrijden Aantal jaar op het speelplein: 1 jaar

Als animator ben ik trots op… de verantwoordelijkheid die ik krijg over de kinderen en dat ik hier ook mee kan omgaan. Je moet namelijk altijd een oogje in het zeil houden. Is er ruzie? Wordt er niemand uitgesloten? Doet iemand iets gevaarlijk? Het leukste aan speelpleinwerking vind ik… de goede sfeer tussen alle animatoren. Er wordt vaak gelachen en iedereen praat met elkaar. Ik ben gestart als animator omdat… een vriend van mij al animator was. Hij vertelde steeds enthousiast over de speelpleinwerking. Ik ga graag in contact met kinderen dus besloot ik om zelf ook animator te worden.

Anderen moeten animator worden want… je bezorgt de kinderen een lach en de sfeer tussen de animatoren zit echt goed. Je maakt er veel vrienden bij. Het grappigste moment op speelpleinwerking vond ik… op mijn verjaardag tijdens de speelpleinwerking. Toen ik op een bepaald moment op de vergadering geroepen werd, dacht ik dat ik iets verkeerd had gedaan. Toen ik binnen kwam, begonnen alle animatoren te zingen voor mij. Wat ik het meest zal missen wanneer ik stop met speelpleinwerking, is… de sfeer op het speelplein en natuurlijk ook het contact met de kinderen.

Als animator is het vooral belangrijk dat je… verantwoordelijkheid kan opnemen voor de kinderen en graag met hen speelt. Daarnaast is ook creativiteit een meerwaarde op het speelplein. Mijn eerste zomer op het speelplein was… erg leuk! Eerst was ik onzeker en wist ik niet of speelpleinwerking wel iets voor mij zou zijn. Nadien bleek dat die onzekerheid niet nodig was. Mijn beste herinnering op speelpleinwerking vond ik… het toneelmoment van deze zomer. Elke middag werd er door de animatoren een toneelstukje gespeeld. Op één van deze toneelmomenten was ik verkleed als alien. Alle kinderen waren toen boos op de andere animatoren omdat ze mij in dat toneel gevangen hadden genomen.


19

Jeugddienst

VOLLE DAGWERKING SPEELPLEINWERKING OP BOSMOLENS EN KACHTEM VANAF 2017 Vanaf 2017 start er een nieuwe speelpleinwerking in Bosmolens en speelpleinwerking Kachtem wordt een volle dagwerking. Wij hebben jou dus nodig!

Wil je graag meer informatie? Contacteer dan de speelpleinverantwoordelijke Liesbeth Theunynck via speelpleinwerking@izegem.be of kom langs op de jeugddienst.

Wil jij graag animator worden? Ga naar jeugd.izegem.be en vul daar jouw aanmeldingsformulier in.

Jeugddienst Izegem Krekelstraat 167 8870 Izegem

Donald Trump ?? Wat betekent dit voor ons in Europa ? Tom Van de Weghe, Amerikakenner en journalist voor de VRT komt naar Cultuurhuis De Leest voor een lezing over ‘Wat na de verkiezingen?’ Ben jij benieuwd wat de toekomst is van Amerika met Donald Trump als president? Kom dan op 9 februari om 20 uur langs. De toegangsprijs bedraagt €9 en iedereen is welkom! En dit tvv. FOS De Jakketoes Tickets via www.deleest.be, aan de balie van De Leest of bel het nummer: 051 33 76 10.


20

FUIVE LAAR 20 januari / JOC

100-DAGEN FUIF Org: JH De Tunne

10 februari / JOC

QUIZ

Org: Chiromeisjes Emelgem

11 februari / JOC

FUIF

Org: Chiro Sint-Jan

17 februari / Zuidkaai 5

APRES-SKI

Org: Scouts en Gidsen Izegem

18 februari / JOC

AMERICAN RED CUP PARTY Org: KSA-meisjes Izegem

24 februari / Zuidkaai 5

PASTA-AVOND Org: Scouts en Gidsen

v.u. Wouter Vandemaele - Krekelstraat 167 - 8870 Izegem

Getekend

Boazeloarke 2017/01  

januari - februari

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you