Page 1

interview with Brian Corteville

vice consul of the us embassy in bulgaria

usit tax

tвоите данъци от сащ

work and travel canada

запиши се сега

WORK &TRAVEL сезон 2012


я н а Т и а т а к н а В Мия, Рали, . а х и в а р п а н о г е ч ве ! с а н с и т и о г и в Напра София – централен офис А: бул. Васил Левски 35 Т: 02/ 981-19-00 Е: exchanges@usitcolours.bg

Пловдив А: ул. Константин Стоилов 12 Т: 032/ 622-530, 631-598 Е: plovdiv@usitcolours.bg

Велико Търново А: пл. Славейков 7 (до тото пункта) Т: 062/ 601-751 Е: tarnovo@usitcolours.bg

София – Студентски град 1 А: ул. 8 декември (срещу поликлиниката) Т: 02/ 961-60-18 Е: studgrad@usitcolours.bg Варна А: бул. Цар Освободител 11 Т: 052/ 631-701 Е: varna@usitcolours.bg

София – Студентски град 2 А: бл. 61Б Т: 02/ 961-98-25, 961-98-26 Е: watgrad@usitcolours.bg

Благоевград А: ул. Крали Марко 1, до Била Т: 073/ 880-717, 880-718 Е: blgd@usitcolours.bg

Русе А: Русенски университет, ул. Студентска 8 Т: 082/ 840-364 Е: ruse@usitcolours.bg Бургас А: ул. Цар Петър 20 Т: 056/ 844-949 Е: burgas@usitcolours.bg

Прочети техните истории в www.blog.usitcolours.bg

Свищов А: ул. Цанко Церковски 24 Т: 0631/649-69 Е: svishtov@usitcolours.bg


Хей, и ти ли като нас не си готов да пуснеш лятото да си отиде? И ти ли като нас използваш всяка, дори и мимнимална възможност да се пошляеш по улиците, да пиеш едно-две с приятели в някой бар на открито? И ти ли с цялото си същество се бориш против идеята да прекараш последните слънчеви дни в затворено пространство? И ти ли като нас отказваш да „архивираш“ сака с плажните принадлежости? И все пак, ако в даден момент решиш, че край, затваряш сезона ииии от джоба на дънките изпадат няколко песъчинки или смачкан билет от концерт иии... след пет секунди пак си там, дълбоко, дълбко в летните денонощия... защото през лятото наистина не ти пука кога денят отстъпва на нощта и обратно... На нас ни е толкова трудно да се разделим с лятото, че някак плавно и естествено разговорите на тема „какво правих това лято“ преминаха директно в планове „какво ще правя следващото лято“. Точно тогава започнахме да получаваме и разказите на вас, нашите клиенти, за това какво сте правили това лято. И така, от дума на дума, си спомнихме: Преди 365 дни ние, от Юзит, попитахме над 100 000 студенти „правил ли си го в USA”? Дадохме им 120 дни да го направят на 1-2-3 места и още 30 дни, за да го направят където си пожелаят в USA...

Ако ти, разлистващият това списание, си го направил, браво на теб! Ако си го направил с нас – браво на нас! Ако все още не си го правил – ела при нас и ние ще ти разкажем как! Знаеш, че през цялото време говорим за Work and Travel, нали? Едно от хубавите, забавни, щури и различни неща, които можеш да правиш през лятото. Както всяко хубаво нещо, и това си има expiration date – можеш да го правиш само докато си студент. Хладнокръвно погледнато, зад тези три думи не се крие нищо обещаващо или поне нищо, което да навява на идеята за фън, биг тайм... работа и пътуване – голяма работа... Малко от тези, които решават да го направят за първи път, имат идея какво им пердстои, добрата новина е, че и малко от тези, които го правят за втори или трети път, знаят накъде са тръгнали... И все пак тръгват – защото всеки път е различно – правят го на нови места, с нови хора, с хора от цял свят, научават се да правят нови неща... Хей, за Work and Travel говорим отново, излишно е да уточняваме, нали??? А ти ще го направиш другото лято, нали? Или просто ще повториш ;)


WORK&TR WORK&TRAVEL2012 всичко, което трябва да знаеш

След като четеш тези редове, значи вече сме минали през твоя университет и сме успели да те заинтригуваме поне малко – не си изхвърлил бутнатия в ръцете ти материал. Или пък си бил много заинтересован от програма Work and Travel и си дошъл до наш офис, за да си вземеш поредния брой на списанието ни. Каквато и да е причината да разгръщаш тези страници, имай предвид, че следващите няколко съдържат най-важната информация, която ти е необходима, за да вземеш решението за следващото си лято. Ние вярваме, че това, което ти предлагаме – да изкараш лятото на 2012 година в Америка, е наистина яко и може да ти донесе безброй ползи – като започнеш от парите, които ще изкараш (а те обикновено не са хич малко), минеш през по-добрия английски, който ще имаш на финала, през новите приятелства, които ще завържеш с хора от цял свят, и стигнеш до възможността да разгледаш една наистина огромна страна, в която има по нещо за всеки... И не на последно място – ние вярваме, че има безброй причини да избереш Юзит Калърс за свой партньор в начинанието WAT 2012 – не само защото сме най-голямата агенция са студентски и младежки пътувания в Централна и Източна Европа, а и защото сме се погрижили онова, което ти предлагаме, да е наистина стойностно и най-доброто на пазара. Част от причините можеш да намериш по-долу. Другите ще научиш, когато станеш наш клиент.

ГАРАНТИРАНО НАЙ-ДОБРА ЦЕНА ЗА ЦЕЛИЯ ПАКЕТ ОТ УСЛУГИ по Work and Travel USA Цената на заминаването на студентска бригада е съставена от много различни неща – не само такса програма, но и такса за работа, застраховка, SEVIS, такса за интервю, самолетен билет, куриерски и какви ли не други такси. За да си сигурен, че няма да сбъркаш, ние ти гарантираме най-ниска цена на целия пакет от услуги, необходими за заминаването ти за САЩ. И стоим зад това с името и с имиджа си на Агенция Nо 1 за Work and Travel на българския пазар. Ако ни докажеш, че студент от твоя университет е платил в друга агенция по-ниска цена за всички услуги, които заплащаш, за да заминеш за САЩ, ние ще ти възстановим разликата и в допълнение ще получиш още 50% от нея като бонус. Имай предвид, че много често фирми рекламират цена, която на пръв поглед изглежда много по-ниска спрямо цените на други подобни фирми, но накрая се оказва, че заплащаш много повече – допълнителни такси, застраховки за отказ на виза или за отказ от програмата, скъп билет и какво ли още не. Често пъти, когато се записваш, не си даваш сметка за тези неща – най-нормалната човешка реакция е да гледа цената, изведена на първа линия. И когато тя изглежда достатъчно ниска, да си купуваш дадения продукт или услуга. А една WAT програма може да съдържа много и различни услуги. В случая с Work and Travel USA да се гледа само цената на програмата не е разумен ход. Важно е да се имат предвид и услугите, включени в тази цена, както и сумата, която реално излиза едно пътуване до САЩ на бригада.

ГЪВКАВО ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОГРАМАТА $79 на месец и още няколко възможности... Само в Юзит Калърс можеш да заплатиш таксите по програмата разсрочено, на вноски. $79 на месец, стотина лева на месец – напълно постижимо е, нали? Ако избереш този вариант, ще можеш по-лесно да управляваш бюджета си, а и да получиш работно разрешително и виза още преди да си заплатил цялата такса. Запиши се до края на октомври и се възползвай от тази възможност! Ако това не е вариант за теб и имаш нужда от свежи пари кеш – попитай в нашите офиси за кредитите, които сме договорили специално за участниците ни по Work and Travel. Има няколко различни опции, вярваме, че някоя ще бъде точно за теб, за да нямаш проблеми с финансирането на про­ грамата си.


TRAVEL Ходил си на WAT? Замини срещу данъците си

Ако сега си се прибрал и вече кроиш планове за следващото лято в САЩ, но не ти се вадят токущо изкараните долари от добре изглеждащата ти сметка, вече имаш още една възможност да се запишеш за WAT – като използваш надплатените в Америка данъци.

БЕЗПЛАТЕН VISA SERVICE PACK пълно възстановяване на всички такси по програмата, включително и на таксата за визово интервю в случай на отказ на виза Ние знаем, че кандидатстването за виза е един от най-притеснителните моменти за студентите, затова сме се постарали да улесним максимално процеса. Всъщност Visa Service Pack е пакет от услуги, който спестява проблеми при кандидатстването за виза. Участниците в WAT-with-US го получават безплатно. С него:

2012 СИГУРНА РАБОТА

Запиши се с нас и ще имаш възможност да избираш между хиляди работни позиции. Имай предвид, че от миналата година САЩ въведоха задължително изискване всички студенти да пътуват с предварително осигурена работа, която да е проверена и одобрена от спонсориращата организация още преди да бъде издадено работно разрешително DS 2019. С Юзит работа ще можеш да си вземеш както на организираните само от нас срещи с американски работодатели в България, така и след онлайн интервю, от интернет базирана система или директно от наш офис – варианти много, просто ще трябва да избереш този, който е най-подходящ за теб. При това предложенията са наистина много добри, но ако не покриват изискванията ти – винаги остава възможността да си намериш сам оферта и да си спокоен, че тя ще бъде проверена от партньорите ни, преди да заминеш към САЩ.

• получаваш индивидуална подготовка за визово интервю, проведена от нашите консултанти; • попълваме вместо теб необходими документи и формуляри; • ще можеш да внесеш при нас таксата за визово интервю, без да се разкарваш до Юнион Банк или да плащаш допълнително за паричен превод; • ще внесем документите ти в Американското консулство и ще те уведомим за деня и часа на интервюто ти за виза; • ще можеш да получиш паспорта с визата си директно от наш офис. • при отказ на виза ти възстановяваме консулската такса от 140 USD, без за това да е необходимо да заплащаш допълнителни такси; • при отказ на виза ти връщаме всички заплатени за програмата такси, както и сумата за самолетния билет, без за това да е необходимо да заплащаш допълнителни такси.

Кой може да участва? За да участваш в WAT-with-US, e необходимо: - Да си студент редовно обучение; - Да си между 18 и 28 години; - Да имаш средно ниво на владеене на английски език; В програмата могат да участват както български граждани, които учат в чужбина, така и чужденци, които учат в България. Ако учиш извън България, ни се обади или ни пиши, за да ти разкажем как най-лесно можем да организираме програмата ти, без да е необходимо да идваш до наш офис.


С WAT-with-US получаваш още: • Бързо и безпроблемно издаване на работно разрешително DS 2019, позволяващо легална работа в САЩ в период от 4 месеца; • Съдействие за намиране на сигурна работа в САЩ; • Възможност да заминеш за САЩ без предварително намерена работа чрез опцията WAT Independent; • Пълна медицинска застраховка за работния период на програмата с покритие 100 000 USD – два пъти повече от изискваното от Държавния департамент на САЩ; • Помощ и съдействие по време на всеки един етап от програмата, както и наръчник със специално събрана за теб информация; • Онлайн профил, в който можеш да следиш участието си в програмата, както и възможност за безплатна онлайн регистрация; • Подготовка на документите, кандидатстване за виза;

необходими

при

• Пълно възстановяване на такса програма, както и на самолетния билет, в случай на отказ на виза; • Пълно възстановяване на консулската такса, в случай на отказ на виза; • Онлайн ориентация с информация за правилата на програмата и особеностите на живота в САЩ; • Организиране на пътуването до САЩ на най-ниска цена за избраната дата, гарантирани от Usit Colours – най-реномираната агенция за студентски и младежки пътувания в България; Възможност за избор на авиокомпания;

Колко струва? Както написахме и по-горе, ние ти гарантираме най-ниската цена за пълния пакет от услуги, необходими за твоето заминаване в САЩ (програма + самолетен билет + визови и други такси.) Нещо повече – само в Юзит Калърс имаш възможност да вземеш своята Work and Travel програма на разсрочено плащане. Така ще можеш по-лесно да управляваш бюджета си, без да ти се налага да вадиш големи суми накуп. Ако се запишеш до края на месец октомври, цената е: Такса програма със самостоятелно намиране на работа – 549 USD Такса програма с включена работна оферта – 899 USD Таксите са дължими в долари или в лева по курс на БНБ в деня на плащането, закръглен до втория десетичен знак. Ако искаш да сметнеш всичките си разходи по програмата, е добре да имаш предвид, че ще трябва да заплатиш и: • такса за интервю за американска виза в размер на 140 USD; • такса SEVIS, изисквана от Държавния департамент на САЩ, в размер на 35 USD; • самолетен билет, чиято стойност ще е между 235 и 750 EUR, в зависимост от това дали летиш до Ню Йорк или Аляска, от времето на резервиране и пътуване. Към тази цена се добавят 200-400 ЕUR летищни и други такси, в зависимост от превозвача.

• 24-часова телефонна връзка в САЩ за помощ и съдействие по време на програмата; • Безплатен интернет достъп във всичките ни офиси; • Безплатен превод и легализация необходими документи по програмата;

на

всички

• Избор при плащането: при нас заплащаш таксите по програмата както ти е удобно – в брой, през Интернет, на POS устройства в нашите офиси или по банков път; • Кредити

при

максимално

улеснени

Важно е да предвидиш и:

условия.

• разходи за превоз до местоработата ти, ако са необходими; • джобни пари до изплащането на първата ти заплата. Препоръчителната сума е 800 USD.


Как да се запишеш?

Work and Travel е програма, регулирана от Държавния департамент на САЩ. Зад неясното определение “програма за културен обмен”, се крие една възможност за студенти редовно обучение, които знаят английски език на средно ниво, да работят 4 месеца легално на територията на САЩ и да обиколят страната, ако желаят, в тридесетдневния туристически период. Спонсор/спонсорираща организация – това са компании, оторизирани от Държавния департамент на САЩ да предлагат програми за културен обмен и да издават съответните разрешителни. Те са тези, които проверяват работната ти оферта и които се грижат за теб по време на целия ти престой в САЩ, като ти осигуряват застраховка, ориентация, 24-часова телефонна линия за спешни случаи и какво ли още не. CIEE (Council on International Educational Exchange) е най-голямата и реномирана неправителствена организация в САЩ, оторизирана от Държавния департамент да предлага Work and Travel USA. Това е и основният ни партньор по програмата, чието име ще чуваш многократно по време на подготовката и престоя ти в САЩ.

Първо трябва да се регистрираш – лесно е, а и няма да ти струва нищо. Можеш да го направиш online на usit.bg или в наш офис. Ако вече си пътувал с нас, просто заповядай в офиса. След като получиш мейл от нас, трябва да се запишеш. За тази цел ни донеси: • Студентска книжка (оригинал + копие на страниците, съдържащи информация); •

Уверение за студент;

• 1 снимка паспортен формат (и още една, ако все още нямаш ISIC карта); • Международен паспорт (оригинал + копие на страниците с лични данни и визи). Ако все още не си си извадил паспорт, можеш да се запишеш и с лична карта; • Копие на предишна J-1 виза, ако не е в сегашния паспорт, при наличие на такава; • Оригинал и копие на документ, удостоверяващ нивото ти на владеене на английски език, ако имаш такъв; •

Депозит от 150 USD, който е част от цената на програмата ти.

WATwithUS for foreigners, studying in Bulgaria

As a full time student in Bulgaria, you are eligible to participate in the Work and Travel Program. To understand more about it, please read the information at www.usitcolours.bg/workandtravel/en. To enroll, please bring in our office: • Students Record Book • Students certificate “uverenie“ • 1 passport  size photo (and an additional one if you still do not have an ISIC card) • International Passport (the original and a  copy of the pages, containing personal information or visas) • copy of your previous J1 visa if it is not in the current passport • 150 USD deposit which is part of the program fee


Как да се запишеш във WATwithUS и какво следва...

1

Записването за Work and Travel вече се свежда до няколко стъпки, през които трябва да преминеш, преди да се качиш на самолета за САЩ:

2 34

Регистрирай се!

Регистрацията е безплатна. в наш офис. Можеш да я направиш online на usit.bg или в офиса. ядай запов о прост нас, с ал пътув си Ако вече

Следва записването...

Записването става, след като консулта нтите ни прегледат документите ти. За тази цел трябва да ни донесеш: • Студентска книжка (оригинал + копи е на страниците, съдържащи информа ция); • Уверение за студент; • 1 снимка паспортен формат (и още една , ако все още нямаш ISIC карта); • Международен паспорт (оригинал + копие на страниците с лични данни и визи). Ако все още не си си извадил паспорт, можеш да се запишеш и с лична карта; • Копие на предишна J-1 виза, ако не е в сегашния паспорт, при наличие на така ва; • Оригинал и копие на документ, удос товеряващ нивото ти на владеене на англ ийски език, ако имаш такъв; • Депозит от 150 USD, който е част от цена та на програмата ти.

Намери си работа

Има няколко начина, по които можеш да си осигуриш договор: • Самостоятелно: търсиш работа чрез интернет или приятели, а когато получиш договор, го представяш в наш офис. • Със съдействие от страна на американските ни партньори, за което се изисква предварително записване в наш офис. Възможностите, които предлагат, са: > срещи с американски работодатели – известни още като Job Fair и CIEE Hire; > онлайн интервюта, провеждани в нашите офиси – Virtual Hire; > интернет базирана система със стотици предложения за работа – Job Direct; > работа директно от наш офис – Agent hire. Подаване на документи за работно разрешително и доплащане на програмата След като вече имаш договор, който си ни предоставил и спонсорът го е одобрил, идваш при нас, за да си доплатиш програмата и да ти попълним документите за издаване на работно разрешително.

Резервация на полет

56

за да си спестиш едно Можеш да я направиш още при подаването на документи за DS 2019, по-добре – ще бъде толкова си, полета раш идване в офисите ни. Колкото по-рано резерви ш и депозит от заплати да трябва ата програм на ането по-евтино и по-сигурно. При доплащ 196 лева, които по-късно ти се приспадат от цената на билета.

Интервю за виза След като получиш работното си разрешително, идва време за кандидатстване за виза. Като участник във WAT-with-US, ти имаш своя Visa Service Pack. Ще попълним заедно необходимите документи, ще внесем таксата за интервю в Юнионбанк и, надяваме се, ще получим визата ти в наш офис. Доплащаш и получаваш самолетния си билет. Гледаш онлайн ориентацията, подготвена от спонсора, в която има много информация за правилата и подробностите по твоята програма в САЩ и...

Заминаваш за САЩ

Вярваме, че ще изкараш едно прекрасно лято!


Чувал си, че много хора ходят на бригади в Щатите. Знаеш, че не просто са пътували, но и са работили там. Логичният въпрос е

“Как се намира работа в САЩ, докато си още в България?”

Намира се – ние знаем как! Като че ли това е въпросът, който най-много те вълнува, нали? После идват неща като къде, какво, за колко... Да, изглежда доста абстрактно и... абсурдно – от България да си намериш работа в САЩ, при това чак за лятото. Е да, ама не – американците нямат проблем с това да наемат от разстояние. Нямат про­ блем и с това да дойдат до България, за да се запознаят с теб. Не им пречи да го направят и по скайп. Или да оторизират някой да свърши работата им по интервюиране и наемане... Варианти много, ето ги и найпопулярните:

OFFLINE – бъди традиционалист, направи го като в доброто старо време Може би още не си ходил на нито едно интервю за работа, не ти е ясно много как стават нещата, но знаеш, че трябва да напишеш CV, да го изпратиш и ако те харесат на хартия, ще те поканят на среща интервю с потенциалния ти работодател. Ще се видите очи в очи – това, от една страна, е леко притеснително, но, от друга, пък е добре, защото ще видиш човека, с когото се обвързваш, макар и само работно. Очаква се да те харесат, но също е важно и ти да ги харесаш, нали? Точно така ли си представяш да си намериш работа? Супер! Представи си сега, че група американски работодатели ще дойдат в България именно заради теб – за да се срещнете, да поговорите и прецените дали искате да прекарате следващото лято, обвързани в работни взаимоотношения. А можеш ли да си представиш, че ще дойдат не само веднъж, а цели 5 пъти и това само в рамките на няколко месеца? От теб се иска само да се запишеш и да дойдеш на някоя от срещите. Ако ти харесва тази възможност – GO for IT и не забравяй, че я имаш само с USIT COLOURS!!!

howto find a job? ONLINE – освен за социални контакти, използвай Мрежата и за още нещо полезно Представял ли си си, че можеш да си намериш работа, докато си седиш пред компа, у дома, без да се стараеш да се обличаш за интервю, без да се разкарваш, без да се стресираш. Не ти говорим за това да browse-ваш за работа и само да гледаш работни оферти, а реално да получиш работа виртуално. Дори и да ти звучи странно – уверяваме те – съвсем реално е. Всяка година стотици наши клиенти получават работа точно така. Online получаването на работа стана толкова популярно, че дори вече се предлага в няколко варианта – Skype интервю с работодател, списъци с работни оферти, за които кандидатстваш с един клик само; система, в която процесът по наемането ти е опростен дотолкова, че само трябва да поговориш малко с наш консултант, да изясните какво искаш, какво можеш и хоп – за броени минути той ти връчва договор. It’s as easy as 1,2,3… try it and see ;)

САМОСТОЯТЕЛНО – намираш си работа сам – плащаш по-малко пари. Не очакваме от теб да се трудиш безплатно Това безспорно е най-евтиният, но и сравнително по-тру­ доемък начин да се снабдиш с работа. Но пък и разликата в цената на програмата оправдава усилието сам да си намериш оферта. А ако имаш приятели, които директно да ти изпратят договор или някой, който вече е ходил и може да те намести при своя работодател – определено си сред късметлиите. Ако решиш да си намериш работа сам, можеш да кан­ дидатстваш за позиции през интернет, но имай предвид, че е вероятно да трябва да изпратиш повече от 1-2-3 мейла, преди да получиш предложение за работа. Вероятно е да се наложи да попълниш десетки онлайн апликационни форми... Но пък обикновено усилието си струва и вероятността да си намериш работа точно там, където искаш и каквато ти харесва, е много голяма. Както виждаш – начини да си намериш работа има много. Просто трябва да избереш своя. Колкото по-бързо вземеш решението и съответно – договора, толкова по-добре за теб. Успех!!!


Interview with vice councul of t

Brian: We came to Bulgaria last summer for a special language immersion and we did it in Varna because it was July. So my first impression from Bulgaria was Varna. I was not expecting it to be so beautiful and cosmopolitan. It was great. We spent two weeks in Varna and it was just fantastic. Rumi: Well you should have go first to my home city which is Pernik. Which has a really good reputation. People say we are very good hosts, very good in manners, very friendly. Last year you were very popular among the Bulgarian students, or at least those who applied for a J1 visa. Everybody was talking about smiley Brian, with the tough-to pronouncefamily name. Now, could you please tell us something about you, your family and the countries you’ve visited before coming to Bulgaria? Brian: I am from Detroit, originally, which is where my parents still live, but I lived in Washington DC for about ten years. That is where I went to school and kind of where I lived on and off, when I would live abroad and go back. I joined the Foreign Service four years ago. My first tour was in Mexico, where I worked in the Consular Sec-

tion in Monterrey for two years. Then I went back to DC to learn Bulgarian. I moved to Bulgaria one year ago. So I have one more year here before my next tour to somewhere else. Bulgaria is great, it is fantastic. I feel like I won the lottery moving here. Everyone asks me “oh God who did you piss off to get Bulgaria”? But I chose Bulgaria - it was pretty much my first choice on my list. I wanted something exotic after being in Mexico, which is very Americanized. Bulgaria is great, it’s the right mix of exotic and civilized. If I really wanted exotic I would have moved to Madagascar! Here it is really cool and pretty different, but there’s still Starbucks, direct flights to Munich, etc. I think it is the right mix of interesting and OK.

have American friends. But I am at the window, speaking Bulgarian all day and I made really cool Bulgarian friends. We go out and they only talk to me in Bulgarian, which is great.

Rumi: What do you miss here in Bulgaria?

Rumi: You have traveled around Bulgaria quite a bit, right? Do you have a favorite place?

Brian: I don’t really. I guess I miss my friends in DC My parents just came to visit for ten days. It was great. I took them on a road trip across Bulgaria. You can get anything in Bulgaria. Now I find that when I travel away from Bulgaria I miss things here like the kiselo miako, sirene, Bulgarian wine. I kind of adapted to here, and when I travel abroad, Turkey for example, I am like “This is not yoghurt, what is this? You call this kiselo mliako”? Rumi: Your Bulgarian is quite good, where did you learn it? Brian: Almost everyone here in the embassy learns the language in DC. So, I spent six month in DC learning Bulgarian, five hours a day and homework after that. Then I arrived in Bulgaria and met really cool friends as soon as I got here. A lot of people arrive here and never speak Bulgarian, because they work all day in English and only

Rumi: What’s the first slang word you learned in Bulgarian? Brian:I remember I said gadje once and I thought it was really funny for someone just starting out, would know gadje. But it is funny, because they have these dialogues that you learn in a textbook. One of them that I learned was when someone asks you to go to the kino. “Sujaliavam ne moga, zaet sum!” - that was the first phrase that we learned, which is a funny thing to learn.

Brian: I liked Belogradchik, there was really cool. I think it is all really cool though. You know, I am from Detroit and we don’t have old things there. There it is like: “A hundred years ago this building was built” - “Oh no!” (ironic :) ). So I think it is cool that Bulgaria has all the different layers of cultures and civilizations. In Belogradchik you can really see this - there is a fortress built on another one, which is built on another one, and another one...and... it is beautiful. Also, I remember Veliko Turnovo impressed me, Gabrovo was really nice. Rumi: What place or activity you have experienced while being in Bulgaria impressed you most? Brian: I have to do a shout out for Staklen Dom, too. Because that is actually how I learned Bulgarian, as well. In the diplomatic institute we watched it


Brian Corteville the US embassy in bg as part of our training. I had seen every episode twice, because that’s how I used to practice for my language exam - we all need a certain level of Bulgarian to come here. So, I was the biggest fan in Washington. And when I got here I had a little part in the show. So, they invited me to their parties and I got to meet everyone. That is one of the coolest things I have done in Bulgaria. Another thing that was cool - last year I went to Smolian at the time of the “Jam On It” festival. I was there as an official Embassy representative. We went to this break dancing, beat boxing, DJ-ing sort of thing. At the beginning they had Rodopians’ bagpipe players. They were around a hundred on the stage and that was cool. After they left there was folk dancing and then they had break dancing...the DJ had recorded the bagpipers and replayed it over a break beat and people were break dancing on a Rodopian bagpipe music – this is awesome! That was a cool first impression of the Rodopi... Rumi: They have pretty interesting food there. Brian: Yes – a lot of bob, potatos, kachamak. I like Bulgarian food. Probably my favourite Bulgarian dishes are “agneshko po Gergiovski” and lyutenitza. Rumi: If you are a student now, what kind of job would you look for? Why? Brian: If I were a student I would work as a waiter. Actually I did work as a

waiter all through my college. I like waiting tables, because in America you make a lot of money as a waiter - that is nice. I also like the people contact. A lot of the students will go and work maybe housekeeping, which is cool, but you are not interacting with people a lot. So, I think this is one of the best parts of the SWT – people to people contacts. Especially when students go to these weird towns in Iowa. A lot of the people there haven’t met a Bulgarian before. They don’t know where Bulgaria is and think it is in South America. But with people to people contact is not only do Bulgarians go and learn about America and see a lot of different places, but also Americans get to know about Bulgaria, because the student would probably be the only Bulgarian person they have ever met and they will ever meet. So, if I were a waiter I would not only get to make a lot of money but I will get to meet a lot more people. Rumi: Oh, it’s easy to arrange, your English is quite good, so you can easily get such a position. Brian: (Laughing) Yes, let me recommend Usit Colours! Rumi: If you were a student who spent 4 months this summer working in the US, and earned, let’s say USD 5000, on what would you spend your money? Would you prefer to spend them in the USA or in Bulgaria? Brian: I spend all my money on travelling, in general. For the Bulgarians, the US is really far away, so they do not have many opportunities to travel there. It is

not like going to London for the weekend. It is really far and it is expensive. It is so big, too, the distances are so large. And since you are already there, you have the opportunity to get cheaper flights and travel around. So, if I had extra money and doing work and travel, I would travel in the US. Rumi:If you are on a work and travel on the East Coast, where would you travel? Brian: I would definitely go to DC, because DC is my favorite city in America. It’s a cool, very educated place and there is a lot of culture there. It’s very international. Also, it’s great to see what every person sees in all the movies – the White House, the Capitol. It is a cool experience, I think. Definitely New York, it is just a really unique place. I’d go there. Apart from that, I think San Francisco is great. There’s no other place like it! Or New Orleans, for example. These are all super interesting places! Rumi: You have interviewed many students in person, what is the most uncommon/strange question you have asked somebody? Brian: One girl worked at an ice cream store and I asked her, “How was your time last year?” “It was ice creamy”, she said. That is a good answer! The problem is that the purpose of the interview is to make sure that the students are real students, that they speak English and that it is credible that they are going to go to the US and work out there. I am not expecting them to have great English - that is why they are going to the US and I am sure they will come back with much better English. So I am not going to have the person talk about infrastructure projects and Iowa during the interview. But the point is that you ask them questions like where they are


going, what type of job they are going to do - that sort of stuff, not many kind of weird questions. The interview is scary for the students, because of the embassy experience itself - you go through security, then the glass - they think we are monsters behind the window. People are very nervous, but they really shouldn’t be because we approve a huge majority of work and travel applications. People, who are denied visas for Work and Travel are people who don’t speak any English at all, or there is some sort of fraud associated with their case, or they are 38 years old and just enrolled in NBU. These are the extreme cases why we deny people’s applications. The US really supports the program. We think it is great and we are trying to increase the numbers. Rumi: A new Work and Travel recruitment season is about to begin. Last year there was an increased interest in the program. What are your expectations about this one? Brian: We are getting more and more applications. I think in 2010 we issued 5700 and this past year we issued 6500. So we are seeing an increase in numbers in Work and Travel applicants. I’d like to think it’s because of our outreach campaign. We do a campaign in late February – beginning of March, visiting universities and talking to people, where they can ask questions about the program. I think the it has more to do with the US economy - there are more and more employers offering jobs. Bulgarians also have really good reputation in the US, they are known to be good and hard workers. So, we are hoping to raise the numbers again this year. Rumi: Last December, the Department of State announced new Work and Travel program regulations, effective immediately, according to which Bulgaria was included in a pilot program, together with Russia, Moldova, Belarus, Ukraine and Romania. Could you please briefly explain these new rules? Brian: Yes. The program this year is much stronger. Before you could just go and find a job there…………… or not. There were a lot of details up in the air. Now you have to have the job first. A lot of people have met their employer before, have had the interview - like in the job fairs. So, I think, there is a lot more certainty now - when students go they will have a job, they know where they are going to live, or if they need an uniform. A lot of the uncertainty is taken out of it. They are trying to strengthen the student support in the US as well. For example, now there is a toll free num-

ber -.if students do have issues there is a support mechanism. They can change employers if they have problems through their sponsor agency. The new rules improved the program and portrait it in better light. Even with them we saw an increase. So, it was decided to employ these same rules worldwide. Rumi: Now when the summer is almost over, and the students are returning home, what is the feedback and can we say that the implemented changes have positive impact on students’ experience in the USA and from the program in general. Brian: People really like it. We have a lot of repeat applicants which I think is a good sign. Some of the things that the students didn’t like about it are beyond the scope of the program – they didn’t like their boss or the housing wasn’t that good. There are just things that we can’t control from here. What is good, though, is that not only do the students learn about America they almost take the certain parts to heart. The news story that came out that the housing at one employer was pretty bad and the students filed a complaint at the local business association and they were trying to get the authorities to crack down the landlord for shady business practicing - that is a very American way to go about the program! The program is so flexible that each student can craft their own experience. I think that is why people like it so much. There is so much diversity in it in terms of where you want to go, what you want to do, do you want to go by yourself and meet a bunch of Americans or go with your best friends, work in a resort, or on the beach...that’s why it is so popular. Rumi: So, except travelling, you like to go out. Brian: Yes! I live downtown Sofia and like to go out with my friends - go get coffee in Vitoshka, go out to bars, or just hangout. It’s fun! I like Bulgarian bars and restaurants. I like Sofia. Interviewed by Rumyana Sotirova


NEW

WAT in SPAIN &PORTUGAL Как ви звучи възможността да изкарате между 3 и 12 месеца в испански или португалски курорт, с напълно осигурени безплатни храна и настаняване и трупайки ценен професионален опит? Ако ви се струва толкова неустоимо, колкото и на нас, заповядайте за подробности в нашите офиси!

www.usit.bg


Мон Блан 3* Банско Елина 3* Пампорово Ийгълс Нест 3* Банско Белмонт 3* Банско Маунтен Романс 3* Банско Грийн ууд 4* Разлог Хотел Балкан 3* Плевен .

69 лв. 73 лв. 75 лв. 77 лв. 81 лв. 81 лв. 82 лв.

Гранд Монтана 4* Банско

86 лв.

Борика 4* чепеларе

88 лв.

94лв. Родопски дом 4* Чепеларе 97 лв. Снежанка 3* Пампорово 97 лв. Хотел Езерец 3* Благоевград 97 лв. Дива с. Чифлика 97 лв. Баряков 3* Банско 99 лв. Парк хотел Рибарицa 3* 99 лв. Айсберг 3* Банско 99 лв. Аджев хан 3* сандански 99 лв. Рила 4* Боровец

резервирай през октомври


П

ишейки долните редове, съм далеч от идеята да принизявам или елементаризирам мечтите на хората, напротив... Аз твърдо вярвам, че човек е добре да мечтае шарено, мащабно и с размах за всички аспекти на живота си. Клише е, но човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Е, понякога всеки от нас има съвсем дребнички и малки мечти, в което май няма нищо лошо и не означава

обезателно, че сме дребни, елементарни същества. Напротив, озачава, че сме широкоспектърни. Жените сме шампиони в дисциплината „широкоспектърно мечтаене“ – от успешна кариера, през принца на бял кон (хм, или Bentley или Q7), покоряване на върхове (буквално и образно казано), белите плажове на Малдивите... и така чаак до зелената силиконова чанта на Furla. Изкушавам се да поговоря още за мечтите, попадащи в категорията „големи и значими“, но философията, макар и житейска такава, не ми е силната страна... виж, шопингът определено е. Там съм добра. И като стана въпрос за шопинг, защо веднага мисълта ми се опрости до шопинг в САЩ – голяма мечта и куфар, пълен с много малки мечти. С умиление си спомням времето, в което авиокомпа­ ниите бяха благослконни към нас, мечтаещите по витрините, и ни разрешаваха да съберем малките си мечтички в 2 куфара, по 32 кг всеки, след това ни накараха да се лимитираме до 2 по 23 кг, а след това с цялата си жестокост, на която са способни, ни принудиха да си компресираме мечтите до 158 см и 23 кг (размерите на един куфар)... Наистина, срещу приемлива сума може да си вземеш още един, но се противя на идеята да си купувам място за дребните си мечти. Преди, когато разполагах с 64 или дори и с 46 килограма място за малки мечти, си позволявах разточителството в тях да побирам някакви полумечти, компромисни мечти, чужди мечти... НО... сега, притисната от 158/23, наистина ми трябваше стройна стратегия за подреждане на малките ми мечти... Реших, че ще заложа на брандове, които ги няма в Бългаия или се очаква тепърва да влязат, или са прекалено скъпи, за да влязат в категорията малки мечти. Започвайки да разгръщам пласт по пласт, нещата се оформиха долу-горе по следния начин: Бельо и пижамки – Victoria’s secret – ултимативното изкушение и за жени, и за мъже (не че имат мъжки модели де) – моделите варират от спортни, през момичешко-невинни, до... хммм, ами до по-не невинни и неспортни.

За следващия пласт съм разколебана за фаворит, но пък от него трябва да има по много, така че: Bebe, Guess, DKNY, Armani, Banana Republic – говоря за топове, блузки, ризки... и всичко, което ще сложите над Victoria’s secret Bra-то си. Стоят също сполучливо и без Bra, особено ако се числиш към мъжката половина от човечеството... American Eagle, Calvin Klein, DKNY, Lucky Brand, Levis (последните ги има нявсякъде, но само в САЩ за по $20) – говоря за дънки или jeans... неизменна и незаменима част в облеклото на всеки. Ако са хубави и качествени, а изброените са такива, стоят добре практически с всичко, така че ще взема поне 3 чифта от различните брандове. Колан, чанта и други кожени аксесоари – Michael Kors, B. Makowsky и Kenneth Cole – взимам вероятно две чанти, така или иначе ще ги нося в ръчния багаж, мястото за поскъпите или чупливи малки мечтички. Добавям и портфейл Coach или Dooney & Bourke. Последните две имат и чанти, но те вече ми идват малко много и като цени, и като дизайн. Обувки – Aerosoles, ALDO, Nine West. Последните ги има и в БГ вече, за съжаление предимно с найбабешките им модели, на безумни цени. За обувките и чантите съм безкомпромисна, купувам възможно най-луксозното, което мога да си позволя – склонна съм да направя компромис с количеството, но не и с качеството – задължително актуални, но удобни модели от естествена кожа. С оглед на настоящото ми бюджетно състояние, изброените по-горе марки перфектно покриват моите критерии и възможности. Не мога да подмина и кецките – Еd Hardy или Conversе и едни маратонки Under Armor (тях ги взимам за милото, за да му покажа, че и той има място в моите мечти). Convers-ите ги има и в БГ, ама при 20 долара цена и пълната цветова гама как да им устоиш... Остана май последният пласт – пък и последните 10 см и 2 кг от куфара с мечтите... Връхна дрешка... Иска ми се да е Abercrombie & Fitch, една от малкото американски класики, все още не намерили място сред мечтите ми, ако нямам късмет с тях, ще видя за Armani Exchange или CK… Куфарът с мечтите е fully packed, което въпреки добре свършената работа ме натъжава... Усмивката на лицето ми се връща от малкото останало място в ръчния ми багаж... достатъчно за 1-2 парфюма (все някоя любима миризма ще има на изгодна цена), малко козметика и задължително, ама абсолютно задължително слънчеви очила – каквото и да взема, няма да сгреша, но ми се ще да взема 3, за да съм сигурна – Oscar de la Renta, Ray-ban (класика) и Oakley… Така моите 158 см/23 кг и бонусът от 126 см/10 кг (размерите на ръчния багаж) са готови... Обикаляйки Department stores и търсейки SALES, малките ми мечти се оказаха по-евтини, as seen on Internet и отколкото очаквах, но това в никакъв случай не ги обезценява, нали?


Най-популярн музикални фест Bumbershoot - Сиатъл Един от най-старите летни фестивали в САЩ. Първото издание на Bumbershoot е проведено през 1971 в центъра на Сиатъл. Музиката не е единственото нещо, което предлага фестивалът: театрални и танцови спектакли, визуални инсталации, пърформанс арт и много други дейнсти, събрани в един билет - тридневно преживяване.

Pitchfork - Чикаго Pitchfork е тридневен музикален фест, с аудитория, изглеждаща така - тесни дънки, графични тишърти и Рейбан очила. Pitchfork е Меката на не толкова насочените към мейнстрим звученето независими изпълнители. Modest Mouse, LCD Soundsystem, Pavement, Big Boi, Beach House, and Wolf Parade са малка част от имената, посещавали фестивала. Мястото, където се организира, е Union Park, Западен Чикаго.

Movement Festival - Детройт Какво да ви кажем за Movement - най-големият фестивал за електронна музика в САЩ - един уикенд, над 100 000 души на Hart Plaza в Детройт, над 400 изпълнители....

Camp Bisco – Мариавил, Ню Йорк Въпреки, че Disco Biscuits са организатори на Camp Bisco, форматът на събитието не включва само типичната жива музика, а по-скоро е микс от изпълнители като Method man, Raekwon, and Ghost Face, LCD Soundsystem, Girl Talk, Ween.


лярните летни естиваливСАЩ SirenFest - Ню Йорк За последните десет години рок ентусиасти посещават Coney Island, Brooklyn, поради една причина - Siren Fest. Siren e еднодневен безплатен фестивал, на който гарантирано ще си изкараш добре, стига да си почитател на съвременните течения в рок музиката.

Hullabalou - Луисвил Обикновено голяма част от най-популярните в момента артисти се събират на този тридневен фестивал в Чърчил Даунс. Огромен - 5 сцени, невероятен лайньп от изпълнители.

Maha - Омаха Еднодневен фест, провежда се в центъра на Омаха, на брега на река Мисури. Музикално ориентиран към типично американско звучене като кънтри, рок и всичките им разновидноcти.

Lollapalooza - Чикаго Първоначално движещ се фестивал, ориентиран към “Алтернативно мислещите хора”. Популярен още като фестивал, пропагандиращ зелената идея. Сегашният формат на събитието - три дни здраво парти, провеждан в Grant Park, Чикаго, е доста разностилен като музика и посетители.

Outside Lands - Сан Франциско За двете си години история Outside Lands бързо се превръща в един от най-популярните фестивали в San Francisco, събиращ тълпи от артисти и посетители в Golden Gate Park.


Здравейте, ние сме Сияна и Манол, вече бивши студенти от Варна, за жалост тази година се дипломирахме. Първото ни участие в програмата беше в далечната 2009, поне за нас. Всичко стана на шега. Един ден просто реших, че искам (Манол) по-различно изживяване, и попълних формуляра online. Седмица по-късно разбрах, че и Сияна е пуснала документи за участие. Първия път всичко мина по мед и масло (въпреки че не харесвам тази комбинация). Разбира се, като за първа година много не знаехме къде точно искаме да отидем, но бяхме категорични, че не искаме традиционните места, където ходят всички – като Cape Cod, Maryland, Myrtle Beach… Затова избрахме Maine. Прекарахме едно

незабравимо лято, малко студеничко беше, но за сметка на това хората бяха топли, усмихнати, просто невероятни! Извадихме голям късмет с интервюто, дадоха ни работна оферта сякаш под масата – работа, каквато искаме и двамата, храна и подслон за малко пари, а интервюто за виза беше като горната комбинация. Служителката попълваше документите за одобрение, докато ми зададе двата въпроса – къде ще ходя и на каква позиция. Тази година отидохме на едно от последните интервюта за работа и нямаше голям избор и такъв късмет като миналата година, така че изборът се свеждаше до Западното крайбрежие или Централните щати. Избрахме второто – Utah. Невероятен щат. Пустиня, много горещо, вечер студено, сухо,

адски отдалечено от каквото и да е, с най-добрия сняг на света. Работното място – още поневероятно. Зелен рай по средата на абсолютното нищо. Луксозен, лъскав и скъп курорт, ние housekeeper-и, в последствие Манол – пиколо. Обграден от скали и река Колорадо, която стига чак до Grand Canyon, скалата на Bon Jovy от клипа на Blaze of Glory. Наблизо (20 мили) национални паркове – Arches, Canyonlands, Dead Horse Point. Въпреки всичко това в началото винаги има период на адаптация, в който нищо не ти харесва. Така стана и при нас – само скали и гущери, пълна изолация, найблизкият магазин на 17 мили (27 километра). Но след 2 месеца всичко си дойде на мястото и открихме

меката на пазаруването – online, но това не беше никак достатъчно. Оказа се, че се намираме на найневероятното място на света. Дори и да бяхме обградени само от скали, забавленията нямаха край – конна езда, рафринг, hiking, hummer tour и най-забавното – skydiving. Разходката с hummer-a по суперстръмните скали, както и ездата бяха много емоционални преживявания, както и рафтингът, за който можем да се похвалим, че и двамата паднахме в река Колорадо. Не правете същата грешка като нас – да си вземете фотоапаратите в привидно здрава торбичка. Безспорно най-незабравимото преживяване беше skydiving-ът. Това е нещо, което не може да се опише –


адреналинът, страхът и емоциите са в толкова големи количества, че не можеш да мислиш изобщо какво се случва. Това беше найневероятното нещо, което сме правили и двамата! Юта беше едно голямо предизвикателство за нас, особено след като разбрахме, че за първи път курортът участва в тази програма и мениджърите там нямаха никакъв опит със студенти като нас. Оттам се появиха и проблеми, свързани основно с храната (защото те не осигуряваха) и транспорта. Наложи се дори няколко пъти да пишем и да звъним на CIEE, за да споделим за тези неудобства и да ги посъветваме

въпреки уникалното място, да не го предлагат повече като оферта, защото не е подходящо за студенти като нас, които нямат кола и придвижването до града понякога беше сериозен проблем. Мениджърите като цяло не се интересуваха от нас и не проявяваха особен интерес от къде сме, харесва ли ни, имаме ли някакви проблеми и т.н. На едно място в около 20-ина апартамента живяхме с много филипинци, американци и още 7–8 европейски студенти. Тук е мястото да отбележа, че в Юта живеят много азиатци за наша голяма изненада. Други българи не срещнахме там, а хората

там не бяха и виждали преди. Много особени са хората от този край, в сравнение с Мейн, тук не срещнахме толкова топли и вечно усмихнати хора, но въпреки това се сприятелихме с повечето и с течение на времето се влюбихме и в мястото. След тези 4 невероятни месеца, прекарани в съзерцаване на скали и пясък, решихме да посетим Лас Вегас и Л.А., откъдето ни беше и полетът обратно за България. В Лас Вегас прекарахме 4 дни и не се знае дали от прекалено дългия престой в пустинята или прекалено многото светлини и странни хора, не ни допадна изобщо. Целият град ни се видя прекалено кичозен, изкуствен, пияни хора навсякъде, разврат, казина, казина, казина, но... всъщност той и с тази цел е създаден – да бъде такъв. Имахме шанса да видим и по-крайни квартали на града, където беше наистина красиво и нямаше следа от това, което се случва в центъра. В Л.А. прекарахме също 4 дни, много красив град, огромен

– невъзможно е да се види за толкова малко време, така че ние сме видели само една малка точка от всичко. Бяхме разочаровани от Холивуд. Когато пристигнахме там, очаквахме всичко да бъде бляскаво и лъскаво, а се оказа, че Алеята на славата е една обикновена алея с безброй неугледни и дори западнали магазинчета за сувенири, всичко изглеждаше толкова старо и неподдържано. Успяхме да отидем и до известния плаж Санта Моника – една огромна плажна ивица с огромен паркинг, дори си направихме снимка на работното място“ на Памела Андерсън.;) Ако търсите едно стойностно и изпълнено с наистина интересни преживявания място, то вашият щат е Utah. Неслучайно sloganът му е Life elevated (тук слагам ТМ, че това го откраднах от табелата на границата на щата). Той предлага много по-различно лято от Източното крайбрежие, което вече се е превърнало в американския Слънчев бряг“.


“wat vs bg”

Гледам снимка. От ония старите – на хартия. Аз, унгарка, чех, поляк, руснак, американец. Усмихваме се. Снимката е правена в Мъртъл Бийч, Южна Каролина, САЩ. Преди 10 години. Тази снимка ме кара да се усмихвам и до ден-днешен. Моето WAT ЛЯТО, изпълнено с много работа, щури купони, много нови запознанства, които впоследствие прераснаха в приятелства, много мили зад волана на взетата под наем кола, градове, които бях виждал само на филм... първата кола, която си купих със собствени пари, когато се върнах в България, първата банкова сметка на мое име...

Преди десет години нямаше фейсбук, i-Рad или i-Рhone, дигиталните фотоапарати бя­ ха рядкост, нямаше война срещу тероризма, Бойко Борисов не беше открил още нищо... Имаше обаче WAT USA. Имаше и квоти за WAT и стотици изисквания, на които трябва да отговаряш. За да се запишеш в програмата, трябваше да докажеш, че я заслужаваш малко повече от всички останали кандидати. Оттогава изтече много вода. WAT USA още го има. Има ги всичките онези неща, заради които си струва да заминеш. И е

много по-лесно да вземеш решение. Няма квоти... не рискуваш нищо, парите са ти гарантирани, можеш да се срещнеш очи в очи с американския си работодател...

Да ти кажа, че WAT USA е едно вълнуващо и невероятно преживяване, звучи банално, пък и едва ли ще ми повярваш. Затова те моля да прочетеш нещата по-долу и да си отговориш честно, сам на себе си, коя от тези възможности предпочиташ. През идващото лято: Можеш да хванеш самолет и да прелетиш над океана или да си хванеш влака и да отидеш до Бургас. Можеш да караш колата на баща си, когато се върнеш от морето, или да си купиш своя кола, когато се върнеш от Новия свят. Може да си слушаш любимата рок банда, докато караш в софийските задръствания или се возиш в претъпкания автобус, или да отидеш да я гледаш на живо на огромен стадион в САЩ. Можеш да отидеш за пореден път до Созопол и да се напиеш в Малката Текила или да отидеш на Казино в Лас Вегас и да си опиташ късмета.

Можеш да чакаш Прогноза на Лозенец и да хванеш вълната един-два пъти (ако си късметлия) или да покараш сърф в Хавай. ... След поредното лято на морето можеш да отидеш на гости на приятел в Силистра, Перник или Кюстендил или да се разходиш до Ленинград, Будапеща или Прага, за да се срещнеш отново с хората, с които си живял през онези 4 месеца в САЩ.

Имам племенница. Тети курс в СУ. Трета година се опитва да вземе решение дали да участва във WAT. Догодина завършва. Онази врата, която е стояла широко отворена, докато е била студентка, ще се затвори под носа й с гръм и трясък. Заедно с нея ще изчезнат и алтернативите за едно различно ЛЯТО. Има време, в което трябва да направиш някои неща, трябва да вземеш някои решения, време, в което можеш да сбъднеш мечта... време за WAT; ако изпуснеш момента, губиш всичките онези приключения, които те чакат отвъд океана... Ти решаваш... искаш ли да присъстваш на снимката на твоето WAT лято, или ще освободиш мястото си на някой друг? Мартин Неделчев


САЩ Всяка година български студенти оставят вда над $ 3 000 000 под формата на невърнати нъци.

по 75 лв. за услугата. но ед ср ат рч ха , ат рн си ги въ Тези, които се сещат да

те? и ар п и върна

аде такава, жен да под лъ д е , Щ А С ботил в el програма, ork and Trav и, който е ра W ек а вс н н ! ли ко и д за енти, хо ция. По оло 900 USD на деклара овечето студ анъци, е ок ъч п д и ан е ва д ен Щ то а н ов б. от н е те есто одаван резултат от възста става чрез п ата работа вм вото е, че в т получава и ял ба ен ц а ъц Ху н уд м . ан и е ст д ал ш и а ан щ н ър ек ав получ е ще св която вс ъци е пла Връщането на статуса и врътки – ни дната сума, е и колко дан и и ре ен тн и С кв . хо ед чк ка и си ра сл о вс ст а, те м с и рацият аясно някакви независи те от данъц равят и са н да правиш ане на декла а ратно пари аят какво п се изисква е и изпращ н зн е н ва , то то можеш д и ъл си и получават об ко оп ко те , п и рианти, от ратно пар лкулация, рши от хора ва об ка въ те я, ш и се и и чн ац уч та и лт ол бо разл ата ра За да п не – консу чения. Ето и ачно, а цял но обслужва сно и прозр едби и изклю ле ар е н : , о и получиш пъл те чк н и и ко ар вс ъчни за ратно п ите. За теб ичните дан получиш об чека с данъц ш, за да си нето на разл га ра и ла зб ри и п о тънкости п

Как да с

Щ? А С в и с е т и ш пар и в а т с о а д е 4 USITAX ,ч т а г о б и с X ITA и US 3 л Толкова 2 USITAX to WAT Confirmed Tax

1 USITAX Check под – твоите данъци формата на чек

за Стандартна услуга данъците на е ан яв ов ан зст въ именен ти. Получаваш по ктно от ре ди чек, издаден андартно Ст . би уж сл е ит данъчн – 6-8 а тк бо ра време за об ане на ащ пр из ед сл и иц седм . та ия ац ар кл де

Pay Later

– плащаш, когато чекът с данъците ти от САЩ е вече тук! С Pay Later не е нужно да отделяш предварително пари за връщането на данъците ти. Плати ни тогава, когато сме си свършили работата и чекът с данъците ти от САЩ е вече тук!

– вземи данъците си предварително.

– ползвай данъците си за още едно Work&Travel лято.

Получаваш парите си в брой Вложи парите от данъците си в още в момента, в който следващата си Work and Travel излезе потвърждението на и да си данъчните служби. Спестяваш програма, и то далеч пред бързо, о, Лесн но. ги получил реал 3-4 седмици за получаване теб. за ко всич … с цена на изгодна на чека и не се ангажираш nd. Refu Tax ния имал Вземи макс осребряване.

ВАЖНО! Подай си документите с последен чек или W-2. Запиши се сега, за да си гарантираш най-ранно обработване на документите. Не попълвай безброй документи и онлайн регистрации. Само си донеси документите, а ние ще се погрижим за останалото.


----- Original Message ----From: Evelin MIlev To: watgrad@usitcolours.bg Sent: 04 August, 2011 6:07 AM Subject: Здравейтее, Юзит ! офис в Студентски град! Здравей, Галя и поздрави на целия бързо, че о, обаче ВРЕМЕТО течее толкова Откога се каня да пиша едно писм дойда да х успя не че ам, аляв Съж !!! а за САЩ сякаш вчера се качих на самолет та, поле с та, разви толкова бързо... с виза да си кажем чао, обаче всичко се й няко ли че о кат я, на американска зем всичките емоции! А като стъпих на :)) И ето, сега му се вижда краят ързо по-б и път два забърза времето он ингт Ваш е обратно :), НООО НЕ! Във лятото и всеки говори за прибиран окол е кит всич ... тъл , Монюментът, Кепи видяхме почти всичко – Белия дом е тит меч от една е беш а тов наистина – ности, та дори и до океана!!! Да, ивяване!! и цял ден! Беше невероятно изж Сит ън Оуш в е Бяхм Т! АНЪ ми – ОКЕ с ДоКинг р, имо естествено Ню Йорк, Балт Сега имаме планове да посетим това, е не но, каза но Чест :) а ена за работат минион :)) Ааа, забравих да спом е нит рем ш спасител в САЩ . Няма ги екст което очаквах от това да бъде сто про , т.н. и та хора, да ги вадиш от вода ситуации да скачаш да спасяваш е в мин да ето врем ш чака аш си басейна и по цял ден стоиш под чадъра, глед е а тов Еми :) ден вен почи ти следващия плануване къде да отидеш през ания от еш, с твоите вълнуващи преживяв пиш да ти и се вам надя , от мен ! Ево видим :) ! Поздрави, лятото и се надявам скоро да се вълнуе, така че ще прикача 2-3 от найП.С.: Знам, че харесваш снимкит :) ващите места, на които сме били

bv.bg> emdjiev@a

v <iliyanko koemdzhie

От: iliyan CV!!! Относно:

k@abv.bg> v <shady_zo vo a sl o ir m v До: mirosla 8:47 EEST ни 13 01:5 Ю , 1 1 0 2 : а он qko! Horata Изпратен e mnooogo k Tu ! la smihva, va e irka, i ti se u k se Evalata, M i-v k, tn q nevero ogne nqka sa napravo , gleda da ti pom te pozdravqva alno! znam, nere e n ... vo napra isul na6i si er hora, sm sme 3-4ti p su e m h e meri eta i to ve4 Tuka si na e si priqtel4 i poznavam m g h , a n n e a m st , za e hora n o p , o ita! Prosto vse edn istinski hip den tuk, a si obro sa Te i!!!! em na po-d ot 20godin da popadn k mut e ka a n e 6 a ra qm dogovo e m mislq, 4e n h a is p odpisvame ato pod Onq den p mqsto!! K c! se zva, e m 00$ za g i se oka e ni be6e 2 za Housin m to ka ie 4 n a e i!b m zo dum tuka spora !:X Nqmam 0 9 e st o 4e vsu6n

vreme e z rabotno re p i n ta domuknem i hrana qvam da si e da moje v kuhnqta d a n se Skoro vam , i se nadq bezplatna. za i hladilni4e to e izli6na va q o o ln k u , v ta q n h micro m u k sa t i o hrana pari. T da vzimaem vsu6tnost da pestim ka vku6ti i ta rq. kvo ti govo ka za 6 ravo e vijda aokolo-nap dihme n burzei, o zh i, d ra i vodopa n d e V4era se o d eologiq i . Bqhme nali u4a g z A neveroqtno ! k ! tu ta ka na moto nebe puteki i ta pravo na 7 a n h q b o rq prost ekologiq i a da ti govo o net. Mog n n q o st o p ame Otdelno im ga! o stiga za se n , m vi ve so s 4a per! Pra6ta ! Vie ste su o k 4 si v za go i! Mersi mno vi i usmivk e4ni pozdra rd su o g o n m oro!:) 6te pi6a sk


----- Original Message ----From: Petia Peneva To: studgrad@usitcolours.bg Sent: Wednesday, August 03, 2011 10:08 AM Subject: samoletniq bilet

From: Antonio Milko ff To: studgrad@usitco lours.bg Sent: Tuesday, Augu st 02, 2011 6:43 PM

ви и т.н., с наши я късмет, но сега нещата са ОК . Мо же да се каже, че свикнахме и всич ко е точно. Иначе бачкаме здраво по 60–70 ч на седмица. Миро, братле, съ жалявам, че ти Малко са кофти пиша чак сега. Им нощните, но се аме малко пробле - справяме. След ми с интернета първия месец на тука – никакъв го мерихме втора ра няма, хахаха. Какв бота в Sea Mist, о става с вас? Как предполагам, че го сте? Бачкате ли знаеш. ? Има ли почивки, На идване разгле отпуски? :) дахме Вашингтон за 1 ден, набързо. Ние принципно см Преди да си тръг е добре. В начанем, планираме да лото имахме малк останем за 3–4 о проблеми, нердни в Ню Йорк.

zdraveite usit colours ot West Yellowstone . Tuk e strahotno :) Izob6to ne iskam da se vru6tam , vupreki 4e se nalaga :) Vsi4ko e prekrasno , Na men mi ostava o6te malko vreme ii si mislq ve4e za samoletniq bilet.

а …” S” From: “Нин lakova - USITCOLOUR ha C a n ia “D : To > tcolours.bg <diana@usi :37 AM 6 1 1 0 2 , une Sent: 03 J ARK M e: Re: ARA Subject: R

----- Original Message ----From: rositsa.chavdarova@mail.bg To: Galia Vassileva - USIT COLOURS Sent: 13 July, 2011 2:59 PM Subject: Re: Federal checks Zdrasti, pozravi ot Ocean City Pri nas e super toplo, no razbrah, 4e i pri vas e taka :PPPPP Rabotata si e rabota, vinagi 6te ima, no pak vednaj sedmi4no se yspokoqvame s shopping teratiq ;)))))))))))))))))))

е, Здравейт А ляска! т о т е се похвав и пр ишем, да п и в а д е рфектно! Решихм сичко е пе в ук разт е ч лим, , разнооб и харесва н ата а д о т р а и н р а Хр а е... П н е в т с е ч о о е т пло на и ка ! Времет а н се т я о р е е нев згори, ако е да се и ж ия о н м ле в е а ж б а а и д ънце... З сл а  н го о . стои мн е на шест , купонът те катерици има много о – само т ное м и н о н ле с е а Нас има уж – с а н т о м английса повече е забрави щ и о, и р а тите на х го бълг о нали гос н и, р :Р е а н х о а и х с ския ски пен н а к и р е и м ц е на и тела са а и с другит А :) к а к а та ням

ийски... ен на англ молв с о , е м а ир ци и да се разб алко русна супер, няма как ого, има м н е м а а т с а о т щ о ъ и. Раб с ърбите с абота – мериканц р а х го о о т н о м уг а довци, др етно, им аже в инава неус кетинг, работят д рур времето м а м го са мно д ат добър ... Всички с а т м я хората им и ле ц б н о е р с конкур махме п я е н и ... уж к р к д ле е ъ с ше въпр и Пътят бе етихме. А ус я е айн е желюбни. ж а бщо – дав разлика, д ктно. Изо е ф р часовата е п :D ! и о п от щи се с оне за лят ичко най! белите но е щата! П вс м а и м и в зе а в р е р зд По те да п меон Нина и Си

----- Original Mes sage ----From: Martin Ba chvarov To: USIT COLOUR S ; USIT COLOUR S Sent: Saturday, Ju ly 09, 2011 7:48 PM Subject: Промян а на полет :) Привет, Пише ви Мартин Бъчваров от да лечна хАмерика :)

Аз съм в Wildw ood, NJ и си изка рвам много яко. За мо мента всичко е на 6 – работа, купо нчета, готини хора... и в този ред на мисли ми се иска да остана още 5 дена до 15 септ ември.


w

g

открий света на

.isic.b w w

Възползвай се от хиляди намаления в България и чужбина! eдинствената световнопризната ID карта за учащ 4,5 милиона картодържатели 1500 намаления в България 40 000 намаления в чужбина

Вземи своята карта за по-малко от 5 минути от всеки офис на Usit Colours Eла да се запознаем във Facebook / ISIC Bulgaria!

Est. de тет

Studies

иверси at Ун

Name

Дата Born Validity

number 1 Student Travel company in bg

i

hridsk

e Nombr Име o/a el Nacid ждане

на ра

ост Валидн

рба /

Виж гъ

Validez

ck

See ba

с подкрепата на:

So

Топ намаления:

nza Ensena

ent O

Klim ity St.

vers fia Uni

number 1 Student Travel company in bg

всички намаления в България - www.discounts.isic.bg в чужбина - www.isic.org поръчай карта на - www.online.isic.bg

WATMAG  

Usit Colours's work and travel magazin

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you