Page 1

TÖITÄ OPISKELIJOILLE!

Aleksi Valavuori valaa vuorta

koe-eläinten kotona HAE NYT!

WWW.KIVADUUNI.FI www.isolehti.fi

Opiskelijaystävälliset ravintolat ILMAISJAKELULEHTI LIIKKUVILLE IHMISILLE

numero 03 maalisKUU 2011

Brädi & Cheek

– Kotimaisia hittejä Suomen Chicagosta


Aito italialainen ravintola

+ Hyvä ja ystävällinen palvelu + Hyvä ilmapiiri + Hinta-laatusuhde kohdallaan + Lounas arkisin klo 11-15

“Buon appetito!”

Tutustu!

Jälkiruoaksi Mamma Marian kuuluisaa omaa jäätelöä!

Ainutlaatuinen “Kuuma kivi”-ateria & “Meidän menu”-annokset kahdelle

Vapaudenkatu 10, 15110 Lahti. Puh 03-7516716. www.mammamaria.fi

Puh. 03- 7516716 Ma-To 11-22 Pe 11-23 La 12-23 Su 12-21


TÄSSÄ NUMEROSSA 3/11 6 LAHDEN VANHAKAUPUNKI JA YLLÄTTÄVÄ KOHTAAMINEN – 10 BRÄDI & CHEEK – Kotimaisia hittejä Suomen Chicagosta 18 ALEKSI VALAVUORI – Valaa vuorta 22 KUUKAUDEN KOLUMNI – Bonon pönötys ja muuta pop-politiikkaa

VAKIOPALSTAT 4 NYT – Taas tapahtuu! 7 ISO Ilmiö – Hiihto ja -museo 8 BAARIELÄMÄÄ – Asiaa laulamisesta 9 BAR CODE – Käytiin Helsingissä 12 PETo – Koe-eläimiä ja muita otuksia 14 KAMPUSKARADIO Opiskelijaystävälliset ravintolat 16 ISO Kunto – Vaihtoehtoliikuntaa ja troppeja 20 ISO Musa – Konemusiikkia, saatana!

KÄY LUKEMASSA LISÄÄ JUTTUJA!

WWW.ISOLEHTI.FI

Kannen valokuva: sampo salmi kuvassa: Brädi ja Cheek

ISO LEHTI 3/11 5. vuosikerta Levikkialue: Päijät-Häme, Hämeenlinna, Kouvola, Kotka, Lappeenranta, Imatra, Riihimäki

Julkaisija Clubworks Oy Y-tunnus: 2045975-9 info @ clubworks.fi ilmoitusmyynti Tiedustelut ja palstavaraukset: +358 45 111 2351 Painopaikka Esa Lehtipaino Oy

Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi @ iso-l.fi

TOIMITUS Jarkko Repo, päätoimittaja +358 45 230 9522 Toimittajat Nita Ukkonen Petteri Ursin, verkkovastaava Valokuvaus Pietari Hatanpää Sampo Salmi Mario Airola Taitto ja ulkoasu Jupe ”Viimestä viedään” Permanto numeron Avustajat Matti Siukkola

Jarkko repo

ISO lehti Clubworks Oy Vesijärvenkatu 21 15140 Lahti info @ iso-l.fi aineisto @ iso-l.fi www.isolehti.fi

MÄÄKIRJOITUS

ISSN 1798-4807

PÄÄTOIMITTAJAN EGO KASVAA...

O

ho ja taas saatiin lehti kasaan ja mulla on pari päivää aikaa kirjoittaa ihan vitun hyvä pääkirjoitus. Tässähän nousee pissi päähän, kun asiat rullaa sujuvasti (toim. huom. Ei muuten rullaa…). ”Musiikki ja harrastukset” -teema syntyi helpommin kuin uskovaisen kymmenes lapsi (tietojemme mukaan ne tippuu siinä vaiheessa jo itsekseen ulos). Tämän ylimääräisen ajan olisimme voineet käyttää sisällön hiomiseen… Sen sijaan päädyimme kehumaan toisiamme. Kehuimme niin paljon, että taittajamme sai uuden työpaikan ja tämä onkin sitten viimeinen numero, jonka Jupe Permanto on luonut. Että me ollaan hyviä! Valloitetaan maailma monella tapaa, kun lehtikin alkaa hiljakseen valua stadin suuntaan. Jupe siis aloittelee uudessa työssään lehden ilmestyessä. Lisäksi toimittajamme Nita Ukkonen siirtyy, ainakin kesäksi, töihin Iltalehteen. Kaikki haluaa meidän tiimin ja repivät sitten palasia irti, kun eivät kaikkia saa lähtemään. Onhan se harmi, että lehden kasvaessa myös porukka vaihtuu. Minä olen, pysyn ja hallitsen tätä julkaisua kuin Gaddafi Libyaa. Anteeksi valtionsa virallinen nimihän on Libyan Kansan Suuri Sosialistinen Arabijamahiriya – tuosta valtion nimestä olisi pitänyt jokaisen pystyä ennakoimaan tulevat ongelmat. Noin. Nyt olen haukkunut uskovaisia, libyalaisia ja kehunut ISO lehden porukkaa. Olisiko sitten aika kehua itseään? Minuthan tunnetaan tasapainoisena ja nöyränä ihmisenä, jolle itsensä hehkuttaminen on vaikeaa (toim. huom. Yeah right…).

Yhteistyössä:

”Musiikki ja harrastukset”-numeroon kirjoitin laajalti musiikista. Sisältö alkaa olla jo liian laadukasta lehden olemukseen verrattuna. Tässä päätoimittajan roolissa olen kehittynyt niin ihmisenä kuin kirjoittajanakin. Olen nykyisistä ISO lehden päätoimittajista paras! Olen rekrytoinut tiimiin tekijöitä, jotka ovat kasvaneet ja lähteneet maailmalle. Uusia tekijöitä on taas rekrytoitu. Maailma muuttuu, mutta ISO lehti pysyy paikallaan, kun oikeasti ammattitaitoiset lähtevät muualle ja minä jatkan täällä. Eiku.


N.Y.T

Tarkka-ampujat Rei’ittimet Kuka

tarkk’ampujat reijjittimet ketä

pientä

4

ISOA

Isolehti.fi 03/11

TAPAHTUMAT lahti

11. – 13.03. Salpausselän kisat 2011 - Urheilukeskus

19. – 20.03. Hyvän Mielen Markkinamessut - Kotkan urheiluhalli

26. – 27.03. Huutopussin MMkisat

31.03. Veroilta Lahdessa - Lahden Seurahuone

- Kotkan Vpk-talo

02.04. Late Night with RedNoseClub - Teatteri Vanha Juko

lappeenranta & Imatra

Hämeenlinna

11.03. Piplia – iso kirja kannesta kanteen (tai ainakin puoleen väliin...) - Verkkatehdas

11. – 12.3 Mustalaisruhtinatar - Verkkatehdas

11.03. Muna-atomi – ravintolateatteriesitys

05.04. Kuinka hoidan astmaani?

12.03. Hätärakettien koulutusammunnat veneilijöille

5. – 27.03. Teatteri Bufonata: Mutka

02.04. ”Tunti ennen tansseja” -tanssikurssi

25.03. Osmon Avoimet Jamit

16.03. Suomen Rautatiemuseon syntymäpäivä (113 v.)

03.04. Kouvolan jäätaiturien kevätnäytös

13.03. Yleisöopastus klo 15.00

05.04. Suomen maakuntakivet

- Lahden jalo- ja Korukiviharrastajat ry

kouvola

16.03. Kääk! Sängyssäni on varas! - Kouvolan teatteri

- Linnoituksen Krouvi

- Loma- ja kokoushotelli Marjola

- Kuntotalo, Salpausselänkatu 38

- Kouvolan jäähalli

- Osmo’s Cosmos Bar

Riihimäki

- Riihimäen taidemuseo

- Hämeenlinnan pääterveysasema

Hyvinkää

- Ruotsalainen koulu

- Hyvinkäänkatu 9

20.03. ”Mie ja Sie Hyvinkäällä 70 vuotta” - Hyvinkääsali

24.03. Mielensäpahoittajailta

kotka

12.03. Eläinsuojelupäivä

- Riihimäen kirjasto

- Maretarium, Sapokankatu 2

Luxusta ANNA LAhjAksi hemmotteLuhetki

Voit valita lahjakorttiin hoidon tai hoitokokonaisuuden suoraan hinnastostamme tai summan, jonka kortin saaja voi käyttää vapaasti valitsemiinsa hoitoihin.

Luxusta Erittäin suositut lahjakorttimme ovat voimassa 6 kuukautta niihin merkitystä päiväyksestä.

a ll a il it t o k s u ll a iv o i Pien s Rosson lautasella!

Rypsiporsasta tarjolla ajalla 9.3. – 10.5.2011

-suuri mullistu

Luxusta

Rossolla on ilo tarjota ensimmäisenä täysin uudenlaista, luonnollisesti rasvan laadultaan parempaa HK:n kotimaista Rypsiporsasta. Tämän sydämelle ystävällisen innovaation taustalla on porsaan oma ruokavalio, jota on muutettu lisäämällä siihen rypsiöljyä. Näin porsaanlihan rasvan laatu on saatu parantumaan ravitsemussuositusten mukaiseksi ja se sisältää jopa neljä kertaa enemmän hyödyllisiä omega 3 -rasvahappoja kuin tavallinen porsaanliha. Rypsiporsas® on myös maukkaampaa, mureampaa ja mikä parasta, täysin luonnollisella tavalla!

– Tule, kokeile ja syö itsesi hyvälle tuulelle! Esim. Possu Focaccia 13,50 (norm. 15,90) • Pariloidun focaccia-leivän välissä paahdettua rypsiporsaan sisäfileetä, pippurikastiketta, salaattia, rucolaa, marinoitua punasipulia ja paneroitu sipulirengas. Lisäksi ranskalaisia perunoita ja barbecuekastiketta.

Aleksanterinkatu 16, 15140 Lahti, Puh (03) 751 5535, rosso.lahti@sok.fi

Katso tarjouksia osoitteessa: www.kosmetologikoulu.com


Isolehti.fi 03/11

5

Kuntosali asiakkaille – Lumo Liikuntakeskus Oletko harkinnut kuntosi parantamista vuosia? Niin ISO lehden toimituskin, mutta emme ole löytäneet itsellemme sopivaa salia vieläkään. Kierrämme tutustumassa kaikkiin alueemme saleihin ja haluamme löytää omamme. Osa meistä innostuu rankemmasta meiningistä, mutta osa toivoo rauhallisempaa ja rennompaa suhtautumista. Heille löysimme Lumo Liikuntakeskuksen Lahden keskustan läheisyydestä.

NÄIN TOIMINTAA KUVAILEE Sari Myllymäki, jonka löysimme salilta neuvomassa asiakkaita. Tunnelma oli positiivinen ja kukaan ei näyttänyt kuolevan nestehukkaan kuntopyörien päälle.

Kuntosaleilua harkitsevat suhtautuvat yleensä lievällä negatiivisuudella saleihin. Syynä se, että suuri osa saleista on täynnä itseään jo vuosia treenanneita lihasmassoja. Lumo lähtee liikkeelle siitä, että jokaisen pitää pystyä suoriutumaan saleilusta. Ryhmäliikuntatunnit on suunniteltu sellaisiksi, että ensikertalainen ei kuole sydänkohtaukseen. Eikä salilta edes voi löytää isoimpia painoja.

SARI ESITTELEE VIELÄ überviihtyisät tilat loppuun. Lievällä katkeruudella totean naisten pukkarin olevan parhain, mitä olen millään salilla nähnyt (toim. huom. Hengailetko paljonki naisten pukkareissa, Jarkko?). Miesten puolelle tehtiin saunakivien asennusta, joten sitä en päässyt tutkimaan tarkemmin.

MIKÄ HEIDÄN VAHVUUTENSA siis on, kun muut tarjoavat rankempaa, villimpää ja lihaksikkaampaa menoa? - Haluamme olla sali, jonne asiakkaamme haluaa tulla kuntoilemaan ja voivat samalla nauttia kokemuksesta.

- Olemme panostaneet paljon tekniikkaan, viihtyvyyteen ja etenkin asiakaspalveluumme.

KOVIA LUPAUKSIA, mutta tilojensa perusteella liioittelua ei ollut ilmassa. Minut laitetaan testaamaan kuntopyörää, jokaisessa on muuten oma näyttönsä, josta voi katsella televisiota tai esimerkiksi päivitellä Facebook-statustaan. ”Oon tääl salil treenaamas”-tilapäivitykset saanevat jokaisen kaverin ärsyyntymään juuri sopivalla tavalla. Laitteet ovat osoittaneet erinomaisuutensa ja minä huonon kuntoni.

LUPAUKSET EIVÄT TUNNU olevan ihan tyhjästä siis vedettyjä. Lumo Liikuntakeskus on asiakaslähtöinen ja he haluavat palvella ihmisiä, jotka eivät halua repiä itseään hengiltä salilla. Ilmapiiri ei ole tuskaisan suorittava vaan rento ja piristävä. Jopa viaton toimittaja koki olevansa sopivassa ympäristössä.

Valimo

Askonkatu 13, LAHTI 15100

ETHÄN EMPINE EDUSKUNTAAN LEMPINEN. Vahvalla ammattiyhdistystaustaisella ja valtakunnallisella Itellan perusjakelun pääluottamusmiehellä ei ole aikaa empiä. Asiat täytyy hoitaa ihmisläheisesti yhteistyöllä kuntoon asianosaajan vankalla ammattitaidolla sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus mielessä. Energisen paljasjalkaisen lahtelaisen puuhamiehen sydäntä lähellä ovat seuraavat asiat:

! e l l a r k o u v n Tarjotaa

• Matalankynnyksen lähipalvelut sosiaali- ja terveys, sekä sivistyspuoleen; unohtamatta peruspalveluita • Nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyteen satsaaminen • Hämärät työt kuriin • Työeläkkeitä ei leikata • Työelämän kokonaisvaltainen kehittäminen • Politiikan ymmärrettävyys

Asioiden ajaja – www.karilempinen.fi

Korkeatasoinen akustiikka ja äänieristys, tyylikkäät huoneet ja yhteinen olohuone, limu- ja kahviautomaatti, kulunvalvonta, videovalvonta ja vartiointi, ilmainen, langaton Internet-yhteys, edullinen keikka-auto, soitinmyynti vuokralaisille, soittimien, äänentoiston ja valojen vuokraus, alennus studioajasta, soitinhuoltoa alennuksella, edullinen mobiilistudio, bändiohjausta, soitinopetusta, yms.

SOUND-INN VALIMO Askonkatu 13, 15100 Lahti Puh. 040 742 3859, 050 370 7597 valimo@sound-inn.fi


Isolehti.fi 03/11

6

Lahden vanhakaupunki ja mielenkiintoinen kohtaaminen ”Vanhakaupunki” yleensä ymmärretään paikaksi, jossa turisteista lypsetään kaikella mahdollisella historiallisella erikoisuudella ylimääräinen raha. Paikka, jossa myydään villasukkia, sisustustarvikkeita, kukkia, leivonnaisia ja muuta ihanaa. Historiallisuus näkyy myös sekavassa yleiskaavassa ja kapeissa kujissa, joille helposti eksyy ihastelemaan kaikkea poikkeuksellista. Vanhaankaupunkiin kuuluvat suomalaisessa mittapuussa lautarakenteiset talot ja mukulakivipolut. Kun olet käynyt parissa kaupungissa, olet jo nähnyt kaiken.

VANHAKAUPUNKI EI tarkoita aina samaa. Suomessa on useita poikkeuksellisia vanhoja kaupunkeja, jotka ovat jääneet huomiotta, koska ne eivät istu yleisesti tunnettuun formaattiin. Hyvä esimerkki on Lahden kaupungintalon ja Ristinkirkon muodostama akseli, jonka väliin jää Suomen suurimpiin kuuluva tori. Kirkon ja hallinnon akseli on perinteinen mm. Venäjällä. Alue on toiminnaltaan monipuolinen ja visuaalisesti mieleenpainuva. Torin laidalta löytyvät mm. kauppahalli, ”Hakkapeliittojen kotiinpaluu”-patsas ja toisinaan jopa humaltuneita ihmisiä…

LAHDEN VANHANKAUPUNGIN "löytäjä" on tuore keskustaisäntä Timo Taulo. Keskustaeheytyksen sivutuotteena toivottavasti syntyy yleinen termi, jota lahtelaiset tulevat käyttämään. ISO LEHTI TULEE TEKEMÄÄN oman osansa Lahden vanhankaupungin piristämiseksi. Kyllä tästä hyvä tulee, kunhan ihmiset osaavat käyttäytyä.

Ihminen osaa käyttäytyä

Ja juuri kun tämä teksti oli saatu valmiiksi, olimme itseriittoisen tyytyväisinä tupakalla toimistorakennuksen etuovella. Ohi kävelee nuorehko mieshenkilö, joka poimii maahan ohikulkijalta tippunee omaisuuden, juoksee kiinni yli sadan metrin päähän ehtineen omistajan ja palaa takaisin ovemme kohdalle. Sieppaan hänet kiinni ja nimekseen paljastuu Antti Laitinen.

HÄN OSOITTI JÄRJETTÖMÄN suurta ystävällisyyttä kaupungissa, joka tunnetaan yleisesti asukkiensa huonosta mielialasta ja pahansuopuudesta. Halusin tietää, miksi hän on ystävällinen, joten ryhdyin utelemaan miehestä enemmän taustatietoa...

- Olen asunut yli neljä vuotta ulkomailla, esimerkiksi Kiinassa ja Irlannissa.

AHAA! Eli ulkomailla on asusteltu ja sieltä poimittu käytöstapoja! Näinköhä tyyppi on ees lahest kotosin? - Täällä mä olen asunut pienestä lähtien suurimman osan elämästäni ja taas takaisin muuttanut. LAHDESSA ON SIIS ystävällisiä ihmisiä. Antti Laitinen etsii itselleen työtä ulkomailla vietettyjen vuosien jälkeen. Palkatkaa hänet, edes joku! Syy takaisintuloonsa oli lievä koti-ikävä ja sopeutumattomuus ulkomaisen työnantajansa työkulttuuriin. Kunnollinen työntekijä yrittää ensin vaikuttaa ja lähtee sitten kävelemään eikä nöyrry ympäröivään maailmaan. Tätä Lahti kaipaa – ihmisiä, jotka haluavat paremman yhteisön ympärilleen! HIENOINTA ANTTI LAITISESSA (ISO lehden mielestä) on hänen vankkumaton ateisminsa. Lähes jokainen ateisti, jonka tunnemme, on osoittanut samaa pyrkimystä kehittää yhteiskuntaa parempaan suuntaan. Kiitos heille ja kiitos Antti Laitiselle aktiivisuudestaan Lahden vanhankaupungin menestyksen puolesta.

Kiristääkö vyö, hajoaako pää? Haluatko elämäsi kuntoon? Lumo Liikuntakeskus on tarkoitettu tavallisille kunto- ja terveysliikkujille, joiden ensisijainen tavoite on oman terveyden parantaminen ja ylläpitäminen. Siispä tuumasta toimeen! Tule katsomaan minkälainen Siispä tuumasta toimeen! on täyden Tule katsomaan minkälainenkuntoklubi. on täyden palvelun nykyaikainen palvelun nykyaikainen kuntoklubi. Soita numeroon

Soita 045numeroon 204 8171 tai laita sähköpostia osoitteeseen 045 204 8171 info@wellfitfinland.fi, tai laita sähköpostia osoitteeseen niin varaamme sinulle ilmaisen tutustumisajan Lumo Liinfo@wellfitfinland.fi ikuntakeskukseen. niin varaamme sinulle ilmaisen tutusHyödynnä huikeat ennakkovaraajan edut ja tumisajan Lumo Liikuntakeskukseen. säästä vuodessa jopa 400€! Ei liittymismaksuja! Tervetuloa voimaan hyvin!

Tervetuloa voimaan hyvin!

Luhta Center, Laune, Saksalankatu 6, 15500 Lahti.

ISO lehti 235x177.indd 1

3/2/2011 6:13:09 PM


Isolehti.fi 03/11

Ilmiö

Tiedätkö ilmiön? Kerro siitä meille: info@iso-l.fi.

Hiihto ja -museo Talvi on ollut viattomien ihmisten kimpussa vuoden 2011 aikana aivan liian eeppisesti. Pakkanen on pysytellyt noin 54 miinusasteen paikkeilla, ilma on ropissut alas taivaalta ja on pitänyt hengitellä tyhjiötä. On ollut liian kylmä ihmisen tehdä yhtään mitään. Eräät kuitenkin ovat harjoittaneet hiihtoa. Tuo tuhansia vuosia vanha laji, joka on jo ollut kisojenkin kohteena noin 150 vuotta, pysyy ladulla vuodesta toiseen. Päätimme selvittää mistä tässä on kyse ja marssimme Lahden Hiihtomuseoon. Pelkäsimme, että joudumme kuuntelemaan vuolaita kertomuksia siitä, miten ennen hiihdettiin kouluun, vaikka kouluja ei edes ollut, kun ne piti ensin itse rakentaa. Sen sijaan meidät laskettiin ovista jonkun miehen toimesta. Tuo museo-otus ei vaikuttanut perinteiseltä hiirulaiselta, vaan hän tehokkaasti otti asian hoitaakseen (vaikka emme edes olleet kanssaan mistään etukäteen sopineet). Tehokkaan 3 minuuttia kestäneen keskustelun jälkeen pääsimme sovitun ihmisen kimppuun. Tai siis hänet laskettiin meidän luokse museoeläinhäkistään (sanoivat sitä toimistoksi).

TUO NUORI NAINEN, jota kutsuttiin Tiina Jantuseksi, on ollut takaisin Hiihtomuseo-kuvioissa vuoden ajan. Hän vastaa näyttelyistä ja kehittämisestä. Me halusimme kuitenkin tietää, mitä hiihto on.

HIIHTOMUSEON NÄYTTELY kätkee sisälleen useita mielenkiintoisia tarinoita hiihdon historiasta. Maailman vanhimmat suksetkin löytyvät. Ihan omin kätösin ja jaloin pääsee myös kokeilemaan laskettelua, ampumahiihtoa ja mäkihyppyä. Mekin testasimme, sisällä lämpimässä! Halusimme tietää, miltä ne lajit tuntuvat, mutta ilman kärvistelyä ulkoilmassa. Hiihtomuseo on mitä mahtavin tapa tutustua maamme kulttuuriin! JANTUNEN OLI INNOKAS, aivan toisenlainen kuin kuvittelimme. Arvelin, että kyseessä on kirjastotäti, joka itsekseen jutellen kertoo asioista, jotka eivät kiinnosta ketään. Toisin kävi ja 30 minuutin budjetoitu aika muuttui reiluksi tunniksi, jonka jälkeen oli pakko lähteä pois. En olisi halunnut, vielä jäi leikittävää. HIIHTO ON ILMIÖNÄ hyvin pohjoismaalainen. Se on ollut kätevä tapa liikkua lumen yllättäessä. Nykyään se on parasta, jos haluaa nähdä Suomen luontoa talvella. Tasa-arvoistakin se on, sillä Suomi aloitti ensimmäisenä maailmassa naistenhiihdot. Nykyään on tietenkin hilpeää ajatella, että naisilla ei ole ollut mahdollisuutta huippuurheiluun. Ennen oli kuitenkin toisin ja Suomi muutti maailmaa. Tästäkin näkökulmasta voi hiihtomuseoon tutustua ja oppia, että tuo talvinen laji, joka tuskastuttaa useita peruskoulun oppilaita, on ollut osana muutosta. Tuo muutos on tuonut naisille paremman aseman, tuo muutos on vilkastuttanut kulttuuriamme, tuo muutos on ollut askel kansainvälisyyteen. Hiihtomuseo aivopesi minut ja nyt tekee mieli päästä pakkaseen kokeilemaan sitä hardcore-versiota, oikeaa ulkomurtomaahiihtoa.

/ jrepo

KAIKKEEN EI KUITENKAAN hiihtomuseo antanut vastausta (tai sitten emme kerinneet kaikkeen perehtymään mäkihyppelyn ohella). Haluaisin yhä tietää, miksi hiihtämisen tasamaaversio rinnastuu rikolliseen touhuun. Murto-maa-hiihto… kaikkea ei toimittaja voi ymmärtää (toim. huom. Voi kun JOTAIN ymmärtäisit edes...). JA JUURI ENNEN lehden painoa sain vastauksen pähkäilyihin Lahden Hiihtomuseolta... Kuten jo todettua, toisinaan sitä jopa oppii jotain. ”Murtomaahiihto” -sanan taustalla on hiihtokilpailujen siirtyminen tasaiselta maalta (pelto, järven jää) mäkiseen maastoon. Suomessa kilpahiihdossa siirryttiin murtomaalle 1920-luvulla. Tähän liittyy myös Salpausselän kisojen alkaminen 1923. Syynä muutokseen oli mm. halu menestyä kansainvälisissä (murtomaa) kilpailuissa kuten Norjan Holmenkollenin kisoissa. Sukselta murtomaa edellytti entistä ketterämpää ja kääntyvämpää muotoa. Suksi lyheni ja muuttui etupainoisemmaksi verrattuna tasamaasukseen

MENE SINÄKIN Lahden Hiihtomuseoon ja kokeile itse lajeja. Joku hullu niitä oikeasti tuolla 76 asteen pakkasessa harjoittaa. Lisäksi saatat kaiken huvin ohella ymmärtää hitusen enemmän yhteiskuntaa. Kursivoidut kohdat perustuvat Hiihtomuseon propagandaan ja niiden totuusarvoa on paras pohtia jokaisen itsekseen.

7


Isolehti.fi 03/11

8

Baarielämää

A

siaa Laulamisesta

Lähes jokainen meistä on ollut kännissä. Silloin tekee mieli huutaa. Osaan iskee inspiraatio myös esiintyä laulaen. Ääni ei välttämättä jokaisella ole kohdallaan, mutta halu kertoa tunteensa laulun sanoin on polttava. Kannattaakin valmistautua ennakkoon, että ei tule pahimpia virheitä tehtyä, kun seuraavan kerran valtaa mielen halu julistaa asiansa musiikin kielellä. Jälleen kerran ISO lehti opettaa tärkeistä asioista, joita kukaan muu ei edes tärkeänä pidä.

LAULUTAITO Kännissä tuppaa unohtumaan itsesensuurin rajat. Jos et oikeasti osaa laulaa lainkaan – keskity tällöin helpompiin kappaleisiin tai tulkitse niin yli, että kukaan ei kiinnitä huomiota laulutaitoon. Laulukyvyttömille ehdotamme seuraavia artisteja emuloitavaksi tilanteesta riippuen: - Leevi & The Leavings - Bob Dylan - Pelle Miljoona - Motörhead - Dimmu Borgir - Popeda

MILLOIN VOIN LAULAA? Laulaminen on yleisesti ottaen kätevä tapa kertoa tunteensa. Samalla se on hyvin henkilökohtainen ja suurinta osaa muista ei kiinnosta lainkaan ahdistuksesi tai ilosi. Joten keskimäärin AINA kannattaa olla laulamatta. Tiettyihin tilanteisiin laulu kuitenkin sopii kuin nyrkki voihin.

Kaveri palaa pöytään matkassaan prikallinen jekkushotteja: R.E.M. - It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine) Jatkot alkavat hiipua ja viinat on loppu: The Doors - The End

Seuraavaksi listaamme tilanteita, missä spontaani laulaminen on hyväksyttävää, kuitenkin mainitsemiemme kappaleiden puitteissa.

Hoiput baarista kotiin yksin taas kerran: Whitesnake - Here I Go Again

Tulipalo: Midnight Oil - Beds Are Burning

Heräät vessan lattialta pönttöä halaten: Stam1na - Likainen parketti

Tuntematon seksikäs potentiaalinen partneri istuu läheisyydessäsi: Sin with Sebastian - Shut Up (and sleep with me)

Kun edellisen päivän eeppinen krapula on väistynyt ja olo on taas normaali: Pearl Jam - Alive

Kaverisi laulaa kännissä jotain angstibiisiä: Bloodhound Gang - Lift Your Head Up High and Blow Your Brains Out

Olet äänestämässä eduskuntavaaleissa: Genesis - Land of Confusion

Anopin hautajaiset: Wizard of Oz - Ding-Dong! The Witch Is Dead

Ihana lapsesi heittää ruokakulhon lattialle neljännen kerran kolmen minuutin sisään: Queen - I’m Going Slightly Mad

On perjantai: The Cure - Friday I’m in Love

Kesäloma päättyy: Mokoma - Hei Hei Heinäkuu

Vaimosi lähtee toisen miehen matkaan: Cee-Lo Green - Fuck You

Palkkapäivä: Uriah Heep - Easy Livin’

TILANNETAJU Osaat siis laulaa, ainakin omasta mielestäsi. Erinomaista, mutta laulatko oikeassa paikassa oikeaan aikaan? Harjoittele seuraava tarkistuslista ulkoa, että tiedät jatkossa reagoida oikein.

Oletko lähellä sammumispistettä?

Laulaako joku muu? Kyllä

Onko se keikalla? Kyllä

Ei

Älä sinäkään laula.

Ei

Istutko lukitussa kopissa? Kyllä

Älä laula.

Ei

Pissaa laulamatta.

Ei

Oletko onnellisesti uudessa parisuhteessa?

En

Palaa ensimmäiseen kohtaan kun olet.

Tiskille, MARS!

Älä laula mitään muutakaan.

Älä laula.

Oletko baarin vessassa? Kyllä

Ei

Tekeekö mieli laulaa Aikuinen nainen? Kyllä

Käske sen lopettaa. Älä silti itse laula.

Älä laula.

Kyllä

Kyllä

En

Laulamalla et seuraa saa, joten älä laula.

Oletko baarissa kännäämässä? Kyllä

Miksi?! No, laula nyt sitten...

En

Oikein! (Älä laula.)


Isolehti.fi 03/11

9

BARcode

abcdefghijkhijk

Stadin valtaus Iguanasta käsin

! p m u J JJ

Ja niin otti ISO lehti ISOn askeleen kohti sitä kuuluisaa suurta maailmaa. Tästä numerosta lähtien lehden löytää myös pääkaupunkiseudulta. Kiitokset tästä Iguana-ravintoloille, jotka ovat ottaneet lehtemme omakseen. Pakkohan se oli sitten hoitaa itsensä Iguanaan syömään ja toiseen standup-keikalle. Lue, miksi sinun kannattaa heillä käydä ja ole kanssamme samaa mieltä – Iguana on asenteellinen ketju Stadissa.

KAISANIEMENKATU 3 Entinen lahtelainen pyörittää toimintaa, joten tästä saimme hyvän tekosyyn mennä nauttimaan korruptiopöperöt. Mukana matkassa nettitoimittajamme Petteri. - Iguanan ideana on tarjota erinomaista ruokaa kilpailijoitaan edullisemmin.

TÄMÄ VÄITE TESTATTIIN ja todettiin todeksi. Päivänannoksena toimi mitä maittavin annos, jonka kuvailu kebab-tyyppiseksi ei tekisi sille oikeutta. Salaatti oli myös tuoreen narskuvan nautinnollista. Mikäs siinä, kun hinnat ovat vielä edullisia, niin tästähän tulee uusi vakiopaikka aina, kun junalla Helsinkiin iskeytyy. Ravintolahan on korttelin päässä asemalta. Tunnelma on mukavan rento ja yöelämäkin tullaan tässä paikassa testaamaan myöhemmin.

MANNERHEIMINTIE 12 Kellarissa oli sitten stand up -keikka sovittuna. Koska asiat pitää tehdä vaikeamman kautta, niin yleisönä toimi 20 ovimiestä, kun hehän tunnetusti eivät naura. Sain heidät nauramaan ja samalla tuli todistettua myös järjestyksenvalvojien huumorintaju. He olivat ihan ihmisiä, pelottavaa. Heistä muutama oli Lahdesta kotoisin, joten eiköhän tuo stadin valloitus onnistu, kun nyt jo olemme soluttautuneet järjestyksenvalvojiin ja ravintoloitsijoihin. KEIKKA MENI PASSELISTI ja tarjoiltu ruoka oli yhtä mainiota kuin Kaisaniemenkadulla. Iguana lunastaa paikkansa monipuolisena ravintolana – niin lounaspaikkana kuin viihtymisen kannalta. Mannerheimintien Iguanan alakerta on niin sanottu kellariravintola. Paikka on juuri sopivan tilava pienille ryhmille, jotka haluavat nauttia elämästään erinomaisessa tunnelmassa. Kerrankin myös mitä parhain tila stand up -koomikolle esiintyä. KESKUSKADUN IGUANA jäi enää testaamatta, mutta eiköhän laatu pysy kohdillaan sielläkin. ISO lehti kiittää, kumartaa ja ylistää Iguanaa rohkeasta vedosta ottaa lehtemme luettavaksi asiakkailleen. Näin se maailma valloitetaan!

ssa Lahden Hiihtomuseo koet ”Selän henkeä” ja hyppäät mäkihyppy simulaattorissa

Hiihtomuseo kuuluu Lahden ”must” -vierailukohteiden listalle. Museossa on tekemistä koko perheelle kuten huippusuosittu mäkihyppysimulaattori, jossa voit kokeilla omia mäkikotkan siipiäsi. Suuren urheilujuhlan tuntua voit kokea ”Selän henkeä” -näyttelyssä, ladun varrella ja kisamontussa. Kisamuistot sekä ajankohtaiset fanituotteet hankit kätevästi museokaupastamme. ”Aidot” mäkipipot, kannustusliput ja design-lumipallot kuuluvat valikoimiimme. Kahvila- ja ravintolapalveluita tarjoaa huippupaikalta Ravintola Voitto. Meiltä saat myös monipuoliset kokous- ja ohjelmapaketit. Voit myös järjestää joukkueellesi ”omat talviurheilukisat” toimintaosastollamme. Vieraile myös muissa Lahden museoissa. Historiallinen museo, Taidemuseo ja Radio- ja tv-museo. Olemme ovat auki ympäri vuoden: ma-pe 10–17, la-su 11–17.

IG U A N A L U N A S TA A PA IK K A N S A M O N IP U O L IS E N A R AV IN T O L A N A

Salpausselän kisat maaliskuussa 2011 jo 86. kerran

Urheilukeskus, Salpausselänkatu 8 p. (03) 814 4523 tai (050) 398 5523 museo@lahti.fi www.lahdenmuseot.fi Lahden keskustan vieressä, runsaasti ilmaista parkkitilaa, matkamuisto- ja lahjatavarakauppa

M U K AVA A M U I LLE K I N KU I N VAI N PE N KK I U R H E I LI JOI LLE


Brädi & Cheek

– Kotimaisia hittejä Suomen Chicagosta

Suomen hiphop-skene on kasvanut useiden vuosien ajan. Rock on saanut väistyä, kun nuoremmat ovat ottaneet rapin omakseen. Kärjistetysti ghetoista lähtenyt musiikki on kasvanut myös maailmalla ja suurimmat

artistit ovat tavalla tai toisella lähes kaikki tekemisissä skenen kanssa. Suomessa tuntuu välillä iskevän jo väsymys päälle, mutta artistit onnistuvat vuodesta toiseen piristämään koko kulttuuria.

Aiemmin lehdessämme on haastateltu Cheekkiä (Jare Tiihonen) ja Brädiä (Kapa Härkönen) erikseen. Miehet ovat kuitenkin kaveruksia, joten päätimme yrittää suostutella heidät yhteiseen haastatteluun. Etukäteen olisimme tietenkin voineet pohtia asiaa hitusen enemmän, mutta aina mekään emme ole fiksuja.

MAAILMA ON PIENI

on kaikkien saatavilla, tun Kun koko hiphop-skene iste art isia a nostaa kotima tuu välillä hieman oudolt kin ten kui on een meininkiin ja esille. Syy suomalais Se, urimme erilaisuudessa. ttu kul ja sä les etenkin kie ele utt puh ttä mä ttä väl a, ei mikä toimii Amerikass mi Suo ailma on pieni, mutta suomalaista nuorta. Ma man erillään. on siitä onneksemme hie

KE RT OO olleensa Kapan KU VA AJA MM E SA MP O tee elen, miksi hän ei sitten hyvä koulukaveri. Ihmett pa Ka tettään, mutta kun haastattelua. Epäilen väi eä ylp ja aa vehtii vain kuvaaj saapuu paikalle, hän ter . nsa itsetuntoo päätoimittaja saa iskun AR ILL OS TA (tiedän jo etu OTAM ME PÖ YD ÄN AM ä enä s äkin, eihän ne ede käteen ihmetteleväni tät …) ja istumme juomaan me am uss mainosta julkais din ea, joka on tulossa sta kahvia. Odotamme Jar suunnalta.

BRÄDI AKA KAPA

Kun ensimmäinen varsinainen julkaisu, ”Repullinen hiittiä”, ponkaisee suureen suosioon, mitä voi jatkossa tehdä? - Kyl mulle on iskeny stressi siitä, mitä teen seuraavaan julkaisuun. En osaa itse niin hyvin sanoa biiseistä, että onko niissä hittimateriaalia vai ei. Hittejä on tehtävä ja itse nautin myös siitä ja etenkin niiden esittämisestä.

KAPA ON PITKÄN LINJAN artisti, vaikka ei ole omia julkaisujaan puskenut ulos kuin vasta yhden. Ammattitaito on siis kohdillaan, mutta useilla artisteilla toisen levyn tekeminen on aina vaikeampaa. Itsekritiikki iskee ja lopulta päädytään liian monimutkaiseen maailmaan. - Mä tiedän, missä olen helvetin hyvä ja oma tekniikka on huipussaan.

MIES SUHTAUTUU KOVIN ammattimaisella asenteella kysymyksiin, ehkä jopa tylsästi. Nopeasti käymme läpi elämässään tapahtuneita muutoksia. - Kaikki suuret muutokset on tapahtunut muutamassa kuukaudessa tässä.

VOIMME SIIS ODOTTAA niihin liittyen varmaankin kappaleita. Artisti käsittelee omia asioitaan usein kappaleissaan, vaikka pinnallisesti biisit olisivat pelkkää itsehehkutusta.

, missä ä n ä d e i t ä M in hyv on t e v l e h n e ol niikka k e t a m o ja n. huipussaa


”mKaaihkdkoi lolinstaina CHEEK AKA JARE

a.

Jarekin pääsi keskuuteemme ja halusi syödä. Ruuan ohella hän kertoili äärettömän positiivisin sanoin yhteistyöstään Kapan kanssa. Omasta maailmastaan mies ei kovin helpolla mitään kertonut. Aikaisempaan haastatteluun verrattuna mies vaikuttaa huomattavasti rennommalta. Jotain on pään sisällä tapahtunut. - En mä jaksa stressata niin paljoa. Tiedän aika hyvin etukäteen mikä kappale on tuleva hitti ja mikä ei. Pystyn sen aika hyvin sanoo myös muiden teoksista.

ITSENSÄ KEHUMINEN KUULUU hiphop-kulttuuriin (ja ISO lehteen…). En päästä Jarea helpolla, vaan haluan tietää, mitä mies voi enää tehdä. - Olishan se hienoa käydä kiertueella ulkomailla. Ei vaan voi, kun mun englanti on ihan paskaa.

MAAILMA ON PIENI, eikä se olisi mikään ihme jos Suomesta oikeasti onnistuisi joku lyömään itsensä läpi isommilla markkinoilla. Paleface ja Redrama ovat omalta osaltaan jo avanneet tietä. - Kymmenen vuotta on nyt tullu tehtyä ja enköhän musiikin kanssa jatka niin pitkään kuin mitenkään mahdollista. Ehdotan, että hän opiskelee sitä englantia kymmenen vuotta. - Kaikki on aina mahdollista. Onhan se hienoa kun kaverit käy ulkomaan kiertueilla…

ILMAAN JÄÄ LIEVÄ maku toteuttamattomasta unelmasta. Jare ei ole lainkaan katkera muiden menestyksestä ulkomailla, mutta itsekin voisi sinne lähteä. Suomessa on mies jo kuitenkin tehnyt lähes kaiken mahdollisen. Brädillä on vielä matkaa samanlaiseen menestykseen.

LAHEST

Niin nousi Lahden ”ghetoista” kaksi artistia. Jare ja Kapa aloittivat nuorena ja keskittyivät asiaansa. Molemmat ovat nyt huippuosaajia musiikin suhteen. Yhteensä heillä on kymmeniä hittejä takanaan ja varmasti useita tulossa. Laajemminkin voisi asioita silti tehdä. Unelmat jostain suuremmasta vievät eteenpäin ja on hienoa kuulla kuinka huippuartistit katsovat eteenpäin. Aloilleen ei kannata jäädä.

MAAILMA ON PIENI ja mahdollisuudet suuret. Suomalainen kulttuuri ei kuitenkaan niin paljoa poikkea, etteikö täällä toimivat asiat toimisi muualla. Jaren sanoin: - Voisinhan mä kääntää mun vanhat hitit englanniksi ja katsoa mitä siitä tulee. LAHDESTA POJAT LÄHTIVÄT ja valloittivat Suomen. Onko seuraavaksi vuorossa maailman valloitus vai mihin tie vie? Minua ei haittaa vaikka kumpikaan ei lähtisi ulkomaille. Unelmat ovat kaunis asia ja niitä pitäisi jokaisella olla. Unelmat veivät Jaren ja Kapan sinne missä he nyt ovat (ja toinen heistä on jopa päässyt pois Lahdesta…). LAHTI EI SIIS LIENE sen ihmeellisempi paikka kuin Compton hiphop-kulttuurin luomiseen ja ylläpitämiseen.


LÄhetä lemmikkisi KUVA tai muuta postia palstalle: pet@iso-l.fi

INHOTTAVA OTUS #3 – Kielensyöjätäi (Cymothoa exigua) Oletko koskaan aamulla herännyt siihen, että kielesi tilalle on ilmestynyt parasiittinen täi-otus? Hyvä, olet välttynyt tältä kammotukselta. Koska yhtään tapausta ihmiseen tarttuneesta Cymothoa exiguasta ei löydy, niin voimme vain olettaa, että kukaan ei elänyt kertomaan.

Kyseessä on niin ällöttävä otus, ettei moisesta kykene kuvia lehteen laittamaan, joten tässä kissanpentu!

o

Pet

o

12

Isolehti.fi 03/11

Järkytykseen voi kuolla ja jos kielen tilalla on pullea täi – kuolema järkytykseen on ehkä parhain ratkaisu.

NÄITÄ SULOISIA TÄI-OLIOITA löytyy sen sijaan kalojen suista. Täi tarttuu kielen kantaan ja kieli surkastuu verenpuutteeseen. Täi osaa toimia kielenkannan kanssa siten, että kala käyttelee sitten täitä kielen tavoin. Samalla täi ravitsee itseään nauttimalla verta siitä kielenkannasta. Voiko näin ihanaa elämänkiertokulkua ollakaan?! ENEMPÄÄ TÄSTÄ EI SITTEN tiedetäkään. Kauneinta informaatiota on Wikipedian tarjoama lohdutus, joka suomennettuna kuuluu ”Nykyään uskotaan, että täistä ei ole haittaa ihmiselle”. Miksi ennen uskottiin toisin? Ovatko kielensyöjätäit soluttautuneet poliittiseen päätöksen tekoon ja tiedeyhteisöihin? Sieltä käsin he

julistavat, että heistä ei ENÄÄ ole haittaa! Uskokoon kuka haluaa.

KIELEN KORVAAMINEN TÄILLÄ ei kuitenkaan kuulu lempiharrastuksiimme, joten jatkossa teemme kaikkemme, että täi ei pääse kimppuun. Eniten niihin törmää meressä, joka on vettä. Vesijohtovesi on tuota samaa materiaalia, joten olemme päättäneet lopettaa veden nauttimisen. Koska lähes kaikissa elintarvikkeissa on vettä, emme siis syö mitään. Lukitsimme toimiston oven ja jos joku lähestyy vesipullon kanssa, ammumme kysymättä. Olemme nyt viikon olleet karanteenissa – kielitäihän ei meitä saa!

3x Epäloogiset nimet #3 METSO Metso, niin kanalintu kuin konsernikin, on sekavien nimien sankari. Kansankielellä metso on metso, mutta metso tarkoittaa vain uroslintua. Koppelo on naaraslinnun nimi. Ja ettei menisi liian helpoksi, niin jostain ihmeen syystä urosmetsoja kutsutaan myös nimillä ukkometso ja homenokka. Eikä kukaan tiedä, mistä tuo homenokka-nimitys on tullut. Onneksemme se on katoamassa oleva, paitsi tietenkin tämän jutun jälkeen.

LAITTOMAT LEMMIKIT osa 12:

SAUKKO (Lutra lutra)

Järviemme piristäjä, saukko, tuo eloon virkeyttä. Eurooppalainen saukko, jotka Suomen järvissä vipeltävät, on toistaiseksi uhanalaisten lajien listalla tarkkailtavana. Vuodesta 1974 asti rauhoitettu elukka on kuitenkin elpynyt. Silti näitä ei saa ottaa lemmikiksi. Suuressa maailmassa, eli Ameriikoissa, saukon sikäläistä sukulaista saa pitää kotonaan erikoisluvalla.

ja raahannut ne veteen. Saukko siis pitää huolta siitä, että muut lemmikit eivät pääse riehumaan. Ei se niitä tahallaan tapa, kunhan noudattaa viettejään.

SAUKOT MYÖS PUREVAT paljon, mikä nyt ei kissojen omistajia haittaa. Jos pitäisi valita kissan tai saukon välillä, niin ehdottomasti Lutra lutra on hankittava. Jo latinankielinen nimikin kertoo millaisesta herttaisesta elukasta on kyse. Saukot lutraavat vedessä – onpa toimittaja jopa nähnyt kun ne vapaudessa ovat olleet mäenlaskua.

o

#2 VUOHI Vuohi, tuo peltitölkkejä nauttiva rento kaveri. Vuohi on laji, mutta sen lapsia kutsutaan kileiksi. Tai siis jos ne ovat alle 6 kk vanhoja, jonka jälkeen niitä sanotaan nuorvuohiksi. Kun vuohi saavuttaa maagisen vuoden iän, sitä kutsutaan vuoheksi. Jos tämä vuohi sitten synnyttää, niin se onkin kuttu. Urosvuohta kutsutaan pukiksi, mutta vasta kun se on täyttänyt vuoden.

#1 LEHMÄ Lehmä, tuo jalo ja pyhä otus. Sen lapsen nimi on vasikka. Vai onko? Vasikka tarkoittaa naaraspuolista lehmän jälkeläistä. Urosvasikka on mullikka. Miksi tätä ei opeteta koulussa? Lehmä tuottaa siis vasikoita ja mullikoita, joista sitten kasvaa lehmiä ja härkiä. Lehmähän on siis naaraspuolinen nauta. Härkä on lajin uros, paitsi jos sitä ei ole kuohittu niin se on sonni.

ISO lehti vaatiikin saukon vapauttamista lemmikiksi välittömästi. Syynä tähän on vedessä pätevän eläimen söpöys ja herttaisuus. Tiesittekö, että saukkoa voi kouluttaa ja se oppii kiltiksi ja ystävälliseksi. Samaan talouteen ei silti kannata hankkia pientä koiraa tai kissaa. Erinäisiä kertoja on lemmikkisaukko saanut tarpeekseen muista elukoista

SAUKKO ON MITÄ LEIKKISIN otus ja saattaa tehdä jäynää ihmisille. Osoittaa kunnon asennoitumista elämään, kun puree sitä kättä, mikä ruokkii. Saukot syövät kaloja, mutta toisinaan myös niitä muita lemmikeitä. ERÄÄT NETTILÄHTEET SUOSITTELEVAT fretin ostamista saukon tilalle. Fretti ei kuitenkaan ole vedessä läheskään niin sulokas ja pätevä kuin saukko. Jos Suomen kanta vielä kasvaa, niin emmeköhän kohta saa saukkoja ottaa itsellemme.


Isolehti.fi 03/11

o

Pet

13

Koe-eläinten

Voimassa 30.9. asti Voimassa 3.4. asti

kotona / Nita Ukkonen

Ilman täyttää vieno eläimen tuoksu ja joka puolelta kuuluu hiljaista rapinaa. Tavallinen työpäivä koe-eläinkeskuksessa, jossa pienet jyrsijät elävät pientä elämäänsä kymmenissä häkeissä. Nyt on pakko kerätä rohkeutta ja katsoa kuinka kauheaa koe-eläinten elämä oikein on – vai onko se? Helsingin yliopiston koeeläinkeskuksessa työskentelee tällä hetkellä lähes pelkästään hiiriä. Tai no ehkä joitakin hoitajia ja tutkijoita myös. Koe-eläinkeskuksen kehittämispäällikkö Tarja Kohila on tulossa esittelemään tiloja toimituksellemme. Rukoilemme kuvaajan kanssa, että emme joudu näkemään mitään kauheaa. Kohila vakuuttaa, että mitään kauheaa ei ole. En ole vielä vakuuttunut. Ehkä karaistuneen tutkijan ja eläintenystävän sietokynnys on kuitenkin hieman eri tasolla.

ENNEN ELÄINTEN tapaamista joudumme pukemaan kaavut sekä hengitys- ja hiussuojat. En ole varma suojelemmeko eläimiä vai itseämme. Parempi kuitenkin ottaa suojavarusteet, sillä en tahdo saada mitään eksoottista tautia. Eläimet asustavat kahdessa pienehkössä huoneessa, joiden seinät täyttyvät häkeistä. Uskallan vilkaista muutamaan. Huh, ei epämuodostumia tai ylimääräisiä kehon ulkopuolella kasvavia elimiä kuten odotin.

HIIRET HILLUVAT HÄKEISSÄÄN. Ne kiipeilevät, piileskelevät, nakertavat ja juoksentelevat. Puhtaan valkoisia hiiriä on eniten, ne eivät kuitenkaan näytä niin söpöiltä kuin ruskeat. Silmieni tasolla olevassa häkissä pieni ruskea otus pysähtyy pesemään kasvojaan. - Se on GDNF-hiiri. Kohila kertoo, että kyseisellä hiirellä ja sen sukulaisilla on tärkeä tehtävä. Ne taistelevat Parkinsonin tautia vastaan ja yrittävät

löytää parannuskeinoja. Hiiret eivät kyllä näytä tietoisilta asiasta, mutta niitä tuskin haittaa. Lämpimät olot, ruoka ja siisti kaupunkikämppä jaettavaksi ystävien ja sukulaisten kesken taitavat riittää. Joka häkissä on lappu, jonka mystiset merkkiyhdistelmät kertovat mikä hiiriä vaivaa. Vaikka näyttävätkin tavallisilta hiiriltä, lähes jokaisella niistä on perimässään jokin tauti tai poikkeava geeni. Kyseisten hiirten tarkkailua kutsutaan biologiseksi perustutkimukseksi.

JUURI PERUSTUTKIMUS ON se eläinkokeitten ala, jota on hyvin vaikea korvata millään muulla. Suurimman osan vaikkapa kosmetiikkateollisuuden eläin-kokeista voi suorittaa kudostesteillä, mutta monien sairauksien parantamisessa kyseinen menetelmä taas on lähes hyödytön. Tämän päivän lääketiede nojaakin hyvin vahvasti eläinkokeisiin. Turhia kokeita yritetään kuitenkin välttää ja nykyään esimerkiksi kemikaaleja tuottavat yritykset joutuvat jakamaan tutkimuksista saadut tulokset muiden kanssa.

KESKUSTELUAMME HÄIRITSEE viereisestä huoneesta kuuluva ääni. Joku käsittelee eläimiä. - No niin, kulta. Mene vaan kiltisti sinne häkkiin nyt. Ystävällinen ääni. Hmm. Ovatkohan koeeläinkeskuksessa työskentelevät todella eläinrakkaita vai juuri päinvastoin. Pakko kysyä: kiintyykö kukaan näihin eläimiin? - Hiiriin ei niinkään, sillä ne ovat melko persoonattomia olentoja. Rottien kanssa tilanne on toinen, ne ovat hyvin älykkäitä eläimiä.

ROTTIA ON HELSINGIN yliopiston toisissa koe-eläinyksiköissä. Hiiret ja rotat ovat käytetyimpiä koe-eläimiä ja eniten tutkimuksia niille tekevät yliopistot, joilla tavallisesti on parhaat puitteet ylläpitää koe-eläintoimintaa. Koe-eläinten elinolot on tarkkaan määritelty lain puitteissa. Tapaamamme hiiret asustivat juuri oikean kokoisiksi mitoitetuissa häkeissä, joissa oli juuri tietty määrä virikkeitä. Kaiken lisäksi niiden asuttamat huoneet olivat erikoistiloja, joissa lämpötilasta ja ilmastoinnista pidetään huolta tarkasti. Kohilan mukaan valvonta menee kuitenkin välillä jopa liian pitkälle.

- On hienoa, että eläinten oloista huolehditaan yhteisillä säädöksillä. Välillä paperisotaan kuluu kuitenkin niin paljon aikaa, ettei se enää palvele edes eläinten etuja.

SIIRRYMME KOE-ELÄINTILOJEN syövereistä ylös huoneeseen, joka muistuttaa henkilökunnan taukotilaa. Seinät on käytännössä päällystetty eläinten kuvilla. Ikkunanlaudalla nököttää koira-aiheinen lahjakassi. Joka suunnasta tuijottaa jokin eläin. Työntekijät vaikuttavat todella olevan eläinrakkaita, tai sitten kaikki on taidokasta lavastusta. Mutta eikö eläinten ystävien juuri tulisi vastustaa kaikkea mahdollista koe-eläintoimintaa? Kohila muistaakin työntekijän, jonka kanta eläinkokeisiin oli hyvin kielteinen.

Voimassa 3.4. asti Voimassa 30.9. asti

- Hän perusteli työskentelyään täällä sillä, että hän haluaa omalta osaltaan varmistaa eläinten hyvän kohtelun. Ongelmia kyseisen työntekijän kanssa ei koskaan tullut. Tarja Kohila on työskennellyt koe-eläinten parissa käytännössä koko työuransa, 25 vuotta. Hänellä on myös ollut useita lemmikkejä, joista yksikään ei ole päätynyt koeeläinkäyttöön: - Joskus kyllä uhkailen kissaani kun se käyttäytyy huonosti.

TOISINAAN KOE-ELÄINKESKUKSEEN tulee yhteydenottoja lemmikkinsä kadottaneilta. Puheluissa tivataan tavallisesti onko soittajan lemmikki varastettu koeeläinkäyttöön, kun sitä ei nyt löydy mistään. Vastaus on kuitenkin aina samanlainen:

Voimassa 30.9. asti Voimassa 3.4. asti

- Koe-eläin syntyy koe-eläimeksi ja se kuolee myös sellaisena. Emme varasta lemmikkejä, emmekä todellisuudessa tuo edes omiamme tänne. Helpottavaa kuultavaa lemmikkien omistajille, tai ainakin suurimmalle osalle. Jossain joku varmaan jo haaveilee siitä, miten päästä kertomaan naapureille kuinka oma lemmikki löysi parannuskeinon syöpään.

KIITÄN JA POISTUN. Kotimatkalla mietin vielä kerran kyseisten hiirten asemaa. Tietämättään ne tekevät hyvin tärkeää työtä, joka todennäköisesti jossain vaiheessa pelastaa ihmishenkiä. Niistä huolehditaan jatkuvasti, eikä niillä juuri ole paineita, kunhan vain hengissä pysyvät. Sietääkö niille olla edes vähän kateellinen?

Voimassa 3.4. asti Voimassa 30.9. asti


14

Isolehti.fi 03/11 tällä palstalla tuoreimmat opiskelijafiilikset

Kampuskaradio Opiskelija, mene viihteelle! Oletko raatanut kiltisti opiskelujen parissa vuosia? Oletko repinyt itsesi töihin yövuoroihin kaiken ohella? Etkö osaa ottaa rennosti? Kannattaisi, koska tutkimusten mukaan (jotka keksimme itse) viihteelle lähteminen parantaa mielialaa ja siten kehittää uusien asioiden oppimiskykyä. Jokaisen opiskelijan pitäisi siis lähteä nyt heti baariin, mutta älä ennen tämän tekstin lukemista. ISO lehti kertoo, minne kannattaa mennä ja miksi. MUUTAKIN KUIN MAKARONIA

Amarillo on mitä muikein paikka opiskelijan täyttää vatsalaukkuaan. Ohella etenkin Lahden Amarillon ja Public Cornerin vakiotarjous kahvin edullisuudesta opiskelijoille (1 € / kuppi), joten menes jo viihtymään. Lahden Amarillo on tullut lehdelle tutuksi vuosien varrella ja voimme kehua heitä, vaikka eivät enää olekaan vakiomainostajiamme. Mitäs ovat niin hyviä, että heidän ei tarvitse repiä lisää asiakkaita…

AMARILLOT SIIS SÄÄNNÖLLISESTI ruokakuuriin mukaan. Makaroni on halpaa, mutta tylsää. Amarillo tarjoaa edullisesti ravintoa elämään (seuraa tarjouksia). HÄMEENLINNASSAKIN ON kuulemma opiskelijoita, joten päätimme etsiä parhaan lounaspaikan . Hakuoperaation kestosta ei tarvitse puhua, mutta päädyimme Myllytupaan. Paikka kuulosti sopivan rennolta, mutta vielä enemmän testitiimin yllätti asiakaspalvelun ja hintojen kombinaatio. Oletko opiskelija Hämeenlinnassa? Menes jo Myllytupaan. Sieltä saat elämään parempaa sisältöä. Ruoka oli siellä parempaa kuin osasimme odottaa, suosittelemme.

EIKÄ SE PELKKÄ RUOKA

Lahti on meille tutumpi ja Cheri raikkahin kaikista. Mitä voi sanoa paikasta, jonka jo kaikki opiskelijat tietävät? Olkoon tämä vain muistutuksena siitä, että siellä on hinnat alhaalla ja tuopit ylhäällä. Jotta emme olisi ihan Cherissä jumissa, niin vauhtia voi hakea sen lisäksi Public Cornerista. Tämä anniskelualuepari tarjoaa opiskelijoille rentoutta ja iloa. Cornerissa voi myös törmätä ISO lehden porukkaan, joten kannattaa harkita sinne hakeutumista. Cherissä pyörimme salaa edullisten hintojen aikaan, mutta emme kerro sitä – jää enempi olusta meille.

YÖKERHOON SUUNTA

Lähdet sitten Cheristä tai Cornerista, niin melkein matkanvarrelle Lahdessa osuu myös Déjà Vu. Tuo uusi moderni mesta on niittänyt jo suosiota uskaliaimpien joukossa. Hiljakseen myös muut ovat tajunneet, että se sijaitsee sopivalla etäisyydellä ja on opiskelijaystävällinen. Tämä ystävällisyys näkyy etenkin asennoitumisessa, joka on omien kokemustemme perusteella Lahden uusien anniskelupaikkojen joukossa huippuluokkaa.

NYT OLET SYÖNYT Amarillossa ja juonut mallasta Cherin kautta Cornerissa. Askelsit myös Deja Vu:n ovesta ja nautit olusta sielläkin. Näin Lahdessa – mitenkäs teillä siellä muualla? Kouvolassa samat palvelut tarjotaan, kuten myös Hämeenlinnassa. Emme kuitenkaan kerinneet tekemään yhtä laajaa kierrosta kyseisissä kaupungeissa. Déjà Vu:sta on sopivaa marssia sitten The Roomin suuntaan.

THE ROOM

Oletko käynyt? Mene. Tämä paikka on nyt IN, siellä on parhaat bileet ja tarjoushinnat sopivat lompakolle. Ei siitä tarvitse enempää sanelle. Se on parasta, mitä ihmiskunnalla on tapahtunut sitten tulen keksimisen.

Opiskelijakortilla kahvi 1€ Herkullinen kotiruokalounas arkisin 10.30-14 Myllärinkatu 9, 13100 Hämeenlinna 03 - 570 9371 | www.myllytupa.fi

AinA.

Aleksanterinkatu 10, Lahti

KesKiviiKKoisin opisKelijaystävälliset meiningit! tiesitkö muuten, että meillä iii-oluen keskihinta on 3,30€?

e K o a r Ka ista

a perjaannt taihin maan

Mieti sitä...

Aleksanterinkatu 25, 15140 LAHTI www.ravintolacheri.com


Isolehti.fi 03/11

15

PRoudly presents

URBAN NIGHTS ITS ALL T ABOU OP HIPH

1/4/2011/SIRKUS

DJ RASCAL

DJ AAKE RIKHARD DJ MIX NOT DJ CHICO

SIRKUS/HÄMEENLINNA LIPUT 10€ + NARIKKA/KLO 22 – 04/K-18 SPONSORED BY:


Isolehti.fi 03/11

16

Vaihteeksi vaihtoehtoliikuntaa... Lumisota v2.0 Talvella on kylmä ja kylmään auttaa Lumen poisto katoilta Suomen talviseen säähän kuuluu satunnainen ih- Leikitkö lapsena lumisotaa? Jos et, olet maahanliikkuminen. ISO lehti selvitti miten missade taloyhtiöiden välittömässä läheisyydes- muuttaja. Alä huoli, me pidämme sinusta silti saa parhaiten hien pintaan. sä. Oletko ihmetellyt mistä nämä kaikki putoilijat (toim. huom. Ristus, Jarkko…). Jokaisen suomaJokainen esitelty laji on mitä parhain tulevat? He ovat lumenpoistajia. Heidän tehtä- laisen pitää kuitenkin tietää, mitä lumisota on. vänsä on raivata keväälle tilaa. Suurin osa heistä Jokaisen veteraanin pitää tietää, mitä oli lumisota talviseen hikoiluun. Erikoista ei ole saanut tehtäväänsä koulutusta (eräs ilkeä- v0.5 (talvisota). Me ISO lehdessä päätimme pistää kaikissa on se, että myös mielinen sanoi, että tuskin mitään muutakaan paremmaksi ja kehittää lumisotaa yhä edelleen. paleltumisvammat ovat lähellä. Älä koulutusta). Tämä johtaa siihen, että lumenpoistajat yrittävät tehdä tehtävänsä liian tehokkaasti. OLETKO JOSKUS MIETTINYT sitä, että lumipalsiis turhaan liiku tylsästi, kuntoile Tämä johtaa katoilta tippumisiin. Tämähän kuu- lo ei ole kovin tuhoisa väline? Tästä mekin aloitimlostaa passelilta lajilta! me. Testasimme perinteiset ”jääyllärit” eivätkä ISO lehden neuvoin. Pilkintä

Tämä perinteinen miesten jäiden pinnoilla harjoittama laji on muuttunut vuosien saatossa unisex-meiningiksi. Älä anna tämän huolestuttaa, sillä tosipilkintä on yhä hengissä. Tosipilkintä pitää sisällään kaksi vaihetta, pilkintä ja pilkintä. Testasimme ja totesimme ohjeiden tuottavan juurikin nämä vaiheet.

TOSIPILKKI ON EPÄSOSIAALISIN laji ikinä. Ehkä joku saa kaloista itselleen kaverin, mutta suurin osa tosipilkkijöistä ei ole puhunut toiselle ihmiselle vuosiin. Nämä samoilijat käpertyvät kevään tullen lumesta ja sahanpuruista kasattuun pesään, jossa he nukkuvat kesäunta. Haluatko olla kuin he? Tietenkin. Tarvikkeet: - Jää (ei niin väliä onko kyseessä järvi, meri tai katu) - Kaira - Pilkkiväline - Lämmike (jallu/minttu-kaakao) - Tähtiasentoon pakottava toppahaalari

ETSI ITSELLESI JOSTAIN kaira ja pilkkiväline. Käy Alkossa. Osta yliampuvan lämmin haalari. Metsästä tasainen jäinen pinta. Kairaa reikä. Kokeile tuleeko kalaa. Vaihda paikkaa. Kairaa toinen reikä. Keskimäärin tosipilkkijä vaihtaa paikkaa noin minuutin välein. Etkö usko, että siinä tulee hiki? Etkö usko, että siitä tulee hauskaa kun on juonut hitusen enemmän? PÄIVÄN LOPULLA SINULLA sitten ehkä on kalaa. Sinulla on känni. Sinulla on hiki. Kuntosi kohenee eksponentiaalisesti. Sinun tulee väsy. Kännissä lumi houkuttelee. Silmiesi vuoro on nyt pilkkiä. Nukahdat turvalliseen oloon. Heräät (jos heräät) nälkään ja aloitat operaation alusta. Parhaimmat tosipilkkijät ovat eläneet pilkkielämää pitkään. Onko sinusta siihen?

Selvitimme mitä ihminen tarvitsee harrastukseen. Katso listaus ja voit itsekin toteuttaa unelmasi! Tarvikkeet: - katto

SIITÄ SAA SITTEN uusi kiva harrastus alkunsa. Pidä kuitenkin huolta itsestäsi, koska ISO lehti ei ota vastuuta idiotismistasi.

Luistelupaini

Olympialaisten showlaji (pitäisi ainakin olla, jos ei jo ole), joka saa kenet tahansa lämpimäksi. Todellinen katsojalaji. Luistelupainin ideana on yhdistää paini, sumopaini, taito- ja pikaluistelu yhdeksi isoksi massaksi. Laji on parhaimmillaan joukkueversiona. Tällöin joukkueiden jäsenten tehtävä on saada mahdollisimman paljon tyylipisteitä estäen vastustajan neitimäiset hypiskelyt jäällä. Samalla molemmista joukkueista yksi jäsen luistelee kentän laidan pikarataa (yrittäen tietenkin estää vastustajaa). Näiden lajien tulokset lasketaan yhteen ja siltikään kukaan ei tiedä voittajaa. Tärkeintä on asfaltti-ihottuman jäisten serkkujen syntyminen pelaajien kasvoille ja kannikoihin.

TÄTÄHÄN VOI KUKA TAHANSA harrastaa yksinkin. Parhain lopputulos tulee, kun et kerro muille jäällä liikkujille aikeistasi. Tiedätkö, mikä on vielä hauskempaa? Hakeudu jääkiekko-otteluun ja toteuta unelmasi piruetti-taklauksesta! Sen mekin haluamme nähdä ja nykyiseen lätkän tasoon verrattuna sehän olisi erinomaista vaihtelua kaikkien mielestä. MIKSI JÄÄKIEKOSSA EI ole jo suoraan siirrytty tähän? Unohtakaa ne maalit (tai sitten niihin pitää saada vastustaja taklattua) ja tehkää jotain hitusen jännempää.

nekään onnistuneet kaatamaan toimistorakennuksen seinää. Jotain olisi tehtävä, että lajiin saataisiin takaisin alkuperäistä iloa ja tuhoa.

OLETKO SAANUT LUMIPALLOSTA päähäsi joltain yököttävältä pikku kuspäältä? Oletko halunnut kostaa eeppisesti? Niinhän Suomen kansa on aina halunnut, mutta koska Karjalaa ei saada takaisin, niin kostetaan toisillemme. Lumisota v2.0 lähtee liikkeelle siis vihasta. Unohda ne leikkimieliset lumipesut, joita sinulle annettiin. Muista, että taustalla oli kiusaajan katkeruus elämäsi paremmuutta kohtaan. Saitko traumoja? Hyvä, nyt on vuorosi tuottaa niitä muille. Jos olit itse lumisodissa se kuningas, kannattanee jo alkaa harjoitella puolustautumista. SEINÄ EI KAADU jäiselläkään pallolla. Tiedätkö millä se kaatuu? Singolla. Saako siitä lumista versiota? Mitä väliä. Tiesitkö, että lapsena lumisodassa ei ollut kulkuvälineitä, koska kukaan ei osannut ajaa autoa? Älä pidä kiinni lapsuuden rajoitteista, ota allesi nelivetomaasturi. Sinko – check, maasturi – check. Paras tapa hyökätä on tehdä se yllättäen. Drive-by -lumisota v2.0 -sinkoisku odottaa jo tekijäänsä. MITEN NIIN TOIMITTAJA kärsii katkeruudesta lapsuuden tapahtumia kohtaan? Se parhaiten nauraa, joka käyttää sinkoa! BWAHAHAHAHAHAHAHAHAAHHAAHAHHAAAA! Ja sitten taas terapiaan...


E-EPA-kalaöljy suojaa sydäntä, valtimoita ja aivoja Kalaöljyn terveysvaikutuksia on tutkittu vilkkaasti 1970-luvun alusta lähtien. Tulokset ovat vakuuttaneet erikoislääkäriyhdistysten asiantuntijatkin. Niinpä kalaöljy lisättiinkin äskettäin Suomessa ja muissa EU-maissa valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden ”Käypä hoito” -suosituksiin. Amerikan Psykiatriliiton omega-3-komitea antoi vuonna 2006 suosituksen, jonka mukaan masennuksen ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon tulee käyttää kalaöljyä. Sillä on monia muitakin hyviä terveysvaikutuksia. Kalaöljy sisältää noin 50 eri rasvahappoa, joista parhaiten tunnetaan omega-3-rasvahapot EPA ja DHA. Länsimaissa vallitsevan yleisen käsityksen mukaan molempia tarvitaan, kun taas Japanissa sydänlääkärit vannovat EPA:n nimeen. Heidän mukaansa DHA on vain viaton sivustakatsoja, sydämen kannalta turha rasvahappo. Japanilaiset perustelevat kantaansa maailman suurimmalla kalaöljytutkimuksella, joka tunnetaan nimellä JELIS eli Japan EPA Lipid Intervention Study. Se julkaistiin 31.3.2007 laatulehti Lancetissa.

YLI 18 600 HENKILÖN lähes viisi vuotta kestänyt hanke osoitti vakuuttavasti, että puhdas etyyliesteröity EPA eli E-EPA (1800 mg päivässä) ehkäisee sepelvaltimotautia ja sydänkohtauksia henkilöillä, jotka syövät kolesterolilääkkeitä. JELIS mullisti kertaheitolla käsitykset kalaöljyn merkityksestä sydämen suojauksessa. Omega-3:n tarve on moninkertainen perinteiseen käsitykseen nähden. Kaksi kolme viikoittaista kala-ateriaa ei riitäkään suojaamaan sydäntä, kuten meille on vakuuteltu. JELIS-AINEISTOSTA ON julkaistu äskettäin uutta tietoa Journal of Atherosclerosis and Trombosis -lehdessä (http://20.fi/3086). Analyysi käsitti 15 534 henkilöä, joista tutkittiin äkilliset sydänkuolemat, kliiniset ei-fataalit sydänkohtaukset, epävakaa angina pectoris, sepelvaltimoiden pallolaajennukset ja ohitusleikkaukset. Tulosten mukaan nimenomaan EPA – vaan ei DHA – on tehokasta sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Tämä tulkinta ei tietenkään sulje pois sitä mahdollisuutta, että myös E-EPA + E-DHA -yhdistelmä ehkäisee sydäntauteja ja -kuolemia, mutta sen vaikutus saattaa silti perustua pelkästään E-EPAan. E-EPAA SAANEIDEN HENKILÖIDEN veren EPA:n pitoisuus suureni, mutta ei DHA:n. Mitä enemmän EPA lisääntyi, sitä vähemmän ilmeni sydäntapahtumia. DHA:n pitoisuus ei korreloinut niihin lainkaan. EPAlla ja DHA:lla näyttäisi siis olevan erilainen vaikutus sepelvaltimoissa. E-EPAn vaikutus ei perustu kolesterolin, vaan triglyseridien vähentämiseen ja ennen kaikkea tulehduksen (inflammaation)

ehkäisyyn, vaimennukseen ja sammuttamiseen. Lisäksi E-EPA ehkäisee rytmihäiriöitä, verihiutaleitten kokkaroitumista (veritulppia), lisää valtimoiden kimmoisuutta ja veressä kiertävää adiponektiini-hormonia sekä stabilisoi valtimoiden seinämien plakkeja. Se on hyvin tärkeää, sillä noin 70 prosenttia infarkteista johtuu revenneistä plakeista.

IRLANNISSA ON TEHTY E-EPA:lla kaksi kliinistä tutkimusta, joiden tulokset ovat kerrassaan erinomaiset: E-EPA alentaa hyvin korkeita seerumin triglyseridejä peräti 45 prosenttia ja myös apolipoproteiineja (ApoB) ja VLDL-kolesterolia, joita kaikkia pidetään valtimotautien riskitekijöinä. Raportit puoltavat vahvasti E-EPAn käyttöä sydämen ja valtimoiden suojana. E-EPA HOITAA MIELENTERVEYTTÄ, osoittavat useat kliiniset psykiatrien tutkimukset. Niiden mukaan E-EPA (noin 2 grammaa päivässä) ehkäisee psykoosiriskissä olevien nuorten sairastumista ja nopeuttaa heidän toipumistaan. Masennuksen hoidossa useimmille riittää puolta pienempi päiväannos (1 g). E-EPA sopii erinomaisesti täydentämään mielialalääkkeitä, jolloin niiden tarve ja sivuvaikutusriski voivat vähetä. E-EPAA SAA VAPAASTI terveyskaupoista, apteekeista ja päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilta. Parhaissa valmisteissa on mukana D3-vitamiinia, joka tehostaa E-EPA:n hyviä terveysvaikutuksia. Tohtori Matti Tolonen


AlEksi

Valavuori valaa vuorta Laiska toimittaja keksii lähestyä vanhoja kontaktejaan, kun pitää saada sisältöä aikaiseksi. Yleensä on pakko keksiä jokin teennäinen näkökulma, että voi hyvällä omallatunnolla kirjoittaa samoista ihmisistä. Aleksi Valavuori onnistui kuitenkin yllättämään useat uudella uravalinnallaan. Urheilumaailmassa menestynyt ja tunnettu pokerikasvo päätyi johtamaan luovuutta uuteen elämysmatkailukeskukseen, Kultarantaan. ISO lehti kävi Naantalin perukoilla ottamassa selvää mikä tämän tempauksen taustalla on. Lopputulos on järjettömän tylsä skandaaleja etsiville; voinet siis jättää tämän jutun lukematta, jos sitä kaipasit. Jos taasen haluat, rakas lukija, tietää miten Suomen matkailu kehittyy ja miksi Valavuori on oikea mies siihen, jatka lukemista.

SUO, KUOKKA JA SIJOITTAJA Oikeastaan Kultarannan tontti ei ole suolla, mutta laiska toimittaja keksii otsikot kiireessä. Kuitenkin tyhjää oli. Sijoittaja näki mahdollisuuden ja halusi täyttää tyhjyyden. Golfia olisi kiva pelata ja sen lähellä on tunnetusti myös ihan jees asua. Yksinkertainen ajatus, jonka toteuttaminen Suomen pykäläviidakossa on vaikeampaa kuin Tarzanin elämä.

MAA-ALUE TULI OSTETTUA ja golf-kenttäkin rakentui. Sitten tuli eteen alueen myyminen ja kehittäminen eteenpäin. Eihän golfia ole kiva yksin pelata. Yhteisten tuttujen ja sattumien kautta Kultaranta törmäsi Aleksiin, joka kertoi harkitsevansa muuttoa pois pintaliidon luvatusta maasta, Stadista.

TURKULAISROMANTIIKKAA Aleksi Valavuori asuu nykyään Turussa. - Olis jees kehittää koripalloa täällä ja muutenkin lisätä ihmisten mielenkiintoa liikkumista kohden. Mut oikeasti, turkulaiset ovat todella ystävällisiä ihmisiä.

EIKÄ ALEKSI JOUDU asumaan yksin. Mukanaan puolisonsa, josta lupasin olla kirjoittamatta. Kerrottakoon, että vauvaa ei ole vielä tilattu. Yöelämän sankari on taipunut perhe-elon suunnitteluun ja kehittää itseään samalla kuin työnantajansa liiketoimintaa. Molemmat ovat tärkeitä asioita ja toisiaan tukevia. - Tää on järjettömän hieno paikka. Kun kävin täällä ensimmäistä kertaa, niin alkoi heti ajatukset juosta.

TARINAN MUKAAN EI mennyt montaakaan päivää tapaamisesta, kun Aleksi oli jo paikan palkkalistoilla. Turku tekee ihmisestä kait hitusen iloisen, kun päätökset syntyivät tehokkaasti. Mutta onko Aleksista kehittämään Kultarantaa? Miksi tuo stadilaisbilettäjä pärjää maailmassa? Onko kaikki vain sopupeliä?

THE GOLDEN BEACH Kansainvälisyys on tärkeä asia, kun haluaa saada elämysmatkailukeskuksen menestymään.

Siinä ei riitä pienen bilepiirin kontaktit. Työnantajansa onneksi Aleksi on tehnyt jo vuosia isoja sponsorisopimuksia erilaisten tahojen kanssa, niin ulkomailla kuin Suomessa. Osaaminen osuu kohdilleen muutenkin. Kultaranta haluaa kasvaa urheilun osalla myös. Tällä sektorilla Aleksi on yksi tunnetuimpia nimiä (katsokaa itse miehen työhistoria netistä, toimittaja ei nyt jaksa sitä tähän referoida), joten Kultaranta on saanut kaksi lintua yhdellä kivellä.

KESKELLE TYHJYYTTÄ PAIKKA on kuitenkin nousemassa. Voiko yksi sankari muuttaa maailmaa ja tehdä Kultarannasta sen ainoan oikean tapahtumien keskipisteen? - Mä suhtaudun tähän duuniin ihan helvetin vakavasti. Näen päivittäin omat onnistumiset ja kohdat, missä pitää parantaa.

ALEKSI VALAVUORI ON lievästi sanoen ylisuoriutuja (katsokaa se stanan historiansa jo). Osaako hän ottaa kuitenkin paremmin haasteet vastaan kuin keskiverto taapertaja? - Tää duuni on mulle niin hieno juttu, että tekisin jotain tällaista, vaikka en saisi siitä palkkaa…

TYÖNANTAJALLENSA SIIS TIEDOKSI: Aleksi ei tarvitse rahaa Kultarannasta. Väitteensä työn mielekkyydestä osuu toimittajan arvomaailmaan. Kun viihtyy omassa asemassaan, ei synny työstressiä. Silti joskus pitää saada olla vapaalla ja senhän Aleksi osaa yhden resortin perusteiden valamisen ohella… Vai osaako?


PARTEH PARTEH Aleksi eli pitkään elämää, jota useat kadehtii. Siihen kuului yökerhoja ja julkkiksia. - Se oli ihan vitun onttoa. En mä siitä silti mitään vaihtais pois. Ne kontaktit on nyt arvokkaita (toim. huom. Kultarantaa kalliimpia olisi hyvä vertaus) ja osaan verrata elämää ihan eri tavalla.

TAUSTALLA SIIS SE tosiasia, että Aleksi on ukkoutunut. Miehestä ei kuitenkaan ole kadonnut poikamainen leikkisyys, joka on jokaiselle luovaa työtä tekevälle tärkeä asia. Pintaliito on kuitenkin vaihtunut joksikin tärkeämmäksi asiaksi – tulevaisuuden suunnittelemiseksi. - On ihan helvetin hienoa olla kotona. Sitä se Turku teettää ja aikuistuminen. Aleksi ei siis enää biletä. - En ole juonu kuukausiin.

UUSI URA, uusi asuinpaikka – uutta kaikki. Ohella pyörii myös menneisyydestään tutut uhkapeliyrityskuviot, jotka hoituvat kuitenkin omalla painollaan. Aleksilla on kerrankin aikaa itselleen.

Golfkenttä on paikoillaan ja satama on rakentumassa myös joskus. Yritykset ovat osoittaneet kiinnostuksensa ja isoja tapahtumia on tulossa. ISO lehti suosittelee lämpimästi tutustumaan sivuihinsa www.kultarantaresort.fi

- En mä tajunnut silloin pysähtyä miettimään mitään. Oli sit vaan joskus sunnuntaisin ontto olo ja tuli pohdittua, että tätäkö elämä on.

TOIMITTAJA LÖI ITSENSÄ kanssa vetoa, että onnistuu kirjoittamaan Aleksi nimen artikkeliin yli 15 kertaa. Taisin onnistua, ellei ilkeä oikolukija puutu asiaan (toim. huom. Puutuin ja silti jäi 19 mainintaa...). Yritystoiminta on aina lievää uhkapeliä, mutta onnistuminen on varmempaa, kun mukana on järkevät sijoittajat ja helvetin ammattitaitoinen henkilökunta.

ONNEKSI EI OLLUT. Aleksin pelasti Kultaranta ja nainen. Ehkä Aleksi maksaa takaisin ja tekee Kultarannasta Suomen menestyvimmän matkailukeskuksen. Perusteet ovat kunnossa, kun luova johtaja on itse viihteellä olemisen ammattilainen ja nykyään rauhoittunut huippuosaaja.

KULTARANNASTA Lupasin kertoa artikkelissa myös jotain siitä paikasta. Se on kaunis, jopa talvella. Siellä kehittyy jatkuvasti ympäristö ja nyt rakennetaan ensimmäisiä taloja vapaa-ajanasunnoiksi alueelle.

ISO LEHTI LUOTTAA Kultarannan menestykseen ja siihen, että Aleksi Valavuori on ansainnut asemansa alueen kehittäjänä. Ehkä hän ei vielä sinne laskettelua varten ole valamassa vuoria, mutta suuruudenhulluus on katoava luonnonvara, joten voimme vain toivoa parasta.


a s u M o is

Konemusiikkia, saatana! Yöelämässä pyörivät ovat törmänneet kymmeniin, jopa satoihin konemusiikin tyyleihin. Näiden kaikkien avaaminen yhdessä artikkelissa on mahdotonta. Tätä juttua varten olen kiertänyt useita konemusiikkitapahtumia. Kaikki sai aikanaan alkunsa, kun sain potkut radiosta lähetyksen jälkeen, jossa käsiteltiin konemusiikkia. Pieni kansanliike sai silloin alkunsa, joka sitten hyytyi – radioon ei saatu konemusiikkia. Miten voi summata vuosien kokemukset ja kymmenien artistien haastattelut? Tämä artikkeli perustuu kotimaisten huippujen haastatteluihin (kiitokset esim. Genki, Proteus, Carbon Based ja Alek Szahala) yksilöimättä yhtäkään artistia erikseen. On konemusiikki sinulle jo tuttua tai ei – tämä on ehdottomasti luettava.

Bileskene

Saitko koskaan käytyä Konemetsässä (viimeinen toistaiseksi 2009 kesällä)? Kuulitko huumepidätyksistä? Niin kuuli median kautta moni muukin. Samalla unohtui kertoa yksi tärkeä fakta – tilastollisesti pidätyksiä tapahtui huomattavasti vähemmän kuin missään muussa tapahtumassa. Tiesitkö, että yhtään pahoinpitelyä ei ole kirjattu ikinä tapahtuman historian aikana? Tiesitkö, että yhdessäkään käymässäni tapahtumassa ei ole koskaan ollut mitään negatiivista ilmapiirissä?

MAINE PÄIHDEAINERIKKAANA kulttuurina perustuu kuitenkin osittain todellisuuteen. Päihdeaineiden maine vuorostaan perustuu totaalisen fiktiivisen tiedottamiseen, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Tämä artikkeli ei kuitenkaan lähde ruotimaan huumausainelainsäädäntöä. Konemusiikkitapahtumissa ei kuitenkaan ole ollut koskaan näkyvää ongelmaa, mutta tärkeämpänä pointtina, ei piileväkään ongelmaa. Skene, jossa jokainen saa olla oma itsensä, ei aja ihmisiä sulkeutumaan ja pitämään yllä fasadia, joka on pelkästään happy happy joy joy. Koko kulttuuri tukee yhteisöllisyyttä, juurikin sitä samaa mitä perinteisesti vaaditaan kaikkialla. Nuorisomme elää traditionaalisesta poikkeavassa kylässä, maailmankylässä. Konemusiikin kylä on laaja ja lämmin. BILEISTÄ VOI KESKIMÄÄRIN sanoa vain sen, että parempaa yleisöä ja artisteja saa hakea. Itse olen kiertänyt satoja muitakin tapahtumia ja aina ajatukset palaavat siihen, miksi muualla ei osata käyttäytyä niin hyvin kuin konemusiikin parissa.

Tämä yhteisöllisyys rakentuu osittain jaettuun arvomaailmaan (tietynlainen positiivinen liberaalisuus on suosittua), mutta yhä enemmän jaettuun nautintoon. Tämä ei suinkaan tarkoita estottomuutta seksin suhteen vaan estottomuutta tunteisiin. Konemusiikkiskenessä nautinto syntyy hieman jopa selittämättömällä tavalla. Taustalla alkukantaiset rytmit, jotka tutkitusti vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen. Tämä vaikutus on ehkä ensikertalaiselle jopa hitusen pelottava, mutta kulttuuriin tutustumisen jälkeen voi rentoutua ja antaa musiikin viedä mukanaan.

TÄRKEINTÄ ON NAUTTIMINEN, kun taasen kärjistetysti rock-tapahtumissa tärkeintä on aggressio ja sen purkaminen. Enkä nyt halua yhtään väheksyä rock-kulttuuria, olenhan itse senkin kannattaja.

Musiikki

Alkukantaisuus on hyvä sitova tekijä. Rytmien on tarkoitus poistaa estot ja antaa vartalon reagoida niihin spontaanisti. Tämähän onnistuisi yksinkertaisemminkin, mutta konemusiikin saralla eivät artistit eikä yleisö tyydy vähään. Tämä on johtanut järkyttävän nopeaan kehittymiseen muutamassa vuosikymmenessä. Siinä, missä joku artisti on saanut lähdön jazz-skenestä, on toinen tullut rockmaailmasta ja kolmas kiskoo folkmusiikin voimin.

TÄMÄ MONIPUOLISUUS KIEHTOO useita. Ei voi mitenkään sanoa että ei kuuntele konemusiikkia, koska sen alta löytyy lähes mitä tahansa. Tietyt pelisäännöt jakavat biisit eri tyylilajeihin, mutta ei niistä oikeasti tarvitse välittää. Osa harrastajista etsii erikoisuutta ja haluaa kuunnella vain jotain tiettyä, eikä hyväksy muuta. Tämä on onneksemme kuitenkin harvinaisempaa; omien rajojen ulkopuolelle astuminen on yleistä artisteille ja yleisöllekin. Uusia asioita etsitään musiikissa jatkuvasti ja samalla yhdistellään vanhoja ajatuksia nerokkaasti. Voisikin kysyä: "Miksi kaikki eivät kuuntele konemusiikkia?". Sen sijaan usein kuulee perusteluja sille, miksi konemusiikki ei ole taidetta. Näille ihmisille tiedoksi: kuuntele ja yritä ymmärtää. SUOMESSA ON USEITA huippuartisteja ja saadakseen parasta mahdollista meininkiä ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan tässäkään asiassa. Lahdessa, Helsingissä ja jopa Oulussa pyörii useita loistavia klubeja (www.klubitus.org) – kaikkien tapahtumien listaaminen on mahdotonta. Keskimäärin kuitenkin jokainen tapahtuma on hintansa arvoinen, joten harvoin joutuu pettymään. SUOMESTA VIEDÄÄN MYÖS tätä kulttuuria ulkomaille. Eräät artistit ovat kiertäneet isoja tapahtumia. Silti heistä ei saa lukea valtamedioista, vaikka heidän arvonsa Suomi-brändille on suu-

rempi kuin monien keskivertoyhtyeiden. Nerokkuus kotimaisten artistien takana on erilaisessa kulttuuritaustassa. Suomalaisuus on kiehtovaa ja se kuuluu myös usein musiikissa.

VASTAPAINOKSI TÄLLE korkeakulttuuriselle kotimaiselle tuotteelle voi sitten kuunnella italovaikutteista konemusiikkia tai oikeastaan mitä tahansa. Toisinaan yksinkertaisuus on punainen lanka ja joskus nerokkaat monitasoiset kappaleet. Onkin ehkä jopa väärin sanoa tietynlaista konemusiikin palasta juntimmaksi kuin jotain toista. Kaikesta löytyy omat piirteensä, kuten missä tahansa musiikkityylissä.

Valtavirta vs. underground

Olen itse UG(underground)-bileiden ystävä, lievä laiton meininki piristää aina mieltä ja kehoa. Tämä ei TODELLAKAAN tarkoita, että mukana olisi huumausaineet. Bileet vain järjestetään ilman lupia. Tämä pikkuhiljaa katoamassa oleva kansanperinne on kuitenkin siirtynyt isoihin klubeihin menettämättä viehätystään. Käyt sitten Ibizalla 10.000 ihmisen kanssa hyppimässä, Berliinissä bunkkereissa tai Lahden satamassa – tietynlainen auktoriteettivastaisuus on ilmassa. Tämäkin on mahdollisesti syy sille, että koko kulttuuria on pyritty leimaamaan vanhempien toimesta. Auktoriteettivastaisuus ei kuitenkaan ole kertaakaan näkynyt rikollisuutena. Vielä kerran alleviivatakseni: IKINÄ EI OLE TAPAHTUNUT MITÄÄN NEGATIIVISTA SADOISSA KÄYMISSÄNI TAPAHTUMISSA.

VALTAVIRTAAN ON SKENE siirtynyt osittain yökerhojen ja maailman pienentymisen kautta. Tämä on ollut joidenkin mielestä negatiivista – omasta pienestä maailmasta on tullut iso juttu. Samalla kun osa harrastajista kokee menettäneensä jotain, on suurin osa tyytyväisinä katsellut uusia kasvoja. Kaikkia alakulttuureja vaivaa sama ongelma: kun se on tarpeeksi populaaria, miten kulttuuri pysyy kasassa? TOISTAISEKSI ERINOMAISESTI. Uudet bilettäjät oppivat skenen tavoille nopeasti ja ongelmia ei synny edes yli 30 vuoden ikäeron omaavien ihmisten välillä. Näyttäkää minulle toinen musiikkiskene missä samaa tapahtuu säännöllisesti – sellaista ei ole. ONKIN SÄÄLI, ETTÄ media on antanut täysin väärän kuvan koko kulttuurista. Artistit vievät Suomea maailmalle ja tuovat maailman Suomeen. Musiikki yhdistää kaikkia, ja kun jokin skene yhdistää vielä lämminhenkisesti ja yhteisöllisyyttä korostaen... Valtion pitäisi tukea konemusiikkia miljoonilla. Ai niin, tämä skenehän pärjää ihan itse. Elinvoimainen kulttuuri, joka tuottaa hyviä yksilöitä yhteiskuntaan. Ja tätä pidetään jotenkin pahimpana asiana ikinä…


Isolehti.fi 03/11

Kuukauden keikat KOUVOLA 11.03. DEFCON ZERO (UK), FRANKIE THE DAMAGE,

House of Rock

11.03. TRANCE CONNECTION, Red Moon 12.03. TIMO RAUTIAINEN, House of Rock 18.03. KLAMYDIA, KOLJOSEN TIEKIISTA, House of Rock 18.03. OMNIUM GATHERUM, Rytmi-katti 19.03. TURNING PAGE -LEVYJULKKARIT, House of Rock 19.03. PEPE AHLQVIST, Seiväs 19.03. RETUPERÄN WBK, Kouvola-talo 25.03. KAKKAHÄTÄ 77, KIVESVETO GOGO, KYRE JA DUUNARIT, House of Rock 26.03. STAND UP CLUB, House of Rock 02.04. MOKOMA, House of Rock 05.04. BLACKFOOT (USA), THE SLIDEMOBILE,

House of Rock

08.04. APTRILFEST III, House of Rock 08.04. ONE EYE SHUT, FIRECANE, Rytmi-Katti 08.04. STEEN1, Red Moon 09.04. APTRILFEST III, House of Rock

LAHTI 11.03. RUMBLE IN THE JUNGLE: MC COPPA, MILLA LEHTO, PHYSICS, GENKI, DSTROY, Torvi 12.03. AARNE TENKANEN & TEMPUNTEKIJÄT, Pikku-Hukka

15.03. FORK TOUR 2011, Finlandia-klubi 22.03. KAMARIMUSIIKKIA KUUSESSA, Sibeliustalo 25.03. RÄHINÄ LIVE 2011, Finlandia-klubi 26.03. PALEFACE, Seurahuone Night 26.03. SUNRISE AVENUE, Finlandia-klubi 01.04. VON HERZEN BROTHERS, Finlandia-klubi 01.04. SUURI STAND-UP -KIERTUE 2011, Sibeliustalo 02.04. ANNA ABREU, Finlandia-klubi 05.04. JIPPU & SAMULI EDELMANN, Sibeliustalo 08.04. RAAKA-AINE, Seurahuone Night

21

LAPPEENRANTA & IMATRA 12.03. RILLUMAREI-REVYY, Lappeenranta-Sali 12.03. BRÄDI, Tivoli 25.03. MR. BREATHLESS, Old CocK 26.03. ANTTI TUISKU, Giggling Marlin 01.04. LOS BASTARDOS FINLANDESES, Totem 02.04. RETALIATORY MEASURES, Lucky Monkeys

HÄMEENLINNA 19.03. DUO MUSTAT ENKELIT, Tawastia Bank 25.03. KINETIK CONTROL, Suisto-klubi 25.03. THE TRAILBLAZERS, Pub 34 30.03. RICKY-TICK BIG BAND, Verkatehdas

KOTKA 17.03. PORNO LORDI & ISMO LEIKOLA, Pub Jaakko 25.03. WALTARI, Amarillo 26.03. ONE EYE SHUT, MOSESGUN, Back Room 08.04. SILENCE THROUGH THE RAIN, Back Room

RIIHIMÄKI 23.03. CHEBALEBA, SPITTIN’ FIVAH SOUND, Main Street 02.04. LAINEEN KASPERI & PALAVA ORKESTERI, RIIHIMÄKI DRUNK SUPPORT SOUND, Main Street 07.04. TUKKATORSTAI: BIG BAALI & TOMMY GUN, DJ:T PSYKO-HANE, RIIHIMÄKI DRUNK SUPPORT SOUND, Seurahuone

a s u M o s i

Palkkaamme välittömästi Lahden ja Kouvolan toimistoihimme • Vakituisia työntekijöitä • Kesätyöntekijöitä • Paikkoja myös rahakkailla lauantaivuoroilla • Työajat 9.00 – 20.30 välillä • Takuupalkka/provisio

SOITA

044 - 333 7644 / Merja, Lahti 044 - 334 8790 / Pirjo, Kouvola

ME KOULUTAMME SINUT MYYNTITYÖN AMMATTILAISEKSI! Helsinki-Porvoo-Lahti-Tampere Hämeenlinna-Jyväskylä-Kouvola-Äänekoski

WWW.TUROTIM.FI


Isolehti.fi 03/11

22

iisakki kiemunki

KUUKAUDEN KOLUMNI

Tarjoa itseäsi kolumnistiksi Jarkko.Repo@iso-l.fi

ässä Pitäisikö t :een? 2 U a a t h i va i voi, a k a t t o t , No issä t e v l e h i e a j sentään.

Bonon pönötys ja muuta pop-politiikkaa Rockin ja politiikan pitäisi olla kuin tuli ja vesi. Tai kuin bisse ja punaviini. Sekoitus ei ole kovin toimiva, noin niin kuin lähtökohtaisesti. Teininä rock tarkoitti vapautta ja vastuuttomuutta. Irrottautumista arjen kahleista ja nupin sekoittamista Motörheadin, Zeppelinin, Purplen, Hanoin, Smackin, Social Distortionin ja Gunnareiden soidessa taukoamattomana soundtrackina. Musiikin itsessään piti olla vaarallista, mutta eipä paljon haitannut, mitä enemmän erinäisiä substanssiaineita artistit kurkkuunsa ja nokkaansa kolasivat.

SIINÄ KATSANNOSSA maailmaa musiikin kautta parantavat nössöt kuten Bob Geldof ja Bono tuntuivat varsin noloilta ilmestyksiltä poseeratessaan presidenttien ja kuninkaallisten kainaloissa. Eikä sitä jeesustelua kehitysmaiden velkojen anteeksiantamisen ja nälkäkriisien ratkaisemisen puolesta kohottanut arvoonsa se, että jätkät kruisailivat yksityiskoneillaan ympäri maapalloa ja kaapivat liiveihinsä miljardeja taaloja. MUUTAMA VUOSI SITTEN heräsin itse siihen faktaan, että olin varhaiskeski-ikää lähentelevä nuorison edustaja, kuten basistiystäväni Kurva Von Galactor asiaa luonnehti. Jollain helkutin lailla bäkkäreillä notkuminen oli vaihtunut politiikan vääntämiseen baareissa ja kabineteissa. Olin myös ajautunut parisuhteeseen, jossa en pettänyt joka viikonloppu. PELI OLI MENETETTY viimeistään siinä vaiheessa, kun aloimme naiseni kanssa lisääntyä. Ajauduin pohtimaan dilemmaa, joka kohtaa ehkä muitakin noin kolmekymppisiä elähtäneitä rokuja: voiko olla vastuullinen isä, jos ihannoi samaan aikaan höyrypäisiä huumehippejä ja muita moniongelmaisia muusikoita? Pitäisikö tässä vaihtaa U2:een? No, totta kai voi, ja ei helvetissä sentään.

EI TARVITSE OLLA Andy McCoy, vaikka diggaankin äijän kitaroinnista, jumaloin luomaansa musiikkia ja hymyilen sedän sekoiluille ylipäätään. Nythän rock vasta todellisen, mutta onneksi vain hetkellisen, pakotien tarjoaa. MUTTA EI SILTI, olen alkanut katsella jopa Bonoa vähän mustavalkoista sävykkäämpien linssien (ei kuitenkaan niiden punaisten kärpäslasien) lävitse: Täytyy sillä olla aitoakin huolta maailman tilasta, koska ei kukaan jaksa noin paljon ja pitkään saarnata ihan lämpimikseen. Rahastakaan sillä ei liene enää pulaa?

” vieEhläkäkositkeaä saaAndyn ja Makkosen nuoruudenpäivien kohtalon, kun pitkätukkia jahdataan pitkin katuja.

PRO BONO. Se on latinaa tai lätinää, ja tarkoittaa että yleisen hyvän vuoksi, hyväntekeväisyydestä.

Tuskin U2 tai Bono ihan hyväntekeväisyydestä 360°-kiertueitaan kasaa, mutta hynän ohella voi tehdä myös hyvää. Ei se tee Bonosta pahaa ihmistä, ja Achtung Baby -levy kuulostaa nykyään ihan kohtuullisen laadukkaalta tuotokselta.

POLITIIKKAAKIN TEHDÄÄN, tai pitäisi tehdä, yleisen hyvän vuoksi, mutta liksatkin ovat kansanedustajilla ihan kohtuulliset. Ihmisiä nekin ovat, ja rahaa tarvitsevat. Eikä kaikkia päätöksiä, mitä eduskunnasta ulos tulee, voi pitää täydellisenä scheissena, vaikka peruspoliitiikkojen jutut siltä haisevatkin. Kohtuuhyvä maa tämä on ollut tähän asti elää ja ainakin kulttuurillisesti on menty koko ajan mukavampaan ja liberaalimpaan suuntaan. Sitä ei sitten tiedä, mihin nyt mennään, kun persut palauttavat meidät 1960-luvulle… Ehkä sitä saa vielä kokea Andyn ja Makkosen nuoruudenpäivien kohtalon, kun pitkätukkia jahdataan pitkin katuja. Siinä mielessä ainakin politiikkamme kaipaa nyt kipeästi rockia – ja myös bonoa.

Kirjoittaja on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, joka EI aio leikata fledaansa, ennen kuin käy Juicet.


Finnkino Kuvapalatsi Vapaudenkatu 13 15140 Lahti

Pub Setä-Samuli Kankolankatu 1 15950 Lahti

Makuuni Ankkurikatu 1 15140 Lahti

Mamma Maria Vapaudenkatu 10 15110 Lahti

Memphis Aleksanterinkatu 14 15140 Lahti

Grand Star Cafe Aleksanterinkatu 23 15110 Lahti

Mallasravintola Cheri Aleksanterinkatu 25 A 15140 Lahti

Möysä Viipurintie 2 15150 Lahti

Kauppakeskus Trio Aleksanterinkatu 18 15140 Lahti

Public Corner Rautatienkatu 10 15110 Lahti

Makuuni Keskuskatu 8 15870 Hollola

Camping Messilä Satamapolku 1 15980 Messilä

Wanha Mestari Aleksanterinkatu 23 15110 Lahti

Makuuni Vapaudenkatu 10 15110 Lahti

Hotelli Cumulus Vapaudenkatu 24 15140 Lahti

Ravintola Huviretki Vapaudenkatu 24 15140 Lahti

Ravintola Paalupaikka Päivänsäteenkatu 2 15300 Lahti

Wanha Mestari Erkontie 12 16300 Orimattila

Hotelli Tallukka Tallukantie 1 17200 Vääksy

Dublin Irish Pub Vapaudenkatu 16 15110 Lahti

Makuuni Launeenkatu 14 15100 Lahti

Golden Rax Pizzabuffet Aleksanterinkatu 23 15110 Lahti

Aleksin minimarket Aleksanterinkatu 27 15140 Lahti

Ravintola Pikku-Hukka Salonaukio 5 15170 Lahti

Grand Star Cafe Savontie 3 18100 Heinola

Ravintola Ylämummo Aleksanterinkatu 26 15140 Lahti

Kauppakeskus Syke Kauppakatu 18 15140 Lahti

Kauppakeskus Linna Raatihuoneenkatu 18 13100 Hämeenlinna

Kauppakeskus Tavastila Eteläkatu 14 13100 Hämeenlinna

Rantasipi Aulanko Aulangonkuja 1 B 13210 Hämeenlinna

Makuuni Hallituskatu 18 13100 Hämeenlinna

Albertin Kellari Kirkkorinne 2 13100 Hämeenlinna

Ella&Voogi Palokunnankatu 13–15 13100 Hämeenlinna

Elokuvateatteri Bio Rex Paasikiventie 2 13200 Hämeenlinna

Hius-jakauneusstudio Fenix Raatihuoneenkatu 13 13100 Hämeenlinna

Linnan Krouvi Linnankatu 1 13100 Hämeenlinna

Maxim Hallituskatu 20 13101 Hämeenlinna

Pub Jukolan Jussi Hongistonkuja 8 13500 Hämeenlinna

Kauppakeskus Hansa Keskikatu 6 45100 Kouvola

Wanha Mestari Kouvolankatu 11 45100 Kouvola

Amarillo Kauppalankatu 13 45100 Kouvola

Hotelli Sommelo Pallokentäntie 2 45700 Kuusankoski

Onnenpäivät Kuusankoski Valtakatu 16 45700 Kuusankoski

Citymarket Tommolankatu 5 45100 Kouvola

Kouvolan Lääkäriasema Kauppalankatu 6 2.krs 45100 Kouvola

Pub Old Tom Käsityöläiskatu 4 45100 Kouvola

Kouvolan formula-Center Kiltakuja 2 45700 Kuusankoski

Hansahius Keskikatu 6 45100 Kouvola

Makuuni Kapteeninkatu 14 48100 Kotka

Makuuni Karhulantie 32-34 48600 Kotka

Public Corner Kotka Kauppakatu 5 48100 Kotka

Pub Jaakko V Kirkkokatu 10 48100 Kotka

Imatra

Makuuni Koskenparras 10 55100 Imatra

Makuuni Kauppakatu 45 53100 Lappeenranta

Elokuvateatteri Nuijamies Valtakatu 39 53100 Lappeenranta

Riihimäki

Lappeenranta

Kotka

Kouvola

Hämeenlinna

Päijät-Häme

Käy tsekkaamassa ISO lehti näissä jakelupisteissä

Makuuni Eteläinen Asemakatu 2 11300 Riihimäki

Wanha Mestari Telluskatu 1 11130 Riihimäki


DJ:T DJ:T MYYVÄT MYYVÄTDJ:T DJ:T ARTISTIT ARTISTIT BÄNDIT BÄNDIT TANSSIRYHMÄT TANSSIRYHMÄT JUONTAJAT JUONTAJAT PROMOOTIOT PROMOOTIOT

EiEimitä mitätahansa tahansavalopäitä valopäitävaan vaanreilu reiluannos annos

Clubworks Clubworksohjelmaohjelma-jajatapahtumatuotanto tapahtumatuotantotarjoaa tarjoaa ohjelmapalveluita ohjelmapalveluitayökerhoille, yökerhoille,ravintoloille, ravintoloille,tapahtumiin, tapahtumiin, messuille, messuille,juhliin juhliinsekä sekätilaisuuksiin. tilaisuuksiin.

KIILLOTUSTA KIILLOTUSTA && HUOLENPITOA HUOLENPITOA

www.mainosmoottori.fi www.mainosmoottori.fi

WWW.CLUBWORKS.FI WWW.CLUBWORKS.FI/ /0400 0400584 584241 241/ /INFO INFO@@CLUBWORKS.FI CLUBWORKS.FI

Koko perheen parturi-kampaamo

KEVÄT SAAPUU JA PIPOKAUSI LOPPUU

AARNE EN KUANN TE& N TEKIJÄT T EMP

Päivitämme hiuksesi kevään muodin mukaises�! Väripake�t (sis. värjäys+leikkaus) Lyhyet hiukset alk.

72€ • • • •

Puolipitkät hiukset alk.

82€

Pitkät hiukset alk.

94€

parturi- ja kampaamoalan työt hiustenpidennykset rakennekynnet meikkaukset

-20% Opiskelija-alennus opiskelijakor�lla Meiltä kaikki työt myös opiskelijatyönä, kysy edullisia hintoja. Tarjouksia ei voi yhdistää toisiinsa.

Hiusateljé D.O.S. Vapaudenkatu 1, 15110 Lah� 044 344 7171 Ma – Pe 10 – 18 La 9 – 14 Muina aikoina sopimuksen mukaan

Lauantaina 12.03. Liput 5€ Ravintolassa ilmainen biljardi, tikkataulu, urheilukanavat, TOTO-piste sekä ilmainen internet asiakkaiden käytössä.

Karaoke n kello 20 e a k l a a L ja e P Aukioloajat Ma-To 9:00-0:00 Pe-Su 9:00-03:00

ISO lehti 3/11  

Musiikki & Harrastukset

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you