Page 1

Dit wordt de dag van

Dave Dekker…

…want hij speelt vanavond Ciske Voor velen is er maar één echte Ciske de Rat en dat is en blijft Danny de Munk. Gelukkig speelt die laatste ook in de musical, die vanavond in première gaat. Met dit keer Dave Dekker als het jong schoffie.

FOTO JORIS-JAN BOS

DOOR IVO VAN WOERDEN AMSTERDAM

Ciske de Rat is toch een boek? Jawel, een door Piet Bakker geschreven trilogie. Ciske de Rat is het eerste deel en gaat over de in de jaren ‘20 opgroeiende, plat Amsterdams sprekende raddraaier. Niemand kan hem in bedwang houden. Pas als Ciske bij meester Bruis in de klas komt, beginnen er dingen te veranderen in zijn leven. En dan vermoordt Ciske zijn moeder. Met een mes. Dat zorgde op het witte doek al voor mooie ketchupmomenten. Danny de Munk is toch eigenlijk dé Ciske de Rat?

Inderdaad, De Munk is voor velen dé enige echte Ciske. Hij werd van de straat geplukt voor de remake van de film. De Munk was namelijk niet de eerste die een gezicht aan de raddraaier gaf. Al in 1955 speelde Dick van der Velde de rol van het straatschoffie. De Munk zong pas in 1984 Krijg toch allemaal de klere, en kan sindsdien moeilijk meer van Ciske afkomen. En nu valt de eer dus aan Dave De k ke r. Kinderen van Dekkers leeftijd mogen volgens de regels voor kinderarbeid van de Arbeidsinspectie maximaal twaalf keer per jaar optreden. Daarnaast moeten ze naast school een verplicht aantal uren rust hebben. Daarom zijn er meerdere kinderen die Ciske spelen. De 10-jarige Dekkers uit Amsterdam-Noord mocht bij het programma Mooi Weer de Leeuw alvast bekend maken dat hij op de galapremière voor ko-

ningin Beatrix zal optreden. ‘Zij hebben ook hun best gedaan hoor’, zei hij over de andere Ciskes. Gelukkig wordt Dave gesteund door Danny de Munk himself. Hij speelt in de musical namelijk de oudere versie van de raddraaier. In een duet zullen ze de wereld nu samen ‘de klere’ toewensen. Hoe ziet de musical er verder uit? Henny Vrienten schreef 26 nieuwe liedjes voor de musical die op de volledige trilogie is gebaseerd. Naast Danny en Dave spelen ook Hugo Haenen (42nd street, Titanic – de Musical), Mariska van Kolck (De Jantjes), Hajo Bruins (Mamma Mia!), Marjolijn Touw (Chicago) en Sjoerd Pleysier (Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon) een rol. Na de première in Theater Carré trekken de Ciskes door het hele land.

LijktDaveeenbeetjeophetorigineeluitdejaren‘80?Bekijk hetopwww.dag.nl/vide o

20071005  
20071005  

En nu valt de eer dus aan Dave De k ke r. Kinderen van Dekkers leeftijd mogen volgens de regels voor kinderarbeid van de Arbeidsin- spectie...

Advertisement