Page 1

Immersive Space

Werkboek

Ivo Eller


Brainstorm sessie


Het is tijd voor een brainstomr sessie. Ik moest een aantal opties bedenken waar ik uiteindelijk mijn wereld over wou laten gaan. Mijn eerste keus was gevallen op “de wereld van... de detective”. Ik was er zo van overtuigt dat ik al bijna niet meer van die gedachte af te krijgen was. Tot dat mijn leraar zei dat ik eens een brainstorm sessie moest houden met allerlei onderwerpen die het tegenovergestelde zijn van “de detective”. Toen kwam ik op een hele blije wereld. En wat ik mij voorstel bij een blijfe wereld is een rustgevende natuurlijke en zeker al te vrolijke wereld. Een beetje fantasy achtig. En opeens begonnen er allemaal ideen bij mij te dagen. De wereld van... “de natuur”. Was geboren.


De wereld van de natuur Een idee krijgen...

Om eerst al eens een idee te krijgen van hoe die wereld er nou uit moet gaan zien en wat voor gevoel je moet krijgen als je in deze wereld bent heb ik de opdracht 40 immersive vragen. Dit is een specifiekere vorm van brainstorm gaande over een onderwerp, in dit geval: De wereld van de Natuur! 1. In welke, wat voor een, wereld zijn we? De wereld van de natuur 2. Wat zien we? De wereld in een vredige en natuurlijke manier. Het tegenovergestelde van industrie en een vervuilde natuur. Alles is vrolijk en vel gekleurt, getekent op een humoristische manier. 3. Is het een wereld die ik herken? Dat zou goed kunnen. Het is in ieder geval geen starwars met non-fictie. 4. Is het een wereld die me vertrouwd is? Dat zou ook zeker goed kunnen. Al straalt de vrolijkheid er in overmate vanaf! 5. Voel ik me op mn gemak? Misschien? 6. Komt de wereld mij vreemd voor? Nee 7. Denk ik dat het echt is? Zou kunnen. In de ideale wereld misschien wel. 8. Is het een wereld die ik nu heel anders zie dan anders? het is een semi-fantasie wereld. 9. Vind ik het hier leuk? Je zou er vrolijk van moeten worden 10. Van waaruit kijk ik, wat is mijn standpunt? Je kijkt van bovenaf. Er is niet een persoon of gedaante aan te wijzen van waaruit je kijkt. Er is een neutrale blik. 11. Wie ben ik? Iemand die van bovenaf kijkt maar zich zeker thuis voelt in de space. 12. Wat voor stemming krijg ik door hier te zijn? Vrolijke maar ook rustgevende stemming 13. Welke objecten kan ik onderscheiden? De objecten die je in de echte wereld ook tegenkomt. Maar vooral de objecten die je in de natuur tegenkomt. 14. Welke zijn dichtbij en welke verder weg? De realiteit wordt naar voren gebracht. 15. Hoe zien die objecten er uit? Getekende cartoon style 16. Welk moment van de dag is het? Een zonnige zomerse dag 17. Waar komt het licht vandaan, welke lichtbronnen zijn er? ‌ 18. Zie ik schaduwen? ‌ 19. Hebben de objecten een schaduw en een lichtkant? Waarschijnlijk niet.


20. Kan ik ver kijken? Matig 21. Kan ik me bewegen (panorama)? Nee 22. Zie ik dingen die mijn aandacht trekken? Ja 23. Zie ik dingen waar ik op kan klikken? Ja 24. Hoe weet ik dat ik daarop kan klikken? Doordat deze meer opvallen dan de dingen waar je niet op kan klikken. En door de nieuwsgierigheid die ontstaat als je in de space terechtkomt. 25. Zijn er dingen die er gebeuren, die aan de hand zijn? Ja, tenzij er op geklikt wordt. 26. Zijn er dingen die bewegen? Ja 27. Wat hoor ik? Geluiden uit de natuur. Vogeltjes, de wind die waait. Rustgevende geluiden. 28. Wat kan ik doen? Objecten in de space tot leven laten komen door erop te klikken 29. Denk ik dat ik naar een andere ruimte kan? Ja 30. Hoe weet ik, kom ik erachter dat ik naar een andere ruimte kan? Door uit nieuwsgierigheid overal op te klikken. De objecten die je naar een andere wereld brengen zullen extra opvallend aanwezig zijn. 31. Denk ik dat ik dan weer terug kan? Ja. De wereldbol is de hoofdspace. 32. Zijn er dingen die me kunnen verrassen? Ja 33. Heb ik zin om rond te kijken? Absolute 34. Hoe komt dat? ‌ 35. Heb ik het gevoel dat deze wereld door iemand is bedacht? Waarschijnlijk niet. 36. Heb ik het gevoel dat deze wereld ergens zo bestaat? Ja 37. Als ik naar (een) andere ruimte(s) ben gegaan, snap ik dan wat deze ruimte met de vorige te maken heeft? Als het goed is wel. 38. Heb ik het gevoel dat iemand me iets duidelijk wil maken? Niet persee 39. Is dat onder woorden te brengen? (Probeer) ... 40. Als ik wegga, heb ik iets ontdekt, opgestoken? Ben ik ergens anders over gaan denken? Misschien wel, misschien niet.


Rust, Natuur & happyness Je idee verder uitwerken Notatie:

In mijn wereld krijg je een rustgevend mooie natuur te zien. Groen komt vooral naar voren omdat dit de kleur van de natuur is en de kleur van duurzaam. Mijn visie op de natuur is dan ook dat je een rustgevend, kalm en bevredigend gevoel krijgt bij een prachtig zonnig weertje met een enkel wolkje in de horizon. Op gaan in de natuur is iets wat bij mijn space hoort. Een voorbeeld daarvan is vissen. Ik creeĂŤr drie ruimtes waar allerlei natuur geluiden van bijvoorbeeld chilpende vogels te horen zijn of de wind door de bomen. In de eerste ruimte zie je de wereldbol in zijn geheel met huisjes en mensjes erop. Je kunt erop klikken waardoor er dingen gebeuren. De 2e ruimte gaan we wat dieper in op de rustgevendheid van de natuur. We zoomen als het ware in op de natuur. Er is dan bijvoorbeeld space van een bospad waar een konijn overheen huppelt. De 3e space gaan we op in de natuur. Er staat bijvoorbeeld iemand bij een riviertje of op een pier te vissen. De 1e space van de wereldbol blijft als het ware de hoofdspace waar je telkens weer terugkeert.

Toegevoegd op: 17/11/11

De hoofdspace (de wereldbol) laat de echte realiteit zijn met alle aspecten van de wereld. Dus ook vervuiling. Maar de andere spaces waar je naartoe kunt leggen nadruk op hoe mooi de natuur kan zijn. De wereldbol is als het ware je thuis plaats vanwaaruit je kunt ontsnappen aan de realiteit. Vanuit daar ga je naar de prachtige en rustgevende natuur. Bijvoorbeeld de bossen.

Tijd over... Als je het gevoel hebt dat je tijd over hebt. Maak je een extra opdrachtje, om nog dieper in je space te komen. Hier volgt de A-B-C formule. A: Aardig B: Bergbeklimmen C: Coorperatief D: Duurzaam E: Ertussenin F: Fietsen G: Gras H: Harmonie I: Instinct J: Jungle K: Kabelbaan L: Lucht M: Meer

N: Nacht O: Onweer P: Padviner Q: Quality-time R: Regen S: Schemering T: Tamboer U: U-boot V: Vruchten W: Windmolen X: ? Y: ? Z: Zomer


Je idee visualiseren Het wordt nu tijd voor de eerste storyboard. Om te kunnen zien hoe we van de ene wereld naar de andere wereld springen en om te kunnen zien hoe de wereld er ongeveer uit komt te zien. In zijn geheel is de opdracht om een eerste storyboard te maken bedoeld om alvast een idee te krijgen van hoe het uiteindelijk gaat werken. Daarvoor heb ik de volgende “ruwe” schetsen gemaakt. Deze heb ik bovendien in powerpoint gezet om te kunnen demonstreren wat er gebeurd als je op de verschillende atributen klikt.

Het middelste plaatje is een soort van “homescreen”, in deze ruimte kom je telkens weer terug. Een soort van thuis basis. Als je links van je thuisbasis op het bos klikt, ga je het bos in. Zo ga je heen en weer vanuit je thuisbasis.


Je idee verder visualiseren maquette

Om erachter te komen vanuit welk oogpunt jij je space wilt benaderen moeten we een maquette maken. Een maquette is een opstelling van jouw wereld. In dit geval gebruik ik kranten uitknippsels voor de vervanging van mijn bomen in het bos. Handig bij deze opdracht is dat je erachterkomt hoe de schadus zal vallen vanuit verschillende oogpunten.


Tekenstyle Er zijn veel verschillende opties om je immersive space weer te geven als het gaat om de tekenstijl. Moet dit daadwerkelijk getekend zijn of is een bewerkte realistische foto ook leuk? Hiervoor hebben we een opdracht gekregen. Probeer drie verschillende tekenstijlen uit van eenzelfde object. In dit geval wederom een boom.

Tekenstijl gemaakt in falsh

Mouse-over

Mouse-click


Tekenstijl getekend

Tekenstijl realistisch

bron: google

bron: google

Keuze...

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om een mix van realistische en cartoon stijl te nemen.


Nog meer research!!! Ter alle volledigheid hier nog een deel van mijn research op het internet. Op de cd is welliswaar meer ervan te vinden.


Storyboard 2!

1

2

3

4

5

6


Van 4 -> naar een andere wereld v A

B

C

D

Van 6 -> naar een andere wereld I

II

III


Flash Structuur

Wereld 3 Molen

2 keyframes

Anker

Wieken

Animatie Loop

script stop();

instantienaam: molen

Animatie

script gotoAndPlay(2);

button Script instantienaam: start keyframe 1

gitaar

button Animatie: arm

buttons voor de wieken van de molen!!! instantienaam: stop keyframe 2

Lichaam / soundtrack button Script

button

script


Reflectie IDEEFASE • Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Het beste voor mij is om even helemaal nergens aan te denken, mijn gedachten te vrij maken voor nieuwe dingen en daarna een brainstorm sessie te houden. Dan kom je op leuke maar vooral niet voor de hand liggende ideeen. • Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik voel me zelf prettig in rustige omgevingen maar tergelijkertijd hecht ik veel waarde aan mijn vrienden en maak ik het liefst elke dag een feestje. Deze combinatie wou ik proberen uit te beelden. De natuur geeft mij rust samen met de muziek opgevrolijkt door een paar blije attributen zoals de regenboog. • Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? ... zie vraag 2 • Wat zou je de volgende keer anders doen? Niet te lang volhouden proberen flash error’s te verhelpen als de leraar het ook voor je kan oplossen. Voor de rest zou ik niet veel anders doen. Ik ben er zo tevreden mee. VORMGEVING • Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden? De moeilijkheden bij mij zit hem daarin dat ik alles zo perfect mogelijk wil hebben. Tot op de pixel! En dat lukt ook wel, maar het kost me zo veel tijd dat ik andere taken verwaarloos. • Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt? (waarom wel, waarom niet) Door de aandacht te trekken naar klikbare dingen en natuurlijk de gedetaileerde graphics!!! Maar bovenalles heb ik immersiveness weten te creeren door er een droomerig fantasievol sfeertje eraan te hangen. • Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt? (waarom wel, waarom niet) Doormiddel van immersiveness en de muziekjes. • Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving? Door niet te veel structuur te brengen. En dat is natuurlijk een kwestie van vormgeving. • Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Alle aspecten zijn uiteindelijk wel gelukt. Mede mogelijk door: zie vraag 1 vormgeving. • Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou het de volgende keer weer zo doen! MOVIE • Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, bij een mouse-over veranderd de muis in een handje. • Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Volgens mij wel. De zwevende eilanden hebben namelijk een weg terug naar beneden (anker, touwladder). • Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb rustgevende/droomerige achtergrond muziek gebruikt. Dit had een geslaagd effect op de movie. Boven dien heb ik op de animatie ook nog “soundeffecten” gebruikt. Een geslaagd geheel. • Wat zou je de volgende keer anders doen? ...


“w

e m elco

y m to

” ! d l wor

Immsp Werkboek!  

Hierbij mijn werkboek van mijn Immersive space! Veel plezier ermee.