Page 1

Open IT 2013


Open IT Poštovani delegati, čast nam je i zadovoljstvo što ste svojim prisustvom obogatili ovogodišnji Open IT koji je organizovala studentska organizacija AIESEC. Nadamo se da je zadovoljstvo obostrano i da ste uživali učestvujući na konferenciji. Open IT se ove godine organizovao po sedmi put. Ovogodišnji Open IT se sastojao iz tri dela. Počeli smo sa dvonedeljnim interaktivnim kursom Develop IT na teme jQuerry i Mobilne aplikacije. Nakon toga, paralelno se održavalo rešavanje studije slučaja Case IT i seminar na temu Web startap. Na projektu Open IT učestvovalo je približno 100 studenata tehničkih fakulteta i drago nam je što smo nadamo se doprineli njihovom ličnom razvoju.


Develop IT U periodu od 23. septembra do 4. oktobra u računarskoj sali Katedre za elektronsko poslovanje na FON-u održan je dvonedeljni interaktivni kurs pod nazivom Develop IT. Ovaj kurs je namenjen studentima informacionih tehnologija i obuhvataće dve teme: mobilne aplikacije i jQuery.

Teme mobilne aplikacije i jQuery su izabrane na osnovu istraživanja o alatima i veštinama koji su trenutno najtraženiji na tržistu rada u oblasti informacionih tehnologija. Studenti su bili podeljeni u dve grupe od po dvanaest učesnika koji su obrađivali po jednu od navedenih tema.

Kurs je bio namenjen studentima završnih godina studija (četvrta godina i postdiplomske studije), pre svega onima koji bi u narednom periodu želeli da odu na AIESEC stručnu praksu, Global Talents, u inostranstvu.


AIESEC praksa

Global Talents je globalni program praksi koji pruža studentima i diplomcima priliku za multikulturalno profesionalno iskustvo i razvoj u nekim od najboljih kompanija na svetu. Ovaj program pruža Vam priliku da radite u svojoj struci, primenite znanje stečeno na fakultetu i napravite prve korake u svojoj budućoj karijeri. Radom u internacionalnom okruženju, imate mogućnost da se upoznate sa kulturom, običajima i tradicijom zemlje u kojoj radite, da usavršite jezičke sposobnosti, ali i da ponesete dobre primere, metode i inicijative nazad u svoju zemlju. Proverite zbog čega preko 5,000 studenata iz celog sveta svake godine postane Globalni Talenat! U zavisnosti od kompanija i studenata, praksa može trajati od 2 do 18 meseci. Za rad u kompaniji, praktikanti dobijaju naknadu čiji je minimalni iznos u visini prosečne plate grada u kojem rade. Više informacija o programu ’’Global Talents’’ možete naći na linku.


Case IT “Case IT” je deo projekta Open IT na kome su delegati imali priliku da se oprobaju u rešavanju studije slučaja na temu “Osnivanje kompanije koja se bavi izradom proizvoda ili pružanjem usluga u oblasti ICT”. Temu je zadao generalni partner projekta kompanija Telekom Srbija. Na takmičenju je učestvovalo tri tima od po četiri člana. Na Case IT-u nam je pomogao naš partner, organizacija ESTIEM, i oni su timovima održali edukaciju o rešavanju studije slučaja. Pobednički tim je tim ’’Les filles’’ koji je kao nagradu dobio poklon paket od kompanije telekom Srbija. Čestitamo svim timovima na učešću.


Seminar ’’Web startap’’ U prva tri dana seminara delegati su slušali različita predavanja. Pričalo se o tome šta su startapi, kako se formiraju timovi i razvijaju ideje. Govorilo se o tehnici i tehnologiji, o biznis modelima, finansiranju, modelovanju poslovnih procesa.


Ideja je da nakon prva tri dana delegati dobiju priliku da svoje znanje stečeno na seminaru primene kroz praktične radionice. Tako smo i došli do ideje da organizujemo mentorske radionice, gde će tokom 6 sati intenzivnog rada, studenti podeljeni u timove raditi na razvoju svojih ideja.


Te ideje su delegati petog dana i prezentovali pred Ivanom iz kompanije Prelovac media, Nebojšom iz StartLabs-a i Ivanom iz SEE ICT-a. Nakon radionica održao se Company Circles gde su vam se predstavile kompanije Telekom Srbija, Esteh, Prelovac media, MD&Profy i Zulke. Pored njih organizacija AIESEC je predstavila svoj program internacionalne stručne prakse, GLOBAL TALENTS. Na kraju je usledilo zatvaranje projekta, dodela sertifikata učesnicima i zahvalnica partnerima.


Otvoreno predavanje ’’Znanje nije zvanje’’ Na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu , 16. oktobra, sa početkom u 20 časova, Dragan Varagić je održao otvoreno predavanje o važnosti neformalnog obrazovanja, pod sloganom “Znanje nije zvanje”. Dragan Varagić je potpredsednik kompanije InternetGroup, bloger, online strateg i bavi se savetodavnim uslugama iz oblasti poslovne primene Interneta. Vlasnik je Web sajta www.pretraga.rs i najstarijeg e-mail časopisa u Srbiji “Pretraga i prezentovanje“; bloga www.draganvaragic.com i servisa za online distribuciju saopštenja PRobjave.com. Takođe, koordinator je specijalističkih strukovnih studija iz E-poslovanja www.iimeuro.uns.ac.rs, na Fakultetu tehničkih nuka u Novom Sadu, kao i predavač na Visokoj školi strukovnih studija za informacione tehnologije ITS u Beogradu.


Partneri

Još jedanput vam predstavljamo i zahvaljujemo se svim partnerima koji si doprineli projektu Open IT.


Tim S ponosom predstavljmo tim koji je šest meseci vredno radio na projektu Open IT.

Dušan Pantić

Ivan Ivanović

Jelena Erić

Mladen Ivkov

Miona Milakov

Dušan Stojković


Ovom timu su se priključili ljudi koji su puno pomogli realizaciji projekta i isti učinili ovako uspešnim.

Aleksandar Kandić

Snežana Petrović

Damir Đorđević

Bojana Lečić

Stefan Vujović


AIESEC AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u 124 zemlje, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata. Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj. Više o AIESEC organizaciji možete naći na sajtu.


Nadamo se da ste uživali! Vidimo se sledeće godine da zajedno učinimo osmi Open IT još boljim nego ove godine!

Open IT booklet  
Open IT booklet  
Advertisement