Page 1

NÄTETIKETT

H u r t a r v i h a n d o m n å g o t s o m v i g i l l a r? Lisa Svensson Delad under CC - BY - NC


u mitt telefond ar h är H . as äff tr ina Hej! Trevligt att t banknummer, m it m , ss re ad in m r, numme alla mina innersta ch o m u b al to fo a vänner, min två åren. ... tankar de senaste

u?

Ehhh.. vad heter d

Bilder på framsidan är delade under CC - BY - NC och hämtade från: instagram: http://www.flickr.com/photos/beta75/ facebook twitter myspace: wikimedia.commons msn: http://karim3adel.deviantart.com/art/Microsoft-Windows-LiveMSN-196627568 youtube: http://www.flickr.com/photos/jurgenappelo/ googleplus: http://www.flickr.com/photos/66568868@N00/ bilddagboken: http://www.flickr.com/photos/66568868@N00/ flashback: http://www.myspace.com/flashbackrocktorock/photos/3576969


Det här häftet är tänkt att användas som underlag för diskussioner om nätetikett och nätsäkerhet. Publicerat av Lisa Svensson under CC - BY - NC


Nätetikett börjar i verkliga livet. Vi blir inte någon annan när vi sätter oss framför datorn. Vanliga livet följer vissa regler. Livet på internet följer vissa regler. Det är nästan samma regler. Men det du säger och gör i verkliga livet kanske glöms bort. Det du säger och gör på internet finns kvar. För alltid. Nätetikett handlar om vem du vill vara. Nu och i framtiden. Var noga med ditt val. Det är du som bestämmer vem du är.


Mina fr책gor...

3


Vem

Övning

på ett forum eller n tio ta en es pr en i ed m Vad är viktigt att ha a av dina kontakter IRL? st fle de er nn kä du r dä microblogg, en Rangordna följande. Skriv • Bostadsort är er ck ty du etta vid det som en viktigast att ha med. Skriv • Intressen er är tvåa vid det som du tyck osv. • Mailadress/ -er näst viktigast att ha med ... • Messenger/ MSN • Förnamn • Mobilnummer • Ansiktsbild • Blogglänk • Helkroppsbild • Länkar till andra text • En kort presentations ställen på nätet där du är • Ålder medlem.

Vem är du på nätet? Spelar det någon roll vem som får se din presentation? Varför vill du berätta det om dig själv? Vad menas med: “Internet är inte bara här och nu, utan kan lätt bli då och sedan.”


m vill jag släppa in? Vad ska jag dela med mig av? Varför vill jag dela med mig? I den fysiska världen är det nog ganska uppenbart för de flesta av oss var - och för vem - man tar av sig sina kläder, för vem man avslöjar sina innersta tankar och känslor, till vem man ger ett bankkontonummer eller lånar ut husnyckeln. Men hur fungerar det på nätet? Vem vill vi släppa in där?

Bild, CC - BY - NC: http://narutosexy-no-jutsu.deviantart.com/ art/Little-Girl-69524224

5


Vill

Om jag bara delar med vänner på fb, får jag skriva precis vad jag vill. Vi har ju yttrandefrihet i Sverige.

Min kompis la ut en film på Youtube, då han satt och sjöng på toPiratebay är ok. aletten. Den var urkul! Men jag sa ändå åt honom att ta bort filmen. På facebook är det klart att jag inte skriver elakt om någon annan. Men på MSN kan jag ju Om jag verligen inte vill att en viss person ska få se något är skriva vad jag vill. det enda jag kan göra att inte lägga ut det på nätet.


du dela med dig? Övning Ringa in de citat här nedanför, som du tycker är lite tokiga. Försök förklara varför de är just lite tokiga. Om jag bara delar något med “vänner” på fb, kommer ingen annan att se det.

Jag kan inte göra något åt vem som får se min presentation på Facebook.

säga å f n a m a k s t e n På inter man vill.

vad

Vill du dela med dig om mig? Vad betyder det a tt en app vill ha åtkomst till din och dina vänners profil på fb? å bra s d i t l l a e t n i Det är no f e l e t tt i s t att lämna u nummer. Min lärare sa att jag skulle skriva att info j ag hämtat från nätet kom från Google.

7


Äger du bilden? Var kan bilden på dig hamna?

Är det ok att utge sig för att vara någon annan påv nätet?

Är det ok att träffa någon IRL som man pratat med på nätet? Går bilden att ta tillbaka?

Får facebook använda dina bilder?

Vem ger jag tillstånd att se mina bilder?

Får du lägga ut en bild på din nakna kompis?

http://www.flickr.com/people/38259388@N00/


9 Sharing is caring! Att visa upp sina egna eller andras bilder, filmer, texter etc på nätet är ju en del av själva grejen med sociala medier. Men är det alltid ok att dela vidare? Och hur gör du om du vill att andra bara ska få titta på dina bilder - inte använda dem. Ta gärna reda på mer om Creative Commons!

Om någon lägger ut bilder på sig själv, får hen tåla taskiga kommenterar.

Om jag taggar de som är med i bilderna,som jag lägger ut på fb, så kan de säga till mig om de vill att jag ska ta bort bilden. På så sätt blir aldrig någon sårad, eller?

Äger du bilden? Jag kan använda vilka texter och bilder som helst. Vem bryr sig?

Om din kompis tagit en bild på dig är det du eller din kompis som äger bilden?

Om någon är med i en olycka. Får tidningen publicera profilbilden från facebook i samband med artikeln om olyckan?


Har du varit med om eller hört talas om något tillfälle när saker och ting spårat ut på nätet? När personer börjat bråka eller det uppstått missförstånd på grund av vad de skrivit i sociala medier? Skriv gärna ner det här i så fall!


11

Vem vill du vara?

http://www.flickr.c om

/photos/iragelb/

Oj, vad dumt allting blev... För några helger sedan var min dotter på fest tillsammans med tre av sina kompisar. Vi hade kommit överens om att jag skulle hämta henne efteråt. Så jag ringde när jag stod med bilen utanför. Jag hade ingen lust att sitta där i bilen hur länge som helst, så jag sa åt henne att skynda sig. Hon skyndae sig och hann därför inte säga hejdå till alla sina kompisar. Eller, det var snarare en som hon inte hann säga hejdå till. Den här kompisen tyckte att det var dåligt gjort av min dotter. Att det var snobbfasoner. Så dagen efter gick den här tjejen ut på den community där alla kompisar hänger och skrev ett inlägg i sin dagbok. Ett inlägg som alla kunde läsa. Hon skrev att min dotter var en jävla snobb. En sådan som inte orkar säga hejdå till sina vänner när hon drar från en fest. Detta skrev hon utan att ha pratat med min dotter först. Min dotter får sedan ett mejl av en annan kompis som berättar vad den där tjejen skrivit i sin dagbok. Min dotter går in där, läser och blir med all rätt förbannad. Efteråt undrar jag varför hon inte kontaktade tjejen och förklarade vad som hänt. Att det var jag, farsan, som satt i bilen och hetsade henne. Men det gjorde hon inte. Istället skriver hon ett eget inlägg i sin dagbok på samma community. Hon skriver att den där tjejen är dum i huvudet och att hon inte har lust att vara kompis med en som bara snackar skit. Sedan var bollen i rullning kan man säga. Kompisarna följde deras allt mer uppiskade ordväxling och många valde sida i konflikten. Måndagen efter festen när de komer till skolan är de inte kompisar längre. Det har bildats två stora grupperingar bland tjejerna i klassen och veckan som följde var minst sagt strulig. Lärarna förstod inte vad som pågick. Hur kom det sig att tjejerna som i fredags var bästisar nu knappt kunde prata med varandra? Det här kan ju hända även utan internet. Den stora skillnaden är att alla andra i skolan kunde läsa och följa dispyten på nätet. Olika personer tog ställning utan att ha hela bilden klar för sig. Under de följande veckorna fick historien oanade följder. Det blev gängbildningar i skolan. Grupperingar som stod och väntade på varandra och skulle slåss. Vi föräldrar kopplades in och pratade med klassläraren, kuratorn och andra involverade personer. Efter ett tag ordnades ett möte mellan min dotter och den andra tjejen. När de pratat en stund stod det klart för dem vad som hade hänt och plötsligt var de kompisar igen. Snöbollen hade dock redan satts i rullning. Det tog lång tid att få ordning på situationen i skolan igen. Och allt det här bara för att jag stressade på min dotter. Jag ville bara hem och få sova. Ganska tokigt när man ser det på det sättet.


Finns det regler?

Bilder CC - BY - NC: instagram: http://www.flickr.com/photos/beta75/ facebook twitter myspace: wikimedia.commons msn: http://karim3adel.deviantart.com/art/Microsoft-Windows-LiveMSN-196627568 youtube: http://www.flickr.com/photos/jurgenappelo/ googleplus: http://www.flickr.com/photos/66568868@N00/ bilddagboken: http://www.flickr.com/photos/66568868@N00/ flashback: http://www.myspace.com/flashbackrocktorock/photos/3576969


Heta stolen... Heta stolen är en värderingsövning. REGLER Ställ stolar i en ring. Se till att det finns en stol mer än antalet deltagare. Alla deltagare sätter sig på stolarna i ringen. En ledare läser upp ett påstående. Om man håller med sitter man kvar, om man inte håller med reser man sig upp och byter plats, om man är osäker sitter man kvar med armarna i kors. Efter varje fråga får några deltagare svara på varför de valde som de gjorde. FRÅGOR

pratat med på nätet. 11. Det är inte farligt att lämna ut sitt 1. Frukt är också godis. telefonnummer till okända på nätet. 2. Jag tycker om vintern. 12. Det är helt ok att lämna ut sina 3. Utan min mobil skulle jag få panik. politiska åsikter på nätet. 4. Internet är bra. 13. De som lägger ut en massa 5. På internet ska man få säga vad avklädda bilder på sig själva har man vill. dåligt självförtroende. 6. Om någon skulle vilja kan hen 14. På nätet ska man tåla mer än i genom att googla på mig ta reda på verkliga livet. mitt mobilnummer, min adress, 15. Jag har anmält en bild som jag namnet på min skola, mina träntyckte var väldigt olämplig. ingstider, och vad jag ska göra i 16. Jag har sagt åt en vän att ta bort helgen. en bild på mig. 7. Om man lägger ut bilder på sig 17. Jag använder min blogg som en själv, får man tåla elaka kommendagbok. tarer. 18. Det är enklare att prata med 8. Jag bryr mig inte om vem som kan vänner som man har på internet. läsa min presentation på nätet. 19. Det händer väldigt sällan att någon 9. Jag har kompisar på nätet, som jag utger sig för att vara någon annan aldrig har träffat IRL. på nätet. 10. Jag kan mycket väl tänka mig att 20. Jag har full kontroll över vem träffa någon IRL som jag bara har som får se vad på min facebooksida.

13


Vår nätetikett Om du bestämde över facebook, twitter, instagram eller rent allmänt över internet. Vilka regler skulle du införa där?


Vår säkerhetslista Vad kan vara viktigt att tänka på när man publicerar något på nätet?

Vad kan vara viktigt att tänka på när man läser något på nätet?

Vad kan vara viktigt att tänka på när man ska handla på nätet?

Vad kan vara viktigt att tänka på när man börjar prata med en okänd människa på nätet?

Vad kan vara viktigt att tänka på när man vill träffa en människa man lärt känna på nätet IRL?

15


VETT OCH ETIKETT PÅ Fb

RÅD OM SOCIALA MEDIER

1. Man poke:ar (puffar) inte någon av motsatt kön som man inte känner. Det uppfattas som att man försöker ragga på personen på fel sätt och det är sorgligt. Samma som att dra världens sämsta raggningsreplik! Resultatet blir inte bra! 2. Man addar inte (lägger till) någon av motsatt kön som man inte känner. Det anses lika dåligt som ovan. 3. En del som mest kollar på andras profiler och inte skriver så mycket på den egna profilen kallas oftast för “U-båtar”. 4. En “Stalker” förföljer någon på Facebook och kollar hela tiden vad personen gör. Varning för Stalkers, de står inte högt i kurs! 5. Se upp för “Faceraping”, när någon skriver något mindre lämpligt på en annan persons profil. Lämna alltså aldrig ut lösenord eller lämna datorn utan tillsyn om du är inloggad. 6. Undvik att göra “emo-uppdateringar”, skriva deppartankar på Facebook. Ger ingen hög status hos personen och får till följd att kompisarna håller sig undan. 7. Att skriva arga saker på Facebook är lika fel som ovan. “Att bråka på FB är töntigt”! säger ungdomarna. 8. Relationsstatus är viktigt att kolla. Om man har noterat att man är ihop med någon så är det viktigt att det också stämmer, att båda har samma notering. Pinsamt annars! 9. Att göra slut på ett förhållande via Facebook är totalt fel!

Tänk alltid på att allt du skriver är offentligt för alla - även dina inlägg på Facebook.

Källa: ungdomar jag frågat...

Källa: Fackförbundet kommunal

När du använder dig av sociala medier som Facebook, Twitter och Linked in kan det kännas som att det är din privata mötesplats där du håller kontakt med vänner och bekanta. Men sociala medier är lika offentliga som en anslagstavla på stan - även om du själv kan välja vilka vänner eller följare du har. Dina vänner och följare kan nämligen sprida allt du säger med en enkel knapptryckning. De kan dessutom kopiera det du har skrivit och använda det som bevismaterial i en eventuell konflikt. Mycket av det du skriver är också enkelt att hitta i sökmotorer. Därför gäller det att agera där med samma sunda förnuft som du agerar på andra offentliga platser. Det du inte skulle kunna säga öppet på ett stormöte ska du heller inte skriva på webben. Genom att vara medveten om effekten av sociala medier kan du också använda det till din fördel. Förmedlar du en bra bild av dig själv på webben kan det gynna dig om du till exempel söker nytt jobb. De flesta arbetsgivare söker på webben med namnet på sökande till nya tjänster. Testa att googla ditt namn så får du se vilken bild du ger utåt.


17

Nätetikett  

Arbetshäfte och diskussionsunderlag

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you