Page 1

Ivan Kudlik

Portfolio 2019

architectural designer


Ivan Kudlik Contact info

Education & Training Vancouver, Canada 778-709-9916 ivan.kudlik@gmail.com

Experience

2003 / Russia FEMRI / Intern Architect ARGUS-ART / Architect

2009

/ China

HIT, ACC / Architect GET / Architect ZNA / Project Architect Woods Bagot / Architect

2018

3 years 3 years

1 year 1 year 2.5 years 3.5 years

/ Canada

MCM / Senior Project Designer

1.5 years

DAMU Design — cooperation on 3 projects in 2014 Competitions — 8 entries in 2015-2019, 1 First Prize, 2 Honorable Mentions

2006

Specialist's Degree in Design of Architectural Environment, Honours Degree Far Eastern State Techical University, Vladivostok, Russia

2007

"Architectural Rendering in 3D Max and V-Ray" training Realtime School, Moscow, Russia

2018

BC Building Code Part 3 course BCIT, Vancouver, Canada

Skills Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign Autodesk 3D Max + V-ray Autodesk AutoCAD Autodesk Revit Bluebeam Revu Rhinoceros + Grasshopper + Enscape SketchUp Unreal Engine 4 physical modelling FDM 3D printing drawing and painting traditional + digital media/tablet English — fluent Chinese — basic Russian — native


W2ND Office 2018, Vancouver, Canada Status: DP Duties: Idea, Model, Drafting, Render


Volume defined by use and zoning

Two volumes created with upper volume setbacks

Sculptural opportunity at three-street corner

Reinforce dynamic nature of the site by geometry. Add green accessible roofscape


EMERALD Department Store 2017, Vladivostok, Russia Status: Idea Duties: Problem, Idea, Model, Diagrams, Render


PROBLEM & PROPOSAL

Existing three-storey department store is blocking views for the residential towers and is overshadowing their courtyard. Proposed volume has 4 floors instead of three, but its triangular shape allows more generous offset from residential windows and less shadowing of the courtyard. Main entrances are formed by trimming the corners. New building can function either as a singlebrand store, or rent out floors to individual tenants: each floor plate has an open plan, and all of them are connected with stairs through an atrium. The second floor has an advantage of a roof access. The roof of the tower can be used as an event space.


GLACIER Office 2017, Vancouver, Canada Status: Proposal Duties: Idea, Model, Drafting, Render


PROPOSAL

The bounds of the volume are defined by the desired FSR of the building, divided into two phases. Each block is using an optimal office floor plate around elongated vertical core. Shape of the blocks is modified so that together they form a unified silhouette. A pattern of solid and transparent pieces strengthens this perception. A raised platform between the towers is accesses via landscape stairs on both ends. Further shearing of the mass partially covers the platform, creating a "glacier grotto", that becomes an urban room in the neighbourhood and activates public life around the project site.

Office

Retail

Parking

Uses distribution

Creating a unified silhouette and a public stair

Modifying massing to form a semi-covered space

Sculpting roof, forming terraces


STAGE Object 2019, Vancouver, Canada Status: First Prize Duties: Idea, Model, Drafting, Render


FORM

Base

Separating activities Creating privacy

Sculpting the form Improving functionality

FUNCTION

Structure modules

3D floor artwork

Exhibition

Gallery The new structure for the Woodward’s Atrium is designed as a perfect square with two elevated corners. The elevated side provides a physical separation between the activities that can take place on the “Stage” and flows of visitors in the atrium. It does not enclose the space into a “box” inside the atrium, but it creates necessary level of privacy for the events — the structure can be oriented in different directions, so that it is either completely open to the atrium, or partially closed. The lowest point of the elevated arc is located just below average eye level, which maintains visual connectivity and invites passers-by to join. The surface of the structure is sculpted in a way to create several steps to sit on. The Stage can functionally be separated into 4 modules, which then can be assembled in different combinations and serve as different structures for a wide variety of activities. CNC’d plywood is used as a primary construction material to make the structure tactile, warm and inviting for interaction.


SUNSHINE Mixed-Use Tower 2017, Shenzhen, China Status: SD Duties: Idea Collaboration, Model, Diagrams, Drawings, Booklet


WEAVE Mixed-Use Tower 2016, Guangzhou, China Status: Competition Entry Duties: Idea, Model, Diagrams, Booklet


INITIAL MASSING

ADJUSTING TO URBAN GUIDELINES

REGULAR GRID

DYNAMIC GRID

WEAVING FACADE

SLIM SOLHOUETTE

CANOPIES

FACADE PANEL


ROOF Department Store 2014, Vladivostok, Russia Status: Idea Duties: Problem, Idea, Model, Diagrams, Render

“Tsentralny� shopping center is probably one of the most noticeable historical buildings in old city center. It stands along Svetlanskaya street, where it meets Okeansky prospect, and can be seen from any point of central city square and beyond it. Unfortunately, it is remarkable not for its beauty which is now covered by advertisement posters and damaged by years of careless restoration, but mostly for the glass roof structure. The majority of citizens are rather displeased with its design and the fact that historical building was changed. Nevertheless, that is how city develops. It is constantly merging old and new together. As I did not have a chance to work on this particular object, I came up with my own proposal to show what this coexistence may look like.


Ave. o sp ek t skiy Pr O ke an

The original building was completed in 1903, and since then functioned primarily as a trading house; however, its ownership and name changed several times with regimes in Russia. High-quality images of its original appearance are hard to find, and it is therefore difficult to reconstruct the details. Nevertheless, old design was reckoned in to re-establish original massing, proportions and silhouette, wherever possible. This glass roof appeared approximately in 2005-2006. It hid all original decoration above the cornice. There was an attempt to fix it by reconstructing those details later, but most of them were misplaced, and a few new ones did not even exist before. It is hard to find out when the balcony at the corner was removed, as well as first city clock that was installed at the top of a frontispiece.

50m

Cent Squarreal Cit y

sea view

100m

150m Svetla

s

nsk a y a

str.


1

Current condition

2

Defining mass

3

Shifting edges to separate volumes

4

Establishing visual links, refining

5

Creating terrace 7

6

8

147m 32m

Walkable terraces

Sun

Views


LPL Public Library 2015, London, Great Britain Status: Honourable Mention Duties: Idea, Model, Diagrams, Drawings, Render

The new LPL must be a natural continuation of the city and a point of total access to information. An institution that redefines the classic concept of the library and becomes a warehouse of information where all forms of information, new or old, are presented equally to the public. Design task required to keep 100% of green footprint of the site.


DESIGN PRINCIPLES

Reduce building footprint for smaller impact on park green area. Shift facade on the ground level to create covered entrance area. Provide additional connections between library interior and park.

Shift volume to the west and south to create terraces that are facing river and are accessible from adjacent interior spaces. This green area compensates for a portion of park, occupied by library.

Pull volume up to create spiraling interior that allows continuous explorational experience of the library for visitors.


Design intention is to create open space which allows endless transformations based on current needs of library users. Because of this, all main areas (working, investigation and encounter) are merged with shelf area and are considered as one large area which follows central spiral axis. Encounter areas are placed along east facade to provide access to terraces. Working and investigation areas that require more privacy and concentration are located along west facade. There are

two room types for those activities: fixed in location and size, and transformable/modular that can be assembled from partitions if more study area is needed. Exhibition area is placed in a double-height space on B1, which creates visual connection with main lobby. Consultation areas are distributed around it as they do not necessarily require natural light. Children centre and a restaurant on the ground level can use a portion of garden area for a small playground and an outdoor terrace.


IFLYTEK Office Tower 2016, Guangzhou, China Status: Competition Entry Duties: Idea Collaboration, Model, Drawings, Diagrams, Render


ROCK GARDEN Office complex 2015, Beijing, China Status: Land bid proposal Duties: Idea, Model, Diagrams, Render

Brand-new office for a Chinese company that is a client for this project is supposed to become a recognizable landmark in one of developing areas of Beijing. Three towers define site boundary, while large park occupies central part of the site, creating comfortable and healthy working environment. Sky gardens, roof terraces and public atrium promote people's interaction and enrich office life.


Employ double-loaded corridor typology to increase building volume and create central atrium

Adjust volume geometry to align with site edges and increase primary facade length

Create ring road around and accomodate primary entry poitns

Create large diagonal cut to achieve 80m maximum height

Create undercuts at building base to identify main lobbies and other public enties

Additional cuts in the gemetry creates a series of sky gardens and public spaces


AFTM Museum 2015, Amsterdam, Netherlands Status: Honourable Mention Duties: Idea, Model, Diagrams, Drawings, Render

The task for this competition is to design a Contemporary Floating Toy Museum on the banks axis in central Amsterdam along with Science Center Nemo Centre, Architecture Centre Amsterdam (ARCAM), VOC-ship (18 Century Cargo Ship) and National Maritime Museum to display collections of contemporary toys and other related temporary exhibitions. One of the requirements for the proposed structure was not to exceed 20 m width limit.


FACADE FRAGMENT

FACADE OPERATION

Tracks

PTFE membrane (interior) Flexible structure

Folding mechanism

The idea for the proposal for the floating toy museum takes its inspiration in an image of a box of toys that is hidden under the bed. To create a lightweight structure that can float, facade was made of two layers of PTFE membrane. Outer shell is retractable which is provided by a mechanical system located between two membranes. Flexible steel members allow to shift fabric up and down for a functional purpose, creating openings for entrances and cafe terrace and an aesthetics of a dynamic facade. Curved facade of the museum also recalls an image of sails. Semi-transparent fabric allows maximum natural diffuse light for all areas during daytime. At night, a building turns into a glowing floating lantern. Museum can be accessed via a standard pier, and maximal dimensions 50 m by 20 m allow to place it in various places in a harbor of Amsterdam.

PTFE membrane (exterior)

Open entrances and terrace

Shut


6000

5000

5000

16000

16000

16000

16000 5000

6000

5000

5000

6000

5000

6000

5000

5000

9000

2

6000

3

9000

9000

9000

9000

3

5000

16000

5000

1

9000 45000

3

9000 45000

9000 45000

9000 45000

9000 45000

1

9000

9000

9000

9000

1

9000

1

2

2

5. Loading Area 6. Security 7. Staff Entrance 8. Staff Restroom 9. Restroom L2,3 1. Temporary Exhibition 2. Administration Office 3. Restroom

4. Baby Changing Room L4,5 1. Permanent Exhibition L6 1. Meeting Area 2. Auditorium 3. Roof Deck

L1

1

9000

4

FLOOR PLANS B1 1. Plant 2. Storage 3. Technical Room L1 1. Entrance Area 2. Cafe 3. Souvenir Shop 4. Administration Office

9000

4

L2,3

9000

5

4

9000

9000

9000

B1

6

9000

7 3

9000

9000

9000

9 9 8

L4,5

L6


TENCENT Workspace Interior 2015, Beijing, China Status: Built Duties: Idea, Model, Diagrams, Render


FLOOR PLAN


THANK YOU

Profile for Ivan Kudlik

Ivan Kudlik - Architectural Portfolio 2019  

Ivan Kudlik - Architectural Portfolio 2019  

Advertisement