Page 1

Ommetje Leiderdorp; noordroute IVN Leiden e.o., Zuid-Holland Traject: noordkant van Leiderdorp Startpunt/eindpunt: bij het beeld van de zwangere vrouw van Berry Holslag, dat in het plantsoentje op de hoek van de Heinsiuslaan en het Staringpad staat. Lengte: 5 km.

Routebeschrijving LA: linksaf, RA: rechtsaf, RD: rechtdoor

1. Loop het Staringpad af met de Winkelhof ‘in de rug’. Wanneer de bloemen langs het Staringpad na de zomer zijn uitgebloeid, worden ze gemaaid. Het maaisel blijft een paar dagen liggen zodat de zaden eruit kunnen vallen. Daarna wordt het maaisel verwijderd voordat het kan gaan rotten; de leukste bermplanten houden namelijk van arme grond en niet van bemesting. Voor de Alphenstaete (aan het eind van het pad) staan bomen met een bolvormige kroon. Dit zijn bolacacia’s. 2. Ga RA (Huijgensdreef) en steek aan het eind de Gallaslaan over. Op de brug kunt u goed de natuurvriendelijke oever zien die hier begin 2006 is aangelegd. Planten hebben hun voorkeuren qua grondsoort, droog of vochtig, licht of donker. Door een oever geleidelijk te laten aflopen, krijg je grote diversiteit aan planten. Hier staan ook vaak blauwe reigers te vissen. 3. Ga RD en volg het Heelblaadjespad; een verrassend groen slingerpad dwars door de wijk Voorhof. 4. Na de scholen, die prachtig in het groen liggen, passeert u de vijver met enorme treurwilgen en waterlelies.

De route loopt bijna steeds langs het water. Het hele jaar door zijn watervogels te zien. Jonge meerkoeten in het voor- en najaar, maar ook de wilde eend, de fuut en waterhoentjes. 5. Ga bijna aan het eind, vóór de brug, LA. Volg het pad langs het water. Hierbij steekt u twee keer een straat over. Blijf echter langs het water lopen. Tot het dijkje langs de Dwarswatering. 6. Voor u daar bent komt u een prachtige vleugelnoot tegen. Dit is een boom met een diepgegroefde stam met zeer lange, lichtgroene slierten (dit zijn de katjes) in de bloeitijd. In de katjes zitten gevleugelde nootjes. 7. Ga de brug over en LA het dijkje op. 8. Blijf op dit pad, tussen twee watergangen, lopen tot de blauwe brug. De Dwarswetering is een oude verbinding tussen de rivieren de Does en de Zijl. Het dijkje waar u over loopt is de dijk die de achtergelegen Munnikkenpolder moet beschermen. Langs de Dwarswetering zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Om er voor te zorgen dat deze snel begroeien, worden –half onder water- matten van kokosvezels aangebracht die vooraf op de kwekerij zijn ingeplant met oever- en waterplanten. Door deze techniek is het mogelijk e om in het 1 jaar al gele lissen langs de oevers te zien bloeien.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

www.ivn.nl


9. Ga RA de brug over en volg de hoofdweg door de Bloemerd. e 10. Dan de 2 weg RA richting De Bloemhof. De Bloemerd is een mooie combinatie van sportvelden, volks- en schooltuinen, bijenkasten, een manege, speelplaatsen en groenpartijen. Aan uw rechterhand het langgerekte complex van volkstuinvereniging De Bloemhof dat ’s zomers op zijn mooist is. Links de schooltuinen waar bijna alle Leiderdorpse kinderen een tuintje hebben (of hadden). 11. De weg maakt aan het eind een bocht naar links en komt weer uit op de hoofdweg door de Bloemerd. 12. Ga hier RA en blijf even op de hoge brug (Leysloot) staan. Vanaf hier kijkt u recht in het hart van de Leyhof dat in de vorm van een Romeins kwadrant is gebouwd. Deze vrij nieuwe wijk is al aardig groen. Zie de daktuin rechtsvoor; zo kan het ook!

Dit is ongeveer de route van de middeleeuwse Ommedijk, een dijk die het dorp vroeger tegen wateroverlast moest beschermen. Deze komt uiteindelijk uit op de Hoofdstraat in het Oude Dorp. Meteen aan het begin links een grote weide waar ’s zomers de rode zuringsoorten en de blauwe wilde cichorei opvallen. Na eind juni geven de gele rolklaver en de rode klaver kleur aan dit veld. 17. Volg het pad langs de Leysloot, langs de vijver tot aan de grote brug die de vijver in tweeën deelt. Neem hier het middelste pad (van de drie mogelijkheden) linksaf. 18. Loop RD tot Muzenlaan. e 19. Hier LA en neem de 1 straat rechts (Hans Vonkstraat). 20. Steek na het bruggetje de straat (Vossiuslaan) over en vervolg uw pad tussen het water en de tuinen van de flat tot u weer op het Staringpadplantsoentje komt en het beeld van de zwangere vrouw aan uw rechterhand ziet staan.

12. Ga over de brug LA tot de Dwarswetering. De bewoners van de huizen met de rieten daken hebben prachtige oevertuinen aangelegd. De nrs. 80 t/m 86 hebben in 2008 een prijs gewonnen bij de verkiezing van de mooiste tuinen van Leiderdorp. 13. Ga na het bruggetje RA langs het water, dan LA de Bruggemanbrug over. 14. Over de brug meteen LA het pad langs het water volgen. e 15. Het 1 pad gaat u RA, dit is weer de Leysloot. 16. Vervolg de weg langs de Leysloot.

Deze route komt uit: Leiderdorp… Natuurlijk; groene ommetjes te voet en op de fiets Een uitgave van gemeente Leiderdorp en IVN Leiden e.o. - ISBN 978-90-9023688-9 www.ivn.nl/leiden

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

Zuid-Holland - Ommetje Leiderdorp Noord  

De route loopt bijna steeds langs het water. Het hele jaar door zijn watervogels te zien. Jonge meerkoeten in het voor- en najaar, maar ook...