Page 1

Gratis bildredigeringsprogram Även om Photoshop är lite av konungen inom bildbehandling så finns det otroligt många andra programvaror som du kan arbeta med. GIMP och Pixlr är två av dem som är väldigt populära idag. Pixlr är ett webbaserat program vilket innebär att programmet inte behöver laddas ner. Bilderna kan redigeras direkt på servern – direkt i webbläsarfönstret. Något som ju självklart är kanon i skolans värld. Pixlr finns i två varianter: 1. Fullständig version 2. Snabbversionen Den fullständiga versionen liknar till överraskande stor del Photoshop. Här kan du arbeta med justeringar som Brightness & Contrast (Ljushet & kontrast), Hue & Saturation(Nyans & mättnad), Levels (Nivårer) och ramförallt Curves (Kurvor) vilket är fantastiskt fint. Det finns mängder av olika filter, däribland guldkornen Unsharp Mask(Oskarp mask) och en Tilf shifteffekt. I den snabba versionen av Pixlr är tanken att du ska göra det mest nödvändiga riktigt snabbt. Kanske för att snabbt fixa till en bild, som ska upp på Facebook. Det handlar om att beskära, ändra storlek, autojustera toner eller skärpa samt lägga på färdiga effekter. Jag uppfattar Pixlr som en överraskande snabb bildredigerare. Naturligtvis går det inte att jämföra med Photoshops prestanda. Det är ju liksom införstått. Men som ett alternativ till att låta eleverna arbeta med Paint (Katastrofalt!) är det här helt fruktansvärt bra! Enda nackdelen med Pixlr är att det inte finns någon svensk guide. I alla fall inte som jag har hittat ännu… GIMP är inte webbaserat, utan behöver alltså laddas ner till datorn. Det går dock att ladda ner till vilken kommunal dator som helst – även till elevdatorerna och upptar inte speciellt mycket plats. Till GIMP finns en väldigt bra guide på svenska, som du kan hämta här: http://docs.gimp.org/sv/ Det är dags att eleverna får lära sig annat än Paint!


Så här hämtar du GIMP 1. Klistra in följande URL i din webbläsare: http://www.gimp.org/downloads/ 2. Skrolla ner på sidan tills du hittar den svenska versionen av GIMP. 3. Klicka på filen med den svenska versionen av GIMP. 4. Filen laddas nu hem till din dator. 5. Spara nu filen på din dator. 6. Kör filen, det vill säga se till att filen blir installerad. 7. Klart!

Så här kommer du till Pixlr 1. Klistra in följande URL i din webbläsare: http://www.pixlr.com/ 2. Klicka på den svenska flaggan. Och du kommer till en sida där du kan: 3. Välja vad det är du vill göra… Pixlr Express – snabbvarianten alltså hittar du också på http://www.pixlr.com/. Längst upp i webbläsarfönstret finns en länk!


PIXLR1 Många snackar om Pixlr idag. Vilket är helt rätt. Pixlr är verkligen grymt. Pixlr består egentligen av två applikationer. Den stora är självklart bildredigeraren. Här krävs inga jobbiga registreringar av konton eller tjafs. Det är bara att hoppa in och börja jobba, precis som det ska vara. Även här känns utseendet igen från Photoshop med verktygspanelen till vänster och övriga paneler till höger, även om du kan möblera om som du själv trivs bäst. Du kan också ställa om språket till svenska på ett kick om du trivs bättre med det.

Du kan arbeta med justeringar som Brightness & Contrast (Ljushet & kontrast), Hue & Saturation(Nyans & mättnad), Levels (Nivårer) och framförallt Curves (Kurvor) vilket är fantastiskt fint. Även filtermenyn är fyllig även om det, precis som alltid, mest består av ruskigheter utan användningsområden. Men här finns några guldkorn som går att jobba med, som Unsharp Mask(Oskarp mask) och en Tilf shift-effekt. Jag upplever Pixlr som en snabb bildredigerare. Det är inga direkta väntetider när bilder ska öppnas eller när justeringar ska räknas ut. Det känns oerhört smidigt vilket är upplyftande. 1

Följande artikel är i sin helhet hämtad från www.moderskeppet.se.


När du sparar kan du få ut JPEG, PNG och BMP samt Pixlrs egna lagerbaserade filformat vid namn PXD, som tyvärr inte går att öppna i Photoshop.

Pixlr Express Den andra delen av Pixlr är expressdelen. Här är tanken att det ska gå snabbt, kvickt och lätt i ett flöde. Till exempel om du snabbt vill fixa en bild som ska upp på Facebook. Du gör grundjusteringar som att beskära och ändra storlek. Sedan går du över till justeringar som att autojustera tonerna eller skärpa. Tillslut kan du applicera färdiga effekter och sist spara bilden. Lite synd att det inte finns en delningsfunktion inbyggd i slutsteget. Men snabbt går det.


Få ett snabbt arbetsflöde med Pixlr Express Här finns videoguider, som visar hur du gör: http://www.youtube.com/watch?v=H3DRGBwPzfk

http://www.youtube.com/watch?v=9ZDhSii4XoY&feature=rel ated

Bildredigering  
Bildredigering  

Bildredigering med onlineverktyg

Advertisement