Page 1

IYAD ABOU GAIDA

Design Portfolio


Academic Experience: Beacon of the (RE)Public.......................................................................................1-6 City Hall.......................................................................................................................7-8 Common Identity...................................................................................................9-12 Student and Elderly Housing.........................................................................15-16 King’s Gate............................................................................................................17-18 Professional Experience: Gazebo House......................................................................................................21-22 TRK Lab..................................................................................................................23-24 BEMA/ Beirut Museum of Art.......................................................................25-28


Beaco n of the ( R E ) P u b l i c Program : Senates House, Library, & NGO incubator Location : Beirut, Lebanon

Year : Fifth Year/Final year project Size : 12,450 m2

This project brings three Pillars of democracy into one Building: Senates House (government), Senates Library (constitution/law), and NGO incubator (citizens). Together they are transformed into one governance coalition: Beacon of the (RE)Public. The proposed building not only merges with its context -Hippodrome- but also stitches the site with Horsh Beirut -last green public park in Beirut – to recreate the bigger park that it once was, this is achieved by cantilevering above the newly created underpass via a ramp that goes into the library of the senates. The three programs with their shared facilities gather around an open public space framing the fourth program an open podium where the nation can unit, witness and take part in the governance process.

Bird’s Eye View

Urban Strategy

Beirut Hippodrome

Iyad Abou Gaida

Horsh Beirut

Restitching a segregated site

Beirut Hippodrome

Horsh Beirut

Creating node

Beirut Hippodrome

Horsh Beirut


Architecture Strategy NGO Incubator

Library of Senates

Senates House

Block

Disassemble block into a permeable campus

Reaching out to Horsh Beirut

Aerial view

2


Exploded Axonometric

Skin

Roof

9

1

7

2nd Floor 12

10

2

3

8

1st Floor

11

5

13

4

6

GF Under Ground Floor

7. Workshops & Classrooms 10. Chamber of senates

1. Library Of Senates

4. Cafe

2. Study Room

5. Outdoor seating Area 8. NGO Offices

11. Chamber of People

Public Circulation

3. Reading Area

6. Digital Archives

12 &13. Admin

Secured Circulation

Iyad Abou Gaida

9. Senates Offices


Section through Ramp

Observation deck

F.F.L+14.6 F.F.L+12.8

Lobby

F.F.L+8.75 F.F.L+6.5

Library of Senates

Library Reception

Reading Area

F.F.L+4.6

F.F.L+0.0

Seating Area Omar Byhum Avenue

F.F.L-4.0

View from Ramp

4


View From Horsh Beirut

Iyad Abou Gaida


6


City H all Student Competition -2015 Barcelona’s Monumental Future- Finalist.

Program : City Hall and Civic Center Location : Barcelona, Spain

Year : Fourth Year Size : 7,856 m2

Barcelona is one of eight cities that are implementing the “Open City” initiative by the EU. For this reason, an application that creates a digital platform where citizens and the municipal representatives can have an open dialogue was launched. We proposed to transform the “La Plaza Monumental” into a city hall that accommodates for such activities in the physical world. Whereby a monument that once witnessed violent activities has now been transformed into a public podium that reflects a more peaceful and transparent image. Project Team : Georges Abi Sleiman, Hamza Al-Zaim, and Dina Hanna.

Site Location

Architecture Strategy Unoccupied Street

People City Council

Existing Introverted

Iyad Abou Gaida

New Proposal Extroverted

Public Street Leading to Las Glorias


Programmatic Diagram Amphitheater

Exhibition

Library + Mediatech

Living Units

Auditorium

Offices + Meeting Rooms

Offices + Meeting Rooms

Aerial view

8


C om m on I d e n ti ty Program : Cultural Center Location : Port of Beirut, Lebanon

Year : Third year Size : 3,720 m2

Located among an old Palestinian refugee camp, Armenian quarter, and Mar Mikhael (art district), the project acts as a mediator attracting “Beirutees” of all cultural groups. The proposed building is not just a mere vessel floating on top of a public square, it is seamlessly rooted in the ground. Upon arrival visitors will discover an incision in the ground, taking the visitors down into the embedded entrance under the public square, where the journey inside the building begins by ascending upwards through a series of ramps and exhibitions, until reaching the top floor where the city’s skyline is the backdrop, the victors exit the building via a secondary path that leads to the public square.

First Floor Plan

A A

Iyad Abou Gaida


Exhibition on Ground Floor

10


Architecture Strategy

Cross and Bridge

Depress and Elevate

Raise and Extend

Flow and Circulate

Section AA

Auditorium 4 .5

EXIT

Exhibition ENTRANCE

Iyad Abou Gaida


Theater on First Floor

12


S tude nt an d El d e r l y Ho u si n g Program : Mixed Use Location : Beirut, Lebanon

Year : Second year Size : 3,585 m2

The project does not only adapt to the vibrant city but also distinguishes itself through its distinct appearance. Whereby the program is split into two sections: apartment volume on one side and commercial and cultural center on another side, framing a public pocket between the two volumes. 0n a micro scale the program was placed to cater for both elderly and youngsters creating a coherent micro-society, yet maintaining the privacy and lifestyles of those two groups. This was achieved by alternative floors whereby each “Floor� consists of two intertwined levels, the first level which is easily accessible from the main gallery, houses the elderly units that are separated by a closed loggia and staircase leading on to the second level where the student units exist.

Site Plan

Architecture Strategy Mixed use block

Commercial and Cultural

Residential

Programmatic Diagram

Conventional Stacks

Iyad Abou Gaida

Alternating Levels

reducing area assigned for circulation by 45%

Program implementation

Student units Elderly units


Street Elevation

14


Typical Elderly Units Floor Plan

Typical Stude nt Floor Plan

A A

Model P icture

Iyad Abou Gaida


Section AA

16


K ing ’ s Gat e Program : Pavilion Location : Byblos Archaeological Site, Lebanon

Year : First year Size : 37 m2

King’s Gate is a temporary intervention on Phoenician Royal Family tombs, buried in a network of tunnels and chambers. The objective of the pavilion is not just to create a “Marker” but also celebrate the eclectic legacy of the Phoenician kings. Visitors enter the tunnels through a sculptural staircase, sitting amongst a forest of pillars blurring the line between present and myth. A translucent dome-like structure capes The hole dug by archaeologists allowing controlled light to get into the chamber were a monolithic periscope is suspended in mid-air offering a new perspective of the archaeological site.

Conceptual Render

Entrance

Iyad Abou Gaida

Tunnel

Archaeological dig

Tomb


Exploded Axonometric

Pillars

Translucent Dome

Periscope

18


Professional Experience

Karim Nader Studio-Yatsu Chahal Architects


Ga zeb o H ouse Program : Prefab House Location : Planet Earth

Office : Karim Nader Studio Size : 215 m2

Revisiting the Lebanese family house, certain poetic references are here re-presented in contemporary and ecological overtones. The 150sqm U-shape house surrounds a 50sqm polycarbonate courtyard. This central hall can be opened in the summer creating a cross-ventilated semi-outdoor space. In winter it can be closed thus creating a greenhouse effect that warms the house at its heart. The roof terrace is accessible via the courtyard staircase and can be furnished with optional ‘cabins’-15 m2- that serve as extensions to the spaces below. The last layer is an ethereal skeleton of steel and wires, where red flowering climbers to replace the obsolete tiles. Project Team: Karim Nader, and Christie Layous. Role In project :Project Architect, Schematic Design, Design Development, and Construction Drawings.

Passive System

Shading in summer Cross Ventilation

Main Facade

Iyad Abou Gaida

Green house effect in winter


Copy Right Karim Nader Studio

Main Facade

22


TR K L ab Program : Furniture Plant Location : Mkalis, Lebanon

Office : Karim Nader Studio Size : 700 m2

Conceptually, the project overlays two images: that of the orthogonal gridded concrete building onto the image of the modular steel factory. The overlap, in a certain aesthetic of the impermanent a scaffolding left for too long on a building under construction, reads as a design/house from production to exhibition. The heavily sloped nature of the site allows for a direct access to the roof and quite an unusual perspective towards that space and the valley beyond. We, therefore, sought to transform that roof, previously a mere parking and generator area into a ‘design platform’ exhibiting the work produced in the lab. Project team: Karim Nader, Nicolas Araman, and Anthony Khoury. Role in project : Schematic Design, Architectural Design, and Construction Drawings.

Roof/ M ain Entrance

Iyad Abou Gaida


Copy Right Karim Nader Studio

Program Implementation

3.

From Street to Roof to Valley

Marketing/ Sales

ROOF : Parking 2nd : Administration

1.Design

1st : Upholstery GF : Woodworks

2.Fabrication

B1 :Storage

Longitudinal Section Current Condition

Southern Facade

Longitudinal Section Proposal

Longitudinal Section Proposal

Intervention Remove and Punch

Plant and Exhibit

Animation and Incubate

Attach and Accessorize

Wrap and Assemble

24


BE M A/ B eiru t M u se u m o f A r t

Program : Contemporary art museum Location : Damascus Road, Beirut, Lebanon

Office : Yatsu Chahal Architects Size : 12,000 m2

A joint venture between Said Jazairi Office and YCA Architects Was shortlisted among 12 architectural offices. The process of breaking down the edifice materialized in a rhythm of Vertical Hubs where all functions are laid out vertically and horizontally. The shift and alternation between these spaces dissolve their order, creating nodes and hierarchies on different levels, allowing the museum to address simultaneously a wide spectrum of museum visitor demands and interests. It allows the museum to be alive, even among those uninterested. Project team :Aya Jazaierly, Kenji Yatsu, Kaoru Kawarada, and Yusuke Komata Role in project :Site Analysis, Schematic Design, Model Making, and Design Development

Bird’s Eye View

Iyad Abou Gaida


Copy Right Yatsu Chahal Architects

BUILDING MASSING / BREAKING THE EDIFICE

1. Cut and Stretch

2. Open and Bridge

3. Weave and Connect

4. Clear and Extend

5. Raise and View

6. Exhibit and Unfold

Longitudinal Section

Collection Gallery

Collection Gallery

Foyer

Black Box

Temporary Exhibition

Collection Gallery

Foyer

Collection Gallery

Temporary Exhibition

Temporary Exhibition

Foyer

Temporary Exhibition

Temporary Exhibition

Admin

Library

Museum Shop

Restaurant

Admin

Foyer

Amphitheater

Admin Building Services

Education Rooms

Bar Foyer

Collection Gallery

Community Art Space

Collection Storage

Loading Bay

26


M DR USE OP UM -O FF

Ground Floor +0.50 MUSEUM PLAZA

+1.00

+1.50

TO PUBLIC PLATFORM

ADMINISTRATION

+1.50

AMPHITHEATER

MAIN FOYER

Foyer

Iyad Abou Gaida

+0.50

+0.50

CAFE

+2.00

+1.50

ART PLAZA

+1.00

ART STREET

TO PUBLIC PLATFORM


Copy Right Yatsu Chahal Architects

View from Damascus street

28


M: +961 70 46 44 45 E: iyad.abougaida@gmail.com

Iyad Abou Gaida Design Portfolio  
Iyad Abou Gaida Design Portfolio  
Advertisement