Page 1

Ommetje langs het water van de oude kern van Sint Oedenrode IVN Sint-Oedenrode, provincie Noord-Brabant Traject: van de Markt naar de Knoptoren en terug Start-/eindpunt: de Markt in St. Oedenrode (postcode 5482 NE) Lengte: 2,5 km Begaanbaarheid: niet geschikt met rolstoel Volgens de overlevering dankt Sint-Oedenrode zijn naam aan de heilige Oda van Brabant. Deze vrouw maakte rond het jaar 700, samen met enkele volgelingen, een start met de ontginning van de heide. Deze werd Rode (gerooide plek) genoemd. Dit verklaart waarom Sint-Oedenrode ook nu nog Rooi wordt genoemd.

Routebeschrijving LA: linksaf, RA: rechtsaf, RD: rechtdoor

Op de route treft u verschillende informatieborden en –palen. 1. U start op de Markt in Sint-Oedenrode. 2. U gaat de weg in tussen de Rabobank en café het Dommeltje (Kapittelhof). 3. Aan het einde van het parkeerterrein gaat u LA (Leerlooierspad). Na 50 meter ziet u aan de rechterkant van dit pad het restant van de oorspronkelijke slotgracht rondom de burcht van Rode. In de 11de en 12de eeuw was het latere SintOedenrode een belangrijke plaats, waar het machtscentrum lag van de heren van Rode die in de regio de scepter zwaaiden. De oudste vermelding van de Van Rodes dateert van rond het jaar 1100 toen Arnold van Rode hier aan de macht was. Door de aanwezigheid van de burcht van de heren van Rode was Sint-Oedenrode in de 11de en de eerste helft van de 12de eeuw een centrum van wereldlijke en politieke macht. Het ‘schoolwiel’ is een overblijfsel van de omgrachting van het voormalige burchtterrein. e

4. De 1 weg RA (rouwcentrum Kuis), houd het meest rechtse pad aan 5. De weg gaat over in een zandpad. Aan het einde van dit pad LA. 6. Over de Alzenaubrug links het voetpad volgen. Links ziet u het Airbornemonument. 7. Over de volgende brug het voetpad blijven volgen. Links ziet u ‘de klomp’ en het bevrijdingsmonument. Aan het eind van het pad RA.

8. Weg bij de rotonde oversteken (Corridor) en meteen RA. 9. Na de brug LA. 10. Volg het pad door het draaihekje (rechts langs de rivier De Dommel blijven lopen). 11. Bij de houten brug RD pad langs De Dommel blijven volgen. 12. Na het draaihekje LA de brug oversteken. 13. Direct na de brug weer LA (Kerkdijknoord). 14. Het pad rechts blijven volgen. 15. Na de houten brug kunt u linksom om de toren heen lopen, u komt weer op Kerkdijk-noord uit. Eerschot is een buurtschap dat deel uitmaakt van de plaats Sint-Oedenrode en één van de twee historische kernen van deze plaats vormt. Omstreeks 1100 werd hier een stenen kerkje gebouwd, dat aan Sint-Maarten was gewijd en dat voor het eerst vermeld werd in 1248. In 1400 werd een gotische basiliek gebouwd die eveneens aan Sint-Maarten was gewijd. In 1440 kwam de toren gereed die later als Knoptoren bekend zou worden. De kerk werd in 1583 in brand gestoken door Staatse troepen. Tegenwoordig vormt de omgeving van de kerk een schilderachtig stukje Rooi. Daarbij vallen de zware muren van de begraafplaats op. Deze maakten oorspronkelijk deel uit van de oude SintMaartenskerk. Bij de kerk staat nog een langgevelboerderij. Dit type boerderij komt vooral voor in het oosten van Noord Brabant en in het noorden van Limburg.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

www.ivn.nl


16. Terug op de Kerkdijk-noord de weg vervolgen. 17. Aan het eind gaat u LA, de Eerschotsestraat in. 18. Bij huisnr. 21 de weg oversteken, maar blijf deze weg vervolgen. 19. Bij de rotonde RD (Lindendijk oversteken). Na circa 25 meter ziet u medaillons in het wegdek. Dit is een kunstproject uit 2000 van Paul Haentjes, uitgevoerd in messing en beton. Bij de Hambrug staat een informatiebord waarop de betekenis van de medaillons wordt vermeld. 20. Bij de brug gaat u RD. 21. Bij de splitsing links aanhouden. 22. Ga nu steeds RD tot u weer op de markt bent aangekomen.

Dit ommetje wordt u aangeboden door IVN Rooi. www.ivnrooi.nl

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

Noord Brabant - Ommetje langs de Dommel door IVN Sint Oedenrode  

Een ommetje is een korte wandeling van 30 tot 60 minuten lopen, vaak dichtbij huis of werk. Een mooie manier om aan de dagelijkse portie bew...

Noord Brabant - Ommetje langs de Dommel door IVN Sint Oedenrode  

Een ommetje is een korte wandeling van 30 tot 60 minuten lopen, vaak dichtbij huis of werk. Een mooie manier om aan de dagelijkse portie bew...

Advertisement