Page 1

Ommetje Horsterwold, Zeewolde IVN Zeewolde, Flevoland Traject: IVN-natuurpad door het Horsterwold nabij Zeewolde Start-/eindpunt: De Roode Schuur, Dasselaarweg 29, 3896 LT Zeewolde Lengte: 2,1 km Begaanbaarheid: zand- en graspaden, niet geschikt voor rolstoel of buggy

Routebeschrijving LA: linksaf, RA: rechtsaf, RD: rechtdoor. Zie ook de foto op de achterzijde. De route is gemarkeerd door paaltjes met een groene kop en rode band.

1. Bij het informatiebord van De Roode Schuur gaat u RA; houdt het water links en de Roode Schuur rechts van u. 2. Na het einde van het hekwerk neemt u het pad RA het bos in. In juni vindt u hier langs de waterkant talrijke exemplaren van de rietorchis. Deze plant bloeit van eind mei tot juli met rozerode tot paarse bloemen. 3. U kruist een breder wandelpad en gaat RD het smalle pad in. 4. Ga RD en steek het betonnen fietspad over. 5. Steek RD het wat opener terrein (vnl. grassen) over. Voor de bosrand gaat u RA. 6. Steek het schelpenpad over (links ziet u een kunstwerk van beton, “windtunnel”, over het schelpenpad) en ga RD, volg dit tot het betonnen fietspad, waar u LA het tunneltje onderdoor gaat. U bevindt zich in een perceeltje beukenbos. De beuk is in het voorjaar prachtig lichtgroen van kleur door de uitlopende knoppen. Deze knoppen lopen uit tot brede platte bladeren die weinig licht doorlaten. Hierdoor is vrijwel geen onderbegroeiing mogelijk (te donker) en komt de gladde, grijze stam van de beuk goed uit.

7. Bij het verlaten van het tunneltje direct RA, over een houten brugje RD. Na ca. 20 m. RA. 8. Voor de sloot LA, richting asfaltweg. Deze steekt u over. U kiest het pad rechts van het plaatsnaambord, dit leidt een dennenvak in. 9. Opvallend is, dat de ondergroei hier voornamelijk uit varens bestaat. 10. Bij het verlaten van het dennenvak LA, de bosrand houdt u links, rechts is een veld met grassen. 11. U kruist een smal wandelpad en gaat RD (onder de plataan door), en vrijwel direct weer LA op T-splitsing. Let op de enorme dubbelstam van een populier. De populier werd vroeger niet dicht bij huizen en wegen geplant. Dit omdat de bomen een krachtige en verspreide wortelgroei hebben. Moderne huizen en wegen bieden genoeg weerstand, maar er waren tijden dat de wortels gemakkelijk door zachte muren heen groeiden, of wegen en leidingen omhoog drukten. 12. Ca. 30 m verder gaat u RA; de hoge bomen hier zijn wilgen. Verderop staan flink uit de kluiten gewassen berken. 13. Steek een smal wandelpad over, u gaat schuin LA en heeft een waterpartij aan uw rechter hand. U hebt een goede kans een ijsvogel, een ‘blauwe schicht’ te zien. Bijzonder: er staat hier een duindoorn. Deze komt van nature alleen voor in open, kalkrijke duinen. De bessen zijn rijk aan vitamine C. In de winter kunnen deze bessen gaan gisten, waardoor vogels die er van eten dronken kunnen worden.

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

www.ivn.nl


14. Als u het kreupelhout langs het water uitkomt: RA (een klein stukje van een smal ruiterspoor volgen). 15. Steek RD het grasland over, na ca. 20 m leidt het pad het bos is. 16. Opnieuw na ca. 20 m RA. 17. Aan het eind van dit pad op een Tsplitsing RA. 18. Als u het bos uitkomt, gaat u schuin RA door het grasland met drie kastanjes. Het pad loopt opnieuw het bos in en leidt over een heuveltje. 19. Bij het water gekomen LA. Na ca. 20 m weer LA. Houdt de smalle sloot links van u en het beukenbos rechts. e 16. Het 1 zijpad RA het beukenbos in.

Ook hier valt het weer op: beukenbos heeft nauwelijks onderbegroeiing. Vlak voor u het perceel weer verlaat, vindt u een grote roestbruine ‘kei’. Dit is ijzeroer(steen), een grondstof voor ijzer dat in de middeleeuwen werd gewonnen. 17. Bij het verlaten van het beukenbos LA tot de asfaltweg. Steek deze over. 18. U bent nu weer terug bij het startpunt van de wandeling, de Roode Schuur.

Dit ommetje wordt u aangeboden door IVN Zeewolde: www.ivn.nl/zeewolde

IVN streeft naar een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en de eigen leefomgeving.

Flevoland - Zeewolde, ommetje Horsterwold  

IVN Zeewolde, Flevoland 12. Ca. 30 m verder gaat u RA; de hoge bomen hier zijn wilgen. Verderop staan flink uit de kluiten gewassen berken....

Flevoland - Zeewolde, ommetje Horsterwold  

IVN Zeewolde, Flevoland 12. Ca. 30 m verder gaat u RA; de hoge bomen hier zijn wilgen. Verderop staan flink uit de kluiten gewassen berken....

Advertisement