Page 8

Karen Maries historie starter i 1990. Sygdommen betød, at hun fik fjernet det ene bryst og senere også æggestokkene. Syv år senere fik Karen Marie et tilbagefald, der blev behandlet med 29 strålebehandlinger. I 2001 fandt lægen en knude i hendes armhule, som blev fjernet, og herefter fulgte fem år med medicinsk efterbehandling. I 2008, sytten et halvt år efter første udbrud af sygdommen, fandt lægerne igen en knude i armhulen og lidt kræftvæv i ryggen, og Karen Marie måtte i kemobehandling. I efteråret 2009 startede hun med efterbehandling i form af kemotabletter, som hun her i foråret 2010 holder pause fra, fordi behandlingen lykkeligvis har virket tilfredsstillende.

Sygdommen er som en fjeder ”Sygdommen har været lige som en fjeder, der har hoppet op og ned. Når der går fem år uden tilbagefald, bliver man erklæret rask, men det har jeg nu haft lidt svært ved helt at tro på. Men når jeg ser tilbage, har sygdommen ikke hele tiden været noget, der har forringet min livskvalitet. Det er kommet og gået, det har fyldt meget i tankerne, det har vækket mig midt om natten, og så har der været lange perioder, år, hvor det ikke har fyldt ret meget. Selvom jeg naturligvis helst havde været det foruden, så er jeg i dag glad for, at det har strakt sig over så lang tid, og glad for, naturligvis, at vi stadig har min mor hos os. Det turde vi ikke håbe på for 20 år siden. Det har betydet, at jeg hele tiden har følt, at jeg havde min mor til låns, og at jeg aldrig helt har turdet tro på, at nu var hun helt rask.”

6

Igennem hele det lange forløb har Bente, der er uddannet sygeplejerske og tidligere har arbejdet på en afdeling, hvor der blandt andet var indlagt patienter med kræft, forsøgt at acceptere den ubudne gæst som en del af familiens liv.

Det hjælper ikke at knibe sig i armen og tro, at det forsvinder ”Det har jeg gjort for vores alle sammen skyld og for mig selv for ikke at blive urealistisk. Det hjælper ikke at knibe sig i armen og tro, at det forsvinder. Det gør det ikke. Det har været forskelligt, hvor meget vi har turdet sætte ord på, men vi er hele tiden vendt tilbage til det og har været gode til at snakke om det og gode til at fejre

Profile for Mannov A/S

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft

Advertisement