Page 34

Og det der med at klare sig selv, at kunne selv og ville bestemme selv, som Kjeld betegner som ”nok at være en smule umoderne”, kendetegner i det hele taget hans og Ullas lange samliv. Meget blev dog forandret den dag for tre år siden, da Ulla konstaterede en knude i sit ene bryst. Det førte til et møde med behandlingssystemet, som ingen af de to havde været i nærheden af før. Og mødet med hospitalsverdenen blev på alle måder en omvæltning i Kjelds og Ullas liv.

32

”Det var en slem overraskelse at få at vide, at Ulla havde brystkræft, men det blev værre endnu”, husker Kjeld. ”Vi fik at vide, at knuden var så stor, at den ikke umiddelbart kunne opereres bort. Det betød, at Ulla først skulle have en medicinsk behandling, der kunne få svulsten til at blive mindre. Det tog nogen tid, men omsider fik vi så besked om, at nu kunne den opereres bort. Brystet blev fjernet, og de måtte fjerne noget af lymfevævet under armen. Det gik heldigvis godt og førte ikke til de samme problemer, som vi tidligere havde oplevet med Ullas søster, der også har haft brystkræft. Hendes operation førte til, at hendes arm endnu i dag er stærkt hævet. Mødet med hospitalsverden har været en positiv oplevelse for os, trods alt. Jeg lagde med det samme mærke til, at Ulla var meget tryg ved den overlæge, som havde ansvaret for hendes behandling, og det betød, at jeg fik tiltro til, at hun var i gode hænder, at det nok skulle gå.”

Vi havde ikke lyst til at dele vores inderste tanker med andre ”Sygdommen kom naturligvis som et chok, og selvfølgelig har vi da grædt og været fortvivlede. Vi var triste over, at det skulle ske for os, men vi nåede hurtigt frem til, at vi jo måtte se at komme igennem det. Jeg var egentlig ikke bange for, at Ulla skulle dø, i hvert fald tænkte jeg ikke over det. Men hun var selv bange. Efter så mange år kender jeg mine kone godt og ved, at hun ikke hører til den slags, der giver op. Det har betydet, at jeg selv har turdet tro på, at vi nok skulle komme igennem det. Ingen af os har tidligere været alvorligt syge, så det var meget nyt at stå over for sådan en sygdom. Det nærmeste, jeg kan komme det, er et brok, som jeg blev opereret for for 50 år siden. Dette var vores første møde med det store behandlingsapparat, og vi har

Profile for Mannov A/S

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft