Page 11

PHOTO: OUTDOORLIFENORWAY.COM

TROLLTUNGA  EN TØFF UTFORDRING 1012 TIMER TUR/RETUR 28 KILOMETER 14 KM EN VEI / 1 200 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD SVART EKSPERT Trolltunga er en av de mest spektakulære utsiktshøydene i Norge. Høyt i fjellene rager den 700 meter over Ringedalsvatnet. Vandringen og utsikten underveis tar pusten fra deg. Fotturen er vanligvis mulig fra midten av juni til midten av september. Det er en lang og krevende tur. Vurder nøye om du er i god nok form og har det riktige utstyret før du begir deg ut på tur. Forbered deg godt, og vær en ansvarlig og trygg vandrer. Er du uerfaren med å gå tøffe fjellturer, så bør du vurdere å gå med en guide til Trolltunga. ADVARSEL – ikke prøv å vandre til Trolltunga om vinteren på egen hånd.

LANGFOSS  EN FENGSLENDE FOSS 3 TIMER TUR/RETUR

PHOTO: ESPEN MILLS

3,5 KILOMETER / 640 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE Den rene kraften av den 612 meter høye Langfossen i Åkrafjorden er trollbindende. Ikke rart at CNN har denne fullkomne norske fossen på listen over de ti vakreste i verden. Den beste måten å oppleve Langfossen er å følge turstien som går i terreng av granitt, store furutrær and krokete bjørketrær. Å kalle turen for noe annet enn bratt ville være ren løgn, men belønningen kommer i form av finere og finere utsikt for hvert skritt du tar. Du ser over tretoppene til fjorden og fjellene hvor fossen brøler i det fjerne. Såre og stive legger føles bedre etter få dager, mens minnene fra de magiske utsiktene fra Langfossen vil vare livet ut.

HIMAKÅNÅ  TROLLTUNGAS LILLESØSTER

PHOTO: LINE MURPHY

2 TIMER TUR/RETUR 4 KILOMETER TUR/RETUR / 317 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD BLÅ MEDIUM Plassert på relativt beskjedne 357 meter over havet har Himakånå steinformasjon blitt kjent som «Lille Trolltunga». Det er lettere å komme seg hit enn til Trolltunga, men utsikten er like imponerende. Sammenlignet med Trolltunga er vandringen til Himakånå raskere, mer tilgjengelig og familievennlig. I det omkringliggende landskapet trives eik, bøk og bjørk. Stien går langs fjellbeitemark, småskog og enger. Fra toppen gir Himakånå panoramisk utsikt over Lysevatnet, Nedstrandsfjorden og bondegårder omgitt av frodig skog.

KJERAG  ALLE ATTRAKSJONERS STOREBROR 6 TIMER TUR/RETUR 10 KILOMETER / 550 HØYDEMETER

PHOTO: TERJE RAKKE

Fjellet ligger ikke bare høyere enn Preikestolen, men det tilbyr også den grandiose Kjeragbolten: den store, runde steinen som er fastkilt høyt der oppe i luften mellom to fjellvegger. Naturen må ha følt seg rimelig leken da den kilte kampesteinen fast i sprekken. Kjerag tiltrekker de dristige. Selv om du ikke først kan se kanten når du ankommer, så sanser du avgrunnen som venter. På en vandring som denne, er det helt greit å ha sommerfugler i magen. Kanskje er det på grunn av måten den tårner seg over fjorden? 1 000 meter med vertikal granitt gjør noe med oss mennesker. Kjerag er en krevende tur, med en utrolig utsikt som gir minner for livet. Planlegg litt i forkant slik at du er sikker på at du får en trygg tur til Kjerag.

PREIKESTOLEN

PHOTO: OUTDOORLIFENORWAY.COM

VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE

 DEN MEST IKONISKE AV DEM ALLE 4 TIMER TUR/RETUR 8 KILOMETER / 330 HØYDEMETER VANSKELIGHETSGRAD RØD KREVENDE

Operasjon Trollpikken I 2017 ble fenomenet Trollpikken første gang vist på TV og presentert som nytt turistikon. Få dager etter ble steinformasjonen kappet av. Sosiale medier gikk amok, og politiet startet etterforskning. Ildsjeler bidro til gjenoppreisning av 12 tonn tunge stein­ blokken, kun 13 dager etter avkapping.

Hadde Norge blitt designet av landskapsarkitekter hadde Preikestolen vært et genialt, prisvinnende verk. Ingen andre fjell oppsummerer bedre den dramatiske skjønnheten som er kjennetegnet for norsk natur. Et så berømt turmål skaper store forventninger. Er Preikestolen virkelig så flott? Det kan være sol, regn, vind eller tåke – men det er også litt av sjarmen. Du vet når det nærmer seg slutten på den bratte stien gjennom bjørkeskogen: Landskapet åpner seg og du føler hvor dypt fallet er rundt Preikestolens overraskende lille platå.

11

Profile for itswaterful

Explore the south of Fjord Norway - It's waterful - norsk  

Den offisielle reisebrosjyren for Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Reisemål Ryfylke og Region Stavanger. Norsk versjon.

Explore the south of Fjord Norway - It's waterful - norsk  

Den offisielle reisebrosjyren for Destinasjon Haugesund & Haugalandet, Reisemål Ryfylke og Region Stavanger. Norsk versjon.

Advertisement