Page 1

Ommetje Op de schansen van Weesp IVN Gooi e.o., Noord-Holland Traject: Weesp Startpunt/eindpunt: Stationsplein (zie het donkerrode informatiepaneel over de schansenwandeling). Dit bord staat tegenover de fietsenverhuur en de stationsklok. Lengte: ca. 1,5 uur maar de wandeling kan ook in twee delen gesplitst worden. 1: de twee schansen (Bakkersschans en Nieuwe Achtkant) die links van de Vecht op het eiland de Ossenmarkt liggen. 2: de schansen die aan de rechterkant van de Vecht en aan weerskanten van de Nieuwstad liggen (Rooseboom en Draaiersschans). Extra informatie: leuke natuurwandeling voor het hele gezin

Routebeschrijving LA: linksaf, RA: rechtsaf, RD: rechtdoor

Tijdens deze wandeling wordt veel aandacht besteed aan de bomen en planten die u onderweg tegen komt. De wandeling neemt u mee naar 4 schansen aan de Vecht. Schansen zijn heuvels van zand, aarde en stenen die in 1674 zijn aangelegd om het oude Weesp te beschermen tegen aanvallen. Vanwege hun hoekige vorm worden deze verdedigingswerken ook bastions genoemd. Onderweg staan rode informatiepanelen van de gemeente Weesp met historische info over de verschillende schansen en bastions. 1. Loop richting de Herensingel en ga LA. 2. Bij de zebra oversteken naar het water (dit is de Vecht). U bent dan op de Stationsweg. 3. Nogmaals oversteken naar links en dan naar rechts lopen, richting de brug bij een sluis. Langs de Vecht en langs de sluis rondom de Kom van Weesp staan haagbeuken. Deze heeft een ruw, diepgegroefd donkergroen blad. Hij is geen familie van de beuk maar van de hazelaar. Voel eens aan een blaadje! 4. Steek de brug over. 5. Neem direct daarna het trapje aan de linkerkant en volg de kade langs de Vecht (Hoogstraat).

Aan de Hoogstraat staan esdoorns. De blaadjes van deze boom staan in de vlag van Canada! De vrucht, die bestaat uit twee gevleugelde nootjes, zitten met de neuzen twee aan twee aan elkaar. Zo ontstaat een soort helikopter, die met de wind hele afstanden kan afleggen. 6. Loop tot de witte ophaalbrug (Lange Vechtbrug) en ga aan de linkerkant eroverheen. 7. Steek over bij het blauwe straatnaambord Ossenmarkt en volg het voetpad langs het fort. Ossenmarkt heet het eiland dat hier in 1674 is ontstaan door het graven van een brede gracht aan de overzijde van de Vecht ter verdediging van Weesp. Een deel van de grond werd bestemd voor het houden van een veemarkt. In het begin van de 18e eeuw werd een weg over de Ossenmarkt aangelegd en een tolwachtershuisje naast de brug gebouwd. 8. Steek direct na het rode bruggetje de straat over naar rechts. U staat nu voor het bastion Nieuwe Agtkant. Hierop bevindt zich een kazemat; dit is een betonnen bunker uit de 2e Wereldoorlog. 9. Volg het pad links en loop met een grote boog rechtsom in de richting van een rode bank met uitzicht op de Vecht. Voor de kazemat staat een grote eik.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

www.ivn.nl


Kunt u fluiten op een eikendopje? Tip: druk de vuisten met de knokkels tegen elkaar en neem het dopje vast onder de duimen. Druk de duimen tegen elkaar over het dopje, zodat aan de bovenkant onder de duimen maar een klein spleetje overblijft. Blaas nu hard op uw knokkels. Aan de oevers van de Vecht ziet u riet, populieren en vele grassen. Ook bloeien er –tot in de herfst- duizendblad, varkensgras en knoopkruid. Begin mei is de schans een zee van fluitenkruid en in de zomer bloeit de rozewitte akkerwinde. 10. Loop verder naar rechts tot de rode bank. Dit is het eerste rustpunt op de wandeling met een mooi uitzicht op de Vecht, die vanuit Utrecht en dichterbij Nederhorst den Berg en Fort Uitermeer naar Weesp stroomt. De molens zijn de Vriendschap en de Eendracht. Kijk eens welke (water)vogels u ziet: eenden, meerkoeten, zwanen, ganzen, futen en wellicht een reiger of aalscholver. En in het riet hoort u misschien wel een karekiet of rietzanger. 11. Loop links aanhoudend langs een paar meidoorns en braamstruiken naar beneden. 12. Steek de weg (Ossenmarkt) over en ga naar rechts. U loopt langs de gracht van Fort Ossenmarkt. In de gracht ziet u zomers waterlelies. 13. Loop naar het bord met informatie over de Bakkerschans; dit staat naast een kanon uit Vlissingen (gegoten in 1812). De Bakkerschans en de Theetuin zijn privÊ terrein. Ze zijn alleen gedurende de week voor wandelaars opengesteld. Op zondag is de Bakkerschans gesloten. Vlak na het hek staat links een catalpa, die ieder jaar wordt geknot. Anders zou hij te groot worden. Kijk eens naar de grote bladeren.

Aan uw rechterhand staat een rij platanen en links essen. Even verderop naast de parkeerplaats en een beeldentuin staan twee beuken. Hoe voelt een beukenblaadje? In het voorjaar is dit heel zacht! En kijk eens naar de spitse bladknoppen. In de winter draagt een beuk ter bescherming van de knoppen vaak wat verdord blad, dat pas met het uitlopen van het nieuwe blad afvalt. Misschien liggen er nog beukennootje om te proeven. 14. Sla na de parkeerplaatsen rechtsaf en ga door het hekje dat toegang geeft tot de siertuin. In de tuin vindt u achter de hoge hagen in het midden een prachtig vijvertje met een fontein. De theetuin is ruim 20 jaar geleden aangelegd door drie bekende tuin- en landschapsarchitecten uit Weesp. 15. Loop verder vanuit de tuin door een 2e hek (met ketting) een trap omhoog naar de schans. 16. Boven gaat u LA, loop linksom verder. Boven aan de trap staat een grote bramenstruik. Op deze schans ziet u meidoorns, essen, populieren, knotwilgen en twee grote elzen. Let ook eens op de es met wel vier stammen. 17. Loop tot het einde van de schans. Aan de overkant van de Vecht ziet u de katholieke kerk van Weesp. 18. Loop een stukje terug en ga door het hekje rechts naast de schaapskooi terug langs het theehuis. 19. Loop terug over de oprijlaan en sla RA naar de Vechtbrug. 20. Meteen daarna LA en over kade van de Hoogstraat verder lopen. 21. U loopt weer onder esdoorns. Let nog eens op de vruchtjes, want straks komt er een boom die familie is van de esdoorn maar een andere vorm van vruchten heeft, namelijk de Spaanse aak. 22. Loop tot voorbij het Politiebureau en ga meteen links over het parkeerterrein. 23. Direct weer LA over een stenen trappetje omhoog naar een rood informatiebord. Dit is het bord van Schans Rooseboom.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.


24. Houd boven het pad aan dat linksom loopt. Op deze schans staan grote dikke Canadese populieren. Ze hebben in het voorjaar rode katjes. Dit is voordat het blad uitloopt. De zaden zitten verpakt in wollige pluizen die in mei, juni rondvliegen. Op deze schans staan ook weer meidoorns, die (hoe kan het anders) bloeien in mei. De stekels werden vroeger gebruikt als bescherming tegen vijanden. In de herfst vindt u hier ook geschubde en kale inktzwammen. De knotwilgen langs het water werden ooit geknot omdat er overheen geschoten moest kunnen worden. 25. U loopt verder. Misschien ruikt u een typische lucht. Deze is waarschijnlijk afkomstig van het hondsdraf dat hier welig groeit. Pak eens zo’n niervormig blaadje op, kneus het tussen duim en wijsvinger en ruik er aan (proeven kan overigens ook!) In de vroege zomer zie je de blauwe bloemen van de hondsdraf, dat een goed middel is tegen brandneteljeuk. Het groeit ook vaak in de buurt van brandnetel. Aan de achterkant van de schans liggen roeiboten en in de zomer zie je door het riet witte waterwaterlelies. Aan de overkant en verderop langs het Molenpad staan prachtige houten huizen. Van hout, omdat ze in tijd van oorlog snel afgebroken moesten worden, zodat ze niet in de vuurlinie lagen. Pas vanaf 1947 werden hier stenen huizen gebouwd. 26. Steek nu de weg (Nieuwstad) over en loop even naar rechts tot aan het informatiebord bastion Draaiersschans. 27. Neem het schelpenpad dat enigszins omhoog loopt. Dit gaat over in een pad van houtstrooisel. 28. U passeert een ander (verwaarloosd) informatiebord. Aan uw linkerhand ziet u ‘s zomers in het water veel gele plomp. De bloem van de gele plomp ziet er heel anders uit dan die van de waterlelie, die u aan de andere kant van de weg zag, maar beide planten zijn toch familie van elkaar.

Op de Draaiersschans vallen vooral de enorme wilgen op. Eerst de knotwilgen, waarvan enkele met vele stammen en verderop de treurwilgen, waarvan de bladeren tot in het water hangen. In het voorjaar zijn de wilgen prachtig fris lichtgroen, maar aan het eind van de zomer zijn ze grijsgroen. Let eens op de enorm sterk gegroefde stammen. Hierin zijn allerlei vormen en misschien zelfs een gezicht te zien. 29. Loop langs het speeltuintje en het hondenveldje; ga voorbij de huizen RA. 30. Net voordat u de Wilhelminastraat rechts in gaat, staat aan de overkant van het water -in het oude park Zeerust dat nu ten dele Oversingel heet- een aantal ginkgo’s. De Ginkgo biloba of Japanse notenboom is de enige overlevende van een groep bomen uit de tijd van de dinosauriërs. In China groeit de ginkgo als een heilige boom bij tempels. Kijk eens naar de unieke vorm van de blaadjes, die in de herfst geel worden en bij de eerste vorst massaal afvallen. De vruchten, die vreselijk gaan stinken als ze eenmaal van de boom zijn gevallen, hebben een geneeskrachtige werking. Tijdens de wandeling ziet u hier en daar ook brandnetels. De groene topjes van deze plant zijn vooral als ze jong en gaaf zijn, lekker in de soep of thee. Ook zijn ze rauw te eten. Heeft u wel eens een brandnetel met blote handen geplukt? Tip: pluk de brandnetel van onder naar boven. Zo lang u niet tegen de haren instrijkt, gebeurt er namelijk niets. Het zijn de haartjes aan de stengel en het blad die bij aanraking een zuur afscheiden dat jeuk veroorzaakt. Bent u wel geprikt? Smeer er dan hondsdraf of weegbree op. 31. Loop door het bloemrijke Wilhelminastraatje en ga LA de Achtergracht op. Hier staan linden. Linden veroorzaken overlast voor auto’s vanwege de kleverige vloeistof die bladluizen afscheiden. De luizen leven van het sap van de linden.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.


32. Sla bij de eerste straat RA. U bent nu op de Breedstraat. 33. Als u over de brug loopt, kijk dan eens naar de kastanjes die langs de Nieuwstad en –over de brug– op de Oudegracht staan. Vooral begin mei een mooi gezicht met de rode en witte bloemen. Of in het najaar voordat de bomen hun roodbruine blad verliezen. Helaas zijn sommige kastanjes ziek en zijn er een aantal gerooid, die er al bijna zestig jaar stonden. 34. Loop door tot u voor een statig grijs gebouw staat. Dit mooie stadhuis is gebouwd door Jacob Otten Husley en in 1776 in gebruik genomen. 35. Loop voor het stadhuis naar links de Nieuwstraat in tot u bij de Grote of Sint Laurenskerk bent aangekomen. Voor de kerk, die dateert van 1462, staan twee linden. Een ervan is de Beatrixlinde met op het hek het jaartal 1988. 36. Loop langs de kerk door tot het einde van de Nieuwstraat.

37. Ga RA de winkelstraat in (Slijkstraat) en volg die straat tot het einde. 38. U staat nu weer tegenover de Vecht. 39. Ga LA en steek de sluis over. 40. Houd rechts aan en volg de Stationsweg. 41. Sla aan het einde LA en steek over. 42. U volgt nu de Herensingel. 43. Ga mee met de weg naar rechts en u bent terug op het Stationsplein.

Deze route komt uit de serie Doe-het-zelf wandelingen van IVN Gooi e.o. (en werd samengesteld door Paul Worm als werkstuk voor de IVN gidsenopleiding 2005/2007). IVN Gooi e.o. Oude Amersfoortseweg 39 1213 AB Hilversum www.ivn.nl/gooi

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

Noord Holland - Op de schansen van Weesp  

IVN Gooi e.o., Noord-Holland Ossenmarkt heet het eiland dat hier in 1674 is ontstaan door het graven van een brede gracht aan de overzijde v...