__MAIN_TEXT__

Page 1

Het grootste Nationaal Park van Nederland Uitgave 2020/2021

e d l e h c s r de Ooste

Wondere onderwaterwereld Neeltje Jans

Een kunstmatig eiland aangelegd op een zandplaat in de Oosterschelde

Mannetje of vrouwtje? Krabben vangen


John Baaij

HET MOOISTE PLEKJE VAN

Hotel de Kroon, Wissenkerke Een plek waar je heerlijk kan wegdromen met een moment voor jezelf met het zicht op het vogeleiland of vanuit de vogelhut. Wetende dat hier vroeger het Wissenkerkse strandje was.

Inlaag Keihoogte Scherpenissepolder

Sjak de Kock Oosterscheldegids Oosterschelde en binnendijkse natuur vlak bij elkaar, vogelboulevard bij uitstek.

Krijn Jan Provoost Voorzitter Nationaal Park Oosterschelde Een plek vol verwondering waar cultuurhistorie, natuur, rust en ruimte bij elkaar komen.

Rattekaai Marcel Klootwijk Stichting Het Zeeuwse Landschap Op dit hele kleine stukje schor komt alles samen. Zo broeden er kustbroedvogels als bontbekplevier, scholekster en tureluur. Is het een hoogwatervluchtplaats voor vele bonte strandlopers, tureluurs en scholekster.

Schor Wilhelminapolder 2

Aan de andere kant van de dijk zitten er ook vaak zeldzaamheden als bokje, velduil en natuurlijk mijn zelf ontdekte witkopgors.

D U O H IN Onderwater

2

Wondere onderwaterwereld Snorkelen Op je buik vlonder Krabbetjes vangen

2 3 3 3

Buitendijks

4

Getijdenbakken Kering Bruinvissen speuren Zeehonden ontdekken Buitendijks fietsen

4 4 5 5 5

Strand en dijk

6

Scharrelen langs de vloedlijn Haaien en roggen Mannetje of vrouwtje

6 7 7

Binnendijks

8

Moernering Dijkwachtershuisje Verdronken dorpen

8 9 9

Beleef de vogeltrek

10

Trekroutes Onmisbaar

10 11

Gastheren

12

Doen

14

Nationale parken

15

Translations 16 Deutsch English Franรงais

16 18 20

Ontdekkaart

21


R E T A W R E D ON Tip Op je buik

800.000+ DUIKEN PER JA A R

Ga eens op je buik op een steiger liggen en kijk over het randje. Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles. Als je goed kijkt zie je vast een zakpijpje zijn water rondpompen. Verstopt een garnaaltje zicht tussen het wier. En laat een anemoon zijn kleurrijke tentakels zien.

Krabbetjes vangen Nodig: stok, touw, knijper, oester (of iets anders zwaars), stukje vlees (mossel/spek) en een emmer. Maak het touw aan de stok en aan de oester vast. Laat een stukje over, daar moet de knijper komen. Het stukje vlees gaat aan de knijper. Klaar, en vangen maar!

De wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde De Oosterschelde is niet alleen voor zeilers een waar eldorado. Het unieke zoutwaterbekken herbergt ook een fascinerende onderwaterwereld. De Oosterschelde is zeker geen saaie bak zout water! Dankzij het voedselrijke water wemelt het van de dieren en planten in de Oosterschelde! Op en in de zandige bodem leven brokkelsterren, platvissen, sepia’s, weduwerozen, garnalen, schelpdieren en allerlei soorten wormen. Behalve de groene, rode en bruine wieren lijken er nog veel meer planten onder water te groeien. Dat zijn echter ingenieuze

4

bouwsels gevormd door minuscule diertjes. Zoals sponzen, variërend in vorm van badkamerspons tot koraalachtig vertakte structuren. En ook mosdiertjes zijn er met grote variatie in vormen, van luchtig zachte pluimen tot harde strakke rasters. Talloze zeeanemonen, felgekleurde kolonievormende zakpijpjes en naaktslakjes toveren de grijze stenen om in een kleurrijk tropisch aandoend rif. Behalve de naaktslakjes leven er nog honderden andere soorten dieren tussen de begroeide basaltblokken.

“Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles!” Snorkelen Onder water is er van alles te zien en te ontdekken. Met behulp van een masker en een snorkel ook helemaal niet moeilijk. En als je een vest aan hebt dan blijf je ook nog eens gewoon drijven. Je leert onder begeleiding een beetje snorkelen en een beetje wat je allemaal onder water kunt zien.

Ontdek de Oosterschelde magazine

5


S K J I D N E BUIT Waar Ter hoogte van camping de Vierbannen te Ouwerkerk, eiland Neeltje Jans vlakbij Proef Zeeland en bij het dijkhuisje bij Wissenkerke.

Bruinvissen speuren

Zeehonden ontdekken

In de Oosterschelde zijn ze regelmatig te zien. Wel opletten, ze komen maar heel even boven water. Je ziet alleen een glimp van een stuk rug, met de driehoekige vin. Met een beetje geduld en goed speurwerk moet het lukken.

De gewone en de grijze zeehond hebben het goed naar hun zin in de Oosterschelde. Er zijn er zeker zo’n 100 te vinden.

Op een aantal plekken kun je ze vanaf de dijk zelfs zien: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat en Wissenkerke.

Met laag water liggen ze te zonnen op de platen. Je kunt ze het beste zien vanaf een boot dus ga een keer mee met één van de vele vaartochten.

de gewo n heeft eee zeehond n hondenkronde op

d de grijze zeehon kop te at pl ge af heeft een

Getijdenbakken Een hele rij grote betonnen bakken en soms eentje. Bij laag water zie je ze staan aan de voet van de dijk. De onderwaterwereld even dichtbij, tot het weer hoog water wordt.

Kering De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. Het afsluitbare deel heeft een lengte van bijna drie kilometer en is verdeeld over drie sluitgaten: Schaar, Hammen en Roompot. Vijfenzestig kolossale pijlers vormen de ruggengraat van de kering. Tussen de pijlers hangen grote schuiven. De hoogte van de pijlers en de schuiven hangt af van de plaats in de stroomgeul.

Buitendijks fietsen

Wanneer dicht? Bij een waterstandvoorspelling van 3m boven NAP sluit Rijkswaterstaat de kering. Dit gebeurt vanuit het Topshuis op het eiland Neeltje Jans. Met een druk op de knop gaan de schuiven van de kering dicht. Het sluiten van de grootste schuif in de kering duurt 82 minuten.

Weetje

er water de er 800 miljard lit Per tij stroomt in en uit. Oosterschelde

6

Genieten van de vogelrijkdom en het prachtige uitzicht kan bijna overal buitendijks langs de Oosterschelde. De stukken waar het niet kan zijn druk in gebruik door een heleboel kustvogels. Ze wachten samen tot de voedselrijke slikken en platen weer droogvallen. Veel broedplekken, zoals de stranden, zijn ongeschikt geworden

Ontdek de Oosterschelde magazine

door de recreatieve druk. De afgesloten dijktrajecten vormen dankzij de rust een prima plek om te broeden. Op die plekken wordt er uitgeweken naar een binnendijkse route. Een mooie manier om het Nationaal Park op de grens van land en water te ontdekken.

7


Op zoek naar krabbetjes!

STRAND EN DIJK

Haaien en roggen In de Oosterschelde komen verschillende haaien en roggen voor. Deze schuwe dieren zal je niet zo snel zien maar wel hun leerachtige eikapsels. Deze zeemeermintasjes kan je vinden tussen het aanspoelsel op het strand.

Egg Case Hunt

Scharrelen langs de vloedlijn Overal rond de Oosterschelde vind je in luwe hoekjes kleine strandje. Vooral bij laag water is er van alles te beleven en te ontdekken.

Laagwaterlijn Bij de laagwaterlijn kom je dieren tegen die in en op het zand leven. Veel oesters zitten hier in hoopjes aan elkaar vast. Dat noem je oesterriffen. Er leeft van alles tussen. Let wel op, ze hebben hele scherpe randen.

Vloedmerk Bij hoog water spoelen hier allerlei (dode) dieren, wieren en afval aan. Er leven ook allerlei kleine diertjes tussen. Een gedekte tafel voor een aantal bijzondere vogelsoorten. Zie je ze tussen het aanspoelsel scharrelen, stoor ze dan niet. Laat ze rustig hun buikje vol eten.

De eikapsels van wel acht roggensoorten en twee haaiensoorten kunnen worden gevonden op

de Nederlandse en Belgische stranden. Met de Eggcase Hunt APP kan je ze zelf determineren en je vondst melden.

Paaigebieden Eikapsels kunnen aangeven dat er vlakbij paaigebieden zijn en het vinden van deze gebieden kan bijdragen aan de bescherming van haaien en roggen.

Springtij Wanneer de maan en de zon op één lijn liggen met de aarde dan bundelen zij hun krachten en trekken meer aan het water. Het water komt dan zo extra hoog of extra laag.

Doodtij Staan de zon en de maan in een rechte hoek ten opzichte van de aarde dan wordt het water verschillende kanten op getrokken. Het water komt dan niet zo hoog.

an alles te v r e is r e t a w g “Bij laa op het n e d in v e t n e beleven e poelt jes in le k e d in n e d stran n.” tussen de stene

Voet van de dijk Langs de voet van de dijk liggen stenen en kleine poeltjes. Op de stenen zit van alles; anemoontjes, zeepokken, alikruiken en nog veel meer. Bekijk zo een steen maar eens goed. In de poeltjes vind je garnaaltjes, krabbetjes en soms zelfs een visje.

Tip: Neem ook wat afval mee, alle beetje helpen. Op veel plekken staan grote bakken van Doe mee, Verlos de Zee.

8

Mannetje of vrouwtje? Je vangt een krabbetje. Hoe weet je dan of het een mannetje of een vrouwtje is? Pak de krab voorzichtig aan zijn schild op en draai hem om. Is de buik breed en rond, dan heb je een vrouwtje. Het lijkt een beetje op een bijenkorf. Hier houdt ze de eieren onder vast. Heeft de buik de vorm van een vuurtoren; smal, spits en driehoekig. Dan is het een mannetje.

Ontdek de Oosterschelde magazine

oh! W Zeep

ieren eten ec heel veel zand. K ht maar eens naar ijk al tandpastahoopje die s.

9


S K J I D N E BINN

Verdronken dorpen In de Oosterschelde is in de loop der eeuwen een groot aantal dorpen verdwenen of verdronken. Het zijn er wel meer dan 100. Eén van die verdronken dorpen is de stad Reimerswaal.

Zoutwinning

Moernering De Yerseke- en Kapelse Moer vormen een landschap waar de sporen van menselijke activiteiten uit vele eeuwen terug te vinden zijn. We kunnen nu nog uit de plantengroei opmaken hoe en waar er gemoerneerd is of zien waar en hoe de middeleeuwse schaapherder met zijn kudden verbleef en rond trok, alsof dat nog maar pas geleden is. Het in het veen aanwezige zout was gedurende vele eeuwen een kostbare grondstof, en zout lag hier als het ware voor het oprapen. Men groef over grote oppervlakten het zoute veen weg.

it; Hangt de vlagenueen Kom dan binenmen kijk je n

10

Eerst gebeurde dat tamelijk ongeorganiseerd, slordig bijna; er was immers zout in overvloed. Het was de tijd van de ‘wilde moernering’. Wat daar nu van rest is een ‘hollebollig’ landschap.

In de loop van de zestiende eeuw ontstonden er problemen. Door zoutwinning zakte de bodem rondom de handelsstad. Reimerswaal werd zo steeds kwetsbaarder voor overstromingen. Twee stormvloeden later was zoveel land weggeslagen dat de stad voorgoed werd afgesneden van Zuid-Beveland. Reimerswaal was nu een eiland en zonder achterland werd het steeds moeilijker om handel te drijven.

Weetje

Later werd de moernering aan regels gebonden en werd er gewerkt per recht stuk grond (blokmoernering) of op lange stroken (strokenmoernering).

lde liggen in de Oosterscheverdronken 0 10 n wel meer da rpen en verdwenen do

Ook dat patroon is tot op de dag van vandaag nog goed te zien.

Dijkwachtershuisje

Oorlog

Stevig verbonden met de dijk staat dit huisje er al sinds 1925. Bij zwaar weer werden vanaf hier de dijken in de gaten gehouden. Het is nu een informatiepunt van Nationaal Park Oosterschelde (Keihoogteweg, Wissenkerke).

De Tachtigjarige Oorlog bracht nog meer rampspoed. De geuzen legde de stad in de as. De achtergebleven inwoners probeerden hem weer op te bouwen. Eind zeventiende eeuw was Reimerswaal nog maar een klein eilandje met slechts een paar ruïnes. Begin achttiende eeuw werden ook deze laatste restanten verzwolgen door het water.

Zichtbaar Restanten van de stad waren tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw in het water te zien. Toen de Oesterdam tussen ZuidBeveland en Tholen gereed kwam, werden ook deze laatste overblijfselen aan het oog onttrokken. Bij zeer laag water zijn de resten soms nog te zien.

Ontdek de Oosterschelde magazine

11


K E R T L E G O V E D F E E L E B

Visdief

• Zomergast • Komt eind maart, gaat eind oktober • Broeden tussen kleine kolonies kokmeeuwen • Zeezwaluw: fijn gebouwd en behendig in de lucht • Vissen vlak achter de dijk

Rosse Grutto Misschien wel één van de boeiendste verschijnselen in onze natuur. Jaarlijks trekken miljarden vogels over de aarde van hun overwinteringsgebieden naar hun broedgebieden. En weer terug. Hierbij trekken ze vrijwel allemaal het liefst op de grens van water en land. Een plek waar voldoende voedsel is te vinden.

• Mei voorjaarstrek en augustus/september • Najaarstrek in Nederland • Zwijgzaam • Zoeken bodemdiertjes in het slik, zand en tussen de stenen

Onmisbaar De Zeeuwse delta, dus ook de Oosterschelde, is onmisbaar als tussenstop- en/of overwinteringsgebied. Er is ruimte, rust en voedsel gedurende het hele jaar. Dit komt door de combinatie van binnendijks gelegen natuurgebieden en de buitendijks gelegen schorren, slikken en platen. Langs de trekroute zijn maar weinig gebieden die dit allemaal hebben.

Trekroutes De belangrijkste trekroutes concentreren zich daarom ook langs de kusten van de continenten. Eén van die ‘hoofdsnelwegen’ voor vogels, loopt langs de westkust van Europa en Afrika. Deze loopt van Oost-Canada en Siberië in het uiterste noorden, tot aan het zuidelijkste puntje van Afrika. Naar schatting maken jaarlijks ruim 90 miljoen vogels gebruik van deze route.

Smient • Wintergast • Oktober/november tot maart/april • Fluiteend: kenmerkende roep opvallend uiterlijk • Vegetariër: polders, schorren en inlagen

Lepelaar

Weetje

• Zomergast • Broed van april tot augustus • Meeste te zien in de nazomer • Bijzondere snavel: met de bek heen en weer door ondiep water • Viseter, garnalen, slakjes en waterinsecten

12

Vliegen de vogels naar de Oosterschelde dan wordt het laag water en vallen de slikken droog: een wegrestaurant dat twee keer per dag open is.

Ontdek de Oosterschelde magazine

13


i

NOORD-BEVELAND

Camping Orisant Colijnsplaat Minicamping Klaverwijk Colijnsplaat Minicamping Mattemburgh Colijnsplaat Camping Anna Friso Kamperland Speel Boerderij Five star farm Kamperland Apart Hotel Het Veerse Meer Kortgene Hotel de Kroon Wissenkerke Minicamping Zeelucht Wissenkerke

THOLEN

GASTHEREN

Restaurant ’t Veerhuis/Hotel Oosterschelde Anna Jacobapolder Camping De Striene Poortvliet Landschapscamping Kruytenburg Poortvliet Camping Stavenisse Stavenisse Frisia rondvaarten Sint Annaland Camping de Muie Sint-Maartensdijk Hotel Kom! Sint Maartensdijk Wegwijslokaal Sint-Maartensdijk Oesterdam Resort Tholen Sportvis- en rondvaartbedrijf Zwerver 3 Tholen Tjalk de Stoere Eenvoud Tholen

Havens Gemeentehaven Bruinisse WSV Noord-Beveland Hansa B.V. WSV Sint-Annaland SWS Stavenisse Gemeentehaven Zierikzee

Bruinisse Colijnsplaat Goese Sas Sint-Annaland Stavenisse Zierikzee

O nze gastheren zijn u graag van dienst!

Gastheer

Gastheren zijn ondernemers die deel hebben genomen aan de cursus gastheerschap van het Nationaal Park. Ze komen twee maal per jaar bijeen voor kennisuitwisseling en bijscholing. Bij hen kun je terecht voor al je vragen over mooie wandel – en fiets routes, bijzondere activiteiten, leuke strandjes, de beste plekken om vogels te zien en nog veel meer.

14

ZUID-BEVELAND

Zeeland Vakantiewoningen Brouwershaven Recreatieterrein Welgelegen Burgh-Haamstede Steurshoeve B&B Burgh-Haamstede Kommertjeshof B&B Burgh-Haamstede Passagiersschip De Onrust Burghsluis Restaurant De Heerenkeet Kerkwerve Deltapark Neeltje Jans Neeltje Jans Landgoed Camping Hoeve Batenburg Noordwelle/Ellemeet Camping De Vierbannen Ouwerkerk De Witte Boulevard Renesse Camping International Renesse Camping Julianahoeve Renesse Camping Zonnedorp Renesse De Witte Boulevard Renesse Nieuwe Maen Charters Zierikzee Zeilschip Scaldis Zierikzee Landschapscamping De Zonnehoeve Zonnemaire

Fairway Marine Services b.v. M.S. Butskop Goes Zeeuwse klipper Avontuur Goes Camping Zon en Zee Yerseke De Viskeete/Piet van Oost BV Yerseke Marstrand Rondvaarten Yerseke Venturi-Sailing Yerseke De Oesterij Yerseke Camping Klein Stelle Wemeldinge Camping Linda Wemeldinge Gasterij Schoudee Wemeldinge Goldies Travel Wemeldinge Hotel Wemeldinge Wemeldinge Oesterbaai Wemeldinge Wemeldinge Sailforce Wemeldinge

OVERIG

SCHOUWEN-DUIVELAND

Uiteraard ook voor een heerlijk streekgerecht, een vaartocht of overnachting.

Rederij Denick

Ontdek de Oosterschelde magazine

Terneuzen

15


N E K R A P E NATIONAL

DOEN

R OT TE R D A M

touw

Hoeveel krabben vang jij?

Schiermonnikoog Lauwersmeer

De Biesbosch

G R O N I N G EN

Drentsche Aa

Maak een onderwaterkijker:

ssel

spek/mo

steen

Nodig: Plastic fles Stevig stuk helder plastic Plakband / Ducttape

Drents-Friese Wold

Dwingelderveld

B REDA

Wat zie je?

Zuid-Kennemerland

Weerribben-Wieden

TIL BURG

Nieuw Land

A M S TE R D A M

De Sallandse Heuvelrug

HAARL EM

E IN DH OV E N

A P E LD OO RN

E N SCHEDE

De Hoge Veluwe U T R EC H T

De Zoom-Kalmthoutse Heide Veluwezoom

‘ S - G R A V EN H AG E

A R NH EM

R OT TER D A M

Knip de bodem van de fles. Trek het doorzichtige plastic strak over de opening. Plak het goed vast. Ga naar de waterkant en duw je kijker in het water. Kijk door de bovenkant van de fles.

Met wat touw, spek/mossel en een steentje of oester als lood maak je je eigen krabbenhengel!

Maak van ijzerdraad . deze vorm

De Loonse en Drunen

Duinen van Texel

Utrechtse Heuvelrug

Krabbetjes vangen:

1

De Alde Feanen

Maak van ijzerdraad . Maak je eigen schepnet deze vorm Maak van Knip een been 1 ijzerdraad 2 Nodig: van de panty. .gaten) Knip een been van Oude pantydeze (zonder vorm Maak knip de sok eraf. stevig ijzerdraad Maak van 2 van 1de ijzerdraad panty. 1 ijzerdraad stevig touw . knip de deze sok eraf. 3 vorm stok . deze vorm Knip een been naaldeen en draad Maak 3 2 van de panty. stevige knoop Maak een Knip een been knip de sok eraf. in de onderkant 2 Knipstevige een been knoop van de panty. van de panty. 2 3 van in dede panty. onderkant knip de sok eraf. knip devan sokdeeraf. panty. Maak een 3 4 knoop stevige 3 in de Maak een Naai metonderkant de naald 4 Maak een van de panty. stevige knoop en draad de open stevige knoopNaai met de naald in de onderkant kant van de panty in de onderkant en draad devan open de panty. om het ijzerdraad. 4 van de panty.kant van de panty om het ijzerdraad. Naai met de naald 4 en draad de open 4 kant van de panty Naai met de naald 5 om het ijzerdraad. Naai met de naald en draad de open Bind met touw en draad de open 5 van de panty kant of ijzerdraad de kant van de panty om het ijzerdraad. ring en de steel om het ijzerdraad. Bind met touw of ijzerdraad de stevig aan5 elkaar. ring en de steel stevig aan elkaar. Bind met touw 5 of ijzerdraad de 5 16 ring en de steel Bind met touw 1

Oosterschelde

emme

rtje

Op de blaadjes van het blaaswier zie je allemaal bolletjes. Deze zijn gevuld met lucht. Daardoor kan het blaaswier goed blijven drijven in het water.

De Loonse en Drunense Duinen

Uniek

B REDA TIL BURG

De Maasduinen E IN DH OV E N

De Zoom-Kalmthoutse Heide

Nederland heeft Samen vertellen 21 Nationale Parken. zij het verh Nederlandse na tuur. Elk Nation aal van de aa in zijn soort: dui nen, bossen, heid l Park is uniek e, laa getijdenwater, be ekdalen, vennen gveen, en nog veel meer.

De Groote Peel

De Meinweg

Beleving

aat voorop. st r u tu a n e d n Behoud va nnen genieten. u k n a v r e je t e Daarnaast mo natuurgerichte re creatie Daarom wordt stimuleerd. ge

Zwemmend Blaaswier

Nodig:

N I J M E G EN

De Biesbosch

Topnatuur Wereldwijd staan Nationale Parken garant voor topnatuur. In elk Nationaal Park kan je dat ervaren door een unieke beleving. Ga op onderzoek uit en ontdek!

Zoek een stukje blaaswier en laat het zwemmen in je emmertje.

Ontdek de Oosterschelde magazine

17


DEUTSCH i n s n sw e wa rtes l

Die englische Be zeichnung für den Schwei nswal ist „Harbour Porp oise“ und stammt vom La teinischen Begriff ‚procus’ ab, was Ferkel oder Schwein be deutet.

Schweinswale entdecken

Robben entdecken

Willst du Schweinswale sehen? Dann schau ganz genau hin, denn sie kommen nur ganz kurz an die Wasseroberfläche. Dann sieht man für einen kurzen Moment ein Stück des Walrückens mit einer dreieckigen Flosse, die sich fast rollend durch das Wasser bewegt. Die Schweinswale springen nicht aus dem Wasser. Es gibt ein paar Orte, an denen man sie entdecken kann: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat und Wissenkerke.

Der Population der gewöhnlichen und grauen Robben geht es gut. Sie fühlen sich sehr wohl in der Oosterschelde. Ungefähr 100 Robben tummeln sich hier. Wenn das Wasser niedrig ist, sonnen sie sich auf den trockenen Felsen. Am besten kann man sie vom Boot aus sehen. Also nichts wie los: Komm einfach mit auf eine der vielen Bootsfahrten.

der See hu Runde H nd hat eine undekop f

e iss e W w N o c h m e h r Sch m zu

hat einen die Kegelrobbenn Kopf te ch abgefla

Noch ein Tipp: Neeltje Jans Auf der früheren Arbeiterinsel Neeltje Jans kannst du entspannen und den Wind durch deine Haare wehen lassen.

Geheimtipp

Oosterschelde Den Nationalpark Oosterschelde musst Du erleben. Jeden Tag aufs Neue. Wegen der Gezeiten Ebbe und Flut ist im größten und nässesten Nationalpark in den Niederlanden kein Tag wie ein anderer. Schätze am Strand sammeln, durch das Watt wandern, eine bezaubernde Unterwasserwelt mit der Taucherbrille auf der Nase erkunden, salzige Köstlichkeiten schmecken, mit dem Kajak zu einer Sandbank fahren, Schweinswale entdecken und natürlich auch Seehunde suchen. Es gibt so viel zu erleben.

ier an: Schau es dirrshch elde.nl www.np-ooste

Bei Ebbe ist es schöner Bei Ebbe sind die Strände voll mit angespülten Schätzen und besonderen Pflanzen und Tieren. Zwischen den Steinen gibt es viele kleine Pfützen mit Krabben, Anemonen und Garnelen. Dort, wo sich das Wasser zurückgezogen hat, kreucht und fleucht es. Viele Vögel finden dort ein leckeres Mahl.

Das muss man unbedingt machen: Krabben fangen Das benötigst Du dazu: Einen Stock, ein Stück Schnur, eine Wäscheklammer, eine Auster, ein Stückchen Speck und einen Eimer So einfach geht’s: Binde die Schnur an den Stock. Befestige die Auster oder etwas anderes Schweres am Ende der Schnur und lass ein bisschen Schnur übrig. Daran machst du die Wäscheklammer fest. Das Stückchen Speck wird daran festgemacht. Jetzt kannst du loslegen.

18

Ontdek de Oosterschelde magazine

19


ENGLISH

The porpoise w as formerly known as ‘pig’fi sh or sea’pig’. The English de signation, Harbour Porpoi se, is derived from the ancien t Latin word for pig (porcus) . Because of porpoises thick layer of fat and their grunting so unds, people related them to pigs.

t

!

c Fa

Spot porpoises

Discover seals

Would you like to spot a porpoise? Then pay close attention because they only show themselves briefly. You will only see a glimpse of their back, with their triangular fin cutting through the water. They do not jump out of the water. There is a couple of places along the coast where you are more likely to spot porpoises: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat and Wissenkerke.

The regular and grey seal are well adjusted to the Oosterschelde. There is easily a hundred of them. They can be seen bathing in the sun on the sandbanks when the tide is low. They are checked out best from a boat so join one of the many boat tours.

the regu lar a round seal has head s the grey seal ha a flattened head

Tip: Neeltje Jans

Oosterschelde You have to experience the Oosterschelde. Over and over again. The changing of the tides makes that not a single day is the same in the largest and wettest National Park of the Netherlands. To comb the beach, to pace through the mud, a magical underwater world to be seen through your diving goggles, to taste the salty delicacies, to kayak to a sandbank, to seek out porpoises and seals. And even more!

Check out lde.nl che www.np-oosters

Go get some fresh air on the former artificial island Neeltje Jans, located in the estuary of the Oosterschelde. Wind and weather created a beautiful dune landscape there. An impressive drive across the Oosterscheldekering will lead you there.

Tip! Ebb is more fun When the tide is low the beaches are littered with peculiar plants and animals, along with all sorts of things washed up ashore. There is a variety of small puddles in between the stones and rocks filled with crabs, shrimps and anemones. Lots of birds shark up their meals here.

Things to do: catch a crab Required: a stick, rope, clothes pin, oyster, bacon and a bucket. Tie the rope to the stick and attach the oyster or something heavy. Make sure you have a piece of rope left to attach the pin to. The bacon is then put on the pin. Ready, go fishing!

20

Ontdek de Oosterschelde magazine

21


mer

Le marsouin ét ait autrefois connu comme le cochon de m er. Le nom anglais, Harbour Porpoi se, vient du mot la tin porcus pour (porc). Cette re lation avec les po rcs résulte du fait qu e les marsouins so nt équipés d’une ép aisse couche de graisse et qu’ils font en outre des grognemen ts.

on

de

F R A N Ç A IS

À savoir :

oc le c

h

Contempler des marsouins

Découvrir les phoques

Vous voulez voir un marsouin? Faites attention car ils n’apparaissent que de temps à autre au-dessus de l’eau. Vous ne verrez alors que la pointe de leur dos, avec la nageoire triangulaire qui permet un mouvement de roulement dans l’eau. Ils ne sautent pas hors de l’eau. Il y a quelques endroits le long de la côte où vous avez une grande chance de les voir: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat et Wissenkerke.

Les phoques communs et gris s’amusent à Oosterschelde. Il y en a sûrement une centaine. Avec la marée basse, ils prennent un bain de soleil sur les bancs. Le mieux serait de les voir à partir d’un bateau, participez donc à l’un des nombreux voyages en mer.

le phoqu e tête de commun a une chien ro nd le phoque gris a tête aplatie

une

Suggestion: Neeltje Jans Allez vous promener pendant une journée sur l’ancienne île artificielle et de construction Neeltje Jans, située sur l’Escaut oriental (Oosterschelde). Le climat et le vent y ont formé un beau paysage de dunes. Un tour impressionnant sur le barrage de l’Escaut oriental (Oosterscheldekering) vous y emmènera.

Suggestion!

Oosterschelde Vous devez chaque jour revivre l’expérience De Oosterschelde. La marée haute et basse font qu’aucun jour ne ressemble au précédent dans le plus grand et le plus humide Parc National des Pays-Bas. Peigner la plage, se promener dans la boue, découvrir un monde sous-marin avec votre masque de plongée, goûter des délices salés, faire du kayak pour atteindre un banc de sable, chercher des marsouins, et bien sûr, chercher des phoques. Et encore beaucoup plus!

sterschelde.nl

Voir www.np-oo

La marée basse est plus amusante À marée basse, il y a plein de choses qui s’échouent sur les plages, et des plantes et animaux exceptionnels. Il y a beaucoup de petits étangs entre les pierres avec les crabes, les anémones et les crevettes. Les bancs exondés sont débordés. Beaucoup d’oiseaux s’y précipitent pour picoter leur repas.

À faire: attraper des crabes Indispensable: un bâton, une corde, une pincette, une huître, un morceau de lard et un seau. Liez la corde au bâton. Attachez l’huître ou autre chose plus lourde. Gardez un morceau de corde où vous devez fixer la pincette. Mettez le morceau de lard sur la pincette. Prêt, vous pouvez maintenant attraper les crabes!

22

Ontdek de Oosterschelde magazine

23


Tijdens het lezen nde kom je verschille . icoontjes tegen

T R A A K K E D T ON Legenda cultuurhistorie vogels strandje natuurvaartocht wandeling zeehond bruinvissen natuurentreepunt

Nog meer informatie is te vinden op onze interactieve kaart. Ga naar: www.np-oosterschelde.nl

art Op de ontdekka kan je zien waar nt je dit buiten ku beleven.


GOEREEOVERFLAKKEE

Renesse Herkingen

Dreischor

SCHOUWENDUIVELAND

Burgh-Haamstede

Bruinisse

Zierikzee

Roggenplaat

Neeltje Jans

Anna Jacobapolder

Ouwerkerk

S T. P H I L I P S L A N D

ug

Roompot

nd

br

ne

Ze

ela

Oostersch elde ke rin g

Oude-Tonge

aam zeldz egras ze t o Gro

Colijnsplaat

Kamperland

NOORDBEVELAND Kortgene

Veere

Wolphaartsdijk

Middelburg

en

kk

Sli

n va

Via

Stavenisse

Vondelingsplaat

St. Annaland

THOLEN

Br

ab

an

ts

Sint-Maartensdijk O o che vaarw s t ater er sc h Goes Wemeldinge e ld

Tholen

Yerseke

Heinkenszand

Ellewoutsdijk

Hansweert

Oesterdam

e

ZUIDBEVELAND

Marollegat

Pietermanskreek Rattekaai


T

Colofon Uitgave: Realisatie: Vormgeving: Fotografie:

Nationaal Park Oosterschelde IVN Natuureducatie, Goes Nilsson Algemeen: Chiel Jacobusse, Piet Bout, Steurshoeve B&B, recreatieterrein Welgelegen, Rijkswaterstaat, De Witte Boulevard, Minicamping Zeelucht en Huibert van den Bos Onderwater: Dicky Boele, Ronald Geeraerts, Janny Bosman, Wilton Derks, Luc Poets, Alex Strijbosch en Flip Staes.

Communicatie & Educatie IVN Natuureducatie Klein Frankrijk 1, 4461 ZN Goes T 0113-211675 E info@np-oosterschelde.nl

Secretariaat p.a. Provincie Zeeland Postbus 6001, 4330 LA Middelburg T 0118-631110 E npo@zeeland.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

de Oosterschelde

Profile for IVN Natuureducatie

Nationaal Park Oosterschelde - Magazine 2020/2021  

Nationaal Park Oosterschelde - Magazine 2020/2021  

Advertisement