Page 1


32.

42.

82.

105.

Inhoud Voorwoord Hoe gebruik je dit boek Wie ben jij Zelfzorg kaart Mijn zwangerschap Het eerste trimester Natuurlijk zwanger Balans Prenataal onderzoek Omgaan met verlies Het tweede trimester Natuurlijke symptomen Verlichting Contact maken met je baby Het derde trimester Zwangerschap en meer Complicaties tijdens de zwangerschap Omgaan met angst Bevallen in het ziekenhuis huis Het geboorteplan De bevalling Voorbereiding Fases Omgaan met de pijn De ruggenprik De geboorte De kraamtijd De normale kraamtijd Borstvoeding Problemen in de kraamtijd

inhoud

3. 4. 5. 6. 10. 12. 13.

127.

138. 139.

Ontzwangeren Natuurlijk Risico’s Omgaan met depressie Weer aan het werk Nawoord Reactie op dit geboorteboek


voorwoord 4

Gefeliciteerd: je bent zwanger! Zwangerschap is een mooie, ontroerende en indrukwekkende gebeurtenis, dus je gaat een bijzondere periode tegemoet. Een periode waarin je veel ervaringen op gaat doen. Natuurlijk wil je genieten van je zwangerschap en het nieuwe leven dat in je groeit, maar tegelijk kan het ook een zware en uitdagende tijd voor je zijn. Tijdens je zwangerschap kun je klachten ontwikkelen en in onvoorspelbare situaties terecht komen. Het is belangrijk dat je weet wat er kan gebeuren en dat je leert luisteren naar je lichaam, zodat je klachten herkent en weet hoe je ze kunt voorkomen of verlichten. In dit geboorteboek word je uitgebreid voorgelicht over alle fasen rondom de geboorte van je kindje. Je leest over allerlei veranderingen en wat daarbij normaal is en wat niet. We hebben het boek zo vorm gegeven dat er ruimte is voor jouw persoonlijke situatie, beleving en eigenheid. Met je partner en in samenspraak met je zorgverlener leer je de juiste activiteiten te kiezen, zodat je een optimale omgeving creëert voor de ontwikkeling van je baby. Dit geboorteboek is speciaal voor jou geschreven met aandacht voor • Jouw kracht, zelfvertrouwen en persoonlijke omstandigheden • Het natuurlijke verloop • Eerlijke voorlichting en ondersteunende informatie • De hechting tussen ouder en kind • De bewustwording van je situatie en de mogelijkheden die je hebt • Het verbeteren van de samenwerking met je verloskundige en andere zorgverleners


hoe gebruik je dit boek Dit geboorteboek is een hulpmiddel ter voorbereiding op de veranderingen die je tijdens je zwangerschap, je bevalling en de periode daarna kunt ervaren. Je krijgt unieke informatie en advies en je kunt het geboorteboek gebruiken als agenda, dagboek en geboorteplan. Het boek is zo geschreven dat het persoonlijk wordt door jouw omstandigheid en inbreng. Noteer zelf in de agenda de maanden met bijbehorende data die van toepassing zijn op de periode waarin jouw zwangerschap zich afspeelt. Op die manier kun je op elk moment starten met het geboorteboek. Naast de data kun je jouw zwangerschapstermijn invullen. Alle persoonlijke gegevens die belangrijk zijn voor je zwangerschap en kraamtijd kun je noteren, zodat je deze altijd bij je hebt.

reĂŤel beeld vormen over je zwangerschap en bevalling en de communicatie met je zorgverleners verbeteren, zodat zij je goed kunnen ondersteunen. Dit boek is bedoeld voor alle zwangere vrouwen en is een initiatief van Nurse Vision, specialist in geboortezorg. Wij willen je voorlichten over wat zwangerschap met je doet en je met informatie, advies en praktische tips een steuntje in de rug geven. De informatie uit dit boek wordt gebruikt in de geboortecursus die wij aanbieden bij verloskundigenpraktijken. Kijk op de site www.nursevision.nl of mail naar info@nursevision.nl voor vragen of meer informatie.

Er is ruimte in het boek voor het beschrijven van je ervaringen, zodat je je bewust wordt van je situatie. Deze aantekeningen kunnen je helpen tijdens de gesprekken met je verloskundige. Je zult samen een

Brun Kuipers, specialist in geboortezorg Nurse Vision

Een hele mooie zwangerschap toegewenst en vertrouw op je eigen kracht!

5


wie ben ik

Mijn zwangerschapsgegevens De uitgerekende datum is op: ............................................................................ Ik ben al eerder zwanger geweest. Het aantal zwangerschappen is: ......... Ik ben al eerder bevallen. Het aantal kinderen is: ........................................... Het verloop van deze zwangerschap: .............................................................. ................................................................................................................................. De ligging en de groei van de baby: ................................................................ ................................................................................................................................. De hoeveelheid vruchtwater: ............................................................................. De telefoonnummers van De verloskundige: ................................................................................................. Het ziekenhuis / gynaecoloog / verloskamers: ................................................. Gegevens van mijn voorgeschiedenis Ik gebruik • Medicijnen: • Alcohol: • Tabak: • Drugs: Ik ben bekend met een allergie: Mijn ervaringen van vorige zwangerschap(pen) en bevalling(en): Mijn ervaringen met het herstel in mijn kraamtijd en daarna: Mijn wensen Mijn specifieke wensen over onderzoek, behandeling of bejegening: Ik krijg support van:

8


Gegevens na de geboorte Geboortedatum: ........................................................................................ Het aantal weken zwangerschap bij de geboorte: .............................. Gewicht: ...................................................................................................... Lengte: ......................................................................................................... Schedelomtrek: .......................................................................................... Voeding die mijn baby krijgt: .................................................................... Aangeboren afwijkingen of problemen door de bevalling:

mijn baby

Gegevens van mijn baby Voornaam: .................................................................................................. Achternaam: ............................................................................................... Verwachte geboortedatum: .................................................................... Voorgenomen voeding: ............................................................................ Bloedgroep: ................................................................................................. Verzekering: ................................................................................................. Gegevens uit prenataal onderzoek:

De start van ons kindje direct na de bevalling - Ons kindje heeft direct bij mij op de buik of borst gelegen: ja/nee - Ons kindje heeft goed doorgehuild: ja/nee - Ons kindje heeft vitamine K gekregen: ja/ nee - Medicatie of behandeling die voorgeschreven is:

De eerste dagen na de geboorte: - Voeding die we geven: - Hoe drinkt onze baby:

9


genieten

16

“In deze bijzondere periode wil ik genieten, maar ook de realiteit onder ogen zien en lastige kwesties aanpakken. Zo ga ik me voorbereiden op de komende tijd. Ik wil graag dat mijn verloskundige het goede en het slechte nieuws met me deelt. En ik wil met haar mijn problemen bespreken.�


Zo heb ik me gevoeld deze week:

De baby in mijn buik: Vragen aan de verloskundige:

Termijn

weekblad 1

Datum

Mijn afspraken

ma di wo do vr

Tips:

za zo

17


1e trimester 22

prenataal onderzoek Er zijn verschillende testen en onderzoeken om je zwangerschapstermijn en de gezondheid van je kindje in kaart te brengen. Zo wordt rond de tiende week met een echo de exacte uitgerekende datum vastgesteld. Bij 20 weken zwangerschap wordt standaard een echo gemaakt om aangeboren afwijkingen op te sporen, zoals een open ruggetje, een open gehemelte of hartafwijkingen. Sommige prenatale onderzoeken kunnen de kans op een kindje met aangeboren afwijkingen berekenen of aanleiding zijn voor verder onderzoek. Ouders kunnen geconfronteerd worden met slecht nieuws over hun ongeboren kindje en voor moeilijke keuzes komen te staan. Kijk voor meer informatie op www.prenatalescreening.nl.


1e trimester

omgaan met verlies

Soms verloopt een zwangerschap anders dan verwacht. Je kunt te maken krijgen met de mededeling dat je kindje in de baarmoeder is overleden of dat je kindje afwijkingen heeft. Soms treedt spontaan een miskraam op of neem je zelf het besluit om de zwangerschap af te breken. Ook later in de zwangerschap of rondom de geboorte kun je te maken krijgen met verlies door ziekte, een aangeboren afwijking of overlijden van je kindje. Dat is ingrijpend! Je gaat dan een verdrietige, onzekere en moeilijke tijd tegemoet. Je hebt een beeld gevormd van je toekomst als ouder en dat wordt ruw verstoord. Omgaan met dit verlies kan zwaar zijn. Jij en je partner kunnen hier verschillend op reageren: wees je daarvan bewust. Zoek samen met je partner een manier om hier mee om te gaan. Er zijn verschillende vormen van zorg die je hierbij kunnen ondersteunen.

23


2e trimester

zo doe je dat!

Contact maken met je ongeboren kindje is een belangrijke eerste stap om een goede band op te bouwen met je kind. Zo wen je aan het idee dat je ouder wordt en geniet je meer van je zwangerschap. Baby’s zijn gevoelig voor prikkels buiten de baarmoeder en ervaren al vroeg je hartslag, stem, ademhaling en aanrakingen. Je kindje is ook gevoelig voor jouw emoties. Door je bewust te zijn van en te concentreren op je baby, leer je wat je kindje fijn vindt. Hoe maak je contact met je baby? Streel je baby zo vaak mogelijk via je buik. De bewegingen en warmte zijn rustgevend. Praat regelmatig tegen je baby: zo wordt je stem herkend, ook na de geboorte. Muziek luisteren geeft vaak ontspanning en de tijd om aan je kindje te denken. Probeer je partner te betrekken bij het maken van contact. Zo raakt je kindje vertrouwd met andere aanrakingen en stemgeluid. Je leert je kindje beter kennen en weet hoe vaak het beweegt. Rond 28 weken beweegt je kind minimaal 10 x per dag, geteld tussen 9 uur ’s ochtends en 9 uur ‘s avonds. Let op: bel direct je verloskundige zodra je baby opvallend minder beweegt.

34

contact maken met je baby


maandblad

maand: jaar:

35


geboorteplan 70

Men zegt weleens “een goede voorbereiding is het halve werk”. We willen je stimuleren om je goed voor te bereiden op je bevalling en hebben daarom een geboorteplan opgenomen in dit boek. Het doel van een geboorteplan is om een positieve bevallingservaring te bevorderen, waarbij het zelfvertrouwen van jou als moeder een positief effect heeft op de band met je kindje. Het is belangrijk dat je reële verwachtingen hebt, vertrouwen hebt in je zorgverleners, dat je goed geïnformeerd wordt en inspraak hebt. Geboorteplannen zijn een hulpmiddel om de juiste beslissing te nemen nadat je goed geïnformeerd bent over verschillende mogelijkheden. In het geboorteplan geef je aan welke verwachtingen je hebt van de bevalling en wat je wensen zijn. Je wordt gestimuleerd na te denken over de voorbereidingen op je bevalling. Zo word je betrokken bij het bevallingsproces. Het is belangrijk dat je hier met je zorgverleners en begeleiders over praat, zodat je een goed beeld kunt vormen van je bevalling en je wensen aan kunt geven. Mocht je tijdens je bevalling niet in staat zijn om je wensen aan te geven, dan zijn ze beschreven in je geboorteboek. Het is verstandig om je partner en je zorgverleners van te voren je geboorteplan te laten lezen. Voordat je het geboorteplan invult, bespreek je met je partner wat je belangrijk vindt en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is ook goed om te weten wat je van elkaar verwacht tijdens de bevalling. Door het maken van je geboorteplan komen verschillende opties naar voren die je kunt bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

Je kunt aangeven wat je moeilijk vindt en waarbij je hulp nodig hebt. Schrijf je geboorteplan als je een beeld hebt over de manier waarop jij graag wilt bevallen. Je kunt het altijd aanpassen, mocht je er anders over gaan denken. De vragen die in dit boek staan beschreven helpen je een geboorteplan op te stellen. TIP: Het boek “Waar beval ik ? Thuis of in het ziekenhuis” van H. Kooijman is een aanrader voor vrouwen en hun partner die worstelen met de vraag waar beval ik? Voor hen is het van belang om te bevallen op een plek van hun keuze op basis van eerlijke informatie.


Wat zijn mijn verwachtingen over mijn bevalling?

Waarover wil ik ge誰nformeerd worden?

Wat zijn voor mij belangrijke onderwerpen om inspraak over te hebben?

Hoe wil ik dat zorgverleners mij ondersteunen? Hier word ik vrolijk van:

71


82

de bevalling


de eerste signalen

De meeste baby’s worden geboren in de periode van 3 weken voor en 2 weken na de uitgerekende datum. Je kunt al ruim van te voren de eerste signalen herkennen die erop wijzen dat de bevalling nadert. Vermoeidheid, weinig energie, pijn onder in de rug en benen en minder weerstand zijn bekende symptomen. Pas je ritme en activiteiten aan: zorg voor rust en ontspanning en verdeel je energie!

de bevalling

voorbereiding op de bevalling

Wanneer de uitgerekende datum dichterbij komt, ga je steeds meer nadenken over de bevalling en wat je allemaal moet regelen. Als je niet thuis wilt bevallen, is het aan te raden eens te kijken op de verloskamer van het ziekenhuis waar je naar toe gaat. Vaak is het mogelijk om dit te regelen met het ziekenhuis. Het zien van deze belangrijke plek en het spreken met een verpleegkundige van de afdeling geven je vertrouwen. Bereid je samen met je partner voor op je bevalling, omdat het een unieke persoonlijke ervaring is. In het geboorteplan kun je aangeven wat je wensen zijn en waar zorgverleners rekening mee kunnen houden.

83


de kraamtijd 106

Waar je ook bent, de band met je kindje kun je het beste opbouwen als jullie onafscheidelijk zijn. Zo kun je je kindje leren kennen: de bewegingen, grimassen, geluiden, ademhaling en geur. Je leert hongersignalen herkennen en je kindje troosten. Vraag advies zodra je twijfelt over je eigen acties en laat een deskundige meekijken met de voeding, zodat je goed leert hoe het moet. Alle tips helpen je wegwijs te maken en er zijn vele wegen die naar‌ Al jaren is bekend dat na de bevalling huid op huid contact tussen ouders en kind goed is voor de hechting. Het heeft ook een positief effect op de lichaamtemperatuur, hartslag en bloeddruk van de baby en de borstvoeding wordt gestimuleerd. Vooral in het ziekenhuis lopen ouders de kans dat na de bevalling veel aandacht is voor het medische deel. Ouders zien vaak alleen nog de problemen van hun kindje. Het is dan belangrijk dat je zorgt dat je vanaf de bevalling ook meteen kunt genieten van de gewone zorg voor je baby. Je kunt al snel na de bevalling betrokken worden bij het verzorgen, zoals verschonen, in bad doen, voeden en huid op huid contact. Dit genieten kan je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en goed te reageren op je kindje meteen vanaf de geboorte. En het is voor de kleine natuurlijk ook heerlijk om bij zijn vader en moeder te zijn!

de band met je kindje


Stap 1: Zorg ervoor dat je kindje bij je is in een rustige omgeving. Zo herken je de eerste hongersignalen en de tevredenheid na de voeding. Geef je kindje de borst wanneer ze wakker wordt en gaat zoeken, sabbelen, smakken of de tong uit de mond doet. Je ziet dat je kindje alert is met de ogen open. Als je hierop reageert, krijgt je kindje vertrouwen in jou en in anderen. Stap 2:: Ga bij het wakker worden eerst even naar toilet, was goed je handen en neem daarna een voor jou prettige houding aan. Ga rechtop zitten of lekker op je zij liggen, met je bovenlichaam schuin in een plat bed (met je billen op de rand en je borst in het midden). Zo kun je lekker uitrusten en je kindje goed zien drinken. Stap 3: Leg je kindje bij je borst met de buik tegen jouw buik, zó dat het neusje tegenover je tepel ligt en ze je borst kan aanraken. Heel dicht pakken. Neem de tijd om je baby de borst te laten pakken.

bij! Stimuleer je kindje door met je tepel over de wangetjes en lipjes te bewegen en lok een zoek- en hapreflex uit. Je kindje zal verschillende pogingen doen om met open mond en tong je tepel en (een groot deel van de) tepelhof te pakken. Neem de tijd om je baby de borst te laten pakken.

borstvoeding

Veel vrouwen kiezen voor het geven van borstvoeding: met moedermelk groeit je baby het beste, ook als je kindje ziek is of veel te vroeg geboren wordt! Ga op je gevoel af, biedt troost en voed naar behoefte. Je zult als ‘nieuwe’ moeder snel leren wanneer en hoe je het beste borstvoeding kunt geven. Daarbij krijg je vrijwel altijd hulp van deskundigen. Hier zijn een paar belangrijke stappen om je kindje rustig en op tijd borstvoeding te geven en er ontspannen van te kunnen genieten.

Stap 4:: Als je kindje goed aanligt, zul je zien dat ze met wangen, kin en neus je borst raakt, rustig en tevreden zuigt in een ritme van drinken en pauzeren. De wangetjes zijn bol en de lippen getuit. Soms hoor je zelfs het slikken van de moedermelk! Sommige vrouwen voelen de toeschietreflex, wat meestal snel wegtrekt. Pijn hoort er niet bij: dus als je pijn voelt vraag dan om advies. Je kunt naweeën krijgen door dezelfde hormonen die de melk doen toeschieten: dat is het beste bewijs dat je moedermelk op gang is. Stap 5: Geef je kindje een uur de tijd om uit beide borsten te drinken. Zo wordt de zuigbehoefte bevredigd en de melkproductie gestimuleerd. Tussendoor kun je een keer verschonen en temperaturen: dan wordt je kindje weer wakker voor de 2e borst. Wissel de 1e borst altijd af: je start dus met de laatst gegeven borst. Als je in een rustige omgeving borstvoeding geeft, kan je uitrusten onder invloed van je slaaphormonen die vrijkomen tijdens de toeschietreflex van de melk.

107


126

ontzwangeren


Let op: na je zwangerschap en bevalling heb je de tijd nodig om te herstellen. Je lichaam ondergaat opnieuw veel veranderingen. Een gezonde levensstijl ondersteunt je herstel en je zult snel weer meer energie krijgen. Wanneer je geen volledige borstvoeding geeft herstelt je menstruele cyclus. Huidveranderingen zoals striae en pigmentatie verdwijnen meestal niet.

natuurlijk

ontzwangeren

De meeste natuurlijke veranderingen van je lichaam na de bevalling vinden al plaats in het kraambed: zo is je buik nu slap en zal je baarmoeder kleiner worden. Na twee weken is je baarmoeder niet meer te voelen. Je zult de eerste dagen na de bevalling extra veel vocht uitplassen. Je blaas heeft een grotere capaciteit. Helaas kun je daardoor overvulling krijgen en minder goed uitplassen. Hierdoor heb je kans op een blaasontsteking. Als je een ruggenprik hebt gehad, kan dit effect worden versterkt.

127


Geboorteboek  

inkijkexemplaar van deel van het geboorteboek welke te verkrijgen is via www.nursevision.nl. Een uniek en onmisbaar boek voor zwangere vrouw...

Geboorteboek  

inkijkexemplaar van deel van het geboorteboek welke te verkrijgen is via www.nursevision.nl. Een uniek en onmisbaar boek voor zwangere vrouw...

Advertisement