Page 1

DG 02-01-08 katern 1 pagina 02

Dit wordt de dag van

Aleid Wolfsen…

...want hij wordt vandaag eindelijk burgemeester Vanaf vandaag mag PvdA’er Aleid Wolfsen de grote schakelketting die bij het Utrechtse burgemeesterschap hoort, dragen. Wolfsen wil zich inzetten voor veiligheid en wil het trotsgevoel van de Utrechter vergroten.

FOTO WFA / ROBERT VAN WILLIGENBURG

DOOR IVO VAN WOERDEN AMSTERDAM

Vanaf vandaag kent Utrecht een nieuwe burgemeester. Aleid Wolfsen (47) heeft het stokje met bijbehorende burgemeestersketting overgenomen van Annie Brouwers. Volgens zijn website zal hij zich onder andere gaan richten op veiligheid. ‘Utrecht veiliger maken, dat kan de burgemeester en dat ga ik doen. Ik was rechter en nu ben ik lid van de Tweede Kamer. Ik weet alles van openbare orde en veiligheid en dat is de belangrijkste taak van de burgemeester.’ Komt Wolfsen uit Utrecht? Aalt (Aleid) Wolfsen kwam ter wereld op 23 februari 1960 in Kampen en groeide op op de Veluwe. Geen rasechte Utrechter dus. Dat

heeft Wolfsen zelf al geprobeerd te ondervangen: ‘Ik ken Utrecht al een tijdje. Heb er ter voorbereiding op de sollicitatieprocedure veel gelopen en gefietst, ook de plekken waar het minder wordt. Dan zie je dat er nog veel werk ligt om álle Utrechters trots te laten zijn op hun wijk en buurt.’ Hoe ziet zijn cv eruit? Hij studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen en ging uiteindelijk als rechter aan de slag bij de arrondissementsrechtbank in Amsterdam. Daarna werd hij vicepresident van de arrondissementsrechtbank in Haarlem. Sinds 2002 zit Wolfsen voor de PvdA in de Tweede Kamer, tot aan vandaag althans. Hij wist al vroeg dat politiek iets voor hem was. Op zijn website zegt hij: ‘Op zondag mocht je op de Veluwe niet zwemmen. Toen dacht ik al: als je dat wilt veranderen, dan moet je in de politiek gaan.’ Hoe kwam Wolfsen aan deze ge wilde burgemeestersjob?

Hij stelde zich verkiesbaar voor het Utrechtse volk dat per referendum mocht kiezen. De strijd werd uiteindelijk gestreden tussen Wolfsen en Ralph Pans, ook een PvdA’er. De PvdA zou bij voorbaat dus in Utrecht zegevieren, wat tot flink wat irritatie onder de bevolking leidde. Slechts negen procent kwam dan ook opdagen, terwijl er dertig procent nodig was om de uitslag geldig te laten zijn. De gemeenteraad mocht uiteindelijk beslissen en schaarde zich – net als meer dan de helft an de stemmers – achter Wolfsen. Het leverde bovendien mooie televisie op toen tijdens de kiesavond in november zowel Pans als Wolfsen met een live verbinding door Pauw & Witteman werden geïnterviewd. Als Jut en Jul gaven ze op onvergetelijke wijze antwoord. Mocht Wolfsen dus nog eens willen afhaken, dan is een opvolger snel gevonden.

Kijkvoor het interviewbij Pauw &Wittemanop www.dag.nl/vide o

20080102a  

Hoe kwam Wolfsen aan deze ge - wilde burgemeestersjob? Kijkvoor het interviewbij Pauw &Wittemanop www.dag.nl/vide o Komt Wolfsen uit Utr...