Page 1

Ommetje Zeewolde, vanaf de Roode Schuur IVN Zeewolde, provincie Flevoland Traject: deze wandeling voert u door een deel van Zeewolde Zuid. Het bos waar doorheen gelopen wordt, staat bekend als het G-gebied. Start-/eindpunt: De Roode Schuur, Dasselaarweg 29, 3896 LT Zeewolde Lengte: 5 km (is op een aantal momenten in te korten, wordt in de route aangegeven) Begaanbaarheid: zand- en graspaden, niet geschikt voor rolstoel of buggy

Routebeschrijving LA: linksaf, RA: rechtsaf, RD: rechtdoor.

Zie de foto op de achterzijde. De route wordt niet gemarkeerd door paaltjes. 1. U start bij De Roode Schuur en neemt het natuurpad RA tot de wetering. Bij de Wetering, aan het water, ligt het Paviljoen ‘de Verbeelding’. Het is ontworpen door René van Zuuk, die aangeeft dat de langgerekte vorm van het paviljoen o.a. voortkomen uit de lange zwarte betonnen wanden van Serra (zie het volgende tekstkader). Het paviljoen is een tentoonstellingsgebouw, maar in het ontwerp is uitgegaan van een schuurconstructie uit de polder met aandacht voor landschap en natuur. Het paviljoen is opgebouwd uit drie getordeerde vlakken. De constructie van die vlakken wordt gevormd door houten spanten die ten opzichte van elkaar steeds een iets andere hoek hebben. Als je er om heen loopt, krijg je de indruk dat het paviljoen zich opent en sluit. 2. U gaat LA de Blauwe brug over. Dit is het Weteringpad. Hier staat Sea Level; een kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra. Het bestaat uit twee volkomen waterpas, in elkaars verlengde liggende betonnen wanden van elk 200 m. De totale lengte is 600 m (dit is inclusief de 200 m tussenruimte). Het kunstwerk benadrukt dat Zeewolde op voormalige zeebodem is gebouwd. Als er geen dijken zouden zijn, dan zou Zeewolde onder water staan tot aan de bovenrand van Serra’s twee wanden.

e

3. Voor het 2 viaduct gaat u LA. e 4. Het 2 pad weer LA, dit is het pad na de villa. 5. RD Konijnenberg tot Egelpad. 6. Daar gaat u RA door de bossage. 7. Aan de andere kant van de bossage LA (Elzenlaan). U kunt de route op dit punt inkorten tot een half uur. Loop dan de Elzenlaan RD tot aan de Dasselaarweg. Sla hier LA. De Roode Schuur is aan de andere kant van de sloot. Of optie B: U loopt op de Elzenlaan RD tot de Dasselaarweg. Steek deze weg over en ga RD langs de manege het bos in tot de verharde weg. Hier gaat u LA. Daarna vervolgt u de route vanaf punt 18. e

e

8. Neem de 4 afslag RA (dit is de 1 voorbij de sloot). Volg het fietspad richting Gildenveld. Langs dit fietspad wordt in het najaar de pestvogel waargenomen. Een lijsterachtige vogel met een zwart maskertje en een flinke kuif, die wordt aangetrokken door de bessendragende struiken die op deze plek staan. Deze vogel leeft ’s zomers in Scandinavië en in Siberië en komt alleen in de winter naar Nederland. 9. Loop het Gildenveld uit tot de Horsterweg. 10. Steek deze weg over en ga RA de brug over. 11. LA fietspad langs school.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

www.ivn.nl


Ter hoogte van de heuvel waar een afslag LA is, staat een klimaatbosje. Dit bosje bestaat uit drie walnotenbomen die in een driehoek zijn geplant en staat symbool voor het belang van het klimaatbeleid in Zeewolde. 12. RD tot Woldlaan. 13. Hier gaat u LA tot de Sportlaan. U bent nu op de helft van de route. Als u de route op dit punt wilt inkorten, ga dan bij de Sportlaan LA. De Sportlaan gaat over in de Dasselaarweg. U gaat RD tot de Roode Schuur. Zie kaartje. 14. Oversteken Woldlaan RD. 15. Langs de dierenweide tot Sportpad. Voor de afslag, links, staan bijzondere bomen waaronder een trompetboom die zo genoemd wordt vanwege zijn trompetvormige bloemen en een Ginkgo Biloba (Japanse notenboom). Dit is de enige overlevende van een groep bomen uit de tijd van de dinosauriÍrs. In China groeit de ginkgo als een heilige boom bij tempels. Kijk eens naar de unieke vorm van de blaadjes, die in de herfst geel worden en bij de eerste vorst massaal afvallen. De vruchten, die vreselijk gaan stinken als ze eenmaal van de boom zijn gevallen, hebben een geneeskrachtige werking en worden in de homeopathie gebruikt. In de Hortus van Harderwijk staat een Ginkgo Biloba die waarschijnlijk zo’n 300 jaar oud is.

[foto: Ginkgo Biloba]

16. Ga LA langs de sportvelden en de sporthal tot de Horsterweg. 17. Steek hier over en ga RD het bos in. 18. In het bos RD tot de sloot. (Dit is bij een e open plek. Vanaf de Horsterweg 4 afslag.) 19. Voor de sloot gaat u LA. 20. Steek de Dasselaarweg over. De Roode Schuur is links van de sloot. 21. U bent nu terug op het startpunt van de rondwandeling.

Dit ommetje wordt u aangeboden door IVN Zeewolde: www.ivn.nl/zeewolde

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.


IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

Flevoland - IVN Zeewolde, Ommetje vanaf de Roode Schuur  

Een ommetje is een korte wandeling van 30 tot 60 minuten lopen, vaak dichtbij huis of werk. Een mooie manier om aan de dagelijkse portie bew...

Advertisement