Page 1

Het grootste Nationaal Park van Nederland Uitgave 2017/2018

e d l e h c s r e de Oost

Wondere onderwaterwereld Neeltje Jans

Een kunstmatig eiland aangelegd op een zandplaat in de Oosterschelde

Mannetje of vrouwtje? Krabben vangen


D U O H IN Onderwater Wondere onderwaterwereld Snorkelen Op je buik vlonder Krabbetjes vangen

Buitendijks Het ruime sop Vogels kijken Bruinvissen speuren Zeehonden ontdekken Schorren

Strand en dijk Eb en vloed Mannetje of vrouwtje Hele sterke armen De zeepier

Binnendijks Wandelen en fietsen Inlagen en kreken Verdronken dorpen Strijd tegen het water

Kering

4 4 5 5 5

6 6 6 7 7 7

8 8 9 9 9

10 10 11 11 11

12

Deltawerken Neeltje Jans

12 13

Gastheren

14

Nationale parken

16

Translations

18

Deutsch English Franรงais

Ontdekkaart

18 20 22

24


De Oosterschelde moet je beleven. Iedere dag weer. Door eb en vloed is geen dag hetzelfde in het grootste en natste Nationaal Park van Nederland. Jutten over het strand, banjeren door het slik, een wondere onderwaterwereld door je duikbril, proeven van zilte zaligheden, kajakken naar een zandplaat, speuren naar bruinvissen en natuurlijk op zoek naar zeehonden. En nog veel meer!

p Kijk ook eens olde.nl he www.np–oostersc

Wind in je haren Zilt op je lippen Slik onder je voeten Zand tussen je tenen Water tegen je huid Zon in je ogen


R E T A W R E D ON

De wondere onderwaterwereld van de Oosterschelde De Oosterschelde is niet alleen voor zeilers een waar eldorado. Het unieke zoutwaterbekken herbergt ook een fascinerende onderwaterwereld. De Oosterschelde is zeker geen saaie bak zout water! Dankzij het voedselrijke water wemelt het van de dieren en planten in de Oosterschelde! Op en in de zandige bodem leven brokkelsterren, platvissen, sepia’s, weduwerozen, garnalen, schelpdieren en allerlei soorten wormen. Behalve de groene, rode en bruine wieren lijken er nog veel meer planten onder water te groeien. Dat zijn echter ingenieuze

4

bouwsels gevormd door minuscule diertjes. Zoals sponzen, variĂŤrend in vorm van badkamerspons tot koraalachtig vertakte structuren. En ook mosdiertjes zijn er met grote variatie in vormen, van luchtig zachte pluimen tot harde strakke rasters. Talloze zeeanemonen, felgekleurde kolonievormende zakpijpjes en naaktslakjes toveren de grijze stenen om in een kleurrijk tropisch aandoend rif. Behalve de naaktslakjes leven er nog honderden andere soorten dieren tussen de begroeide basaltblokken.


Snorkelen Onder water is er van alles te zien en te ontdekken. Met behulp van een masker en een snorkel ook helemaal niet moeilijk. En als je een vest aan hebt dan blijf je ook nog eens gewoon drijven. Je leert onder begeleiding een beetje snorkelen en een beetje wat je allemaal onder water kunt zien.

Zeedonderpad mannet je

Op je buik

800.000+ DUIKEN PER JA A R

Ga eens op je buik op een steiger liggen en kijk over het randje. Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles. Als je goed kijkt zie je vast een zakpijpje zijn water rondpompen. Verstopt een garnaaltje zicht tussen het wier. En laat een anemoon zijn kleurrijke tentakels zien.

Krabbetjes vangen Nodig: stok, touw, knijper, oester (of iets anders zwaars), stukje vlees (mossel/spek) en een emmer. Maak het touw aan de stok en aan de oester vast. Laat een stukje over, daar moet de knijper komen. Het stukje vlees gaat aan de knijper. Klaar, en vangen maar!

Sportduikers Deze wondere onderwaterwereld trekt ook de aandacht van de talloze sportduikers, die bijna het gehele jaar door zijn te vinden op tal van populaire duikstekken aan de oevers.

“Net onder de waterlijn groeit en leeft van alles!�

Er vinden wel meer dan 800.000 duiken per jaar plaats. Op hoogtijdagen ziet het soms letterlijk zwart van figuurtjes in donkere pakken aan de dijk.

Ontdek de Oosterschelde magazine

5


S K J I D N E BUIT Wi

De naam bruinv is is gek. Ze zijn niet brui n en het zijn geen vissen. Vr oeger was echt er alles wat in de ze e leefde een vis. En grauwe kleuren werden bruin genoemd.

st

je d

Het ruime sop De Oosterschelde kun je heel goed beleven vanaf het water. Ben je een avonturier en wil je de elementen van dichtbij ervaren dan ga dan mee met een kajaktocht. Wil je dat de wind je meeneemt dan zij er grote en kleine, oude en nieuwe zeilboten waarop je mee kan. Een scala aan natuurvaartochten gaan op zoek naar bruinvissen en zeehonden of zetten je af op een zandplaat. Vanaf de vele knusse strandjes kunnen klein en groot een frisse duik in het water nemen.

at?

Vogels kijken Door de open verbinding met de Noordzee is het twee keer per dag eb en twee keer per dag vloed. De slikken en platen die bij vloed onder water staan, vallen bij eb droog. Een wegrestaurant voor vogels die hier broeden of op doortrek zijn. Wil je graag weten welke? In een handig vogelboekje staan alle water- en wadvogels die je tegen kunt komen op een tocht door het Nationaal Park. Bestellen: info@np-oosterschelde.nl (â‚Ź9,95 excl. verzendkosten)

6


Bruinvissen speuren

Zeehonden ontdekken

In de Oosterschelde zijn ze regelmatig te zien. Wel opletten, ze komen maar heel even boven water. Je ziet alleen een glimp van een stuk rug, met de driehoekige vin. Met een beetje geduld en goed speurwerk moet het lukken.

De gewone en de grijze zeehond hebben het goed naar hun zin in de Oosterschelde. Er zijn er zeker zo’n 100 te vinden.

Op een aantal plekken kun je ze vanaf de dijk zelfs zien: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat en Wissenkerke.

Met laag water liggen ze te zonnen op de platen. Je kunt ze het beste zien vanaf een boot dus ga een keer mee met één van de de gewo vele vaartochten. ne

heeft ee zeehond n hondenkronde op

d de grijze zeehon kop te at pl ge af n heeft ee

Hou je ondernemenvadngexclusief en met een gids haedan een keer Probeer dan ma t schor op. ar e thuis te komeenn!s schoon

Schorren Schorren vind je aan de randen van de Oosterschelde en zijn door opslibbing hoger komen te liggen. Alleen bij springtij komen ze onder water. Wel loopt het zoute water dagelijks via diepe geulen het schor binnen. Bij hoog water is het een rustplek voor vogels die bij

Ontdek de Oosterschelde magazine

laag water op de platen en slikken voedsel zoeken. Er groeien bijzondere zoutminnende planten. Dat zijn geen planten die dol zijn op zout, maar die door speciale aanpassingen met het hoge zoutgehalte weten te leven.

7


STRAND EN DIJK Op zoek naar krabbetjes!

Eb, vloed en de getijdenbeweging De Oosterschelde is een uniek dynamisch natuurgebied. Dankzij de afwisseling van eb en vloed en de aanwezigheid van zout en zoet water leven hier duizenden soorten vogels, planten en dieren. De grens boven- en onderwater veranderd steeds met de getijden. Het sterk wisselende leefmilieu van koud en warm, droog en nat, zoet regenwater en zout zeewater wemelt van het leven. Het getij bepaalt alles in de Oosterschelde. In luwe hoekjes vind je kleine strandjes. Bij hoog water spoelen hier allerlei (dode) dieren, wieren en afval aan (= vloedmerk). Bij de laagwaterlijn kom je dieren tegen die in en op het zand leven. Langs de voer van de dijk liggen stenen en kleine poeltjes. Een prefect plekje om krabbetjes en anemoontjes te vinden.

Hoe ontstaat tij? De getijdenbeweging is een golfbeweging die door alle oceanen en open zeeën loopt. Deze ontstaat door de combinatie van de aantrekkingskracht van de maan en de draaiing van de aarde.

8

Springtij Wanneer de maan en de zon op één lijn liggen met de aarde dan bundelen zij hun krachten en trekken meer aan het water.

Doodtij Staan de zon en de maan in een rechte hoek ten opzichte van de aarde dan wordt het water verschillende kanten op getrokken. Het water komt dan niet zo hoog.


Mannetje of vrouwtje?

Hele sterke armen

Je vangt een krabbetje. Hoe weet je dan of het een mannetje of een vrouwtje is?

Een zeester heeft heel veel, sterke zuignapjes. Ze maken er met gemak zelfs mosselen mee open. Als je een levende zeester op je natte hand legt, zuigt hij zich hiermee snel vast. Als je hem dan los wil maken, kost dat flink wat moeite.

Pak de krab voorzichtig aan zijn schild op en draai hem om. Is de buik breed en rond, dan heb je een vrouwtje. Het lijkt een beetje op een bijenkorf. Hier houdt ze de eieren onder vast. Heeft de buik de vorm van een vuurtoren; smal, spits en driehoekig. Dan is het een mannetje.

e t s e ll a n a v r e is “Bi j laag wateren op het strand en in in d v e t n e n.� n e e n v e t le s e e b d n e s s u st je lt e o p e n i le k e d

h! o W Dat klei

ne hoopje die steen is een a snot op Kijk! Daar zittennemoon. er nog veel meer.

Op zoek naar de zeepier Zeepieren eten een heleboel zand, wel 3,5 liter per jaar. Alles wat daarin leeft verteren ze. Hij leeft in een gangetje in de vorm van een U. Aan de ene kant eet hij van het zand. Hierdoor ontstaat er een trechtertje in de bodem. Aan de andere kant poept hij het zand weer naar buiten in een soort tandpastahoopje. Kijk maar of je het trechtertje en het hoopje kunt vinden. Met een beetje geduld zie je het hoopje steeds groter worden. Ze leven in het slik. Om ze te vinden moet het wel laag water zijn.

Ontdek de Oosterschelde magazine

9


S K J I D N E BINN

Wandelen en fietsen Fietsen over kronkelende weggetjes op oude dijkjes of langs de dijk met het uitzicht op de Oosterschelde. Na een klim op een toren de Zeeuwse geschiedenis aan je voeten zien liggen. Met een verrekijker turend naar de vele soorten vogels die hun thuis in de brakke moerasgebieden achter de dijken hebben gevonden. Kleine wandelpaadjes door de bossen waar je verrast wordt met doorkijkjes op oude kreken. Struinend over de dijken tussen de schapen of een duin bedwingen op het eiland Neeltje Jans. Plekjes genoeg om even te stoppen en te genieten gewoon met een boterham in de hand of op een terrasje met uitzicht op de Oosterschelde.

10

en Geniet van eit t prachtig u zoicehrassen over Zeeuwse m


Mijn mooiste plekje: De Pluimpot, een binnendijks wandelgebiedje op Tholen Mijn eerste herinnering aan de Pluimpot is een verrassend kaarsrecht pad langs grote Populieren tijdens de Zevendorpen wandeltocht over het eiland Tholen. Het mooiste van de voormalige geul vind ik de kleurschakeringen gezien vanaf de afsluitdam van het riet, water en bomen in de verschillende seizoenen. Een rondje lopen door de Pluimpot geeft je twee totaal verschillende belevingen van het gebied, een stil bospad aan de ene kant en een weids uitzicht over water en dijk aan de andere kant. Oosterscheldegids George Koenders

Verdronken dorpen Het aanleggen van een reservedijk was niet altijd even succesvol. Veel dorpen zijn verdronken en onder de golven verdwenen. In de Oosterschelde wel meer dan 100! Sommige dorpen werden verplaatst. Zoals het dorp Koudekerke op Schouwen-Duiveland. De huizen werden afgebroken. Alleen de kerktoren - de Plompe Toren – is blijven staan.

Strijd tegen het water Langs de randen, binnen de dijken, liggen pareltjes van natuurgebieden. De eeuwenlange strijd van de Zeeuwen tegen het water is in veel van deze gebieden nog heel goed zichtbaar.

Inlagen Natte moerasgebieden zijn restanten van oorspronkelijke akkers of weiden. Om een dijkdoorbraak te voorkomen werden vroeger op gevaarlijke plekken achter de zeedijk reservedijken aangelegd. Het gebied tussen de oorspronkelijke zeedijk en de reservedijk noemen we een inlaag.

Kreken De krekengebieden bij Ouwerkerk en de Schelphoek zijn restanten van dijkdoorbraken tijdens de Watersnoodramp van 1953.

Ontdek de Oosterschelde magazine

ten: Natuurentreepunt voor un een mooi startpteiten vi ti ac ei allerl

11


KERING mt er

per getij stroo

800

miljard r liter wachteelde de Oosters in en uit

Oosterschelde, Deltawerken en de kering De Oosterscheldekering is het grootste en beroemdste Deltawerk. Het ligt in de monding van de Oosterschelde en verbindt de eilanden Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland.

Geschiedenis Na de watersnoodramp in 1953 is er een Deltaplan ontwikkeld waarbij alle zeearmen in het Deltagebied volledig afgesloten zouden worden. Met een dam in de Oosterschelde zou Nederland een natuurgebied enig in zijn soort verliezen. Onder sterke druk van visserij, natuurorganisatie en het algemeen publiek is er gezocht naar een alternatief met behoud van veiligheid en de unieke getijdennatuur. Het resultaat; een stormvloedkering met beweegbare schuiven.

12

Kolossale pijlers en schuiven Het afsluitbare deel van de kering heeft een lengte van bijna drie kilometer en is verdeeld over drie sluitgaten: Roompot, Hammen en Schaar. Vijfenzestig kolossale pijlers vormen de ruggengraat van de kering. Tussen deze pijlers hangen grote schuiven die omhoog en omlaag kunnen bewegen. De hoogte van de pijlers en schuiven hangt af van de plaats in de stroomgeul.

N . A.P. 3mb

o N.A.P. s ven luit Rijkswa terstaat de kerin g


Neeltje Jans Neeltje Jans is een kunstmatig eiland aangelegd op een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering deed het dienst als werkeiland. Hier werden de onderdelen voor de kering gefabriceerd om daarna in de 3 stroomgeulen te worden samengebouwd. Nu is het een prachtig duingebied.

Wordt het nu eb of wordt het nu vloed? Bij de kering zelf kun je het getij duidelijk zien. Bij opkomend tij kolkt het water woest aan de Oosterscheldekant, bij afgaand aan de Noordzeekant. Zie je helemaal geen kolken of stroming? Dan staat het water even “stil’. Dat is de kentering, de overgang van eb naar vloed en omgekeerd.

Wanneer dicht? Bij een waterstandvoorspelling van 3 m boven NAP sluit Rijkswaterstaat de kering. Dit gebeurt vanuit het ir. J.W. Topshuis op eiland Neeltje Jans. Met een druk op de knop gaan de schuiven van de kering dicht. Het sluiten van de grootste schuif in de kering duurt 82 minuten.

r de D Meer weten ove

eltawerken?

e.nl t u o r a lt e d e d f e bele

Ontdek de Oosterschelde magazine

13


GASTHEREN

Gastheren zijn ondernemers die deel hebben genomen aan de cursus gastheerschap van het Nationaal Park. Ze komen twee maal per jaar bijeen voor kennisuitwisseling en bijscholing. Bij hun kun je terecht voor al je vragen over mooie wandel – en fiets routes, bijzondere activiteiten, leuke strandjes, de beste plekken om vogels te zien en nog veel meer. Uiteraard ook voor een heerlijk streekgerecht, een vaartocht of overnachting.

O nze gastheren zijn u graag van dienst! 14

i

Gastheer


SCHOUWEN-DUIVELAND

Camping Zon en Zee Yerseke De Viskeete/Piet van Oost BV Yerseke Marstrand Rondvaarten Yerseke Camping Linda Wemeldinge Goldies Travel Wemeldinge Camping Klein Stelle Wemeldinge Sail Experience Goes Sailforce Wemeldinge Venturi-Sailing Yerseke Hotel Wemeldinge Wemeldinge De Oesterij Yerseke Fairway Marine Services b.v. M.S. Butskop Goes Gasterij Schoudee Wemeldinge Carolo Rehorst Coach/Rouw- en verlies counselor Wemeldinge Zeeuwse klipper Avontuur Goes

THOLEN

B&B, Kunsthuis De Eenhoorn & Trec Colijnsplaat Camping Orisant Colijnsplaat Camping Wilgenoord Wissekerke De Kleine Deugniet Natuurvoeding Colijnsplaat Minicamping Klaverwijk Colijnsplaat Minicamping Zeelucht Wissenkerke Speel Boerderij Five star farm Kamperland Minicamping Mattemburgh Colijnsplaat Camping de Muie Sint-Maartensdijk Restaurant ’t Veerhuis/Hotel Oosterschelde Anna Jacobapolder Vakantiepark De Pluimpot Scherpenisse Camping De Striene Poortvliet Frisia rondvaarten Sint Annalan Hotel Kom! Sint Maartensdijk Camping Stavenisse Stavenisse ‘t Raedthuis hotel restaurant Sint Maartensdijk WSV Sint Annaland Sint Annaland Sportvis- en rondvaartbedrijf Zwerver 3 Tholen Landschapscamping Kruytenburg Poortvliet

OVERIG

NOORD-BEVELAND

Camping De Stern Noordgouwe Zeeland Vakantiewoningen Brouwershaven De Witte Boulevard Renesse Camping De Vierbannen Ouwerkerk Restaurant De Heerenkeet Kerkwerve Camping International Renesse Camping Julianahoeve Renesse Passagiersschip De Onrust Burghsluis Landschapscamping De Zonnehoeve Zonnemaire Nieuwe Maen Charters Zierikzee Ja Mar Natuurlijk Renesse Zeilschip Scaldis Zierikzee Landgoed Camping Hoeve Batenburg Noordwelle/Ellemeet Camping Zonnedorp Renesse

ZUID-BEVELAND

Bedrijvenlijst

JG Reizen Vrouwenpolder Rederij Denick Terneuzen

Havens Hansa B.V. WSV Noord-Beveland Gemeentehaven Zierikzee Gemeentehaven Bruinisse WSV Sint-Annaland SWS Stavenisse

Ontdek de Oosterschelde magazine

Goese Sas Colijnsplaat Zierikzee Bruinisse Sint-Annaland Stavenisse

15


N E K R A P E NATIONAL Topnatuur Wereldwijd staan Nationale Parken garant voor topnatuur. In elk Nationaal Park kan je dat ervaren door een unieke beleving. Ga op onderzoek uit en ontdek!

Uniek

Nederland heeft tw Samen vertellen intig Nationale Parken. zij het verh Nederlandse na tuur. Elk Nation aal van de aal in zijn soort: duin en, bossen, heide,Park is uniek laa getijdenwater, be ekdalen, vennen gveen, en nog veel meer.

Beleving

at voorop. a t s r u u t a n e d Behoud van er van kunnen genieten. je Daarnaast moet natuurgerichte re creatie Daarom wordt stimuleerd. ge

16


R OT TE R D A M Schiermonnikoog Lauwersmeer

De Biesbosch

De Alde Feanen

G R O N I N G EN

Drentsche Aa Duinen van Texel

De Loonse en Dru

Drents-Friese Wold

Dwingelderveld

B REDA

Weerribben-Wieden

TIL BURG

Zuid-Kennemerland A M S TE R D A M

De Sallandse Heuvelrug

HAARL EM

E IN DH OV E N

A P E LD OO RN

E N SCHEDE

De Hoge Veluwe U T R EC H T

De Zoom-Kalmthoutse Heide Veluwezoom

‘ S - G R A V EN H A G E

Utrechtse Heuvelrug

A R NHEM

R OT TE R D A M

Oosterschelde

N I J M E GEN

De Biesbosch

De Loonse en Drunense Duinen B RE DA TIL BURG

De Maasduinen E IN DH OV E N

De Zoom-Kalmthoutse Heide

De Groote Peel

De Meinweg

Ontdek de Oosterschelde magazine

17


Die englische Be zeichnung für den Schwei nswal ist „Harbour Porp oise“ und stammt vom La teinischen Begriff ‚procus’ ab, was Ferkel oder Schwein be deutet.

i n s n sw e wa rtes l

DEUTSCH

e iss e W w N o c h me h r Sch m zu

Geheimtipp

Oosterschelde Den Nationalpark Oosterschelde musst Du erleben. Jeden Tag aufs Neue. Wegen der Gezeiten Ebbe und Flut ist im größten und nässesten Nationalpark in den Niederlanden kein Tag wie ein anderer. Schätze am Strand sammeln, durch das Watt wandern, eine bezaubernde Unterwasserwelt mit der Taucherbrille auf der Nase erkunden, salzige Köstlichkeiten schmecken, mit dem Kajak zu einer Sandbank fahren, Schweinswale entdecken und natürlich auch Seehunde suchen. Es gibt so viel zu erleben.

ier an: Schau es dirrshch elde.nl www.np-ooste

18

Bei Ebbe ist es schöner Bei Ebbe sind die Strände voll mit angespülten Schätzen und besonderen Pflanzen und Tieren. Zwischen den Steinen gibt es viele kleine Pfützen mit Krabben, Anemonen und Garnelen. Dort, wo sich das Wasser zurückgezogen hat, kreucht und fleucht es. Viele Vögel finden dort ein leckeres Mahl.


Schweinswale entdecken

Robben entdecken

Willst du Schweinswale sehen? Dann schau ganz genau hin, denn sie kommen nur ganz kurz an die Wasseroberfläche. Dann sieht man für einen kurzen Moment ein Stück des Walrückens mit einer dreieckigen Flosse, die sich fast rollend durch das Wasser bewegt. Die Schweinswale springen nicht aus dem Wasser. Es gibt ein paar Orte, an denen man sie entdecken kann: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat und Wissenkerke.

Der Population der gewöhnlichen und grauen Robben geht es gut. Sie fühlen sich sehr wohl in der Oosterschelde. Ungefähr 100 Robben tummeln sich hier. Wenn das Wasser niedrig ist, sonnen sie sich auf den trockenen Felsen. Am besten kann man sie vom Boot aus sehen. Also nichts wie los: Komm einfach mit auf eine der vielen Bootsfahrten.

der See hu Runde H nd hat eine undekop f hat einen die Kegelrobbenn Kopf te ch abgefla

Noch ein Tipp: Neeltje Jans Auf der früheren Arbeiterinsel Neeltje Jans kannst du entspannen und den Wind durch deine Haare wehen lassen.

Das muss man unbedingt machen: Krabben fangen Das benötigst Du dazu: Einen Stock, ein Stück Schnur, eine Wäscheklammer, eine Auster, ein Stückchen Speck und einen Eimer So einfach geht’s: Binde die Schnur an den Stock. Befestige die Auster oder etwas anderes Schweres am Ende der Schnur und lass ein bisschen Schnur übrig. Daran machst du die Wäscheklammer fest. Das Stückchen Speck wird daran festgemacht. Jetzt kannst du loslegen.

Ontdek de Oosterschelde magazine

19


ENGLISH

The porpoise w as formerly known as ‘pig’fi sh or sea’pig’. The English de signation, Harbour Porpoi se, is derived from the ancien t Latin word for pig (porcus) . Because of porpoises thick layer of fat and their grunting so unds, people related them to pigs.

t

!

c Fa

Oosterschelde You have to experience the Oosterschelde. Over and over again. The changing of the tides makes that not a single day is the same in the largest and wettest National Park of the Netherlands. To comb the beach, to pace through the mud, a magical underwater world to be seen through your diving goggles, to taste the salty delicacies, to kayak to a sandbank, to seek out porpoises and seals. And even more!

Check out lde.nl che www.np-oosters

20

Tip! Ebb is more fun When the tide is low the beaches are littered with peculiar plants and animals, along with all sorts of things washed up ashore. There is a variety of small puddles in between the stones and rocks filled with crabs, shrimps and anemones. Lots of birds shark up their meals here.


Spot porpoises

Discover seals

Would you like to spot a porpoise? Then pay close attention because they only show themselves briefly. You will only see a glimpse of their back, with their triangular fin cutting through the water. They do not jump out of the water. There is a couple of places along the coast where you are more likely to spot porpoises: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat and Wissenkerke.

The regular and grey seal are well adjusted to the Oosterschelde. There is easily a hundred of them. They can be seen bathing in the sun on the sandbanks when the tide is low. They are checked out best from a boat so join one of the many boat tours.

the regu lar a round seal has head s the grey seal ha a flattened head

Tip: Neeltje Jans Go get some fresh air on the former artificial island Neeltje Jans, located in the estuary of the Oosterschelde. Wind and weather created a beautiful dune landscape there. An impressive drive across the Oosterscheldekering will lead you there.

Things to do: catch a crab Required: a stick, rope, clothes pin, oyster, bacon and a bucket. Tie the rope to the stick and attach the oyster or something heavy. Make sure you have a piece of rope left to attach the pin to. The bacon is then put on the pin. Ready, go fishing!

Ontdek de Oosterschelde magazine

21


mer

Le marsouin ét ait autrefois connu comme le cochon de m er. Le nom anglais, Harbour Porpoi se, vient du mot la tin porcus pour (porc). Cette re lation avec les po rcs résulte du fait qu e les marsouins so nt équipés d’une ép aisse couche de graisse et qu’ils font en outre des grognemen ts.

on

de

F R A N Ç A IS

À savoir :

oc le c

h

Suggestion!

Oosterschelde Vous devez chaque jour revivre l’expérience De Oosterschelde. La marée haute et basse font qu’aucun jour ne ressemble au précédent dans le plus grand et le plus humide Parc National des Pays-Bas. Peigner la plage, se promener dans la boue, découvrir un monde sous-marin avec votre masque de plongée, goûter des délices salés, faire du kayak pour atteindre un banc de sable, chercher des marsouins, et bien sûr, chercher des phoques. Et encore beaucoup plus!

sterschelde.nl

Voir www.np-oo

22

La marée basse est plus amusante À marée basse, il y a plein de choses qui s’échouent sur les plages, et des plantes et animaux exceptionnels. Il y a beaucoup de petits étangs entre les pierres avec les crabes, les anémones et les crevettes. Les bancs exondés sont débordés. Beaucoup d’oiseaux s’y précipitent pour picoter leur repas.


Contempler des marsouins

Découvrir les phoques

Vous voulez voir un marsouin? Faites attention car ils n’apparaissent que de temps à autre au-dessus de l’eau. Vous ne verrez alors que la pointe de leur dos, avec la nageoire triangulaire qui permet un mouvement de roulement dans l’eau. Ils ne sautent pas hors de l’eau. Il y a quelques endroits le long de la côte où vous avez une grande chance de les voir: Burghsluis, Plompe Toren, Zierikzee, Wemeldinge, Goese Sas, Colijnsplaat et Wissenkerke.

Les phoques communs et gris s’amusent à Oosterschelde. Il y en a sûrement une centaine. Avec la marée basse, ils prennent un bain de soleil sur les bancs. Le mieux serait de les voir à partir d’un bateau, participez donc à l’un des nombreux voyages en mer.

le phoqu e tête de commun a une chien ro nd le phoque gris a tête aplatie

une

Suggestion: Neeltje Jans Allez vous promener pendant une journée sur l’ancienne île artificielle et de construction Neeltje Jans, située sur l’Escaut oriental (Oosterschelde). Le climat et le vent y ont formé un beau paysage de dunes. Un tour impressionnant sur le barrage de l’Escaut oriental (Oosterscheldekering) vous y emmènera.

À faire: attraper des crabes Indispensable: un bâton, une corde, une pincette, une huître, un morceau de lard et un seau. Liez la corde au bâton. Attachez l’huître ou autre chose plus lourde. Gardez un morceau de corde où vous devez fixer la pincette. Mettez le morceau de lard sur la pincette. Prêt, vous pouvez maintenant attraper les crabes!

Ontdek de Oosterschelde magazine

23


Legenda uitzichtpunt met parkeergelegenheid

1 Infopunt

vogelobservatiepunt

2 Plompe Toren

(onbemand)

(uitkijk- en infopunt) strandje informatiebord/zuil

3 Prunjehil (uitkijk- en infopunt)

natuurvaartocht

4 De Baak uitkijktoren

wandeling

5 Watersnoodmuseum en infopunt

zeehond

6 Unieke groeiplek grote kans op bruinvissen

groot zeegras

redelijke kans op bruinvissen natuurentreepunten

Nog meer informatie is te vinden op onze interactieve kaart. Ga naar: www.np-oosterschelde.nl


T R A A K K E D T N O

Tijdens het lezen nde kom je verschille . icoontjes tegen art Op de ontdekka kan je zien waar nt je dit buiten ku beleven.


Renesse

H

Dreischor

Burgh-Haamstede

3

2

SCHOUWENDUIVELAND

4

Neeltje Jans

Ouwerkerk

Roompot nd

br

ug

5

Ze

ela

Oostersch elde ke rin g

1

Br

Zierikzee

Roggenplaat

Colijnsplaat

Kamperland

NOORDBEVELAND

Br

ab

an

ts

O o che vaarw s t ater er s

Wolphaartsdijk

Goes

Middelburg

Staven

Vondelingsplaat

Kortgene

Veere

Wemeldinge

Yerseke

Heinkenszand

ZUIDBEVELAND

Ellewoutsdijk

en

kk

Sli

Hansweert


GOEREEOVERFLAKKEE

Herkingen

Oude-Tonge

6

ruinisse

Anna Jacobapolder

S T. P H I L I P S L A N D

e ian

nV

va

nisse

St. Annaland

sc h

THOLEN Sint-Maartensdijk

Tholen

e

ld

Pietermanskreek

Oesterdam

e

Marollegat


Colofon Uitgave: Realisatie: Vormgeving: Fotografie:

Nationaal Park Oosterschelde IVN Consulentschap Zeeland, Goes Nilsson Oosterscheldekering: Rijkswaterstaat. Algemeen: Chiel Jacobusse en Nationaal Park Oosterschelde. Onderwater: Janny Bosman, Flip Staes, Marleen Baas, Rinie Luyks, Jeffrey de Kwant en Nederlandse Onderwatersport Bond

de Oosterschelde

Communicatie & Educatie IVN Zeeland Klein Frankrijk 1, 4461 ZN Goes T 0113-211675 E info@np-oosterschelde.nl

Secretariaat p.a. Provincie Zeeland Postbus 6001, 4330 LA Middelburg T 0118-631110 E npo@zeeland.nl

Mede mogelijk gemaakt door:

t.w.v.

â‚Ź1,-

Nationaal Park Oosterschelde - Magazine 2017/2018  

Wind in je haren Zilt op je lippen Slik onder je voeten Zand tussen je tenen Water tegen je huid Zon in je ogen

Nationaal Park Oosterschelde - Magazine 2017/2018  

Wind in je haren Zilt op je lippen Slik onder je voeten Zand tussen je tenen Water tegen je huid Zon in je ogen

Advertisement