Page 111

kan tale fortroligt med om de udfordringer, de nu har. Det kan være en kollega, en god bekendt eller en ven fra sportsklubben. Man kan nemt blive ensom som pårørende, fordi man kan være meget alene med sine tanker. Hvis man aldrig har haft brug for at tale om noget svært med nogen i sin omgangskreds, så kan det være vanskeligt at få taget hul på det. For nogle pårørende kan det føles mest rigtigt i starten at holde tanker og følelser for sig selv for at give tid til at kunne forholde sig til den nye situation i familien.

Nu gælder det om at komme bedst muligt gennem det her

de samme tanker, der optager kvinden. Men for mange er dette en umiddelbar krisereaktion, og den går efter nogen tid ofte over i en mere rolig og optimistisk beslutning om, at nu det gælder om at komme bedst muligt gennem det her. Det er vigtigt at huske på, at det tager tid for patienten og de pårørende at forlige sig med tanken om en kræftsygdom. Det er individuelt, hvor lang tid der er behov for, før patienten og pårørende kan magte at finde ro og ressourcer til at have fokus på at skabe en ny hverdag. Angsten for at miste den syge vil for mange pårørende altid være nærværende.”

En vigtig del af det, som Anni Jungdal og Behandlingsplanen skaber hendes kolleger taler med den syge og de tryghed pårørende om, er, hvad de kan forvente sig i den kommende tid, hvad behandlingen Når patient og pårørende kommer i Mammaambulatoriet anden gang, er det går ud på, og hvad der konkret skal ske. som regel med en større ro. Behandlings”Det er vigtigt, at de pårørende har over- planen giver ofte en vis grad af tryghed skud til at støtte den syge, men det sker og vished om, at nu sker der noget. Samganske ofte, at den syge fortæller os, at men med planen følger også en voksende det faktisk er værre for hendes mand end tillid hos patienten til, at hun er i gode og for hende selv. Han kan jo ikke mærke kompetente hænder. Den pårørende kan noget, og derfor spørger han hele tiden på det tidspunkt være optaget af praktil, hvordan hun har det. Mange mænd er tiske ting som børnene, husholdning, job, bange for, at deres kone eller samlever økonomi osv., således at dagligdagen funskal dø af sygdommen, og den frygt over- gerer. Og netop børnene er selvfølgelig et skygger alt andet. Og naturligvis er det vanskeligt tema for mange, der er usikre

109

Profile for Mannov A/S

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft

I starten græd vi bare  

12 personlige fortællinger om at være tæt på en kvinde med brystkræft

Advertisement