Page 1

No026


studio

1


A proposta apresentada consiste no projecto

Prata , de autoria do arq. Renzo Piano.

arborizado, marcado por muros perpendiculares

2

This project is a proposal for an educational establishment that provides all levels of pre-university education, divided into Primary, Junior and Senior School. The intervention lot is located in the eastern part of Lisbon, in the area covered by the plan of by the arch. Renzo Piano. The plan proposes the reoccupation of two buildings in the area, the tobacco company building of to the north, and at the opposite extreme, the lot for the school, the former headquarters building of the Weapons Factory in

replaced by a set of buildings, which recovers the matrix of the communication routes, and the organization of the former industrial pavilions. A large garden area, densely wooded, marked by walls perpendicular to the river, is proposed along the river, covering the entire public space.


studio

3


4


envolvente, para a cota 7.00m, deixando a plataforma de terreno do lote da escola

elementos estruturantes do plano, sobretudo o jardim junto ao rio, e o atravessamento pedonal

longitudinais, da mesma altura que os plano, ligados por um corpo transversal, suspenso, alinhado com o atravessamento pedonal.

desportiva, comuns aos programas que dividem.

Piso 03

Piso 02

Next to the school, there is a tunnel, inwhich project is proposed the lifting of the height of the surrounding area to 7.00m, leaving the platform for the school ground depressed regarding the surrounding roads. From this condition stems the need for environmental protection, and acoustical, of the whole area of the school, and also of transparency and continuity with the structuring elements of the plan, especially the garden by the river, and the pedestrian crossing ending in the school. For the new building we propose two longitudinal wings, the same height as the plinth of the buildings proposed in the plan, connected by a transversal wing, suspended, and aligned with the pedestrian crossing. The program is internalized, making use of courtyards, divided into separate areas for each level of education provided in the program. The secondary education around the courtyard of the existing building, basic education toward the central courtyard, and pre-school in the two courtyards on the east, between the school education levels, the dining and sports areas, which share these common programs. The sequence of courtyards and gardens are open gradually from the existing building up to the east limit, where the garden of urbanization continues to the river. From the school, always visible the garden, the

Piso 01

studio

5


08 07 01

01

03

03 02

Piso 00

6

Piso -01


studio

7


8


studio

9


10


studio

11


12


studio

13


14


studio

15


16


studio

17


18


No026

concurso limitado. limited competition.

1 classificado. 1st place. credits. location

Portugal, Lisboa, promotor. promoter.

APECEF arquitectura. architecture.

Telmo Cruz / Maximina Almeida / Pedro Soares / Sofia colaboradores. collaborators.

historical collection.

Nuno Conde estruturas. structural engineer.

Miguel Villar, BETAR electrical installations.

hydraulic installations.

Manuela Biguino / Marta Azevedo, BETAR gas installations.

arranjos exteriores. landscape arch.

Sofia Castelo mechanical installations.

elevadores e monta-cargas. elevators and hoists.

security.

maquetes. models.

MXTstudio projecto. project.

2001 valor de obra. construction costs.

4.946.304,41

MXT-026_St. Thomas School Lisbon  

Limited competition_1st Place in association with Pedro Soares, Carlos Mourão and Sofia Castelo