Page 1

TRABALL DE SÍNTESIS COR DE MARIA MATARÓ

CONEIXEM EL MARESME ESPECIAL ILURO

CAROLINA SÁNCHEZ

TUTORA: CRISTINA GARCÍA

IVAN MARTÍNEZ LAIA RAUET TANIA GARCÍA XAVIER GARCERÁN

Nº3150 0


TREBALL DE SÍNTESIS

L’ESPERIT DE LA REVISTA CONEIXEM EL MARESME La revista Coneixem el Maresme compleix el seu 5è aniversari, per celebrar aquest acte, el grup format per: Carolina Sánchez, Laia Rauet, Ivan Martínez, Tania Garcia i Xavier Garcerán, os presenten el especial: Iluro, una revista on podreu descobrir la ciutat i curiositats que poca gent sap. Carolina Sánchez és la directora de fotografia, és la encarregada de aportar las imatges espectaculars que surten en la revista.

Laia Rauet és la redactora encarregada de les seccions de investigació i entrevistes de la revista.

Ivan Martínez és el director de impressió i disseny de la revista. El seu treball consisteix en donar-li forma a la revista. Tania Garcia es la experta en art i cultura. Ha estudiat dibuix, el que destaca per la seva creativitat que expressa en aquesta revista

Xavier Garcerán és el redactor general, de la secció d’història. Especialitzat en jaciments arqueològics i història antiga. S’encarrega de aportar informació als reportatges de la revista.


TREBALL DE SÍNTESIS

ÍNDEX PAG 1.

CULTURA I SOCIETAT ......................................................................

2.

ARQUITECTURA I DECOREACIÓ .....................................................

3.

MATARÓ, CULTURA I ENIGMES ......................................................

4.

LEARN ENGLISH WITH US! ..............................................................

5.

ART: PERSONATGES IL·LUSTRES..................................................

6.

ART FUSIÓ: HISTÒRIA, LITERATURA I IMATGE ............................

7.

LA VEU DEL LECTOR ........................................................................

8.

CARTES AL DIRECTOR ....................................................................

9.

EL REPORTATGE DENÚNCIA ..........................................................

10. EL SUPLEMENT DE LA SETMANA...................................................


TREBALL DE SÍNTESIS

1. CULTURA I SOCIETAT: VIATGE EN EL TEMPS Ara coneixerem més a fons el Maresme, especialment Mataró. En aquesta ciutat històrica, començarem per el mític Castell de Burriac. Va ser i es un castell molt important a la nostra ciutat. A continuació deixem als nostres lectors informació sobre on prové aquest mític castell. També coneixerem personatges importants que van tenir molt a veure amb Burriac i les seves tradicions.

Vista de prop del Castell de Burriac Ermessenda va ser comtessa consort de Barcelona, Girona i Osona. El castell va ser construït sobre una torre de defensa anterior; la primera documentació que ens mostra l'existència del castell data de l'any 1017, en un document que Berenguer Ramon I va rebre de la comtessa Ermessenda, la seva mare. El jurament de fidelitat o simplement fidelitat és un pacte típic entre vassall i senyor feudal. Aquest jurament implicava el compromís del vassall de no actuar mai en perjudici del senyor. Va ser de propietat de la família dels Sant Vicenç en un principi (se n'havia dit Castell de Sant Vicenç fins el 1313) i a partir del segle XIV del llinatge Desbosc, ciutadans honrats de Barcelona i més tard nobles. Al Castell de Burriac s’utilitzava la forca. La forca és una eina amb un mànec llarg i amb llargues puntes en nombre generalment de 2 a 6 separades.


TREBALL DE SÍNTESIS S’utilitzava per aixecar i llençar materials lleugers com palla, fulles i altres materials agrícoles. Possibles personatges del Castell de Burriac 

La cerimònia d’homenatge: Homenatge en el context del feudalisme, era el primer pas de la cerimònia d'homenatge i investidura per la qual s'establia un vassallatge. Homenatge en el context del feudalisme (edat mitjana, i la seva extensió a determinats usos durant l'Antic Règim), era el primer pas de la cerimònia d'homenatge i investidura per la qual s'establia un vassallatge.

Uns joglars que canten cançons i fan malabarismes mentre esteu sopant:

Un joglar era un intèrpret musical de l'edat mitjana. Habitualment no eren els propis trobadors qui recitaven o cantaven les seves composicions, sinó que aquesta era una feina encomanada als joglars. 

Com el castlà rep els vilatans de Cabrera per pagar impostos o demanar justícia per un robatori:

En el plànol següent veureu el mític Castell de Burriac:


TREBALL DE SÍNTESIS

2. ESTIL: ARQUITECTURA I DECORACIÓ Joaquim Coll i Regàs i família ens presenten la seva joia modernista. Els propietaris de la casa Coll i Regàs del carrer Argentona de Mataró ens han fet un recorregut per totes i cadascuna de les estances de la seva residència.

Façana principal casa Coll i Regàs La casa Coll i Regàs es un edifici modernista creat per l’ arquitecte Josep Puig i Cadafalch al 1898. Els materials que veiem en l’ ornamentació són florals o elements naturals. En l’ arc de la porta principal hi trobem la figura d’ una dona que representa la bondat i la justícia. En el coronament de les altres obertures hi ha diferents figures: Un mico vestit d’ home, un gat jugant cabdell, un conill jugant amb un drap i una granota. En el balcó hi ha dues creus de ceràmica vidriada que porten una frase escrita: “Molt bo es viatjar però millor a casa estar”. L’interior de la casa te un estil modernista, amb les parets, els sostres i el terra amb ceràmica amb flors. Hi ha mobles que no són de l’època modernista però d’altres que si. Amb molts de les ceràmiques de la casa hi havia les inicials, del propietari de la casa. També hem pogut saber que la part de a dalt (les habitacions) no eren d’estil modernista o tenien detalls molt simples ja que la gent no podia accedir a no ser que fos família ja que era un lloc privat. IMATGES DE EXEMPLE DE L’EPOCA MODERNISTA: Exemple d’un tipus de ceràmica amb dibuixos florals i a baix el nom del propietari de la casa.


TREBALL DE SÍNTESIS

Exemple trobat a la façana principal amb la que podem traduir la frase “ Molt bo es viatjar”.

Exemple trobat també a la façana principal amb la que acabem la frase anterior “millor a casa estar”.

Exemple d’un terra modernista

DEFINICIONS ARTISTIQUES: ESGRAFIATS: es un tipus de decoració mural que es posa sobre un material mes o menys dur, que amb una eina de acer o punxat, pot ratllar o trencar el material mentre que dibuixem el que volem en el nostre esgrafiats. Exemple d’una paret esgrafiada


TREBALL DE SÍNTESIS TEGINAT: Estructura inferior d'un sostre pla o en volta constituïda per l'encreuament de bigues i motllures que formen caselles quadrilàteres o poligonals.

Exemple d’un sostre teginat

LLUERNA: obertura feta a un sostre. SALA DE RENTAMANS: es una saleta que hi havia abans del menjador, era on hi havia una font per a rentar-se les mans, tot justa abans dels àpats.

Exemple de la sala de rentamans

El modernisme és un moviment de moda. Els elements que es porten eren son les corbes i espirals i els vestits de les dones amb plecs. El tipus d’estil que hi havia al barroc es molt diferent al modernisme que hi ha ara, uns exemples són: - També s’anomenava Rococó. - S’inspiraven en: la natura, la mitologia, la bellesa dels cossos nus. - Feien servir petites cascades, ponts, salzes, templets i pagodes.


TREBALL DE SÍNTESIS

3. Viatges: MATARÓ, HISTÒRIA I ENIGMES T’ha agradaria conèixer més a fons l’antiga Iluro? Doncs ara oferirem als nostres lectors la oportunitat de que coneixen més a fons aquesta històrica ciutat i saber com ha evolucionat fins a l’actualitat. AJUNTAMENT El mestre d’obres del nostre ajuntament va ser Miquel Garriga Roca, després d’uns anys la reforma que va donar un a imatge neoclàssica al ajuntament va dur-la a terme Josep Puig i Cadafalch. Al coronament de la façana podem trobar tres escuts i les dues santes de Mataró que representen la justícia i la prudència. Foto de l’ajuntament situat al centre de la ciutat.

CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ Al segle XIX es van enderrocar les muralles del s. XVI perquè es consideraven una despesa innecessària i una barrera per a edificar en un moment en què Mataró experimentava un fort creixement. Al llarg del segle XVII podem trobar diferents portals d’entrada a la ciutat com el de Barcelona. A l’antic portal de Barcelona hi havia una antiga capella dedicada al Sant Sebastià, el cual protegia el poble de la pesta.


TREBALL DE SÍNTESIS La façana del portal té tres escuts esculpits en pedra que havien format part de la desapareguda porta de Barcelona. Són el de Barcelona,, el de Mataró i la Corona d’Aragó.

Foto del cos de sant Sebastià, trobat a l’entrada del carrer Barcelona. (Capella de Sant Sebastià) ESGLÉSIA DE SANTA ANNA De l’aspecte original que oferia al segle XVIII la placa Santa Anna només en queda la portalada barroca de l’església de Santa Anna. Segons les nostres investigacions hem pogut saber que la portalada de Santa Anna va ser construïda per a Josep Guàrdia. I que el seu tipus de planta es d’una cúpula i tres naus.


TREBALL DE SÍNTESIS Església de Santa Anna trobada a la plaça Santa anna (Mataró)

LA CASA DEL CÓS L’amplada de la façana d’aquesta casa es de 6 metres, i estava condicionada per un arbre.

Casa del cos trobat a la plaça del rengle (carrer plaça Xica). LES XAFERDERES Les xafarderes són un tipus de finestres que serveixen per a vigilar el que passava als carrers i alhora de vigilar no et veiessin. Els materials amb els que estan fetes de fusta. No eren totes iguals perquè poden haver de diferents materials i diferents formes.

Exemple d’una xafardera trobada al carrer Barcelona (Mataró)


TREBALL DE SÍNTESIS LA PEIXATERIA La peixateria és un lloc on els pescadors podien vendre el peix que s’havia pescat recentment. La façana d’aquest edifici té al•lusions sobre el món marí. Defineix al Déu Posseidó. Les tres escultures que destaquen defineixen el mar i els pescadors. Si mirem al mar per les Escales, veiem el carrer Sant Joan que era habitat per pescadors. La bandera marina de Mataró era representada amb una creu vermella sobre un fons blau.

Escultura simbòlica de la plaça de la Peixateria trobada al carrer Barcelona.

LA CONFIANÇA Aquesta botiga de queviures d’ estil modernista, va ser realitzada per Josep Puig i Cadafalch, l’ any 1896. Es poden veure rajoles vidrades que tenen a las parets amb el ferro forjat motllures de guix i esgrafiats. Hi ha un rètol de fusta penjat a l’ interior commemora l’ inauguració.


TREBALL DE SÍNTESIS

foto de la botiga de la Confiança trobada a la plaça Xica. MERCAT DEL RENGLE Ens dirigim a la plaça Gran. La planta actual de la plaça correspon a l’ ampliació feta l’ any 1773 d’ una petita plaça medieval , ja destinada llavors a mercat. En aquesta plaça trobarem diferents estils arquitectònics dels segles XVIII, XIX i XX. La casa de la plaça que conserva l’ aspecte barroc i té l’ escut de Mataró esculpit a la façana es diu Can Bosc. foto del mercat del Rengle, trobada a la plaça Xica.


TREBALL DE SÍNTESIS

Amb la construcció del Rengle , les parades del mercat quedaven resguardades

de la pluja, del fred i del sol d’ estiu.

SANTA MARIA Aquesta església es va construir l’església als segles XVII i XVIII i va ser construïda per l’arquitecte Ergoli Tuneli. La Basílica de Santa Maria, incorpora el Conjunt dels Dolors, nucli principal del barroc mataroní.


TREBALL DE SÍNTESIS

foto de Santa Maria, trobada a la plaça de Santa Maria LA PRESÓ La Presó és d'un casal fortificat, a mig camí entre un palau i un castell tenint en compte que la part baixa dels seus murs de pedra presenta una forma atalussada. L'estructura en planta és d'un semicercle precedit per un rectangle. El cos rectangular és destinat a dependències administratives, i el semicircular és on hi ha el pati i les cel·les en planta baixa i pis. Actualment la presó serveix per fer exposicions de pessebres o de qualsevol altre cosa.

foto de l’antiga presó, trobada al carrer de la Riera.


TREBALL DE SÍNTESIS LA BENEFICÈNCIA La beneficència es actualment seu del Patronat de Cultura però la seva primera funció que va tenir aquesta casa va ser un edifici d’ acollida, per acollir noies òrfenes i dones amb dificultats de subsistència. Va estar construïda l’any 1894 i el seu arquitecte va ser Josep Puig i Cadafalch. El seu estil es modernista.

foto de la Beneficiencia, trobada al carrer de Sant Josep. CONJUNT DE SANT JOSEP Ara mateix ens trobem just davant de la església de Sant Josep. Actualment hi ha molts ordres religiosos com per exemple Orde de canonges regulars: Monàstics, Mendicants, Ordes de clergues regulars, els ordes monàstics de tipus semi eremític, els ordes militars. Carmelità: L'Orde dels Frares de la Santíssima Verge Maria del Mont Carmel o Orde dels Frares Carmelites o del Carmel o del Carme (en llatí Ordo Fratrum Beatissimae Virginis Mariae de Monte Carmelo) és un orde religiós mendicant (un dels quatre ordes mendicants majors) que va sorgir al voltant del segle XII al mont Carmel (Palestina). Des de la fundació al segle XVI de la reforma dels carmelites descalços, també són coneguts com a: Carmelites Calçats o Carmelites d'Antiga Observança. Els frares carmelites posposen al seu nom les sigles O.C. o O.Carm.


TREBALL DE SÍNTESIS

Església de Sant Josep, trobada al carrer Sant Josep. CAN SERRA ARNAU Hem pogut conèixer un altre racó de Mataró, es l’actual museu de Can Serra situat a la plaça de l’ajuntament. Es d’estil del renaixement fet al segle XVI.

Fotografia de la façana de Can Serra


TREBALL DE SÍNTESIS CAN PALAUET Aquest edifici es del segle XVII, és un edifici que és utilitzat com a sala d’exposicions i és l’arxiu municipal.

fotografia de la façana de Can Palauet


TREBALL DE SÍNTESIS

4. LEAR ENGLISH WITH US!

“Parc Municipal”: Test in past In this park there were a lot of plants and flowers. There was a shed, too. Also, there was a fountain. In the entrance, there were a four columns and a poster in the middle with the name of the park. In this park there were a lot of tracks with a lot of seats where the people sit and relax.

Test comparative: The new park is more beautiful than the old park. In the old park there was a shed and in the new, it doesn’t. In the new park, the park be wall and in the old park it doesn’t. The old park is happier than the new park. The new park have more plants and flowers than the old park.


TREBALL DE SÍNTESIS

“Mercat del Rengle”: Test in past In this photo, the square was a market with a lot of cars and locals for small shops with different food: fish, meat, fruit and vegetables, etc. The market was in the middle of the square and there were a lot of people buying different products.

Text comparative: In the new photo there are less people than the old photo. Also, in the new there are less shops than the old photo. There are less trees, too. In the new photo there are more buildings then the old photo. In the old photo the market more keep than the new photo.


TREBALL DE SÍNTESIS

“Plaça de la Peixeteria”: Test in past In this photo, the square was a market where the fisherman’s sold the fishes and fruit; it wasn’t a lot of people. There is a big three on the middle of the square.

Text comparative: Now the square of “LA PEIXETERIA”, is beautifier than then, there is a lot of people that visit the square. Now the in the square is a new coffee where it was the shop of fish.


TREBALL DE SÍNTESIS

“Plaça Tereses” past.

de les Text in

The square of Teresa’s was very beautiful because there was a lot of trees and a big statue. Under the statue was a rock and in this was a short text. We can see a lot of plants around the statue and this means that there was a lot of vegetation. This square was very pretty I like this square. “Plaça de les Tereses”: Comparative text This square is very changed. Now is small and not very pretty, the statue and the vegetation disappear and there is a car park, but now in the left there is a park for kids. The new square is ugly than the old square. The people not play in the park because is very small and repetitive. The new square is not attractive than the old.


TREBALL DE SÍNTESIS

“Plaça de Cuba” Text in past. In this Picture we can see an old square with a fountain in the middle. In the bottom were trees and a building. In the square hadn’t people and had any car or vehicle only one man. Was ugly and alone square in comparison with the new, I don’t like this. “Plaça de Cuba” Comparative text This new square is more beautiful than the old. In the middle there isn’t a fountain. The new square is bigger than the old and now there are a lot of cars and a big building. The old square haven’t ground and now has a floor made a stone. This new square is more attractive than the old.


TREBALL DE SÍNTESIS

5. ART: PERSONATGES IL·LUSTRES Jordi Arenas i Clavell (Mataró, 1920-1 de juliol de 1998) fou un dibuixant, pintor, escultor català. Es considera un dels artistes de més anomenada i prestigi de Mataró, fou autor d’una extensa i variada obra. Un mural és una imatge que fa servir com a suport un mur o paret. Ha estat un dels suports més usuals en la història de l'art. La pedra o el maó és el material de què està fet aquest suport. La pintura mural sol tenir un caràcter decoratiu de l'arquitectura, encara que també va complir finalitats didàctiques. Aquí els deixem alguns exemples:

Església Santa Anna: Títol: El sacrifici d’Isaac Anys de realització: 1958-1960 Tècnica utilitzada i suport: pintura mural


TREBALL DE SÍNTESIS Església Santa Maria:

Vitrall que es pot torbar a l’església de Santa Maria a Mataró, fet per Jordi Arenes.


TREBALL DE SÍNTESIS

6. ART FUSIÓ: HISTÒRIA, LITERATURA I IMATGE Propera inauguració

Una auca és un tipus de document artístic propi de la cultura catalana. Una auca sempre tracta d'algun tema específic explicat com una història. En aquest apartat us informem sobre un nou museu que pròximament serà inaugurat amb una exposició sobre l’antiga Iluro (l’actual ciutat de Mataró) El museu és dirà MHI (Museu Històric de Iluro) La inauguració és farà el dia 23 de juny a les 9:00 hores. L’entrada val 5 euros. Els menors de 7 anys l’ entrada serà gratuïta. Mentre que els adolescents amb el carnet jove és farà un descompte del 50% Les persones jubilades també es farà un descompte del 50%.


TREBALL DE SÍNTESIS

7.

La veu del lector

Segons les cartes que ens heu fet arribar a la nostra oficina, voleu saber més sobre els barris de Mataró, així que dedicarem aquesta selecció als barris de Mataró. Hem fet servir els alumnes d’una classe d’ESO per a saber on viuen. MOLINS: 4 alumnes/ 14,81%

Persones

PERAMÁS: 1 alumne/ 3,7% CERDANYOLA: 0 alumnes LA LLÀNTIA: 2 alumnes/ 7,4% EIXAMPLE: 5 alumnes/ 18,5% ROCAFONDA: 1 alumne/ 3,7% PLA D’EN BOET: 1 alumne/ 3,7% PALAU/ESCORXADOR: 4 alumnes/ 14,81%

Molins Peramás Cerdanyola La Llàntia Eixample Rocafonda Pla d'en boet Escorxador Vista alegre Cirera

14,81% 3,70% 0% 7,40% 18,50% 3,70% 3,70% 14,81% 7,40% 11%

VISTA ALEGRE: 2 alumnes/ 7,4% CIRERA: 3 alumnes/ 11% CENTRE: 4 alumnes/ 14,81% TOTAL: 27 ALUMNES

Persones 20,00% 18,00% 16,00% 14,00% 12,00% 10,00% 8,00% 6,00% 4,00% 2,00% 0,00%

Persones


TREBALL DE SÍNTESIS

Hola,

Hola,

Escric aquest correu electrònic per ensenyar-vos com es el meu barri. El meu barri és Peramás, es un barri tranquil però a l’hora amb molt de moviment, moltes botigues i parcs, per a mi es el lloc perfecte per viure tranquil·lament.

Os diré com es diu el meu barri, es diu escorxador té moltes palmeres i arbres, hi ha molta sorra en el terra, no hi ha casi botigues estic al costat de la platja, així a l’ estiu em puc anar a la platja. I també estar al costat de la autopista . M’ agrada viure en aquest barri.

Hola, En aquesta carta vull descriure el meu barri. El meu barri és la Llàntia. És un barri modern, els edificis són del mateix estil i tenen bastant caràcter. El barri és elegant i encara que no és històric com altres te bastant caràcter i estil. La gent és molt moderna i simpàtica. És un barri comercial i luxós

Hola, El meu barri és com els altres, però també hi han coses que el fan diferent als altres. El que més m’agrada són els dissabtes quan hi ha el marcat, la gen va a comprar i simple esta ple. Hi viu multa gent gran però també hi ha famílies i nens. Aquest es el meu barri!

Hola, Escric aquesta carta perquè vull explicar el que hi ha al meu barri. Per començar el meu barri es el Centre. Els edificis son molt variats però predominen els moderns i la gent també es molt variada. Estic a la vora de la platja però també del parc central. A la nit hi ha molt de moviment però s’hi esta molt bé, m’agrada viure en aquest barri.


TREBALL DE SÍNTESIS

8. CARTES AL DIRECTOR L’altre dia fent una entrevista als ciutadans de Mataró, ens van explicar que l’esport no era molt “famós” entre els nostre ciutadans, així que vam decidir escriure una carta de queixa per el director esportiu.

Estimat director: Bon dia, li escric aquesta carta per explicar-li que l’altre dia veient un partit de basquet al poliesportiu, vaig veure que els cartells amb els resultats eren de futbol i de basquet, i potser a la gent també li interessaven els resultats de altres tipus d’esport com: hoquei, waterpolo, entre d’altres. Vaig observar que els esports mes “famosos” per a dir-ho d’alguna manera, eren els de futbol i basquet, mentre que deixem de costat esports com: hoquei, waterpolo, dansa, etc. Què potser no són tan importants, o no són tan vistos però hi ha gent que a la que l’interessa i li agrada veure-ho, hi ha gent que ho practica i li agrada que la gent reconegui aquell esport. Per acabar m’agradaria fer-li una proposta que es la següent: - Els caps de setmana o un cop al mes fer activitats en família i esportives que puguin servir per a promocionar més l’esport i la vida saludable aquí a Mataró. Esperem la seva resposta Atentament, Ciutadans Informació cedida per els ciutadans de Mataró.


TREBALL DE SÍNTESIS

9. EL REPORTATGE DENÚNCIA Estimat senyor, M’adreço a vostè per fer arribar la meva denúncia dels fets que perjudiquen a les persones discapacitades. Un exemple són el semàfors. Per a las persones cegues és molt difícil saber quan poden passar i quan no, per això crec que el millor seria posar una mena de soroll que ho facilitarà. Un altre exemple són les calçades que, en alguns carrers, estan una mica desiguals i les persones amb cadires de rodes no poden caminar bé. En qüestió la nostra ciutat no està tan preparada com podria estar en general 3 de 5, per això vull fer aquesta denúncia i arreglar aquests errors. Atentament, Maria Roca de les Pedreres de Sant Agustí


TREBALL DE SÍNTESIS

10.

EL SUPLEMENT DE LA SETMANA

El meu racó favorit de Mataró és la platja. Resulta estrany a simple vista que pugui escollir la platja de Mataró perquè no te res de diferent de les altres. Però el que fa diferent la platja de Mataró de les altres és el seu clima. Mataró té un clima que no varia molt. Quasi tot l’any té una temperatura estable. Els estius són càlids i el hiverns frescos i encara que penseu que a l’hivern no serveix per res aquesta platja, no és del tot veritat ja que al estar al Mar Mediterrani fa que el seu clima sigui així. Bé, en resum, aquesta platja amb aquest clima no es veu en tot arreu i per això és tan especial per a mi aquesta platja. La platja de la meva ciutat, Mataró.


TREBALL DE SÍNTESIS

REVISTA TDS'13  

Aquesta es la revista del trebal de sintesis

REVISTA TDS'13  

Aquesta es la revista del trebal de sintesis

Advertisement