Page 15

28 Octubre 2010

La Guineueta · Porta

El Ministeri de Defensa va retirar a principis de mes els escuts amb el jou i les fletxes del Panteó del Soldat Foto: ERC

Jordi Sugrañes Porta

Imatge de l’abans i el després de l’accés al Panteó del Soldat.

El Panteó del Soldat es va construir als anys 40 per donar sepultura a aquells membres dels cossos de seguretat de l’Estat (Exèrcit, Guàrdia Civil o Policia), quan les seves famílies no es

15La Targeta Rosa té encara més avantatges des d’aquest mes

Desapareixen els símbols franquistes del cementiri

Les persones que havien entrat fa un temps al cementiri de Sant Andreu, amb entrada pel carrer dels Garrofers, i hi passejaven, tard o d’hora es trobaven davant d’una zona reservada, el Panteó del Soldat, un espai amb un estil arquitectònic imperial, amb simbologia franquista per tot arreu, amb una àmplia gamma de símbols feixistes, com els escuts d’Espanya amb l’àliga, i el jou i les fletxes, logotip de la Falange. Incomprensiblement, després de més de trenta anys de democràcia, el Ministeri de Defensa encara no havia retirat aquesta simbologia. Des de fa unes setmanes, però, els visitants del cementiri ja no els trobaran. El Ministeri ha fet els deures i els va treure a principis d’aquest octubre. Els ha substituït per símbols constitucionals, com l’escut espanyol, o simplement ha deixat la llosa neta i llisa.

línianoubarris

poguessin fer càrrec de les despeses de l’enterrament. Amb els anys, però, l’espai s’havia convertit en un exalçament del règim franquista. El Ministeri n’ha posat solució.

Districte> Sovint s’identifica la Targeta Rosa a l’accés gratuït o més barat al transport públic, però hi ha altres avantatges, com l’entrada amb preu reduït als museus o als equipaments esportius. L’Ajuntament inicia a partir d’aquest mes d’octubre una campanya per tal de dotar amb més avantatges als seus usuaris, és a dir, a les persones més grans de 60 anys o a les que tenen una discapacitat igual o superior al 33%. Aprofitant la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran, l’1 d’octubre, va arrencar la

nova etapa de la Targeta Rosa, amb més avantatges. Aquell dia, fins a 300 establiments i institucions van col·locar una enganxina a la seva porta, indicant que els usuaris de la tarja rosa tindran beneficiosos descomptes. Aquest llistat de botigues restarà obert per a totes les empreses que hi vulguin col·laborar. Entre els nous avantatges, destaquen els descomptes en temes de salud (òptiques, podòlegs, odontòlegs...), en cultura (teatres, museus...) o, inclús, en els mercats municipals o perruqueries.

Finalitzen les obres de millora de Fabra i Puig

Els joves donen idees per millorar el seu barri

Guineueta> Ja s’han acabat les obres de millora al passeig Fabra i Puig, entre el passeig Valldaura i el carrer Vilalba dels Arcs, per tal d’incrementar la qualitat de vida dels vianants. S’ha eixamplat l’espai per a les persones i la zona verda, millorant l’accés a les voreres amb petites rampes, als passos de vianants i semàfors. A més, s’ha renovat l’arbrat, el mobiliari urbà i l’enllumenat de la zona.

Porta> A l’Escola Deià es van presentar fa pocs dies cinc millores urbanes que han ideat els alumnes del centre amb un pressupost de només 150 €, dins del programa participatiu “Noubarrisnou#2”. El projecte permet la implicació dels joves en els problemes urbanístics del seu barri. Els joves van explicar com es pot habilitar un menjador temporal al parc de Can Dragó, entre d’altres accions.

Nou Barris 9  

Nou Barris 9

Nou Barris 9  

Nou Barris 9